Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη Στρο - Τουρκική πρόταση
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Πρόταση Γκιουλ
  • [03] Ιακώβου - Συνάντηση με Στρο - Δηλώσεις
  • [04] Βρετανός ΥΠΕΞ - Λήδρα Πάλας - Κυπριακό
  • [05] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνάντηση Καραμανλή - Στρο
  • [06] Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Πρόταση Ερντογάν - Στρο
  • [07] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Πρόταση Τουρκίας
  • [08] Κίνημα Οικολόγων - Πρόταση Ερντογάν
  • [09] Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ - Τουρκική πρόταση - Εισηγήσεις
  • [10] Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές - Προτάσεις Γκιουλ
  • [11] Αντριου Αθενς - Κυπριακό - Ομογένεια
  • [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Κυπριακό
  • [13] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Ιερά Σύνοδος
  • [14] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Δείπνο - Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος
  • [15] ΟΗΕ - Εκπρόσωπος ΓΓ - Πρόταση Τουρκίας - Κύπρος
  • [16] ΕΔΗ - Συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων - Προτάσεις
  • [17] Αυστραλιανό Οπεν - Παγδατής - Ναλμπαντιάν
  • [18] Eurocup Challenge - ΑΠΟΕΛ - Ηττα
  • [19] FIBA Eurocup - ΑΕΛ - Ηττα
  • [20] Χρηματιστήριο - Αύξηση Γενικού Δείκτη και όγκου συναλλαγών

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 26/01/2006

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη Στρο - Τουρκική πρόταση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως η επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο θα μπορούσε να ήταν πολύ σημαντική, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο σκοπός της και οι επιδιώξεις της έχουν επηρεαστεί από την παραγνώριση των ευαισθησιών του λαού.

    ''Αντί ενίσχυση των σχέσεων, έχει δημιουργήσει περεταίρω ένταση και πικρία ανάμεσα στο λαό και στο Ηνωμένο Βασίλειο'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση, μετά από το γεύμα που παρέθεσε η Ιερά Σύνοδος προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, για την επίσκεψη του κ. Στρο στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Νομίζω όπως είχε σχεδιαστεί, έτσι έγινε η επίσκεψη''.

    Σε ό,τι αφορά τη τουρκική πρόταση για το Κυπριακό και απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες φαίνεται να τοποθετούνται θετικά στην πρόταση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ο ίδιος δεν άκουσε κανένα να χαιρετίζει την πρόταση αυτή. ''Εγώ δεν άκουσα κανένα να την χαιρετίσει, εκτός από τον Τύπο'', είπε.

    Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν σε δήλωση του χαιρέτισε την τουρκική πρόταση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο ίδιος διάβασε τη δήλωση του κ. Ρεν και, όπως είπε, η δήλωση αυτή αναφέρει πως ''θα μελετηθεί σοβαρά (η τουρκική πρόταση) και κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην επίλυση του Κυπριακού είναι καλοδεχούμενη''.

    Πρόσθεσε πως ''μόνο ο Τύπος έχει ανακαλύψει αυτά που λέτε και ελπίζω να μην το πληρώσουμε''.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Πρόταση Γκιουλ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για την επαναφορά της πρότασης του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη για το ίδιο θέμα.

    [03] Ιακώβου - Συνάντηση με Στρο - Δηλώσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ζήτησε από τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο να διαβιβάσει στην Αγκυρα ότι οι προτάσεις που εξήγγειλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν γίνονται αποδεκτές από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία έσπευσε να ανακοινώσει τις προτάσεις της στο Κυπριακό ''με τη φρούδα ελπίδα ότι είναι δυνατό να εκτροχιάσει την πορεία που έχει ήδη καθιερωθεί και αφορά τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ''.

    Οπως είπε, ο κ. Στρο δεν προσπάθησε να πείσει την ε/κ πλευρά να δεχθεί τις προτάσεις Γκιουλ, παρά το ότι η πρώτη του αντίδραση ήταν ότι οι προτάσεις περιέχουν θετικά στοιχεία.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι προτάσεις Γκιουλ συνδέουν ζητήματα που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, λέγοντας ότι το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για την Κύπρο είναι υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και δεν μπορεί να συνδεθεί με το Κυπριακό, ούτε και αφορά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Η Κύπρος απορρίπτει την πρόταση για τελωνειακή σύνδεση των κατεχομένων με την ΕΕ, για ξεχωριστή εκπροσώπηση των Τ/Κ σε διεθνή γεγονότα, και το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, είπε αλλά επαναλαμβάνει την πρότασή της για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, όπως αυτή εκδηλώθηκε στα πλαίσια της συζήτησης επί λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ και μεταγενέστερα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Ανέφερε πως κατά τη συνάντηση του με τον κ. Στρο, ο Βρετανός Υπουργός διαβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του για εξεύρεση μιας λύσης στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, ενώ ''δεν οικειοποιήθηκε τη δήλωση του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η επίσκεψη τυγχάνει της επικρότησης του κ. Ανάν ή ότι είναι συντονισμένος μαζί του''.

    ''Επιβεβαιώσαμε ότι το Κυπριακό παραμένει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο κ. Στρο δεν έφερε οποιοδήποτε μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ούτε και ισχυρίστηκε ότι έχει τις ευλογίες του'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, ο Υπουργός είπε ότι ο κ. Στρο ''βλέπει δύο διαδικασίες να κινούνται παράλληλα η μια με την άλλη, η μια η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και η άλλη η διαδικασία για διαπραγμάτευση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ''.

    ''Εκτιμώ ότι είναι αυτή η ανησυχία, ότι η Κύπρος στη δεύτερη πορεία έχει το απάνω χέρι και, ενώ όλοι λένε ότι δεν υπάρχει καμμία πρωτοβουλία, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί που θέλουν να αρχίσει μια πρωτοβουλία ούτως ώστε να μην δυσκολεύεται η διαπραγμάτευση της Τουρκίας στην ΕΕ'', σημείωσε.

    Οπως είπε, ο κ. Στρο ''ήρθε να βολιδοσκοπήσει διάφορα πράγματα, πώς βλέπουμε εμείς μιαν πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα για λύση του Κυπριακού, αλλά ταυτόχρονα και την πορεία διαπραγμάτευσης της Τουρκίας''.

    ''Το μήνυμα που ήθελε να φέρει είναι ότι ιδού εμείς ενδιαφερόμαστε και για τα δύο και ξέρουμε ότι στο ένα έχετε το απάνω χέρι, φράση που χρησιμοποίησε ο ίδιος'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πορείες (Κυπριακό και ενταξιακή πορεία Τουρκίας) δεν θα έχουν κατ' ανάγκη την ίδια διάρκεια, καθώς σε λίγες εβδομάδες η Τουρκία θα κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σειρά θεμάτων που θα αφορούν την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι της ΕΕ, όπως είναι το θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, η επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης και άλλα.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ''ειλικρινή'', ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Βρετανός Υπουργός ''φεύγει με εκτιμήσεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να δουλέψουμε για το μέλλον αλλά και την ένταση των αισθημάτων μας πάνω σε διάφορα θέματα που συζητήθηκαν''.

    [04] Βρετανός ΥΠΕΞ - Λήδρα Πάλας - Κυπριακό

    ''Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δημιουργεί νέα ώθηση για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας και για την επίτευξη δίκαιης διευθέτησης του Κυπριακού'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, προσθέτοντας πως η πορεία αυτή πρέπει να είναι παράλληλη με εκείνη των Ηνωμένων Εθνών.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας σε Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους, ο κ. Στρο είπε ότι ήρθε στην Κύπρο ως φίλος και με τη στήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως τοποθετεί την Κύπρο πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων για το 2006.

    Επισημαίνοντας στην εναρκτήρια του δήλωση πως το κύριο εμπόδιο είναι η έλλειψη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και πως δεν είναι προς όφελος καμμίας πλευράς το αδιέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, σημείωσε πως ''η μόνη οδός για την επανένωση είναι η διαπραγμάτευση και ο συμβιβασμός'', ότι δεν ''μπορεί να επιβληθεί η λύση'' και πως ''χρειάζεται συμβιβασμός και η συναίνεση των δύο πλευρών''.

    Οπως ανέφερε, είχε πολύ παραγωγικές συναντήσεις με τον ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, με τον οποίο θα συνεχίσουν στα πλαίσια του δομημένου διαλόγου και πρόσθεσε: ''Είμαστε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε στην εξεύρεση λύσης στη διαίρεση του νησιού. Η παρούσα κατάσταση είναι άσχημη για την Κύπρο, άσχημη για την Ανατολική Μεσόγειο και άσχημη για την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως η συνάντηση του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''δεν σημαίνει αναγνώριση'' του ψευδοκράτους ''ούτε και αναβάθμιση των σχέσεων'' με το κατοχικό καθεστώς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συμφωνία με την προηγούμενη τακτική, είπε, σημειώνοντας πως εδώ και αρκετά χρόνια γίνονται παρόμοιες συναντήσεις και πως δεν γνώριζε για αλλαγή στη θέση της κυπριακής κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στην εξαγγελία του τουρκικού σχεδίου δράσης, είπε πως ''ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε μια σημαντική δήλωση'' και επανέλαβε τη δήλωση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν ότι οι προτάσεις χρήζουν προσοχής.

    Ο κ. Στρο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιθυμία των Ε/Κ να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, και ''οι οποίοι δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλο'', σημειώνοντας πως όσο καθυστερεί η λύση, τόσο πιο δύσκολο είναι να επιτευχθεί.

    Σε ερώτηση με ποιο τρόπο βλέπει να καθίστανται οι Τ/Κ μέρος της ΕΕ, είπε: ''Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το κοινοτικό κεκτημένο μπορεί να εφαρμοστεί στον βορρά είναι ξεκάθαρες. Οταν υπάρξει διευθέτηση, κάτι το οποίο δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η πορεία των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι παράλληλη με την πορεία της ΕΕ και ότι οι δύο είναι αλληλοεξαρτώμενες''.

    Οσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, ανακοίνωσε ότι η χώρα του προσφέρει 45.000 στερλίνες για εκπαίδευση στις δύο πλευρές στον τομέα της ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων.

    Αναφορικά με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη διαλόγου από το 2004, επισημαίνοντας ότι και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση τους ότι το χάσμα μεταξύ των πλευρών διευρύνεται.

    ''Δεν εναπόκειται σε εμάς να αρχίσουμε νέα πρωτοβουλία, αλλά όπως πάντα είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις δύο κοινότητες στην αναζήτηση λύσης. Η λύση εναπόκειται στο λαό της Κύπρου. Βρίσκομαι εδώ για να δω από μόνος μου τη διαίρεση και για να δω την προοπτική προς την κατεύθυνση της ενωμένης Κύπρου, στη βάση μιας συνολικής, διαρκούς και δίκαιης διευθέτησης'', είπε ο κ. Στρο.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτέλεσε προτεραιότητα της Βρετανικής Προεδρίας, και κάτι το οποίο ολόκληρη η ΕΕ εκτίμησε ως σημαντικό.

    ''Τυχόν αποτυχία θα ήταν καταστροφή για την Κύπρο. Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ένα θέμα για το οποίο οι απόψεις της Βρετανίας και της Κύπρου συγκλίνουν'', σημείωσε ο κ. Στρο, προσθέτοντας πως είναι κοινό το ενδιαφέρον για μια δημοκρατική Τουρκία, ''δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και δυναμικό εταίρο της ΕΕ''.

    Οσον αφορά το θέμα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, είπε πως πρέπει να σημειωθεί πρόοδος και στο θέμα αυτό και πως, παρόλο που είναι ανεξάρτητη αυτή η πορεία με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ''είναι προς το συμφέρον όλων να φέρουμε τους Τ/Κ πιο κοντά στην ΕΕ''.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ήρθε στην Κύπρο ως απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις ευχές του Κόφι Ανάν, σημειώνοντας πως βρίσκεται στην Κύπρο ως Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

    ''Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον Γενικό Γραμματέα και τη Γραμματεία γιατί το θέμα της ειρηνικής διευθέτησης αποτελεί ευθύνη του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος εργάζεται με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών'', είπε ο κ. Στρο, σημειώνοντας πως η διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας αποδεικνύει αυτήν ακριβώς την ευθύνη.

    Ερωτηθείς για την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου να τον συναντήσει, είπε ότι εναπόκειται στον ίδιο τον Πρόεδρο αυτή η απόφαση, σημειώνοντας πως ο συνομιλητής του είναι ο ομόλογός του με τον οποίο και είχε μιαν πολύ καλή συνάντηση.

    Σε ερώτηση αναφορικά με το επεισόδιο έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών κατά το οποίο κτυπήθηκε από την αυτοκινητοπομπή ένας διαδηλωτής, ο κ. Στρο εξέφρασε λύπη, επισημαίνοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν οδηγεί ο ίδιος και ως εκ τούτου εξαρτάται για την ασφάλεια του από τις διευθετήσεις που γίνονται από τις φιλοξενούσες αρχές.

    Ο κ. Στρο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Μάρκο Παγδατή, που κατάφερε αυτό που δεν κατάφερε κανένας Βρετανός, να φτάσει δηλαδή στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν. ''Χαίρομαι που βρήκα επιτέλους έναν τενίστα να παρακολουθήσω'', είπε ο κ. Στρο.

    [05] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνάντηση Καραμανλή - Στρο

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής να μην συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, καθώς τα δύο θέματα δεν μπορούν να συγκριθούν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση μεταβίβασε ήδη την άποψη της στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση βρισκόντουσαν και βρίσκονται σε επαφή τόσο για το θέμα της επίσκεψης Στρο όσο και για το θέμα της επαναφοράς των παλαιών προτάσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για το Κυπριακό.

    [06] Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Πρόταση Ερντογάν - Στρο

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, μετά από συζήτηση στη συνεδρία του, κατέληξε ότι η πρόταση που υπέβαλε η Τουρκία για το Κυπριακό δεν περιλαμβάνει οποιανδήποτε νέα ιδέα, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού.

    Πρόσθεσε ότι μετά από την εξέταση του εγγράφου της τουρκικής κυβέρνησης καθίσταται φανερό πως ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι η λύση του Κυπριακού, αλλά η αποφυγή των υποχρεώσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την ΕΕ.

    Οσον αφορά την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι ''εμείς δεν του ζητήσαμε, ούτε ζητούμε να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στο Κυπριακό'', απευθύνοντας έκκληση προς αυτούς που επιθυμούν και επιδιώκουν να διαδραματίσουν ρόλο στο Κυπριακό να το πράξουν με σεβασμό προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τις αρχές της ΕΕ.

    [07] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Πρόταση Τουρκίας

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ καλεί την Κύπρο και την Ελλάδα να απαιτήσουν με αποφασιστικότητα συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ.

    Σε ανακοίνωση του, το Κίνημα καταγγέλλει τη ''λεγόμενη τουρκική πρωτοβουλία σαν απροσχημάτιστη και καλά μεθοδευμένη επιχείρηση εξαπάτησης της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας με μοναδικό στόχο τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί από το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 3 Οκτωβρίου 2005''.

    Στο μεταξύ, σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναφέρει πως η επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στην Κύπρο αποτέλεσε πρόκληση προς τα αισθήματα του κυπριακού λαού.

    Προσθέτει ότι η συνάντηση αυτή εξέφρασε κατά τον πλέον απεχθή τρόπο την περιφρόνηση προς κάθε αρχή και θέσμιο διπλωματικής και πολιτικής δεοντολογίας και υπονόμευσε ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της βρετανικής πολιτικής στο Κυπριακό.

    [08] Κίνημα Οικολόγων - Πρόταση Ερντογάν

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών προτείνει στην κυπριακή κυβέρνηση όπως μετά από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση απορρίψει την τουρκική πρωτοβουλία στο Κυπριακό ως παράνομη με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

    Σημειώνει πως η απόρριψη των τούρκικων προτάσεων πρέπει να γίνει προσεκτικά και τεκμηριωμένα μέσα από μιαν ευέλικτη και δημιουργική κυπριακή πρωτοβουλία.

    Σε ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρεται ότι οι Οικολόγοι προτείνουν την απόρριψη της τουρκικής πρωτοβουλίας, αφού μελέτησαν την προτάσεις που κατάθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό και αφού έλαβαν υπόψη τις πρώτες αντιδράσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Βρετανίας και του ΟΗΕ.

    [09] Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ - Τουρκική πρόταση - Εισηγήσεις

    Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κόμμα ενώ εξέφρασε ανησυχία ότι ''είμαστε ενώπιον μιας πολύ επικίνδυνης προσπάθειας των Τουρκοβρετανών που θα ενισχυθεί και από ντόπιες παρεμβάσεις''.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε από την ε/κ πλευρά να προτείνει ''ολοκληρωμένο σχέδιο ευρωπαϊκής λύσης και προώθησή του στον κατάλληλο χρόνο''.

    Χαρακτήρισε την τουρκική πρόταση για το Κυπριακό που ανακοινώθηκε χθες από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ ως μια ''τουρκοβρετανική ενορχηστρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια που έχει στόχο να συνδυάσει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και τις υποχρέωσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με το στόχο της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους''.

    [10] Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές - Προτάσεις Γκιουλ

    Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές χαιρέτισαν με επιφυλακτικότητα τις προτάσεις που ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για το Κυπριακό.

    Σε γραπτή δήλωσή τους, οι αντιπρόεδροι της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Ευρωβουλή Hannes Swoboda και Jan Marinus Wiersma αναφέρουν ότι προτάσεις ''που στοχεύουν να αποδεσμεύσουν το εμπόριο και να τερματίσουν την οικονομική απομόνωση της βόρειας Κύπρου πρέπει να χαιρετιστούν''.

    [11] Αντριου Αθενς - Κυπριακό - Ομογένεια

    Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο η Τουρκία να μην αλλάζει τη στάση της στο Κυπριακό και να πιέζει τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να διαφοροποιήσουν τις δικές τους θέσεις.

    Ο κ. Αθενς, ο οποίος συνοδεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο, είπε ότι κατά την παραμονή τους στην Κύπρο θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κυπριακό, ώστε ο απόδημος ελληνισμός να μπορέσει να βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση.

    [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Κυπριακό

    Δεν υπήρξε αδράνεια στο Κυπριακό σε καμία περίπτωση, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν έπαψε κάτι να κινείται στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Σεβασμιότατος είπε πως η συνάντησή του με τον Πρόεδρο ήταν πάρα πολύ ωραία και όπως πάντα έχει και γενικότερα ενδιαφέροντα.

    ''Συζητήσαμε όπως ήταν φυσικό το τι συμβαίνει σήμερα και με το θέμα του Κυπριακού και με άλλα θέματα, και πόσο μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στις θετικότερες και ταχύτερες και ορθότερες λύσεις'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς τι λένε στους Αμερικανούς, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε πως ''στους Αμερικανούς λέγαμε, λέμε και θα λέμε πάντοτε την αλήθεια''.

    ''Η αλήθεια είναι ότι για όλα τα θέματα είτε διεθνή είτε τοπικά είναι ανάγκη να επικρατεί πάντοτε το δίκαιο, η ίση μεταχείριση, η δυνατότης όλων των ανθρώπων να ζουν ελεύθεροι, να αναπτυχθούν ελεύθεροι και να χαρούν τη ζωή τους. Αυτό πρέπει να εφαρμόζεται με τρόπο απόλυτο και αμείλικτο. Αυτό λέμε, και αυτό θα εξακολουθήσουμε να λέμε'', συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Σεβασμιότατος είπε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι άνθρωπος ο οποίος μονίμως κινείται και τρέχει για θέματα συμφιλιώσεως των ανθρώπων και των ανθρώπων με το περιβάλλον και για θέματα εμπεδώσεως αυτού του μεγάλου αγαθού που λέγεται ειρήνη και ελευθερία για όλο τον κόσμο.

    ''Επομένως είναι σαφώς τοποθετημένος και σε κάθε περίπτωση που υπάρχει τέτοιο θέμα ο Πατριάρχης πάντοτε μιλάει με τρόπο σαφή και έντονο'', σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν κινείται κάτι καινούργιο στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι ''το θέμα είναι ότι ποτέ δεν έπαψε κάτι να κινείται''.

    ''Με άλλα λόγια δεν υπήρξε αδράνεια σε καμία περίπτωση. Πάντοτε τα μεγάλα θέματα είναι θέματα ζωντανά, είναι θέματα ανοικτά. Εμείς είμαστε υπέρ της αρχής ότι αγωνιζόμεθα σε βάση συνεχείας και μακροπνόου πολιτικής πάντοτε, χωρίς να σταματούμε. Είναι η έννοια του μη ίστασθε. Αυτή είναι η έννοια την οποία επιδιώκουμε πάντοτε'', είπε.

    ''Πόσο καινούργιο ή πόσο παλιό ή πόσο συνεχιζόμενο υπάρχει σε αυτό το πράγμα, είναι θέμα των πολύ ειδικών. Δεν είμαι ειδικός στα πολιτικά θέματα'', κατέληξε.

    [13] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Ιερά Σύνοδος

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος διαπίστωσε, όπως ο ίδιος δήλωσε, ''το άμεσο, ζωντανό, ποιμαντικό ενδιαφέρον και την αγάπη των ποιμένων της Εκκλησίας της Κύπρου όπως επίσης και το ενδιαφέρον τους γενικότερα για θέματα της ορθοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο''.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση ''για προβλήματα, δεδομένα και προοπτικές της Ορθοδοξίας σήμερα είτε μεταξύ των Χριστιανών είτε γενικότερα στο σύγχρονο κόσμο''.

    ''Υπήρξε λοιπόν μια τέτοια ανταλλαγή σκέψεων σε ατμόσφαιρα όντως αδελφική και θερμή'', είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ότι η συνάντηση με τους Κύπριους Ιεράρχες έγινε ''υπό το πνεύμα και την πολύ έντονη αίσθηση'' που του άφησε η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    ''Ηταν ένα βαθύτατα συγκινητικό φαινόμενο το οποίο έχει συγκλονίσει'', είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, προσθέτοντας ότι η τελευταία συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ήταν στη Μόσχα πριν από τέσσερα χρόνια.

    Συγκίνηση εξέφρασε και για την περιοδεία και την επίσκεψη που πραγματοποίησε ''στους ιερούς χώρους όπου έζησε ένας μεγάλος Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, ο Μακάριος ο Γ'''.

    ''Η σημερινή (χθεσινή) ημέρα και μετά και την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μια ημέρα με εντονότατα στοιχεία από την πρόσφατη ιστορία του λαού και της Εκκλησίας της Κύπρου'', είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

    Εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη ''προς τους Αγίους Αρχιερείς της Κύπρου για την περισσή ευγένειά τους και τη θερμότητα της υποδοχής τους''.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η εκτίμηση ορισμένων εκκλησιαστικών κύκλων ότι η διευρυμένη Ιερά Σύνοδος που θα συνέλθει στη Γενεύη αποδυναμώνει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Σεβασμιότατος είπε ότι ''επειδή αγαπώ την αλήθεια και σέβομαι της περιοχές στις οποίες μπορώ να κινηθώ, είμαι τελείως αναρμόδιος να εκφέρω κρίση''.

    Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ζήτησε χθες από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο να πείσει τους ηγέτες της χώρας του να μην παραβλέπουν το δίκαιο και τις αρχές για τις οποίες μέχρι σήμερα χύθηκε τόσο αίμα.

    Μιλώντας στο γεύμα που παράθεσαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως ''το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι τόσο η απώλεια περιουσιών ή οι θυσίες και το αίμα των παιδιών της'', αλλά ''εκείνο που μετρά είναι η πατρίδα μας και ο κίνδυνος μόνιμης απώλειας της''.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ότι αν και η Κύπρος είναι μικρός χώρος, εντούτοις αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της τουρκικής κατοχής, που απασχολεί τον διεθνή χώρο.

    [14] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Δείπνο - Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες βράδυ ότι οι προτάσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για το Κυπριακό αποβλέπουν αποκλειστικά και μόνο στην εξασφάλιση από την Τουρκία προσχήματος για να αποφύγει σαφείς υποχρεώσεις που ανέλαβε και έχει έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που αποδέχτηκε και δεσμεύει την Τουρκία.

    Πρόσθεσε ότι επείγει η λύση του Κυπριακού η οποία μόνο μέσα από ένα ουσιαστικό και καλά προετοιμασμένο διάλογο είναι δυνατόν να προέλθει.

    Σε ομιλία του στο δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου στην Κύπρο θα ανανεώσει και θα ενισχύσει, ακόμη περισσότερο, τα ήδη ισχυρά αισθήματά του για την Κύπρο και τον λαό της.

    Ταυτόχρονα, είπε, ''θα ανανεώσει και θα ενισχύσει τη θαρραλέα φωνή σας υπέρ των δικαίων και δικαιωμάτων της αγωνιζόμενης νήσου μας και θα ανανεώσει τον ζήλο και την αποτελεσματικότητα της ομογένειας στις ΗΠΑ''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε προς τον Αρχιεπίσκοπο ότι επισκέπτεται την Κύπρο ''διαρκούσης ακόμη της μεγάλης και φοβερής τραγωδίας της''.

    ''Από της πλευράς μας, και στο μέτρο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας, αλλά και με το μέτρο της εθνικής τιμής και αξιοπρέπειάς μας, αγωνιζόμαστε για τα φυσικά και αυτονόητα δίκαιά μας, που η διασφάλισή τους συναρτάται με την κατοχύρωση της επιβίωσής μας. Αγωνιζόμαστε για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, που θα επανενώνει τον λαό και τη χώρα μας και που θα εγγυάται την ασφάλεια και την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους ανεξαίρετα τους νόμιμους κατοίκους του αδικημένου νησιού μας'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''απόπειρες πολιτικής αναβάθμισης του ψευδοκράτους και διπλωματικές αυθαιρεσίες που τείνουν να δώσουν εγκυρότητα σε μιαν παράνομη οντότητα δεν συμβάλλουν στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων ούτε για την προετοιμασία ενός γόνιμου διαλόγου ούτε για τη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στη λύση''.

    Μια τέτοια απροκάλυπτη προσπάθεια, σημείωσε, ''είναι και η εξαγγελία μέτρων που προτείνει η Τουρκία για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος σε χωριστή οικονομική οντότητα, με ειδικό καθεστώς στα πλαίσια της τελωνειακής ένωσης της χώρας μας με την ΕΕ και με συμμετοχή του παράνομου καθεστώτος σε διάφορες διεθνείς οργανώσεις''.

    ''Αυτές οι εξαγγελίες είναι απλή επανάληψη των προτάσεων που υπέβαλε η Τουρκία στις 30 Μαΐου το 2004 και αποβλέπουν αποκλειστικά και μόνο στην εξασφάλιση από την Τουρκία προσχήματος για να αποφύγει σαφείς υποχρεώσεις που ανέλαβε και έχει έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που αποδέχτηκε και δεσμεύει την Τουρκία. Είναι αδιανόητο μια υποψήφια χώρα, η Τουρκία, να διεκδικεί ανταλλάγματα για να τηρήσει δεσμευτικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με την υπογραφή της'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ''δεν θα κουρασθούμε να επαναλαμβάνουμε την προθυμία και την ετοιμότητά μας να προσέλθουμε σε ουσιαστικές συνομιλίες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Δεν είναι, βέβαια, αυτοσκοπός οι συνομιλίες. Επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς βάσιμες ελπίδες και προοπτικές επιτυχίας που θα προκύψουν από μια καλή προετοιμασία δεν θα είναι απλώς μία νέα αποτυχία. Θα είναι μια ολέθρια κατάληξη, που θα διαγράψει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Οι συνομιλίες κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με την εποπτεία όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορούν να υποκατασταθούν από Τετραμερή Διάσκεψη ούτε από αυτόκλητες πρωτοβουλίες, ενός μόνο μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας'', είπε.

    Σημείωσε δε ότι ''το θέμα της επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού, μέσα από μιαν πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη λύση, ούτε διαπραγματεύσιμο είναι ούτε συμβιβασμούς επιδέχεται''.

    [15] ΟΗΕ - Εκπρόσωπος ΓΓ - Πρόταση Τουρκίας - Κύπρος

    Ο Στεφάν Ντούτζιαρικ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ''τα Ηνωμένα Εθνη μελετούν με προσοχή το σχέδιο δράσης για την άρση των περιορισμών στην Κύπρο που ανακοίνωσε η Τουρκία'', σημειώνοντας ότι το σχέδιο δράσης ''αξίζει στενής ανάλυσης''.

    Πρόσθεσε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ειδικότερα οι δύο πλευρές στην Κύπρο, καθώς και η Ελλάδα και η ΕΕ, πρέπει να συμφωνούν σε αυτό το θέμα.

    [16] ΕΔΗ - Συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων - Προτάσεις

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες κατέθεσαν χθες κατά τη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες στοχεύουν στο να συμβάλουν στην αναβάθμιση των συναντήσεων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    Σε ανακοίνωση τους, οι ΕΔΗ αναφέρουν πως οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Σοφών, στην οποία θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, πανεπιστημιακοί και άλλοι, τη συγκρότηση ενός Επιχειρηματικού Φόρουμ, στο οποίο θα συμμετέχουν τα επιμελητήρια και των δύο κοινοτήτων, οι δήμοι, αλλά και ιδιώτες, τις συνέργειες των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, και την καθιέρωση πολυπολιτισμικού διαλόγου για την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία.

    [17] Αυστραλιανό Οπεν - Παγδατής - Ναλμπαντιάν

    Με την ελπίδα ότι το όνειρο για πρόκριση στο τελικό του Αυστραλιανού Οπεν θα γίνει πραγματικότητα, ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει στις 10.30 (ώρα Κύπρου) τον Αργεντινό Νταβίντ Ναλμπαντιάν, νούμερο 4 στην παγκόσμια κατάταξη.

    Αν περάσει στον τελικό, ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει το νικητή που θα αναδειχθεί από το άλλο ζευγάρι του ημιτελικού, μεταξύ του Ελβετού Ρότζερ Φέντερερ, νούμερο ένα στον κόσμο, και του Γερμανού Νίκολας Κίφερ, νούμερο 25 στην παγκόσμια κατάταξη.

    [18] Eurocup Challenge - ΑΠΟΕΛ - Ηττα

    Τη συντριβή με 93 - 52 γνώρισε χθες βράδυ ο ΑΠΟΕΛ στην Ουκρανία από την Χίμικ και αποκλείστηκε από την επόμενη φάση του Eurocup Challenge.

    Στον πρώτο αγώνα στη Λευκωσία ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε με 82-71.

    [19] FIBA Eurocup - ΑΕΛ - Ηττα

    Την πέμπτη ήττα σε ισάριθμους αγώνες στο Eurocup γνώρισε χθες βράδυ η ΑΕΛ, η οποία έχασε στην Ισπανία από τη Μπανταλόνα με 114 - 85.

    Μετά τη νέα της ήττα, η ομάδα της Λεμεσού παρέμεινε στην τελευταία θέση του 12ου Ομίλου της διοργάνωσης με 5 βαθμούς.

    Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κίμκι με 9 βαθμούς, στη δεύτερη η Αζοβμα με 8 και στην τρίτη θέση η Μπανταλόνα με επίσης 8 βαθμούς.

    [20] Χρηματιστήριο - Αύξηση Γενικού Δείκτη και όγκου συναλλαγών

    Στο υψηλότερο του σημείο από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του, στις 3 Σεπτεμβρίου 2004, ανήλθε χθες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 3,6%, κλείνοντας στις 2.055,53 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, η οποία είναι η μεγαλύτερη από τις 6 Νοεμβρίου 2002, αναρριχήθηκε στα 5,6 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 46,5% του ημερήσιου τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 3,66% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 695,72 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 January 2006 - 15:23:05 UTC