Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - Υπουργοί Εξωτερικών - Εταιρική σχέση με την Τουρκία
  • [02] ΕΕ - ΥΠΕΞ - Ιδιοι πόροι
  • [03] Εκπρόσωπος - Τουρκικές μεθοδεύσεις
  • [04] Ηνωμένα Εθνη - Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ - Οδός Λήδρας
  • [05] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΓΓ Κόμματος Ενωμένη Κύπρος - Οδός Λήδρας
  • [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωζώνη
  • [07] Υπουργός Οικονομικών - Ευρωζώνη
  • [08] Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακή οικονομία
  • [09] Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Σερβίας - Κυπριακό
  • [10] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΓΓ Ενωμένης Κύπρου - Χρητοδοτικός Κανονισμός
  • [11] Κλεάνθους - Λονδίνο - Ομιλία - Κυπριακό
  • [12] ΚΕΒΕ - Νέος Πρόεδρος - Δήλωση
  • [13] Χριστόφιας - Παρουσίαση βιβλίου Ανδρέα Πούγιουρου
  • [14] Αθήνα - Παρουσίαση βιβλίου Βενιζέλου - Ιγνατίου - Μελέτη
  • [15] ΘΟΚ - Απονομή βραβείων
  • [16] Χρηματιστήριο - Κέρδη

  • Εκπομπή για Ομογένεια 13/12/2005

    [01] ΕΕ - Υπουργοί Εξωτερικών - Εταιρική σχέση με την Τουρκία

    Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ υιοθέτησε χθες στις Βρυξέλλες την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεωρημένη εταιρική σχέση με την Τουρκία. Την Κύπρο εκπροσώπησε στη συνεδρία ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, στο κείμενο που εγκρίθηκε διατηρείται όλο το κεκτημένο που υπήρχε με την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε στις 3 Οκτωβρίου. Επιπλέον, καταφέραμε, είπε, να το ενισχύσουμε σε πάρα πολλά σημεία.

    Ετσι γίνεται αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκία να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ολες οι περί Κύπρου αναφορές περιλαμβάνονται στις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες, δηλαδή έχουν χρονικό ορίζοντα 2 χρόνια. Η αναφορά στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά μετά την υιοθέτησή της, σε κοινοτικό κείμενο, έστω και ως υποσημείωση, αποτελεί από μόνη της πολύ θετική εξέλιξη, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Στο κείμενο της εταιρικής σχέσης προστέθηκε σε επίπεδο Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) η λέξη «ensure», η οποία αλλάζει το μέχρι τώρα πλαίσιο, αφού καλείται πλέον η Τουρκία να διασφαλίσει ότι θα παρέχει συνεχή υποστήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, υπονοώντας για πρώτη φορά ότι απαιτείται κάτι παραπάνω από αυτά που κάνει μέχρι σήμερα. Τα προηγούμενα κείμενα, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Επιτροπής, καλούσαν απλώς την Τουρκία να συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Προστέθηκε επίσης η υποχρέωση της Τουρκίας για τη δημιουργία καλύτερου κλίματος για εξεύρεση λύσης, δηλαδή να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη δημιουργία καλύτερου κλίματος, επεσήμανε ο κ. Ιακώβου.

    Ενισχύθηκε ακόμη το θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού καλείται η Αγκυρα να κάνει συγκεκριμένα βήματα για την ομαλοποίηση αυτή.

    Για το πρωτόκολλο της προσαρμογής στη συμφωνία της Αγκυρας, υπενθυμίζεται η δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, καθώς και το ότι η ΕΕ θα εξετάσει εντός του 2006 το κατά πόσον η Τουρκία προχώρησε στην εφαρμογή του.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, η Τουρκία πρέπει να συντάξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, που να περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για εκπλήρωση των προτεραιοτήτων.

    Είναι σαφές, συνέχισε, ότι η Τουρκία ασφαλώς και θα πρέπει να συμπεριλάβει στο σχέδιο δράσης της τα συγκεκριμένα μέτρα για την εκπλήρωση των σχετικών με την Κύπρο υποχρεώσεών της, οι οποίες καθορίζονται στην ολότητα τους ως «βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες».

    Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ένας από τους στόχους της Λευκωσίας είναι το ραντεβού της ΕΕ με την Τουρκία να γίνει το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους υπό την Αυστριακή Προεδρία, ώστε να επισπευθεί η εφαρμογή όλων των υποχρεώσεων της Αγκυρας.

    [02] ΕΕ - ΥΠΕΞ - Ιδιοι πόροι

    Σήμερα το βράδυ ή την Τετάρτη θα υποβάλει η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ τη νέα τροποποιημένη πρόταση για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της ΕΕ, την περίοδο 2007 - 2013.

    Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έστειλε χθες επιστολή στο Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ζητώντας συμπληρωματική προσπάθεια από το Λονδίνο.

    Στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, παρότι ήταν προγραμματισμένο, δεν κρίθηκε τελικά αναγκαίο να συζητηθεί το θέμα, αφού η Βρετανική Προεδρία θα τροποποιήσει την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι.

    Ετσι συμφωνήθηκε η νέα πρόταση να παραπεμφθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες, που συνεδριάζουν την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

    [03] Εκπρόσωπος - Τουρκικές μεθοδεύσεις

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή της οδού Λήδρας και αλλού, και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι οι εργασίες του κατοχικού στρατού στην περιοχή της οδού Λήδρας δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θα αξιοποιηθεί.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι η Αγκυρα, με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο και την εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, θα ελέγχεται και για τις ενέργειες του κατοχικού στρατού στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η όλη στάση της Τουρκίας θα αξιολογηθεί από την ΕΕ μέσα στο 2006.

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα ότι οι τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή της οδού Λήδρας και αλλού αποσκοπούν στην οριοθέτηση του ψευδοκράτους σε προωθημένες θέσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''οι παραβιάσεις αναφέρονται και σε άλλες περιοχές, πλην της οδού Λήδρας, και υπάρχουν πράγματι βλέψεις του τουρκικού στρατού σε αυτές τις περιοχές''.

    Σημείωσε ότι ''έχουν γνώση οι φύλακες'' και επεσήμανε ότι ''η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα''.

    ''Σε ό,τι αφορά ειδικά την περιοχή της οδού Λήδρας, η κυβέρνηση έχει εγείρει το θέμα στα Ηνωμένα Εθνη και έχει παράσχει πληροφορίες που κατέχει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ειρηνευτική δύναμη, που έχει την ευθύνη για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και του στάτους κβο, θα ενεργήσει σύμφωνα με τους όρους εντολής της και θα επιδείξει την απαιτούμενη, κατά περίπτωση, αποφασιστικότητα'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ''κρίνουμε πως οι παραβιάσεις του στρατιωτικού στάτους κβο από τον κατοχικό στρατό και όλη η επιθετική συμπεριφορά του κατοχικού στρατού βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση προς τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της ΕΕ ή τις υποχρεώσεις που η ΕΕ επιβάλλει προς την Αγκυρα''.

    Σε παρατήρηση ότι σε ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρεται ότι οι εργασίες του κατοχικού στρατού στην περιοχή της οδού Λήδρας δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει αυτή την αναφορά, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''ασφαλώς θα αξιοποιηθεί και ασφαλώς θα τεθεί'' και πρόσθεσε ότι ''η όλη στάση της Τουρκίας θα αξιολογηθεί από την ΕΕ μέσα στο 2006''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε απάντηση στην πρόταση της κυβέρνησης για το θέμα της οδού Λήδρας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''Εξ όσων γνωρίζω, όχι. Δεν υπάρχει καμμία απάντηση. Απεναντίας, η τ/κ ηγεσία επιμένει και επαναλαμβάνει ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες''.

    Σε ερώτηση εάν η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει οποιαδήποτε ανταλλάγματα για να απομακρύνει τη γέφυρα από την περιοχή, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''δεν υπάρχει καμμία σχετική πληροφόρηση''.

    [04] Ηνωμένα Εθνη - Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ - Οδός Λήδρας

    Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο έχει δηλώσει ότι δεν δύναται να υποστηρίξει ή να διευκολύνει το άνοιγμα του προτεινόμενου σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας στην απουσία συγκατάθεσης και από τις δύο πλευρές, επεσήμανε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, κληθείς να σχολιάσει ανακοινωθέν της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θέμα της οδού Λήδρας.

    ''Η άποψη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ'', είπε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος, ''είναι ότι, ενώ οι εργασίες που γίνονται από την τουρκική πλευρά είναι εκτός της νεκρής ζώνης, αφού γίνονται στα βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, θα πρέπει να σταματήσουν''.

    Πρόσθεσε πως ''οι δύο πλευρές θα πρέπει να επαναρχίσουν τις προσπάθειες για να εξεύρουν κοινά αποδεκτές διευθετήσεις για τη διάνοιξη του σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας''.

    [05] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΓΓ Κόμματος Ενωμένη Κύπρος - Οδός Λήδρας

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο ΓΓ του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν απηύθυναν χθες έκκληση για τερματισμό της ανέγερσης από τις κατοχικές δυνάμεις της γέφυρας στην περιοχή του οδοφράγματος της οδού Λήδρας.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι το άνοιγμα της οδού Λήδρας δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιγνίδια και χαρακτήρισε κακόγουστο επικοινωνιακό παιγνίδι την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Μέχμετ Αλί Ταλάτ για παρουσία Τ/Κ στρατιωτών στην περιοχή.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Ιζτζάν ανέφερε ότι «το ζήτημα είναι να απομακρυνθούν οι στρατιώτες από αυτή την περιοχή», τονίζοντας ότι σε αυτή την περιοχή δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε στρατιώτες, ούτε όπλα.

    Σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να καθαριστεί ο δρόμος, να σταματήσει η ανέγερση της γέφυρας, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει, όπως είπε, η κυβέρνηση του Προέδρου Παπαδόπουλου και η ε/κ πλευρά και να ανοίξει η οδός Λήδρας.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως με τον τρόπο που η τουρκική πλευρά προσπαθεί να ανοίξει η οδός Λήδρας, δημιουργώντας τετελεσμένα, προκαλεί αδιέξοδο το οποίο δεν ευχαριστεί την ε/κ πλευρά και ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση που όταν συζητηθεί μέσω τον Ηνωμένων Εθνών μπορεί να οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου.

    Τόνισε ότι δημιουργία της εκτρωματικής γέφυρας για να περνούν από πάνω πολίτες και από κάτω στρατιωτικά οχήματα και στρατιώτες του τουρκικού στρατού ανατρέπει την προσπάθεια, και θα πρέπει να τερματισθεί και να αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή.

    Ανέφερε ακόμα ότι η οδός Λήδρας πρέπει να ανοίξει και πως κανένα στρατιωτικό όχημα και κανένας στρατιώτης δεν πρέπει να τη διέρχεται, αλλά μόνο πολίτες, οι οποίοι συμβολίζουν την προσέγγιση και την ειρήνη, χωρίς οποιοδήποτε εμπόδιο από ένστολους.

    [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωζώνη

    Ο στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η ένταξη στη ζώνη του Ευρώ το 2008, νοουμένου ότι δεν θα θυσιαστεί το κοινωνικό κράτος, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς εάν ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη στη ζώνη του Ευρώ το 2008, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έτσι λέει το προεκλογικό μας πρόγραμμα, νοουμένου ότι για την εισαγωγή του ευρώ δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το κοινωνικό κράτος''.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί η ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη, αν διαπιστωθεί ότι θα θυσιαστεί το κοινωνικό κράτος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτό θα φανεί από τους δείκτες και από την πρόοδο της οικονομίας''.

    ''Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας Κύπριος πολίτης που θα λέει ότι πρέπει να υπάρξει λιτότητα, με υπόσκαψη των κοινών παροχών και του κοινωνικού κράτους για να ενταχθούμε στην ευρωζώνη'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε παρατήρηση ότι το ερώτημα που τίθεται είναι η ευημερία των αριθμών και η ευημερία των πολιτών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Ετσι κάνουμε ως τώρα και νομίζω είναι εφικτό με το σωστό προγραμματισμό που κάνουμε και το νοικοκύρεμα των οικονομικών''.

    Σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ εισηγείται την αναβολή της ένταξης στην ευρωζώνη για ένα χρόνο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Δεν έχει καμία αντίφαση το θέμα''.

    ''Εμάς στόχος είναι το 2008, εάν το πετύχουμε'', είπε.

    Εξάλλου, από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ο Πρόεδρος Παπαδόπουλοςε διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα θυσιάσει το κοινωνικό κράτος για την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συζήτηση που γίνεται για το πότε η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη και συγκεκριμένα αν αυτό θα γίνει το 2008 ή το 2009.

    Οπως είπε ''το ερώτημα είναι αν θα θυσιάσουμε στο βωμό της ένταξης μας στην Ευρωζώνη το 2008 βασικές παραμέτρους και πρόνοιες της κοινωνικής μας πολιτικής και προγραμμάτων στήριξης στο λαό, και ιδιαίτερα στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις''.

    ''Δεν θα θυσιάσουμε το κοινωνικό κράτος, στο βωμό της ένταξης μας στην Ευρωζώνη'', τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με βάση τους βελτιωμένους δείκτες και τις προοπτικές της οικονομίας που έχουμε επιτύχει, μπορούν να γίνουν και τα δύο, πρόσθετες κοινωνικές παροχές, ταυτόχρονα με ικανοποίηση των οικονομικών δεικτών για την ένταξη μας στην Ευρωζώνη, όπως έχει προγραμματιστεί'', τόνισε.

    [07] Υπουργός Οικονομικών - Ευρωζώνη

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2005 θα κυμανθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) ενώ ταυτόχρονα θα σημειωθεί και μείωση του εθνικού χρέους, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την επιτυχή προσέγγιση της κυβέρνησης προς εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του Ευρώ το 2008, ο κ. Σαρρής είπε ότι το τρέχον έτος «δημιουργεί μια πολύ σταθερή βάση» ενόψει του 2006, μιας κρίσιμης χρονιάς κατά την οποία θα κριθεί η πρόοδος της κυπριακής οικονομίας ως προς την είσοδο της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

    Οπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την Κύπρο και να κρατήσουμε στο ελάχιστο τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις».

    Ο κ. Σαρρής είπε ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει την επίσημη απόφαση ότι η 1η Ιανουαρίου 2008 θα είναι η ημερομηνία ένταξής μας στο Ευρώ εάν, όπως κατ ευχή ελπίζουμε, θα πληρούμε τα κριτήρια για την ένταξή μας».

    Πρόσθεσε ότι «συζήτηση μπορεί να γίνεται αλλά τα επίσημα όργανα των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στην κυβέρνηση έχουν συμμετάσχει στην επίσημη κυβερνητική απόφαση».

    Σημείωσε ότι έχει ετοιμαστεί επικοινωνιακή πολιτική η οποία στοχεύει στο να ενημερωθούν οι Κύπριοι πολίτες και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις καινούργιες εμπειρίες που θα φέρει η εισαγωγή του Ευρώ στην πατρίδα μας το 2008.

    Ο κ. Σαρρής επεσήμανε τη σημασία έναρξης ενός διαλόγου στον οποίο θα δοθεί η ευκαιρία στο Υπουργείο Οικονομικών «να εξηγήσουμε με πιο πειστικό τρόπο ότι δεν υπάρχουν διλήμματα μεταξύ οικονομικής εξυγίανσης και επιτυχίας στο σκοπό της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους με την εξάσκηση μιας καλής κοινωνικής πολιτικής».

    [08] Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακή οικονομία

    Η κυπριακή οικονομία, ως μελλοντικό μέλος της ευρωζώνης, αντιμετωπίζει ως πρόκληση την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης με τη διατήρηση ταχείας ανάπτυξης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, σε ομιλία του για την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ στην στην πρεσβευτική κατοικία, στη Λευκωσία.

    Οπως είπε ο κ. Σαρρής, για την προώθηση της πολιτικής αυτής, η κυβέρνηση στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες, το Πρόγραμμα Σύγκλισης και το Εθνικό Πρόγραμμα για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών ανέλυσε τη διαδικασία εξυγίανσης στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία, με προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 4% για το 2005, το ρυθμό πληθωρισμού να διατηρείται στο 2,5% και με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να ανέρχεται στο 5½ % του ΑΕΠ, ένδειξη της διαδικασίας πραγματικής σύγκλισης στην οποία βρίσκεται η Κύπρος.

    [09] Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Σερβίας - Κυπριακό

    Απόψεις για την κατάσταση στο Κυπριακό αντάλλαξαν χθες κατά τη διάρκεια συνάντησής τους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Πρεσβευτής της Σερβίας και Μαυροβουνίου στην Κύπρο Mirko Jelic.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χρυσοστομίδης ενημέρωσε τον κ. Jelic για τη βούληση της ε/κ πλευράς για εξεύρεση ταχείας και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία να εδράζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής Μακαρίου Ντενκτάς και Κυπριανού Ντενκτάς, και στις ευρωπαϊκές αξίες.

    ''Είμαστε υπέρ μιας λύσης'', είπε, ''διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να διασφαλίζει πρώτα από όλα τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας''.

    Ενημέρωσε, επίσης, τον Πρεσβευτή της Σερβίας και Μαυροβουνίου για το θέμα που προέκυψε με τα έργα των κατοχικών δυνάμεων στην οδό Λήδρας και παρατήρησε ότι αυτού του είδους ενέργειες δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για άμεση επικοινωνία και επαφή και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τις μεθοδεύσεις των κατοχικών δυνάμεων και της υποτελούς διοίκησης για απόκτηση πλεονεκτημάτων.

    Ο κ. Jelic ενημέρωσε τον κ. Χρυσοστομίδη για την κατάσταση στη χώρα του και γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων και εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του για εξεύρεση λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

    [10] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΓΓ Ενωμένης Κύπρου - Χρητοδοτικός Κανονισμός

    Εάν χαθούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ της πρώτης δόσης που έχει να λαμβάνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα από το χρηματοδοτικό κανονισμό της ΕΕ, αιτία θα είναι η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία, ξεκαθάρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας στον ΓΓ του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιτζιάν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς την ε/κ πλευρά να μην θέσει προσκόμματα στην εφαρμογή του κανονισμού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στα γραφεία του ΑΚΕΛ αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και πάρα πολύ καιρό ζήτησε το διαχωρισμό του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο από τον κανονισμό για την απευθείας οικονομική βοήθεια, ώστε οι Τ/Κ να πάρουν την οικονομική βοήθεια.

    Ο κ. Ιτζιάν είπε ότι «τα πράγματα έχουν κλειδωθεί», προσθέτοντας ότι «αν η πορεία δεν αλλάξει, οι Τ/Κ θα έχουν οικονομική ζημιά».

    Πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να περάσουν και οι δύο κανονισμοί μαζί αυτό το χρονικό διάστημα και πρόκειται να χαθεί ένα μέρος της οικονομικής στήριξης προς τους Τ/Κ και είπε ότι εφόσον δεν είναι δυνατό να περάσουν και οι δύο κανονισμοί ταυτόχρονα, να περάσει τουλάχιστον η ρύθμιση του κανονισμού της χρηματοδότησης ενώ κάλεσε την ε/κ πλευρά να μην παρεμβάλει εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια.

    Ανέφερε ότι ύστερα μπορεί να γίνει μια ρύθμιση με την ΕΕ που να καθορίζει σε ποιους τομείς μπορούν να επενδυθούν αυτά τα κονδύλια.

    Εξάλλου, οι κ. Χριστόφιας και Ιτζιάν τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι το ΑΚΕΛ απορρίπτει την άποψη ότι η ε/κ πλευρά δεν κατέθεσε στον ΓΓ τις αλλαγές που επιδιώκει επί του σχεδίου του, σημειώνοντας ότι το ερώτημα που τίθεται είναι η ετοιμότητα της άλλης πλευράς να τις συζητήσεις.

    Επεσήμανε ότι εάν η άλλη πλευρά αποδέχεται να συζητήσει τις αλλαγές που έδωσε η ε/κ πλευρά, ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συγκαλέσει συνομιλίες.

    [11] Κλεάνθους - Λονδίνο - Ομιλία - Κυπριακό

    Ενδεχόμενη διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αναπόφευκτα θα παρέπεμπε σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και θα συγκρουόταν με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, σε ομιλία του στη χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα του ΔΗΚΟ Μεγάλης Βρετανίας.

    Το μόνο που θα επιτύγχανε μια τέτοια σύνδεση, σημείωσε, θα ήταν η επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει ή με διακοσμητικές αλλαγές, για να βρεθεί ξανά η ε/κ πλευρά στη δύσκολη θέση να το απορρίψει πάλι ή να παγιδευθεί και να το αποδεχθεί περίπου ως έχει με δυσμενείς μέχρι και καταστροφικές επιπτώσεις.

    «Διότι από τη στιγμή που η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάμει οποιεσδήποτε υποχωρήσεις δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη κατάληξη», κατέληξε.

    [12] ΚΕΒΕ - Νέος Πρόεδρος - Δήλωση

    Ο Μάνθος Μαυρομμάτης είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), που πραγματοποίησε την Ετήσια Γενική Συνέλευσή του. Ο κ. Μαυρομμάτης αντικαθιστά τον Βασίλη Ρολόγη, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του ΚΕΒΕ για δύο θητείες.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε ότι οι προτεραιότητες του ως Προέδρου του ΚΕΒΕ είναι η προώθηση της ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) και της ομαλής υιοθέτησης του Ευρώ.

    ''Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια κρίσιμη τριετία για την κυπριακή οικονομία και την Κύπρο γενικότερα. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην επίτευξη του στόχου της ένταξης στην ΟΝΕ και της υιοθέτησης του Ευρώ, όπως επίσης και στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη στρατηγική της Λισαβόνας, οι οποίες μας βρίσκουν σύμφωνους'', σημείωσε ο κ. Μαυρομμάτης.

    [13] Χριστόφιας - Παρουσίαση βιβλίου Ανδρέα Πούγιουρου

    Το βιβλίο του πρώην Δημάρχου της Αμμόχωστου Ανδρέα Πούγιουρου, με τίτλο «Οταν οι μνήμες ζωντανεύουν. (Οι αναμνήσεις ενός δημάρχου)», παρουσίασε στη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σε εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού οι δικηγορικοί σύλλογοι της Λεμεσού και της Αμμοχώστου.

    Παρουσιάζοντας το 495 σελίδων βιβλίο, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «το βιβλίο του Ανδρέα Πούγιουρου επιστρέφει τη μνήμη πίσω στο παρελθόν και ζωντανεύει πολλές σημαντικές στιγμές της πρόσφατης κυπριακής ιστορίας.... έστω κι αν αρχικά δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για αυτοβιογραφία, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πόνημα σημαντικής ιστορικής αξίας που συνδράμει στη συγγραφή και στην κατανόηση των τελευταίων εξήντα χρόνων της κυπριακής ιστορίας».

    «Στη σημαντικότητα του βιβλίου προσθέτει και το γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν περιορίζεται απλώς στην παράθεση των όποιων γεγονότων, αλλά προχωρεί και στην κριτική εκτίμηση πολλών από αυτά», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «αρκετές είναι οι εκτιμήσεις και οι απόψεις του συγγραφέα που μας βρίσκουν σύμφωνους, για κάποιες άλλες θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε ερωτηματικά ή ακόμη και διαφορετική άποψη».

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης πως «το πολυσέλιδο βιβλίο του Ανδρέα Πούγιουρου διαβάζεται με ευκολία, γιατί η καταγραφή των γεγονότων γίνεται με απλή και σαφή γλώσσα, αλλά και γιατί η χρονολογική προσέγγιση που ακολουθεί ο συγγραφέας στην καταγραφή των γεγονότων ορθά προσανατολίζει τον αναγνώστη στο χώρο και στο χρόνο, βοηθώντας έτσι στην κατανόησή τους».

    [14] Αθήνα - Παρουσίαση βιβλίου Βενιζέλου - Ιγνατίου - Μελέτη

    Ο Πρέσβης επί τιμή και πρώην Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ζαχαράκης δήλωσε χθες ότι στις 18 Απριλίου του 2004 έλαβε εντολή από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη, στο πλαίσιο κομματικής πειθαρχίας, να μην επαναλάβει αρνητική ψήφο που είχε δώσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι ψηφίσματος υποστηρικτικού του σχεδίου Ανάν και προειδοποιητικά απειλητικού για τους Ελληνοκυπρίους.

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αθήνα κατά την παρουσίαση του βιβλίου των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου, Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη με τίτλο: «Σχέδιο Ανάν το Μυστικό Παζάρι: οι 129 ημέρες που συγκλόνισαν τον Ελληνισμό», ο κ. Ζαχαράκης ανέφερε πως με βάση αυτό το περιστατικό συμπέρανε ότι η θέση της ελληνικής κυβερνήσεως υπέρ του «ναι» στο σχέδιο Ανάν, στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004, ήταν σαφής και άμεση.

    Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος ανέφερε στην ομιλία του πως «η μεγάλη αγγλοσαξονική επιχείρηση για να υπάρξει το σχέδιο Ανάν, και να τεθεί σε ψηφοφορία, δεν είχε στόχο την επίλυση του Κυπριακού, αλλά να εμφανιστεί η Τουρκία ως δύναμη που συμβάλλει στην επίλυσή του, ενόψει της συζήτησης της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων στην ΕΕ».

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ανέφερε πως για πρώτη φορά, με αφορμή το Σχέδιο Ανάν, στην Κύπρο δημιουργήθηκε «κοινωνία των πολιτών», η οποία ξεπέρασε τα κομματικά σύνορα και έθεσε σε ομηρία -με την καλώς εννοούμενη έννοια - τις πολιτικές ηγεσίες που αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν».

    [15] ΘΟΚ - Απονομή βραβείων

    Απονεμήθηκαν χθες βράδυ, για τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τα Θεατρικά Βραβεία ΘΟΚ σε ανθρώπους του θεάτρου που διακρίθηκαν στο χώρο τους σε επαγγελματικές παραγωγές κατά τη διετία 2003/04 2004/05, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νέο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Η τελετή απονομής ήταν αφιερωμένη στον πρωτεργάτη του κυπριακού θεάτρου, ηθοποιό Νίκο Παντελίδη. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ. Το βραβείο του επέδωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Το βραβείο Ερμηνείας Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στο Νεοκλή Νεοκλέους για την ερμηνεία του στο έργο του Μπέκμαν Β. Μπόρχερτ «Εξω από την πόρτα».

    Το βραβείο Ερμηνείας Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου έλαβε η Στέλλα Φυρογένη, για την ερμηνεία της στο έργο του Ορλάντο Βιρτζίνια Γουλφ «Ορλάντο».

    Με το βραβείο Σκηνοθεσίας τιμήθηκε ο Χάινς Ούβε Χάουζ, για το έργο του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ «Εξω από την πόρτα».

    Η Επιτροπή απένειμε το βραβείο Σκηνογραφίας στο Χάρη Καυκαρίδη, για το έργο του Μιχάλη Πιερή «Το Σπίτι».

    Το βραβείο Ενδυματολογίας έλαβε ο Σταύρος Αντωνόπουλος, για το έργο Νικολάι Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής».

    Στην κατηγορία Μουσική βραβεύτηκε ο Γιώργος Ροδοσθένους στο έργο της Ρόουνα Μανρό «Ατσάλι».

    Το βραβείο Χορογραφίας / Κίνησης δόθηκε στην Αριάννα Οικονόμου για το έργο του Πίτερ Σάφερ «Εquus».

    Για τον Φωτιστικό Σχεδιασμό βραβεύτηκε ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, στο έργο «Η Γυναίκα με τα Μαύρα».

    [16] Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Σε ανοδική πορεία επανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο από τις τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,92% και έκλεισε στις 1.608,4 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 103,22 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 0,58%. Η αξία των συναλλαγών, η οποία παρουσιάστηκε σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρηματιστηριακές συναντήσεις, διαμορφώθηκε στις 552 χιλιάδες λίρες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 December 2005 - 15:23:07 UTC