Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμφωνία Παρισίου - ΓΓ ΟΗΕ - Τουρκία
  • [02] HΠA - Ιριλάι - Κυπριακό
  • [03] Ντούτζαρικ - Ανάν - Συνομιλία με Γκιουλ
  • [04] ΚΣΣΕ - Χέρστερ - Νέος Εισηγητής για την Κύπρο
  • [05] Τουρκία - Μάικλ Μόλερ - Κυπριακό
  • [06] Βρετανοί Εργατικοί βουλευτές - Προσχέδιο ψηφίσματος - Τουρκία
  • [07] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [08] Εθνικό Συμβούλιο - Κλεάνθους - Δηλώσεις
  • [09] Εθνικό Συμβούλιο - Συλλούρης - Δηλώσεις
  • [10] Πρόεδρος ΕΔΗ - Εθνικό Συμβούλιο
  • [11] Αθήνα - Μπακογιάννη - Παπουτσής - Κυπριακό - Τουρκία
  • [12] ECOFIN - Κύπρος - Πρόγραμμα Σύγκλισης
  • [13] ECOFIN - Ελλάδα - Προγραμμα Σταθερότητας
  • [14] ΑΤΗΚ - Κρεμμός - ΕΠΑ - Πρόστιμο
  • [15] Πρωθυπουργός Φιλανδίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [16] Υπουργός Αμυνας - Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων
  • [17] Σπύρος Κυπριανού - Πολιτικό Μνημόσυνο
  • [18] 1ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Οίνου - Συνέντευξη Τύπου
  • [19] Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση
  • [20] Αντισφαίριση - Καλιφόρνια - Νίκη του Παγδατή
  • [21] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [22] Υπουργός Δικαιοσύνης - Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [23] ΥΠΑΜ - Πρόταση ΔΗΣΥ - Μείωση στρατιωτικής θητείας
  • [24] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - ΕΦ - Εθνικό Συμβούλιο
  • [25] Αριστοφάνης Γεωργίου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [26] ΔΗΣΥ - Εθνική Φρουρά - Μείωση θητείας
  • [27] Καίτη Κληρίδου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [28] ΚΣ EΔΕΚ Λάρνακα Υποψήφιοι βουλευτές
  • [29] Γραμματέας Επικοινωνίας ΕΔΕΚ - Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [30] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κυπριακό
  • [31] Κίνημα Οικολόγων - Ληγμένα Τρόφιμα ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 15/03/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμφωνία Παρισίου - ΓΓ ΟΗΕ - Τουρκία

    Η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι σαφής και καταγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Παρίσι, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''εμείς βασιζόμαστε στον ΓΓ ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να προετοιμαστούν οι συνομιλίες καλά''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Αγκυρα αντιδρά στη συμφωνία του Παρισιού και δεν επικροτεί την επιλογή του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Αγκυρα αντιδρά ''προφανώς διότι δεν τους αρέσει η κατάληξη''.

    ''Εμείς βασιζόμαστε στον ΓΓ ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να προετοιμαστούν οι συνομιλίες καλά'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί η στάση του κ. Ανάν ύστερα από πιέσεις που φαίνεται να εξασκεί η Αγκυρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι δεν νομίζει κάτι τέτοιο.

    ''Η θέση του ΓΓ είναι σαφής. Αυτή που είπε στην κοινή μας δήλωση. Απ' εκεί και πέρα, χωρίς τη συγκατάθεση και τη συνεργασία των Τούρκων δεν μπορεί να προχωρήσει'', κατέληξε.

    [02] HΠA - Ιριλάι - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν βήματα και από τις δυο πλευρές στην Κύπρο που θα οδηγήσουν σε πιο εντατικές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    Ερωτηθείς για πρόσφατη δήλωση της Γερουσιαστή Ολυμπία Σνόου, η οποία επικρότησε τα βήματα της κυπριακής κυβέρνησης για την επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Ιριλάι ανέφερε πως «πιστεύω ότι ασφαλώς καλωσορίζουμε βήματα και από τις δυο πλευρές που θα οδηγήσουν σε πιο εντατικές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν».

    [03] Ντούτζαρικ - Ανάν - Συνομιλία με Γκιουλ

    Συνομιλία με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ και όχι με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι.

    Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούτζαρικ δήλωσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει μιλήσει με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσκεψη του κ. Ανάν στο Παρίσι, κατά την οποία ο ΓΓ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Πρόσθεσε πως ωστόσο, μετά την επίσκεψη αυτή, ο ΓΓ συνομίλησε στις 5 Μαρτίου με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ''για να συζητήσουν για τις συναντήσεις στο Παρίσι''.

    [04] ΚΣΣΕ - Χέρστερ - Νέος Εισηγητής για την Κύπρο

    Ο Γερμανός Γιοάχιμ Χέρστερ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη χθες το απόγευμα από την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνήλθε στο Παρίσι νέος Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Κατάσταση στην Κύπρο», μετά την πρόσφατη παραίτηση από τη θέση αυτή του Ούγγρου Ματίας Εορσί.

    Την Κύπρο αντιπροσώπευσαν στη συνεδρία ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης και το μέλος της αντιπροσωπείας, βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Χέρστερ, πρόεδρος της γερμανικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, εξελέγη με σαφές προβάδισμα έναντι της ανθυποψηφίου του Μπιρουτέ Βεσαϊτέ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Λιθουανίας και μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας.

    Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε παρά τις ενστάσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας καθώς και των Τ/Κ παρατηρητών, που εισηγήθηκαν όπως η ψηφοφορία γίνει τον Απρίλιο ώστε να τους δοθεί χρόνος να μελετήσουν τα βιογραφικά των δυο υποψηφίων για τη θέση. Ωστόσο η κυπριακή αποστολή επέμεινε όπως συνεχιστεί η διαδικασία και εκλεγεί ο νέος Εισηγητής.

    [05] Τουρκία - Μάικλ Μόλερ - Κυπριακό

    Η Τουρκία αξιολογεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό όχι ως ''θεσμικό σφάλμα'' εκ μέρους του ΟΗΕ αλλά ως ''ατομική διαφοροποίηση'', σύμφωνα με πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η Τουρκία δεν αισθάνεται άνετα με την επιλογή του ειδικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Μάικλ Μόλερ, μεταδίδει το ιδιωτικό τουρκικό κανάλι CNN-Turk. Γι' αυτό το λόγο, η Αγκυρα απορρίπτει το αίτημα του κ. Μόλερ να επισκεφτεί την τουρκική πρωτεύουσα με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια επίσκεψη στη φάση αυτή.

    Η Αγκυρα πρόβαλε αντίρηση στην επιλογή του Δανού διπλωμάτη επειδή ο κ. Μόλερ υπηρέτησε στην Αθήνα για μεγάλο διάστημα και είναι γνωστός ως ειδικός σε ελληνικά θέματα.

    [06] Βρετανοί Εργατικοί βουλευτές - Προσχέδιο ψηφίσματος - Τουρκία

    Προσχέδιο ψηφίσματος κατέθεσαν Βρετανοί Εργατικοί βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων, στο οποίο σημειώνεται ότι ο σκοπός των πρόσφατων τουρκικών προτάσεων για το Κυπριακό είναι η αποφυγή των νομικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ σε σχέση με την επέκταση του πρόσθετου πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης στις δέκα νέες χώρες μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Το προσχέδιο ψηφίσματος, που κατατέθηκε στις 9 Μαρτίου από τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Edward O' Hara, Alan Meale, Rudi Vis και David Lepper, καλεί παράλληλα την Τουρκία να δεσμευθεί σε μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αρχές πάνω στις οποίες εγκαθιδρύθηκε η ΕΕ και τις υποχρεώσεις της, ως υποψήφιου μέλους, έναντι της Ένωσης.

    [07] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε χθες πλήρως στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τα μέλη του Σώματος για τις εξελίξεις σε σχέση με τους κανονισμούς της ΕΕ για τους Τ/Κ, για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Παρίσι και με τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας πρόσφατα στην Αθήνα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, όσον αφορά το επόμενο βήμα, μετά το Παρίσι, δεδομένης και της τουρκικής αντίδρασης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι εκτίμηση και του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι «θα πρέπει να εργαστούμε, να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε έτσι ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ», ενώ τόνισε πως στόχος δεν είναι το Κυπριακό να μετατραπεί «σε ένα ζήτημα δημοσίων σχέσεων στη διεθνή σκηνή, με προσπάθεια ποιος θα είναι ένα βήμα μπροστά ή ένα βήμα πίσω».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία και την οποία ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των μελών του Συμβουλίου, τα μέλη διατύπωσαν τις εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και «όλα τα κόμματα πλην των ΕΔΗ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Παρίσι και διατύπωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για έναρξη διαδικασίας για την προετοιμασία συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού''.

    [08] Εθνικό Συμβούλιο - Κλεάνθους - Δηλώσεις

    Πάρα πολύ χρήσιμη χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως η ενημέρωση ήταν πλήρης και πως έγιναν και κάποιες εκτιμήσεις που αβίαστα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και η συνάντηση του Παρισιού και το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από αυτήν συνιστούν μια θετική εξέλιξη ''για την οποία εκφράσαμε όλοι την ικανοποίησή μας''.

    Υπήρξε, ανέφερε ο κ. Κλεάνθους, μια διαφοροποίηση μόνο από πλευράς ενός κόμματος.

    Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του ΔΗΣΥ από τη συνεδρία, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «δεν ήταν ευχάριστο να βλέπεις άδεια καρέκλα, όχι στην Ευρώπη αλλά στο ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο. Η άδεια καρέκλα μας λυπεί όλους αφάνταστα, και κυρίως το λαό που μας θέλει όλους ενωμένους. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή που διαχρονικά πολιτικές επιλογές έχουν ουσιαστικά επιτευχθεί».

    Ο κ. Κλεάνθους σημείωσε ότι «είμαστε στο σταυροδρόμι των πιο κρίσιμων εξελίξεων για να δούμε επιτέλους να ανοίγει ο δρόμος για μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος».

    [09] Εθνικό Συμβούλιο - Συλλούρης - Δηλώσεις

    Ικανοποίηση εκφράζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι αυτά τα οποία θα συμβούν στην εξέλιξη θα πείσουν και άλλους να αντιληφθούν ότι η ευρωπαϊκή λύση είναι η πιο ρεαλιστική λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μίας διαδικασίας εν εξελίξει, που πρέπει να μας αφήνει ικανοποιημένους, και δημιουργεί και συνθήκες ενότητας όσον αφορά το θέμα της εκκολαπτόμενης αρνητικής στάσης εκ μέρους της Τουρκίας».

    [10] Πρόεδρος ΕΔΗ - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι απαιτούνται καθαροί στόχοι και συγκεκριμένη στρατηγική στο Κυπριακό και ότι η στρατηγική της κυβέρνησης σε αυτό το στάδιο συνίσταται στο ''να δώσει χρόνο στο χρόνο και να σπρώξει τα πράγματα στο απώτερο μέλλον όταν πλέον τα τετελεσμένα επί του εδάφους μπορεί να μην είναι και αναστρέψιμα''.

    Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι οι ΕΔΗ έχουν καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο την άποψη ότι ''οποιαδήποτε προσπάθεια προεκλογικής εκμετάλλευσης των οποιωνδήποτε εξελίξεων στο Κυπριακό συνιστά πολύ επικίνδυνη ατραπό, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο την οποιανδήποτε δυνατότητα εξελίξεων''.

    [11] Αθήνα - Μπακογιάννη - Παπουτσής - Κυπριακό - Τουρκία

    Τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι η επίλυση του Κυπριακού, στα πλαίσια του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό των ευρωπαϊκών συνθηκών, παραμένει μια μεγάλη προτεραιότητα, δήλωσε ο αρμόδιος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, μετά τη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Επίσης ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε πως η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας από την Τουρκία είναι υποχρέωση που αυτή πρέπει να την πληροί χωρίς καμία παρέκκλιση και διαβεβαίωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες εντάσσονται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της εθνικής στρατηγικής.

    [12] ECOFIN - Κύπρος - Πρόγραμμα Σύγκλισης

    Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) εξέδωσε χθες θετική γνωμοδότηση για το Πρόγραμμα Σύγκλισης της Κύπρου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, ενώ μέσα στους επόμενους δύο μήνες (Απρίλιο ή Μάιο) θα βγει και επίσημα από την κοινοτική επιτήρηση.

    Από την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών προκύπτει επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση για την ένταξή της στην ευρωζώνη και την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος την 1η Ιανουαρίου 2008, όπως προβλέπεται και από τo στόχο που έχει τεθεί από την κυπριακή κυβέρνηση. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Κύπρος πληροί σήμερα τα τρία βασικά κριτήρια για την υιοθέτηση του ευρώ, δηλαδή αυτά του δημόσιου ελλείμματος (κάτω από 3% του ΑΕΠ), του δημοσίου χρέους (κάτω του 60% του ΑΕΠ ή αν είναι μεγαλύτερο να έχει πτωτικές τάσεις) και του πληθωρισμού (γύρος στο 2,5%).

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη απόφαση του Συμβουλίου εμφανίσθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ θετική» την αξιολόγηση του Προγράμματος Σύγκλισης της Κύπρου.

    [13] ECOFIN - Ελλάδα - Προγραμμα Σταθερότητας

    Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ΕCOFIN) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Η εξέλιξη αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξόδου της Ελλάδας από την κοινοτική επιτήρηση, η οποία θα γίνει πραγματικότητα την άνοιξη του 2007, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοσθεί πιστά ο προϋπολογισμός του 2006 και το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ.

    Στο κείμενο της γνωμοδότησης το ECOFIN: «αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής και την προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση στη μείωση του ελλείμματος κατά τρόπο μόνιμο». Σημειώνει επίσης ότι: «Το πρόγραμμα είναι συνεπές με το στόχο διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2006, εφόσον εφαρμοσθεί πλήρως η προβλεπόμενη προσαρμογή και με την επιφύλαξη των επιπτώσεων που ενδέχεται να έχουν στα προγραμματιζόμενα ελλείμματα τυχόν περαιτέρω στατιστικές θεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων».

    [14] ΑΤΗΚ - Κρεμμός - ΕΠΑ - Πρόστιμο

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Σταύρος Κρεμμός δήλωσε πως η Αρχή προτίθεται να πληρώσει το πρόστιμο που της έχει επιβληθεί από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού ''για παράβαση του Νόμου περί Προστασίας του Ανταγωνισμού και για την άρνηση συμμόρφωσης στις υποχρεώσεις της να παράσχει όλες τις ζητηθείσες πληροφορίες και στοιχεία κατά τη διεξαγωγή αιφνίδιας επί τόπου έρευνας στα γραφεία της, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου''.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κρεμμός είπε πως «η ΑΤΗΚ θα πληρώσει το πρόστιμο, αλλά ταυτόχρονα θα εφεσιβάλει και την απόφαση».

    [15] Πρωθυπουργός Φιλανδίας - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας Μάτι Βανχάνεν.

    Κατά τη διάρκεια των επαφών του την Πέμπτη, ο κ. Βανχάνεν θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν επίσημες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δυο κυβερνήσεων.

    Στη συνέχεια, ο κ. Βανχάνεν θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής.

    Ο κ. Βανχάνεν θα μεταβεί στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο για γεύμα εργασίας. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

    Στη συνέχεια ο Φιλανδός Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και θα συναντηθεί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ. Ακολούθως θα περιηγηθεί της ουδέτερης ζώνης και στη συνέχεια θα παρευρεθεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρεσβευτής της Φιλανδίας στην Κύπρο Ρίστο Πίποπεν.

    [16] Υπουργός Αμυνας - Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων

    Θέματα που απασχολούν τις οικογένειες των μελών της Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και αφορούν το Υπουργείο Αμυνας συζήτησαν ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και αντιπροσωπεία της Επιτροπής.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, «ο κ. Μαυρονικόλας διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία πως το θέμα της απόδοσης τιμής προς τους αγνοουμένους και τις οικογένειές τους είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου του και προωθούνται ανάλογα».

    Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκε και το θέμα της ανέγερσης ηρώου αγνοουμένων και απόδοσης τιμής στις οικογένειες αγνοουμένων.

    [17] Σπύρος Κυπριανού - Πολιτικό Μνημόσυνο

    Την ανάγκη όπως η Κύπρος αναζητήσει τα διαχρονικά μηνύματα που άφησαν πίσω τους ηγέτες όπως ο Σπύρος Κυπριανού υπέδειξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος.

    Ο κ. Ζένιος ήταν ομιλητής στο 4ο πολιτικό μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ιδρυτή του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στο μνημόσυνο τηρήθηκε μονόλεπτος σιγ εις μνήμη του Σπύρου Κυπριανού. Ακολούθησε προβολή ταινίας 15 λεπτών με στιγμιότυπα της ζωής του, συνεχίστηκε με τραγούδια και ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Υμνο.

    [18] 1ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Οίνου - Συνέντευξη Τύπου

    Με τη συμμετοχή 30 οινοποιών που θα παρουσιάσουν 127 οίνους, αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαρτίου, στη Λεμεσό, ο 1ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Οίνου που οργανώνει το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη Λεμεσό, ο Διευθυντής του Συμβουλίου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιαννάκης Γεωργιάδης ανέφερε πως στόχος του διαγωνισμού, ο οποίος έχει αναγνωριστεί επίσημα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι «να δημιουργήσει άμιλλα και υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των ντόπιων οινοποιείων».

    Σημείωσε επίσης ότι το ενδιαφέρον των οινοποιών ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο και αυτό, όπως είπε, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι νικητές θα μπορούν να φέρουν επίσημα στα κρασιά τους τη σήμανση του βραβείου που θα εξασφαλίσουν.

    [19] Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Οριακή αύξηση παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αδυνατώντας, ωστόσο, να διατηρήσει τα σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,11% που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,17% και έκλεισε στις 2.385,86 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας και διαμορφώθηκε στα 2,4 εκατομμύρια λίρες.

    Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,19% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 810,58 μονάδες.

    [20] Αντισφαίριση - Καλιφόρνια - Νίκη του Παγδατή

    Σημαντική νίκη επέτυχε χθες ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής στο τουρναουά αντισφαίρισης ''Ζωή του Ειρηνικού'' στην πόλη Ιντιαν Γουέλς της Καλιφόρνια, όπου αγωνιζόμενος στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης κέρδισε τον υπ' αριθμό 8 στην παγκόσμια κατάταξη Αργεντινό Γκαστόν Γκαούντιο με 2 - 1 σετ.

    Σήμερα, ο Κύπριος αθλητής, ο οποίος βρίσκεται από τις 6 Μαρτίου στην 27η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, θα αντιμετωπίσει τον Τσέχο Τόμας Μπέρντιχ (25ο στην παγκόσμια κατάταξη).

    Με τη χθεσινή νίκη του, ο Παγδατής βρίσκεται στην 23η θέση αυτού του τουρνουά, ενώ ο Γκαούντιο που ηττήθηκε χθες από τον Παγδατή βρέθηκε στην 24η θέση και ο σημερινός αντίπαλος του Κυπρίου αντισφαιριστή είναι 28ος.

    [21] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [22] Υπουργός Δικαιοσύνης - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Δώρος Θεοδώρου εξέφρασε τη θλίψη του για τη συμπεριφορά του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη, η οποία όπως είπε, κατεβάζει τη στάθμη του πολιτικού πολιτισμού σε ''επίπεδα επικίνδυνα χαμηλά'' και στην ''παραζάλη της προεκλογικής εκστρατείας μετατρέπει την πολιτική ανηθικότητα σε πολιτικό λόγο''.

    Σε δηλώσεις χθες το απόγευμα, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ το Σάββατο και στο Χαλκάνορα Ιδαλίου προχθές βράδυ, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης «έχει ξεπεράσει κάθε όριο ψευδολογίας αλλά και απρέπειας», προσθέτοντας πως «πρόκειται περί καθαρού Γκεμπαιλισμού, που όσο μεγαλύτερα ψέματα πεις τόσο περισσότερα μένουν».

    [23] ΥΠΑΜ - Πρόταση ΔΗΣΥ - Μείωση στρατιωτικής θητείας

    ''Ξαναζεσταμένο φαγητό'' χαρακτήρισε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, την πρόταση του ΔΗΣΥ για μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Εθνική Φρουρά.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μαυρονικόλας εξέφρασε λύπη γιατί συζητούνται θέματα άμυνας εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, σημειώνοντας ότι η συζήτηση τέτοιου θέματος δημιουργεί μια ''περιττή αναταραχή εντός στρατεύματος'', ενώ διατύπωσε ερωτηματικά γιατί ο ΔΗΣΥ δεν κατέθεσε την εν λόγω πρόταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, αλλά αντίθετα τη διατηρεί για έξι μήνες στο επίπεδο των ΜΜΕ, όπως είπε.

    [24] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - ΕΦ - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού έκανε χθες λόγο για προτάσεις από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού οι οποίες στοχεύουν στο να «χαϊδέψουν τα αυτιά των πολιτών» ενόψει των βουλευτικών εκλογών, όπως είναι η εισήγηση του εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ και πρώην Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι «απορίας άξιον» γιατί ο ΔΗΣΥ στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής του «δεν σκέφτηκε να υλοποιήσει το μέτρο που προτείνει σήμερα και το προτείνει μετά που απομακρύνθηκε από την εξουσία», προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ «θα ήταν έτοιμο να ταχθεί υπέρ της πλήρους αποστρατικοποίησης της Κύπρου» αν τα δεδομένα στο νησί ήταν διαφορετικά.

    «Εχουμε κατοχή και 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και κανένας δεν μπορεί να υποστηρίζει την αποδυνάμωση της στρατιωτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Κυπριανού ενώ για την εισήγηση του ΔΗΣΥ για μισθωτούς στρατιώτες ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο ακόμη μια ομάδα θα εναντιώνεται στην επίλυση του Κυπριακού.

    [25] Αριστοφάνης Γεωργίου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Η λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής βρίσκει σε τροχιά επίλυσης το θέμα της φερεγγυότητας των προσφύγων, ενώ ένα από τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα Βουλή είναι η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, εκτιμά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Αριστοφάνης Γεωργίου, σημειώνοντας πως η Βουλή πρέπει να αποκτήσει αυτοτέλεια και ότι το μέγιστο ζήτημα που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής είναι το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής θητείας, ο κ. Γεωργίου είπε ότι εξελέγη βουλευτής μέσα από τη ριζική ανανέωση του ΑΚΕΛ το 1991, όταν οι 17 από τους 18 βουλευτές που εξέλεξε το κόμμα ήταν νέοι άνθρωποι.

    [26] ΔΗΣΥ - Εθνική Φρουρά - Μείωση θητείας

    Αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και παράλληλη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες προτείνει ο ΔΗΣΥ, με στόχο να μετατραπεί η Εθνική Φρουρά σε ένα σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό, ημιεπαγγελματικό στρατό, με ταυτόχρονα κοινωνικά, οικονομικά και δημοσιονομικά οφέλη.

    Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος και Επίτροπος Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ μπορεί να εξυπηρετήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για προώθηση της ιδέας για απαγκίστρωση, αποναρκοθέτηση και αποστρατικοποίηση τόσο στην περίπτωση που αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται στο σύντομο μέλλον, όσο και στην περίπτωση που το Κυπριακό δεν λυθεί σύντομα.

    Οπως είπε, η λεπτομερειακή μελέτη που έκανε ιδιωτικό γραφείο για το θέμα αυτό, και παρουσιάστηκε στους Υπουργούς Οικονομικών και Αμυνας πριν ένα μήνα, δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, προκειμένου να αρχίσει ένας δημόσιος διάλογος για την πρόταση του ΔΗΣΥ.

    [27] Καίτη Κληρίδου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Εκφράζει τις θέσεις της με ειλικρίνεια χωρίς να μετρά το κόστος. Πιστεύει ότι ο πολιτικός πρέπει να καθοδηγεί το λαό και να μην παρασύρεται σε λαϊκισμούς, ο βουλευτής δεν πρέπει να «παρα-συνηθίζει» το Κοινοβούλιο ώστε να διατηρεί έντονα τη συναίσθηση ευθύνης, ενώ κυρίαρχο ρόλο στην ενασχόλησή της με την πολιτική κατέχει η έντονη επιθυμία της για λύση στο Κυπριακό και επανένωση της Κύπρου. Είναι η βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευκωσίας Καίτη Κληρίδου.

    Η κ. Κληρίδου εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1991 και επανεξελέγη το Μαΐο 1996. Στις βουλευτικές εκλογές του 2001 ανεδείχθη πρώτη επιλαχούσα βουλευτής του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία και μετά την εκλογή του Παναγιώτη Δημητρίου στο αξίωμα του ευρωβουλευτή, ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή στις 20 Ιουλίου 2004.

    [28] ΚΣ EΔΕΚ Λάρνακα Υποψήφιοι βουλευτές

    Τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΣ ΕΔΕΚ στη Λάρνακα παρουσίασε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    Οι υποψήφιοι είναι οι ακόλουθοι: Γαβαλά Δήμητρα, Λευκαρίτης Χριστόδουλος, Παπανεοφύτου Νεόφυτος, Πρέντζας Χρύσης και Σοφοκλέους Σοφοκλής.

    Σε ομιλία του ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι μεγάλη προτεραιότητα και ύψιστος στόχος της ΕΔΕΚ παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η αποκατάσταση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Παρίσι και είπε ότι «είναι προφανές πως γίνεται παραδεκτό πλέον από τον κ. Ανάν ότι χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων όπως είναι και η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς».

    [29] Γραμματέας Επικοινωνίας ΕΔΕΚ - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ''φαίνεται ότι πάσχει από επιλεκτική αμνησία, προσπαθώντας να συγκαλύψει την ανεύθυνη και μεταλλασσόμενη πολιτική του στο εθνικό θέμα''.

    Σχολιάζοντας σε διάσκεψη Τύπου δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι ''η επίθεση του κ. Αναστασιάδη εναντίον των Υπουργών της ΕΔΕΚ αποτελεί ξαναζεσταμένο αλλά ανούσιο φαγητό'', προσθέτοντας ότι ''οι Υπουργοί της ΕΔΕΚ έχουν καθιερώσει άψογη διαδικασία αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας στις προσλήψεις, τοποθετήσεις, προαγωγές και μεταθέσεις τερματίζοντας το καθεστώς κομματισμού και αναξιοκρατίας που επικρατούσε επί ημερών του ΔΗΣΥ''.

    [30] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κυπριακό

    Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σχετικά με το Κυπριακό δεν πρέπει να εκπλήττει κανένα, καθώς είναι γνωστή η τακτική που ακολουθεί η Τουρκία όποτε προκύπτει θέμα δημιουργίας προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης.

    «Δεν εκπλήττει κανένα το περιεχόμενο της συνομιλίας αυτής νοουμένου ότι είναι γνωστές οι θέσεις και η τακτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά πάντα όταν προκύπτει προσπάθεια για δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων, όπως η πρωτοβουλία του Παρισιού για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε.

    [31] Κίνημα Οικολόγων - Ληγμένα Τρόφιμα

    Την αυστηρή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την υγιεινή των τροφίμων καθώς και τη δημιουργία μηχανισμών αποδοτικού ελέγχου στον τόπο μας ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, ζητά το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τα ληγμένα τρόφιμα, η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου είπε πως το Κίνημα προτείνει το διορισμό Επιτρόπου Καταναλωτών για το θέμα της ασφάλειας τροφίμων, που θα έχει το συντονισμό και την ευθύνη ανάληψης δράσης για την προστασία του κοινού, την αύξηση των λειτουργών της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας με τροποποίηση του άρθρου 67 του Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 15 March 2006 - 15:23:09 UTC