Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εταιρική σχέση Τουρκίας ΕΕ
  • [02] Εκπρόσωπος - Εταιρική σχέση με την Τουρκία
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ Επιστολή
  • [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Επιστολή Γκαμπάρι
  • [05] Επίτιμος Πρόεδρος ΕΔΗ Επιστολή Γκαμπάρι
  • [06] Λευκός Οίκος - Εκθεση Προέδρου ΗΠΑ για Κυπριακό
  • [07] Εκπρόσωπος - Τούρκοι - Οδός Κύκκου
  • [08] Βουλή - Ολομέλεια - Εναρξη συζήτησης Προϋπολογισμού 2006
  • [09] Βουλή - Προϋπολογισμός Κατσουρίδης
  • [10] Βουλή - Προϋπολογισμός Αναστασιάδης
  • [11] Βουλή - Προϋπολογισμός Κλεάνθους
  • [12] Βουλή - Προϋπολογισμός Ομήρου
  • [13] Βουλή - Προϋπολογισμός Συλλούρης
  • [14] Βουλή - Προϋπολογισμός Βασιλείου
  • [15] Βουλή - Προϋπολογισμός Μιχαηλίδης
  • [16] Βουλή - Προϋπολογισμός Περδίκης
  • [17] Βουλή - Προϋπολογισμός Προδρόμου
  • [18] Πρόγραμμα SARTRE 3 - Αποτελέσματα Κύπρος
  • [19] FIBA Eurocup - Ηττα ΑΕΛ
  • [20] Χρηματιστήριο - Αρνητικό κλίμα

  • Εκπομπή για Ομογένεια 14/12/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εταιρική σχέση Τουρκίας ΕΕ

    Ικανοποιητικό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος το κείμενο της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης Τουρκίας -ΕΕ, το οποίο συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Στο κείμενο διατηρείται όλο το κεκτημένο που υπήρχε με την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Αυτά τα οποία ζητήσαμε και μπορούσαμε να ζητήσουμε, που ήταν δηλαδή στην ημερήσια διάταξη, έχουν ενσωματωθεί και επομένως είναι ικανοποιητικό'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε και σε όσους εισηγούνται τη διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού.

    ''Αλλα θέματα που κάποιοι λένε, ούτε στην ημερήσια διάταξη είναι και ούτε μπορούν να ενταχθούν, όπως καλή ώρα διασύνδεση της εταιρικής σχέσης με τη λύση του Κυπριακού'', ανέφερε.

    [02] Εκπρόσωπος - Εταιρική σχέση με την Τουρκία

    Ικανοποιητικές χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τις αναφορές στις γενικές υποχρεώσεις της Τουρκίας αλλά και στις ειδικές της υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου στο κείμενο της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης με την Τουρκία που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

    ''Ολες εντάσσονται στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τουρκίας, δηλαδή η εκπλήρωσή τους πρέπει να γίνει εντός του συντομότατου χρονικού διαστήματος, 1-2 χρόνια'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως η εταιρική σχέση αναφέρεται επίσης στη διακήρυξη της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου, που γίνεται έτσι αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής σχέσης.

    ''Επαναλαμβάνεται ρητά η υποχρέωση εφαρμογής του πρωτοκόλλου και η ομαλοποίηση σχέσεων και με την Κυπριακή Δημοκρατία'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''η εφαρμογή αυτή των υποχρεώσεων, βάσει του πρωτοκόλλου, συμπεριλαμβάνει ρητά πλέον και την άρση οποιωνδήποτε εμποδίων και περιορισμών σχετικά με τη διακίνηση εμπορευμάτων που αναφέρεται στη δυνατότητα των κυπριακών πλοίων να προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια και στη χρήση του εναέριου χώρου''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου πως ''η Τουρκία πρέπει να υποβάλει ένα σχέδιο δράσης'', αφού αυτό αποτελεί ''ρητή υποχρέωσή της βάσει της εταιρικής σχέσης''.

    Επεσήμανε πως αυτό το σχέδιο δράσης αναγκαστικά θα πρέπει να περιέχει και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου.

    Είπε ακόμη πως, όσον αφορά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, έχει προστεθεί κάτι το καινούργιο, δηλαδή λέγεται στην εταιρική σχέση ότι η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει την υποστήριξη των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

    ''Δηλαδή δεν είναι μόνο γενικά η υποστήριξη. Πρέπει να υπάρχει δηλαδή και η διασφάλιση της υποστήριξης αυτής, κάτι το οποίο αναφέρεται και απευθύνεται προς την Τουρκία'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ''ταυτόχρονα λέγεται στην ίδια παράγραφο ότι πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για εξεύρεση λύσης''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως σε σχέση με την ομαλοποίηση αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα εκ μέρους της Τουρκίας για την ομαλοποίηση.

    Πρόσθεσε πως περιλαμβάνεται υποχρέωση πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλαδή εκτέλεσης των αποφάσεων, πλην της γενικής υποχρέωσης για συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε τέλος πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει την Πέμπτη για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ Επιστολή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θεωρεί ότι η επιστολή του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, σε απάντηση κοινής επιστολής του Επίτιμου Προέδρου των ΕΔΗ και του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, αποτελεί επιβεβαίωση των δικών του θέσεων στο Κυπριακό.

    Στην επιστολή, ημερομηνίας 24 Οκτωβρίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Γκαμπάρι σημειώνει ότι ''ο ΓΓ σε διάφορες περιπτώσεις έχει τονίσει τις υποχρεώσεις των ιδίων των μερών και τη σημασία να εστιάσουν και οι δύο πλευρές την προσοχή τους στο υπέρμετρο κοινό συμφέρον, δηλαδή να συμφωνήσουν σε αναθεωρήσεις ούτως ώστε το σχέδιο του ΟΗΕ να μπορεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας όχι μόνο στην κοινότητά τους, αλλά επίσης και στην άλλη''.

    ''Η απάντηση που δόθηκε είναι μια επιβεβαίωση των θέσεων που μέχρι τώρα έχω διατυπώσει'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει υπόψη του την επιστολή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι ''είμαι σίγουρος όμως, χωρίς να ξέρω, με βάση το τι έχω συζητήσει μαζί με τον ΓΓ ότι αυτή είναι η θέση του''.

    ''Ομως τούτο είναι ακόμη μια ένδειξη ότι δεν μπορεί ο κάθε ένας να λαμβάνει πρωτοβουλία και μάλιστα στο επίπεδο του ΓΓ για λύση του Κυπριακού'', είπε.

    [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Επιστολή Γκαμπάρι

    Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού εντός του 2006 αν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση, κυρίως εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια πως θα πρέπει να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού εντός του 2006 γιατί στην αντίθετη περίπτωση τα πράγματα θα δυσκολέψουν, αφού Τουρκία και Κύπρος θα μπουν στη συνέχεια σε περίοδο εκλογών.

    Ερωτηθείς αν εκτιμά πως τίθεται ένα χρονοδιάγραμμα για τη λύση, ο Εκπρόσωπος είπε: Οχι δεν νομίζω. Είναι εκτίμηση του Προέδρου της Βουλής, αλλά να επαναλάβω ότι όλοι επιθυμούμε την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό».

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο στόχος του 2006 είναι εφικτός, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «αν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση, κυρίως εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Βουλής, ναι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επίλυσης».

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την απαντητική επιστολή του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι προς τον Επίτιμο Πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου και τον αρχηγό του τ/κ Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, οι οποίοι με επιστολή τους είχαν καλέσει τον ΓΓ του ΟΗΕ να ανανεώσει τις προσπάθειές του για επανέναρξη της διαδικασίας προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως το πλέον επίσημο κείμενο όσον αφορά τη στάση των ΗΕ είναι εκείνο της έκθεσης του τέως Βοηθού ΓΓ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    «Η επιστολή αυτή δεν λέει τίποτε το διαφορετικό από ότι έλεγε η έκθεση Πρέντεργκαστ και εκείνο το οποίο πρέπει να σημειώσουμε είναι η υπόδειξη και πάλι εκ μέρους των ΗΕ για αναζήτηση λύσης, η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δυο κοινότητες», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    «Ετσι δεν νομίζω ότι προσθέτει οτιδήποτε η επιστολή του κ. Γκαμπάρι προς τον κ. Βασιλείου και τον κ. Σογιέρ», ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Βασιλείου, ο οποίος επανέφερε το θέμα συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος είπε πως «εκείνο το οποίο αναμένεται είναι η εκ μέρους του ΓΓ έναρξη νέας διαδικασίας ή πρόσκληση για έναρξη νέας διαδικασίας».

    «Γιατί η οποιαδήποτε νέα διαδικασία, νέα διαπραγμάτευση, θα πρέπει να γίνει ασφαλώς υπό την αιγίδα του ΓΓ και στα πλαίσια των καλών του υπηρεσιών», ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν μια αποδεκτή λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας από τον ΓΓ, ο Εκπρόσωπος απάντησε: Μα νομίζω ότι έτσι όλοι πιστεύουν. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη μέθοδος».

    [05] Επίτιμος Πρόεδρος ΕΔΗ Επιστολή Γκαμπάρι

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά αυτό προϋποθέτει τη βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν σε εξεύρεση κοινής συμφωνίας και μόνο τότε η συμφωνία αυτή να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, αναφερόμενος σε επιστολή που του έστειλε ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Η επιστολή Γκάμπαρι απεστάλη στον κ. Βασιλείου και τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, οι οποίοι ζήτησαν από το ΓΓ του ΟΗΕ να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση έναρξης διαπραγματεύσεων.

    Οπως είπε ο κ. Βασιλείου, ''η ευθύνη είναι δική μας όπως είναι και της τ/κ πλευράς, όμως επειδή εκείνοι που έχουν να χάσουν περισσότερα είμαστε εμείς θεωρώ ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα να περνούν έτσι χωρίς πρωτοβουλίες, τις οποίες είναι απαραίτητο να πάρουμε ώστε στις αρχές του χρόνου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις''.

    [06] Λευκός Οίκος - Εκθεση Προέδρου ΗΠΑ για Κυπριακό

    Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που ετέθη στην καθιερωμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, αναφορικά με το γιατί εδώ και αρκετό καιρό δεν έχει δοθεί στο Κογκρέσο η τακτική διμηνιαία έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, δήλωσε ότι από τις 31 Ιουλίου 2003, κατόπιν προεδρικού διατάγματος, η δικαιοδοσία για την υποβολή της έκθεσης έχει μετατεθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    «Η τελευταία έκθεση που εστάλη στο Κογκρέσο κάλυψε το διάστημα Απρίλιος - Μάιος 2005, και οι δύο εκθέσεις που καλύπτουν τους μήνες Ιούνιο Ιούλιο και Αύγουστο Σεπτέμβριο αναμένεται να σταλούν στο Καπιτώλιο σύντομα, αυτό το μήνα», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου.

    [07] Εκπρόσωπος - Τούρκοι - Οδός Κύκκου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως η επιδίωξη των Τούρκων να ελέγξουν και την οδό Κύκκου αποδεικνύει και πάλι την επεκτατική διάθεση των κατοχικών στρατευμάτων και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε παρατήρηση πως φαίνεται ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να ελέγχουν και την οδό Κύκκου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «αυτό έχει λεχθεί και αποδεικνύει και πάλι την επεκτατική διάθεση των κατοχικών στρατευμάτων και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Σε παρατήρηση πως αυτό το έχει κάνει σαφές ο ίδιος ο διοικητής των κατοχικών στρατευμάτων στο διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει επίσημη ενημέρωση για αυτό.

    «Ομως έχω ακούσει περί τούτου και επαναλαμβάνω ότι απλώς επιβεβαιώνεται η ύπαρξη κατοχής και επεκτατικών βλέψεων του τουρκικού στρατού», ανέφερε.

    [08] Βουλή - Ολομέλεια - Εναρξη συζήτησης Προϋπολογισμού 2006

    Αρχισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η τριήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2006.

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στην έκθεσή της εισηγείται την έγκριση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2006 στο σύνολο του επιφυλάσσοντας το δικαίωμα των μελών της να υποβάλουν τροπολογίες για περικοπές ή δεσμεύσεις ειδικών κονδυλίων στο στάδιο της κατά κεφάλαιο ή κατά άρθρο έγκρισης του Προϋπολογισμού.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αριστος Χρυσοστόμου διαβάζοντας περίληψη της έκθεσης, ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του 2006 προβλέπει δαπάνες 3.878.774.059 λιρών έναντι 3.555.691.429 εγκεκριμένων δαπανών το 2005 και 3.313.706. 975 λιρών πραγματικών δαπανών για το 2004.

    Σημείωσε ότι η αύξηση των προϋπολογιζόμενων δαπανών για το 2006 ανέρχεται στις 323.082.630 λίρες. Πρόσθεσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου για το 2006 προβλέπεται στα 143.000.000 λίρες έναντι 221.400.000 προβλεφθέντος ελλείμματος για το 2005 και 306.300.00 πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2004.

    Το ποσοστό του ελλείμματος στο ΑΠΕ, είπε ο κ. Χρυσοστόμου, για το 2006 προβλέπεται στο 3,7%, χωρίς τη λήψη των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης για το (2005 - 2009).

    Κατά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθει για το 2005 στο 80,2% έναντι 77,7% το 2004.

    [09] Βουλή - Προϋπολογισμός Κατσουρίδης

    Το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις θα υπερψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2006, καταψηφίζοντας μερικές μόνο επιμέρους πρόνοιες του, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Κατσουρίδης, σε ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

    ''Η θετική μας ψήφος αποτελεί δείγμα εκτίμησης για το σοβαρό και ουσιαστικό έργο που επιτελείται προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματος Τάσσου Παπαδόπουλου'', είπε ο κ. Κατσουρίδης, προσθέτοντας ότι '' κυπριακός λαός στο σύνολο του είναι μάρτυρας της σαφούς βελτίωσης που επήλθε τόσο στην οικονομική κατάσταση του τόπου όσο και στα δημόσια οικονομικά''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι ''οι άοκνες προσπάθειες της πλευράς μας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής και κομμάτων, με τη στήριξη της Ελλάδας και άλλων δυνάμεων, έφεραν αποτέλεσμα'', προσθέτοντας ότι ''παρά τις αντιδράσεις που ακόμα υφίστανται και παρά την τάση της αντιπολίτευσης να μηδενίζει και να απαξιώνει ό, τι επιτυγχάνεται, είναι γεγονός και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σήμερα φαίνεται να γίνεται γενικά αποδεκτό ότι η επιμονή σε επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει ή με διακοσμητικές αλλαγές δεν οδηγεί πουθενά''.

    Ο κ. Κατσουρίδης, αφού εξέφρασε βεβαιότητα ότι ''θα υπάρξει σύντομα κινητικότητα'' γύρω από το Κυπριακό, είπε ότι ''ας μην παίζουν μερικοί με το χρονικό πλαίσιο, αν θα είναι δηλαδή πριν το τέλος του χρόνου ή αμέσως μετά''.

    [10] Βουλή - Προϋπολογισμός Αναστασιάδης

    Ο ΔΗΣΥ θα εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2006, παρά το ότι θεωρεί πως ο προϋπολογισμός αυτός διέπεται από μια συντηρητική και διαχειριστική αντίληψη, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό.

    «Πιστεύουμε ότι το πακέτο μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση παρά το ότι περιλαμβάνει ορισμένα ορθά μέτρα, δεν μπορεί να οδηγήσει την κυπριακή οικονομία στη σύγχρονη εποχή, ούτε και να επιτύχει την πραγματική σύγκλιση», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε την πρόταση του ΔΗΣΥ για δημιουργία μιας νέας εθνικής στρατηγικής, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ιεράρχηση ως πρώτιστου εθνικού στόχου την εξεύρεση λύσης, την άμεση και πλήρη ενημέρωση από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο επί των θέσεων της ε/κ πλευράς, την άμεση και από κοινού με την Ελλάδα ανάληψη εκστρατείας για αποδοχή των αλλαγών που επιθυμεί η ε/κ πλευρά, τη διεκδίκηση της αναβαθμισμένης συμμετοχής της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης.

    Είπε επίσης ότι οι επόμενοι 12 μήνες προσφέρονται ως μια γόνιμη περίοδος για έναρξη και ολοκλήρωση μιας νέας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ.

    [11] Βουλή - Προϋπολογισμός Κλεάνθους

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός και η μέχρι σήμερα διαμόρφωση των βασικών δεικτών της οικονομίας, δεικνύει καθαρά, ότι η κυβέρνηση, χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία οικονομικής πολιτικής και προσεγγίσεις, απαλλαγμένες από πολιτικοοικονομικές και άλλες προκαταλήψεις.

    Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2006, ο κ. Κλεάνθους είπε ακόμη ότι σήμερα υπάρχουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για να διεκδικήσουμε μια δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, καθώς «έχουμε πλέον στα χέρια μας ισχυρά και πιο αποτελεσματικά πολιτικά, διπλωματικά και νομικά όπλα».

    Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα επιτεύγματα τις κυβέρνησης σε ότι αφορά τη σύγκλιση της οικονομίας με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, σημείωσε ότι «έγιναν καθοριστικά βήματα και τομές στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας. Θεωρούμε ως ένα από τα πιο ουσιαστικά επιτεύγματα της παρούσης διακυβέρνησης τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Εξυπηρέτησης του πολίτη και επιδιώκουμε την επιτάχυνση για τα άλλα έντεκα (11) υπολειπόμενα που θα δημιουργηθούν».

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και των ΕΔΗ κληροδότησε στον κυπριακό λαό τεράστια ελλείμματα, τα οποία έγιναν ακόμα μεγαλύτερα με τις δεσμεύσεις που εγκατέλειψε για να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση και έτσι δημιουργήθηκαν δυσβάστακτα οικονομικά βάρη για τον λαό.

    [12] Βουλή - Προϋπολογισμός Ομήρου

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2006, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση και τις οικονομικές προοπτικές, δήλωσε ο Πρόεδρος του κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον προϋπολογισμό του κράτους.

    «Το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών έχει αποδώσει σημαντικές εξοικονομήσεις από μη παραγωγικές δαπάνες που έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ενισχύσει τόσο τις αναπτυξιακές δαπάνες όσο και τις κοινωνικές παροχές. Παρά τους υποκριτικούς κλαυθμυρισμούς, τις θορυβώδεις μεμψιμοιρίες και τους άμετρους λαϊκισμούς της αντιπολίτευσης, τα στοιχεία είναι αδυσώπητα και οι συγκρίσεις συντριπτικές», επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Χαρακτήρισε «στίγμα για τον πολιτισμό της Κύπρου» τις «απαράδεκτα χαμηλές συντάξεις», λέγοντας ότι αυτές πρέπει να αυξηθούν και προσθέτοντας πως με τις χαμηλές συντάξεις η πολιτεία περιφρονεί τους συνταξιούχους.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η απουσία προοπτικών για άμεσες εξελίξεις στο Κυπριακό δεν πρέπει να είναι αποτρεπτική επιτέλεσης των καθηκόντων της ε/κ πλευράς, κινήσεων και πρωτοβουλιών, και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η ενεργότερη ανάμιξη της ΕΕ στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες για λύση.

    [13] Βουλή - Προϋπολογισμός Συλλούρης

    Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για το 2006 είναι ένας καλός λογιστικά προϋπολογισμός που όμως δεν έχει σχέση με τις βασικές ανάγκες της οικονομίας και δεν στηρίζει τις ριζικές αλλαγές και τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης σε ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό.

    «Χαρακτηρίζουμε τον προϋπολογισμό καλών προθέσεων. Είναι ένα ισοζυγισμένο κείμενο που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να βρούμε τρόπους υιοθέτησης της Στρατηγικής της Λισσαβόνας αλλά δεν αγγίζει επί της ουσίας τα σοβαρά ζητήματα του τόπου. Περιγράφει με ικανοποιητικό τρόπο αυτά που σαν κράτος πρέπει να πετύχουμε, διστάζει όμως να προτείνει τον τρόπο και να στηρίξει τις πολιτικές για την αναγκαία μεταρρύθμιση που χρειάζεται να γίνουν», είπε ο κ. Συλλούρης.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό και σε πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα το μόνο ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης το οποίο θα μπορούσε σε 12 μήνες να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το σχέδιο Ανάν» και επανέλαβε πως η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν θα οδηγήσει σε ατέρμονες συζητήσεις και σε αδιέξοδο, το οποίο θα φέρει την Κύπρο πιο κοντά στη διχοτόμηση.

    Οπως είπε, η μοναδική επιλογή βιώσιμης λύσης είναι η δημοκρατική και ευρωπαϊκή λύση και πρόσθεσε πως όσοι θεωρούν την ευρωπαϊκή λύση σύνθημα «είναι αυτοί που θέλουν να ενοχοποιήσουν όσους ψήφισαν ΟΧΙ, να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το σχέδιο Ανάν».

    [14] Βουλή - Προϋπολογισμός Βασιλείου

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες θα υπερψηφίσουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για το 2006, δήλωσε η βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου, η οποία ωστόσο άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, καθώς και για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, που δεν βοηθά στην ανάπτυξη ξένων επενδύσεων στο νησί.

    «Η εντύπωση που δίνεται διεθνώς είναι ως εάν εμείς να μην ανησυχούμε για τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης στο Κυπριακό ή ακόμα ότι λίγο - πολύ μας ικανοποιεί η έλλειψη πρωτοβουλιών και η διατήρηση του στάτους κβο, και δυστυχώς αυτή η εντύπωση ενισχύθηκε πρόσφατα μετά την συνέντευξη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσου Τζιωνή», είπε η κ. Βασιλείου, προσθέτοντας πως «όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την παντελή απουσία ξένων επενδύσεων και το ελάχιστο ενδιαφέρον ξένων επιχειρηματικών κύκλων».

    Επεσήμανε ακόμα ότι η έλλειψη οικονομικής προόδου και οι περιορισμοί που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να επιβάλει στις προσλήψεις σε συνδυασμό με την κρίση διαφόρων εταιρειών όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας.

    Αναφερόμενη στην υιοθέτηση του Ευρώ, είπε ότι θα ήταν έγκλημα έναντι της οικονομίας του τόπου και της μελλοντικής του ανάπτυξης, εάν συνεχιστούν και ενταθούν οι φωνές για την περαιτέρω αναβολή της ημερομηνίας εισαγωγής του Ευρώ στην Κύπρο.

    [15] Βουλή - Προϋπολογισμός Μιχαηλίδης

    Το ΑΔΗΚ ''θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2006'' αφού θεωρεί ότι αποτελεί ένα ''πολύ καλό εργαλείο για να εξυπηρετήσει ένα μείγμα πολιτικών που παράλληλα με τον έλεγχο των ευρύτερων δημοσιονομικών μεγεθών, έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα'', δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Ντίνος Μιχαηλίδης, σε ομιλία του στη Βουλή.

    Πρόσθεσε ότι ''το ΑΔΗΚ, έχοντας μελετήσει με την αρμόζουσα σοβαρότητα τον Προϋπολογισμό του 2006, διαπιστώνει ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής, μιας εποχής που σηματοδοτείται από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της Κύπρου ως πλήρες μέλος της ΕΕ''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε τη θέση για σεβασμό της ετυμηγορίας της ε/κ κοινότητας στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και είπε ότι ''η ΕΕ προσφέρει ελπίδες και μια ευρεία δέσμη αρχών και αξιών πάνω στις οποίες μπορούμε να χτίσουμε το μεγαλύτερο μέρος των εθνικών επαναδιεκδικήσεων μας, για μια λύση δίκαιη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή''.

    ''Για το ΑΔΗΚ είναι αδιανόητο να επιτραπεί στην Τουρκία να εισέλθει στην ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό'', είπε και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει ''να εμμείνει αμετακίνητα στην απαίτηση για συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις που ανέλαβε για πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης και με την Κύπρο'' και να τηρήσει ''αυστηρή στάση έναντι της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την πρόοδο της σε κάθε ένα από τα κεφάλαια που αφορούν τις προενταξιακές της διαπραγματεύσεις''.

    [16] Βουλή - Προϋπολογισμός Περδίκης

    Πρόταση ''πραγματικού εκσυγχρονισμού, αλλαγής και ανάπτυξης'' κατέθεσε χθες το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με την ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2006.

    ''Προτείνουμε καθαρό πολιτικό περιβάλλον, χωρίς διαπλοκή, μικροπολιτική και κομματικές εξυπηρετήσεις, χωρίς διευκολύνσεις σε ημέτερους οικονομικούς παράγοντες και ημέτερους γενικώς. Γιατί για να επιτευχθεί ο στόχος για ένα καθαρό φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, απαιτείται η εξυγίανση στην πολιτική. Απαιτείται επιτέλους αλλαγή'', δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Είπε, επίσης, ότι το Κίνημα δεν μετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας άρα δεν συμμετείχε στην προετοιμασία των προϋπολογισμών, και για αυτό ''δεν αισθανόμαστε ότι χρωστούμε πίστη και υποστήριξη στην κυβερνητική πολιτική''.

    ''Στηρίξαμε την εκλογή αυτής της κυβέρνησης στη βάση ενός συμφωνημένου προγράμματος συνεργασίας. Στο πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν συμπεριλήφθηκαν όλες οι προτάσεις των Οικολόγων για τα θέματα ανάπτυξης, οικονομίας και περιβάλλοντος'', πρόσθεσε.

    [17] Βουλή - Προϋπολογισμός Προδρόμου

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία δεν μπορεί να εγκρίνει τον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2006, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

    ''Ο προϋπολογισμός του 2006, ο οποίος έχει αυτή τη στιγμή έλλειμμα 4,6% και όχι 3,7% που ήταν το αρχικό, και όχι 1,7% που είναι το ευχολόγιο, δεν είναι προϋπολογισμός που φέρνει τη χώρα στην ευρωζώνη'', είπε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ''ένα τέτοιο έλλειμμα παρουσιάζεται την ώρα που οι πολίτες νοιώθουν φέτος το ψύχος της ακρίβειας, παρά τον χαμηλό πληθωρισμό, αλλά και πιέσεις ανεργίας''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα, που χαράζει καθοριστικά τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, τα πράγματα έχουν δυστυχώς παραμείνει στο επίπεδο εκείνο των βασικών ενστίκτων, χωρίς η ηγεσία της χώρας να έχει αποβάλει την προδιάθεση διχασμού που έφερε η ατυχής μεθοδολογία των Ηνωμένων Εθνών και των άλλων διαμεσολαβητών για δημοψήφισμα σε μη συμφωνημένη λύση.

    Διαπιστώνουμε, είπε ο κ. Προδρόμου, ότι δεν είναι στρατηγική της ε/κ πλευράς η αναζήτηση μιας ευρωπαϊκής λύσης, δεν αξιοποιούμε επαρκώς την ένταξη και τις ευκαιρίες συμμαχιών μέσα στην ΕΕ.

    Πρόσθεσε πως ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τόσο δραματικό τρόπο πέρσι τον Απρίλιο είχε ζητήσει από τους πολίτες να συστρατευτούν την κρίσιμη ώρα, στη συνέχεια η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν να αφήσουμε τα πράγματα να περιέλθουν στο πάζλ του κομματικού παιχνιδιού με όλα τα επεισόδια που ζούμε αυτές τις ημέρες.

    [18] Πρόγραμμα SARTRE 3 - Αποτελέσματα Κύπρος

    Η Κύπρος είναι μία από τις χειρότερες χώρες όσον αφορά τη συμπεριφορά των οδηγών στους δρόμους, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ''SARTRE 3 - Social Attitudes to Road Traffic Risk in Europe''.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου είπε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης SARTRE 3 είναι θλιβερά για την Κύπρο και εκθέτουν το λαό ως απειθάρχητο και ανεύθυνο.

    ''Είναι ντροπή να τοποθετείται η χώρα μας στους ουραγούς της Ευρώπης στην οδική ασφάλεια με δείκτη νεκρών σε αναλογία πληθυσμού υπερδιπλάσιο από τους δείκτες της Σουηδίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας'', είπε.

    Ο κ. Θράσου ανακοίνωσε ότι η Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, θα αφιερωθεί στη μνήμη των χιλιάδων συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο και κάλεσε όλους να διατηρούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας αυτής αναμμένα τα φώτα των οχημάτων τους, ως συμβολική απόδειξη της ευαισθησίας μας απέναντι στον άδικο χαμό τόσων χιλιάδων ανθρώπων.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου ανέφερε πως στην Κύπρο από το 1975, 4.952 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, 47.320 τραυματίστηκαν σοβαρά και 121.100 τραυματίστηκαν ελαφρά.

    [19] FIBA Eurocup - Ηττα ΑΕΛ

    Η ΑΕΛ ηττήθηκε χθες με 109-87 από την Κίμκι Ρωσίας, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της δεύτερης φάσης του FIBA Eurocup.

    Η ΑΕΛ προηγήθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο(18-19), αλλά οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη των παικτών της και ανέτρεψαν τα σε βάρος τους δεδομένα, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με 47-41.

    Στο τρίτο δεκάλεπτο η Κίμκι δεν έδωσε τη δυνατότητα στην ΑΕΛ για να αντιδράσει.

    Η αποστολή της ΑΕΛ επιστρέφει στην Κύπρο αύριο το βράδυ.

    Τα δεκάλεπτα: 18-19, 47-41, 79-60, 109-87.

    [20] Χρηματιστήριο - Αρνητικό κλίμα

    Αρνητικό κλίμα επικράτησε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να πρωτοστατεί στην πτώση της αγοράς. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,13% και έκλεισε στις 1.590,26 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 102,49 μονάδες, σημειώνοντας ζημιές σε ποσοστό 0,71%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 955 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 1,14% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 538,47 μονάδες. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά τη χθεσινή συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2006 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα συμπεράσματα ευρωπαϊκής έρευνας για την οδική συμπεριφορά των Κυπρίων, η προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας των Τ/Κ καταστηματαρχών στην κατεχόμενη Λευκωσία την ερχόμενη Παρασκευή, οι νέες αποκαλύψεις σε σχέση με την έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής για το νέο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και η ενέργεια μαθήτριας να υποκλέψει από το κινητό τηλέφωνο καθηγήτριας φωτογραφίες με προσωπικές της στιγμές είναι τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Εξευτέλισαν καθηγήτρια για το χάζι'' γράφει ότι γονείς, καθηγητές αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές καταδίκασαν χθες την ενέργεια μαθήτριας να πάρει το κινητό τηλέφωνο καθηγήτριάς της και να την εξευτελίσει, στέλλοντας εικονομηνύματα με προσωπικές στιγμές της. Αλλού γράφει ότι έντονη ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για την άγονη παρέλευση του χρόνου όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι ''η θεωρία της σε βάθος χρόνου αναζήτησης της επιθυμητής λύσης δεν είναι παρά η συνταγή για την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας''.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ψηφοθηρική συνεργασία'' γράφει ότι σοβαρά διλήμματα και προβληματισμό προκαλεί στις τάξεις του ΑΚΕΛ η πιθανολογούμενη συνεργασία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του κόμματος με την Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, δεδομένων των έντονων διαφωνιών που προκύπτουν μεταξύ των δύο σε σχέση με τις εκτιμήσεις και τοποθετήσεις στο σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στον κρατικό αερομεταφορέα οδήγησε μέχρι χθες περισσότερους από 150 υπαλλήλους να αποστείλουν επιστολές αποδοχής του σχεδίου αποζημιώσεων της εταιρείας.

    Ο «Πολίτης» υπό τον κύριο τίτλο «Κι οι εκδρομές συνεχίζονται» γράφει ότι εν μέσω αντιδράσεων για τις αυτοσχέδιες εκδρομές μαθητών χωρίς τη συμμετοχή ή την επίβλεψη καθηγητών ή συνδέσμων γονέων, οι μαθητές αρκετών σχολείων φεύγουν για τριήμερα. Προσθέτει ότι οι μαθητές απορρίπτουν ως λύση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν τη ματαίωση των εκδρομών που προγραμματίζουν και ετοιμάζονται κατά εκατοντάδες να αναχωρήσουν την Παρασκευή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους εξήγγειλε σαφώς από το βήμα της Βουλής, χθες, δεύτερη πενταετία του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για προοπτική οκταετίας.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Εκτός ελέγχου η μαθητική αναρχία'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι μαθήτρια Λυκείου Λεμεσού υπέκλεψε φωτογραφία καθηγήτριας της, στην οποία παρουσιάζεται ημίγυμνη από το κινητό της, με αποτέλεσμα να σταλεί σε εκατοντάδες μαθητές και να προκληθεί σάλος. Αλλού αναφέρεται στο περιεχόμενο της έκθεσης της Διερευνητικής Επιτροπής για το κτίριο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και γράφει ότι ο εργολάβος του έργου πληρώθηκε επιπλέον χρήματα για εργασίες και υλικά που ουδέποτε εκτέλεσε ή χρησιμοποίησε.

    «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον κύριο τίτλο «Εκπαιδευτήρια εκτός ελέγχου» γράφει ότι οι εκπαιδευτικοί εταίροι υψώνουν τα χέρια μπροστά στα συνεχιζόμενα κρούσματα νεανικής παραβατικότητας από μερίδα μαθητών, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ αποτελούν απόδειξη ότι «φθάσαμε στο όρια της εξαθλίωσης». Κατηγορούν αλλήλους και καλούν ο ένας τον άλλο να δώσει λύσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί είναι έτοιμοι να ξανακλείσουν με τα τρακτέρ τους δρόμους καθώς υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά υποχώρηση. Προσθέτει ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κόμβο της Ριζοελιάς με προοπτική να προχωρήσουν σε νέα δραστικά μέτρα.

    Η «Χαραυγή» κάτω από τον κύριο τίτλο «Το όραμα υλοποιείται» γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ανέφερε ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να έχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από ότι η προηγούμενη διακυβέρνηση και υπερδιπλάσιους από το μέσο όρο των Ευρωπαίων εταίρων μας, χωρίς μέτρα που να πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θα εισηγηθεί την απόρριψη από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση του απορρήτου σειράς τηλεπικοινωνιακών δεδομένων πολιτών, με πρόφαση της καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Κόλαση επί τους τροχούς'' γράφει ότι η Κύπρος έχει το πιο υψηλό ποσοστό ποτού και οδήγησης στην Ευρώπη, με σχεδόν το ένα πέμπτο των οδηγών να παραδέχονται ότι συνήθως χρησιμοποιούν το όχημά τους, γνωρίζοντας ότι βρίσκονται πάνω από το επιτρεπτό όριο κατανάλωσης ποτού. Αλλού γράφει ότι οι Τ/Κ καταστηματάρχες στην κατεχόμενη Λευκωσία ανακοίνωσαν ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, καλώντας τις κατοχικές αρχές να μετακινήσουν τη γέφυρα που ανέγειραν στην οδό Ερμού.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Financial Mirror υπό τον τίτλο «Η επέλαση των Ελλήνων» γράφει ότι Ελληνες επενδυτές επέλασαν σαν καταιγίδα στην Κύπρο και αγοράζουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα την υπηρεσιών, της τεχνολογίας και τώρα επεκτάθηκαν και στις βιομηχανίες, καθιστώντας την Ελλάδα το μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου σκέφτεται να προχωρήσει με έφεση όσον αφορά στην απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού να της επιβάλει πρόστιμο 693.000 λιρών για παραβάσεις, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Χαρίλαος Σταυράκης, τονίζοντας ότι η Αρχή άσκησε κοινωνική πολιτική με τις ευλογίες του κράτους.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 December 2005 - 15:23:11 UTC