Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Ταλάτ - Συνάντηση με Ράις - ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] Τουρκία - ΕΕ - Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
  • [03] Υπουργός Υγείας - Μνημόσυνο πεσόντων Τραχωνιτών
  • [04] Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Επίσκεψη στο Φανάρι
  • [05] Πρόεδρος ΕΔΗ - Μητροπολίτης Πάφου
  • [06] Ζαχαρίας Κουλίας - Πατριάρχης Βαρθολομαίος
  • [07] Αθήνα - Βουλή - Πολιτικοί αρχηγοί - Εθνικά θέματα
  • [08] Μάριος Ματσάκης - Επιδρομή - Πιθάρια
  • [09] Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο - Αλλαγή ηγεσίας
  • [10] ΕΕ - Ακαθάριστος μισθός - Κύπρος
  • [11] Πρώτη ημέρα κυνηγίου - Νεκροί
  • [12] Αντισφαίριση -Τουρνουά Ελβετίας - Τελικός - Ηττα Παγδατή
  • [13] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [14] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [15] Χάντμπολ - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

  • Εκπομπή για Ομογένεια 31/10/2005

    [01] ΗΠΑ - Ταλάτ - Συνάντηση με Ράις - ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε δηλώσεις από τις ΗΠΑ, είπε ότι δεν πέτυχε κάτι το συγκεκριμένο από τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ούτε τις απευθείας πτήσεις από και προς τα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι δεν περίμενε κάτι τέτοιο από αυτή τη συνάντηση.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι θα ζητήσει από τον Κόφι Ανάν ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό.

    Κατά τον κ. Ταλάτ, για άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ δεν απαιτείται ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά, όπως είπε, σε περίπτωση που εκδοθεί ψήφισμα η ''απομόνωση'' θα αρθεί με περισσότερη άνεση.

    Ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται πλέον τους Τ/Κ, συνειδητοποιεί την ''εποικοδομητική'' τους στάση και εκτιμά την προσπάθειά τους για επανένωση της νήσου.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι στην κ. Ράις ανέφερε ότι η άρση της «απομόνωσης» δεν είναι στόχος των Τ/Κ, αλλά αποτελεί σημαντικό και μοναδικό βήμα για τη λύση στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η υπερδύναμη ΗΠΑ μπορεί να κάνει περισσότερα και συγκεκριμένα βήματα για άρση της λεγόμενης απομόνωσης.

    Επανέλαβε ότι οι Τ/Κ δεν έχουν την πολυτέλεια να μην επιθυμούν τη λύση, ότι επιθυμούν ίσα πολιτικά δικαιώματα και διέψευσε τις διαδόσεις ότι σε περίπτωση άρσης της «απομόνωσης», οι Τ/Κ δεν θα θέλουν λύση.

    Σε ερώτηση αν του ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να αποδεχτεί όρους που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, ο κ. Ταλάτ είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη και ούτε ήταν δυνατόν να συμβεί.

    Διέψευσε επίσης πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν την παραχώρηση βάσεων στις ΗΠΑ στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου.

    [02] Τουρκία - ΕΕ - Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

    Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει την τελωνειακή συμφωνία με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, και οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρουν σε άρθρο τους με τίτλο ''Τουρκία και ΕΕ - Μια κοινή πορεία'' αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Στο άρθρο που υπογράφουν οι Πάβο Λίπονεν, Γιώργος Παπανδρέου και Πολ Ρασμούσεν, αναφέρεται πως με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν εννοείται ''παζάρεμα'' των κριτηρίων ένταξης στα οποία πρέπει να ανταποκριθεί η Τουρκία. Οι κανόνες που διέπουν την ένταξη είναι σαφείς και δεν μπορούν να αλλάξουν.

    Μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, θα διασφαλίσει ότι τόσο οι Ε/Κ όσο και οι Τ/Κ θα επωφεληθούν από την ένταξη στην ΕΕ. Και οι δύο κοινότητες της Κύπρου οφείλουν να συμβάλουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση το συντομότερο δυνατόν, προστίθεται.

    Οπως σημειώνεται, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστηρίζει τις προσδοκίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ και θα βοηθήσει την Τουρκία να πετύχει αυτόν τον στόχο.

    Στο άρθρο αναφέρεται πως η νέα δυναμική που δημιουργήθηκε με το ξεκίνημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει να προωθηθεί με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την τουρκική κοινωνία - τη δημόσια διοίκηση, το δικαστικό σύστημα και την οικονομία.

    ''Ως Σοσιαλιστές, θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο που θα σημειώνεται στην ελευθερία της έκφρασης, στα δικαιώματα των γυναικών, των εργαζομένων, των συνδικάτων και των μειονοτήτων'', προστίθεται.

    Αναφέρεται πως τα θρησκευτικά δικαιώματα πρέπει να ενισχυθούν, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής του Οικουμενικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου στη Χάλκη.

    Οι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος σημειώνουν ακόμη πως η ΕΕ θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η ένταξη δεν θα παραχωρηθεί αυτόματα και η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί πλήρως στις προϋποθέσεις.

    Ο Πάβο Λίπονεν είναι Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας, πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας Προσωπικοτήτων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Τουρκία.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας Προσωπικοτήτων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Τουρκία.

    Ο Πολ Ρασμούσεν είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην Πρωθυπουργός της Δανίας.

    Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές εφημερίδες, στην τουρκική εφημερίδα Radikal, και στην Ελλάδα στην εφημερίδα ''Το Εθνος της Κυριακής'' .

    [03] Υπουργός Υγείας - Μνημόσυνο πεσόντων Τραχωνιτών

    Τα διεθνή κέντρα λήψεως αποφάσεων, εάν ενδιαφέρονται πραγματικά να λύσουν το Κυπριακό για μια πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, θα πρέπει να πείσουν την Αγκυρα να αποδείξει τη διαλλακτικότητα της με έργα και όχι με λόγια, τόνισε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων Τραχωνιτών που τελέσθηκε χθες στο παρεκκλήσι της Παναγίας του Τράχωνα.

    Πρόσθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να πιστεύει ότι η Τουρκία αυτή τη φορά θα ξεπεράσει τον κακό εαυτό της και θα δείξει ότι αντιλαμβάνεται τις σύγχρονες παγκόσμιες εξελίξεις και ότι θα θελήσει να συμβάλει σ&#900; αυτές θετικά και εποικοδομητικά.

    Είπε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συντάχθηκε «με την απόφαση της 3ης Οκτωβρίου 2005 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Κάτω, όμως, από μια σημαντική και ουσιώδη προϋπόθεση, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας συναρτάται άμεσα και καθοριστικά με την υποχρεωτική εκπλήρωση, από μέρους της, όλων των κριτηρίων, υποχρεώσεων και όρων, από τους οποίους δεν μπορεί να υπεκφεύγει, όπως δεν μπορεί να παρακάμπτει τη δέσμευση να σέβεται και να εφαρμόζει τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».

    Σημείωσε ότι «με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, με τη Διακήρυξη και με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, η Τουρκία αναλαμβάνει σαφείς υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακή Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι το κυπριακό πρόβλημα προσλαμβάνει μια ευρωπαϊκή διάσταση και δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρώπη.

    Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ακόμα ότι «καταθέσαμε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τις τροποποιήσεις στο Σχέδιο που φέρει το όνομα του. Προτού αναληφθεί μια νέα προσπάθεια από μέρους του, διαβιβάσαμε ότι θα πρέπει να γίνει μια σωστή και προσεκτική προετοιμασία στα πλαίσια μιας συμφωνημένης λύσης, που δεν θα προϋποθέτει επιδιαιτησία, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ή δημοψηφίσματα».

    [04] Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Επίσκεψη στο Φανάρι

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι εξήγησε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη μη διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών «άχρι καιρού βέβαια» και είπε ότι ο Πατριάρχης έδωσε εντολή να αναγνωσθεί το έγγραφο που κατέθεσαν οι τρεις ιεράρχες ενώπιόν του.

    «Απαντήσαμε σε όλα τα σημεία, κάναμε ανάλυση και των δικών μας θέσεων αλλά και των θέσεων που εξέφρασαν οι τρεις όταν τον επισκέφθηκαν», είπε, σε δηλώσεις του στην Πάφο, μετά τη προχθεσινή συνάντηση στο Φανάρι με τον Πατριάρχη.

    Ο Πάφου Χρυσόστομος σημείωσε ότι ο Πατριάρχης τους δήλωσε «απερίφραστα και ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμεί καμία επέμβαση και την απόφαση για σύγκληση κανονικής Συνόδου εκ δεκατριών για την τιμητική παύση του Μακαριοτάτου θα την πάρει η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου και όχι ο οποιοσδήποτε άλλος».

    Είπε ακόμα ότι ο Παναγιότατος μάλλον ανησυχούσε από τις τροχοδρομημένες θέσεις κάποιων ανθρώπων, για να προσθέσει ότι χθες (προχθές) ενώ οι τρεις Συνοδικοί συναντώνταν με τον Πατριάρχη έφθασαν κάποια φαξ από την Κύπρο που ζητούσαν «εδώ και τώρα εκλογές», τα οποία, όπως είπε, προέρχονταν από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τον Πάφου Χρυσόστομο, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου διευκρίνισε ότι εκ παραδρομής έχει λεχθεί ότι φαξ απέστειλε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, αφού τελικά όπως του εξήγησαν ο κ. Χριστόφιας είχε κάνει δηλώσεις που ωστόσο δεν είχαν ακούσει.

    ''Ο Δημήτρης Χριστόφιας ως Ορθόδοξος Χριστιανός δικαιούται να κάνει όποιαδήποτε δήλωση αλλά επειδή ο κ. Χριστόφιας δεν ανήκει στον εαυτό του, είναι δημόσιο πρόσωπο, είναι ο δεύτερος τη τάξει πολίτης αυτής της Δημοκρατίας, εάν επιθυμεί να ανακατευτεί στα εκκλησιαστικά της Κύπρου οφείλει να μας καλέσει ως άνθρωπος που είναι προσγειωμένος και υπεύθυνος να ενημερωθεί σφαιρικά και από την μία πλευρά και την άλλη και τότε ως Ορθόδοξος Χριστιανός έχει δικαίωμα να αποφανθεί αλλά προτού ζητήσει ενημέρωση πλήρη δεν νομίζω ότι είναι σωστό να εκφράζεται υπέρ της μίας πλευράς», είπε.

    Αναφερόμενος σε φήμες που φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναμιγνύεται δήθεν στις εκλογές, ο Μητροπολίτης Πάφου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει πει ότι «θα αφήσει την Εκκλησία μόνη της και θα προστατεύσει η κυβέρνηση το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας μας», προσθέτοντας πως αυτό ελέχθη πριν δύο χρόνια και στον Αρχιεπίσκοπο της Ελλάδας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως ο Πατριάρχης δεν επιθυμεί να επέμβει στα εσωτερικά της Εκκλησίας και επιθυμεί ''μόνο αν του ζητήσουμε να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες'' και θεωρεί ότι την απόφαση θα την πάρει η Ιερά Σύνοδος.

    [05] Πρόεδρος ΕΔΗ - Μητροπολίτης Πάφου

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου, σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει πως λύση στην κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου μπορεί να υπάρξει με την προσφυγή στη Δημοκρατία και στο λαό.

    «Οι σημερινές δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου είναι πειστική μαρτυρία για το μέγεθος της κρίσης που μαστίζει την Εκκλησία. Είναι θλιβερό να πρωτοστατούν οι ιεράρχες στο διχασμό του λαού. Οταν το προφανές κίνητρο είναι οι προσωρινές φιλοδοξίες, τα περί πατριωτισμού είναι εκ του πονηρού'' αναφέρεται στη δήλωση.

    ''Λύση σ αυτή την κρίση και το διχασμό μπορεί να υπάρξει με την προσφυγή στη Δημοκρατία και στο λαό», καταλήγει.

    [06] Ζαχαρίας Κουλίας - Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, διέψευσε κατηγορηματικά ότι απέστειλε με οποιονδήποτε τρόπο μήνυμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μέσω του οποίου να ζητά διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    «Δεν έστειλα φαξ, ούτε μήνυμα, ούτε μήνυμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον Οικουμενικό Πατριάρχη», είπε.

    ''Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι απέστειλα μήνυμα'', πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υιοθετώ πλήρως τη θέση που τήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος γύρω από το θέμα».

    [07] Αθήνα - Βουλή - Πολιτικοί αρχηγοί - Εθνικά θέματα

    Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι το αντικείμενο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που θα διεξαχθεί χθες το απόγευμα.

    Τη διεξαγωγή της συζήτησης ζήτησε με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.

    [08] Μάριος Ματσάκης - Επιδρομή - Πιθάρια

    Για τρίτη ημέρα χθες σε διάστημα μίας εβδομάδας, η Αστυνομία και το Τμήμα Αρχαιοτήτων μετέβησαν στην οικία του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη και άρχισαν να παραλαμβάνουν αρκετά από τα εκατοντάδες μεγάλα πιθάρια που είναι διάσπαρτα στην αυλή του.

    Τα πιθάρια κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στο μουσείο στη Λάρνακα για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν αρχαιολογική αξία και εάν είναι δηλωμένα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Για τη μεταφορά των πιθαριών στα φορτηγά της Αστυνομίας επιστρατεύθηκε και ανυψωτικό μηχάνημα.

    Την ίδια ώρα, λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων ήλεγχαν ένα προς ένα διάφορα αγγεία που εντοπίστηκαν μέσα στην οικία του ευρωβουλευτή και κατασχέθηκαν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν αρχαιολογική αξία.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ματσάκης εξέφρασε φόβους για τη ζωή του και πρόσθεσε: ''Θα με φάνε. Θα βρουν τρόπο και θα με φάνε στο τέλος. Αν δεν με καταστρέψουν με τον τρόπο που θα με καταστρέψουν, θα μου κλείσουν το στόμα με άλλο τρόπο''.

    Είπε, επίσης, πως κάποιοι προσπαθούν με απειλές να τον φιμώσουν και να τον εξοντώσουν πολιτικά και επαγγελματικά, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις ενέργειες.

    Ερωτηθείς εάν εξέφρασε αυτούς τους φόβους του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο ευρωβουλευτής απάντησε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έξυπνος άνθρωπος και πρέπει να ξέρει τι γίνεται, δεν θα χρειάζεται να του πω εγώ οτιδήποτε''.

    Η Αστυνομία μετέφερε από την οικία του κ. Ματσάκη αρκετά από τα 300 πιθάρια, τα οποία, μαζί με τα μπαούλα και τα άλλα αντικείμενα που κατέχει, ο ευρωβουλευτής είπε πως αγόρασε με σκοπό να ανοίξει μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή.

    [09] Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο - Αλλαγή ηγεσίας

    Κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στο τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, η σκυτάλη της προεδρίας πέρασε από τον Αλί Ερέλ στον Ερντίλ Ναμί.

    Οπως γράφει ο τ/κ Τύπος, τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις του κ. Ερέλ με το ΡΤΚ δεν ήταν και τόσο καλές και υπήρχαν πληροφορίες ότι το κόμμα θα υποστηρίξει τον κ. Ναμί επειδή ο κ. Ερέλ είχε το θάρρος να επικρίνει κάποιες ενέργειες της λεγόμενης κυβέρνησης που δεν ήταν προς συμφέρον των Τ/Κ, όπως η εμμονή για την από κοινού αποδοχή των δύο κανονισμών της ΕΕ για απευθείας εμπόριο και χρηματοδότηση των Τ/Κ.

    [10] ΕΕ - Ακαθάριστος μισθός - Κύπρος

    Το χάσμα που υπάρχει στις διαφορές στους μισθούς των εργαζομένων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat).

    Το 2002 ένας εργαζόμενος στη Λιθουανία στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών είχε μέσο ακαθάριστο μηνιαίο μισθό 281 ευρώ, που ήταν 11 και πλέον φορές χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μισθό στη Δανία. Αυτές ήταν οι δύο άκρες της «ψαλίδας».

    Οι Κύπριοι εργαζόμενοι κέρδιζαν περισσότερα από τους συναδέλφους όλων των νέων κρατών μελών, καθώς επίσης και από τους εργαζόμενους σε παλαιά κράτη μέλη, όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία. Οι Κύπριες εργαζόμενες είναι μαζί με τις Βρετανίδες οι Ευρωπαίες με τη μεγαλύτερη διάκριση σε βάρος τους, σε σχέση με τους αντίστοιχους μισθούς των ανδρών για την ίδια εργασία.

    Ο ακαθάριστος μηνιαίος μισθός στη βιομηχανία στην Κύπρο έφτανε το 2002 τα 1.484 ευρώ και στις υπηρεσίες τα 1.770 ευρώ. Ο μέσος όρος των δύο ήταν 1.666 ευρώ. Στην Ελλάδα ο ακαθάριστος μηνιαίος μισθός ήταν 1.345 στη βιομηχανία, 1.210 στις υπηρεσίες και 1.264 ο μέσος όρος των δύο.

    Στις δύο χώρες των Βαλκανίων, που από την 1η Ιανουαρίου 2007 θα είναι κράτη μέλη της ΕΕ, οι διαφορές είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές. Στη Βουλγαρία ο μέσος ακαθάριστος μηνιαίος μισθός στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες ήταν 147 ευρώ το μήνα και στη Βουλγαρία 192 ευρώ.

    Οξύτατο πρόβλημα έχουν όλες οι χώρες της «παλαιάς» ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Φιλανδία και η Δανία, που είναι όμορες με νέα κράτη μέλη. Οι χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία) δεν έχουν μόνο τους χαμηλότερους μηνιαίους μισθούς αλλά και τις λιγότερες αργίες (16 με 18 το χρόνο), όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ των «15» ήταν 25 μέρες.

    Τα κοινοτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν και μια άλλη πραγματικότητα, τη μεγάλη «ψαλίδα» στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών σε βάρος των τελευταίων.

    Οι Κύπριες εργαζόμενες στη βιομηχανία κέρδιζαν το 2002 το 63,9% του μισθού των ανδρών, ενώ οι εργαζόμενες στις υπηρεσίες το 70% του μισθού των ανδρών για την ίδια εργασία. Οι Βρετανίδες κέρδιζαν το 76,3% και το 67,0% του μισθού των ανδρών στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες αντίστοιχα. Οι Ελληνίδες κέρδιζαν το 74,4% και 74,6% του μισθού των ανδρών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες αντίστοιχα.

    Τον υψηλότερο μισθό στην Κύπρο είχαν οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό τομέα με ακαθάριστο ωρομίσθιο 12,77 ευρώ (ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 19,77 ευρώ και στην Ελλάδα 10,44 ευρώ).

    [11] Πρώτη ημέρα κυνηγίου - Νεκροί

    Με δύο θανάτους, εκ των οποίων ένας ενός 12χρονου, σημαδεύτηκε η χθεσινή πρώτη ημέρα κυνηγίου.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομίας, νεκρός είναι ο Πλούταρχος Θεοχάρους από χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το όπλο του 41χρονου θείου του, τον οποίο συνόδευε, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται εκπυρσοκρότησε.

    Ο 12χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου ο επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε τον θάνατό του. Η νεκροψία επί της σορού θα διενεργηθεί σήμερα από τον Ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους.

    Εξάλλου, ο 58χρονος Νίκος Κυριακίδης, ενώ κυνηγούσε μαζί με άλλα τρία πρόσωπα στην επαρχία Λεμεσού, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος. Ο Κυριακίδης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου ο επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε τον θάνατό του.

    [12] Αντισφαίριση -Τουρνουά Ελβετίας - Τελικός - Ηττα Παγδατή

    Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής, ύστερα από μια συγκλονιστική προσπάθεια, έχασε στον τελικό του ελβετικού τουρνουά αντισφαίρισης με 3-1 σετ από τον Χιλιανό Φερνάντο Αλόνσο.

    Ο Παγδατής, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από όσους παρακολούθησαν τον αγώνα, αν και κέρδισε το πρώτο σετ με 7-6 σε 65 λεπτά, έχασε στη συνέχεια τα υπόλοιπα σετ, λόγω κυρίως της κούρασης του από τους συνεχόμενους αγώνες που ξεκίνησαν από την προκριματική φάση της διοργάνωσης.

    Ο Χιλιανός κέρδισε τα υπόλοιπα σετ με 6-3, 7-5 και 6-4.

    Ο Παγδατής, μετά την παρουσία του στον τελικό του ελβετικού τουρνουά, αναμένεται να κερδίσει αρκετές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και να ξεφύγει από την 85η θέση, στην οποία βρίσκεται σήμερα.

    [13] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    Αναλλοίωτη παρέμεινε η κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας και στην 8η αγωνιστική, αφού οι τρεις πρωτοπόροι, Απόλλωνας, Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ, πέτυχαν νέες νίκες στην πορεία τους για κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

    Η 8η αγωνιστική του Πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε χθες με το ΑΠΟΕΛ να νικά δύσκολα στο ΓΣΠ τον Εθνικό Aχνας με 1-0, η ΑΕΛ να επικρατεί του ΘΟΪ στη Λακατάμια με 2-1 και η ΑΕΚ να νικά 2-1 τον ΑΠΟΠ Κινύρας στο Παφιακό.

    Το Σάββατο, η Ομόνοια νίκησε με 3-1 στο ΓΣΠ τον Ολυμπιακό, ο Απόλλωνας επικράτησε δύσκολα 3-2 στο Τσίρειο του Διγενή Μόρφου, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου έχασε από την Ανόρθωση μέσα στο γήπεδό της με 0-1 και η Σαλαμίνα στο γήπεδο ''Αμμόχωστος'' θριάμβευσε επί της ΑΠΕΠ με 5-0. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

    Απόλλωνας 22

    Ομόνοια 21

    ΑΠΟΕΛ 20

    ΑΕΛ 17

    Ανόρθωση 15

    ΑΕΚ 11

    Νέα Σαλαμίνα 10

    Εθνικός Αχνας 9

    Παραλίμνι 9

    Ολυμπιακός 8

    Διγενής 5

    ΑΠΟΠ/Κινύρας 4

    ΘΟΪ 3

    ΑΠΕΠ 2

    [14] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    Με τον αγώνα Απόλλωνα-Κεραυνού που θα διεξαχθεί σήμερα στη Λεμεσό ολοκληρώνεται η 1η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α' Κατηγορίας.

    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΑΠΟΕΛ Ομόνοια 80 - 63

    ΕΝΑΔ ΑΕΛ 69 - 62

    ΕΘΑ ΑΕΚ 74 - 62

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

    Ν Η Βαθμοί

    ΑΠΟΕΛ 1 0 2

    ΕΘΑ 1 0 2

    ΕΝΑΔ 1 0 2

    ΑΕΛ 0 1 1

    ΑΕΚ 0 - 1 1

    Ομόνοια 0 1 1

    Απόλλων 0 0 0

    Κεραυνός 0 0 0

    [15] Χάντμπολ - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    Την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα διατήρησαν ΣΠΕ Στροβόλου και Cyprus College μετά την ολοκλήρωση της 3ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Χάντμπολ Ανδρών.

    Η ΣΠΕ Στροβόλου νίκησε τον ΑΣ Λατσιά με 44-34, το Cyprus College νίκησε τον Μαυρομμάτη με 39-24 και το Intercollege επικράτησε της ΕΝ ΣΠΕ Στροβόλου με 27-23. Βαθμολογία:

    ΣΠΕ Στροβόλου 6

    Cyprus College 6

    Intercollege 4

    Μαυρομμάτης 2

    ΑΣ Λατσιά 0

    ΕΝ ΣΠΕ Στροβόλου 0

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 31 October 2005 - 15:23:12 UTC