Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φανάρι - Κύπριοι ιεράρχες
  • [02] Πρόσκληση
  • [03] Αβέρωφ Νεοφύτου - Εκκλησία - Δηλώσεις
  • [04] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκκλησία της Κύπρου
  • [05] Πρόεδρος ΕΔΗ - Εκκλησία της Κύπρου
  • [06] Οικολόγοι - Εκκλησία της Κύπρου
  • [07] Αθήνα-1ο Συνέδριο «Ευρωπαϊκής Αριστεράς»-Μ. Θεοδωράκης
  • [08] Ποδόσφαιρο - 8η Αγωνιστική - Αγώνες - Αποτελέσματα
  • [09] Καλαθόσφαιρα - 1η Αγωνιστική - Παιχνίδια - Αποτελέσματα
  • [10] Πετόσφαιρα Ανδρών - 4η Αγωνιστική - Αποτελέσματα
  • [11] Αντισφαίριση -Τουρνουά Ελβετίας- Ο Παγδατής στον τελικό

  • Εκπομπή για Ομογένεια 30/10/2005

    [01] Φανάρι - Κύπριοι ιεράρχες

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των τριών Κυπρίων ιεραρχών στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.

    Οι τρεις ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος, που έφτασαν χθες το πρωί στην Κωνσταντινούπολη και έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αναχώρησαν το απόγευμα επιστρέφοντας στην Κύπρο μέσω Αθηνών. Οι τρεις ιεράρχες είχαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και παρακάθησαν στην Πατριαρχική Τράπεζα για το μεσημεριανό γεύμα.

    Αν και δεν εξεδόθη ανακοίνωση από το Φανάρι, πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι οι τρεις ιεράρχες δήλωσαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι πρόκειται να συγκαλέσουν την Πέμπτη έκτακτη Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέμεινε στην πρόσκλησή του για καθολική σύναξη όλων των ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου στο Φανάρι στις 10 Νοεμβρίου. Επίσκοπος Κύκκου - Φανάρι -

    [02] Πρόσκληση

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος θα αναχωρήσει για το Φανάρι στις 9 Νοεμβρίου 2005 αποδεχόμενος την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τη σύγκληση συνόδου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με θέμα την Εκκλησία της Κύπρου.

    Σε ανακοίνωσή του ο Κύκκου Νικηφόρος εκφράζει την ευχή και την ελπίδα όπως «όλοι οι ιεράρχες ανταποκριθούν θετικά (στην πρόσκληση Βαρθολομαίου) και σε πνεύμα αγάπης, ομόνοιας και συνεργασίας, προχωρήσουν στις ενδεδειγμένες από τους ιερούς κανόνες ενέργειες για επίλυση του προβλήματος και τερματισμό της κρίσης που πηγάζει από το ακέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου».

    [03] Αβέρωφ Νεοφύτου - Εκκλησία - Δηλώσεις

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ''δεν μπήκε και δεν έχει πρόθεση να μπει στα της Εκκλησίας και στα εσωτερικά της δρώμενα'' δήλωσε από την Πάφο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Αφέρωφ Νεοφύτου.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η σημερινή κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου προβληματίζει τον κάθε πολίτη και τον κάθε Χριστιανό Ορθόδοξο, ωστόσο ''δεν θέλουμε να θεωρηθεί ότι εμείς οι πολιτικοί παρεμβαίνουμε στα της Εκκλησίας''.

    ''Νομίζω ότι και οι Ιεράρχες θα κατανοούν ότι είναι καθολική η απαίτηση του πληρώματος της Εκκλησίας πως πρέπει να βρούν αναμεταξύ τους τις λύσεις και να οδηγηθεί η Εκκλησία σε λιμάνι γαλήνης και ηρεμίας'', είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    [04] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκκλησία της Κύπρου

    Απαίτηση για άμεσο τερματισμό της έριδας μεταξύ των Συνοδικών, διατύπωσε χθες από την Πάφο ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κληθείς να σχολιάσει τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

    Είπε ότι το κυπριακό κράτος είναι κοσμικό και υπάρχει διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας και ως εκ τούτου ούτε πολιτικές ούτε πολιτειακές επεμβάσεις νοούνται στη διαμόρφωση των ζητημάτων που αφορούν την Εκκλησία.

    Από εκεί και πέρα, συνέχισε, ο κυπριακός Ελληνισμός είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και περαιτέρω η Εκκλησία παραδοσιακά διαδραματίζει ένα ηθικοπλαστικό, κοινωνικό και εθνικό ρόλο αφού στάθηκε δίπλα στους αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση.

    [05] Πρόεδρος ΕΔΗ - Εκκλησία της Κύπρου

    Ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης στην Εκκλησία της Κύπρου είναι οι εκλογές, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου, εκφράζοντας τη «βαθειά εκτίμηση των Ενωμένων Δημοκρατών στον Οικουμενικό Πατριάρχη (Βαρθολομαίο) για το ενδιαφέρον και τη βοήθειά του προς τον τόπο μας».

    «Μόνον τυφλοί δεν μπορούν να δουν ότι η Εκκλησία μας βρίσκεται σε βαθειά κρίση», δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι «στην Κύπρο, με τις ιδιάζουσες συνθήκες της, όταν υπάρχει κρίση στην Εκκλησία -είτε μας αρέσει είτε όχι- υπάρχει κρίση και στην κοινωνία».

    [06] Οικολόγοι - Εκκλησία της Κύπρου

    Λύπη για τα τεκταινόμενα στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου μετά τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των ιεραρχών γύρω από τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, εξέφρασε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων «παρακολουθεί με λύπη τα όσα συμβαίνουν».

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα το θέμα θα λυθεί για το καλό τόσο της Εκκλησίας όσο και της πολιτείας.

    [07] Αθήνα-1ο Συνέδριο «Ευρωπαϊκής Αριστεράς»-Μ. Θεοδωράκης

    Με πολιτική-καλλιτεχνική εκδήλωση προς τιμήν του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τις εργασίες της πρώτης ημέρας του, το Α' Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που φιλοξενεί ο Συνασπισμός στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας της Αθήνας.

    Την πολιτική εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο Πρόεδρος του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» Φάουστο Μπερτινότι, η Μαρί-Ζορζ Μπιφέ από το ΚΚ Γαλλίας και ο Οσκαρ Λαφοντέν, από την «Αριστερά - PDS» Γερμανίας.

    Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμό του ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος επέκρινε τον προεδρεύοντα της ΕΕ Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για τις απόψεις του κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Χάμπτον Κορτ, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική Ευρώπη και χαρακτηρίζοντάς την ακραία, αγγλοσαξονική εκδοχή του καπιταλισμού.

    Ακολούθως το λόγο έλαβε ο κ. Μπερτινότι, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός αυτόνομου πολιτικού σχεδίου της Αριστεράς, το οποίο θα ξεδιπλωθεί σε συνεργασία με τις κοινωνικές δυνάμεις.

    Ο Οσκαρ Λαφοντέν δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε μια νέα ώθηση μετά το γαλλικό και το ολλανδικό 'όχι' στην υπεράσπιση της κοινωνικής Ευρώπης, μπροστά στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Να δώσουμε μια απάντηση τέτοια, ώστε οι εργαζόμενοι της Ευρώπης να μην πέσουν θύματα των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε και να προωθήσουμε τις προσπάθειες των εργαζόμενων στρωμάτων για ένα καλύτερο μέλλον».

    Χαιρετισμό απηύθυνε στο συνέδριο και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος είπε ότι «η Αριστερά έχασε τον πόλεμο στην Ευρώπη χωρίς να δώσει μάχη». Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης θέλοντας να τονίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη, ανέφερε ότι η Αριστερά «εγκατέλειψε τις μάζες των εργαζομένων, της διανόησης και του πολιτισμού στο έλεος της πολιτικής των πολιτικών της αντιπάλων, πιστεύοντας ότι με τις καταγγελίες και τα αναθέματα θα σταματήσει τον τροχό της ιστορίας. Ουσιαστικά βγήκε έξω από τη ζωή, πιστεύοντας ότι με την παθητική της στάση θα σταματήσει τη ζωή».

    [08] Ποδόσφαιρο - 8η Αγωνιστική - Αγώνες - Αποτελέσματα

    H Ομόνοια κέρδισε με 3 -1 χθες βράδυ αγωνιζόμενη εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό στο ΓΣΠ Λευκωσίας και παρέμεινε κοντά στον πρωτοπόρο Απόλλωνα που κέρδισε δύσκολα στο Τσίρειο Λεμεσού με 3-2 την ομάδα του Διγενή Μόρφου.

    Στα άλλα δύο παιχνίδια της 8ης Αγωνιστικής του Κυπριακού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α&#900; Κατηγορίας Ανδρών, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου έχασε από την Ανόρθωση μέσα στο γήπεδό της με 0-1, ενώ η Σαλαμίνα -στο γήπεδο «Αμμόχωστος» Λάρνακας- θριάμβευσε επί της ΑΠΕΠ με 5-0.

    Η 8η Αγωνιστική του Πρωταθλήματος ολοκληρώνεται σήμερα με τα παιχνίδια ΑΠΟΕΛ - Εθνικός Aχνας (ΓΣΠ στις 2.30 το απόγευμα), ΘΟΪ - ΑΕΛ (Λακατάμια στις 6:οο το απόγευμα) και ΑΠΟΠ Κινύρας - ΑΕΚ (Παφιακό στις 5:00 το απόγευμα).

    [09] Καλαθόσφαιρα - 1η Αγωνιστική - Παιχνίδια - Αποτελέσματα

    Με νίκη επί της Ομόνοιας με 80 63 ξεκίνησε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις ο ΑΠΟΕΛ στο Κυπριακό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας της Α&#900; Κατηγορίας Ανδρών.

    Τα αποτελέσματα στα δεκάλεπτα του δεύτερου στη σειρά παιχνιδιού της 1ης Αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας έχουν ως εξής: 16-21, 35-36, 60-55 και 80-63.

    Στο πρώτο παιχνίδι της ίδιας Αγωνιστικής που έγινε προχθές η ΕΝΑΔ κέρδισε την ΑΕΛ με 69 - 62 πόντους.

    Η 1η Αγωνιστική συνεχίζεται με το σημερινό παιχνίδι μεταξύ ΕΘΑ (Εγκωμης) και ΑΕΚ που θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο Ανόρθωσης, λόγω τιμωρίας αποκλεισμού από την περυσινή περίοδο της έδρας της ομάδας της Εγκωμης.

    Ολοκληρώνεται αύριο η 1η Αγωνιστική με το παιχνίδι Απόλλωνα Κεραυνού

    [10] Πετόσφαιρα Ανδρών - 4η Αγωνιστική - Αποτελέσματα

    Δύο νίκες πανηγύρισε η Πάφος στην 4η Αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Α&#900; Κατηγορίας Ανδρών, με τον Παφιακό να κερδίζει την ΑΕ Καραβά με 3 - 0 σετ (25 - 15, 25 - 21, 25 - 15) και τον Διόνυσο να επικρατεί της Ανόρθωσης εκτός έδρας με 1 - 3 σετ (19 - 25, 25 - 20, 18 - 25 και 17 - 25).

    Στο πλαίσιο των παιχνιδιών της ίδιας Αγωνιστικής, η Ομόνοια νίκησε εκτός έδρας την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 2 - 3 σετ (29 - 27, 22 - 25, 25 - 23, 23 - 25 και 8 15).

    Η 4η Αγωνιστική ολοκληρώνεται με το παιχνίδι μεταξύ των ομάδων του ΑΠΟΕΛ και της Νέας Σαλαμίνας, που θα γίνει αύριο Δευτέρα.

    [11] Αντισφαίριση -Τουρνουά Ελβετίας- Ο Παγδατής στον τελικό

    Εντυπωσιακή νίκη επέτυχε χθες στους αγώνες του ελβετικού τουρνουά αντισφαίρισης ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής (85ος έως τώρα στην παγκόσμια κατάταξη), ο οποίος κέρδισε με 2 0 σετ τον Αργεντινό Νταβίντ Ναλπαντιάν και πέρασε έτσι στον τελικό της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει τον Χιλιανό Φερνάντο Γκονζάλες.

    Ο τελικός θα διεξαχθεί σήμερα, στις 4:00 το απόγευμα, στη Βασιλεία της Ελβετίας και το έπαθλο για τον νικητή ανέρχεται στο ποσό των 850.000 δολαρίων.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 30 October 2005 - 15:23:10 UTC