Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρέσβειρα Αυστρίας - Προεδρία ΕΕ - Συνέντευξη
  • [02] Προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας
  • [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [04] Πρόεδρος ΔΣ Κυπριακών Αερογραμμών - Σχέδιο Αναδιάρθρωσης
  • [05] ΣΥΠΚΚΑ - ΚΑ - Σχέδιο Αναδιάρθρωσης - Εγκριση
  • [06] ΣΥΝΥΚΑ - ΚΑ - Σχέδιο Αναδιάρθωσης - Εγκριση
  • [07] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Μαρωνίτες - Επιστροφή
  • [08] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Πρωτόκολλο
  • [09] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό
  • [10] Νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Ανάληψη καθηκόντων
  • [11] Κύπρος - Βρετανία - Δομημένος διάλογος
  • [12] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ματσάκης
  • [13] Ευρωβουλευτής Ματσάκης - Μπορέλ - Καταγγελία
  • [14] Ματσάκης - Τουρκία - Καταγγελία
  • [15] ΕΕ - Γεωργικές τιμές - Κύπρος - Στατιστική
  • [16] Κύπελλο - Τρίτη αγωνιστική
  • [17] Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 05/01/2006

    [01] Πρέσβειρα Αυστρίας - Προεδρία ΕΕ - Συνέντευξη

    "Τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται». Ετσι απαντά η Αυστριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην άρνηση της Τουρκίας για επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ παράλληλα προειδοποιεί πως η αθέτηση των όσων έχουν συμφωνηθεί θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της ανάληψης για δεύτερη φορά της προεδρίας της ΕΕ από την Αυστρία, η Πρέσβειρα της χώρας αυτής στην Κύπρο Εβα Χάκερ υπογράμμισε ότι στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τουρκίας εντάσσεται η ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κύπρο, η ευθυγράμμιση της πολιτικής της Τουρκίας με την κοινοτική πολιτική για ένταξη κρατών μελών της ΕΕ σε διεθνείς οργανισμούς και οι προσπάθειες για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    "Η ενταξιακή διαδικασία που άρχισε η Τουρκία περιλαμβάνει σειρά υποχρεώσεων που πρέπει να τηρηθούν. Μια ξεκάθαρη υποχρέωση είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας (για την τελωνειακή ένωση). Αυτό πρέπει να το δούμε υπό το πρίσμα του pacta sunt servanda (τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται). Αυτή είναι μια προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ", τόνισε η Πρέσβειρα.

    Επεσήμανε ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τουρκίας όπως εκφράστηκαν σε κοινοτικά έγγραφα, (δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, διαπραγματευτικό πλαίσιο, αναθεώρηση εταιρικής σχέσης) θα τύχουν αξιολόγησης από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα εκδώσει έκθεση προόδου.

    «Στο τέλος του χρόνου θα δημοσιευτεί η έκθεση προόδου σχετικά με όλες αυτές τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την έκθεση, οι χώρες μέλη της ΕΕ θα αξιολογήσουν την Τουρκία, κάτι που θα έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις της με την Ενωση», δήλωσε η κ. Χάκερ, η οποία υπενθύμισε ότι στην αντιδήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου αναφέρεται πως η έλλειψη προόδου θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τα μεμονωμένα κεφάλαια ή ακόμα και όσον αφορά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης συνολικά.

    Η Πρέσβειρα εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολύ πιθανόν η Τουρκία να αρχίσει ουσιαστικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ κατά το εξάμηνο της Αυστριακής Προεδρίας αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, η διαδικασία screening θα ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες. Τα πρώτα κεφάλαια που θα ανοίξουν θα είναι το κεφάλαιο για την επιστήμη και την έρευνα και το κεφάλαιο για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

    Αναφερόμενη στο χρηματοδοτικό κανονισμό για τους Τ/Κ, η Αυστριακή Πρέσβειρα είπε ότι οι χώρες μέλη της Ενωσης συμφωνούν μεν στην αποσύνδεση του κανονισμού αυτού από τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, αλλά πρέπει να εξεύρουν μια φόρμουλα που να αφορά το εμπόριο.

    «Το σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής σχετικά με το απευθείας εμπόριο δεν έχει νομική βάση και πρέπει να τροποποιηθεί. Η Επιτροπή σε αυτή τη φάση συμφωνεί ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις. Το θέμα του εμπορίου μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω των συζητήσεων και των συμφωνιών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών», σημείωσε.

    Η κ. Χάκερ, η οποία επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο τον Απρίλιο, εξέφρασε τη θέση ότι οι κοινωνίες των πολιτών στις δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να έρθουν πιο κοντά.

    «Υπάρχει δυσπιστία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί. Θα ήταν καλό εάν τουλάχιστον οι κοινωνίες πολιτών έρχονταν πιο κοντά και επικοινωνούσαν καλύτερα η μια με την άλλη, μέσω άμεσων και ουσιαστικών συνεργασιών», είπε και έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία στο πλαίσιο του Nicosia Master Plan, το οποίο στοχεύει στη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της εντός των τειχών Λευκωσίας.

    [02] Προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας

    Μετά την ανακούφιση που έδωσε στους κυβερνητικούς κύκλους στην Αυστρία η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών της Ενωσης για το 2007-2013, η αυστριακή προεδρία είναι έτοιμη να επικεντρωθεί σε ορισμένα στρατηγικά ζητήματα και να ξεπεράσει το αδιέξοδο που προκάλεσε η απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης στη Γαλλία και την Ολλανδία.

    Η Πρέσβειρα της Αυστρίας είπε στο ΚΥΠΕ ότι η αυστριακή προεδρία θα δώσει έμφαση στο διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης που θα αρχίσουν σε εθνικό επίπεδο οι χώρες μέλη στο πλαίσιο του τρίπτυχου που εγκαινίασε τον Οκτώβρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά τη «Δημοκρατία, το Διάλογο και τη Συζήτηση» (το λεγόμενο Plan D - Democracy, Dialogue and Debate) για το Μέλλον της Ευρώπης.

    «Αυτή η περίοδος περισυλλογής, που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου το 2005, θα περιλαμβάνει συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο. Πολύ σύντομα θα αρχίσει νέος κύκλος συζητήσεων για το Ευρωσύνταγμα και στην Κύπρο», ανέφερε και υπέδειξε ότι παρά το ότι κάποιες χώρες όπως η Κύπρος έχουν ήδη επικυρώσει τη Συνταγματική Συνθήκη, η συζήτηση είναι σημαντική γιατί θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα που θα κωδικοποιήσει η αυστριακή προεδρία σε έκθεσή της στο τέλος της εξάμηνης προεδρία της.

    Αλλο θέμα που θα απασχολήσει την αυστριακή προεδρία θα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, (Αλβανία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία Μαυροβούνιο).

    «Στην ΕΕ έχουμε συμφωνήσει ότι αυτές οι χώρες πρέπει να έχουν μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική. Προς το παρόν συνδέονται με τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης. Αυτές οι χώρες είναι σε ένα διαφορετικό στάδιο σχετικά με αυτές τις συμφωνίες, αλλά η Αυστρία σκέφτεται ότι πρέπει να δοθεί συγκεκριμένη ώθηση σε αυτό το θέμα», είπε.

    Η Αυστριακή Πρέσβειρα υπογράμμισε τη σημασία που έχει η σταθερότητα και η ασφάλεια στις βαλκανικές χώρες, λέγοντας ότι η προοπτική σταθερότητας, οικονομικής ανάκαμψης και η κοινωνική συνοχή σε αυτές τις χώρες είναι σημαντικά για την ασφάλεια και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

    Επίσης η Αυστρία θα θέσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ένα θέμα που απασχολεί πολύ την Κύπρο καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η χώρα μας ως το νοτιο-ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ δέχεται μεγάλη πίεση από μετανάστες, νόμιμους και παράνομους, καθώς και από αιτητές ασύλου, καθιστώντας την πρώτη με διαφορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Η κ. Χάκερ ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που θα συγκληθεί τέλη Φεβρουαρίου στη Βιέννη και θα επικεντρωθεί στα προβλήματα μετανάστευσης που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου.

    Επίσης η αυστριακή προεδρία θα θέσει το «ευρωπαϊκό πρότυπο ζωής», που αφορά την εξεύρεση τρόπων για συνύπαρξη της οικονομικής ανάπτυξης με τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική πολιτική και την οικονομική σταθερότητα.

    Η Αυστριακή Πρέσβειρα ανέφερε ότι τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Σάλτσμπουργκ μια μεγάλη συγκέντρωση Ευρωπαίων προσωπικοτήτων από την πολιτική, τη διπλωματία, τις τέχνες, τον πολιτισμό, τις επιστήμες και τα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συζητήσουν τη σημασία, το ρόλο της Ευρώπης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τρόπους επίλυσής τους.

    Η διάσκεψη με τίτλο ''Ο ήχος της Ευρώπης'' έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς πραγματοποιείται με την ευκαιρία των 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ το 1756, καθώς και της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς το 1945.

    [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές

    Το σχέδιο ανασυγκρότησης των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ως έχει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία τροποποίησή του και θα εφαρμοστεί όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης των συντεχνιών.

    [04] Πρόεδρος ΔΣ Κυπριακών Αερογραμμών - Σχέδιο Αναδιάρθρωσης

    Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Λάζαρος Σαββίδης για τις μέχρι στιγμής θετικές απαντήσεις των συντεχνιών των εργαζομένων επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σαββίδης είπε η έγκριση του σχεδίου από τους εργαζομένους θα βοηθήσει την εταιρεία να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βιωσιμότητά του σχεδίου, προκειμένου αυτό να εγκριθεί από τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, προσθέτοντας πως το ταξίδι για τις Βρυξέλλες προγραμματίζεται να γίνει στις 16 Ιανουαρίου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, μέχρι σήμερα(χθες), ημερομηνία που λήγει η προθεσμία που έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο στις Συντεχνίες για να απαντήσουν αν δέχονται το σχέδιο αναδιάρθρωσης ή όχι, θετικά απάντησαν η συντεχνία των Μηχανικών (ΑΣΥΣΕΚΑ), οι Αεροσυνοδοί (ΣΥΠΚΚΑ), η ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ και η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ενώ αναμένεται και η Συντεχνία των Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ), η οποία ολοκληρώνει σήμερα την διαδικασία ψηφοφορίας επί του σχεδίου, αφού λόγω του καταστατικού τους, η διαδικασία διαρκεί 72 ώρες.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, τώρα ξεκινά η δεύτερη φάση η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη πιο δύσκολη και αφορά την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, την αλλαγή των πρακτικών της νοοτροπίας και της λειτουργίας της εταιρείας κάτω από διαφορετικό πνεύμα.

    ''Τώρα ξεκινούν'', πρόσθεσε, ''τα δύσκολα γιατί από τη στιγμή που μειώνεται το προσωπικό και αλλάζουν οι όροι εργασίας θα πρέπει να συζητήσουμε διαφοροποίηση των συλλογικών συμβάσεων και την αλλαγή της νοοτροπίας και πολλά άλλα''.

    ''Δηλαδή το σχέδιο έχει ακόμη πάρα πολύ δρόμο για την εφαρμογή του και την επιτυχία του'', ανέφερε ο κ. Σαββίδης και υπενθύμισε ότι το 1991 είχε γίνει πλεονασμός προσωπικού, αλλά ύστερα μερικούς μήνες ξεκίνησε η πρόσληψη προσωπικού για να λειτουργήσει κανονικά η εταιρεία, με συνέπεια μετά από δύο χρόνια ο αριθμός των υπαλλήλων να φτάσει και πάλι τα επίπεδα του 1991.

    Ερωτηθείς πόσοι μέχρι στιγμής αποδέχθηκαν την εθελούσια αποχώρηση από την εταιρεία, ο κ. Σαββίδης είπε πως η διορία για επιλογή της εθελούσιας εξόδου από τις ΚΑ λήγει σήμερα το μεσημέρι και εκτίμησε πως μέχρι τη διορία αυτή ''ο αριθμός των αποχωρήσεων θα είναι πολύ κοντά αν δεν ξεπεράσει τους 385 που ήταν και πρώτος μας στόχος''.

    Σε ερώτηση πότε αναχωρεί για Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, ο κ. Σαββίδης είπε η συνάντηση αναμένεται να διευθετηθεί στις 16 Ιανουαρίου, αφού η Κομισιόν αυτή την εβδομάδα είναι κλειστή λόγω των γιορτών και ανοίγει τη Δευτέρα.

    [05] ΣΥΠΚΚΑ - ΚΑ - Σχέδιο Αναδιάρθρωσης - Εγκριση

    Οι Αεροσυνοδοί (ΣΥΠΚΚΑ) ενέκριναν χθες το μεσημέρι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, Πρόεδρος της ΣΥΠΚΚΑ Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε το σχέδιο με 143 ψήφους υπέρ με 81 εναντίον.

    [06] ΣΥΝΥΚΑ - ΚΑ - Σχέδιο Αναδιάρθωσης - Εγκριση

    Η ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ, η μεγαλύτερη συντεχνία των Κυπριακών Αερογραμμών, ενέκρινε χθες και επίσημα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΚΑ και ενημέρωσε προφορικά τη Διοίκηση της εταιρείας για την απόφασή της.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ Κώστας Δημητρίου, στη σημερινή Γενική Συνέλευση, στην οποία ψήφισαν συνολικά 408 άτομα, υπέρ τοποθετήθηκαν οι 363, κατά οι 42, ενώ υπήρχαν 3 λευκά.

    [07] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Μαρωνίτες - Επιστροφή

    Η κυβέρνηση είναι υπέρ της διασφάλισης του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης σε όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου την επιστροφή Μαρωνιτών στις περιουσίες τους στον κατεχόμενο Κορμακίτη, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''επιθυμούμε να επικρατήσει σε όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας ελεύθερο δικαίωμα διακίνησης και εγκατάστασης και πλήρης εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και τερματισμός της παρανομίας και της συνέχισης της κατοχής''.

    Επαφίεται όμως στον κάθε ένα πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιολογήσει τα δεδομένα της δικής του κατάστασης και να λάβει τις δικές του αποφάσεις, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς ποιο θα είναι το καθεστώς επαναγκατάστασης των Μαρωνιτών, είπε πως ''για τη δική μας κυβέρνηση θα είναι εγκλωβισμένοι''.

    ''Θα ισχύουν όλα όσα ισχύουν για πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι αποφασίζουν και μπορούν να εγκατασταθούν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, όπως για παράδειγμα στο Ριζοκάρπασο'', σημείωσε.

    [08] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Πρωτόκολλο

    Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να υπογράψει και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Προσαρμογής της Συνθήκης της Αγκυρας στα δέκα νέα κράτη και αυτή είναι μια υποχρέωση έναντι της ΕΕ συλλογικά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ για απροθυμία της Αγκυρας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η θέση της ΕΕ, την οποία εκφράζει και η Αυστριακή Προεδρία είναι ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.

    ''Η μη υπογραφή του Πρωτοκόλλου, η έκφραση αυτών των απόψεων ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί και δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εφαρμογή του αποτελεί ήδη εκ των προτέρων παραβίαση συμφωνιών της Τουρκίας με την ΕΕ'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι αυτό θα αξιολογηθεί από την ΕΕ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ώστε να διαφανεί και η περαιτέρω πορεία της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [09] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό

    Η εθνική στρατηγική για το Κυπριακό έχει καθοριστεί ήδη στο Εθνικό Συμβούλιο και αυτή η στρατηγική είναι εκείνη που ακολουθείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση γενικά, για προώθηση των προσπαθειών επανέναρξης διαπραγματεύσεων με καλές προοπτικές για να οδηγηθούμε σε καλό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σχολίαζε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για χάραξη νέας εθνικής στρατηγικής στο Εθνικό Συμβούλιο και ανέφερε πως ''αυτή είναι άποψη του Προέδρου του ΔΗΣΥ''.

    Οσον αφορά την ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου που διατύπωσε ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε ποτέ να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο όταν θεωρεί ότι τούτο είναι αναγκαίο και χρήσιμο.

    ''Ο Πρόεδρος θα αξιολογήσει σίγουρα την εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ και θα λάβει τη σχετική απόφαση για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου'', σημείωσε.

    Πρόσθεσε πως περιοδικά συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συνέλθει εκ νέου μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν κριθεί τούτο σκόπιμο.

    [10] Νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Ανάληψη καθηκόντων

    Ανέλαβε χθες καθήκοντα ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του διεθνούς οργανισμού στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Μάικλ Μόλερ.

    Ο κ. Μόλερ, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο προχθές, αντικαθιστά τον Πολωνό Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, ο οποίος αναχώρησε προχθές για την Πολωνία.

    Ο κ. Μόλερ δέχτηκε χθες το χαιρετισμό τιμητικού αγήματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο αρχηγείο της Δύναμης.

    [11] Κύπρος - Βρετανία - Δομημένος διάλογος

    Συνεχιζόμενη διαδικασία, αποτελεί ο δομημένος διάλογος μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας και σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ πραγματοποιούνται επαφές σε διάφορα επίπεδα οι οποίες άρχισαν το Νοέμβριο.

    Εντός Ιανουαρίου αναμένεται η κάθοδος από το Λονδίνο υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου του βρετανικού ΥΠΕΞ για συνέχιση των επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    Σε συνάντηση στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση, το πολιτικό άσυλο και τη διακίνηση ατόμων, την αντιτρομοκρατία, την έρευνα και ανάπτυξη, το χουλιγκανισμό κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών συναντήσεων, την οδική ασφάλεια, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων, την οικονομική μεταρρύθμιση, το μέλλον της Ευρώπης, τη διαχείριση λυμάτων καθώς και εκπαιδευτικά θέματα.

    Εξάλλου, τον ερχόμενο Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για θέματα οδικής ασφάλειας.

    [12] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ματσάκης

    Ο Μάριος Ματσάκης όφειλε να γνωρίζει ποια είναι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με την παρουσία του σε λεγόμενο δικαστήριο του ψευδοκράτους, ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη πως θα παρουσιαστεί σε ''δικαστήριο'' αν τον καλέσει η κυβέρνηση και η Νομική Υπηρεσία να το πράξει.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''δεν ζήτησε τη γνώμη της κυβέρνησης ο κ. Ματσάκης όταν αποφάσιζε να κάμει εκείνα τα οποία αρχικά έπραξε πριν από τη σύλληψη του''.

    [13] Ευρωβουλευτής Ματσάκης - Μπορέλ - Καταγγελία

    Την παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιοσέπ Μπορέλ ζήτησε χθες ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης με επιστολή - καταγγελία του σχετικά με την απαγωγή και παράνομη κράτησή του από το κατοχικό καθεστώς, το οποίο τον άφησε ελεύθερο με ''εγγύηση'' 25.000 ευρώ.

    ''Ζητώ ευγενικά την παρέμβασή σας προς την τουρκική κυβέρνηση'', γράφει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Ματσάκης, ''προκειμένου να διαμαρτυρηθείτε για τη μεταχείριση της οποίας έτυχα ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και για να ζητήσετε όπως μη επαναληφθεί αυτό στο μέλλον''.

    ''Ζητώ επίσης'', προσθέτει ο κ. Ματσάκης, ''όπως συζητηθεί αυτό το γεγονός, κυρίως ο τρόπος με τον οποίο οι τουρκικές Αρχές μεταχειρίσθηκαν Ευρωβουλευτές, στην προσεχή σύνοδο της Ολομέλειας''.

    Αφού περιγράφει με λεπτομέρειες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ίδιος απήχθη στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία από τις κατοχικές δυνάμεις, παρουσία της Πολωνής Ευρωβουλευτίνας και Κοσμήτορος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκενοβέφα Γκραμπόφσκα και του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσου Γεωργίου, ο κ. Ματσάκης δηλώνει στην επιστολή - καταγγελία του ότι οι διαμαρτυρίες και των τριών προς τους Τουρκοκυπρίους ''αστυνομικούς'' αγνοήθηκαν παντελώς.

    Ο κ. Ματσάκης εξηγεί επίσης στον κ. Μπορέλ ότι οι ''κατηγορίες'' που του προσήψαν οι κατοχικές δυνάμεις στο ψευδοκράτος αναφέροντας σε ''είσοδο εντός υψηλού επιπέδου στρατιωτικής ζώνης'' και για ''κλοπή και ατίμωση της τουρκικής σημαίας''.

    ''Οι κατηγορίες αυτές'', προσθέτει ο κ. Ματσάκης, ''σχετίζονται με ένα περιστατικό της 1ης Νοεμβρίου 2005, κατά το οποίο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κατοχής της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα, άρπαξα την τουρκική σημαία από μια περιοχή της ζώνης κατάπαυσης του πυρός πλησίον της Λουρουτζίνας''.

    Τη σημαία αυτή, συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Ματσάκης, ''την παρουσίασα στην Ολομέλεια (του Ευρωκοινοβουλίου) κατά τη διάρκεια των ενός λεπτού ομιλιών, ζητώντας από τον κ. Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, όπως την επιστρέψει στον Τούρκο Πρωθυπουργό, με το μήνυμα της ανάγκης τερματισμού της κατοχής της Κύπρου''.

    ''Οπως ίσως ενθυμείσθε, κ. Πρόεδρε'', γράφει ο κ. Ματσάκης, ''δεν αποδεχθήκατε να παραλάβετε την αναφερθείσα σημαία, εισηγούμενος όπως την αποστείλω ο ίδιος στον κ. Ερντογάν''.

    ''Αυτό'', προσθέτει στην επιστολή - καταγγελία του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, ''το έκανα δημοσίως, μέσω ενός Τούρκου δημοσιογράφου στις Βρυξέλλες, όμως η σημαία δεν παραδόθηκε στον κ. Ερντογάν, αλλά δόθηκε 'στους Τουρκοκυπρίους αντιπροσώπους' στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια επεστράφη στη Βόρεια Κύπρο''.

    Οπως αναφέρει ο κ. Ματσάκης, ''η σημαία ουδέποτε καταστράφηκε ή 'ατιμάσθηκε' καθ' οιονδήποτε τρόπο ή με οποιαδήποτε μορφή. Τη μεταχειρίσθηκα'', προσθέτει, ''με σεβασμό όλο αυτό τον καιρό και η πράξη μου ήταν καθαρά ειρηνική πολιτική διαμαρτυρία και συμβολική πράξη κατά της κατοχής της πατρίδας μου από την Τουρκία''.

    Ανάλογης ''προσβλητικής'' μεταχείρισης από την τουρκική κυβέρνηση έτυχε τελευταίως και ο Συμπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, Ευρωβουλευτής Γιοστ Λάκενταϊκ, όταν βρέθηκε στην Τουρκία για να παρακολουθήσει τη δίκη του συγγραφέα και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ορχάν Παμούκ, δηλώνει ο κ. Ματσάκης, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση του κ. Μπορέλ για οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες.

    [14] Ματσάκης - Τουρκία - Καταγγελία

    Σε προφορική καταγγελία ''κατά της Τουρκίας και του υποτελούς παράνομου καθεστώτος της στο υπό κατοχήν μέρος της Κύπρου, σχετικά με την πρόσφατη παράνομη σύλληψη/απαγωγή και προσαγωγή του ενώπιον στρατιωτικού και πολιτικού ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα'', προέβη ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου.

    [15] ΕΕ - Γεωργικές τιμές - Κύπρος - Στατιστική

    Οι αποπληθωρισμένες γεωργικές τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 4,7% στην Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004. Στο σύνολο της ΕΕ καταγράφηκε μείωση της τάξης του 1,1%.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κοινότητας, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η μεγαλύτερη μείωση τιμών παραγωγού στην ΕΕ, καταγράφηκε στην Πορτογαλία (-8,9%). Ακολούθησαν η Ουγγαρία (-8,4%) και η Τσεχία (-8,1%). Αύξηση των τιμών και μάλιστα σημαντική σημειώθηκε, εκτός της Κύπρου, στη Λιθουανία (16,2%), στο Βέλγιο (6,6%), στην Ολλανδία (5,9%) και στην Ισπανία (5,8%).

    Η τιμή των φυτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 0,6%, ενώ των ζωικών μειώθηκε κατά 2%. Αναφορικά με τα επιμέρους προϊόντα, η μέση τιμή παραγωγής δημητριακών μειώθηκε στο σύνολο της ΕΕ κατά 6,6%, στο κρασί η μείωση ήταν της τάξης του 14,6% και στα φρούτα 14,2%. Το ελαιόλαδο συνέχισε την εντυπωσιακή άνοδο της τιμής των τελευταίων μηνών φτάνοντας τον περασμένο Αύγουστο το 17,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004.

    Στο ζωικό τομέα μείωση των τιμών καταγράφηκε στα πουλερικά (-6,5%), στο γάλα (-1,8%),στο χοιρινό κρέας (-4,3%) και στο αιγοπρόβειο κρέας (-1%). Αύξηση της τιμής καταγράφηκε στα αυγά (8,7%) και στο μοσχαρίσιο κρέας (1,0%) και στα αυγά (7,5%).Αυξηση των τιμών σημειώθηκε μόνο στο βόειο κρέας (1,5%).

    Οι αποπληθωρισμένες τιμές των μέσων παραγωγής (γεωργικά εργαλεία, σπόροι κλπ) αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 0,6%. Στην Κύπρο καταγράφηκε μια μικρή μείωση (0,2%), ενώ στην Ελλάδα αύξηση της τάξης του 1,1%.

    Οι γεωργικές συναλλαγές υποχώρησαν κατά 1,8% στο σύνολο της Κοινότητας, ενώ στην Ελλάδα η μείωση ήταν της τάξης του 2,4%. Στην Κύπρο οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 4,9%.

    Η εξέλιξη της μέσης αποπληθωρισμένης τιμής παραγωγού σε κάθε κράτος μέλος ήταν τον Ιούλιο του 2005 σε σχέση με το ίδιο μήνα το 2004 η εξής: Κύπρος +4,7%, Ελλάδα -1,3%, Βέλγιο +6,6%, Δανία -2,5%, Γερμανία -2,6%, Ισπανία +5,8%, Γαλλία -3,9%, Ιρλανδία -4,4%, Ιταλία -5,0%, Λουξεμβούργο -6,4%, Ολλανδία +5,9%, Αυστρία -2,3%, Πορτογαλία -8,9%, Σουηδία -7,5%, Ην. Βασίλειο -2,0%, Φιλανδία -4,1%, Τσεχία -8,1%, Εσθονία +2,7%, Λιθουανία +16,2%, Ουγγαρία -8,4%, Μάλτα -0,1%, Σλοβενία +0,7%, Σλοβακία -7,5%.

    [16] Κύπελλο - Τρίτη αγωνιστική

    Η ΑΕΛ αντιμετωπίζει απόψε στο Τσίρειο Στάδιο την Νέα Σαλαμίνα σε αγώνα για την 3η Αγωνιστική της φάσης των Ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 7μμ.

    Εξάλλου, η Ομόνοια, η Ανόρθωση, ο ΑΠΟΕΛ, η Πάφος και ο Απόλλωνας ήταν οι νικητές των αναμετρήσεων της χθεσινής δεύτερης ημέρας της τρίτης αγωνιστικής του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Η Ομόνοια νίκησε την Ε.Ν. Παραλιμνίου με 2-1, ο Διγενής ηττήθηκε από την Πάφο με 1-0, ενώ η Ανόρθωση κατέβαλε το ΘΟΪ Λακατάμειας με 1-0. Στους άλλους δύο αγώνες ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε τον ΑΣΙΛ Λύσης με 3-2 και ο Απόλλωνας επιβλήθηκε της ΑΠΕΠ με 5-2.

    [17] Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Κέρδη για τρίτη συνεχή ημέρα κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο κέρδισε από την αρχή του έτους συνολικά 3,5%. Ο νέος Γενικός Δείκτης, αυτός της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, σημείωσε μικρή αύξηση 0,19% και έκλεισε στις 1.764,98 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τζίρο σε ποσοστό 28,2%.

    Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,19% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 597,29 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 5 January 2006 - 15:23:06 UTC