Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νεκρή ζώνη Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [02] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Νεκρή ζώνη
  • [03] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Τουρκικά στρατεύματα - Πράσινη γραμμή
  • [04] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Δηλώσεις
  • [05] Χριστόφιας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οδός Λήδρας
  • [06] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνέδριο
  • [07] Χριστόφιας - Αναστασιάδης - Συνέδριο ΔΗΣΥ
  • [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Χρυσοστομίδη και Χριστόφια
  • [09] ΔΗΚΟ - Συνέδριο ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης
  • [10] Περδίκης - Ομιλία Αναστασιάδη - Κυπριακό
  • [11] Εκπρόσωπος - Υπουργικό - UNMOVIC - Ιράκ
  • [12] Αποναρκοθέτηση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νεκρή ζώνη
  • [13] Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - ΗΕ
  • [14] Αυστραλία - Ερντογάν - Διαμαρτυρία Ε/Κ
  • [15] Βρετανική Προεδρία ΕΕ - Ιδιοι πόροι - Πρόταση
  • [16] Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας - Αρχηγός Κυπριακής Αστυνομίας
  • [17] ΣτΕ - Πουργουρίδης - Ιαπωνία - Θανατική ποινή
  • [18] Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN - Συνεδρία
  • [19] ΑΤΗΚ - Επέκταση κύκλου εργασιών στο Λονδίνο
  • [20] Χρηματιστήριο - Πτώση

  • Εκπομπή για Ομογένεια 06/12/2005


    (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νεκρή ζώνη Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε χθες ότι με τις ενέργειές τους οι κατοχικές δυνάμεις παραβιάζουν το καθεστώς της νεκρής ζώνης, τονίζοντας πως «η ανοχή δεν δημιουργεί δίκαιο».

    «Είναι κανονική παραβίαση του καθεστώτος της ουδέτερης ζώνης. Ελπίζουμε ότι θα αντιληφθούν ότι η ανοχή δεν δημιουργεί δίκαιο», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι Τούρκοι στρατιωτικοί απομάκρυναν πασσάλους με κορδέλα που τοποθέτησαν χθες τα Ηνωμένα Εθνη, μερικά μέτρα από την υπό ανέγερση γέφυρα, παρά το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι Τούρκοι δεν σέβονται ούτε τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε επίσης ότι σε μια προεκλογική περίοδο ο καθένας δηλώνει αυτά που πιστεύει πως εξυπηρετούν τους σκοπούς του, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τα όσα δήλωσε προχθές ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    «Δεν σχολιάζω τίποτε από όσα λέει ο ΔΗΣΥ ή ο κ. Αναστασιάδης, δικαίωμά του να λέει ότι θέλει, και ούτε συμφωνώ ότι είναι σωστή η ιδέα, ο ένας είπε έτσι, εσύ λες έτσι, έβγαλαν τα ξίφη κτλ. Προεκλογική περίοδος είναι, καθένας λέει αυτά που νομίζει ότι εξυπηρετούν το σκοπό του», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    [02] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Νεκρή ζώνη

    Το ότι οι κατοχικές δυνάμεις σχεδιάζουν να πάρουν έστω και τη μισή νεκρή ζώνη προκύπτει συμπερασματικά από την όλη συμπεριφορά τους, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν οι Αρχές Ασφαλείας έχουν υπόψη τους οποιαδήποτε σχέδια των κατοχικών δυνάμεων για να πάρουν έστω και τη μισή νεκρή ζώνη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο προκύπτει συμπερασματικά από την όλη συμπεριφορά των κατοχικών δυνάμεων».

    Υπενθύμισε ότι «ξεκίνησε η προώθηση τους σε διάφορους τόπους, πρώτα-πρώτα στα Στροβίλια, μετά στη Λουρουτζίνα, τώρα υπάρχει η ίδια πρόθεση στην περιοχή της οδού Λήδρας».

    «Θυμάστε την καθυστέρηση που κράτησε μέχρις ότου τελικά αποφασίσουν να ανοίξουν τη Ζώδια πρώτα και μετά την οδό Λήδρας και βλέπετε με ποιο τρόπο επιθυμούν τώρα να την ανοίξουν. Δηλαδή, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη της κατοχής κλπ., επεμβαίνοντας στην ουδέτερη ζώνη, όπως έπραξαν και σε άλλες περιοχές, και νομίζω ότι γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σαφείς γιατί η ουδέτερη ζώνη, σίγουρα, δεν είναι υπό την κατοχή των δυνάμεων της Τουρκίας», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    [03] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Τουρκικά στρατεύματα - Πράσινη γραμμή

    Αντιπαραγωγική και καταδικαστέα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος οποιαδήποτε ενέργεια των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων για μεταβολή του στάτους κβο της πράσινης γραμμής στην Κύπρο.

    Ο κ. Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει τις εργασίες των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων για διάνοιξη του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας, υπογράμμισε πως «το Κυπριακό είναι και παραμένει στην ουσία του θέμα ξένης εισβολής και παράνομης κατοχής εδάφους ανεξάρτητης χώρας και κάθε προσπάθεια επίλυσής του δεν μπορεί παρά να λάβει σοβαρά υπόψη αυτή τη διάσταση του προβλήματος».

    «Στο πλαίσιο αυτό οποιαδήποτε απόπειρα μεταβολής του στάτους κβο, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τις ενέργειες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, είναι απολύτως αντιπαραγωγική και καταδικαστέα», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [04] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Δηλώσεις

    Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια σε σχέση με το θέμα της οδού Λήδρας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του κ. Χριστόφια ότι ''το πρόβλημα της οδού Λήδρας δεν θα λυθεί με αντιπαραθέσεις με τα Ηνωμένα Εθνη'' και τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι ''κανένας δεν θέλει αναμέτρηση με τα ΗΕ αλλά εκεί που πιστεύουμε ότι έχουμε δίκαιο πρέπει να μείνουμε σταθεροί'', ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''στην ουσία δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο δηλώσεων''.

    ''Κι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χθες ότι δεν θέλουμε να έχουμε αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Εθνη και η προσπάθεια είναι να αποφευχθεί κάθε αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Εθνη'', είπε.

    ''Τόνισε επίσης και δεν αμφιβάλω ότι σε αυτό συμφωνεί και ο Πρόεδρος της Βουλής'', συνέχισε ο κ. Χρυσοστομίδης ότι ''εκεί που έχουμε δίκαιο πρέπει να το πούμε και αυτή η θέση δεν φαίνεται να είναι διαφορετική στις δηλώσεις των δύο''.

    [05] Χριστόφιας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οδός Λήδρας

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθάρισε χθες ότι οι δηλώσεις που έκανε το Σάββατο γύρω από τις εξελίξεις σε σχέση με τη διάνοιξη της οδού Λήδρας δεν συνιστούν διαφοροποίηση από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κατοχική δύναμη ''προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και με τη διάνοιξη της οδού Λήδρας'' και υπέδειξε την ανάγκη διαλόγου με τα ΗΕ, ενώ είπε ότι ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Απέδωσε τη διαφοροποίηση για την οποία έγινε λόγος σε ''εκλεκτική παρουσίαση'' των δηλώσεών του ''αναλόγως με τι μήνυμα θέλει να δώσει ο καθένας''.

    ''Δεν έχω διαφοροποιηθεί από τη θέση της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με την καταπάτηση της Πράσινης Γραμμής από τα στρατεύματα κατοχής μετά το '74 και την ανάγκη να προβούμε στα αναγκαία διαβήματα ώστε η απαίτησή μας να γίνει σεβαστή'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Υπενθύμισε ότι ο ίδιος μίλησε και για το ''έκτρωμα'' της γέφυρας την οποία κτίζει το κατοχικό καθεστώς και ότι επανέλαβε ότι ''είναι κακόγουστο αλλά και πολιτικά απαράδεκτο να περνούν πολίτες ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής και κάτω από τη γέφυρα να περνούν οπλισμένοι στρατιώτες του κατοχικού στρατού ή μεταφορικά μέσα του κατοχικού στρατού για να κάνουν ανεφοδιασμό''.

    Υπέδειξε ότι η περιοχή αυτή είναι ''δύσκολη'', προσθέτοντας ότι ''θα μπορούσαν μέσα από διάλογο να εξευρεθούν καλύτερες λύσεις, ώστε αυτό που λέμε να διατρήσουμε τη νεκρή ζώνη στην καρδιά της Λευκωσίας να γίνει πραγματικότητα, χωρίς αντιπαραθέσεις και χωρίς καθυστέρηση''.

    ''Αυτά που γίνονται, που δημιουργούν νέα τετελεσμένα, βεβαίως και καθυστερούν φυσιολογικά θα έλεγα τη διάτρηση της νεκρής ζώνης του τείχους μέσα στην καρδιά της Λευκωσίας'', πρόσθεσε.

    [06] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνέδριο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως οι κατηγορίες που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εκτόξευσε στο συνέδριο του κόμματός του εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης ''συνιστούν επανάληψη των όσων ο κ. Αναστασιάδης μονότονα και πληκτικά επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία και αφορμή''.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''οι επαναλήψεις αβάσιμων και αστείων ισχυρισμών δεν φαίνεται να κουράζουν τον κ. Αναστασιάδη''.

    ''Μίλησε και πάλι για πολιτική δειλία, αυτός που επέδειξε και απέδειξε 'πολιτική τόλμη' αποδεχόμενος το σχέδιο Ανάν και καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία στους ξένους'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    ''Μίλησε για αδράνεια και εφησυχασμό'', συνέχισε, ''ο ίδιος που αποδεικνύεται δραστήριος και ενεργητικός στη διαχείριση του μειοψηφικού 'ναι' του δημοψηφίσματος του 2004''.

    ''Μίλησε για έλλειψη στρατηγικής και για αποφυγή ανάληψης πρωτοβουλιών χωρίς να διευκρινίζει κατά τρόπο εφικτό και συγκεκριμένο το περιεχόμενο της στρατηγικής και την κατεύθυνση που θα έχει η πρωτοβουλία όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Μίλησε για τον κίνδυνο διχοτόμησης, συνέχισε, αποφεύγοντας να πει ότι η διχοτόμηση, ο διαχωρισμός θα ήταν ήδη γεγονός αν η πλειοψηφία του ε/κ πληθυσμού ακολουθούσε την δική του θέση και την υπόδειξή του έναντι του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''συνιστά αντίφαση από τη μια να διακηρύσσει λεκτικά ότι σέβεται την απόφαση και την ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα αλλά από την άλλη και ταυτόχρονα να προειδοποιεί το λαό για τις συμφορές που συνεπάγεται το 'όχι' του, τον οποίον προσβάλλει ότι δεν ήξερε και δεν υπολόγισε αυτές τις συμφορές όταν εξέφραζε την ετυμηγορία του''.

    [07] Χριστόφιας - Αναστασιάδης - Συνέδριο ΔΗΣΥ

    Εκπληξη για τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να δώσει τις συγκεκριμένες αλλαγές που επιζητεί επί του σχεδίου Ανάν, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση αυτή, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''εδώ υπάρχει μια ιστορία την οποία πολλές φορές δυσκολεύομαι να κατανοήσω''.

    Υπέδειξε ότι μετά από μια ''σκληρή μάχη'' μετά τα δημοψηφίσματα μετατράπηκε η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ και των Αμερικανών του τύπου ''περάστε μια περίοδο περίσκεψης και φέρτε το σχέδιο πίσω ως έχει σε δημοψήφισμα'', για να κατανοήσουν ότι χωρίς ουσιαστικές αλλαγές δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνημένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    ''Αυτή η μάχη πήρε μήνες και έχουν κατανοήσει όλοι ότι μια νέα πρωτοβουλία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, πρέπει να είναι μια πρωτοβουλία χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες και για να υπάρχει συμφωνημένη λύση πρέπει να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες της ε/κ κοινότητας'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο κατέληξε στο ποιες είναι οι ανησυχίες και οι επιδιώξεις της ε/κ πλευράς, οι οποίες δόθηκαν στον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σημείωσε όμως ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει ''πώς τώρα οι οποιοιδήποτε, είτε άμεσα, είτε έμμεσα λένε ότι δεν τις δώσαμε'', προσθέτοντας ότι όταν η ε/κ πλευρά έδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ τις θέσεις της για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ''ήρθε ένα άλλο τροπάρι'' για καθορισμό των προτεραιοτήτων.

    ''Το απορρίψαμε αυτό γιατί οι προτεραιότητες θα καθοριστούν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας και συνέχισε: ''Με έκπληξη έχω ακούσει ότι χρειάζεται τώρα να δώσουμε προτάσεις συγκεκριμένα και διερωτώμαι αν είναι η νέα τοποθέτηση, η οποία θα επαναλαμβάνεται κατά κόρον''.

    Σημειώνοντας ότι ίδιος πληροφορήθηκε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''λέει ότι δεν δώσαμε προτάσεις στον ΓΓ'', ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε αν ''θα έχουμε και τούτο το πάρε - δώσε, θα λέει στο εσωτερικό μέτωπο ο ηγέτης ενός μεγάλου κόμματος, η αντιπολίτευση, δεν δώσαμε προτάσεις, πρέπει να δώσουμε προτάσεις και θα ακούμε από τον κ. Ταλάτ το ίδιο και από κάποιους τρίτους αύριο».

    ''Αυτά με προβληματίζουν πάρα πολύ και βεβαίως τα απορρίπτω'', είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Χρυσοστομίδη και Χριστόφια

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι το κόμμα έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του για το Κυπριακό και πως ο ΔΗΣΥ δεν θα μπει στο παιγνίδι του διχασμού αναφορικά με το εθνικό θέμα.

    «Εχουμε δώσει τις προτάσεις μας που ασχολούνται με τα μεγάλα, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και έχουμε κάνει ξεκάθαρη τη θέση μας για το εθνικό πρόβλημα. Τα όσα και αν πουν, την όποια παρελθοντολογία ή χαρακτηρισμούς και αν αποδώσουν δεν θα μας επηρεάζουν και δεν θα μπούμε στο παιγνίδι του διχασμού», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δηλώνουν ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει δώσει τις θέσεις της στον Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι αν ο Τ/Κ ηγέτης αποδεχόταν τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου θα είμαστε ελάχιστα απέχοντες από τη λύση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι «οι επαναλήψεις αβάσιμων και αστείων ισχυρισμών δεν φαίνεται να κουράζουν τον κ. Αναστασιάδη», ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «τα αστεία δεν τα σχολιάζεις ποτέ».

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Χρυσοστομίδη ότι «ο διχασμός θα ήταν ήδη γεγονός αν η πλειοψηφία του ε/κ πληθυσμού ακολουθούσε τη θέση Αναστασιάδη και την υπόδειξή του έναντι του σχεδίου Ανάν», ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον Εκπρόσωπο «να μελετήσει πιο καλά τις θέσεις του ΑΚΕΛ όπως αναπτύχθηκαν στην 14η συνδιάσκεψη του κόμματος αλλά και μέσα από το συνέδριο του ΑΚΕΛ».

    Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, οι θέσεις αυτές του ΑΚΕΛ «δηλώνουν ξεκάθαρα την κάθετη διαφωνία με τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    «Συνεπώς ας διερωτηθεί ο κ. Χρυσοστομίδης αν το κύριο κόμμα που τον στηρίζει (τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) επιθυμούσε τη διάλυση της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

    [09] ΔΗΚΟ - Συνέδριο ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης

    Σε τελετή ανασύστασης της ''λεγόμενης πλατφόρμας του ναι'' εξελίχθηκε το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

    ''Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την προσπάθεια ενοχοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και γενικότερα της ε/κ πλευράς για το αδιέξοδο που παρατηρείται στο κυπριακό πρόβλημα'', αναφέρει το ΔΗΚΟ και προσθέτει ότι ''για τις τόσες και τόσες προκλητικές, αδιάλλακτες και απαράδεκτες μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς και για τη συνεχιζόμενη κατοχή δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει''.

    Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, ''ο Νίκος Αναστασιάδης παραμένει τολμηρά αμετανόητος, θαρραλέα αθεράπευτος και προφανώς αμετακίνητος στην 'τολμηρή πρωτοβουλία' και τη 'θαρραλέα απόφασή' του για αποδοχή του σχεδίου Ανάν''.

    [10] Περδίκης - Ομιλία Αναστασιάδη - Κυπριακό

    Τη λύπη του για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος χαρακτήρισε ως ''πλέον επικίνδυνη και πονηρή'' την πρόταση του κ. Αναστασιάδη για έναρξη και ολοκλήρωση στους επόμενους μήνες μιας νέας πρωτοβουλίας των ΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    ''Ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί λέει άλμα προς τα μπροστά αλλά το επιχειρεί με την όπισθεν ταχύτητα'', είπε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης ''παίρνει τον πολιτικό λόγο πίσω''.

    Ανέφερε ότι το συνέδριο του ΔΗΣΥ ''εξελίχθηκε σε ένα προσκλητήριο της αποδοχής του σχεδίου Ανάν, μας πήρε δηλαδή πίσω στην εποχή του δημοψηφίσματος''.

    Οι προτάσεις του κ. Αναστασιάδη, συνέχισε, μας παίρνουν πίσω στην πλήρη αποδοχή του σχεδίου Ανάν μέσα από την κατάθεση συγκεκριμένων και λεπτομερειακών τροποποιήσεων στο σχέδιο Ανάν, οι οποίες δεν έχουν άλλη κατάληξη και τύχη από το να απορριφθούν από την άλλη πλευρά και να αναγκαστούμε να βρεθούμε μπροστά στο δίλλημα και την ανάγκη να αποδεχτούμε το σχέδιο Ανάν όπως έχει''.

    [11] Εκπρόσωπος - Υπουργικό - UNMOVIC - Ιράκ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες την παράταση της ισχύος λειτουργίας του Γραφείου στην Κύπρο της Επιτροπής Παρακολούθησης, Επαλήθευσης και Επιθεωρήσεων του ΟΗΕ (United Nations Monitoring Verification and Inspection Commission - UNMOVIC) για το Ιράκ.

    Οπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης «η αποδοχή αυτού του αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής παροχής διευκολύνσεων προς τα Ηνωμένα Έθνη και ενισχύει και προβάλλει διεθνώς τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου».

    [12] Αποναρκοθέτηση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νεκρή ζώνη

    Αρχισε χθες το πρωί από το Mine Action Centre του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) η αποναρκοθέτηση σε τρεις τοποθεσίες στη νεκρή ζώνη, στη Χρυσαλινιώτισσα, στο Λήδρα Πάλας και στον Αγιο Δομέτιο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Σάντιο Κάντε, υπεύθυνη για θέματα Τύπου του προγράμματος αποναρκοθέτησης, η όλη επιχείρηση πραγματοποιείται αρκετά μακριά από το κέντρο της πόλης, έτσι δεν προκαλεί οποιαδήποτε κυκλοφοριακά προβλήματα.

    Σημείωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η επιχείρηση αυτή.

    [13] Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - ΗΕ

    Η ΕΕ δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ, στα πλαίσια του οποίου και μόνο μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ, στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Αγκυρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία, για να συμμετάσχει σε έκτακτη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να υιοθετεί στάση που να ενισχύει τη μη λύση του Κυπριακού.

    Εάν η ΕΕ εξακολουθήσει να λαμβάνει υπόψη μόνο τις ελληνοκυπριακές θέσεις τότε θα χάσει την αξιοπιστία της, είπε ο κ. Γκιουλ, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της προς την ΕΕ. Επίσης είπε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να αποδέχεται συνεχώς τα ελληνοκυπριακά αιτήματα.

    [14] Αυστραλία - Ερντογάν - Διαμαρτυρία Ε/Κ

    Μια ομάδα από περίπου 30 Ελληνοκύπριους, που διαδήλωσαν έξω από το γραφείο της Πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, στην Ουέλιγκτον, στάθηκαν η αφορμή για να ακουστεί και το πρόβλημα της Κύπρου κατά την έναρξη της περιοδείας του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

    Η ειρηνική διαδήλωση έγινε λίγο πριν τη συνάντηση του κ. Ερντογάν με την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Χέλεν Κλαρκ και προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, που έκαναν μια σύντομη αναφορά στην κατοχή της Κύπρου.

    Ο κ. Ερντογάν δεν έκανε καμιά αναφορά στο Κυπριακό, ακόμα και όταν ''προκλήθηκε'' από Τούρκο δημοσιογράφο με ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξής του.

    Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία έχει σχεδιαστεί και προβληθεί με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο. Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, που σπάνια ασχολούνται με επισκέψεις ξένων ηγετών, δίνουν μεγάλη προβολή στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν, χωρίς να κάνουν αναφορά σε Κύπρο, ελληνοτουρκικά, Κουρδικό, ανθρώπινα δικαιώματα κ. ά. .

    [15] Βρετανική Προεδρία ΕΕ - Ιδιοι πόροι - Πρόταση

    Η πρόταση για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της ΕΕ, της περιόδου 2007 - 2013, που δημοσιοποίησε ψες η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ, αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις πολλών κρατών μελών, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (15 - 16 Δεκεμβρίου).

    Ο πρώτος που αντέδρασε, και μάλιστα με μια σκληρή φρασεολογία που προκάλεσε αίσθηση, ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση ως πρόταση «μίνι Ευρώπης, απαράδεκτη και μη ρεαλιστική».

    Το Λονδίνο παρουσίασε ένα συμβιβασμό που οδηγεί σε μείωση των κοινοτικών πόρων κατά 200 δις ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο «ψαλίδισμα» των γεωργικών δαπανών για την επταετία 2007 - 2013.

    Εκείνο που φαίνεται ότι προκάλεσε την έντονη δυσφορία του κ. Μπαρόζο είναι η προσπάθεια της Προεδρίας να διασπάσει το «μέτωπο» των φτωχότερων κρατών μελών, παίρνοντας με το μέρος της τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Η Προεδρία εισηγείται μεν τη μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κατά 10% ή 14 δις ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, αλλά από την άλλη πλευρά, όπως δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ''είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε τις χώρες αυτές στην εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων, κάνοντας πιο ελαστικούς τους όρους''.

    Σήμερα η απορροφητικότητα που εμφανίζουν οι ανατολικές χώρες είναι εξαιρετικά μικρή, διότι δεν έχουν την υποδομή που απαιτείται προκειμένου να ανταποκριθούν στο πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο που διέπει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

    Ο κ. Μπαρόζο αντιλήφθηκε τη βρετανική τακτική και αντέδρασε άμεσα, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στο Λονδίνο.

    Η συμβιβαστική πρόταση, στην ουσία «παγώνει» τις κοινοτικές δαπάνες στα σημερινά επίπεδα. Οι κοινοτικές δαπάνες καθορίζονται στο 1,03% του κοινοτικού ΑΕΠ από 1,14% που προβλέπει η πρόταση της Επιτροπής.

    Πρόκειται για μια μείωση της τάξης των 200 δις ευρώ μέσα στην επταετία (από 1.050 σε 847 δις ευρώ) σε σχέση πάντα με την αρχική πρόταση της Επιτροπής.

    [16] Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας - Αρχηγός Κυπριακής Αστυνομίας

    Συνάντηση με τον αρχηγό της Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου είχε χθες ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Γεώργιος Αγγελάκος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, στη συνάντηση παρέστησαν από κυπριακής πλευράς ο Υπαρχηγός Χαράλαμπος Κουλέντης και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας της Αστυνομίας και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από το Βοηθό Αρχηγό (Υποστήριξης) Ιάκωβο Παπακώστα, για την οργανωτική δομή και τη λειτουργία της Κυπριακής Αστυνομίας, ενώ έγινε ανασκόπηση της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο Αστυνομιών και εξέταση μέτρων για περαιτέρω προώθησή της.

    Νωρίτερα, ο κ. Αγγελάκος και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, συνοδευόμενοι από τον κ. Παναγιώτου έγιναν δεκτοί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρο Θεοδώρου.

    [17] ΣτΕ - Πουργουρίδης - Ιαπωνία - Θανατική ποινή

    Με στόχο να κάνει έκκληση προς την Ιαπωνία να καταργήσει τη θανατική ποινή, βρίσκεται στο Τόκιο ο βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης, σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 6 - 7 Δεκεμβρίου, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θανατική ποινή.

    Ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι ο κ. Πουργουρίδης θα τονίσει στην ομιλία του ότι μια αποφασιστική ηγεσία μπορεί να αλλάξει την κοινή γνώμη πάνω στο θέμα.

    «Δεν υπάρχουν πλέον εκτελέσεις στα 46 κράτη του ΣτΕ», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πουργουρίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Αυτό δεν ήταν εύκολο, αλλά με το χρόνο βγήκε στην επιφάνεια μια ξεκάθαρη ομοφωνία ότι ο θάνατος δεν αποτελεί δικαιοσύνη. Θέλω να δείξω πως το πετύχαμε αυτό στην Ευρώπη και να προσπαθήσω να πείσω την Ιαπωνία ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η βάρβαρη πρακτική μια για πάντα», είπε.

    [18] Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN - Συνεδρία

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

    Τη σύνοδο του ECOFIN θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, η οικονομική μεταρρύθμιση, η φορολογία, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και θέματα ενέργειας.

    Οσον αφορά την οικονομική μεταρρύθμιση, θα γίνει συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης της πρόκλησης της παγκοσμιοποίησης, καθώς και για τη συμβολή των Εθνικών Σχεδίων Δράσης της Λισσαβόνας στην οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών μελών.

    Επίσης, θα συζητηθούν από τους Υπουργούς Οικονομικών τα επόμενα βήματα για τη μείωση του διοικητικού φόρτου που δημιουργεί η θέσπιση νομοθεσίας σε επίπεδο ΕΕ.

    [19] ΑΤΗΚ - Επέκταση κύκλου εργασιών στο Λονδίνο

    Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) προχωρεί στην επέκταση των εργασιών της στο ευρύτερο δυνατό πεδίο εκτός Κύπρου, με πρώτη φάση την εξυπηρέτηση της παροικίας της Βρετανίας και σταδιακά της βρετανικής αγοράς, υπό την ομπρέλα της θυγατρικής εταιρείας της CYTA UK.

    Επίσημη εξαγγελία για τους νέους στόχους του οργανισμού έγινε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο κεντρικό Λονδίνο.

    Ο Πρόεδρος της CYTA UK Δώρος Κτωρίδης και άλλα στελέχη της ΑΤΗΚ, περιλαμβανομένου του Προέδρου της ΑΤΗΚ Σταύρου Κρεμμού, όπως και της θυγατρικής εταιρείας, μίλησαν για συγκεκριμένα σχέδια του παρόντος προγράμματος για τη βρετανική αγορά όπως και για τους απώτερους στόχους του οργανισμού.

    Η ΑΤΗΚ μέσα από τη CYTA UK, είπε ο κ. Κρεμμός, δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα πλαίσια της εταιρικής και κοινωνικής της ευθύνης, με στόχο να εκπληρώσει τη δέσμευση για εξυπηρέτηση των Κυπρίων και πέραν του κυπριακού ορίζοντα, όπου και αν βρίσκονται.

    Επιδίωξη, όπως λέχθηκε είναι πάντοτε η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη με συνδυασμό της τιμής με την ποιοτική εξυπηρέτηση.

    [20] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Αρνητική εικόνα παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,58%, κλείνοντας στις 1.574,82 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 1,25% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 101,52 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα τρια εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 42,2% του ημερήσιου τζίρου.

    Απώλειες σε ποσοστό 1,55% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 533,47 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 December 2005 - 15:23:07 UTC