Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Ερέλ - Κυπριακό
  • [02] Μίλετ - Περδίκης - Κυπριακό
  • [03] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ - Αβέρωφ Νεοφύτου
  • [04] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Ταλάτ
  • [05] Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Ταλάτ
  • [06] ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Τουρκικές παραβιάσεις
  • [07] Εκπρόσωπος - Αγορά ελικοπτέρων πυρόσβεσης
  • [08] Εκπρόσωπος - Καταγγελίες Ερέλ
  • [09] Κύπρος - Εσθονία - Υπογραφή πρωτοκόλλου
  • [10] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ματσάκης - Λουρουτζίνα
  • [11] Εκπρόσωπος - Ματσάκης - Τουρκική σημαία
  • [12] Μάριος Ματσάκης - Τουρκικό φυλάκιο - Σημαία
  • [13] Ζαν Μαρί Λε Πεν - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ - Διαμαρτυρίες
  • [14] Πρόεδρος ΚΑ - ΓΣ ΠΑΣΥΠΙ - Σχέδιο αναδιάρθρωσης
  • [15] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κέντρο Υγείας Εγκωμης - Θεμέλιος λίθος
  • [16] Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [17] Τράπεζα Κύπρου - Ηλιάδης - Αποτελέσματα
  • [18] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες
  • [19] Παγδατής - Παγκόσμια κατάταξη - 55η θέση

  • Εκπομπή για Ομογένεια 02/11/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Ερέλ - Κυπριακό

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν πρέπει να ξεχνά ότι επιθυμία είναι και τα κατεχόμενα κάποτε να μπορέσουν να συμμορφωθούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπέδειξε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας στη δήλωση του κ. Ταλάτ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μεροληπτικός οργανισμός.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ταλάτ ύστερα από τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι ''είναι γενικά παραδεκτό σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργότερο ρόλο''.

    ''Αλλωστε να μην ξεχνά ο κ. Ταλάτ ότι επιθυμία είναι και τα κατεχόμενα κάποτε να μπορέσουν να συμμορφωθούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε: ''Αρα και η παρουσία της (ΕΕ) είναι αναγκαία και χρήσιμη''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τέως Προέδρου του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ ότι δέχτηκε πιέσεις για να παραχωρήσει πιστοποιητικά σε ντομάτες που παράγονται στην Τουρκία για να εισάγονται στις ελεύθερες περιοχές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι για να λειτουργήσει ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής χρειάστηκε η κυβέρνηση να εξουσιοδοτήσει κάποιον για να εκδίδει τα πιστοποιητικά.

    Οπως εξήγησε, κρίθηκε ότι το επιμελητήριο, ''που ήταν γραμμένο πριν την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία υπό τον κ. Ερέλ, ήταν αξιόπιστο τέτοιο όργανο για να εκδίδει πιστοποιητικά''.

    ''Εάν αυτή η δήλωση του κ. Ερέλ είναι σωστή σημαίνει ότι εκπληρούσε ακριβώς με ευθύνη τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: ''Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει το Επιμελητήριο να είναι αξιόπιστο και να εκπληρώνει τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί με το ίδιο συναίσθημα ευθύνης''.

    Απαντώντας εξάλλου σε παρατήρηση ότι φαίνεται να διαψεύδονται οι εκτιμήσεις του, όπως τις εξέφρασε στην συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα» ότι ενδεχομένως πριν το τέλος του χρόνου θα υπάρξει κάποια κίνηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι εκτιμά ότι αυτό θα κάνει ο Γενικός Γραμματέας.

    ''Εξακολουθεί να παραμένει η ίδια η εντύπωσή μου, εκτός αν εσείς εννοείτε ότι με το βήμα εννοείται έναρξη συνομιλιών'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Σε παρατήρηση ότι προχθές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να εμπλακεί σε συνομιλίες αν αυτές γίνονται για να δοθεί άλλοθι στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι αυτό δεν είναι αντιφατικό με την εκτίμησή του ότι ο ΓΓ θα κάνει κάποια κίνηση.

    ''Θα γίνει το πρώτο βήμα να ετοιμαστούν οι συνομιλίες και ελπίζουμε να αρχίσουν'', κατέληξε.

    [02] Μίλετ - Περδίκης - Κυπριακό

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πρέπει να αποδεχθεί το σημαντικό ρόλο της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, τόνισε χθες ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ μετά από συνάντησή του με τον ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη χθες στη Νέα Υόρκη ότι η ΕΕ είναι ένας «μεροληπτικός οργανισμός» γεγονός που αποκλείει την όποια ανάμειξή της στο Κυπριακό, ο κ. Μίλετ είπε ότι «είναι ξεκάθαρο πως η ΕΕ πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη λύση του Κυπριακού γιατί το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να εφαρμοστεί και στα κατεχόμενα στο μέλλον».

    Ο κ. Μίλετ είπε πως δεν διάβασε «λεπτομερειακά αυτή τη δήλωση» του Τ/Κ ηγέτη, ο οποίος «πρέπει να αποδεχθεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να παίξει ένα ρόλο για τη λύση του Κυπριακού».

    Για τη συνάντησή του με τον κ. Περδίκη είπε ότι του έδωσε την ευκαιρία να ακούσει τις προσεγγίσεις του Κινήματος Οικολόγων για διάφορα ζητήματα.

    «Ηταν μια θετική συζήτηση και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Περδίκη για την ευκαιρία που μου έδωσε να ακούσω τις προσεγγίσεις του κόμματός του για το Κυπριακό και για πολλά άλλα θέματα», είπε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Περδίκης είπε ότι κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το Κυπριακό, ζήτημα για το οποίο το Κίνημα Οικολόγων επανέλαβε τη θέση ότι δεν μπορεί να επιλυθεί στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Είπε επίσης ότι έθεσε στον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας «το θέμα των βάσεων, των διευκολύνσεων που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Βρετανία και την ανάγκη η Βρετανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι στην Κύπρο».

    [03] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ - Αβέρωφ Νεοφύτου

    Δηλώσεις εκ του πονηρού, χαρακτήρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τις χθεσινές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι αμερόληπτος οργανισμός αφού, όπως είπε, οι Ελληνοκύπριοι είναι εντός της Ενωσης κι οι Τουρκοκύπριοι εκτός ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο εμπλοκής της στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού.

    «Δεν αντιλαμβάνομαι πού βλέπει ότι η ΕΕ δεν είναι αμερόληπτη. Εξάλλου η ΕΕ είπε ότι απλώς θα έχει ένα ενισχυτικό ρόλο όσον αφορά τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία, όπως τονίζει η ΕΕ, πρέπει να βασίζεται και στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της ΕΕ», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    «Είναι και τούτο έλλειψη αμεροληψίας ή ο κ. Ταλάτ δέχεται ότι οι ευρωπαϊκές αξίες είναι καθολικής σημασίας και πρέπει να ισχύσουν και για την κυπριακή ομοσπονδία όταν εγκαθιδρυθεί;, διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ΓΓ διστάζει να προχωρήσει στο Κυπριακό, «είναι ακριβώς και η άτεγκτη στάση του κ. Ταλάτ και της Τουρκίας που δεν στέργουν να δεχτούν συζήτηση των ανησυχιών της δικής μας πλευράς και πιθανές τροποποιήσεις έτσι ώστε να ικανοποιηθεί και η δική μας πλευρά».

    [04] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Ταλάτ

    Για επικοινωνιακούς σκοπούς και για την πολιτική του αναβάθμιση ενεργεί ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη του Τ/Κ ηγέτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    «Μπορεί ο κ. Ταλάτ με τις όλες εμφανίσεις του διεθνώς, τις οποίες επιδιώκει, να πιστεύει ότι αναβαθμίζεται στα μάτια των Τ/Κ και ισχυροποιεί την πολιτική του θέση, όμως ούτε το Κυπριακό εξυπηρετείται ούτε τα γνήσια συμφέροντα ακόμη και των ίδιων των Τ/Κ εξυπηρετούνται», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κλεάνθους, ύστερα από συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Παλαιστίνης στην Κύπρο Samir Abou Ghazaleh.

    Αυτό, συνέχισε, αυξάνει πολύ περισσότερο την αλαζονεία του κ. Ταλάτ και δεν επιτυγχάνεται οποιοδήποτε θετικό κλίμα που θα μπορούσε να βοηθήσει για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    [05] Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Ταλάτ

    Ο ΔΗΣΥ εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με την προσέγγιση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να αναμιχθεί στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος υπογράμμισε ότι η λύση του Κυπριακού ενδιαφέρει τους θεσμούς της ΕΕ γιατί η λύση πρέπει να βασίζεται στις ιδρυτικές της αρχές, να εναρμονίζεται με το σύστημα αξιών της και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κ. Μητσόπουλος εντοπίζει επίσης εναρμόνιση των δηλώσεων Ταλάτ με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό είναι αποκλειστικό θέμα του ΟΗΕ.

    [06] ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Τουρκικές παραβιάσεις

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης κατήγγειλε με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις του στρατιωτικού στάτους κβο στην περιοχή της Λουρουτζίνας καθώς επίσης την προκλητική απειλητική πρόταξη όπλων εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων εναντίον ειρηνευτών περιλαμβανομένου και του αρχηγού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η επιστολή με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου 2005, κυκλοφόρησε επίσημα ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αφού κάνει μια περιγραφική αναφορά της τουρκικής παραβίασης στην Λουρουτζίνα που άρχισε στις 16 Αυγούστου με την δημιουργία φυλακίου και κορυφώθηκε στις 31 Αυγούστου με προκλήσεις εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο τονίζει στην επιστολή του ότι η παραβίαση του στάτους κβο προσφέρει στις τουρκικές δυνάμεις επιχειρηματικά πλεονεκτήματα σε μια περιοχή όπου ειδικά από το 1976 μέχρι και το 1989 ο τουρκικός στρατός έχει μακρά ιστορία προέλασης εντός της νεκρής ζώνης.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισημαίνει ότι η παραβίαση στην Λουρουτζίνα είναι η τελευταία μιας σειράς από άλλες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν το τελευταίο εξάμηνο από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων.

    Επιπλέον ο Πρέσβης υπενθυμίζει ότι οι ενέργειες αυτές έρχονται να προστεθούν σε ένα μεγάλο κατάλογο προκλήσεων και αναφέρεται ειδικά στην κατάσταση στα Στροβίλια που από το 2000 παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για επαναφορά της προτεραίας κατάστασης οι τουρκικές δυνάμεις αρνούνται να συμμορφωθούν. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος καταγγέλλει επίσης τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα που καταγράφηκαν στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

    ''Αντί να προωθεί την κατοχική της πολιτική, τονίζει, η Τουρκία θα πρέπει πλέον να επιδιώξει τρόπους συνεργασίας για επίτευξη μιας αμοιβαίας και μόνιμης διευθέτησης στο Κυπριακό πρόβλημα που να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των ΗΕ, συνεισφέροντας κατ αυτόν τον τρόπο στην διατήρηση της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή'', σημειώνει ο κ. Μαυρογιάννης.

    [07] Εκπρόσωπος - Αγορά ελικοπτέρων πυρόσβεσης

    Το κεντρικό στοιχείο το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το συμφέρον του κράτους, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση για διαφοροποίηση από το Υπουργικό Συμβούλιο των προδιαγραφών και προτύπων για την αγορά ελικοπτέρων πυρόσβεσης.

    Σε παρατήρηση πως ενώ υπήρξε μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2001 για συγκεκριμένες προδιαγραφές και πρότυπα, υπήρξε νεώτερη απόφαση του Υπουργικού τον Ιούνιο του 2003, η οποία απάμβλυνε αυτές τις προδιαγραφές και πρότυπα κατά τρόπο που ενδεχομένως να βοηθούσε κάποιους υποψήφιους πωλητές, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει υπόψη του τώρα τις λεπτομέρειες αυτού του θέματος.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως η κυπριακή κυβέρνηση ενεργεί πάντοτε προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του κράτους και δεν υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει οτιδήποτε προς όφελος ή εναντίον επιχειρηματιών ή εταιρειών.

    «Το κεντρικό στοιχείο το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το συμφέρον του κράτους», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    [08] Εκπρόσωπος - Καταγγελίες Ερέλ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως οι καταγγελίες του τέως προέδρου του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ πως δέχθηκε έντονες πιέσεις από τη λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα για να πιστοποιήσει ντομάτες από την Τουρκία ως τουρκοκυπριακό προϊόν πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από όλους τους εμπλεκόμενους και ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    «Επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη οι καταγγελίες του κ. Ερέλ για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκπαραθύρωσή του από τη θέση προέδρου του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σκοπεύει με κάποιον τρόπο να θέσει αυτές τις καταγγελίες ενώπιον της ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε: Ασφαλώς. Υπάρχει συνεχής επαφή με την ΕΕ. Υπάρχει ειδική επιτροπή η οποία ασχολείται με τα θέματα αυτά, τις σχέσεις δηλαδή ΕΕ και τ/κ κοινότητας».

    «Ολα αυτά θα τεθούν και εν πάση περιπτώσει τίθενται αυτομάτως ενώπιον της ειδικής αυτής ομάδας», σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [09] Κύπρος - Εσθονία - Υπογραφή πρωτοκόλλου

    Υπογράφτηκε χθες πρωτόκολλο μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω σύσφιγξη των υφιστάμενων δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, της επιστήμης και έρευνας, των μεταφορών και της υγείας.

    Το πρωτόκολλο υπογράφηκε με την ολοκλήρωση σήμερα των εργασιών της Πρώτης Συνόδου της Κυπρο-Εσθονικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για συνεργασία στον οικονομικό, επιστημονικό, τεχνικό και βιομηχανικό τομέα.

    Το πρωτόκολλο υπέγραψαν από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Ανδρέας Μολέσκης και από μέρους της Δημοκρατίας της Εσθονίας η Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών και Συγκοινωνιών Helle Helena Puusepp, η οποία ηγήθηκε της εσθονικής αντιπροσωπείας.

    Μιλώντας κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο κ. Μολέσκης αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τονίζοντας ότι το πρωτόκολλο που υπογράφτηκε θα συμβάλει αναμφίβολα στην περαιτέρω σύσφιγξη και ανάπτυξη των οικονομικών και άλλων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη δυνατοτήτων για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε υφιστάμενους και σε νέους τομείς. Τονίστηκε, επίσης, η ύπαρξη ευνοϊκών συνθηκών για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, και την ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα βιομηχανίας, ενέργειας, τουρισμού, υγείας, επιστήμης και έρευνας, μεταφορών, επενδύσεων, εκπαίδευσης και τεχνολογίας της πληροφορικής.

    [10] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ματσάκης - Λουρουτζίνα

    ''Θεατρινίστικη'' χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την ενέργεια του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη να κατεβάσει τουρκική σημαία από φυλάκιο που αναγείρουν οι κατοχικές δυνάμεις στην Λουρουτζίνα.

    ''Δεν νομίζω ότι τέτοιες θεατρινίστικες ενέργειες προσφέρουν κάτι το σημαντικό'', απάντησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια του κ. Ματσάκη.

    ''Ο κ. Ματσάκης εκφράζει τον εαυτό του και κανέναν άλλο'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις μετά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Κέντρου Υγείας Εγκωμης.

    [11] Εκπρόσωπος - Ματσάκης - Τουρκική σημαία

    Ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης έχει το δικό του τρόπο με τον οποίο ενεργεί και εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ο κ. Ματσάκης μετέβη στη Λουρουτζίνα και κατέβασε την τουρκική σημαία από το ανεγειρόμενο εκεί φυλάκιο των κατοχικών δυνάμεων.

    «Εάν πράγματι έχει συμβεί, απλώς να πω ότι ο κ. Ματσάκης έχει το δικό του τρόπο ενέργειας. Εκπροσωπεί τον εαυτό του μόνο», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ματσάκη πως ενώ κάποιοι ασχολούνται με τα πιθάρια αυτός ασχολείται με πιο σοβαρά πράγματα όπως το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει κανένα σχόλιο για αυτό.

    Σε παρατήρηση πως ο κ. Ματσάκης δήλωσε πως προέβη σε αυτή την πράξη προκειμένου να καταγγείλει αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τουρκία για παραβίαση του στάτους κβο στη νεκρή ζώνη και ερωτηθείς εάν ο κ. Ματσάκης θα βρίσκεται σε αντίθεση με την κυβέρνηση εάν κάνει κάτι τέτοιο, ο Εκπρόσωπος είπε: Οχι. Εξάλλου είναι καθήκον των Ευρωβουλευτών να προβάλλουν αυτά τα παράνομα φαινόμενα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Ομως δεν θέλω να σχολιάσω τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να τα προβάλει ο κ. Ματσάκης».

    [12] Μάριος Ματσάκης - Τουρκικό φυλάκιο - Σημαία

    Με σκοπό να καταδείξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κλείνει τα μάτια και αφήνει να συνεχίζεται η κατοχή ενός μέρους της ΕΕ από μία υποψήφια για ένταξη χώρα, ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης μετέβη χθες στο φυλάκιο που έστησε ο κατοχικός στρατός στη Λουρουτζίνα και κατέβασε την τουρκική σημαία που είχε αναρτηθεί εκεί.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ματσάκης είπε ότι είχε πάει για να εξακριβώσει ''τι συνέβη με τους Τούρκους, με την προέλαση'', σημειώνοντας ότι ''όντως υπάρχει ένα οικοδόμημα εκεί''.

    Πρόσθεσε ότι ''εντελώς παράνομη είναι όλη η παρουσία τους στην Κύπρο, αλλά ιδιαίτερα αυτές οι προελάσεις που κάνουν''.

    Ο κ. Ματσάκης σημείωσε ότι θα προβεί σε διαβήματα για το όλο θέμα ''με την πρώτη ευκαιρία'' και πρόσθεσε ότι ''κάθε εβδομάδα κάνω τέτοια διαβήματα για διάφορα θέματα στο Ευρωκοινοβούλιο, και για την Τουρκία και για την παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο''.

    ''Πήγα σαν Ευρωβουλευτής για να καταδείξω στο Ευρωκοινοβούλιο για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι η ΕΕ κλείνει τα μάτια και αφήνει να συνεχίζεται η κατοχή ενός μέρους της ΕΕ από μία υποψήφια για ένταξη χώρα'', είπε.

    [13] Ζαν Μαρί Λε Πεν - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ - Διαμαρτυρίες

    Η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό, ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Ευρωβουλευτής Ζαν Μαρί Λεπέν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να καταλάβει τη «σιωπή» Κύπριων και Ελλήνων πολιτικών μπροστά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λεπέν ανέφερε πως βρίσκεται στο νησί για να γνωρίσει καλύτερα τους Κύπριους και να τους ενημερώσει για τις πολιτικές του θέσεις.

    Μιλώντας στη γαλλική, ο κ. Λεπέν σημείωσε πως «το μεγάλο Τουρκικό έθνος δεν είναι ευρωπαϊκό έθνος και αυτό αποδεικνύει η ιστορία και η κουλτούρα του».

    Οπως είπε, «είναι σαν να θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ποδοσφαιρική ομάδα και εντάσσουμε σε αυτή καλαθοσφαιριστές».

    «Πιστεύω πως δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ΕΕ με χώρες που δεν είναι ευρωπαϊκές», είπε ο κ. Λεπέν, τονίζοντας πως όσοι θεωρούν πως η Τουρκία γίνεται περισσότερο κοσμική χώρα, κάνουν λάθος.

    «Η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο ισλαμική χώρα» ανέφερε και εξέφρασε τις ανησυχίες του από τη ένταξη της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Η συνέντευξη Λε Πεν πραγματοποιήθηκε υπό τις φωνές διαμαρτυρίας 50 περίπου διαδηλωτών και στην παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο όπου δινόταν η συνέντευξη Τύπου, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό που ανέγραφαν «Δεν θα περάσει ο φασισμός», «Ο Lepen είναι ανεπιθύμητος», «Οχι στους Ναζί», «No space for racists and fascist, Lepen find another planet».

    Οπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Γιώργος Λουκαϊδης, «είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την παρουσία του Lepen στην Κύπρο και να υπογραμμίσουμε ότι είναι ανεπιθύμητος γιατί πρεσβεύει την ναζιστική και φασιστική ιδεολογία και όλα όσα αυτή συνεπάγεται».

    [14] Πρόεδρος ΚΑ - ΓΣ ΠΑΣΥΠΙ - Σχέδιο αναδιάρθρωσης

    Το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ένα από τα σενάρια που θα εξετάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, σε περίπτωση που δεν φθάσει σε κοινές συνισταμένες για υλοποίηση και άμεση εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΚΑ, η κοινή συνάντηση εταιρείας και συντεχνιών που θα συγκαλέσει εντός των ημερών το ΔΣ των ΚΑ.

    «Δεν προειδοποιώ κανένα, δίδω τα γεγονότα και τα δεδομένα όπως είναι στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ Λάζαρος Σαββίδης σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, στην οποία σχολίασε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΥΠΙ να απορρίψει στην ολότητα του το σχέδιο και να μην αποδεχτεί οποιοδήποτε διάλογο στο πλαίσιο του σχεδίου.

    Ο κ. Σαββίδης, αφού εξέφρασε απογοήτευση από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΠΑΣΥΠΙ, είπε ότι η απόφαση της ΓΣ της συντεχνίας «φαίνεται να μη δίδει πολλές ευκαιρίες στο ΔΣ της εταιρείας για να προχωρήσει σε διάλογο και συζήτηση σε βάθος του σχεδίου που έχει υποβληθεί προς την κυβέρνηση».

    Πρόσθεσε ότι οι ΚΑ θεωρούν ότι το σχέδιο Αναδιάρθρωσης που ετοίμασε η εταιρεία και υπόβαλε στην κυβέρνηση, η οποία θα το προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, «είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται στην εταιρεία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα και να αντεπεξέλθει και να πετύχει, μέσα σε ένα τακτό χρονικό διάστημα, αυτό που σήμερα είναι ακατόρθωτο, φθάνοντας ακόμη και σε κερδοφορία μέσα σε δύο ή τρία χρόνια από σήμερα».

    Εξάλλου, σε δηλώσεις στου στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) Πόλυς Οικονόμου εξέφρασε την απογοήτευση του για τη μέχρι σήμερα απόδοση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών σε σχέση με το σχέδιο δράσης των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι το σχέδιο δράσης των ΚΑ απορρίφθηκε καθολικά από τη Συντεχνία των Πιλότων ''δεν κάνει ούτε για διαπραγμάτευση'' και ζήτησε την ανάμειξη της Κυβέρνησης και της Βουλής στο θέμα.

    Ανέφερε ότι μετά από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΥΠΙ αποφασίστηκε όπως η Συντεχνία προχωρήσει με κινητοποιήσεις και απεργιακά μέτρα σε περίπτωση οποιασδήποτε μονομερούς εφαρμογής των προνοιών του απορριφθέντος σχεδίου.

    [15] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κέντρο Υγείας Εγκωμης - Θεμέλιος λίθος

    Απαιτείται αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός στις ιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο φόρτο της ιατρικής φροντίδας των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου στο Κέντρο Υγείας Εγκωμης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) ως ''ένα γενικό και αόριστο νομοθετικό πλαίσιο'', προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εφαρμόζει ενδιάμεσες λύσεις που θα οδηγήσουν στην τελική εφαρμογή του.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η Κύπρος με βάση τα στατιστικά δεδομένα μπορεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με ψηλό επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ωστόσο, ότι ''δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι η οργάνωση και χρηματοδότηση της φροντίδας υγείας λειτουργεί με βάση δομές και κανόνες που ανάγονται στην δεκαετία του 40 και συνεπώς επιβάλλεται σε αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός τους''.

    Επεσήμανε πως οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που έγιναν κυρίως για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων και απόρων, καλούνται σήμερα με νομοθέτημα της Βουλής το 2002 να εξυπηρετήσουν το 85% του πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές και ένα σημαντικό αριθμό των Τ/Κ συμπατριωτών μας.

    ''Με λίγα λόγια'', εξήγησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''οι υπηρεσίες κλήθηκαν ουσιαστικά να εφαρμόσουν το Γενικό Σχέδιο Υγείας, χωρίς και προτού να είναι δυνατή η εφαρμογή του όσον αφορά τις οικονομικές συνεισφορές που προνοούσε τις οικονομικές συνεισφορές που προνοούσε το ΓΕΣΥ από τους πολίτες και χωρίς τη δημιουργία της υποδομής και του διοικητικού πλαισίου που ήταν και είναι απαραίτητο''.

    Το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει στο ένα εκατομμύριο λίρες και θα ανεγερθεί σε έκταση 8,5 δεκαρίων που προσφέρθηκε από την Ιερά Μονή Κύκκου.

    [16] Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που απώλεσε στις δύο προηγούμενες συναντήσεις κάλυψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που κατέγραψε το σύνολο των τραπεζικών τίτλων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς παρουσίασε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 2,92%, κλείνοντας στις 1.611,38 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 1,88% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 104,77 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,1 εκατομμύριο λίρες.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,92% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 545,27 μονάδες.

    [17] Τράπεζα Κύπρου - Ηλιάδης - Αποτελέσματα

    Τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου μετά τη φορολογία ανήλθαν σε 50 εκατ. Λίρες για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2005 σε σχέση με 30 εκατ. για την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 66%, δήλωσε χθες ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Ανδρέας Ηλιάδης, παρουσιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το Εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2005.

    Οπως είπε, τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2005 είναι σαφώς βελτιωμένα έναντι του δευτέρου τριμήνου 2005, αφού τα κέρδη μετά την φορολογία του τρίτου τριμήνου 2005 είναι αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2005.

    Τα οργανικά κέρδη ανήλθαν σε 129 εκατ. για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2005, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 24%, ενώ στην Κύπρο σημειώθηκε αύξηση οργανικών κερδών κατά 36%, αύξηση κερδών πριν τη φορολογία κατά 240% και αύξηση κερδών μετά τη φορολογία κατά 289%.

    Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου 2005 σε 9,71 δισ. Λίρες και το σύνολο των χορηγήσεων σε 6,97 δισ. Λίρες.

    «Ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης της κερδοφορίας του Συγκροτήματος, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του Συγκροτήματος αυξήθηκε κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου φθάνοντας σε 11,3%, με αποτέλεσμα να πλησιάζει τον στόχο που τέθηκε για αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδο πέραν του 13% μέχρι το τέλος του 2007», σημείωσε.

    [18] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες

    Με τον αγώνα μεταξύ του Εθνικού Αχνας με τον ΑΠΟΠ/Κινύρας να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πραγματοποιούνται σήμερα οι συναντήσεις για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Κύπρου.

    Οι υπόλοιποι αγώνες είναι: Αγία Νάπα ΑΕΚ, Πάφος Σπάρτακος, ΑΠΕΠ Πιτσιλλιάς ΠΑΕΚ Κερύνειας, Αρης Ομόνοια Αραδίππου, Ενωση Κοκκινιτριμυθιάς ΑΕΛ και ΑΕ Μεσόγης ΑΣΙΛ Λύσης.

    Οι αγώνες αρχίζουν στις 14:30.

    [19] Παγδατής - Παγκόσμια κατάταξη - 55η θέση

    Η πρόκριση του Κύπριου τενίστα Μάρκου Παγδατή στον τελικό του επαγγελματικού τουρνουά ΑΤΡ της Βασιλείας τον πίστωσε με 184 βαθμούς και έτσι το τελευταίο 12μηνο έφθασε τους 672 βαθμούς και ανέβηκε στην 55η θέση στην παγκόσμια κατάξη.

    Στις 24 Οκτωβρίου ο Παγδατής βρισκόταν στην 85η θέση και μετά την επιτυχία του στη Βασιλεία ανέβηκε 30 θέσεις.

    Εάν τον Ιανουάριο πάει καλά στον Οπεν της Αυστραλίας, στον 1ο γύρο στον οποίον θα λάβει αυτόματα μέρος, θα κάνει το μεγάλο άλμα που θα τον φέρει μεταξύ των 30 - 40 κορυφαίων στον κόσμο.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 November 2005 - 15:23:13 UTC