Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθήνα - Σεισμική δόνηση
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών Βελγίου - Επίσκεψη
  • [03] Τουρκία - ΕΕ - ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [04] Πάφος - Ομήρου - Επίσκεψη Τζακ Στρο
  • [05] Κίνημα Οικολόγων - Δηλώσεις Γκιουλ - ΕΕ
  • [06] Τ/κ Επιμελητήριο - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής - Προϊόντα
  • [07] Υπουργός Συγκοινωνιών - Γενικός Εισαγγελέας - Πόρισμα νοσοκομείου
  • [08] Υπουργός Συγκοινωνιών - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [09] Σιτοπαραγωγοί - Αθηαίνου - Σύσκεψη
  • [10] Υπουργός Παιδείας - Φεστιβάλ κινηματογράφου
  • [11] Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [12] ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [13] Καλαθόσφαιρα - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [14] ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [15] Πετόσφαιρα - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [16] Χάντμπολ - Εθνική Κύπρου - Ηττα

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 09/01/2006

    [01] Αθήνα - Σεισμική δόνηση

    Eνας από τους μεγαλύτερους σεισμούς, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χανίων και Κυθήρων, που συγκλόνισε στις 13.34 χθες το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, υπάρχουν αναφορές ότι έγινε αισθητός ακόμη και στο Κάιρο της Αιγύπτου, τα παράλια της Τουρκίας, την Ιταλία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την ΠΓΔΜ και την Κροατία.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Γιώργο Σταυρακάκη κατά 99% πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ εκτίμησε ότι δεν αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

    Στα Κύθηρα, έχουν καταγραφεί μεγάλες υλικές ζημιές σε πενήντα τουλάχιστον παλιές κατοικίες, την Εκκλησία αλλά και το οδόστρωμα της κεντρικής πλατείας του χωριού Μητάτα των Κυθήρων.

    [02] Υπουργός Εξωτερικών Βελγίου - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Karel De Gucht πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις 12:45 ο κ. De Gucht θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Μετά το γεύμα, θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Αργότερα ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

    [03] Τουρκία - ΕΕ - ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Η μεγαλύτερη δυσκολία για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης χθες το πρωί.

    Ο κ. Γκιουλ, που πήρε μέρος ως μοναδικός προσκεκλημένος στο πρόγραμμα ''Πολιτικό Καφενείο'' ενώπιον τριών γνωστών δημοσιογράφων του CNN Turk, ισχυρίστηκε ότι από τότε που η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ προβάλλει εμπόδια τόσο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ όσο και για την επίλυση του Κυπριακού.

    ''Αντιμετωπίζουμε ένα δίλημμα. Η πρέπει να εγκαταλείψουμε το Κυπριακό ή να πούμε στην ΕΕ ότι υπάρχουν εκεί 600 χιλιάδες άτομα (στην Κύπρο) που δεν αναγνωρίζουμε και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια ένταξής μας στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύει το μέλλον 70 εκατομυρίων πολιτών. Εγώ προσωπικά τάσσομαι υπέρ της προστασίας των συμφερόντων των 70 εκατομυρίων, του μέλλοντος της Τουρκίας'', είπε ο κ. Γκιουλ.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι είναι πολύ δύσκολη η εξεύρεση μιας ουσιαστικής λύσης στο Κυπριακό "με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Τάσσο Παπαδόπουλο", όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [04] Πάφος - Ομήρου - Επίσκεψη Τζακ Στρο

    Οποιεσδήποτε συναντήσεις θα έχει ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο στην Κύπρο θα πρέπει να διευθετηθούν ή να τύχουν της έγκρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου.

    «Στην Κύπρο υπάρχει νόμιμη κυβέρνηση και νόμιμο και κυρίαρχο κράτος και είναι αδιανόητο και εκθεμελιακό και υπονομευτικό της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οποιαδήποτε τρίτη χώρα, ιδιαίτερα μάλιστα η Βρετανία που είναι εγγυήτρια δύναμη, να διαβουλεύεται κεχωρισμένα με το κατοχικό μόρφωμα του κ. Ταλάτ για διευθέτηση επισκέψεων στην κατεχόμενη Κύπρο», πολύ περισσότερο για συνάντηση στο λεγόμενο προεδρικό, δήλωσε ο κ. Ομήρου.

    [05] Κίνημα Οικολόγων - Δηλώσεις Γκιουλ - ΕΕ

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ''αποτελούν πρόκληση για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση'' και ''ουσιαστικά με τις δηλώσεις του ο Γκιουλ ρίχνει το γάντι στους Ευρωπαίους ηγέτες και τους θεσμούς της Ενωσης''.

    Σημειώνει ότι ''είναι ευθύνη πλέον της ΕΕ να δώσει την πρέπουσα απάντηση στην Τουρκία''.

    ''Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα κυρώσει μέσω της Εθνοσυνέλευσης τη συμφωνία Τελωνιακής Ενωσης με τα νέα μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, με δηλώσεις σαν αυτές του κ. Γκιουλ φέρεται να δηλώνει απρόθυμη να συμμορφωθεί στο ελάχιστο, δηλαδή στην άρση της απαγόρευσης σε πλοία υπό κυπριακή σημαία ή κυπριακής ιδιοκτησίας, να προσεγγίζουν στα τουρκικά λιμάνια καθώς και στα αεροπλάνα να υπερίπτανται ή να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο ή τα αεροδρόμια'', προσθέτει.

    [06] Τ/κ Επιμελητήριο - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής - Προϊόντα

    Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ερντίλ Ναμί αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι το μέλι και το φρέσκο ψάρι περιλαμβάνονται στις πρόνοιες του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

    Προσθέτει ότι το Επιμελητήριο εργάζεται προς την κατεύθυνση συμπερίληψης των εσπεριδοειδών και των πατατών στον Κανονισμό.

    [07] Υπουργός Συγκοινωνιών - Γενικός Εισαγγελέας - Πόρισμα νοσοκομείου

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου παραδίδει στις 10.00 αύριο το πρωί στον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για το κτίριο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θράσου είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει ''αν υπάρχουν ευθύνες και τι είδους ευθύνες υπάρχουν'', προσθέτοντας ότι αν οι ευθύνες που τυχόν προκύπτουν είναι ποινικές θα προχωρήσει με το θέμα ο Γενικός Εισαγγελέας.

    [08] Υπουργός Συγκοινωνιών - Κυπριακές Αερογραμμές

    Συνάντηση περί τα τέλη Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες αναμένεται να έχει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου με λειτουργούς της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, τους οποίους θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στον κρατικό αερομεταφορέα με στόχο την έγκριση από την Επιτροπή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θράσου είπε ότι ο λόγος της καθυστέρησης στην πραγματοποίηση της συνάντησης οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να δοθεί χρονικό περιθώριο στους λειτουργούς της αρμόδιας Επιτροπής, οι οποίοι βρίσκονται με άδεια και θα επιστρέψουν στην εργασία τους στις 16 Ιανουαρίου, να μελετήσουν την επιστολή, που αναμένεται να τους αποστείλει το ΔΣ της εταιρείας εντός της εβδομάδας για τις τελευταίες εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) και την αποδοχή από τους εργαζόμενους του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

    [09] Σιτοπαραγωγοί - Αθηαίνου - Σύσκεψη

    Σύσκεψη πραγματοποιεί στις οκτώ απόψε στο γεωργικό σύλλογο «Ρέα» στην Αθηαίνου η Παγκύπρια Επιτροπή Σιτοπαραγωγών, για να μελετήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην καλλιέργεια των σιτηρών ύστερα από την παρατεταμένη ανομβρία.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Θεοφάνους δήλωσε ότι στη σύσκεψη θα ετοιμαστεί υπόμνημα προς τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου αφού, όπως ανέφερε, στις επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου η καταστροφή των σιτηρών από την ανομβρία είναι «ολοκληρωτική».

    [10] Υπουργός Παιδείας - Φεστιβάλ κινηματογράφου

    Ανοιξε τις πύλες του χθες το φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2006», κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν 12 ταινίες με κύριο χαρακτηριστικό τον κοινωνικό προβληματισμό, τον πειραματισμό και την υψηλή αισθητική.

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, κηρύττοντας την έναρξη του φεστιβάλ στο θέατρο ''Ριάλτο'' της Λεμεσού, είπε ότι «επιθυμία μας είναι το φεστιβάλ να λειτουργήσει ως μία πραγματική γιορτή της κινηματογραφικής τέχνης, ως έναυσμα κοινωνικής δραστηριοποίησης και ποιοτικής ψυχαγωγίας αλλά και ως χώρος συνάντησης των επαγγελματιών του κινηματογράφου».

    [11] Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    Ολοκληρώνεται σήμερα η 14η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας με τον εξ αναβολής αγώνα ΘΟΪ Απόλλων, που θα διεξαχθεί στις 19.00 στη Λακατάμια.

    Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το περασμένο Σάββατο αλλά αναβλήθηκε λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Ούγγρου ποδοσφαιριστή της ομάδας της Λεμεσού Γκάμπορ Ζαμπάτσκι.

    Στους αγώνες που διεξήχθησαν την Κυριακή, η Ομόνοια νίκησε στο ΓΣΠ τον Διγενή με 3 - 0, η ΑΕΛ συνέτριψε στο Τσίρειο την ΑΠΕΠ με 4 0, η Ανόρθωση επικράτησε στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» της Νέας Σαλαμίνας με 2 0 και η ΑΕΚ νίκησε στο ΓΣΖ τον Εθνικό Αχνας με 3 -0.

    Το Σάββατο, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε στο ΓΣΠ τον Ολυμπιακό με 3 -1 και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου συνέτριψε στο Παραλίμνι τον ΑΠΟΠ/Κινύρα με 4 0.

    [12] ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. ΑΠΟΕΛ 36 2. Ομόνοια 34 3. Απόλλων 33 4. Ανόρθωση 28 5. ΑΕΛ 25 6. Ε.Ν Παραλιμνίου 25 7. Ν. Σαλαμίνα 17 8. ΑΕΚ 16 9. Ολυμπιακός 16 10. Διγενής 15 11. Εθνικός Αχνας 12 12. ΑΠΟΠ/Κινύρας 7 13. ΑΠΕΠ 5 14. ΘΟΪ 3

    (Σημ.: Απόλλων και ΘΟΪ έχουν από ένα αγώνα λιγότερο)

    [13] Καλαθόσφαιρα - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    Με τον αγώνα Απόλλων - ΑΠΟΕΛ, που θα αρχίσει στις 19.00, ολοκληρώνεται σήμερα η 11η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ανδρών Α΄ Κατηγορίας στην καλαθόσφαιρα.

    Χθες βράδυ η ΕΘΑ Εγκωμης νίκησε, εντός έδρας, την Ομόνοια με 105 - 87.

    Στα άλλους αγώνες για την 11η αγωνιστική σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    ΑΕΚ - ΕΝΑΔ 81 - 71 Κεραυνός - ΑΕΛ 84 - 71

    [14] ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Ν - Η Β

    1. ΕΝΑΔ 8 3 19 2. Κεραυνός 8 3 19 3. ΑΕΛ 8 3 19 4. Απόλλων 6 4 16 5. ΑΠΟΕΛ 5 5 15 6. ΑΕΚ 3 8 14 7. Ομόνοια 3 8 14 8. ΕΘΑ 2 9 13

    (Σημ.: Απόλλων και ΑΠΟΕΛ έχουν από ένα αγώνα λιγότερο)

    [15] Πετόσφαιρα - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Επαναρχίζει απόψε, μετά τη διακοπή λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, το Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας, με τη διεξαγωγή της 12ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος.

    Στη Λεμεσό, η Ανόρθωση αντιμετωπίζει την Ομόνοια, ο Παφιακός φιλοξενεί στην Πάφο τη Νέα Σαλαμίνα, ο ΑΠΟΕΛ συγκρούεται στο ''Λευκόθεο'' με τον Διόνυσο και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου αντιμετωπίζει στο Παραλίμνι την ΑΕ Καραβά.

    [16] Χάντμπολ - Εθνική Κύπρου - Ηττα

    Τη δεύτερη της ήττα σε ισάριθμους αγώνες γνώρισε η Εθνική Κύπρου Χάντμπολ Ανδρών στο πλαίσιο των αγώνων του 4ου προκριματικού ομίλου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ, που διεξάγονται στα Σκόπια.

    Η Εθνική Κύπρου ηττήθηκε από την αντίστοιχη ομάδα των Σκοπίων με 33 -20.

    Επόμενοι αντίπαλοι της Εθνικής Κύπρου είναι οι Εθνικές ομάδες της Τσεχίας και της Εσθονίας.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 9 January 2006 - 15:23:08 UTC