Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Συμφωνία Παρισιού
  • [02] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Τ/Κ
  • [03] Εκπρόσωπος - Πολιτική ΗΠΑ - Γερουσιαστές - Απευθείας εμπόριο
  • [04] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναστασιάδης - Συνάντηση
  • [05] Εκπρόσωπος - Παπαπέτρου - Σογιέρ - Εγκλωβισμένοι
  • [06] Εκπρόσωπος - Υπόθεση Αρέστη - Εφεση
  • [07] Κληρίδης - ΕΔΑΔ - Ξενίδη - Αρέστη - Αίτημα για παραπομπή
  • [08] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρέσβειρα Ρουμανίας - Διαπιστευτήρια
  • [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Κουβέιτ - Διαπιστευτήρια
  • [10] Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής του Κουβέιτ
  • [11] Πρόεδρος Βουλής - Ελλάδα - Επαφές
  • [12] Ιακώβου - Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ
  • [13] Υπουργός Εξωτερικών - Gerry O' Sullivan - Παρασημοφόρηση
  • [14] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ηλιος - Ajet
  • [15] Helios Airways - Ajet - Ανακοίνωση
  • [16] Συγγενείς θυμάτων ''Ηλιος'' - Γενικός Εισαγγελέας - Ajet
  • [17] Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Ευθυμίου - Πτηνοτρόφοι
  • [18] Δήμος Μόρφου - Δήμος Μεσολογγίου - Εορτασμοί
  • [19] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [20] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Εκτη ημέρα - Κύπρος
  • [21] Κύπρος - Κοινοπολιτεία - Τρίτο μετάλλιο
  • [22] Αντισφαίριση - Παγδατής - 26η θέση
  • [23] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Δεύτερος τελικός
  • [24] Πετόσφαιρα Γυναικών - Κύπελλο
  • [25] και η ΑΕΚ επικράτησε με επίσης 3-0 σετ του Πανιδαλιακού.
  • [26] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [27] ΑΚΕΛ Κυριάκος Τυρίμος - Βουλευτικές - Συνέντευξη
  • [28] ΑΚΕΛ - Αθλητισμός
  • [29] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Συνάντηση με Πρόεδρο Παπαδόπουλο
  • [30] ΔΗΣΥ - Αντιπροσωπεία ΣΥΝ - Κυπριακό
  • [31] ΔΗΣΥ - Τριανταφυλλίδης - Δηλώσεις Λιλλήκα
  • [32] ΚΣ ΕΔΕΚ - Γιαννάκης Ομήρου
  • [33] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Στέγαση - Παπαπέτρου
  • [34] ΕΔΗ Παπαπέτρου - Κατεχόμενη Καρπασία - Επίσκεψη
  • [35] ΑΔΗΚ - Ντίνος Μιχαηλίδης - Δημοσιογραφική Εστία
  • [36] Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες - Κοινοπολιτειακοί αγώνες - Κύπριοι - Νίκη
  • [37] Αντώνης Χατζηρούσος - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 21/03/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Συμφωνία Παρισιού

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ''δυστυχώς δεν έχει ακόμη ανάψει το πράσινο φως η Τουρκία'' για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στη συνάντηση του Παρισιού μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά εμμένει σε αυτά που συμφωνήθηκαν και είναι έτοιμη να τα θέσει σε εφαρμογή ανά πάσα στιγμή, σημειώνοντας ότι ''δεν μας ενοχλεί να κερδίσει η Τουρκία κάτι, δεδομένου ότι δεν θα ζημιώσουμε εμείς από κάτι''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''για μας σημαντικό είναι η Τουρκία να δώσει τη συγκατάθεσή της για να μπορέσει ο Γενικός Γραμματέας να θέσει σε εφαρμογή όλα αυτά τα οποία συμφωνήσαμε και να ξεκινήσει η διαδικασία στην οποία συμφωνήσαμε στο Παρίσι''.

    Πρόσθεσε ότι ''για μας δεν έχει τόση σημασία'' εάν αυτό θα γίνει σήμερα ή μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον κ. Κόφι Ανάν ή την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

    ''Σημασία έχει και ελπίζουμε ότι οι συναντήσεις αυτές θα πείσουν τον κ. Γκιουλ να αλλάξει η στάση της τουρκικής κυβέρνησης'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''εμείς εμμένουμε σε αυτά που συμφωνήθηκαν και είμαστε έτοιμοι να τα θέσουμε σε εφαρμογή ανά πάσα στιγμή μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας''.

    ''Δεν μας ενοχλεί να κερδίσει η Τουρκία κάτι, δεδομένου ότι δεν θα ζημιώσουμε εμείς από κάτι'', πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.

    [02] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Τ/Κ

    Ο χρηματοδοτικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Τουρκοκύπριους καθορίζει με ποιον τρόπο θα διατεθούν τα χρήματα στα κατεχόμενα και θα εφαρμοστούν οι πρόνοιες του κανονισμού που αφορούν τους ελέγχους και τις διαδικασίες διοχέτευσης της οικονομικής βοήθειας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ο επικεφαλής της ομάδας επαφής Ευρωκοινοβουλίου-Τουρκίας μετέφερε αίτημα των Τ/Κ στην Ευρωβουλή για να ιδρύσει η ΕΕ γραφείο στα κατεχόμενα για να διαχειριστεί τη βοήθεια των 139 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''η ΕΕ έχει γραφείο στην Κυπριακή Δημοκρατία, στη Λευκωσία''.

    Πρόσθεσε ότι ''με βάση τη συνθήκη ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, έχει ενταχθεί ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στα κατεχόμενα απλώς αναστέλλεται η εφαρμογή του κεκτημένου''.

    Ερωτηθείς εάν ο χρηματοδοτικός κανονισμός καθορίζει πώς θα γίνει η διάθεση των χρημάτων, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''βεβαίως το καθορίζει και θα εφαρμοστούν οι πρόνοιες του κανονισμού και για τους σχετικούς ελέγχους και για τις διαδικασίες διοχέτευσης της οικονομικής βοήθειας, και υπό τους όρους και προϋποθέσεις που τίθενται, δηλαδή ότι δεν θα αξιοποιηθεί οποιοδήποτε ευρώ από την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ πάνω σε ε/κ περιουσία''.

    [03] Εκπρόσωπος - Πολιτική ΗΠΑ - Γερουσιαστές - Απευθείας εμπόριο

    Η κυβέρνηση έχει την επίσημη διαβεβαίωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, και ότι αναγνωρίζουν μόνο μία κυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Σχολιάζοντας επιστολή οκτώ Γερουσιαστών προς την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, στην οποία εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, να προωθήσει απευθείας εμπόριο με την κατεχόμενη Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι γνωρίζει για το διάβημα των Αμερικανών βουλευτών.

    Σημείωσε ότι το διάβημα ''είναι συνέχεια κάποιας συζήτησης που εδώ και μερικές εβδομάδες διεξάγεται μεταξύ του εκπροσώπου Τύπου κ. Ιριλάι με κάποιους δημοσιογράφους στην ενημέρωση που γίνεται''.

    ''Υπάρχουν και κυκλοφορούν αμερικανικά προϊόντα στα κατεχόμενα, όπως και προϊόντα από άλλες χώρες. Απευθείας εμπόριο με την έννοια των απευθείας πτήσεων ή απευθείας ελλιμενισμών σκαφών δεν υπάρχει'', πρόσθεσε.

    [04] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναστασιάδης - Συνάντηση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου να συναντήσει στις Βρυξέλλες τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη δεν έχει αλλάξει η θέση ότι η ενημέρωση για το Κυπριακό γίνεται στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''τίποτε δεν έχει αλλάξει και η θέση του Προέδρου είναι ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να συμβάλει με κατ' ιδίαν συναντήσεις στο να υποκατασταθεί το Εθνικό Συμβούλιο ως χώρος συλλογικού προβληματισμού και σχεδιασμού για τα θέματα τακτικής και στρατηγικής στο Κυπριακό''.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντοτε αποδεχόταν συνάντηση με οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό του ζητούσε συνάντηση, γιατί θα είχε συνάντηση ο πολιτικός αρχηγός είτε με ευρωπαϊκά κόμματα της δικής του ιδεολογίας είτε γιατί θα συμμετείχε σε οποιανδήποτε διεθνή διάσκεψη και θα ήθελε να γνωρίζει τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό για να τις προβάλει'', πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι ''αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όμως επί του θέματος που άπτεται του Εθνικού Συμβουλίου, η ενημέρωση, η συζήτηση και ο προβληματισμός για την τακτική και τη στρατηγική μας στο Κυπριακό θα γίνεται εντός των πλαισίων του Εθνικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις είτε με τον κ. Αναστασιάδη είτε με άλλους, υποκαθιστώντας τον ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου''.

    ''Λυπούμαστε γιατί διαπιστώνουμε, με κάποιες δηλώσεις και κάποια δημοσιεύματα, μιαν προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης αυτής της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Αναστασιάδη. Είναι δικαίωμα του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ να μην μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο. Είναι δική τους πολιτική, όμως νομίζω ότι υπάρχει τάση δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων μέσα στην κοινή γνώμη με αναφορές που γίνονται για πιθανή επιστροφή στο Εθνικό Συμβούλιο του ΔΗΣΥ μετά τις βουλευτικές εκλογές και όταν θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου'', πρόσθεσε.

    [05] Εκπρόσωπος - Παπαπέτρου - Σογιέρ - Εγκλωβισμένοι

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι έχει μεγάλη σημασία ο συμβολισμός που εκπέμπεται από διάφορες κινήσεις, όπως η μετάβαση του Προέδρου των ΕΔΗ Μιχάλη Παπαπέτρου στα κατεχόμενα και η συνάντησή του με εγκλωβισμένους, μαζί με τον λεγόμενο πρωθυπουργό και αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

    Επίσης, εξέφρασε φόβους ότι η εικόνα που εκπέμπεται θα τύχει εκμετάλλευσης από το ψευδοκράτος στα πλαίσια της προσπάθειάς του για αναβάθμιση και διερωτήθηκε με ποιαν ιδιότητα ο κ. Σογιέρ κατέγραψε τα προβλήματα των εγκλωβισμένων και με ποιαν ιδιότητα προτίθεται να τα επιλύσει.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''η κυβέρνηση δεν είχε ενημέρωση'' για τη μετάβαση του κ. Παπαπέτρου στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι ''δεν συνηθίζεται να ενημερώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί και είναι στη δική τους διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν αν θα ενημερώνουν την κυβέρνηση για τις κινήσεις τους στα κατεχόμενα''.

    Πρόσθεσε ότι έχει δει τις δηλώσεις του κ. Παπαπέτρου και επεσήμανε ότι ''μεγάλη σημασία έχει η εικόνα που εκπέμπεται, όπως και οι συμβολισμοί που εκπέμπονται από διάφορες κινήσεις και οι οποίοι μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης από το ψευδοκράτος''.

    ''Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και προωθεί επίλυση των προβλημάτων των εγκλωβισμένων μας μέσα από τη σωστή διαδικασία, που είναι μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ με ποιαν ιδιότητα ο κ. Σογιέρ έχει καταγράψει προβλήματα και με ποιαν ιδιότητα μπορεί να επιλύσει προβλήματα'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Σημείωσε ότι ''αυτό ακριβώς είναι που γεννά τα ερωτηματικά όσον αφορά τους συμβολισμούς και την εικόνα που εκπέμπεται'' και εξέφρασε φόβους ότι ''θα τύχει εκμετάλλευσης από το ψευδοκράτος στα πλαίσια της προσπάθειας του ψευδοκράτους για αναβάθμιση''.

    [06] Εκπρόσωπος - Υπόθεση Αρέστη - Εφεση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι οι προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά και σημείωσε ότι είναι καλύτερα να διαφυλάσσονται σημαντικά κεκτημένα που έχουν προκύψει από προηγούμενες αποφάσεις.

    Σχολιάζοντας το θέμα της έφεσης που κατατίθεται εκ μέρους προσφύγων που ενδεχομένως να επηρεάζονται από την υπόθεση Μύρας Ξενίδη Αρέστη, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις προσφυγές μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

    ''Υπάρχουν πολύ σημαντικές και ουσιαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου που μας διασφαλίζουν απόλυτα και δεν θα πρέπει να επιχειρούμε είτε προσφυγές είτε άλλα διαβήματα, τα οποία πιθανόν να μην έχουν το θετικό αποτέλεσμα στο οποίο προσδοκούμε'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''η άποψή μας είναι ότι είναι καλύτερα να διαφυλάξουμε σημαντικά κεκτημένα τα οποία έχουν προκύψει από προηγούμενες αποφάσεις''.

    [07] Κληρίδης - ΕΔΑΔ - Ξενίδη - Αρέστη - Αίτημα για παραπομπή

    Καταχωρήθηκε χθες αίτημα 1000 Ε/Κ ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα για να παραπεμφθεί η απόφαση τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο στην υπόθεση Μύρας Ξενίδη-Αρέστη στην ολομέλεια του δικαστηρίου.

    Oπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκ των δικηγόρων των Ε/Κ που υπέβαλαν την αίτηση, Χρίστος Κληρίδης, το σκεπτικό είναι ότι δεν μπορεί οι Ε/Κ να περιμένουν την Τουρκία και το ψευδοκράτος να περάσουν λεγόμενο νόμο για να αποδοθεί δικαιοσύνη στη στέρηση της ιδιοκτησίας και του δικαιώματος επιστροφής.

    «Δεν υπάρχει Ε/Κ ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, θα προσφύγει σε αυτές τις ψευδοεπιτροπές και να βρει το δίκαιο του», σημείωσε ο κ. Κληρίδης.

    Συνεπώς, συνέχισε, «στο βαθμό που η απόφαση του τμήματος του Δικαστηρίου στην υπόθεση Ξενίδη Αρέστη παραπέμπει τους Ε/Κ στο να περιμένουν να θεσπιστεί αυτή η νομοθεσία΄ η οποία να πληροί κάποια τεχνικά στοιχειώδη εχέγγυα, είναι λανθασμένη, κατά τη γνώμη μας, ζητούμε να επανεξεταστεί το θέμα και να αποδοθούν αποζημιώσεις όπως έγινε και στην Τιτίνα Λοϊζίδου».

    Οπως είπε, οι δικηγόροι που θα αντιπροσωπεύουν τους Ε/Κ είναι ο ίδιος, ο Ανδρέας Αγγελίδης, ο Γιαννάκης Ερωτοκρίτου, η Ανθή Χριστοφίδου, ενώ παρόμοιο αίτημα υπέβαλαν και ο Λεύκος Κληρίδης, ο Νεόφυτος Πιριλλίδης και ο Αρης Χατζηπαναγιώτου.

    Σημείωσε ότι ο αριθμός των αιτητών πλησιάζει τους 1000.

    [08] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρέσβειρα Ρουμανίας - Διαπιστευτήρια

    Η Ρουμανία υποστηρίζει όλες τις σοβαρές και καλοπροαίρετες προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βασισμένη στα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε χθες η νέα Πρέσβειρα της Ρουμανίας στη Λευκωσία Andreea Pastarnac, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    «Η Ρουμανία είχε μια σταθερή θέση και εξέφρασε τη βούλησή της να υποστηρίξει όλες τις σοβαρές και καλοπροαίρετες προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση και τη διαδικασία επανένωσης, βασισμένη στα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές της ΕΕ. Μια διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε η Πρέσβειρα.

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στην πρωτοβουλία στο Κυπριακό στη βάση της διαδικασίας που συμφωνήθηκε στο Παρίσι με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    «Η συμφωνία με τα ΗΕ περιλαμβάνει συζήτηση και επίτευξη συμφωνίας σε θέματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία καλού κλίματος όπως επίσης και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά ταυτόχρονα, και μέσα στην ίδια διαδικασία, να συζητηθούν τα ουσιώδη θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη λύση του Κυπριακού τα οποία θα προκύψουν με σκοπό τη λήψη τελικής απόφασης σε ένα καθαρά πολιτικό επίπεδο σε μεταγενέστερο στάδιο», τόνισε.

    [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Κουβέιτ - Διαπιστευτήρια

    Το Κουβέιτ υποστηρίζει θερμά τις διεθνείς προσπάθειες που αφορούν τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ο πρώτος Πρεσβευτής του Κράτους του Κουβέιτ στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα Khaled Mutlaq Al - Duwailah, προσθέτοντας πως ''προσβλέπουμε, ιδιαίτερα, σε όλες τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Al - Duwailah ανέφερε πως ''μια νέα εποχή ανατέλλει σήμερα για μια καρποφόρα συνεργασία και το κοινό συμφέρον των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του εμπορίου και ελπίζω ειλικρινά ότι θα πετύχουμε την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων στενών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο φίλων χωρών μας''.

    Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''αναμένουμε από τις φίλες χώρες, όπως το Κουβέιτ, να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία να συμφωνήσει για τη συζήτηση των κύριων πτυχών του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο, εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την υποστήριξη και βοήθεια των φίλων μας και η Κυβέρνηση μου, επομένως, θα εκτιμήσει βαθύτατα την υποστήριξη του Κουβέιτ και την κατανόηση μέσα στο πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης στην αποτροπή των όποιων προσπαθειών εκ μέρους της Τουρκίας να αναβαθμίσει την παράνομη αποσχιστική οντότητα της και να διαφυλάξει ότι οι αποφάσεις της Ισλαμικής Διάσκεψης θα είναι συμβατές με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα Ψηφίσματα του, ιδιαίτερα των Ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας'', σημείωσε.

    [10] Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής του Κουβέιτ

    Σε εκτενή ενημέρωση για το Κυπριακό προέβη χθες o Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρώτο Πρεσβευτή του Κουβέιτ στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Khaled Mutlaq Al-Duwailah.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στις επαφές μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, στα πλαίσια της προσπάθειας για γεφύρωση των αποστάσεων, σε σχέση με τις θέσεις και ανησυχίες των δύο κοινοτήτων με προοπτική τη λύση του Κυπριακού.

    Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι παραδοσιακά φιλικοί δεσμοί που συνδέουν την Κύπρο και το λαό της με τις Αραβικές χώρες.

    [11] Πρόεδρος Βουλής - Ελλάδα - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα όπου θα έχει επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θα έχει χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

    Θα προσφωνήσει επίσης συγκέντρωση Κυπρίων φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, για να δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο οποίο είναι Επίτιμος Διδάκτωρ, ενώ θα προσφωνήσει και συγκέντρωση Κυπρίων φοιτητών της Θεσσαλονίκης.

    [12] Ιακώβου - Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ

    Η προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (23-24 Μαρτίου), η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με οικονομικά θέματα και ειδικότερα με τη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ήταν το βασικό θέμα χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Στη παρέμβασή του στη διάρκεια της συνεδρίας, ο κ. Ιακώβου, στο πλαίσιο των γενικών σχολίων, χαιρέτισε το νέο προσχέδιο των συμπερασμάτων και συνεχάρη την Προεδρία για τις επιτυχημένες προσπάθειες προετοιμασίας ενός κειμένου ισοσκελισμένου και ξεκάθαρου ως προς το μήνυμα σχετικά με τους συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας δράσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με την παρατήρηση ως προς την ύπαρξη πλειάδας ποσοτικών στόχων και συγκεκριμένα επί των δαπανών και τόνισε ότι η έμφαση πρέπει να δίδεται στην ποιοτική υφή και στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

    Για το θέμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας για χρηματοδότηση από το Ταμείο αυτό θα πρέπει να συνάδουν με την αρχή της ίσης ευκαιρίας πρόσβασης στη χρηματοδότηση και να λαμβάνουν υπόψη το σχετικό μέγεθος της αγοράς εργασίας της κάθε χώρας μέλους.

    Ως προς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι η Κύπρος βλέπει θετικά την ιδέα της δημιουργίας του ΕΙΤ και χαιρετίζει σε γενικές γραμμές το σχετικό κείμενο των συμπερασμάτων, ιδιαιτέρα την αναφορά ότι το Ινστιτούτο θα βασίζεται σε δίκτυο το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλα τα κράτη μέλη.

    [13] Υπουργός Εξωτερικών - Gerry O' Sullivan - Παρασημοφόρηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μεταβαίνει από τις Βρυξέλλες στο Δουβλίνο, όπου σήμερα θα παρασημοφορήσει, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Αντιστράτηγο ε.α. Gerry O' Sullivan.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχηγείο του Ιρλανδικού Στρατού, ο Υπουργός Εξωτερικών θα απονέμει στον Αντιστράτηγο O' Sullivan το μετάλλιο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Με την τιμητική αυτή διάκριση η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την εκτίμησή της για τη συμβολή της Ιρλανδίας στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό.

    Αποτελεί ακόμη έκφραση εκτίμησης στους πέραν από 10.000 Ιρλανδούς που διαχρονικά υπηρέτησαν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Είναι παράλληλα ενδεικτική των πολύ στενών και φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς.

    [14] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ηλιος - Ajet

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου δήλωσε χθες πως η Ajet δεν έχει δικαίωμα να κάνει οποιεσδήποτε αερομεταφορές.

    Κληθείς να σχολιάσει την πτήση αεροσκάφους της «Ηλιος» από το αεροδρόμιο του Λούτον στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, το οποίο έφερε τα χρώματα και τα εμβλήματα της Ajet, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «πάνω στο αεροσκάφος ήταν χρώματα της Ajet», προσθέτοντας ότι εξετάζεται νομικά «αν δικαιούμαστε να απαγορεύσουμε κάτι τέτοιο».

    Όπως ανέφερε ο κ. Θράσου «μέχρι τώρα οι πληροφορίες που πήραμε είναι ότι δικαιούται μια εταιρεία να βάλει ότι χρώματα θέλει, ότι συμβολισμούς θέλει».

    Πρόσθεσε πως αυτό «θα ξεκαθαριστεί, διότι με τέτοιο τρόπο γίνονται κάποιες ψευδεπίγραφες πτήσεις και μόνο σύγχυση προκαλούν στο κοινό».

    [15] Helios Airways - Ajet - Ανακοίνωση

    Η αεροπορική εταιρεία «Ηλιος» δηλώνει ότι ουδέποτε και καμιά από τις προσπάθειές της σε ό,τι αφορά τη δημιουργία της Ajet δεν έχει και ούτε θα μπορούσε να έχει ως σκοπό την αποφυγή οποιωνδήποτε ευθυνών που πιθανόν να προκύψουν από το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, το οποίο αναμένει και η ίδια, ώστε όπως αναφέρει «να λάμψει επιτέλους η αλήθεια».

    Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία «Ηλιος» τονίζει πως «θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι είτε η εταιρεία λειτουργεί ως Ηλιος, είτε ως Ajet, είτε ακόμη παύσει να λειτουργεί, οποιοδήποτε νομικό αίτημα αποζημίωσης απευθύνεται και διεκπεραιώνεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες της Ηλιος, γεγονός που επιβεβαίωσαν όλες οι εμπλεκόμενες ασφαλιστικές εταιρείες από τις οποίες δόθηκαν και οι ανάλογες γραπτές διαβεβαιώσεις.

    Αναφορικά με διαπιστώσεις ότι αεροσκάφος της Ajet πραγματοποιεί πτήσεις, η εταιρεία Ηλιος αναφέρει ότι όπως και κάθε αεροπορική εταιρεία έτσι και η ίδια «έχει δικαίωμα το οποίο διασφαλίζεται νομικά να διαμορφώνει τα αεροπλάνα της με όποια ταυτότητα επιθυμεί, δεδομένου ότι υπάρχει εμφανής ένδειξη και ενημέρωση στον επιβάτη ως προς την ταυτότητα του αερομεταφορέα που κατέχει τις σχετικές άδειες και εκτελεί την πτήση».

    [16] Συγγενείς θυμάτων ''Ηλιος'' - Γενικός Εισαγγελέας - Ajet

    Αντιπροσωπεία των συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου εξέφρασε χθες στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ποινική διαδικασία με πιθανή αδειοδότηση νέας εταιρείας ή μετονομασία της εταιρείας «Ηλιος».

    «Ζητούμε να μην επηρεαστεί η όλη ποινική διαδικασία με την πιθανή αδειοδότηση νέας εταιρείας ή μετονομασία της εταιρείας 'Ηλιος'. Φεύγουμε ικανοποιημένοι από τη συνάντησή μας με τον κ. Κληρίδη», ανέφερε μετά το πέρας της ωριαίας συνάντησης, ο εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων, Νικόλας Γιασουμής.

    Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα δώσει την ερχόμενη εβδομάδα γνωμάτευση για το κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία με την Ajet, ενώ θα διερευνήσει και το θέμα της αλλαγής της όψης αεροσκάφους της «Ηλιος» με χρώματα της ΑJet.

    Σχολιάζοντας τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, ο κ. Γιασουμής είπε ότι «εάν είναι όντως έτσι τα πράγματα, τότε από δικής μας πλευράς θα κινηθούν οι νομικές διαδικασίες για την αστική ευθύνη και το επίσημο κράτος, τόσο το ελληνικό όσο και το κυπριακό, για τις ποινικές ευθύνες».

    [17] Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Ευθυμίου - Πτηνοτρόφοι

    Μετά τις εντονότατες πιέσεις πολλών κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρεί την αρχική στάση της και ετοιμάζεται να προτείνει, τον επόμενο μήνα, κοινοτικά μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων πτηνοτρόφων, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος από τις επιπτώσεις της γρίπης των πουλερικών (μείωση της κατανάλωσης).

    Στα πλαίσια χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων σχετικά με τη γρίπη των πτηνών και συζητήθηκε η ανάγκη για τη λήψη μέτρων στήριξης του τομέα της πτηνοτροφίας. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Ευθυμίου χαρακτήρισε την κατάσταση που διέρχεται ο τομέας της κυπριακής πτηνοτροφίας ως τραγική, επισημαίνοντας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις έχουν οδηγήσει τους Κύπριους πτηνοτρόφους σε οριακή κατάσταση. Επεσήμανε ότι κάθε φορά που εντοπίζεται νέο κρούσμα της ασθένειας, η αγορά αναστατώνεται, με σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και κατανάλωση. Πιο συγκεκριμένα, η κατάσταση στην Κύπρο, στον τομέα της πτηνοτροφίας, έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, αφού η μείωση της ζήτησης στον τομέα αυτό έχει φτάσει μέχρι και το 70%, με αποτέλεσμα οι πτηνοπαραγωγοί να βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση.

    [18] Δήμος Μόρφου - Δήμος Μεσολογγίου - Εορτασμοί

    Οι αδελφοποιημένοι Δήμοι Μόρφου και Μεσολογγίου διοργανώνουν στην Κύπρο λαμπρούς εορτασμούς για την 180η επέτειο έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου και τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.

    Το Σάββατο 25 Μαρτίου οι Δήμοι Μόρφου και Μεσολογγίου θα πραγματοποιήσουν κοινή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Μόρφου αναφέρει πως «οι εορτασμοί της εξόδου του Μεσολογγίου προσφέρουν άπειρες στιγμές εθνικής υπερηφάνειας και το γεγονός ότι η έναρξή τους φέτος έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Κύπρο, αντί στην Αθήνα αποτελεί για μας και τον κυπριακό λαό μεγάλη τιμή».

    Κατά τη διάρκεια της διαμονή της στην Κύπρο, η αποστολή από το Μεσολόγγι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και θα ξεναγηθεί στα Φυλακισμένα Μνήματα, το Βυζαντινό Μουσείο και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

    [19] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Τις έντονα ανοδικές τάσεις που παρουσίασε στη συνάντηση της Παρασκευής διατήρησε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, έχοντας ως κινητήριο μοχλό ανόδου τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία κατέγραψε μεγάλη άνοδο 11 σεντ ή ποσοστό 4,55%. Με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται στο σύνολο τους ανοδικά, ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 2.445,48 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 1,52%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 4,6 εκατομμύρια λίρες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία συγκέντρωσε το 42,2% του ημερήσιου τζίρου.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,5% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 830,68 μονάδες.

    [20] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Εκτη ημέρα - Κύπρος

    Σε τρία αγωνίσματα θα λάβει μέρος η Κύπρος στη σημερινή έκτη ημέρα των 18ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων, που διεξάγονται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει στην Αρση Βαρών, στα 94 κιλά, με τους Οσμάν Τσιάν και Αχιλλέα Μιχαήλ, στον προκριματικό της δισκοβολίας με τον Πέτρο Μιτσίδη και στη σκοποβολή με τον Ανδρέα Βασιλείου στο ατομικό τραπ και τον Ανδρέα Κωνσταντίνουστο στο αεροβόλο τυφέκιο.

    [21] Κύπρος - Κοινοπολιτεία - Τρίτο μετάλλιο

    Η Κύπρος εξασφάλισε και τρίτο μετάλλιο στους 18ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, που διεξάγονται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

    Το τρίτο μετάλλιο στην Κύπρο χάρισε ο Ηρόδοτος Γιωργαλλάς στην ενόργανη γυμναστική, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους.

    Εξάλλου, χθες, οι Κύπριοι σκοπευτές Γιώργος Αχιλλέως και Αντώνης Νικολαϊδης ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου, εξασφαλίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιτ στη σκοποβολή, με 190 επιτυχίες στους 200 δίσκους.

    [22] Αντισφαίριση - Παγδατής - 26η θέση

    Στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανέβηκε ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής.

    Ο Παγδατής, ο οποίος βρισκόταν στην 27η θέση στον κόσμο, ανέβηκε μία θέση, λόγω των βαθμών που μάζεψε από τη συμμετοχή στα προημιτελικά του Τουρνουά Ιντιαν Γουέλς της Καλιφόρνιας.

    [23] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Δεύτερος τελικός

    ΑΕΛ και Απόλλων δίνουν απόψε το δεύτερο μεταξύ τους αγώνα στο πλαίσιο του τελικού των ''πλέι οφ'' του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.

    Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 1930 στην αίθουσα του Απόλλωνα.

    Στο πρώτο αγώνα, που έγινε στο στάδιο ''Νίκος Σολομωνίδης'', η ΑΕΛ νίκησε τον Απόλλωνα με 74 - 66.

    Πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα που θα συμπληρώσει πρώτη τρεις νίκες.

    [24] Πετόσφαιρα Γυναικών - Κύπελλο

    Διεξάγονται απόψε δύο επαναληπτικοί αγώνες για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Γυναικών στην Πετόσφαιρα.

    Ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει την Ανόρθωση και ο Πανιδαλιακός συγκρούεται με την ΑΕΚ.

    Στους πρώτους αγώνες η Ανόρθωση είχε νικήσει με 3-0 σετ τον Απόλλωνα

    [25] και η ΑΕΚ επικράτησε με επίσης 3-0 σετ του Πανιδαλιακού.

    [26] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [27] ΑΚΕΛ Κυριάκος Τυρίμος - Βουλευτικές - Συνέντευξη

    Η πολιτική είναι είδος εξάρτησης που αν εθιστείς, δύσκολα την εγκαταλείπεις. Το αξίωμα του βουλευτή αποτελεί το κλειδί για αποτελεσματική συνεισφορά στα κοινά. Πέραν της λύσης του Κυπριακού, ένα από τα μεγάλα θέματα που καλείται να παρακολουθεί η Βουλή είναι η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Είναι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία Κυριάκος Τυρίμος, ο οποίος πιστεύει ότι ο βουλευτής χρειάζεται δέκα λεπτά να ακούσει ένα πρόβλημα και μέρες, εβδομάδες ή και μήνες να το προωθήσει.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής θητείας ο κ. Τυρίμος είπε πως «όταν μπαίνεις στο ναό της Δημοκρατίας, τα συναισθήματα που σε διακατέχουν είναι ανάμεικτα». Πρόσθεσε ότι φανταζόταν τη Βουλή ένα χώρο στον οποίο γίνεται σοβαρή δουλειά και υπάρχει σεβασμός στη διαφορετική προσέγγιση και άποψη. Είπε ότι μέχρι ενός σημείου οι προσδοκίες του δικαιώθηκαν, όμως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης στη συζήτηση των θεμάτων που θα καταλήξει προς όφελος του κυπριακού λαού.

    «Η Βουλή μου έδωσε τη δύναμη που χρειαζόμουν ώστε να ασχοληθώ περισσότερο με τον κόσμο και να τον βοηθήσω», είπε ο κ. Τυρίμος, αναφέροντας ότι ως γιατρός που του αρέσει η έρευνα, εάν δεν ήταν βουλευτής θα είχε περισσότερο χρόνο να αφιερώσει στο διάβασμα, στην έρευνα, τον εαυτό του και την οικογένεια του.

    [28] ΑΚΕΛ - Αθλητισμός

    Το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις θεωρεί πως τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αρθρώσουν πολιτικό λόγο στα αθλητικά ζητήματα και να διαμορφώσουν θέσεις για ένα κοινωνικό φαινόμενο όπως είναι ο αθλητισμός, που λειτουργεί μέσα στην κοινωνία σε μια σχέση αλληλοεπίδρασης, αναφέρθηκε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Σε ανακοίνωσή του για τη διάσκεψη, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι στο χώρο του ποδοσφαίρου η πολιτεία, μέσω του ΚΟΑ, προσφέρει γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια στα σωματεία για να ξεπερασθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όμως προσθέτει πως θα πρέπει και τα ίδια τα σωματεία να προχωρήσουν άμεσα και χειροπιαστά στο νοικοκύρεμα των οικονομικών τους.

    Το ΑΚΕΛ αναφέρει επίσης πως '' το ντόπινγκ και η φαρμακοδιέγερση αποτελούν αναγνωρισμένους εχθρούς του καθαρού αθλητισμού αλλά και ανασταλτικούς παράγοντες για τη σωστή του ανάπτυξη''. Σημειώνει ότι ''οι προσπάθειες για αντιμετώπιση τους πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο από πλευράς του ΚΟΑ με τη στήριξη και παροχή κάθε βοήθειας στην Εθνική Επιτροπή Αντι-Ντόπινγκ που διορίζεται και λειτουργεί κάτω από την αιγίδα του''.

    [29] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Συνάντηση με Πρόεδρο Παπαδόπουλο

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλο στις Βρυξέλλες θα συζητήσει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, όπως τις προβάλλει η κυβέρνηση, «για να έχουμε ενιαίο πολιτικό λόγο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου θα παραστούμε».

    Σε δηλώσεις στην Πάφο και ερωτηθείς εάν η συνάντηση αυτή θα ανοίξει και το δρόμο για την επιστροφή του ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι άποψή του είναι ότι δίνεται υπερβολική έκταση στο θέμα ενώ δεν θα έπρεπε, για να προσθέσει ότι «ο στόχος είναι η ενότητα και αφού είναι η ενότητα ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν''. Σημείωσε ότι η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου και η μετεκλογική δέσμευσή του είναι να προχωρήσει στις διαφοροποιήσεις και στην ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου έτσι ώστε να ικανοποιήσει όσους έχουν διαπιστώσει τα όσα έχουν διαπιστώσει όσο αφορά την λειτουργία του.

    Πήραμε κάποιες αποφάσεις, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, «και η απόφαση αναστολής θα αναθεωρηθεί όταν και εφόσον πρέπει».

    Σχολιάζοντας δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο ίδιος (ο κ. Αναστασιάδης) προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα της αποχώρησης από το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι τον λυπεί το γεγονός ότι «κάποιοι προσπαθούν να δηλητηριάσουν ένα κλίμα το οποίο εμείς προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε γι' αυτό δεν Θα απαντήσω».

    [30] ΔΗΣΥ - Αντιπροσωπεία ΣΥΝ - Κυπριακό

    Για την προώθηση των εθνικών ζητημάτων χρειάζεται απαραίτητα τη σφυρηλάτηση της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνασπισμού (ΣΥΝ), ο κ. Νεοφύτου είπε πως τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται ούτε για άγονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις, ούτε για οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση.

    Ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης ανέφερε ότι το κόμμα του θεωρεί θετική την κινητικότητα που σημειώνεται στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

    [31] ΔΗΣΥ - Τριανταφυλλίδης - Δηλώσεις Λιλλήκα

    Ο ΔΗΣΥ απορρίπτει κατηγορηματικά τη χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Λιλλήκα ''περί εκμετάλλευσης'' της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χρήστος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος κάλεσε τον κ. Λιλλήκα να ''μην κρίνει εξ' ιδίων τα αλλότρια''.

    ''Ο σκοπός του ΔΗΣΥ και του Προέδρου του είναι τα τύχει σωστής και πλήρους ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μπορέσει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με τη σειρά του, να ενημερώσει και να προωθήσει την υπόθεση της πλευράς μας όταν θα έχει συναντήσεις με ηγέτες και επιφανή μέλη κομμάτων τα οποία ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στα πλαίσια των εργασιών των διαφόρων οργάνων του ΕΛΚ'', είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι ''η αναφορά σε κομματική εκμετάλλευση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δείχνει στην πραγματικότητα ποιοι είναι εκείνοι, οι οποίοι σκέπτονται με αυτό τον τρόπο και δεν είναι ο ΔΗΣΥ'' και πρόσθεσε: ''Κατ΄ επέκταση ας μην κρίνει εξ΄ ιδίων τα αλλότρια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος''.

    [32] ΚΣ ΕΔΕΚ - Γιαννάκης Ομήρου

    Το σημερινό σύστημα υγείας στην Κύπρο έχει υπερβεί τα όρια του και θα πρέπει με ταχύτητα να προχωρήσει η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας του Κινήματος.

    Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Ομήρου συνεχάρη τη διεύθυνση και το προσωπικό του Νοσοκομείου Λεμεσού «γιατί πραγματικά υπερβάλλουν εαυτούς με ζήλο, με αφοσίωση, με αυταπάρνηση για να ανταποκριθούν στο βαρύτατο έργο, που είναι ταυτόχρονα και ιερό, για να στηρίξουν την υγεία των κατοίκων της πόλης και επαρχίας Λεμεσού».

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι από την επίσκεψή του διαπίστωσε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια, προσθέτοντας πως ''πρέπει με ταχύτητα να προχωρήσει η υλοποίηση και εφαρμογή του ΓΕΣΥ και τα νοσοκομεία να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες στήριξης του ΓΕΣΥ με την απαραίτητη αυτονόμησή τους για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο και την αποστολή ενός σύγχρονου συστήματος υγείας».

    [33] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Στέγαση - Παπαπέτρου

    Τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής πολιτικής εισηγείται το Ευρωπαϊκό Κόμμα που διαπιστώνει ότι στον τομέα αυτό η σχετική πολιτική της κυβέρνησης ασκείται περιστασιακά και σπασμωδικά.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι υπάρχουν 17 διαφορετικά στεγαστικά προγράμματα που τα διαχειρίζονται 10 διαφορετικοί φορείς.

    Εξάλλου σχολιάζοντας την επίσκεψη του Προέδρου των ΕΔΗ Μιχάλη Παπαπέτρου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φεντί Σαμπίτ Σογιέρ στους εγκλωβισμένους, ο κ. Συλλούρης είπε πως «είναι δικαίωμα να του κ. Παπαπέτρου να προσπαθεί το μάταιον της επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, δεν είναι δικαίωμα του με συμβολισμούς να αναβαθμίζει το ψευδοκράτος».

    [34] ΕΔΗ Παπαπέτρου - Κατεχόμενη Καρπασία - Επίσκεψη

    Η επίσκεψη αντιπροσωπείας των ΕΔΗ στην κατεχόμενη Καρπασία είχε μόνο το συμβολισμό ''της ελπίδας για σύντομη λύση και επανένωση και της αποφασιστικότητας να σώσουμε το ελληνικό στοιχείο στην Καρπασία'', δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την επίσκεψη αντιπροσωπείας των ΕΔΗ στην κατεχόμενη Καρπασία, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''προσεγγίζουμε απειλητικά την ώρα μηδέν για τους εγκλωβισμένους της κατεχόμενης Καρπασίας και κάποιοι ερίζουν για τους συμβολισμούς'', προσθέτοντας ότι οι ΕΔΗ δεν θέλουν ''η ε/κ παρουσία στην Καρπασία να αποτελέσει παρελθόν''.

    ''Το μήνυμα που εξέπεμψαν οι εγκλωβισμένοι ήταν ένα και μοναδικό. Οσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, τόσο η ε/κ παρουσία στην Καρπασία θα αντιμετωπίσει ολοένα και μεγαλύτερο τον κίνδυνο του αφανισμού'', είπε ο κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι ''οι ίδιοι οι εγκλωβισμένοι έδωσαν αποστομωτική απάντηση σε όσους με διάφορα προσχήματα, παραπέμπουν τη λύση του Κυπριακού σε βάθος χρόνου''.

    [35] ΑΔΗΚ - Ντίνος Μιχαηλίδης - Δημοσιογραφική Εστία

    Ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε χθες πως είναι «καταδικαστέο και απαράδεκτο» με το πρόσχημα της εξακρίβωσης των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων μας στα κατεχόμενα να συμπαρατασσόμαστε με την κατοχική δύναμη, επιχειρώντας και επαναφορά του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Μιχαηλίδης κατά την επίσκεψή του στην Ενωση Συντακτών Κύπρου κλήθηκε να σχολιάσει τη μετάβαση στο Ριζοκάρπασο του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλη Παπαπέτρου με τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων και αρχηγό του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

    Σε ερώτηση για το θέμα της απαλλοτρίωσης τ/κ περιουσιών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «είναι αμετάθετη η θέση του ΑΔΗΚ ότι οι περιουσίες που είναι κτισμένες σε τ/κ γη είτε είναι σε συνοικισμούς είτε είναι σε αυτοστεγάσεις και είναι σε τ/κ ιδιοκτησία θα πρέπει να απαλλοτριωθούν».

    [36] Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες - Κοινοπολιτειακοί αγώνες - Κύπριοι - Νίκη

    Το Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες χαιρετίζει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τους πρωταθλητές της σκοποβολής Αντώνη Νικολαίδη και Γιώργο Αχιλλέως στους κοινοπολιτειακούς αγώνες, που διεξάγονται στην Αυστραλία.

    Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες εκφράζει την πεποίθηση πως «τέτοιες επιτυχίες αναπτερώνουν το ηθικό όλων των Κυπρίων και μας κάνουν να αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι».

    Εύχεται σε όλους τους αθλητές που λαμβάνουν μέρος στους κοινοπολιτειακούς αγώνες κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας.

    [37] Αντώνης Χατζηρούσος - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Η αντιπροσώπευση των Θρησκευτικών Ομάδων στο Κοινοβούλιο είναι θεωρητική και στερείται αποτελεσματικότητας, δηλώνει ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή Αντώνης Χατζηρούσος, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει δικαίωμα λόγου και ψήφου στους αντιπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων, γεγονός που τους στερεί οποιαδήποτε πολιτική δύναμη».

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της παρούσας βουλευτικής περιόδου, ο κ. Χατζηρούσος ανέφερε ότι όταν πρωτοεξελέγη αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής του Ομάδας διακατεχόταν από ενθουσιασμό γιατί πίστευε ότι μέσω της θέσης αυτής θα μπορούσε να συνεισφέρει υπηρεσία στην προσφυγοποιημένη κοινότητα του, εκτιμώντας ότι υπήρχε ένα σοβαρό έργο να διεκπεραιωθεί. «Δυστυχώς έχω διαψευσθεί», είπε.

    Σημείωσε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του αρκετά χρήσιμο σε επίπεδο παραγωγής έργου για την Ομάδα του, προσθέτοντας πως τα δικαιώματα που προβλέπονται στον περί Εκπροσωπήσεως των Θρησκευτικών Ομάδων Νόμο «δεν λαμβάνονται υπόψη από τους διάφορους Υπουργούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους».

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 March 2006 - 15:23:09 UTC