Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Πρώτη μέρα
  • [02] Βουλή - Προϋπολογισμός 2006 - Εγκριση
  • [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ψήφισμα ΣΑ ΟΗΕ - Οδός Λήδρας
  • [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - ΕΕ - Θητεία
  • [05] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Ρώσος ΥΦΕΞ - Κυπριακό
  • [06] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Κινέζος Πρεσβευτής - Κυπριακό
  • [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σύνοδος Κορυφής ΕΛΚ
  • [08] Τρίτο Μέλος ad interim ΔΕΑ Πιέρ Κουπεράν - Συνέντευξη
  • [09] Πρόεδρος ΕΔΗ - Οδός Λήδρας
  • [10] Βιβλίο «Σχέδιο Ανάν: Το Μυστικό Παζάρι»
  • [11] Κόμματα - Ευρωκοινοβούλιο - Επικοινωνίες
  • [12] Πατατοπαραγωγοί - Σύσκεψη - Κινητοποιήσεις
  • [13] Υπουργός Παιδείας - Σύνδεσμος Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης
  • [14] ΠΣΕΜ - Νεανική παραβατικότητα - Εξωσχολικές εκδρομές
  • [15] Υπουργός Δικαιοσύνης - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [16] Eurocup Challenge - Νίκη ΑΠΟΕΛ - Ηττες Κεραυνό και για Απόλλωνα
  • [17] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

  • Εκπομπή για Ομογένεια 16/12/2005

    [01] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Πρώτη μέρα

    Οι ηγέτες των 25 κρατών μελών της ΕΕ ολοκλήρωσαν τις διαβουλεύσεις τους χθες βράδυ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, παραμένοντας σταθεροί στις θέσεις που εξέφρασαν επί του θέματος.

    Κατά τη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής αναμένεται να γίνει μια πιο έντονη συζήτηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, κάτι που όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιθυμούν να επιτευχθεί.

    Κατά το ψεσινό δείπνο εργασίας όλοι οι ηγέτες έλαβαν το λόγο και παρέθεσαν τις θέσεις τους.

    Στο μεταξύ η βρετανική προεδρία της ΕΕ ακύρωσε την προγραμματισμένη για χθες βράδυ συνέντευξη Τύπου που σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής θα πραγματοποιείτο μετά το δείπνο εργασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόθεση εκ μέρους των 25 για συναίνεση και όλοι αντιλαμβάνονται ότι έφθασε η στιγμή των αποφάσεων.

    Η αναθεωρημένη πρόταση της βρετανικής προεδρίας για τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζεται από ελληνικής πλευράς ''περιοριστική'' λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο των κοινοτικών πόρων, ενώ αλλοιώνει την οροφή της αγροτικής πολιτικής.

    Κατά το δείπνο δεν τέθηκε θέμα υποβολής νέας πρότασης εκ μέρους της προεδρίας.

    Οπως επισημαίνουν κοινοτικοί κύκλοι εάν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία για το θέμα θα δημιουργηθεί οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα για την ΕΕ.

    Αναχωρώντας χθες το πρωί για τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προειδοποίησε ότι εάν ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί υπάρχει ο κίνδυνος για τις νέες χώρες - μέλη της Ενωσης να μην έχουν την ευχέρεια να εισπράξουν από τα διάφορα κοινοτικά ταμεία, προσθέτοντας πως η Κύπρος θα επιδιώξει αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων που λαμβάνει μέσα από τον προϋπολογισμό.

    «Θα επιδιώξουμε αύξηση. Ηδη το επιδιώξαμε την προηγούμενη φορά. Ακόμη και ο προϋπολογισμός που κατέθεσε το Λουξεμβούργο που ήταν ευνοϊκός για την Κύπρο δεν ικανοποιούσε πλήρως όλες τις απαιτήσεις μας», ανέφερε.

    [02] Βουλή - Προϋπολογισμός 2006 - Εγκριση

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε αργά την Πέμπτη σε νόμο τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2006.

    Υπέρ ψήφισαν οι παρόντες 51 βουλευτές και εναντίον του προϋπολογισμού ψήφισε ένας βουλευτής, ο βουλευτής της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομος Προδρόμου.

    Ο Προϋπολογισμός του Κράτους προβλέπει δαπάνες 3.878.774.059 επί των οποίων προστίθενται οι δαπάνες που προβλέπονται στις 12 κυβερνητικές τροπολογίες που ενέκρινε το νομοθετικό σώμα με 52 ψήφους υπέρ, και με μία αποχή από τον κ. Προδρόμου.

    [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ψήφισμα ΣΑ ΟΗΕ - Οδός Λήδρας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες, δεν θέτει και τις δύο πλευρές στην ίδια μοίρα όσον αφορά την ευθύνη για το αδιέξοδο στο θέμα της Οδού Λήδρας, το οποίο μπορεί να επιλυθεί μόνο με διάλογο.

    Κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα, είπε πως ''έγινε μεγάλη προσπάθεια να παραμείνει η λέξη 'κατασκευή' της γέφυρας, αφού κάποιες χώρες ήθελαν να αφαιρεθεί η σαφής αναφορά'' στα κατασκευάσματα του κατοχικού στρατού.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν βλέπει άλλο τρόπο πέρα από συνεννόηση και διάλογο για να λυθεί το θέμα, σημειώνοντας πως ''σε όλα τα θέματα ο διάλογος είναι επιθυμητός, νοουμένου ότι ικανοποιούνται οι βασικές αρχές που έχουμε θέσει''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ''καλεί και τις δύο πλευρές να προσπαθήσουν» να λύσουν το πρόβλημα της οδού Λήδρας και ''δεν θέτει και τις δύο πλευρές στην ίδια μοίρα όσον αφορά την ευθύνη για το δημιουργηθέν αδιέξοδο''.

    Προσπάθεια, κατέληξε, είναι ''να πείσουμε ότι η μονομερής ενέργεια ενός ατόμου έστω και αν είναι ευρωβουλευτής δεν μπορεί να εξομοιώνεται με παραβιάσεις που γίνονται οργανωμένα από τις κατοχικές δυνάμεις''.

    [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - ΕΕ - Θητεία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμβουλή που είχε πάρει από την πλειοψηφία των μετεχόντων στο Εθνικό Συμβούλιο δεν ήταν η άσκηση βέτο στην πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την εταιρική της σχέση.

    Κληθείς στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ αναφορικά με τα θέματα που έπρεπε να είχαν τεθεί από την ε/κ πλευρά στην εταιρική σχέση Τουρκίας - ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «η ΕΕ δεν είναι σύλλογος που γράφει ο καθένας θέματα που τον ενδιαφέρουν. Εχει αυστηρή ημερήσια διάταξη και η ημερήσια διάταξη ήταν η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ενωση».

    Προσπάθεια της κυπριακής πλευράς, είπε, ''ήταν να εντάξουμε τις δικές μας απαιτήσεις για σεβασμό από την Τουρκία των υποχρεώσεών της προς την ΕΕ, μέσα στις απαιτήσεις της ΕΕ για την Κύπρο», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό επετεύχθη».

    Ερωτηθείς εάν έγνοια του είναι η επανεκλογή στην προεδρία μιας Δημοκρατίας, της οποίας τα σύνορα φτάνουν μέχρι την Οδό Λήδρας και την Πράσινη Γραμμή, χαρακτήρισε ενδιαφέρον να υπάρχει κάποιος που δέχεται ότι υπάρχουν σύνορα στην Κύπρο και τα σύνορα είναι η Πράσινη Γραμμή.

    ''Ούτε εξουσιοδότησα κανέναν, ούτε παρακάλεσα κανέναν να εγείρει τέτοιο θέμα από μέρους μου. Το μόνο που μένει αποκλειστικό μου μέλημα είναι να ολοκληρωθεί αυτή η θητεία με την πλήρη υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος, το οποίο τώρα είναι κυβερνητικό πρόγραμμα. Τίποτε άλλο'', κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [05] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Ρώσος ΥΦΕΞ - Κυπριακό

    Τη θέση αρχών που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία στο κυπριακό πρόβλημα επαναβεβαίωσε την Πέμπτη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις Κύπρου Ρωσίας και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Ρώσος αξιωματούχος διεξήλθαν λεπτομερώς την πορεία του κυπριακού προβλήματος τα τελευταία δύο χρόνια και συζήτησαν τις προοπτικές επίλυσής του.

    [06] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Κινέζος Πρεσβευτής - Κυπριακό

    Τη θέση αρχών της Κίνας στο Κυπριακό επαναβεβαίωσε ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Ζάο Γάλι, υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθυμεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Η λύση αυτή, ανέφερε, πρέπει να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, να είναι βιώσιμη και να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Κινέζος Πρεσβευτής έγινε χθες δεκτός από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Γάλι αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία Κύπρου και Κίνας σε όλους τους τομείς και τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη της.

    Επίσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την υποστήριξη από μέρους της Κύπρου σε θέματα που αφορούν την Κίνα, και πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσδίδει νέα προοπτική στη συνεργασία των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ευγνώμων προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για τις θέσεις που τηρεί στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και για την υποστήριξή της σε πολύ δύσκολες στιγμές για την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την ανάπτυξη των σχέσεών της με την Κίνα, γεγονός το οποίο, αναμφίβολα, υποστηρίζει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σύνοδος Κορυφής ΕΛΚ

    Θετική ανταπόκριση βρήκε από τους αρχηγούς των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η πρόταση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη για ίδρυση στην Κύπρο παρατηρητηρίου του ΕΛΚ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αναστασιάδης μετά τη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, η πρόταση θα συζητηθεί και στο συνέδριο του ΕΛΚ τον προσεχή Μάρτιο, 30-31, στη Ρώμη.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμα πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για το Κυπριακό και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ενώ αναφέρθηκε και στους προβληματισμούς του για την κατάσταση που δημιουργείται.

    [08] Τρίτο Μέλος ad interim ΔΕΑ Πιέρ Κουπεράν - Συνέντευξη

    Ως εδώ ήταν. Ο «ξένος» με την πιο μακρόχρονη θητεία στην Κύπρο φεύγει. Στις αποσκευές του κλείνει εκτός από μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης Κυπρίων καλλιτεχνών που θαυμάζει, αναμνήσεις, παντοτινές φιλίες και τις εμπειρίες 20 ολόκληρων χρόνων στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

    Το Τρίτο Μέλος ad interim της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, Πιέρ Κουπεράν, που ξέρει όσο λίγοι ντόπιοι τι εμπεριέχει ο φάκελος του κάθε αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ξεδιπλώνει τις εμπειρίες του σε διενέξεις σε όλο τον κόσμο και εκφράζει το φόβο πως δεν θα πάρουν όλοι οι συγγενείς τις απαντήσεις που περιμένουν «και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο, όταν το διερευνητικό έργο ολοκληρωθεί θα πρέπει να επικρατήσει και η κοινή λογική».

    Δουλεύοντας με τις δύο πλευρές για δυο δεκαετίες, ο κ. Κουπεράν σημειώνει πως οι Κύπριοι έχουν πολύ ισχυρή άποψη, είναι δύσκολο να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, είναι αδύνατον να τους πιέσεις «και αυτό είναι κανόνας», ωστόσο, είναι βέβαιος πως μπορούν να αφήσουν κατά μέρος τις «λεπτομέρειες» και να κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς για να λύσουν τα προβλήματά τους.

    Οσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΔΕΑ, ο κ. Κουπεράν αναμένει ότι το ανθρωπολογικό εργαστήρι, για την εξέταση πριν τις ταυτοποιήσεις με τη μέθοδο του DNA θα αρχίσει το έργο του στις αρχές της Ανοιξης του 2006.

    «Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που ετοιμάζουμε τη διαδικασία του γενικού προγράμματος εκταφών και της ταυτοποίησης. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Προσπαθούμε να αρχίσουμε το στήσιμο του ανθρωπολογικού εργαστηρίου στη νεκρή ζώνη για να είναι τα πράγματα συγκεντρωμένα σε ένα χώρο», είπε ο κ. Κουπεράν, σημειώνοντας ότι όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι το Φθινόπωρο και αν όλα πάνε βάσει σχεδίου θα υπάρξουν οικογένειες που θα πάρουν τα οστά των αγαπημένων τους για ταφή.

    [09] Πρόεδρος ΕΔΗ - Οδός Λήδρας

    Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τα όσα γίνονται σήμερα στην οδό Λήδρας, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου, διερωτώμενος παράλληλα «πως θυμηθήκαμε σήμερα το στάτους-κβο του 1963».

    Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως «οι ΕΔΗ είναι ενάντια σε οποιεσδήποτε γέφυρες, σήραγγες ή υπόγεια, όμως θεωρούμε ότι την ίδια στιγμή δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται τέτοια γεγονότα ως αφορμή για να παρεμποδίζουμε το ρίξιμο των οδοφραγμάτων και την επικοινωνία των δυο κοινοτήτων».

    «Θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το γεγονός ότι ο Αττίλας εγκαταλείπει τις θέσεις τις οποίες κρατεί από τις 20 Ιουλίου 1974, ότι κατεδαφίζει τα φυλάκια και τα πολυβολεία που έκτισε από τις 20 Ιουλίου 1974 και μετακινείται προς τα πίσω 100 ή 200 μέτρα», πρόσθεσε.

    [10] Βιβλίο «Σχέδιο Ανάν: Το Μυστικό Παζάρι»

    Το προσκήνιο και το παρασκήνιο των διαδραματισθέντων γύρω από το Κυπριακό, αρχίζοντας από την περίοδο του 1999 μέχρι και το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004, με ιδιαίτερη έμφαση στη φάση των συνομιλιών στο Μπούργκεστοκ, καταγράφουν στο βιβλίο τους «Σχέδιο Ανάν: Το Μυστικό Παζάρι - Οι 129 Ημέρες που συγκλόνισαν τον Ελληνισμό» οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου, Νίκος Μελέτης και Κώστας Βενιζέλος, το οποίο παρουσιάστηκε στη Λευκωσία σε μια κατάμεστη αίθουσα.

    Το βιβλίο, εκδόσεις «ΛΙΒΑΝΗ», στο οποίο δημοσιεύονται διηγήσεις των πρωταγωνιστών και απόρρητα έγγραφα αναφορικά με το Σχέδιο Ανάν, παρουσίασαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Κώστας Λαλιώτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός.

    [11] Κόμματα - Ευρωκοινοβούλιο - Επικοινωνίες

    Κυπριακά κόμματα επέκριναν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για διατήρηση προσωπικών δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω κινητού και η χρήση του Διαδικτύου.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε δήλωσή του αναφέρει πως το Κίνημα δεν πρόκειται να ψηφίσει νόμο που θα θέσει σε εφαρμογή στην Κύπρο την απόφαση που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη.

    ''Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για παραβίαση του απορρήτου επικοινωνίας των Ευρωπαίων πολιτών μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους'', αναφέρει ο κ. Ομήρου.

    Το ΑΚΕΛ διά του Εκπροσώπου του Αντρου Κυπριανού θεωρεί η πρόταση για άρση του απορρήτου των πολιτών στις τηλεπικοινωνίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνιστά πλήγμα κατά της δημοκρατίας και των ελευθεριών του πολίτη και στρέφεται κατά των κινημάτων που αγωνίζονται για ανθρώπινα δικαιώματα, για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

    [12] Πατατοπαραγωγοί - Σύσκεψη - Κινητοποιήσεις

    Οι πατατοπαραγωγοί της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου πραγματοποιούν απόψε σύσκεψη για να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους, προκειμένου να πειστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, που είναι η οικονομική ενίσχυση και η δυνατότητα εθελοντικής εξόδου από το επάγγελμα.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Πατατοπαραγωγών Ανδρέας Κάρυος στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο όπου βρίσκονται σταθμευμένα, εδώ και 38 μέρες, τα τρακτέρ των παραγωγών, στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας - Αραδίππου, κοντά στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων.

    [13] Υπουργός Παιδείας - Σύνδεσμος Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης

    Έκκληση προς τους μαθητές και τους γονείς τους για άμεση αναστολή των προγραμματισμένων εξωσχολικών εκδρομών, απηύθυναν χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και η Συνομοσπονδία Ομοσπονδιακών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

    Ο κ. Γεωργιάδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Αρτέμη Ασπρή και με το Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), με τους οποίους συζήτησε τα θέματα της νεανικής παραβατικότητας και των εξωσχολικών εκδρομών, ύστερα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ μαθητών από την Πάφο και τη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια εκδρομής μαθητών από τη Λεμεσό στην Πάφο.

    [14] ΠΣΕΜ - Νεανική παραβατικότητα - Εξωσχολικές εκδρομές

    Η Γραμματεία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) κάλεσε χθες όλα τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια να αναβάλουν όπου είναι εφικτό για ένα μήνα τις εξωσχολικές εκδρομές, ώστε να ξεκαθαριστούν διάφορες πτυχές που άπτονται κύρια της ασφάλειας των μαθητών.

    Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, η ΠΣΕΜ προτείνει όπως σε άμεση συνεννόηση με τους υπόλοιπους φορείς υπάρξει καθορισμός και θεσμοθέτηση των διαδικασιών για τέτοιου είδους δραστηριότητες, με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και τη διαφάνεια.

    [15] Υπουργός Δικαιοσύνης - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    Την ελπίδα ότι μέσα στον Ιανουάριο κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους της Αστυνομίας, των αθλητικών αρχών, των ποδοσφαιρικών σωματείων και της Βουλής θα είναι έτοιμη να μεταβεί στη Βρετανία για να δει και να συζητήσει επί τόπου με Βρετανούς αρμοδίους τρόπους με τους οποίους οι βρετανικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει τα προβλήματα βίας στα γήπεδα εξέφρασε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Ο κ. Θεοδώρου συναντήθηκε με το Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Πίτερ Μίλετ, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία θα μπορέσει να εντοπίσει τα στοιχεία από την εμπειρία της Βρετανίας που μπορούν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς πώς η Βρετανία αντιμετώπισε το πρόβλημα του χουλιγκανισμού, το οποίο της στοίχισε συμμετοχές στα ευρωπαϊκά κύπελλα, ο κ. Μίλετ είπε πως ''έχουμε ένα σύστημα με νομοθεσία, με κυρώσεις για τους ανθρώπους και τις ομάδες που ευθύνονται για τη βία στα γήπεδα και συνεργασία με την Αστυνομία, τις ομοσπονδίες του ποδοσφαίρου και με τη Βουλή''.

    [16] Eurocup Challenge - Νίκη ΑΠΟΕΛ - Ηττες Κεραυνό και για Απόλλωνα

    Μετά από ένα εντυπωσιακό αγώνα στο ''Ελευθερία'', ο ΑΠΟΕΛ συνέτριψε χθες βράδυ την τουρκική Μπάνβιτ με 100-66 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Eurocup Challenge.

    Οι γαλαζοκίτρινοι υπερκάλυψαν τη διαφορά των 17 πόντων με την οποία είχαν ηττηθεί στον πρώτο αγώνα στην Τουρκία. Με τη νίκη αυτή, ο ΑΠΟΕΛ πήρε τη ρεβάνς από την τουρκική ομάδα, η οποία τον απέκλεισε πέρσι στο Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας.

    Τα δεκάλεπτα: 31-15, 57-34, 81-48 και 100-66.

    Αντίθετα, Κεραυνός και Απόλλωνας αποχαιρέτισαν τη διοργάνωση.

    Ο Κεραυνός παρά τη νίκη του επί της ουγγρικής Ντεπρετσένι αποκλείστηκε από τους 16 του Eurocup Challenge.

    Στον επαναληπτικό αγώνα στον Στρόβολο, ο Κεραυνός κέρδισε μεν την ουγγρική ομάδα με 72-68, αλλά δεν κατάφερε να ανατρέψει την ήττα με 10 πόντους διαφορά (81-71) που υπέστη στον πρώτο αγώνα στην Ουγγαρία. Τα δεκάλεπτα 22-16, 41-38, 60-51 και 72-68.

    Ο Απόλλωνας αποκλείστηκε με δεύτερη ήττα από την ουκρανική Χιμίκ. Η λεμεσιανή ομάδα ηττήθηκε στη Λεμεσό με 76 -86 από την Χιμίκ. Στον πρώτο αγώνα στην Ουκρανία ο Απόλλωνας υπέστη συντριπτική ήττα με 110 - 76. Τα δεκάλεπτα: 12-19, 36-34, 54-64 και 76-86.

    [17] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Μεγάλη άνοδο κατέγραψε χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε σημαντικά κέρδη, τα οποία συνοδεύτηκαν από αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξης του 2,7% και έκλεισε στις 1.643,05 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 104,95 μονάδες, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,96%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,9 εκατομμύριο λίρες, εκ των οποίων το 1,3 εκ. λίρες αφορούσε συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,68% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 556,41 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 December 2005 - 15:23:09 UTC