Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωθυπουργός Φιλανδίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Μόλερ
  • [03] Κουμουτσάκος - Μόλερ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [04] Εκθεση Μπροκ - Εκθεση
  • [05] Φιλανδός Πρωθυπουργός - Μάικλ Μόλερ
  • [06] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Μπακογιάννη - ΗΠΑ
  • [07] Πληθωρισμός - Φεβρουάριος - ΕΕ - Κύπρος
  • [08] Πρεσβεία ΗΠΑ - Δημοσίευμα - ''Ηλιος'' - Διάψευση
  • [09] ΟΤΕΝετ - Συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV - ΕΕ - Καταγγελία
  • [10] Λιλλήκας - Εκθεση για Ρίτσο - Εγκαίνια
  • [11] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Δεύτερη ημέρα - Κύπρος
  • [12] Καλαθόσφαιρα - Τελικός Πρωταθλήματος - ΑΕΛ - Απόλλων
  • [13] Παγδατής - Τουρνουά Ειρηνικού
  • [14] Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [15] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [16] Γιάννος Λαμάρης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [17] Νίκος Τορναρίτης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 17/03/2006

  • [01] Πρωθυπουργός Φιλανδίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Οπως όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, έτσι και η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει πρώτα όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προτού καταστεί πλήρες μέλος της Ενωσης, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας Μάτι Βανχάνεν, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Φιλανδού Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

    Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ύστερα από γεύμα εργασίας που είχαν στο Προεδρικό, ο Φιλανδός Πρωθυπουργός είπε ότι στις συνομιλίες που προηγήθηκαν συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό, οι άριστες διμερείς σχέσεις, καθώς και θέματα που άπτονται του προγράμματος της Φιλανδικής Προεδρίας της ΕΕ που θα αρχίσει τον Ιούλιο του 2006.

    «Η Τουρκία είναι μια υποψήφια χώρα με την οποία αρχίσαμε σοβαρές διαπραγματεύσεις. Μπορεί να γίνει ένα νέο μέλος της ΕΕ, εάν και όταν μπορέσει να εκπληρώσει τα κριτήρια που είναι αναγκαία πριν την ένταξη. Αυτά τα κριτήρια είναι τα ίδια για όλες τις υποψήφιες χώρες», τόνισε ο κ. Βανχάνεν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την εποικοδομητική στάση που τηρεί η Φιλανδία τόσο στο Κυπριακό όσο και σε ό,τι αφορά στην αποσύνδεση των δυο κανονισμών για τους Τ/Κ.

    «Είμαστε ευγνώμονες για την εποικοδομητική στάση της Φιλανδίας σχετικά με το Κυπριακό αλλά και για θέματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω και δημόσια τον κ. Βανχάνεν για την εξαιρετικά υποβοηθητική στάση της φιλανδικής κυβέρνησης στις προσπάθειές μας εντός της ΕΕ για άρση του αδιεξόδου σχετικά με τους κανονισμούς για την Κύπρο και τους Τ/Κ που είχαν ως αποτέλεσμα τη συμφωνία της 27ης Φεβρουαρίου 2006», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών συζητήθηκε το Κυπριακό αλλά και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, για τα οποία οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις, όπως η στρατηγική της Λισαβόνας, το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε βεβαιότητα ότι η Φιλανδία θα τιμήσει τη μέχρι σήμερα παράδοση και θα φέρει εις πέρας για άλλη μια φορά μια επιτυχημένη Προεδρία της ΕΕ.

    Παπαδόπουλος και Βανχάνεν αναφέρθηκαν και στις άριστες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, τις οποίες αποφάσισαν να εμβαθύνουν περαιτέρω.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε επίσης τη Φιλανδία για τη συμβολή της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ,) της οποίας διοικητής υπήρξε ο Στρατηγός Μαρτόλα από τη Φιλανδία, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρώτος διαμεσολαβητής στο Κυπριακό ήταν ο Φιλανδός Σακάρι Τουομιόγια.

    «Η Κύπρος, που βρίσκεται στο νοτιότερο σύνορο της ΕΕ, και η Φιλανδία στο βορειότερο, μπορούν να δώσουν τη δική τους συμβολή στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χρησιμοποιώντας τη γεωγραφική τους θέση και την εμπειρία τους με τις γείτονες χώρες», επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Επίσης, ευχαρίστησε τη Φιλανδία για τις πολλές χιλιάδες πολιτών της που επιλέγουν την Κύπρο για τις διακοπές τους, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο λαών καθώς και στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Μόλερ

    Aπαράδεκτες και υποσκαπτικές προς το έργο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν χαρακτήρισε τις αντιρρήσεις που προβάλλει η τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με τον ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό Μάικλ Μόλερ και την εκτέλεση των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Πρωθυπουργό της Φιλανδίας Μάτι Βανχάνεν, ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε πως ''αναμένουμε ότι τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ασκήσουν την επιρροή τους πάνω στην Τουρκία και να της κάμουν ξεκάθαρο ότι δεν γίνεται κάθε φορά που ορίζεται ένας αντιπρόσωπος του ΓΓ να προβάλλουν αυτές τις απαράδεκτες αντιρρήσεις''.

    Δεν ξέρω, ανέφερε, αν αυτές οι αντιρρήσεις γίνονται με στόχο τον εκφοβισμό, τον εκβιασμό.

    ''Αυτή η συμπεριφορά, είναι συμπεριφορά προσβλητική, κατά την άποψη μου, προς τα Ηνωμένα Εθνη και πρέπει να τερματιστεί'', πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας πως ''όταν διορίστηκε ο κ. Μόλερ οι Τούρκοι δεν είπαν τίποτα, δεν είχαν καμία αντίρρηση''.

    Αρα τώρα, πρόσθεσε, οι αντιρρήσεις φαίνεται ότι σχετίζονται με την απόφαση στο Παρίσι και θέλουν να την σαμποτάρουν.

    Αυτό για τον ίδιο, κατέληξε, ''είναι το μήνυμα που στέλλει η Τουρκία''.

    [03] Κουμουτσάκος - Μόλερ - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για απόρριψη από την Τουρκία του αιτήματος του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ να επισκεφθεί την Αγκυρα είπε πως ο ΓΓ αποφασίζει για το διορισμό των συνεργατών του καθώς και για την αποστολή που έχουν και «είναι προφανές ότι σε τέτοιες αποφάσεις δεν υπάρχουν περιθώρια συνδιοίκησης».

    Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό δύο θετικές εξελίξεις, την υιοθέτηση του χρηματοδοτικού κανονισμού για τους Τουρκοκύπριους και το ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των Παρισίων μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και του Προέδρου Παπαδόπουλου, λέγοντας ότι οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν μονομερή χαρακτήρα.

    «Πιστεύω ότι διαμορφώνεται μια θετική δυναμική, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και από τα κράτη εκείνα που έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει ένα ενδιαφέρον να υπάρξει πρόοδος», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, και παρατήρησε ότι «είναι ορατή μια αμήχανη έλλειψη ανταπόκρισης» από την πλευρά της Τουρκίας απέναντι σε αυτές τις θετικές εξελίξεις.

    [04] Εκθεση Μπροκ - Εκθεση

    Με σημαντική πλειοψηφία (397 υπέρ, 95 κατά και 37 αποχές) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε χθες έκθεση του Ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ σχετικά με το έγγραφο στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση-2005, η οποία καλεί την Αγκυρα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης.

    Συγκεκριμένα, η έκθεση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να ''άρουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών οι οποίοι αφορούν, μεταξύ άλλων, τα πλοία που φέρουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα πλοία που προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια, ξεκινώντας από λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τα κυπριακά αεροσκάφη».

    Παράλληλα εκφράζει λύπη για τη μονομερή δήλωση, στην οποία προέβη η Τουρκία με την ευκαιρία της υπογραφής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Άγκυρας και υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας.

    Στην έκθεση δεν γίνεται καμία αναφορά για τα κατοχικά στρατεύματα στα κατεχόμενα, αφού σχετική τροπολογία του Ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, η οποία προέβλεπε την πλήρη απόσυρση τους, δεν έγινε αποδεκτή.

    Η έκθεση του Γερμανού Ευρωβουλευτή αποτυπώνει τον προβληματισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ και ζητά να τηρηθούν με αυστηρότητα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές συμφωνίες.

    Νωρίτερα με τροπολογία που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμπεριλήφθηκε στην έκθεση Μπροκ, το Σώμα χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου του 2006 ''σχετικά με την έγκριση κανονισμού για την καθιέρωση μέσου χρηματοδοτικής στήριξης, με σκοπό την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας''.

    Την τροπολογία κατέθεσαν μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στην έκθεση του κ. Μπροκ, αναφορικά με τη διεύρυνση, καλείται επίσης η τουρκική κυβέρνηση να διευκρινίσει ρητά ότι η μονομερής δήλωσή της, με την ευκαιρία της υπογραφής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας, δεν αποτελεί τμήμα της διαδικασίας κύρωσης στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, παρέχοντας έτσι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να κυρώσει το πρόσθετο πρωτόκολλο.

    [05] Φιλανδός Πρωθυπουργός - Μάικλ Μόλερ

    Ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας Μάτι Βανχάνεν είχε χθες το απόγευμα στο αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Μάικλ Μόλερ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τον κ. Βανχάνεν υποδέχθηκε ο διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υποστράτηγος Rafael Jose Barni και εν συνεχεία ο Φιλανδός Πρωθυπουργός επιθεώρησε τιμητικό άγημα.

    Ακολούθησε η συνάντηση με τον κ. Μόλερ.

    Στη συνέχεια ο κ. Βανχάνεν και η συνοδεία του είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη νεκρή ζώνη.

    [06] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Μπακογιάννη - ΗΠΑ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη μεταβαίνει στις 22 Μαρτίου στις ΗΠΑ όπου, το απόγευμα (τοπική ώρα) της επόμενης ημέρας, θα συναντηθεί με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, η ημερομηνία της επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ καθορίστηκε χθες, ενώ το πρόγραμμα των συναντήσεων της δεν έχει καθοριστεί στις λεπτομέρειές του.

    Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης στις ΗΠΑ, η ΥΠΕΞ της Ελλάδας ενδέχεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές και με την ελληνική ομογένεια.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κουμουτσάκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν συναντήσεις της κ. Μπακογιάννη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ή στο Πεντάγωνο, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχουν απόλυτα οριστικοποιημένες συναντήσεις».

    Ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε επίσης ότι η συνάντηση με την κ. Ράις θα έχει χαρακτήρα ενημερωτικό και οι συζητήσεις θα καλύψουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

    [07] Πληθωρισμός - Φεβρουάριος - ΕΕ - Κύπρος

    Στο 2,3% κυμάνθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Φεβρουάριο του 2006, έναντι 2,0% που ήταν τον Ιανουάριο. Την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός στην ΕΕ των «25» ήταν 2,2% και στην Ευρωζώνη 2,3%.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, o πληθωρισμός στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, είτε παρέμεινε αμετάβλητος (Γερμανία), είτε σημείωσε σημαντική μείωση (Γαλλία). Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, δεδομένου ότι οι δύο αυτές χώρες αποτελούν και το δείκτη για την πολιτική των ευρωεπιτοκίων, που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Το ψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε στη Λετονία (7,0%) και στη συνέχεια στην Εσθονία (4,5%) και στη Σλοβακία (4,3%). Στον αντίποδα, τις καλύτερες επιδόσεις είχαν η Πολωνία (0,9%), η Φιλανδία (1,1%) και η Σουηδία (1,1%).

    [08] Πρεσβεία ΗΠΑ - Δημοσίευμα - ''Ηλιος'' - Διάψευση

    Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία διαψεύδει δημοσίευμα στον ελληνικό Τύπο για μυστική έκθεση της Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία εν μέρει επιρρίπτει ευθύνες στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου για το δυστύχημα του περασμένου Αυγούστου με το αεροσκάφος της εταιρείας ''HELIOS''.

    «Δεν υπάρχει έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συντριβή (του αεροσκάφους) της HELIOS. Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει την τελική ευθύνη για διερεύνηση της συντριβής και για δημοσιοποίηση του πορίσματος για το ατύχημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Οπως αναφέρει «πρόφατο δημοσίευμα στον ελληνικό Τύπο υποστήριξε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Αεροπορίας εξέδωσε μια μυστική έκθεση, η οποία εν μέρει επιρρίπτει ευθύνες στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου για τη συντριβή (του αεροσκάφους) της HELIOS τον περασμένο Αύγουστο. Αυτό είναι λανθασμένο».

    [09] ΟΤΕΝετ - Συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV - ΕΕ - Καταγγελία

    Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δεχθεί και εξετάζει καταγγελία της ΟΤΕΝετ, σύμφωνα με την οποία η συμφωνία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) με το συνδρομητικό κανάλι Lumiere TV (LTV), δημιουργεί συνθήκες μονοπωλίου στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο.

    Την πληροφορία δημοσιεύει το έγκυρο έντυπο κοινοτικών ειδήσεων «Εuropolitique» στις Βρυξέλλες, το οποίο αναφέρει ότι η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής θα εξετάσει την καταγγελία, στο πλαίσιο του κοινοτικού κανονισμού περί συγκεντρώσεων (συγχωνεύσεις).

    Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η ΟΤΕΝετ, που είναι θυγατρική του ΟΤΕ και δραστηριοποιείται στην Κύπρο στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, θεωρεί ότι η συγχώνευση της ΑΤΗΚ με την LTV θα δημιουργούσε ένα μονοπώλιο στην Κύπρο, το οποίο θα εξουδετέρωνε όλους τους άλλους ανταγωνιστές, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αγορά.

    Κι αυτό γιατί, η ΑΤΗΚ έχει ηγετική θέση στην κυπριακή αγορά τηλεπικοινωνιών, ενώ η LTV είναι δορυφορικό κανάλι, το οποίο έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την αναμετάδοση αθλητικών γεγονότων μέχρι το 2010. Με δεδομένο ότι μόνο η ΑΤΗΚ έχει την υποδομή για επίγεια δορυφορική τηλεόραση, χρησιμοποιώντας αυτές τις υποδομές θα είναι δυνατόν να προσφέρουν πακέτα υπηρεσιών, κυρίως στις ευρυζωνικες συνδέσεις (ΑDSL) σε πολύ χαμηλή τιμή, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Προστίθεται πως η LTV ιδρύθηκε το 1993 και έχει πάνω από 60.000 συνδρομητές. Το μερίδιο της LTV στην κυπριακή αγορά είναι 30%. Η ATHK ελέγχει το 97% της σταθερής τηλεφωνίας, το 93% της κινητής τηλεφωνίας, το 94% της αγοράς Ιντερνετ και είναι η μόνη που ελέγχει τις ευρυζωνικές υπηρεσίες.

    Σήμερα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ΑΤΗΚ προσφέρει εξαμηνιαία δωρεάν συνδρομή για τις ευρυζωνικές υπηρεσίες της miVision σε όλους τους πελάτες που έχουν συνδρομή ADSL.

    [10] Λιλλήκας - Εκθεση για Ρίτσο - Εγκαίνια

    Ο Γιάννης Ρίτσος τίμησε με τη ζωή και το έργο του τον Ελληνισμό και τους αγώνες του και αυτή η έκθεση δεν είναι παρά ένα ελάχιστο δείγμα τιμής, μία έκφραση εκτίμησης και αναγνώρισης του χρέους που έχουμε απέναντι στον Γιάννη Ρίτσο, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, σε χαιρετισμό του στα Εγκαίνια Εκθεσης Τεκμηρίων από το αρχείο του Γιάννη Ρίτσου, στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

    Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, είπε ο κ. Λιλλήκας, δίκαια ονομάστηκε «ποιητής της Ρωμιοσύνης και του κόσμου», γιατί με το έργο του εξέφρασε όσο κανένας άλλος τους καημούς, τους αγώνες, τις αγωνίες και τα οράματα του Ελληνισμού για ένα καλύτερο αύριο, μέσα σε έναν κόσμο της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    [11] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Δεύτερη ημέρα - Κύπρος

    Με έξι αθλητές σε τέσσερα αθλήματα συμμετέχει η Κύπρος στη σημερινή δεύτερη ημέρα των 18ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων, που διεξάγονται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

    Η Κύπρος συμμετέχει στην κολύμβηση, την πυγμαχία, την άρση βαρών και τη σκοποβολή.

    Στην κολύμβηση θα αγωνιστεί στα 100 μέτρα ελεύθερο η Αννα Στυλιανού, στην πυγμαχία (κατηγορία 60 κιλών) θα αγωνιστεί ο Οβίντιου Μπόμπιρνατ, στην άρση βαρών (κατηγορία 62 κιλών) θα αγωνιστούν οι Δημήτρης Μινασίδης και Κωνσταντίνος Βασιλειάδης και στη σκοποβολή, στο διπλό αεροβόλο τυφέκιο, θα αγωνιστούν οι αθλήτριες Φανή Θεοφάνους και Μαριλένα Κωνσταντίνου.

    Εξάλλου, κατά την πρώτη ημέρα των αγώνων, ο Ηρόδοτος Γιωργάλλας προκρίθηκε με 14.950 βαθμούς στον τελικό των κρίκων και ο Κωνσταντίνος Αριστοτέλους πέρασε στον τελικό των ασκήσεων εδάφους με 14.600 βαθμούς και στον τελικό του σύνθετου ατομικού με 80.900 βαθμούς

    [12] Καλαθόσφαιρα - Τελικός Πρωταθλήματος - ΑΕΛ - Απόλλων

    ΑΕΛ και Απόλλων δίνουν απόψε τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στο πλαίσιο του τελικού των πλέι οφ του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.

    Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 20.30 στο στάδιο ''Νίκος Σολομωνίδης''.

    Στα ημιτελικά η ΑΕΛ απέκλεισε την ΕΝΑΔ με 3 - 0 και ο Απόλλωνας απέκλεισε τον Κεραυνό με 3 - 1.

    [13] Παγδατής - Τουρνουά Ειρηνικού

    Ο Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει στα προημιτελικά του τουρνουά αντισφαίρισης του Ειρηνικού τον 2ον στην παγκόσμια κατάταξη, Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ.

    Ο Παγδατής πέρασε στα προημιτελικά του τουρνουά, που διεξάγεται στην πόλη Ιντιαν Γουέλς της Καλιφόρνιας, νικώντας με 2 - 0 σετ τον Τσέχο Τόμας Μπέρντιχ, 25ον στην παγκόσμια κατάταξη.

    [14] Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Απώλειες, για δεύτερη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τις πιέσεις που δέχονται τις τελευταίες ημέρες οι τραπεζικοί τίτλοι να συνεχίζονται και στη σημερινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,18%, υποχωρώντας στις 2.316,82 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3,9 εκατομμύρια λίρες, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν συνολικά συναλλαγές αξίας πέραν των τριών εκ. λιρών.

    Πτώση σε ποσοστό 1,17% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 787,1 μονάδες.

    [15] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [16] Γιάννος Λαμάρης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Στο πλαίσιο του διαχωρισμού των εξουσιών, η αυτονόμηση της Βουλής είναι εκ των ων ουκ άνευ, δηλώνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η δημιουργία νομοπαρασκευαστικής υπηρεσίας στη Βουλή ''θα δώσει φτερά'' στο κοινοβουλευτικό έργο.

    O βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού πιστεύει ότι ο φόρτος εργασίας που επωμίστηκε το Κοινοβούλιο μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επιβάλλει αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής στην εγγραφή αυτεπάγγελτων θεμάτων και ότι ενδεχομένως και ο κανονισμός να χρήζει εκσυγχρονισμού. Ο κ. Λαμάρης ανέφερε ακόμα ότι πιθανόν να πρέπει να επανεξετασθεί και η διαδικασία συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού από την Ολομέλεια της Βουλής.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, είπε πως εισήλθε στη Βουλή νιώθοντας αγωνία από την έλλειψη εμπειρίας.

    «Ο στόχος μου δεν ήταν να πάρω απλά μια θέση στα έδρανα, αλλά να μπορέσω να υπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε, προσθέτοντας ότι από την προηγούμενη κοινωνική και πολιτική του δραστηριότητα είχε συναίσθηση του τι σημαίνει «να είσαι δημόσιο πρόσωπο και να αναμένει ο Κύπριος πολίτης από σένα να παράγεις έργο, ανεξάρτητα από την οπτική γωνία με την οποία αντικρίζει ο καθένας την παραγωγή έργου στον τόπο».

    [17] Νίκος Τορναρίτης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Ο πολιτικός πρέπει να προτάσσει το δημόσιο συμφέρον και μετά να μπαίνει στις προσωπικές διαδρομές, δηλώνει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευκωσίας Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος παρομοιάζει τις συγκινησιακές φορτίσεις του πολιτικού με καρδιογράφημα, υποστηρίζει ότι η Βουλή πρέπει να αποκτήσει δική της Νομική Υπηρεσία και ζητά επαναφορά των τηλεοπτικών συνεργείων στις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της παρούσας θητείας, ανέφερε ότι η πρώτη του πενταετία στη Βουλή ήταν «εμπειρία ζωής».

    «Γνώρισα καινούργιους φίλους, συνδέθηκα με ανθρώπους, ήρθα αντιμέτωπος με μικρά και μεγάλα προβλήματα, προσπάθησα να προσφέρω λύσεις να απαλύνω πληγές, να δώσω κουράγιο και να σπρώξω λίγο μπροστά τα πράγματα», είπε, σημειώνοντας πως «θα απαντήσουν άλλοι εάν τα κατάφερα».

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά, θα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να προτάξει το δημόσιο συμφέρον και μετά να μπαίνει στις προσωπικές διαδρομές.

    Αξιολογώντας την προσφορά του, αναφέρει: «προσπάθησα να μιλήσω απλά και καθαρά μέσα και έξω από τη Βουλή, εργάστηκα σε συγκεκριμένα νομοσχέδια και νομοθετήματα, το σημαντικότερο ήταν ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που άνοιξε το δρόμο σε ένα όνειρο που είχαμε για πολλές δεκαετίες στην Κύπρο, να καταστήσουμε τον τόπο μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 17 March 2006 - 15:23:08 UTC