Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Αποτελέσματα
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Δημοσιονομικό πλαίσιο
  • [03] Εκπρόσωπος - Οδός Λήδρας - Οδόφραγμα Ζώδιας
  • [04] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό
  • [05] Αμερικανός Βουλευτής - Κυπριακό - Προσχέδιο ψηφίσματος
  • [06] Τουρκικός Τύπος - Τουρκία - Κύπρος - Διευθετήσεις Βασενάρ
  • [07] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Αναστασιάδη - Μητσόπουλου
  • [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Οδός Λήδρας
  • [09] Αν. Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [10] Δημήτρης Χριστόφιας - Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [11] Κλεάνθους Προεδρικές Αναστασιάδης
  • [12] Κίνημα Οικολόγων - Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [13] ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εκλογές
  • [14] Αεροπορική τραγωδία - Συγγενείς - Διάσκεψη - Ερευνες
  • [15] ΑΚΕΛ - Παραβατικότητα στα σχολεία
  • [16] Τορναρίτης - Γυμνάσιο Αγλαντζιάς - Βανδαλισμοί
  • [17] Πάφος - Σύσκεψη - Νεανική παραβατικότητα
  • [18] Εκπρόσωπος - Ψήφιση προϋπολογισμού
  • [19] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Οδόφραγμα Αστρομερίτη - Εργα
  • [20] Λιλλήκας - Θράσου - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [21] Ημέρα Μνήμης Θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα - Εκδήλωση
  • [22] Εκπρόσωπος - Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των τροχαίων
  • [23] ΚΣ ΕΔΕΚ - Μνημείο Αντίστασης
  • [24] Υπ. Εργασίας - Ατομα με αναπηρίες - Εργοδότηση
  • [25] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [26] ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ - Eurocup Challenge
  • [27] Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [28] Ποδόσφαιρο - Α΄ Εθνική - Αγώνες
  • [29] Τσάμπιονς Λιγκ - Κλήρωση - Αγώνες
  • [30] Καλαθόσφαιρα - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [31] Πετόσφαιρα - Παγκύπριο Πρωτάθλημα

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 17/12/2005

    [01] ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Αποτελέσματα

    Μετά από ''μαραθώνιες'' διαβουλεύσεις 18 ωρών στις Βρυξέλλες, οι 25 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα στις 03:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Κύπρου) στο ύψος των κοινοτικών δαπανών για την επταετία 2007-2013. Παράλληλα, η Μεγάλη Βρετανία αποδέχθηκε τη μείωση του ποσού των ετήσιων επιστροφών που εισπράττει από την Κοινότητα, ενώ διασφαλίζονται οι γεωργικές δαπάνες μέχρι το 2014.

    Αναφορικά με την Κύπρο, η απόφαση αναφέρεται στα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1997-1999, τα οποία έδειξαν ότι η Κύπρος κακώς δεν συμπεριλήφθηκε στον στόχο 1 (μαζικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις) την περίοδο 2004-2006. Για τη διόρθωση αυτής της αδικίας, η Κύπρος θα επωφεληθεί κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από τον στόχο 1 για την περίοδο 2007-2013, οι οποίες θα έχουν φθίνουσα πορεία, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

    Θετική είναι η απόφαση και για τους Κύπριους αγρότες. Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (Οκτώβριος 2002), οι γεωργικές δαπάνες ''κλείδωσαν'' μέχρι το 2013. Ομως, οι Βρετανοί συνέδεαν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μείωση του ποσού των επιστροφών που λαμβάνουν από την ΕΕ με παράλληλη περικοπή των γεωργικών δαπανών πριν από το 2013. Το ''μέτωπο'' που δημιούργησαν κυρίως οι χώρες του κοινοτικού νότου λειτούργησε αποτελεσματικά, υποχρεώνοντας τη βρετανική προεδρία να παραιτηθεί από αυτήν την αξίωση.

    Οπως σημειώνεται στην απόφαση, το 2008-2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει μια συνολική αναθεώρηση όλων των κοινοτικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών της Μεγάλης Βρετανίας και των γεωργικών δαπανών. Οι αποφάσεις θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν και πριν από το τέλος του 2013, αλλά οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να αποφασιστούν με ομοφωνία. Στην ουσία το γεγονός ότι απαιτείται ομοφωνία για οποιανδήποτε αλλαγή διασφαλίζει πλήρως τις κοινοτικές δαπάνες.

    Ετσι, οι Ευρωπαίοι αγρότες πέρασαν μιαν ''καταιγίδα'', δεχόμενοι μερικές ''ψιχάλες''. Οι κοινοτικές δαπάνες θα μειωθούν συνολικά στη διάρκεια της επταετίας κατά 15 δις ευρώ επί συνόλου χρηματοδοτήσεων περίπου 300 δις ευρώ. Από το ποσό των 15 δις ευρώ τα 7 δις αφορούν μείωση των δαπανών αγροτικής ανάπτυξης και δεν αφορούν τις ενισχύσεις και επιδοτήσεις για τα γεωργικά προϊόντα, αλλά έργα υποδομής και ανάπτυξης στη γεωργία. Οι Ευρωπαίοι αγρότες θα επιβαρυνθούν συνολικά μόνο τα 8 δις ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση των γεωργικών ενισχύσεων προς τους παραγωγούς των δύο νέων κρατών μελών, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, τα οποία θα ενταχθούν την 1ην Ιανουαρίου 2007.

    Η συμφωνία κατέστη δυνατή μετά τη υποχώρηση των Βρετανών, οι οποίοι δέχθηκαν τη μείωση κατά 10,5 δις ευρώ του ποσού που θα λάβουν με τη μορφή των επιστροφών από τα άλλα κράτη μέλη, προκειμένου να μειωθεί η συνεισφορά τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Συνολικά η Βρετανοί επρόκειτο να λάβουν 54 δις για ολόκληρη την επταετία, ενώ τελικά δέχθηκαν να μειωθεί σε 43,5 δις ευρώ. Ο συνολικός κοινοτικός προϋπολογισμός καθορίζεται σε 862,3 δις ευρώ για την επταετία και είναι κατά 13,2 δις ευρώ ψηλότερος από την αρχική πρόταση που είχε παρουσιάσει η βρετανική προεδρία.

    Η απόφαση προβλέπει και άλλα θετικά στοιχεία από τα οποία θα επωφεληθεί και η Κύπρος. Το πρώτο είναι η επιμήκυνση από δύο σε τρία χρόνια της προθεσμίας που θα έχουν τα 10 νέα κράτη μέλη, η Ελλάδα και η Πορτογαλία στην εκταμίευση των κοινοτικών πόρων. Με άλλα λόγια, τα κοινοτικά κονδύλια θα χάνονται μόνο στην περίπτωση που ένα από αυτά τα κράτη δεν θα μπορεί να τα εκταμιεύει μέσα σε τρία χρόνια από τη δέσμευσή τους.

    Το δεύτερο θετικό στοιχείο που ισχύει επίσης για τα 10 νέα κράτη μέλη, την Ελλάδα και την Πορτογαλία είναι ο υπολογισμός ενός μέρους του ΦΠΑ που καταβάλλεται σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, ως εθνική συμμετοχή στους ιδίους πόρους. Εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα αποφέρει στις 12 χώρες περίπου 10 δις ευρώ στη διάρκεια της επταετίας.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Δημοσιονομικό πλαίσιο

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε νωρίς σήμερα το πρωί για το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιέχει σαφώς βελτιωμένες πρόνοιες για την Κύπρο σε σχέση με αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαβουλεύσεων ανάμεσα στους 25.

    Οι πρόνοιες αυτές, επεσήμανε, διατηρούν τα σημαντικά ωφελήματα που επιτεύχθηκαν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου.

    Το συνολικό πακέτο βοήθειας στα πλαίσια της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, δηλαδή διαρθρωτικά ταμεία και ταμείο συνοχής, θα ανέλθει για την περίοδο 2007-2013 στα 580 εκατομμύρια ευρώ, εξήγησε.

    Αυτό, πρόσθεσε, συνιστά μια βελτίωση της τάξης των 340 εκ. ευρώ σε σχέση με προηγούμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιόριζαν το πακέτο για την Κύπρο στα 230 εκ. ευρώ.

    ''Τούτο μεταφράζεται σε αύξηση της κατά κεφαλή ετήσιας ενίσχυσης από 47 ευρώ στα 110, δηλαδή κατά σχεδόν 2 1/2 φορές'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στους Κύπριους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

    Ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν άλλες επιμέρους αλλαγές που χαρακτήρισε βοηθητικές για την Κύπρο και είπε πως το Συμβούλιο αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ τον Ιανουάριο 2006.

    Απαντώντας σε ερώτηση για αυτά που έχει πετύχει η Κύπρος στα πλαίσια των επιδιώξεών της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η βασική επιδίωξη ήταν να μην μειωθεί η σημαντική βελτίωση που χορηγήθηκε από τις προτάσεις του Λουξεμβούργου.

    Σε άλλη ερώτηση, είπε πως η Κύπρος παραμένει ''ελαφρός εισφορέας, όχι σημαντικός, και η διαφορά της συνεισφοράς μας έναντι των εσόδων που θα έχουμε ανέρχεται περίπου στα 36 εκ. για επτά χρόνια.''

    Αναφορικά με το κλίμα που επικράτησε κατά τις διαβουλεύσεις, είπε πως υπήρξε ''έντονη διαφωνία ως προς τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού'' με πλείστα κράτη μέλη να απαιτούν μείωση της επιστροφής των ποσών που θα παίρνει η Βρετανία, άλλα και να συζητούν κατά πόσο θα γίνει αναθεώρηση των επιχορηγήσεων στα αγροτικά προϊόντα και πότε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως το 2009 η Επιτροπή θα εξετάσει συνολικά τον τύπο του προϋπολογισμού, περιλαμβανομένης και της αγροτικής πολιτικής, για να εφαρμοστεί αργότερα.

    [03] Εκπρόσωπος - Οδός Λήδρας - Οδόφραγμα Ζώδιας

    Επειδή δεν υπάρχει συναίνεση εκ μέρους των νομίμων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν η ειρηνευτική δύναμη να επιτρέπει τη δίοδο οποιωνδήποτε προς τις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς για τη φιέστα που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει το κατοχικό καθεστώς παραμονές Χριστουγέννων για να «εγκαινιάσει» τα έργα που κατασκευάζει στην περιοχή της οδού Λήδρας και το ενδεχόμενο μιας μαζικής παράνομης εισόδου Τουρκοκυπρίων από τις περιοχές δίπλα από το οδόφραγμα της Λήδρας με στόχο να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα και κληθείς να πει πως θα αντιδράσουν οι Αρχές της Δημοκρατίας σε μια τέτοια περίπτωση, ο Εκπρόσωπος είπε πως οι κατοχικές αρχές πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το περιεχόμενο και του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και της έκθεσης του ΓΓ για την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης.

    [04] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    Η πολιτική του ΑΚΕΛ στο θέμα της λύσης του Κυπριακού είναι ξεκάθαρη και έχει «διατυπωθεί με τον πιο διαφανή τρόπο πολύ - πολύ συγκεκριμένα και ομόφωνα μέσα από την πολιτική απόφαση την οποία έχει εγκρίνει πρόσφατα το πολιτικό συνέδριο του κόμματος», δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά έχει δώσει τα μηνύματά της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ γι αυτό και «είναι λάθος οι όποιοι από μας, να συντασσόμαστε με τους όποιους από έξω και να λέμε ότι δεν δώσαμε συγκεκριμένα τι θέλουμε».

    [05] Αμερικανός Βουλευτής - Κυπριακό - Προσχέδιο ψηφίσματος

    Εκκληση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο γίνεται σε προσχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε ο Αμερικανός Βουλευτής Rob Andrews στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής βουλής.

    Στο προσχέδιο ψηφίσματος αναφέρεται πως μια λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει την Τουρκία στην πορεία της προς την ΕΕ, και πως πρέπει να υπάρξει καλή θέληση και αμοιβαία εμπιστοσύνη για μια ειρηνική και διαρκή διευθέτηση του προβλήματος.

    [06] Τουρκικός Τύπος - Τουρκία - Κύπρος - Διευθετήσεις Βασενάρ

    Η Τουρκία πρόβαλε βέτο στην συμμετοχή της Κύπρου στη διεθνή συνθήκη γνωστή ως Διευθετήσεις Βασενάρ, που ρυθμίζει τις πωλήσεις ευαίσθητου υλικού για την κατασκευή συμβατικών όπλων, έγραψε χθες ο Τουρκικός Τύπος.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησης των χωρών μελών Βασενάρ που έγινε στη Βιέννη στις 13-14 Δεκεμβρίου, η τουρκική αντιπροσωπεία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της στις δηλώσεις του Κυπρίου εκπροσώπου ότι η κυπριακή ηγεσία εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, τουρκικά δημοσιεύματα γράφουν.

    [07] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Αναστασιάδη - Μητσόπουλου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως η προσπάθεια αιτιολόγησης των προχθεσινών δηλώσεων του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη είναι χειρότερη από την ίδια τη δήλωση.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως «η σωστή πολιτική θα ήταν να παραδεχτεί ο ΔΗΣΥ ότι έγινε φραστικό λάθος, να πει mea culpa και να παραδεχτεί έναντι του πολίτη ότι δεν πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί και να προβαίνει σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς».

    Αναφερόμενος στην προχθεσινή δήλωση του κ. Μητσόπουλου ότι ήταν πασιφανές ότι με την αναφορά του κ. Αναστασιάδη δεν γίνεται αποδεκτό ότι τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται στο Λήδρα Πάλας αλλά ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να τονίσει την ανάγκη να υπάρξουν σύντομα πρωτοβουλίες εκ μέρους της κυβέρνησης ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο μέχρι το νόμιμά της σύνορα στην Κερύνεια, ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι φανερό ότι «υπάρχει πρόθεση να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα», για να προσθέσει πως «δεν δικαιολογούνται».

    [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Οδός Λήδρας

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε χθες βράδυ πως τα σύνορα της Κύπρου δεν παύουν και δεν πρέπει να είναι άλλα από την Κερύνεια, την Πάφο, την Αμμόχωστο και την Πόλη της Χρυσοχούς

    Eξέφρασε την ιδιαίτερη θλίψη του για τη «νοσηρή προσπάθεια διαστρέβλωσης δηλώσεων που ακόμα και αν απομονωθούν δεν μπορεί να δώσουν το μήνυμα» ότι τα σύνορά μας είναι στην Πράσινη Γραμμή.

    Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    [09] Αν. Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε χθες πως με την παραπληροφόρηση θέλουν να φιμώσουν το ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως όσο και αν προσπαθήσουν δεν θα το επιτύχουν.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την συνεχιζόμενη «εκστρατεία διαστρέβλωσης», όπως είπε των δηλώσεων του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο ΔΗΣΥ «την φίμωση ποτέ δεν την ανέχθηκε, δεν την ανέχεται και ούτε θα την ανεχθεί».

    [10] Δημήτρης Χριστόφιας - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να διαβεβαιώσει τον κυπριακό λαό ότι δεν εννοούσε αυτό που είπε πως τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτείνονται στην Πράσινη Γραμμή και την Οδό Λήδρας.

    Μιλώντας στο Λιοπέτρι ύστερα από επισκέψεις του σε ευαγή ιδρύματα, ο κ. Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες του ΔΗΣΥ ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν διαστρεβλώσει τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη.

    [11] Κλεάνθους Προεδρικές Αναστασιάδης

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε χθες ότι στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά την οποία έκανε λόγο για προοπτική οκταετίας στο έργο της κυβέρνησης δεν αναφέρθηκε στην επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οσον αφορά τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο παρερμήνευσε τη δήλωση του για τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κλεάνθους, είπε ότι τέτοιες δηλώσεις υποδεικνύουν σε κάποιους τους στόχους που πρέπει να έχουν συνιστούν αυτοχειριασμό, προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ δεν μπορεί να παρερμηνευθεί.

    [12] Κίνημα Οικολόγων - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη να ανακαλέσει πρόσφατη δήλωσή του ότι τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας φθάνουν μόνο μέχρι το οδόφραγμα της οδού Λήδρας και το Λήδρα Πάλλας.

    Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει: ''Κατανοούμε ότι ενδεχομένως ο κ. Αναστασιάδης να ήθελε με τη δήλωση του να δηλώσει τη μεγάλη έγνοια του για άμεση διευθέτηση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τίμημα στο Κυπριακό''.

    [13] ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εκλογές

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το κόμμα επικεντρώνεται στην υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος της κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου και εξέφρασε την εκτίμηση πως «οποιεσδήποτε περί του αντιθέτου δηλώσεις ή έκφραση φιλοδοξιών από τον οποιονδήποτε από εμάς τούτη την ώρα, δεν βοηθά το έργο της κυβέρνησης».

    Ο κ. Χριστόφιας που μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από επισκέψεις του σε ευαγή ιδρύματα στο Λιοπέτρι κλήθηκε να σχολιάσει τοποθετήσεις στελεχών του ΔΗΚΟ για δεύτερη θητεία του Τάσσου Παπαδόπουλου στη προεδρία της Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι για το θέμα αυτό «μίλησε ο ίδιος ο Πρόεδρος και δεν χρειάζεται να πει το ΑΚΕΛ» οτιδήποτε.

    [14] Αεροπορική τραγωδία - Συγγενείς - Διάσκεψη - Ερευνες

    Η Επιτροπή Συγγενών των Θυμάτων της Αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου κάλεσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να προχωρήσει στο διορισμό της διερευνητικής επιτροπής για το δυστύχημα και τις ενδεχόμενες ευθύνες, καθώς θεωρεί ότι το κράτος έχει ενώπιον του όλα τα στοιχεία για να μπορέσει να προχωρήσει στο διορισμό της επιτροπής αυτής.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Γιασουμής είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Συγκοινωνιών έχουν όλα τα στοιχεία της μέχρι τώρα έρευνας της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης ενόψει και της αναπαράστασης της μοιραίας πτήσης την ερχόμενη Δευτέρα.

    [15] ΑΚΕΛ - Παραβατικότητα στα σχολεία

    Το ΑΚΕΛ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προωθήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πιο γρήγορους ρυθμούς την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να υλοποιήσει άμεσα όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια και δυσκολίες.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την νεανική παραβατικότητα, τόσο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού όσο και ο Υπεύθυνος για θέματα Παιδείας του κόμματος Νεοκλής Συλικιώτης κάλεσαν επίσης όλα τα κόμματα, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τα οργανωμένα σύνολα των γονιών, των μαθητών και όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση φορείς καθώς και τα ΜΜΕ, να μείνουν μακριά από ακρότητες και μέσα από ένα ανοικτό διάλογο, με υπευθυνότητα και εποικοδομητικό πνεύμα να συμβάλουν στην λύση των προβλημάτων και την ποιοτική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της δημόσιας εκπαίδευσης.

    [16] Τορναρίτης - Γυμνάσιο Αγλαντζιάς - Βανδαλισμοί

    ''Ντροπή'' χαρακτηρίζει τους χθεσινούς βανδαλισμούς στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης που καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου διακριτικής φύλαξης των σχολικών χωρών.

    Σε ανακοίνωση του ο κ. Τορναρίτης σημειώνει πως ''έχουμε πρόβλημα'' και εκφράζει την ευχή ο Υπουργός Παιδείας ''να μην μιλήσει και πάλι για 'μεμονωμένο επεισόδιο'''.

    [17] Πάφος - Σύσκεψη - Νεανική παραβατικότητα

    Ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων της εκπαίδευσης , της Αστυνομίας και των Οργανωμένων Γονιών πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Μέγαρο με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πάφου Φειδία Σαρίκα. Στη σύσκεψη συζητήθηκε το πρόβλημα της νεανικής παραβατικότητας με αφορμή τα τελευταία περιστατικά βίας που σημειώθηκαν σε σχολεία της Πάφου αλλά και το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ μαθητών από την Λεμεσό και την Πάφο.

    Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι η χθεσινή σύσκεψη συγκλήθηκε για να εκφραστεί η ανησυχία όλων για τα τελευταία κρούσματα παραβατικότητας των νέων όχι μόνο στην πόλη της Πάφου αλλά γενικότερα σε ολόκληρη την Κύπρο.

    [18] Εκπρόσωπος - Ψήφιση προϋπολογισμού

    Η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός του κράτους για το 2006 ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής με μια μόνο ψήφο εναντίον, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως το γεγονός αυτό «οφείλεται στον σωστό προγραμματισμό και τη σωστή οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση».

    [19] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Οδόφραγμα Αστρομερίτη - Εργα

    Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανακοίνωσε χθες ότι το οδόφραγμα Αστρομερίτη-Ζώδιας/Μποσταντσί ''θα κλείσει για περίοδο έξι εβδομάδων'' από τις 27 Δεκεμβρίου, ''ύστερα από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να διεξαχθούν οδικά έργα και βελτιώσεις στην υποδομή, που να συνάδουν με τα επίπεδα συγκοινωνιών της ΕΕ.

    Στην ανακοίνωσή της, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημειώνει ότι καλούνται οι ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν για τη διέλευση από και προς τα κατεχόμενα το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα.

    [20] Λιλλήκας - Θράσου - Κυπριακές Αερογραμμές

    Η αρμόδια υπουργική επιτροπή για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών αποδέχθηκε χθες να παραχωρήσει το Ταμείο Προνοίας τόσο στους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν όσο και στο υπόλοιπο προσωπικό που θα παραμείνει στην εταιρεία, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Οι θέσεις και οι απόψεις της υπουργικής επιτροπής συζητήθηκαν μαζί με τους ηγέτες των Συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ Δημήτρη Κιττένη και Πάμπη Κυρίτση αντίστοιχα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    [21] Ημέρα Μνήμης Θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα - Εκδήλωση

    Τιμήθηκε χθες στην Κύπρο η μνήμη των χιλιάδων συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην Κύπρο και όλοι οι οδηγοί κλήθηκαν χθες να έχουν τα φώτα των οχημάτων τους αναμμένα ως συμβολική απόδειξη της ευαισθησίας τους, για την απώλεια τόσων χιλιάδων ζωών στην άσφαλτο.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε πως οι αριθμοί των θυμάτων τόσο παγκόσμια όσο και στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας είναι πραγματικά τρομακτικοί.

    [22] Εκπρόσωπος - Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των τροχαίων

    Στην Κύπρο, παρά την αισθητή βελτίωση, η κατάσταση όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα είναι ανησυχητική και χρειάζεται περισσότερη προσοχή, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως «οι προσπάθειες για βελτίωση της εικόνας και της κατάστασης συνεχίζονται».

    Αναφερόμενος στη χθεσινή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων, ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι πραγματικά τραγικό να χάνονται τόσες ζωές κάθε χρόνο από τροχαία δυστυχήματα.

    [23] ΚΣ ΕΔΕΚ - Μνημείο Αντίστασης

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ καλεί την πολιτεία να προχωρήσει στην ανέγερση μνημείου αντίστασης στο προδοτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974.

    Σε ανακοίνωση του το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει πως ''η κυβέρνηση η οποία, με καθυστέρηση 30 χρόνων, πρεπόντως και καθηκόντως αναγνώρισε τη δημοκρατική αντίσταση και εμπράκτως τίμησε τους αντιστασιακούς καλείται να πάρει την πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση''.

    [24] Υπ. Εργασίας - Ατομα με αναπηρίες - Εργοδότηση

    Τρία σχέδια κατάρτισης και απασχόλησης τα οποία στοχεύουν στην πλήρη ενσωμάτωση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ατόμων με αναπηρία καθώς και ληπτών δημοσίου βοηθήματος, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, έχει καταρτίσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο του Μέτρου 1.3 ''Προώθηση της ισότητας των ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για όλους και ειδικότερα για εκείνους που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό'', του Ενιαίου Εγγράφου Προγραμματισμού για το Στόχο 3 ''Ανθρώπινο Δυναμικό''. Τα σχέδια συγχρηματοδοτούνται εξ ημισείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

    [25] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Αδυναμία να διατηρήσει τα μικρά κέρδη που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), κλείνοντας τελικά σε αρνητικό έδαφος, ύστερα από τη θετική πορεία που παρουσίασε στις δύο προηγούμενες συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,35% και έκλεισε στις 1.637,29 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 104,67 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση σε ποσοστό 0,27%. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στο 1,3 εκατομμύριο λίρες.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,38% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 554,31 μονάδες.

    [26] ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ - Eurocup Challenge

    H διοίκηση της ΑΕΛ εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια της στην διοίκηση, την τεχνική ηγεσία και τους καλαθοσφαιριστές της ομάδας του ΑΠΟΕΛ για την ιστορική νίκη-πρόκριση επί της τουρκικής Μπάνβιτ, στην διοργάνωση του FIBA Eurocup Challenge.

    Σε ανακοίνωση της, η διοίκηση της ΑΕΛ εύχεται σε όλους τους συντελεστές της ομάδας, καλή επιτυχία στην συνέχεια της διοργάνωσης και να κατορθώσουν να χαρίσουν ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

    [27] Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Το ντέρμπι μεταξύ της Ανόρθωσης και του πρωτοπόρου Απόλλωνα, που θα διεξαχθεί στις 19:00 στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'', ξεχωρίζει των σημερινών τεσσάρων συναντήσεων για τη 13η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας.

    Στις 14:30 θα διεξαχθούν οι αγώνες ΑΕΚ-Διγενής και Ολυμπιακός-ΑΠΟΠ/Κινύρας. Στις 18:00 θα διεξαχθεί ο αγώνας ΑΕΛ-Νέας Σαλαμίνας.

    Την Κυριακή στις 14:30 θα διεξαχθεί το παιχνίδι Ομόνοια-ΑΠΕΠ, στις 17:00 το παιχνίδι ΘΟΪ-ΑΠΟΕΛ και στις 18:00 ο αγώνας Εθνικός Αχνας-Παραλίμνι.

    [28] Ποδόσφαιρο - Α΄ Εθνική - Αγώνες

    Δύο παιχνίδια διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Α' Εθνικής Κατηγορίας.

    Στις 16:30 ο Ολυμπιακός Πειραιώς φιλοξενεί στο ''Καραϊσκάκη'' τον Λεβαδειακό, ενώ στις 19:00 η ΑΕΚ Αθηνών αντιμετωπίζει στο ΟΑΚΑ τον Απόλλων Καλαμαριάς.

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες Λάρισα-Ιωνικός, Ηρακλής-Πανιώνιος, Καλλιθέα-Ατρόμητος, Αιγάλεω-Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ-ΟΦΗ.

    Η 14η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Ακράτητου-Ξάνθης.

    [29] Τσάμπιονς Λιγκ - Κλήρωση - Αγώνες

    Το παιχνίδι Τσέλσι - Μπαρτσελόνα ανέδειξε η χθεσινή κλήρωση της φάσης των ''16'' του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Τα άλλα ζευγάρια που ανέδειξε η κλήρωση είναι τα ακόλουθα:

    Μπάγερν Μονάχου - Μίλαν, Ρεάλ Μαδρίτης - Αρσεναλ, Μπενφίκα - Λίβερπουλ, Βέρντερ Βρέμης - Γιουβέντους, Αϊντχόφεν - Λιόν, Αγιαξ - Ιντερ και Ρέιντζερς - Βιγιαρεάλ.

    Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2006 και οι επαναληπτικοί στις 7 και 8 Μαρτίου. Ο επαναληπτικός αγώνας Ιντερ -Αγιαξ θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου.

    [30] Καλαθόσφαιρα - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Η Ομόνοια νίκησε χθες το βράδυ την ΑΕΚ με 91-87 στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ανδρών στην Καλαθόσφαιρα.

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες Απόλλων-ΕΘΑ, που θα αρχίσει στις 17:00, και ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ, που θα αρχίσει στις 19:15.

    Η 8η αγωνιστική ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα με τον αγώνα ΕΝΑΔ-Κεραυνός, που θα αρχίσει στις 19:00

    [31] Πετόσφαιρα - Παγκύπριο Πρωτάθλημα

    Την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών Α' Κατηγορίας διατήρησε ο Παφιακός μετά τη χθεσινοβραδινή του νίκη στην Πάφο επί της Ομόνοιας με 3-0 σετ στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής.

    Στα άλλα χθεσινοβραδινά παιχνίδια, η Νέα Σαλαμίνα νίκησε στην έδρα της την ΑΕ Καραβά με 3-0 σετ και ο Διόνυσος επικράτησε στο Παραλίμνι της Ενωσης με 3-0 σετ.

    Η 10η αγωνιστική ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα με το παιχνίδι ΑΠΟΕΛ-Ανόρθωση. Βαθμολογία (10 αγώνες)

    Παφιακός 19

    Διόνυσος 17

    Ομόνοια 16

    Νέα Σαλαμίνα 16

    Παραλίμνι 14

    Ανόρθωση 13

    ΑΕ Καραβά 13

    ΑΠΟΕΛ 9

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 17 December 2005 - 15:23:07 UTC