Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία
  • [02] Εκπρόσωπος Κυπριακό - Μόλερ Τουρκία
  • [03] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο
  • [04] Ευρωκοινοβούλιο - Ψήφισμα για Τουρκία
  • [05] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κουτσού - Εκθεση Μπροκ
  • [06] Πρόεδρος ΕΔΗ - Ευρωκοινοβούλιο - Προσφυγική πολιτική
  • [07] Επαλξη - Εκθεση Μπροκ - Υιοθέτηση
  • [08] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση
  • [09] ΓΓ ΑΚΕΛ - Δερύνεια - Δικοινοτική εκδήλωση - Χριστόφιας
  • [10] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Λονδίνο - Ευρωκοινοβούλιο
  • [11] Υπουργός Εσωτερικών - Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [12] ΓΓ ΑΚΕΛ -Υπουργείο Εσωτερικών- Τίτλοι σε εκτοπισθέντες
  • [13] ΔΗΣΥ - Χριστοφόρου - Παπαπολυβίου - Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [14] Υπουργός Συγκοινωνιών - ''Ήλιος'' - ''Αjet''
  • [15] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ajet
  • [16] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αjet
  • [17] Εκπρόσωπος Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
  • [18] Εκπρόσωπος Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ελλάδας
  • [19] Δικηγορικό γραφείο Τάσσου Παπαδόπουλου - Καταχώρηση αγωγής
  • [20] Παγδατής - Τουρνουά Καλιφόρνιας - Ηττα
  • [21] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 21η αγωνιστική
  • [22] Καλαθόσφαιρα - Τελικός Πρωταθλήματος - Νίκη ΑΕΛ
  • [23] Πετόσφαιρα - Παφιακός - Πρωταθλητής
  • [24] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Τρίτη ημέρα - Κύπρος
  • [25] Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Εφήβων Τοξοβολίας - Κύπρος - Χρυσό
  • [26] Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [27] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [28] Γιώργος Χατζηγεωργίου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [29] Μαρίνος Σιζόπουλος - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 18/03/2006

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία

    Ικανοποίηση για το προχθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εξέφρασε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως με την απόφασή του το Ευρωκοινοβούλιο έχει κινηθεί στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Χριστόφιας είπε πως το ψήφισμα περιλαμβάνει τις προειδοποιήσεις που δίνονται στην Τουρκία από πλευράς της ΕΕ στο σύνολό της αλλά και από διαπρεπείς παράγοντες, προσθέτοντας πως στο ψήφισμα τίθενται ξεκάθαρα οι υποχρεώσεις της Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν ανησυχίες της Τουρκίας, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι η Τουρκία φυσιολογικά ξεκίνησε να ανησυχεί από την ώρα που άρχισε τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη ζημιά στον τόπο και στις προσπάθειες της ε/κ πλευράς γίνεται όταν ''εμείς προσπαθούμε να δημιουργούμε στον εαυτό μας ολοένα και περισσότερη ανησυχία και να υπονομεύουμε τις δυνατότητες, όχι καν τις προσπάθειες, να βάλουμε την Τουρκία μέσω και της ΕΕ ενώπιον των ευθυνών της''.

    [02] Εκπρόσωπος Κυπριακό - Μόλερ Τουρκία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας είπε πως θέματα που αφορούν και την ουσία του Κυπριακού θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη ενός νέου γύρου συνομιλιών, υπογραμμίζοντας πως αυτό που αναμένει και προσδοκεί η κυβέρνηση είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία που συμφωνήθηκε στο Παρίσι.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η τελική ατζέντα των θεμάτων θα συμφωνηθεί στις πρώτες συναντήσεις μεταξύ του αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα με τους εκπροσώπους των δύο ηγετών, με βάση την απόφαση του Παρισιού.

    Υπενθύμισε πρόταση Προέδρου της Δημοκρατίας ότι πρόοδος στα θέματα που θα προετοιμάζουν τις συνομιλίες θα συμβάλει θετικά και στην πρόοδο των υπολοίπων μέτρων.

    [03] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε βαθιά ικανοποίηση για τις χθεσινές εκκλήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους για επάνοδο στο Εθνικό Συμβούλιο, αναφέροντας ότι ''μέσα από τις εκκλήσεις για συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο, αναγνωρίζεται πόσο σημαντική είναι η παρουσία μιας μεγάλης παράταξης που έχει κύρος, λόγο και ρόλο να διαδραματίσει στις κοινές προσπάθειες όλων για το καλό της πατρίδας μας''.

    Μιλώντας χθες το απόγευμα σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως οι λόγοι της αναστολής της συμμετοχής του ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο είναι καλά γνωστοί και δεν θεωρεί πως επανάληψη τους θα συνέβαλε στην επιθυμητή για όλους ενότητα.

    Εξάλλου, ανέφερε, τα προβλήματα λειτουργίας ενός κορυφαίου θεσμού, είναι γνωστά σε όλους τους συμμετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο.

    [04] Ευρωκοινοβούλιο - Ψήφισμα για Τουρκία

    Καταπέλτη για την Τουρκία, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αναφέροντας ότι η απόφαση ''είναι μια αυστηρή προειδοποίηση'' προς την Αγκυρα ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τους όρους που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 3 Οκτωβρίου 2005.

    Επίσης ο κ. Ομήρου χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία, όπως είπε, σε συνεργασία με την ΕΔΕΚ προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας επί της έκθεσης του Ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ ''δυνάμει της οποίας οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική σχέση των κατεχομένων με χώρες μέλη της ΕΕ θα περνά αναγκαστικά μέσα από την απόδοση της περίκλεισης της περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, τον άμεσο τερματισμό του σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης δυνάμει του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει βέτο''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι βρίσκεται σε επαφή τόσο με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου όσο και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν για να υιοθετηθεί το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

    [05] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κουτσού - Εκθεση Μπροκ

    Την απόφαση της Ευρωβουλής να υιοθετήσει την έκθεση του Ελμαρ Μπροκ, χαιρέτισε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ούτως ώστε να καταστεί πιο καθοριστική για την Τουρκία.

    Σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κουτσού ευχαρίστησε, παράλληλα, τόσο τους Ευρωβουλευτές όσο και εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την απόφαση και κάλεσε ταυτόχρονα τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο που στηρίζουν λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν να αντιληφθούν ότι, άλλα προβλέπει και άλλα καθορίζει η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

    Αναφερόμενος στην απόφαση της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου να καθορίσει ως βάση για διαπραγμάτευση το σχέδιο Ανάν με τροποποιήσεις, κάλεσε ενόψει των εκλογών τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες να την ανατρέψουν με τη ψήφο τους έτσι ώστε να υπάρξει συμπόρευση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [06] Πρόεδρος ΕΔΗ - Ευρωκοινοβούλιο - Προσφυγική πολιτική

    Οι ΕΔΗ χαιρετίζουν τη προχθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως μια σωστή απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης του Ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ, με την οποία η Τουρκία καλείται, μεταξύ άλλων, να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης και να άρει τους περιορισμούς που αφορούν τα πλοία υπό κυπριακή σημαία και τα κυπριακά αεροσκάφη.

    Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως «η Τουρκία έχει υποχρέωση να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο και πρέπει χωρίς διασυνδέσεις με άλλα θέματα, χωρίς αιτιολογίες και προφάσεις να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει λάβει απέναντι στην ΕΕ για αυτό το θέμα».

    Πρόσθεσε παράλληλα πως «σίγουρα πρέπει να εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο, όμως το Πρωτόκολλο από μόνο του δεν προωθεί τη λύση του Κυπριακού, δεν είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος, γι' αυτό παράλληλα με αυτά τα θετικά βήματα που λαμβάνει το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει η δική μας πλευρά να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανάκτησης της αξιοπιστίας μας σε διεθνές επίπεδο, έτσι που να αρχίσουν να ασκούνται επιτέλους πιέσεις επί της Τουρκίας και επί της ουσίας του Κυπριακού».

    [07] Επαλξη - Εκθεση Μπροκ - Υιοθέτηση

    Η έκθεση του Ελμαρ Μπροκ που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντανακλά τη βούληση της κοινής γνώμης στην Ευρώπη και υιοθετεί την πάγια θέση της Κύπρου για τον κανονισμό σε σχέση με το λεγόμενο απευθείας εμπόριο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου.

    Προσθέτει πως ''είναι τούτο ακόμη μια απόδειξη ότι με υπομονή και επιμονή στις δίκαιες και αιτιολογημένες θέσεις μας επιτυγχάνεται η ευρύτερη υιοθέτησή τους''.

    ''Οι προσπάθειές μας πρέπει να συνεχιστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα την οποία δυστυχώς τορπιλίζει μόνιμα ο ΔΗΣΥ σε μιαν προσπάθεια αποπροσανατολισμού, με λαϊκισμό και μια φανατική αντιπολιτευτική στάση. Ομως οι πολίτες αγρυπνούν και γνωρίζουν'', αναφέρει η Επαλξη.

    [08] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση

    Στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη λόγω του πολύ βεβαρημένου προγράμματος του Προέδρου Παπαδόπουλου πριν την αναχώρησή του για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Σε δήλωσή του, ''με αφορμή δημοσιεύματα και δηλώσεις στελεχών του ΔΗΣΥ τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με αίτημα του κ. Αναστασιάδη για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος'', ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι είναι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έλαβε μόλις χθες επιστολή από κ. Αναστασιάδη ο οποίος ζητούσε συνάντηση, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, στις 23 Μαρτίου 2006.

    Πρόσθεσε ότι ''λόγω του πολύ βεβαρημένου προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Αναστασιάδη με τον οποίο διευθετήθηκε συνάντηση τους στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2006, στις 7.00 το απόγευμα''.

    [09] ΓΓ ΑΚΕΛ - Δερύνεια - Δικοινοτική εκδήλωση - Χριστόφιας

    Ως ένα θετικό βήμα στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χαρακτήρισε την δικοινοτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν απόψε στην Δερύνεια με σύνθημα: «Για μια ενωμένη Κύπρο», ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''μεταξύ των δύο κομμάτων εδώ και καιρό αναπτύσσεται ένας συγκεκριμένος και θα έλεγα, χωρίς να καλλιεργούμε υπέρμετρες προσδοκίες, παραγωγικός διάλογος πάνω σε διάφορες πτυχές των προτάσεων του Γ.Γ. του ΟΗΕ που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο του για λύση του Κυπριακού''.

    Μέσα απ αυτό το διάλογο, συνέχισε, επιχειρείται η κατανόηση των θέσεων και των ανησυχιών των δύο κομμάτων για τη λύση του Κυπριακού σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί συναντίληψη για τις αλλαγές που πρέπει να επιτευχθούν επί των προτάσεων του Γ.Γ.

    [10] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Λονδίνο - Ευρωκοινοβούλιο

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι «αποτελεί καταπέλτη για την Τουρκία» το προχθεσινό ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία, το οποίο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Ομήρου μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου σήμερα το βράδυ θα μιλήσει σε χοροεσπερίδα της ΕΔΕΚ Βρετανίας. Στη χοροεσπερίδα θα παρευρεθούν ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία Πέτρος Ευτυχίου, βουλευτές και ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι κυπριακών κομμάτων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κυπρίων Αποδήμων.

    Όπως είπε, το Ευρωκοινοβούλιο «απαιτεί με σαφήνεια από την Τουρκία την πλήρη συμμόρφωσή της στις υποχρεώσεις που της έχει αναθέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο της 3ης Οκτωβρίου 2005».

    [11] Υπουργός Εσωτερικών - Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Κανένας εκτοπισμένος δεν θα μείνει χωρίς στέγη, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, προσθέτοντας ότι ''είναι δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτή, πέραν την απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και είναι γραπτή τοποθέτηση δική μας ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων''.

    ''Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα'', είπε ο κ. Χρίστου διευκρινίζοντας η απαλλοτρίωση των τουρκοκυπριακών περιουσιών πάνω στις οποίες έχουν κτισθεί προσφυγικές κατοικίες είναι κάτι για το οποίο ''από το 1974 και εντεύθεν, σωστά ενεργώντας όλες οι κυβερνήσεις απέφυγαν με επιμέλεια μια τέτοια απόφαση''.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χρίστου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο γραφείο του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και Βουλευτές του κόμματος, πέρα από την απόφαση για την τιτλοποίηση των 13,5 χιλιάδων οικιών και την παραχώρηση άλλων 13,5 χιλιάδων οικοπέδων η κυβέρνηση προχωρεί και σε δραστική αύξηση των δαπανών για την ανακούφιση των εκτοπισθέντων.

    [12] ΓΓ ΑΚΕΛ -Υπουργείο Εσωτερικών- Τίτλοι σε εκτοπισθέντες

    Κανένας πρόσφυγας δεν θα μείνει χωρίς σπίτι και στο τέλος της ημέρας χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του από την ενημέρωση της οποίας αυτός και οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, Κώστας Παπακώστας και Κυριάκος Τυρίμος έτυχαν από τον Υπουργό και ανώτερους λειτουργούς και συνεργάτες του που ασχολούνται με την παροχή τίτλων ιδιοκτησίας ή/ και άλλων ωφελημάτων σε εκτοπισθέντες, παθόντες και τουρκόπληκτους.

    ''Ειδικότερα βέβαια'', είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ''επικεντρωθήκαμε στο ζήτημα για την απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες''.

    [13] ΔΗΣΥ - Χριστοφόρου - Παπαπολυβίου - Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου και Ανδρέας Παπαπολυβίου κάλεσαν χθες τα συγκυβερνώντα κόμματα και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως επιδείξουν φιλοπροσφυγική ευαισθησία και στηρίξουν την ολοκληρωμένη προσφυγική πρόταση του κόμματός τους, η οποία, όπως είπαν, αποβαίνει στο συμφέρον του προσφυγικού κόσμου και μόνο. Κάλεσαν, επίσης, την κυβέρνηση οι τίτλοι που θα δώσει να μην είναι ''κουτσουρεμένοι''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα «Προσφυγική πολιτική», ο κ. Χριστοφόρου κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει την πρόταση του ΔΗΣΥ την ερχόμενη Πέμπτη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με σκοπό την ενίσχυση όλων εκείνων των προσφύγων που ανέγειραν από μόνοι τους τις οικίες τους και έλαβαν μικρή ή μηδαμινή βοήθεια.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπολυβίου είπε πως δικαιούχοι για τίτλο ιδιοκτησίας θα πρέπει να είναι και αυτός που ανέγειρε την οικία του σε τουρκοκυπριακή γη, όσοι έκτισαν στις Βρετανικές Βάσεις αλλά και όσοι διαμένουν στον προσφυγικό συνοικισμό Ζήνων, καθώς και οι πρόσφυγες δημόσιοι και ημιδημόσιοι υπάλληλοι που έκτισαν σε χαλίτικη γη.

    [14] Υπουργός Συγκοινωνιών - ''Ήλιος'' - ''Αjet''

    Ο σκοπός για τον οποίο θα γινόταν η πτήση της «Ήλιος» χθες το πρωί, δεν θα επιτυχάνετο από τη στιγμή που δεν θα συνοδεύονταν από λειτουργούς του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου.

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Θράσου είπε πως «η Ήλιος έχει την άδεια και πιστοποιητικό του αερομεταφορέα, μπορεί να κάμει όσες πτήσεις θέλει και με όποια χρώματα θέλει» σημειώνοντας ότι η πραγματοποίηση της πτήσης «ήταν άνευ αντικειμένου διότι από τη στιγμή που δεν θα συνοδεύονταν από λειτουργούς του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, σημαίνει ότι ο σκοπός για τον οποίο θα γινόταν η πτήση, δεν θα επιτυχάνετο».

    «Πτήσεις έχουν προγραμματιστεί από καιρό και είναι μέσα στο πρόγραμμα όλων των εταιρειών που εξετάζεται η αίτηση τους για πιστοποιητικό αερομεταφορέα», δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που δεν έχουν εκπληρωθεί κάποιες άλλες προϋποθέσεις, ήταν φυσικό ότι αυτή η πτήση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί».

    [15] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ajet

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας διαβεβαίωσε χθες ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις εάν υπάρχει οποιαδήποτε παρατυπία στην υπόθεση αδειοδότησης της εταιρείας Ajet καθώς και ευθύνες εάν έχουν ληφθεί παράτυπες αποφάσεις.

    Οσον αφορά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Λιλλήκας, είπε πως το αόρατο χέρι θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτούς που εξέδωσαν τις άδειες και τα δρομολόγια και είναι η προηγούμενη κυβέρνηση και όχι η σημερινή.

    Ερωτηθείς τι συμβαίνει με την υπόθεση της Ajet δεδομένου ότι χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πτήση, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου για το ιστορικό της υπόθεσης.

    [16] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αjet

    Ο ΔΗΣΥ ζητά επίσημα και ξεκάθαρα να τοποθετηθεί η κυβέρνηση αν γνώριζε ή όχι ότι πέρασε όλα τα στάδια, η εξέταση της εταιρείας ajet για να καταλήξουν στην πτήση αποδεκτικότητας (proof flight) χθες στις 11 το πρωί, με την προγραμματισμένη πτήση με τον κωδικό ΖU 123, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε ''πώς είναι δυνατόν πάλι αν δεν προηγήθηκαν οι άλλες εξετάσεις να είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, αυτή η πτήση''.

    Είπε πως για να μπορέσει να γίνει η πτήση αποδεκτικότητας πρέπει να έχουν προηγηθεί όλοι οι άλλοι έλεγχοι για την ίδρυση μιας νέας αεροπορικής εταιρείας όπως είναι το εγχειρίδιο, η δομή, η διοίκηση, το στελεχιακό δυναμικό και όλες οι άλλες τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται για την ίδρυση μιας αεροπορικής εταιρείας.

    [17] Εκπρόσωπος Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε σωστή τη διαδικασία από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα για ανάθεση της ποινικής έρευνας, σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε εμπειρογνώμονες που κατέχουν και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να φέρουν σε πέρας την ανακριτική διαδικασία.

    Απαντώντας σε ερώτηση, υπενθύμισε πως το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αναθέσει σε ερευνητική επιτροπή με διευρυμένες εξουσίες για να διενεργήσει έρευνα και να ετοιμάσει έκθεση αναζητώντας είτε πειθαρχικά είτε και ποινικά αδικήματα για το σκάνδαλο.

    Οπως ανέφερε, η έκθεση ολοκληρώθηκε, το Υπουργικό Συμβούλιο την απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα, αρμόδιο όργανο για να λάβει αποφάσεις ιδιαίτερα περί ποινικών αδικημάτων, ο οποίος ξεκίνησε την εξέτασή της.

    [18] Εκπρόσωπος Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ελλάδας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι το θέμα της εισαγωγής αποφοίτων κυπριακών Λυκείων στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας ηγέρθη στις πρόσφατες επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει διευθέτηση.

    Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση, είπε πως «το θέμα ηγέρθη ζητώντας τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης και βεβαίως υπάρχουν και οι σχετικές νομοθεσίες στην Ελλάδα και γίνεται μια προσπάθεια ή διευθέτησης είτε απάμβλυνσης του προβλήματος μέσα στα πλαίσια που ορίζει και η ελληνική νομοθεσία».

    «Είναι θέμα το οποίο έχει εγερθεί στη συζήτηση ακριβώς γιατί ευχόμαστε και νομίζω και η ελληνική κυβέρνηση εύχεται να υπάρξει διευθέτηση σε αυτό το ζήτημα», είπε.

    [19] Δικηγορικό γραφείο Τάσσου Παπαδόπουλου - Καταχώρηση αγωγής

    Το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και ΣΙΑ καταχώρησε χθες αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ και του Αντώνη Καρά, διεκδικώντας αποζημιώσεις πέραν του 1 εκατομμυρίου λιρών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου, ''οι αποζημιώσεις διεκδικούνται για τις συκοφαντικές δυσφημίσεις, τους λιβέλους και τις ζημιογόνες ψευδολογίες σε σχέση με τη συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV που οι εναγόμενοι μετέδιδαν, δημοσίευαν και κυκλοφορούσαν τα τηλεοπτικά δελτία τους στις 1/3/2006 και 2/3/2006 για το δικηγορικό γραφείο μας και με αναφορά στις επαγγελματικές δραστηριότητές μας, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών τις οποίες προσφέρουμε ως επαγγελματίες δικηγόροι''.

    Οπως αναφέρεται, ''διεκδικούνται επίσης τιμωρητικές και παραδειγματικές αποζημιώσεις για κακόβουλη εκπομπή, κυκλοφορία και δημοσίευση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ λιβέλων, δυσφημιστικών κειμένων και ζημιογόνων ψευδολογιών σε βάρος του γραφείου μας''.

    [20] Παγδατής - Τουρνουά Καλιφόρνιας - Ηττα

    Ο Μάρκος Παγδατής ηττήθηκε με 2-0 σετ στα προημιτελικά του τουρνουά αντισφαίρισης Ιντιαν Γουέλς της Καλιφόρνιας από τον 2ον στην παγκόσμια κατάταξη, Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ. Ο Παγδατής έχασε τα σετ με 7-5 και 6-0. Ο αγώνας διεξήχθη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ώρα Κύπρου.

    [21] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 21η αγωνιστική

    Διεξάγονται σήμερα πέντε ποδοσφαιρικές συναντήσεις στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας. Στις 15:30 η Ομόνοια αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ τον Ολυμπιακό, η ΑΕΛ φιλοξενεί στο Τσίρειο το ΘΟΪ και η ΑΠΕΠ συγκρούεται στο γήπεδο ΘΟΪ με τη Νέα Σαλαμίνα. Στις 18:30 η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' την Ενωση Νέων Παραλιμνίου και στις 19:00 ο Διγενής Μόρφου συγκρούεται στο Μακάρειο με τον Απόλλωνα.

    Η 21η αγωνιστική ολοκληρώνεται την Κυριακή με τους αγώνες ΑΕΚ-ΑΠΟΠ/Κινύρα, που θα αρχίσει στις 17:00 στο ΓΣΖ και Εθνικού Αχνας-ΑΠΟΕΛ, που θα διεξαχθεί στις 18:00 στο Δασάκι.

    [22] Καλαθόσφαιρα - Τελικός Πρωταθλήματος - Νίκη ΑΕΛ

    Η ΑΕΛ νίκησε χθες το βράδυ τον Απόλλωνα με 74-66 στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στο πλαίσιο του τελικού των ''πλέι οφ'' του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α' Κατηγορίας. Πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα που θα συμπληρώσει πρώτη τρεις νίκες. Ο αγώνας διεξήχθη στο στάδιο ''Νίκος Σολομωνίδης''.

    [23] Πετόσφαιρα - Παφιακός - Πρωταθλητής

    Πρωταθλητής στην Πετόσφαιρα Ανδρών αναδείχθηκε χθες το βράδυ ο Παφιακός, ο οποίος νίκησε με 3-0 σετ τον Διόνυσο στον τέταρτο τελικό των ''πλέι οφ'' του Πρωταθλήματος. Ο Παφιακός, ο οποίος αναδείχθηκε Πρωταθλητής για τρίτη φορά στην ιστορία του, συμπλήρωσε τέσσερεις νίκες έναντι δύο του αντιπάλου του.

    [24] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Τρίτη ημέρα - Κύπρος

    Συνεχίζονται σήμερα, για τρίτη ημέρα, οι 18οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες, που διεξάγονται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

    Από πλευράς Κύπρου, ο Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου, ο οποίος κατετάγη στα 100 μέτρα ελεύθερο 6ος στη σειρά του και 17ος στη γενική κατάταξη, θα αγωνιστεί σήμερα στον ημιτελικό του αγωνίσματος, λόγω απόσυρσης άλλου αθλητή.

    Στην πυγμαχία, θα αγωνιστεί στην κατηγορία των 60 κιλών ο Κύπριος Οβίντιου Μπόμπιρνατ και στην άρση βαρών θα αγωνιστεί στην κατηγορία των 69 κιλών ο Αλέξανδρος Αμανατίδης.

    Εξάλλου, στα 50 μέτρα ελεύθερο για αθλητές με αναπηρία αγωνίστηκε σήμερα ο Ανδρέας Ποταμίτης, ο οποίος κατετάγη πρώτος στην κατηγορία του και 12ος στη γενική κατάταξη με χρόνο 35,28, που αποτελεί νέο ρεκόρ Κοινοπολιτειακών Αγώνων στην κατηγορία αυτή.

    Ο Κωνσταντίνος Αριστοτέλους δεν αγωνίστηκε τελικά σήμερα στον τελικό του σύνθετου ατομικού, λόγω ενοχλήσεων στη μέση. Επίσης δεν αγωνίστηκε, λόγω προβλημάτων, η Μαρία Παπαδοπούλου στα 100 μέτρα πεταλούδα.

    [25] Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Εφήβων Τοξοβολίας - Κύπρος - Χρυσό

    Το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Εφήβων Τοξοβολίας κατέκτησε χθες ο Κύπριος Πρωταθλητής Κωνσταντίνος Χριστοδούλου. Ο 17χρονος Πρωταθλητής της Κύπρου νίκησε στον τελικό της διοργάνωσης, που διεξήχθη στην Ισπανία, με 114-113 τον Γάλλο Αουμπέρτ Τόμας.

    [26] Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Εντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας στις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής ωθώντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε σημαντική άνοδο σε ποσοστό 3,98%. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 2.408,92 μονάδες, με τις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή να καταγράφουν κέρδη 14 σεντ, έκαστη. Ταυτόχρονα το Χρηματιστήριο κατάγραψε εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,42% ή άνοδο 10,23 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 6 εκατομμύρια λίρες, με τις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή να απορροφούν το 80% του ημερήσιου τζίρου. Αύξηση σε ποσοστό 3,98% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 818,41 μονάδες.

    [27] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [28] Γιώργος Χατζηγεωργίου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Η στρεβλή εικόνα της παντοδυναμίας του βουλευτή έχει ως αποτέλεσμα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να δέχονται τα πυρά του κόσμου για λάθη και παραλήψεις της εκτελεστικής εξουσίας, δηλώνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ στην Πάφο Γιώργος Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας ότι ο κόσμος έχει εθιστεί στην ανάγκη μεσολάβησης του βουλευτή για να εξασφαλίσει τα αυτονόητα και δηλώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές που να αλλάξουν αυτή την εικόνα στη συνείδηση του κόσμου.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της παρούσας βουλευτικής περιόδου, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι στη νέα Βουλή «θα έχουμε να εξετάσουμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο και εκεί που υπάρχει δυνατότητα και επιβάλλεται από το συμφέρον του λαού να προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις».

    Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι μπήκε στο ναό της Δημοκρατίας με δέος και νιώθοντας βαρύ το φορτίο που απαιτεί η υπηρεσία προς το λαό ενός αιρετού αντιπροσώπου του. Το συναίσθημα αυτό, είπε, «συνεχίζει να με διακατέχει γιατί το λειτούργημα του βουλευτή είναι ένα από τα πιο σοβαρά στην κοινωνία».

    Ο κ. Χατζηγεωργίου πιστεύει ότι «αυτός που ασχολείται με την πολιτική πρέπει να το παίρνει απόφαση ότι θα πρέπει να θυσιάσει την προσωπική και την κοινωνική του ζωή» και θεωρεί πως η επαφή που διατηρεί με τον απλό άνθρωπο, του δίδει τη δυνατότητα να είναι μέσα στην καθημερινότητα του πολίτη, να κατανοεί τα προβλήματα και να προωθεί την επίλυσή τους κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις.

    [29] Μαρίνος Σιζόπουλος - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Στη σύνθεση της νέας Βουλής που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία της 21ης Μαϊου θα πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων του πληθυσμού ώστε το Κοινοβούλιο να αποτελεί πιστό αντικατοπτρισμό της κοινωνικής και οικονομικής διαστρωμάτωσης του τόπου, δηλώνει ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού Μαρίνος Σιζόπουλος.

    Ο κ. Σιζόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, εκτιμά ότι ''πολλά μεγάλα και σοβαρά θέματα διέρχονται από το Κοινοβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες και αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται».

    Είπε επίσης ότι τα σημαντικότερα θέματα που βρίσκονται ανοικτά μπροστά στο Κοινοβούλιο είναι η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, τα θέματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια της Δημόσιας Υπηρεσίας, την ενίσχυση των θεσμών και την εμπέδωση της αξιοκρατίας στη Δημοσία Υπηρεσία.

    Ο κ. Σιζόπουλος ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή στις 6 Μαρτίου 2003 μετά την υπουργοποίηση και παραίτηση από το αξίωμα του Δώρου Θεωδόρου. Η είσοδός του στη Βουλή, είπε, ήταν σημαντική αλλαγή στην πολιτική του ζωή επειδή, όπως εξήγησε, αφενός έπρεπε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για να βοηθήσει στον καλύτερο δυνατό βαθμό στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα του κόμματος, που ήταν ένα άγνωστο για τον ίδιο πεδίο, και αφετέρου για να ικανοποιήσει τους πολίτες μέσα στο πλαίσιο των διακηρύξεων και των ειλημμένων υποχρεώσεων που είχε απέναντι τους σε σημαντικά κοινωνικά και άλλα θέματα.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 18 March 2006 - 18:23:10 UTC