Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-01-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Στρο - Επίσκεψη
  • [02] Εκπρόσωπος Φόρεϊν Οφις - Επισκέψεις
  • [03] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Μακόρμακ - Κυπριακό
  • [04] ΥΠΕΞ Βελγίου - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [05] ΥΠΕΞ - Πρεσβευτής Ισραήλ - Υγεία Σαρόν
  • [06] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Κυπριακό - Επικρίσεις Αναστασιάδη
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Στάνχαμαρ - Κυπριακό
  • [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό
  • [09] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό
  • [10] Περδίκης - Πολιτογράφηση - Κυπριακό
  • [11] Εκπρόσωπος - Πολιτογράφηση - Τούρκοι - Εποικοι
  • [12] Πρόεδρος ΔΣ ΚΑ - Ομάδα διαπραγμάτευσης - Εφαρμογή σχεδίου
  • [13] ΠΑΣΥΠΙ - Σχέδιο Αναδιάρθρωσης ΚΑ - Εγκριση
  • [14] Ποδόσφαιρο - 3η Αγωνιστική
  • [15] Παγδατής - Οπεν Κατάρ - Ηττα
  • [16] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος - Εβδομαδιαία κέρδη 5,81%

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 06/01/2006

    [01] Εκπρόσωπος - Στρο - Επίσκεψη

    Ο Kυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε την πρόθεση του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο να επισκεφθεί την Κύπρο και είπε ότι η ημερομηνία άφιξής του συζητείται μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου - Βρετανίας.

    ''Θέλω να επιβεβαιώσω απλώς την έκφραση επιθυμίας εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζακ Στρο για επίσκεψη στην Κύπρο'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Προσθεσε ότι όταν το πρόγραμμα ή όταν δια της διπλωματικής οδού υπάρχει θέμα πραγματοποίησης της επίσκεψης και του προγράμματος του κ. Στρο, αυτό θα ανακοινωθεί δεόντως.

    Οσον αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του κ. Στρο στην Κύπρο, ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε πως έχει συμφωνηθεί δομημένος διάλογος με την Μεγάλη Βρετανία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του κ. Στρο έχει σχέση με αυτό.

    Ασφαλώς, σημείωσε, το Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελέσει θέμα το οποίο να μην συζητηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Στρο.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Στρο θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε στη γενική πολιτική της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά επισκέψεις επισήμων στην Κύπρο.

    Υπενθύμισε ότι υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επί τούτου. «Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για συναντήσεις των επισήμων με εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας. Ομως δεν συμφωνούμε με επισκέψεις σε δήθεν επίσημα γραφεία ή την προβολή των συμβόλων του αποσχιστικού καθεστώτος, κάτι που θα ήταν αντίθετο με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Στρο ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχει οτιδήποτε το συγκεκριμένο να ανακοινώσει.

    Αν εκφραστεί, ανέφερε, τέτοια επιθυμία θα επιδοθεί στον κ. Στρο όπως και σε όλους μέσω των πρεσβειών τους στην Κύπρο, η επεξήγηση της πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης.

    ''Δεν έχουμε αντίρρηση στο να υπάρξουν συναντήσεις επισήμων που επισκέπτονται την Κύπρο με εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας, λαμβανομένου υπόψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει προβολή είτε επισήμου ιδιότητας είτε συμβόλων του αποσχιστικού καθεστώτος'', κατέληξε.

    [02] Εκπρόσωπος Φόρεϊν Οφις - Επισκέψεις

    Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, κληθείς να επιβεβαιώσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο ή άλλος επίσημος του Υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο είπε: ''Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα πραγματοποιηθούν τώρα τέτοιες επισκέψεις ''.

    [03] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Μακόρμακ - Κυπριακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ, σημειώνοντας ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο κ. Ανάν ενδιαφέρονται για επίλυση του προβλήματος.

    Ερωτηθείς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων κατά πόσον το σχέδιο Ανάν πρέπει να τροποποιηθεί, ο κ. Μακόρμακ είπε: ''Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να απαντηθεί καλύτερα από τον κ. Ανάν. Εμείς τον υποστηρίζουμε στις προσπάθειές του. Και γνωρίζω ότι ακόμη ενδιαφέρεται για το θέμα, όπως και εμείς. Ετσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί του».

    Σχετικά με την επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει στην περιοχή ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν γνωρίζει το σκοπό της επίσκεψης του κ. Μπράιζα και πότε ακριβώς θα βρίσκεται στην Κύπρο.

    [04] ΥΠΕΞ Βελγίου - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Karel De Gucht θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 9 Ιανουαρίου 2006, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις 12:45 ο κ. De Gucht θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μετά το γεύμα, στις 14:15 θα γίνουν δηλώσεις.

    Ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 14:40 και θα αναχωρήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    [05] ΥΠΕΞ - Πρεσβευτής Ισραήλ - Υγεία Σαρόν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επικοινώνησε χθες με τον Πρεσβευτή του Ισραήλ στην Κύπρο Σβι Κοχέν Λιτάντ σχετικά με την εξέλιξη της υγείας του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ισραήλ ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως κατά τη συνομιλία του με τον κ. Λιτάντ, ''ο κ. Ιακώβου εξέφρασε τη συμπάθειά του και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση''.

    [06] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Κυπριακό - Επικρίσεις Αναστασιάδη

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε πως υπάρχει στρατηγική για το Κυπριακό, η οποία δεν είναι στα συρτάρια, αλλά κυκλοφορεί στο διεθνή χώρο, εκφράζοντας την εκτίμηση πως ο ΓΓ του ΟΗΕ και άλλοι παράγοντες ''μη εξαιρουμένου και του αμερικανοβρετανικού'' βρίσκονται σε εγρήγορση.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι η εθνική στρατηγική ''βρίσκεται στα συρτάρια'' και ότι η κυβέρνηση φοβάται να αναλάβει ευθύνες νέων πρωτοβουλιών μήπως εγκλωβιστεί η ίδια, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ο κ. Αναστασιάδης έχει κάθε δικαίωμα, τώρα είναι και προεκλογική περίοδος, όπως και ο κάθε πολιτικός ηγέτης να λέει τα δικά του και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα τρέχει ''πίσω από τον κ. Αναστασιάδη να σχολιάζω τις συνεχείς μπηχτές του κατά της κυβέρνησης''.

    Είπε ακόμη πως ''εάν το Κυπριακό θα γίνει το θέμα της εκλογικής αντιπαράθεσης μέσα από τις απόλυτες σκοπιμότητες του καθενός, αυτό μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στις προσπάθειες και στους χειρισμούς''.

    Επί της ουσίας, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες, δόθηκαν οι θέσεις μας στον ΓΓ, γίνεται μια συνεχής προσπάθεια αυτές οι θέσεις να προωθηθούν και στην ΕΕ για να πείσουμε ότι εκείνοι οι οποίοι τις υποσκάπτουν, είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό, δεν έχουν δίκαιο και ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον ΓΓ''.

    Οπως πρόσθεσε, ''είναι φανερό ότι πρέπει να στραφούμε όλοι προς την κατεύθυνση άσκησης πιέσεων πάνω στην Τουρκία, η οποία μέσω» και του Τούρκου Στρατηγού «Χιλμί Οζγκιόκ προχθές, έχει δείξει ένα αδιάλλακτο και σκληρό πρόσωπο''.

    ''Φρονώ ότι βρίσκονται σε εγρήγορση και κινήσεις του ΓΓ και άλλων παραγόντων, μη εξαιρουμένου και του αμερικανοβρετανικού'', συνέχισε.

    Ερωτηθείς για το αίτημα Αναστασιάδη για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι το Σώμα συνέρχεται κατά καιρούς, προσθέτοντας πως ''θα έρθει εδώ, φαίνεται, ο αναπληρωτής ΓΓ των ΗΕ, Αμερικανός απεσταλμένος'', επισημαίνοντας ότι ο ίδιος διάβασε και για ενδεχόμενη επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο.

    ''Ενόψει αυτών των δεδομένων'', κατέληξε, ''είμαι σίγουρος, όπως κάνει συνήθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κρίνει κατά πόσο χρειάζεται να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο. Το να σηκώνεται σημαία τώρα για άμεση σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου, θεωρώ ότι άλλες σκοπιμότητες θέλει να εξυπηρετήσει''.

    [07] Πρόεδρος Βουλής - Στάνχαμαρ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή όπως εντός του 2006, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο την επίτευξη των αναγκαίων αλλαγών στο σχέδιό του, ώστε να διασφαλίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και των Ελληνοκυπρίων.

    Στη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ρόταρι Καρλ-Βίλχελμ Στένχαμαρ, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις καλές επιδόσεις της χώρας σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς της δείκτες και το βιοτικό της επίπεδο, λέγοντας ότι αυτές οφείλονται κυρίως στο φιλόπονο και φιλοπρόοδο κυπριακό λαό, τον οποίο χαρακτηρίζει υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας συνεχάρη το Διεθνή Ρόταρι για το σημαντικό έργο που επιτελεί τόσο στο διεθνές επίπεδο όσο και στο εθνικό επίπεδο μέσω των Κυπρίων εκπροσώπων του Οργανισμού.

    Ο κ. Στένχαμαρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου από την ίδρυση του Οργανισμού, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τους σκοπούς και τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του Οργανισμού, των οποίων κεντρικός άξονας είναι η προώθηση της αλληλοκατανόησης και της ειρήνης ανά τον κόσμο.

    Σημειώνοντας ιδιαίτερα το έργο που επιτελούν οι Ροταριανοί όμιλοι στην Κύπρο για την επαναπροσέγγιση των δύο Κοινοτήτων, ο Σουηδός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει κανείς να εργάζεται για την προώθηση των υψηλών αυτών αξιών.

    [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι υπάρχουν γεγονότα σε σχέση με το Κυπριακό που πρέπει να συνεκτιμηθούν και κινήσεις που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να αποτρέψουμε τα όσα ο χρόνος δεν παραγράφει, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάσης, προσθέτοντας ότι είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αν θα συγκαλέσει ή όχι το Εθνικό Συμβούλιο.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι η αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει να ζητά την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτή είναι ''η άποψη του κ. Χριστόφια κατ' αντίθεση με τη δική μας'', προσθέτοντας ότι ''παρακολουθούμε να δημιουργούνται συνεχώς δυσμενή εις βάρος μας αποτελέσματα, εις βάρος μιας καλύτερης λύσης όπως θα την θέλαμε όλοι''.

    Κληθείς επίσης να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει χαράξει μια εθνική στρατηγική, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το Σώμα ''δεν έχει χαράξει κινήσεις που πρέπει να γίνουν'', προσθέτοντας ότι ''εμείς είχαμε πει από τις 12 του Απρίλη, όταν κωδικοποιήθηκαν οι θέσεις ότι δεν θα έπρεπε να μπουν στο συρτάρι, ότι θα έπρεπε να αναλάβουμε μια εκστρατεία διαφώτισης και εμείς βεβαίως το πράξαμε''.

    Παρά ταύτα, συνέχισε, δεν βλέπουμε την κυβέρνηση να κινείται, δεν βλέπουμε οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να κινούνται προς τους ιδεολογικούς χώρους που τους εκφράζουν στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν είναι το μέγιστο ή το ύψιστο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ''το πιο σημαντικό είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα όσα κάθε μέρα καταγράφονται από τα ΜΜΕ, δηλαδή ο παράνομος οργασμός ιδιοποίησης και ανάπτυξης των ε/κ περιουσιών είναι χωρίς προηγούμενο και διερωτώμαι πως μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τετελεσμένα και πως ανατρέπονται αυτά τα τετελεσμένα''.

    Σε παρατήρηση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει στους Τούρκους εκ Τουρκίας πολιτογραφήσεις, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ορισμένα κριτήρια για αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι ''σαν υπεύθυνη κυβέρνηση εκδίδει κάποια διαβατήρια και δίνει κυπριακές υπηκοότητες, εφόσον δικαιολογούνται''.

    [09] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες υποστηρίζουν την όσο το δυνατό συντομότερα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητήσει το Κυπριακό, επισημαίνοντας πως η αδράνεια, με την οποία κινείται ή χαρακτηρίζεται η πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, δημιουργεί ένα υπαρκτό κενό, το οποίο σπεύδουν οι Τούρκοι και άλλοι ξένοι να καλύψουν με δικές τους πρωτοβουλίες.

    Κληθείς να σχολιάσει κάποιες κινήσεις στο Κυπριακό που προέρχονται από το εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αντίστοιχη κινητικότητα από κυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι έχει σημειώσει την πρόθεση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο να επισκεφθεί την Κύπρο ''και μάλιστα'', πρόσθεσε, ''αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία''.

    Είπε ότι έχει υπόψη του τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπτουλάχ Γκιουλ για ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της Τουρκίας και υποβολή προτάσεων για λύση του Κυπριακού.

    ''Βλέπουμε να υπάρχει μια τέτοια κινητικότητα από διάφορες κατευθύνσεις'', είπε ο κ. Παπαπέτρου, ''αλλά δυστυχώς όχι από τη δική μας την κυβέρνηση''.

    ''Η αδράνεια με την οποία κινείται ή χαρακτηρίζεται η πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς'', είπε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ, ''ακριβώς δημιουργεί ένα υπαρκτό κενό, το οποίο σπεύδουν οι ξένοι, οι Τούρκοι και τρίτοι να καλύψουν με τις δικές τους πρωτοβουλίες''.

    ''Για αυτό'', δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, ''θεωρούμε ότι πρέπει να συνέλθει το συντομότερο δυνατό το Εθνικό Συμβούλιο, για να δει κατά τρόπο συγκεκριμένο πώς σχεδιάζουμε τα επόμενά μας βήματα και πώς κινούμαστε''.

    ''Διαφορετικά'', συνέχισε, ''οι άλλοι, οι τρίτοι, οι ξένοι θα κινούνται από μόνοι τους και θα δημιουργούν καταστάσεις, τις οποίες θα είναι δύσκολο μετά να ανατρέψουμε''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας Στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ για την Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''οι δηλώσεις του Στρατηγού Οζκιόκ είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες''.

    [10] Περδίκης - Πολιτογράφηση - Κυπριακό

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα καταθέσει την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή πρόταση νόμου, βάσει της οποίας η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τη Βουλή για τα άτομα, στα οποία έχει δώσει την κυπριακή υπηκοότητα είτε αυτά προέρχονται από μικτούς γάμους (Τούρκων με Τ/Κ) είτε από άλλες καταστάσεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Σε δηλώσεις πριν την κοπή της βασιλόπιτας του Κινήματος, ο κ. Περδίκης αναφερόμενος στο θέμα της πολιτογράφησης Τούρκων σε μικτούς γάμους με Τ/Κ καθώς και των παιδιών τους, είπε πως δεν γνωρίζει κανένας πλην του αρμόδιου Υπουργού, ποιο είναι το στάτους, η κατάσταση αυτών των ατόμων που παίρνουν την κυπριακή υπηκοότητα και έχουν προέλθει από γάμους ή από γονείς ατόμων που βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο.

    ''Εμείς εκφράζουμε την ανησυχία μας. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι προέκυψε ένας ακόμα καινούργιος κατάλογος με 200 νέα ονόματα και ότι αυτός ο κατάλογος προκάλεσε και την αντίδραση κάποιων άλλων Υπουργών και δημιουργήθηκε και σύγκρουση σύμφωνα με τις πληροφορίες μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι πληροφορίες που μας γεμίζουν με ανησυχία'', πρόσθεσε.

    ''Η πρόθεση μας είναι την ερχόμενη Πέμπτη στην Βουλή να καταθέσουμε πρόταση νόμου, βάσει της οποίας η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τη Βουλή για την οικονομική, κοινωνική κατάσταση και την προϊστορία των ατόμων για τα οποία έχει δώσει την υπηκοότητα είτε αυτά προέρχονται από μικτούς γάμους είτε από άλλες καταστάσεις'', ανέφερε.

    ''Αυτή την πρόνοια θα προσπαθήσουμε να την επεκτείνουμε και στην περίπτωση των τέκνων από μικτούς γάμους'', συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Περδίκης είπε πως το Κίνημα πιστεύει ότι εάν κινηθεί σωστά η κυπριακή πολιτική ηγεσία και αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που της παρέχει η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου, θα υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό καθώς και μια σωστή προετοιμασία για μια νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, με μεγαλύτερη και ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ, με στόχο μια ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος.

    [11] Εκπρόσωπος - Πολιτογράφηση - Τούρκοι - Εποικοι

    Στο Υπουργικό Συμβούλιο του Τάσσου Παπαδόπουλου υπάρχει ζωντανή ανταλλαγή απόψεων και ζωντανή συζήτηση πάνω σε όλα τα θέματα τα οποία παρουσιάζονται, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ερωτηθείς αν υπήρξε οποιαδήποτε ένταση κατά την προχθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο θέμα της πολιτογράφησης Τούρκων σε μικτούς γάμους με Τ/Κ καθώς και των παιδιών τους.

    ''Δεν ξέρω τι συνέβαινε στο παρελθόν, όμως η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου συλλογικά ανταλλάσει απόψεις, καταλήγει σε αποφάσεις και οι αποφάσεις είναι κοινή ευθύνη του καθενός υπουργού, μέλους της κυβέρνησης Παπαδόπουλου'', πρόσθεσε.

    Είπε πως ''και σε άλλα θέματα έγιναν συζητήσεις, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται, όμως εκείνο το οποίο ελέχθη ότι υπάρχει καυγάς ή σύγκρουση δεν νομίζω να ανταποκρίνεται στα γεγονότα''.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι από τα 126 παιδιά μικτών γάμων Τ/Κ με Τούρκων ή και εποίκων στους καταλόγους μόνο στα 20 εγκρίθηκε η πολιτογράφηση, αυτών που οι γονείς τους παντρεύτηκαν πριν το 1974, είπε πως είναι μετά από την ανταλλαγή απόψεων που το Υπουργικό Συμβούλιο συλλογικά κατέληξε σε αυτή την απόφαση.

    Το σκεπτικό, σημείωσε, είναι ότι θα πρέπει να διερευνάται κάθε περίπτωση ξεχωριστά, έτσι ώστε η διακριτική ευχέρεια του Υπουργικού Συμβουλίου να ασκείται όταν πρέπει να ασκείται.

    Είπε πως κατά τη συνεδρία ετέθη το θέμα κατά πόσον έποικοι δικαιούνται εάν νυμφευθούν με Τ/Κ, τα παιδιά τους να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα.

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι για εποίκους δεν τίθεται θέμα πολιτογράφησης. Διευκρίνισε ότι ορισμένες περιπτώσεις όπου είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής εποίκου εγκρίνονται.

    Καταλήγοντας είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια επανεξέταση όλων αυτών των περιπτώσεων που είχαν τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [12] Πρόεδρος ΔΣ ΚΑ - Ομάδα διαπραγμάτευσης - Εφαρμογή σχεδίου

    Το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών κατά την ψεσινή του συνεδρία αποφάσισε την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας από την 1η Ιανουαρίου 2006 και όρισε τριμελή ομάδα που θα διαβουλευθεί με την κυβέρνηση την εξαγορά από το κράτος της θυγατρικής της εταιρείας Eurocypria.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Λάζαρος Σαββίδης ανέφερε ότι η ομάδα που θα διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση την πώληση της Eurocypria είναι ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ Φρίξος Σαββίδης και τα μέλη Ανδρέας Φιλίππου και Γιώργος Καλλή. Ο κ. Σαββίδης είπε ότι αναμένει ότι η διαβούλευση με την κυβέρνηση θα αρχίσει και θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

    Πρόσθεσε ότι χθες βράδυ αποφασίσθηκε επίσης ότι θα σταλεί, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, επιστολή σε όλο το προσωπικό της εταιρείας, με την οποία θα τους ανακοινώνεται ότι η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι άμεση και ως εκ τούτου οι αποκοπές μισθών και επιδομάτων θα εφαρμοσθούν στους μισθούς του Ιανουαρίου.

    Είπε ότι θα ετοιμασθεί και ο σχετικός κατάλογος για τους πλεονασμούς για να εγκριθεί από το ΔΣ το οποίο θα έχει ενώπιον τις εισηγήσεις της διεύθυνσης της εταιρείας.

    Ερωτηθείς εάν ευσταθούν οι πληροφορίες που φέρουν τους υπαλλήλους των βασικών υπηρεσιών της εταιρείας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αποχωρήσουν από την εργασία τους, ως πλεονάζον προσωπικό, να είναι περισσότεροι από τον αριθμό που προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «για αυτό και θεωρούμε ότι είναι θέμα της διεύθυνσης της εταιρείας να αξιολογήσει όλους εκείνους οι οποίοι ζήτησαν να περιληφθούν στον κατάλογο πλεονάζοντος προσωπικού και να καταθέσει τις εισηγήσεις της προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Σαββίδης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τις απαντήσεις της κυβέρνησης στα ερωτήματα που ήγειρε, προσθέτοντας ότι «εμείς θα βοηθήσουμε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις απαντήσεις και ελπίζουμε ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας οι απαντήσεις της κυβέρνησης θα δοθούν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να εγγυηθεί το δάνειο που θα πάρουν οι Κυπριακές Αερογραμμές».

    [13] ΠΑΣΥΠΙ - Σχέδιο Αναδιάρθρωσης ΚΑ - Εγκριση

    Η Συντεχνία των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών (ΠΑΣΥΠΙ) ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας με ποσοστό 70%.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΠΙ Τάσος Χριστοφίδης, ψήφισαν 106 πιλότοι, από τους οποίους 74 τοποθετήθηκαν, ή ποσοστό 70% θετικά και 32, ή ποσοστό 30% εναντίον.

    Η ΠΑΣΥΠΙ είναι η πέμπτη και τελευταία συντεχνία των εργαζομένων των ΚΑ που ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΚΑ.

    ''Εμείς από τη δική μας πλευρά κάναμε ό,τι μπορούσαμε και μέσα σε ένα χρόνο προχωρήσαμε σε οδυνηρές υποχωρήσεις για να σωθούν οι ΚΑ'', είπε ο κ. Χριστοφίδης και πρόσθεσε ότι ''τώρα η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της Διεύθυνσης και της Διοίκησης''.

    Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, οι πιλότοι ευελπιστούν ότι θα υπάρξει μια διοίκηση με όραμα, με στόχους και με γνώση στους αερομεταφορείς για να αναπτυχθεί η εταιρεία.

    Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας αντιστοιχεί σε εξοικονομήσεις ύψους 2,4 λιρών από το τμήμα των πιλότων.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι ενώ δέκα πιλότοι θα έβγαιναν πλεονάζον προσωπικό, αυτή στιγμή υπέβαλαν αίτηση για πλεονασμό είκοσι πιλότοι, δηλαδή διπλάσιοι απ' ότι προνοεί το σχέδιο.

    [14] Ποδόσφαιρο - 3η Αγωνιστική

    ΑΕΛ και Νέα Σαλαμίνα έφεραν ισοπαλία 2-2 στο Τσίρειο Στάδιο για την τρίτη αγωνιστική του Κυπέλλου Κύπρου.

    [15] Παγδατής - Οπεν Κατάρ - Ηττα

    Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής έχασε χθες στα προημιτελικά του Κατάρ Οπεν από τον νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη, Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ.

    Ο Ελβετός τενίστας κέρδισε τον Παγδατή με 2-0 σετ (6-4 και 6-3).

    [16] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος - Εβδομαδιαία κέρδη 5,81%

    Την ανοδική πορεία που παρουσιάζει από την αρχή του νέου έτους συνέχισε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των σημαντικών κερδών που κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο νέος Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,2% και έκλεισε στις 1.803,81 μονάδες, αυξάνοντας παράλληλα τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 5,81%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 3,2 εκατομμύρια λίρες, ως αποτέλεσμα του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, οι οποίες συγκέντρωσαν συνολικά το 70,8% του ημερήσιου τζίρου.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,22% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 610,54 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 6 January 2006 - 15:23:05 UTC