Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστολή Ανάν - Τουρκικές προτάσεις
  • [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Επιστολή ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - ΗΠΑ - Τουρκικές προτάσεις
  • [04] Κατεχόμενα - Δήλωση - Επιστολή Ανάν
  • [05] Κόφι Ανάν - Ερντογάν - Συνάντηση - Κυπριακό
  • [06] Νταβός - Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [07] Κυπριακό - Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ - Βρυξέλλες
  • [08] Αθήνα - Παπανδρέου - Στρο - Κυπριακό
  • [09] Λεμεσός - Ημερίδα για τις σχέσεις Γαλλίας-Κύπρου
  • [10] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - ΓΓ ΟΗΕ
  • [11] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εισηγήσεις
  • [12] ΓΓ Οικολόγων Πρόεδρος Παπαδόπουλος Τουρκία ΓΓ ΟΗΕ
  • [13] ΕΚΤΕΠΝ - Ετήσια Εκθεση 2005
  • [14] Πάφος - Υποβολή υποψηφιοτήτων ΔΗΣΥ
  • [15] ΔΗΣΥ - Επαρχία Λευκωσίας - Υποβολή αιτήσεων για το ψηφοδέλτιο
  • [16] ΔΗΚΟ - Βουλευτικές εκλογές - Δηλώσεις ενδιαφέροντος
  • [17] ΠΑΣΥΚΙ - Σταύρου - Αναστολή απεργιακών μέτρων
  • [18] Αερογραμμές
  • [19] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Φυλακισμένα Μνήματα
  • [20] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Μητροπολίτης Κιτίου - Ονομαστήρια
  • [21] Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος - Παγκύπριο Γυμνάσιο
  • [22] Χρηματιστήριο - Πτώση - Εβδομαδιαία κέρδη 3,43%
  • [23] Δήμος Λεμεσού - Παγδατής - Τιμές
  • [24] Οικογένεια Παγδατή - Μετάβαση στην Αυστραλία - Τελικός
  • [25] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Μάρκος Παγδατής
  • [26] ΚΟΕ - Παγδατής - Συγχαρητήρια επιστολή ΔΟΕ
  • [27] Euro 2008 - Κύπρος - Ομιλοι
  • [28] Πάφος - Κριστιάν Καρεπέ - Διακοπές
  • [29] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 28/01/2006

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστολή Ανάν - Τουρκικές προτάσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι έλαβε επιστολή που στάλθηκε στις 29 Δεκεμβρίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος τον ενημερώνει ότι προτίθεται να στείλει αντιπρόσωπο του στην Κύπρο μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν τον εκπλήσσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό και σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά διαβίβασε χθες και προηγουμένως τις απόψεις της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ότι όλοι οι πρεσβευτές της Δημοκρατίας σε όλες τις χώρες που είναι διαπιστευμένοι έχουν εντολές να διαβιβάσουν τις απόψεις της ε/κ πλευράς.

    Σε παρατήρηση ότι δημιουργήθηκαν κάποιες εντυπώσεις για μια επιστολή που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η επιστολή στάλθηκε ''στις 29 Δεκεμβρίου όταν ήρθε ο κ. Μόλερ για να μου ανακοινώσει τον διορισμό του''.

    ''Μου εύχεται και καλή χρονιά, διότι ήταν πριν την Πρωτοχρονιά, και λέει ότι σκοπεύει μετά τις βουλευτικές εκλογές να στείλει εδώ τον Αντιπρόσωπο κ. Γκαμπάρι. Ουδεμία σχέση έχει με τις τελευταίες προτάσεις του κ. Γκιουλ, ούτε τις δηλώσεις του, ούτε διασυνδέεται το ένα με το άλλο. Αντίθετα, είναι γραμμένη, όπως σας είπα, πολύ προηγουμένως και αναφέρεται σε άλλα θέματα'', πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι οι Αμερικανοί χαιρέτισαν χθες τις προτάσεις της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Δεν εκπλήττομαι''.

    Ερωτηθείς εάν, μέσα στο κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι, μελετά το ενδεχόμενο να στείλει κάποιο μήνυμα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουμε γράψει και τις απόψεις μας, τις έχουμε διαβιβάσει και στον Γενικό Γραμματέα, και χθες ακόμη και προηγουμένως, και όλοι οι Πρέσβεις μας σε όλες τις χώρες που είναι διαπιστευμένοι έχουν εντολές να πάνε να διαβιβάσουν τις απόψεις μας''.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Ανάν έλαβε τις θέσεις της ε/κ πλευράς πριν συναντήσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στο Νταβός, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Ελειπε, ήταν στην Ελβετία. Εμείς δώσαμε τις απόψεις μας στα Ηνωμένα Εθνη. Υποθέτω τα γραφεία του θα του τις στείλουν''.

    [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Επιστολή ΓΓ ΟΗΕ

    Η επιστολή που απέστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τον περασμένο Δεκέμβριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με την οποία εκφράζει την πρόθεσή του για επαναδραστηριοποίηση στο Κυπριακό μετά τις βουλευτικές εκλογές, είχε δημοσιευθεί και είχε έρθει εις γνώση των πάντων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Κληθείς να σχολιάσει χθες βράδυ τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσου Μητσόπουλου ότι δημιουργείται εικόνα σύγχυσης και πως εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά, είπε ότι ''η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ προκαλεί έκπληξη αλλά και γεννά πολλά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που κρύβει''.

    Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Υπουργό Βιομηχανίας της Γαλλίας Francois Loos, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ''ενώ ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης φραστικά επικαλούνται την ενότητα και δηλώνουν ότι θα εργαστούν για την ενότητα - κι αυτό συμβαίνει μόνο όταν συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - στην πραγματικότητα, και απόδειξη είναι η ανακοίνωση δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα στην Κύπρο''.

    ''Κατά την άποψη μας δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει ενημέρωση επί του περιεχομένου της επιστολής, επιστολή υπενθυμίζω που είχε δημοσιευθεί και είχε έρθει εις γνώση των πάντων μέσα από τον Τύπο ότι είχε αποσταλεί από τον ΓΓ και είχε παραδοθεί από τον κ. Μόλερ (Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την άφιξη του'', πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε επίσης πως ''δεν αληθεύει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν γνώριζε την ύπαρξη της επιστολής''.

    Ανέφερε ότι ''ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε σε ερώτηση για νέα επιστολή του ΓΓ που σχετιζόταν με τις γνωστές προτάσεις Γκιούλ'' και ότι ''βεβαίως δεν υπήρξε άλλη επιστολή του ΓΓ που να αφορούσε ή να παρέπεμπε ή να σχολίαζε τις προτάσεις Γκιούλ''.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο ΔΗΣΥ αρέσκεται στο να χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς, επίθετα αλλά και να κάμνει ανύπαρκτες περιγραφές. ''Τα περί αλαλούμ στα οποία αναφέρεται ή συνηθίζει να αναφέρεται'', είπε, ''δεν σκιαγραφούν τίποτα άλλο παρά την πολιτική συμπεριφορά του ΔΗΣΥ, ο οποίος κάθε φορά που βρίσκεται σε διάσταση απόψεων από την κυβέρνηση και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, μιλά για αλαλούμ''.

    Ανέφερε πως οι θέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρές όπως καθαροί είναι και οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση και τους οποίους επιδιώκει με συνέπεια.

    [03] Πρόεδρος Βουλής - ΗΠΑ - Τουρκικές προτάσεις

    Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στις τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν ανέμενε κάτι διαφορετικό «ούτε από τους Αμερικανούς, ούτε από τους Βρετανούς».

    «Αλλωστε είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις από την εποχή μετά τα δημοψηφίσματα, οι προσπάθειες των Αμερικανών και μέσω της έκθεσης του ΓΓ, που δυο φορές έγινε προσπάθεια να περάσει και δεν πέρασε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, να αποενοχοποιήσουν πλήρως την Τουρκία αλλά την ίδια ώρα μέσω του απευθείας εμπορίου και της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ να αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος», είπε.

    Πρόσθεσε πως «επειδή η ουσία της πρότασης της Τουρκίας αυτή τη στιγμή έγκειται πρώτα από όλα στην αποφυγή της εφαρμογής των υποχρεώσεών της που εκπηγάζουν από την πορεία ένταξης της στην ΕΕ αλλά και την ίδια ώρα αναβάθμιση του ψευδοκράτους μέσω του απευθείας εμπορίου, θα ανέμενε κανένας αυτή την υποστήριξη η οποία εκφράζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η οποία εκφράστηκε δυστυχώς και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας».

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει η πλευρά μας να περάσει στην αντεπίθεση, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «πάντα πρέπει να είμαστε στην επίθεση, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και αντεπίθεση για μένα είναι, από εμάς τουλάχιστον, η επαναφορά της πρότασης μας για το εμπόριο με το άνοιγμα του Βαρωσιού και η επιμονή μας να ακολουθείται η διεθνής νομιμότητα».

    «Σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε χωρίς να θεωρείται επανάληψη και επίσης θα πρέπει να δώσουμε μηνύματα στον ΓΓ ότι θα πρέπει να διορίσει εκπρόσωπο και βεβαίως να προχωρήσει στην επανάληψη συνομιλιών, πάντοτε με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία θα δεχθούν να συζητήσουν με ανοικτό πνεύμα τις αναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο του ΓΓ για να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση», κατέληξε.

    [04] Κατεχόμενα - Δήλωση - Επιστολή Ανάν

    Η λεγόμενη προεδρία στα κατεχόμενα αναφέρει ότι η επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τις δύο πλευρές αφορούσε τον διορισμό του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, και ισχυρίζεται ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να παρουσιάσει τα πράγματα διαφορετικά.

    Σε δήλωσή της, η λεγόμενη προεδρία σημειώνει ότι η επιστολή ημερομηνίας 29 Δεκεμβρίου 2005 λήφθηκε από τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 18 Ιανουαρίου.

    Ο κ. Ανάν, σύμφωνα με τη δήλωση, έγραψε στην επιστολή του ότι προτίθεται να στείλει τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στο νησί τον Μάιο, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

    Υπενθυμίζεται στη δήλωση ότι ο κ. Ανάν είχε αναφέρει στον κ. Ταλάτ στη Νέα Υόρκη ότι προτίθεται να στείλει κάποιον στο νησί και ότι αυτό είχε καταγραφεί και στην έκθεσή του ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 2005.

    Το αν τα Ηνωμένα Εθνη θα αναλάβουν νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό εξαρτάται από τη στάση της ε/κ πλευράς, προστίθεται στη δήλωση.

    [05] Κόφι Ανάν - Ερντογάν - Συνάντηση - Κυπριακό

    Το Κυπριακό και τα δέκα σημεία του «σχεδίου δράσης» που εξήγγειλε η τουρκική πλευρά την περασμένη Τρίτη για το πρόβλημα συζήτησαν, μεταξύ άλλων, χθες στο Νταβός της Ελβετίας ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως ''συζήτησαμε το νέο σχέδιο δράσης της Τουρκίας για την Κύπρο και ο κ. Ανάν το καλωσόρισε. Αυτό μας έχει κάνει πολύ ευτυχισμένους''.

    Πρόσθεσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ ακόμη εξετάζει την τουρκική πρόταση και θα τον ξανασυναντήσει μόλις τελειώσει τη μελέτη αυτή.

    [06] Νταβός - Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό

    ''Συζητήσαμε το νέο τουρκικό σχέδιο δράσης για την Κύπρο με τον κ. Ανάν και το δέχτηκε θετικά,'' φέρεται να δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Νταβός, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, που συναντήθηκε σήμερα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Κόφι Ανάν εξετάζει ακόμη το νέο σχέδιο της Aγκυρας και ότι μόλις ολοκληρώσει τη μελέτη του σχεδίου θα έχει νέα συνάντηση μαζί του.

    Στο μεταξύ πριν αναχωρήσει για το Νταβός, ο κ. Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό κανάλι TGRT TV επανέλαβε και προφορικά την πρόταση που περιέχεται στο ''Σχέδιο Δράσης για την Κύπρο'' δηλαδή τη διεξαγωγή ''τετραμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας και των δυο πλευρών στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ το αργότερο ως τον Ιούνιο, με τη συμμετοχή και του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ''.

    ''Το νέο μας σχέδιο δεν θα βλάψει τις νομικές και πολιτικές θέσεις των άλλων πλευρών. Η ΕΕ, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία χαιρέτισαν το σχέδιο. Επίσης δεχόμαστε την υποστήριξη των ισλαμικών χωρών,'' είπε.

    ''Εφόσον η απομόνωση των Τ/Κ δεν αίρεται και οι άλλες πλευρές δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, εμείς δεν θα φέρουμε το συμπληρωματικό πρωτόκολλο στην ημερήσια διάταξη της τουρκική Εθνοσυνέλευσης. Τώρα είναι η σειρά των άλλων πλευρών να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και τότε εμείς να ανταποκριθούμε στις δικές μας,'' πρόσθεσε.

    [07] Κυπριακό - Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ - Βρυξέλλες

    Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για ειρηνευτικές αποστολές , Ζαν Μαρί Γκεενό, εκτιμά ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ενδείξεις για μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, οι οποίες όμως, όπως είπε, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πριν εκδηλωθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

    Παρουσιάζοντας χθες σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες, τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, ανά τον κόσμο, ο κ. Γκεενό ρωτήθηκε και για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι επιθυμία όλων είναι να προχωρήσουν οι προοπτικές επίλυσης του προβλήματος στην Κύπρο, ώστε να τερματιστεί η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα με την τελευταία πόλη της Ευρώπης που είναι διαιρεμένη.«Η σημερινή κατάσταση μας δημιουργεί ένα σφίξιμο στην καρδιά κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τη Λευκωσία»,ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, ο ΓΓ του Οργανισμού παρακολουθεί την κατάσταση στην Κύπρο με τη βοήθεια του αντιπρόσωπου του Μάικλ Μόλερ, αλλά και μέσω των τακτικών επισκέψεων εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Κι αυτό ώστε, μόλις υπάρξει η κατάλληλη πρόοδος και συγκεντρωθούν οι προϋποθέσεις να εκδηλωθεί μια νέα προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

    [08] Αθήνα - Παπανδρέου - Στρο - Κυπριακό

    Οι προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με τον Υπουργό Εξωτερικών της της Βρετανίας Τζάκ Στρο.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τις προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, ενώ διατύπωσε και τη διαφωνία του για τον τρόπο που οργανώθηκε η επίσκεψη του κ. Στρο, υπογραμμίζοντας ότι δεν συνέβαλε στο κλίμα κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    [09] Λεμεσός - Ημερίδα για τις σχέσεις Γαλλίας-Κύπρου

    Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν απέρριψε τη λύση, αλλά το συγκεκριμένο σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ γιατί απέτυχε να διασφαλίσει θεμελιώδη δικαιώματα τους, διαμήνυσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προς τους Γάλλους σύνεδρους που συμμετέχουν στην ημερίδα για τις σχέσεις Κύπρου Γαλλίας με θέμα «Η Κύπρος ως κέντρο διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ως γέφυρα συνεργασίας προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης».

    Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε επίσης τη σταθερή δέσμευση για μια λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και υπογράμμισε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για την επανέναρξη καλά προετοιμασμένων συνομιλιών, χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

    «Προσβλέπουμε στην ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ εντός του 2006, νοουμένου βέβαια ότι η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει την αλαζονική τακτική της και θα συναινέσει να συζητήσει τις αλλαγές εκείνες στο σχέδιο Ανάν που χωρίς να παραβλάπτουν τα δικαιώματα των Τ/Κ συμπατριωτών μας, θα καθιστούν το σχέδιο λειτουργικό και βιώσιμο», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής

    Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική της αποφυγής εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της έναντι της ΕΕ και της αναβάθμισης του παράνομου ψευδοκράτους με πρόσχημα τη λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ και απαιτούμε όπως η διεθνής κοινότητα επιδεικνύει το δέοντα σεβασμό έναντι ενός κυρίαρχου κράτους, όπως επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και καταδικάζουμε τις όποιες προσπάθειες παράκαμψης του».

    [10] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - ΓΓ ΟΗΕ

    «Ξαναζεσταμένο φαγητό» και προπέτασμα καπνού για να αποσείσει η Τουρκία τις ευθύνες που έχει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος συζήτησε χθες το πρωί τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Τουρκία αντί να συμμορφωθεί με τους όρους που της έχουν τεθεί, προσπαθεί με αυτή τη «δόλια» πρόταση για τετραμερή διάσκεψη να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται για να υπάρξει λύση του Κυπριακού με στόχο να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος με τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτή τη λεγόμενη πρόταση της Τουρκίας, καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια ενώπιον της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας και ασφαλώς πρέπει να κινηθούμε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο 2006, όπως προβλέπει το διαπραγματευτικό πλαίσιο για να υποχρεωθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτά που της ανετέθησαν με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο», είπε ο κ. Ομήρου.

    Αναφερόμενος στις πληροφορίες περί μηνύματος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Ομήρου είπε ότι ενημερώθηκε στη σημερινή συνάντηση πως δεν πρόκειται για κάτι νέο και δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με τις τουρκικές προτάσεις.

    [11] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εισηγήσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη για τις θέσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με τις εξελίξεις και την προσπάθεια της Τουρκίας να υπεκφύγει των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει.

    Στη διάρκεια της συνάντησης το Ευρωπαϊκό Κόμμα κατέθεσε τις εισηγήσεις του στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αναφορικά με το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να καταγγελθεί γιατί προσπαθεί να μεταθέσει αλλού το θέμα της τήρησης των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο κ. Συλλούρης είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το χρόνο με πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού εκτός του σχεδίου Ανάν επιδιώκοντας λύση με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές.

    «Μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, το κόμμα θέλει να επιστήσει την προσοχή προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των εισηγήσεων όπως τις ανέπτυξε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημόσια, και ιδιαίτερα στο σημείο ότι η Τουρκία πρέπει αν καταγγελθεί διότι προσπαθεί να υπεκφύγει των υποχρεώσεών της για εφαρμογή του διαπραγματευτικού πλαισίου μεταθέτοντας το θέμα αλλού», είπε ο κ. Συλλούρης.

    [12] ΓΓ Οικολόγων Πρόεδρος Παπαδόπουλος Τουρκία ΓΓ ΟΗΕ

    Υπόμνημα προτάσεων αποτελούμενο από οκτώ σημεία, για αντίδραση της κυπριακής πλευράς στις τουρκικές μεθοδεύσεις, υπέβαλε χθες ο ΓΓ του Κινήματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως ανέφερε, κλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ενημέρωση επί των τελευταίων εξελίξεων, λόγω της επίσκεψης του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο και των τουρκικών προτάσεων στο Κυπριακό και του μετέφερε τη στήριξη των Οικολόγων στην απόρριψη των δηλώσεων Γκιουλ και στην γενικότερη αντιμετώπιση της επίσκεψης Στρο στην Κύπρο.

    «Σωστά έχει απορριφθεί η δήλωση Γκιουλ αλλά η απάντηση που πρέπει να δοθεί από την κυπριακή πλευρά δεν πρέπει να παραμείνει μόνο στην απόρριψη», είπε ο κ. Περδίκης, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει μια δυναμική απάντηση, η οποία να στηρίζεται σε συγκεκριμένες προτάσεις.

    ''Δεν υπάρχει κανένα νέο μήνυμα'', δήλωσε ο ΓΓ των Οικολόγων, σημειώνοντας ότι όπως έχει ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αυτά τα οποία αναφέρονται σήμερα στον Τύπο περί διορισμού αντιπροσώπου είναι ένα γεγονός του περασμένου χρόνου.

    [13] ΕΚΤΕΠΝ - Ετήσια Εκθεση 2005

    Κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2006 υπήρξαν 33 θάνατοι από τα ναρκωτικά, δήλωσε ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης για ναρκωτικά Κύπρου (ΕΚΤΕΠΝ) Νεοκλής Γεωργιάδης

    Παρουσιάζοντας χθες την ετήσια Εκθεση 2005 του ΕΚΤΕΠΝ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το 2004 υπήρξαν 17 θάνατοι, οι οποίοι σχετίζονταν με τα ναρκωτικά και από αυτούς οι τρείς ήταν έμμεσα προερχόμενοι από τις συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών, ενώ το 2005 υπήρξαν οκτώ θάνατοι, από τους οποίους οι δύο ήταν έμμεσα προερχόμενοι από τις συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών.

    Τον Ιανουάριο του 2006, είπε, υπήρξαν δύο θάνατοι από ναρκωτικά.

    Ο Προϊστάμενος του ΕΚΤΕΠΝ ανέφερε ότι στην Ευρώπη σε εννέα χώρες χορηγείται μεθαδόνη, ως θεραπεία υποκατάστασης για τους προβληματικούς χρήστες ναρκωτικών, σε 18 χώρες χορηγείται μεθαδόνη και βουπρενορφίνη, ενώ στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα υποκατάστατων.

    Το 2005, είπε, είχαν μία σημαντική μείωση στους άμεσους θανάτους, όμως υπήρξε αύξηση των έμμεσων θανάτων. Σημείωσε πως οι περισσότεροι από τους έμμεσους θανάτους ήταν τροχαία ατυχήματα.

    Από τους θανάτους, σημείωσε, το 9% αφορούσαν γυναίκες και το 91% άντρες. Οι ουσίες που οδήγησαν σε θάνατο 33 συνανθρώπους μας είναι η ηρωίνη (73%), η κοκαΐνη (15%) και άλλες ουσίες (12%).

    [14] Πάφος - Υποβολή υποψηφιοτήτων ΔΗΣΥ

    Πέντε τελικά ήταν οι υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για τις τρεις θέσεις στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην Πάφο.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλή του εκλογικού επιτελείου του ΔΗΣΥ στην Πάφο και Επαρχιακό Γραμματέα Φαίδωνα Φαίδωνος μετά και από αυτή την εξέλιξη πολύ σύντομα θα προκηρυχθούν εσωκομματικές εκλογές για την επιλογή των τριών που μαζί με τον αριστίνδην υποψήφιο θα αποτελέσουν το ψηφοδέλτιο στην Πάφο.

    Υποψηφιότητες έχουν υποβληθεί από τον νυν βουλευτή του Κόμματος Κώστα Κωνσταντίνου, τον πρώην αντιδήμαρχο Πάφου Σίμο Τσέλεπο, τον Γιαννάκη Λαζάρου αναπληρωτή Επαρχιακό Γραμματέα τον Φειδία Παπανικολάου Επαρχιακό Οργανωτικό Γραμματέα και τον Μιχαλάκη Χατζημιτσή μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας του κόμματος.

    [15] ΔΗΣΥ - Επαρχία Λευκωσίας - Υποβολή αιτήσεων για το ψηφοδέλτιο

    Κατά τη χθεσινή διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ Λευκωσίας και διεκδίκηση έδρας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές υπέβαλαν αίτηση 21 στελέχη και μέλη του κόμματος, γεγονός που οδηγεί τη διαδικασία κατάρτισης του ψηφοδελτίου στην επαρχία σε εκλογική διαδικασία στην επαρχιακή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου.

    Στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 17 ατόμων που θα διεκδικήσουν βουλευτική έδρα στη Λευκωσία θα συμμετέχουν τα μέλη του ΔΗΣΥ Λευκωσίας.

    Στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία περιλήφθηκαν μετά από τη συνεργασία του κόμματος με την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού ο Χρίστος Στυλιανίδης και μετά από εισήγηση του Προέδρου και επικύρωση της από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ οι προσωπικότητες Στέλλα Κυριακίδου, Σταύρος Σταύρου και Γιώργος Κυριακίδης.

    Στα επαρχιακά γραφεία του ΔΗΣΥ Λευκωσίας υπέβαλαν κατά σειρά αίτηση οι : Κυριάκος Αναστασιάδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Δημήτρης Ταλιαδώρος, η Καίτη Κληρίδου, η Μαρία Κυριακού, Σωτήρης Δράκος, Ουράνιος Ιωαννίδης, Φοίβος Ζαχαριάδης, Ανδρέας Παπαπολυβίου, Ιωσήφ Ιωσήφ, Νίκος Τορναρίτης, Νίκος Νικολάου, Αθως Παρισινός, Χάρης Γεωργιάδης, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Ιωνάς Νικολάου, Χάρης Τσίγκης και Νικόλας Μακρής.

    Τρεις αιτήσεις υποβλήθηκαν στα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος. Πρόκειται για τους Λένια Κατάμη, Αλεξάνδρα Πελαγία Χριστοδούλου και Στέλιο Αναστασιάδη.

    [16] ΔΗΚΟ - Βουλευτικές εκλογές - Δηλώσεις ενδιαφέροντος

    Κατατέθηκαν χθες σε όλες τις επαρχίες οι δηλώσεις ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη διαδικασία για διεκδίκηση στο επίπεδο των Επαρχιακών Εκλεκτορικών Σωμάτων του χρίσματος του υποψήφιου βουλευτή του ΔΗΚΟ για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, οι δηλώσεις ενδιαφέροντος αντιστοιχούν σε ίσο ή μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων, η επιλογή των οποίων θα γίνει από τα έξι Επαρχιακά Εκλεκτορικά Σώματα στις 12 Φεβρουαρίου.

    Τα Εκλεκτορικά Σώματα θα επιλέξουν το 80% περίπου του αριθμού των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

    Εξάλλου, σε ειδική του συνεδρία στις 14 Φεβρουαρίου, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ θα αξιολογήσει τις εισηγήσεις των Επαρχιακών Εκλεκτορικών Σωμάτων και θα συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα τεθεί προς επικύρωση και τελική έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνέλθει στις 15 Φεβρουαρίου.

    Στις 19 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι και η Πολιτική Διακήρυξη του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές.

    [17] ΠΑΣΥΚΙ - Σταύρου - Αναστολή απεργιακών μέτρων

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών αποφάσισε χθες βράδυ όπως αναστείλει τα απεργιακά μέτρα που κήρυξε, με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων της.

    Νωρίς χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της κυβερνητικής πλευράς και της ηγεσίας της ΠΑΣΥΚΙ, κατά την οποία διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων στα αιτήματα που τέθηκαν από την ΠΑΣΥΚΙ.

    Η συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών επρόκειτο να κατέλθει στις 30 Ιανουαρίου σε επ΄ αόριστο απεργία.

    Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών - Βρυξέλλες - Κυπριακές

    [18] Αερογραμμές

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου αναχωρούν την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, 2006, για να μεταβούν στις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα έχουν συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συζήτηση του σχεδίου ανασυγκρότησης των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Λάζαρος Σαββίδης, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες.

    [19] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Φυλακισμένα Μνήματα

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος επισκέφθηκε χθες το πρωί τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου έψαλε και κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα 1955 - 1959, στο οποίο αναγραφόταν ''Αιωνία η Μνήμη των Μεγάλων Κυπρίων Ηρώων''.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, αφού περιηγήθηκε τους χώρους που φυλακίζονταν και απαγχονίζονταν οι ήρωες της ΕΟΚΑ, υπέγραψε, φανερά συγκινημένος, το βιβλίο που βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα, στο οποίο έγραψε:

    ''Αιωνία η μνήμη και αδιάκοπη η τιμή των μεγάλων ηρώων και μαρτύρων που στο χώρο αυτό έδωσαν τη ζωή τους και άφησαν την υστάτη πνοή τους στο βωμό της ελευθερίας, της πίστεως και της πατρίδας''.

    [20] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Μητροπολίτης Κιτίου - Ονομαστήρια

    Αρχιερατικό συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος στη Λάρνακα με την ευκαιρία της εορτής ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και των ονομαστηρίων του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου.

    Στο συλλείτουργο παρέστησαν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου, Μόρφου και Κυρηνείας, αρκετοί επίσημοι, μαθητές και πλήθος κόσμου. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Κιτίου δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές στο Συνοδικό του Μητροπολιτικού Μεγάρου εκατοντάδων πιστών και μαθητών.

    Το μεσημέρι ο εορτάζων Μητροπολίτης παρέθεσε επίσημο γεύμα στους προσκεκλημένους του μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου, Μόρφου και Κυρηνείας, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, Υπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, Δήμαρχοι, αξιωματούχοι της πολιτείας και της Εθνικής Φρουράς και αρκετοί ιεράρχες.

    [21] Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος - Παγκύπριο Γυμνάσιο

    Το πλέον ιστορικό σχολείο της Κύπρου, το Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία, από το οποίο αποφοίτησε το 1936 και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ, επισκέφθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ευχήθηκε όπως βοηθήσει ο Θεός να σημειωθούν ριζικές αλλαγές στην Κύπρο ώστε η Παιδεία στο νησί να αναπτύσσεται, να ζει και αναπνέει με αέρα ελευθερίας και δικαιοσύνης.

    Σε παραινετικό λόγο που εκφώνησε προς μαθητές του σχολείου ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος χαρακτήρισε το Παγκύπριο Γυμνάσιο ως ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτήρια του κόσμου το οποίο χαίρει διεθνούς φήμης στον τομέα της Παιδείας και των Γραμμάτων.

    [22] Χρηματιστήριο - Πτώση - Εβδομαδιαία κέρδη 3,43%

    Απώλειες για δεύτερη στη σειρά συνάντηση, ύστερα από τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων ημερών, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), λόγω των σημαντικών πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους. Ωστόσο, κατάφερε να κλείσει και την τέταρτη εβδομάδα του νέου έτους με κέρδη, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 3,43%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 1,03% και έκλεισε στις 2.023,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3,4 εκατομμύρια λίρες.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 1,07% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 684,93 μονάδες.

    [23] Δήμος Λεμεσού - Παγδατής - Τιμές

    Με τιμές θα υποδεχθεί η Λεμεσός τον Κύπριο αντισφαιριστή Μάρκο Παγδατή, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του Κυριακάτικου τελικού του Αυστραλιανού Όπεν, όπως αποφάσισε σε προχθεσινοβραδινή συνεδρία του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

    Σε διάσκεψη Τύπου χθες, ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, κάλεσε τους δημότες να παρακολουθήσουν όλοι μαζί το μεγάλο τελικό από γιγαντοοθόνη που θα τοποθετηθεί στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα, της ομάδας του Μάρκου Παγδατή.

    Ανέφερε επίσης πως ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποστείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον 20χρονο αντισφαιριστή με τις ευχές και τις προσδοκίες των συμπολιτών του.

    Ο Δήμος Λεμεσού αποφάσισε επίσης όπως ανακηρύξει σε άξιο τέκνο της πόλης τον Μάρκο Παγδατή, στον οποίο θα απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του Δήμου και τιμητικός πάπυρος.

    Παράλληλα αποφασίστηκε όπως δοθεί το όνομα του σε οδό που βρίσκεται στα δημοτικά όρια του Δήμου Λεμεσού ενώ θα καθιερωθεί ειδικό βραβείο προς τιμή του, στα πλαίσια της αθλητικής διοργάνωσης των Λεμεσίων, τα οποία για το 2006 θα είναι αφιερωμένα στον Μάρκο Παγδατή.

    [24] Οικογένεια Παγδατή - Μετάβαση στην Αυστραλία - Τελικός

    Δύο μέλη της οικογένειας του Μάρκου Παγδατή, ο αδελφός του Πέτρος και ο εξάδελφός του Φύτος, αναχώρησαν χθες το βράδυ για την Αυστραλία προκειμένου να παρακολουθήσουν τον πρωταθλητή αντισφαίρισης Μάρκο Παγδατή στον μεγάλο τελικό του Αυστραλιανού Οπεν που θα διεξαχθεί αύριο στη Μελβούρνη.

    Ο Πέτρος και ο Φύτος αναμένεται να φτάσουν στη Μελβούρνη γύρω στις 01:30 την Κυριακή.

    Ο Μάρκος Παγδατής θα αντιμετωπίσει λίγες ώρες αργότερα, στις 10:30, τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ, νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο αδελφός του πρωταθλητή ανέφερε ότι ο αντίπαλος του Μάρκου ''είναι το νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη και έχει κερδίσει τρία grand slam''.

    Πρόσθεσε ότι ο Μάρκος ''νοιώθει καλά'' και θα αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του ''όπως όλους τους άλλους''.

    [25] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Μάρκος Παγδατής

    Την προτροπή να συνεχίσει να έχει πίστη στο Θεό και παράλληλα να εντείνει και τη δική του προσπάθεια έδωσε χθες στον Κύπριο αντισφαιριστή Μάρκο Παγδατή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ενόψει του τελικού την ερχόμενη Κυριακή στο Αυστραλιανό Oπεν.

    «Ο Μάρκος Παγδατής όταν τελείωσε τον αγώνα του με τον Αμερικανό Αντι Ρότικ έκανε το σταυρό του και ένα παιδί που κάνει το σταυρό του σημαίνει ότι παράλληλα με την πολύ μεγάλη του προσπάθεια εναποθέτει πολλές και μεγάλες ελπίδες στο Θεό», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε δηλώσεις του μετά από επίσκεψή του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία.

    Προέτρεψε τον Κύπριο αντισφαιριστή «να συνεχίσει αυτή την εμπιστοσύνη, να εντείνει τη δική του προσπάθεια, και να ξέρει ότι είμεθα μαζί του με πολλή προσευχή και πολλή αγάπη και τον περιμένουμε νικητή».

    [26] ΚΟΕ - Παγδατής - Συγχαρητήρια επιστολή ΔΟΕ

    Συγχαρητήρια επιστολή στον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Κίκη Λαζαρίδη για τις μεγάλες επιτυχίες του Μάρκου Παγδατή στο Αυστράλιαν Οπεν, απέστειλε προχθές το Τμήμα ''Olympic Solidarity'' της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΚΟΕ, το Olympic Solidarity της ΔΟΕ αναφέρει ότι ''τα αποτελέσματα της από κοινού επένδυσης της ΔΟΕ/ Olympic Solidarity και της ΚΟΕ σε νεαρούς υποσχόμενους αθλητές, όπως ο Μάρκος, ο οποίος ήταν ενταγμένος για τρία χρόνια στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Νέων, αποδεικνύουν πως το ταλέντο μπορεί να καλλιεργηθεί, δημιουργώντας τους πρωταθλητές του αύριο''.

    [27] Euro 2008 - Κύπρος - Ομιλοι

    Πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενεύη η κλήρωση των ομίλων της προκριματικής φάσης του Euro 2008, στο ποδόσφαιρο.

    Η Κύπρος κληρώθηκε στον 4ο όμιλο που θα αντιμετωπίσει την Τσεχία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, την Ιρλανδία, την Ουαλία και τον Αγιο Μαρίνο.

    Η Εθνική Ελλάδας κληρώθηκε στον 3ο όμιλο μαζί με τις ομάδες της Τουρκίας, της Νορβηγίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Μάλτας.

    [28] Πάφος - Κριστιάν Καρεπέ - Διακοπές

    Στην Πάφο βρίσκεται για διακοπές ο διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής και πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πειραιώς Κριστιάν Καρεπέ.

    Ο Κριστιάν Καρεπέ επισκέφθηκε χθες το Στάδιο του ΑΠΟΠ Κινύρα Πέγειας για να συναντηθεί με τον πρώην συμποδοσφαιριστή του στον Ολυμπιακό Πειραιώς και σήμερα προπονητή του ΑΠΟΠ Κινύρα Πέγειας Αλέκο Αλεξανδρή.

    Σε δηλώσεις του ο διεθνής άσσος του ποδοσφαίρου ανέφερε ότι βρίσκεται στην Πάφο για διακοπές και ότι είναι με μεγάλη χαρά που πληροφορήθηκε ότι ο πρώην συμποδοφαιριστής του βρίσκεται στην Πάφο ως προπονητής και ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΠ Κινύρα Πέγειας.

    Ο Καρεπέ απεκάλυψε ότι ένας από τους στόχους της επίσκεψης του στην Κύπρο είναι να δει και ταλέντα επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει πολλά ταλέντα τα οποία διαπρέπουν κυρίως στην Ελλάδα, φέροντας ως παράδειγμα τους Κύπριους ποδοσφαιριστές Γιάννη Οκκά και Μιχάλη Κωνσταντίνου.

    [29] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες

    Με το ντέρμπι Νέας Σαλαμίνας - ΑΕΛ να δεσπόζει των σημερινών αγώνων, ανοίγει η αυλαία της 4ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων Κύπρου.

    Το ντέρμπι που θα διεξαχθεί στο γήπεδο ''Αμμόχωστος'' θα αρχίσει στις 19:00.

    Στους άλλους σημερινούς αγώνες που θα αρχίσουν στις 15:00, η ΑΕΚ υποδέχεται τον Αρη στο ΓΣΖ, η ΑΕΠ τον Διγενή στο Παφιακό, η ΑΠΕΠ τον Απόλλωνα στο Μακάρειο, ο Εθνικός τον Ολυμπιακό στο Δασάκι και η ΕΝΠ την Ομόνοια στο γήπεδο ''Τάσος Μάρκου''.

    Η 4η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με τους αγώνες Ανόρθωση - ΕΝ ΘΟΙ στο γήπεδο ''Α. Παπαδόπουλος'' και ΑΠΟΕΛ - ΑΣΙΛ στο ΓΣΖ.

    Η μέχρι τώρα βαθμολογία έχει ως εξής: 1ος Ομιλος

    Ανόρθωση 7

    Πάφος 7

    Διγενής 3

    ΘΟΙ 0

    2ος Ομιλος

    ΑΠΟΕΛ 9

    ΑΠΟΛΛΩΝ 6

    ΑΠΕΠ 3

    ΑΣΙΛ 0

    3ος Ομιλος

    Ν. Σαλαμίνα 8

    Ολυμπιακός 6

    ΑΕΛ 4

    Εθνικός 0

    4ος Ομιλος

    Ομόνοια 9

    Ενωση 3

    ΑΕΚ 3

    Αρης 3

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 28 January 2006 - 15:23:06 UTC