Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκικός Τύπος - Τ/Κ - Κονδύλια
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [05] Εκπρόσωπος - Τεχνικές επιτροπές
  • [06] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Εναέριος χώρος - Κυπριακές αερογραμμές
  • [07] Αμπντουλατίφ Σενέρ - Πρωτόκολλο - ΕΕ
  • [08] ΗΠΑ - Λευκός Οίκος - Εθνική παλιγγενεσία - Εκδήλωση
  • [09] Πρεσβευτής Ελλάδας - Επέτειος 25ης Μαρτίου - Τηλεοπτικό μήνυμα
  • [10] ΑΚΕΛ - 25η Μαρτίου - Χριστόφιας - Ράλλης
  • [11] ΔΗΣΥ - Επέτειος 25ης Μαρτίου
  • [12] ΔΗΚΟ - Επέτειος 25ης Μαρτίου
  • [13] ΚΣ ΕΔΕΚ - Επέτειος 25ης Μαρτίου
  • [14] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Επέτειος 25ης Μαρτίου
  • [15] ΑΔΗΚ - Επέτειος 25ης Μαρτίου
  • [16] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Επέτειος 25ης Μαρτίου
  • [17] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αεροπορική τραγωδία - Συγγενείς
  • [18] Υπ. Συγκοινωνιών - Βρυξέλλες - Σύνοδος Συμβουλίου Μεταφορών
  • [19] Λύκειο Αγ. Γεωργίου Λακατάμειας - Β' Λύκειο Ηρακλείου - Διδυμοποίηση
  • [20] Κοινοπολιτειακοί αγώνες - Σκοποβολή - Χρυσό
  • [21] Παγδατής - Οπεν Μαϊάμι - Νίκη
  • [22] Ποδόσφαιρο - 22η Αγωνιστική
  • [23] ΑΕΛ - Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα
  • [24] Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη - Εβδομαδιαία κέρδη 2,92%
  • [25] οποίος έκλεισε στις 842,63 μονάδες.
  • [26] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [27] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο - Περδίκης
  • [28] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Καύσιμα - Κυπριακό
  • [29] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό
  • [30] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Προγραμματικές θέσεις
  • [31] Γιαννάκης Ομήρου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [32] Παπαπέτρου - Εκλογές- ΕΔΗ Κεντρικό μήνυμα
  • [33] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Λεμεσός - Περιοδεία
  • [34] Κίνημα Οικολόγων - Αγαπητός - ''Φούρνοι της ντροπής'' ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 25/03/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Η Τουρκία είναι υπό πίεση και βρίσκεται κάτω από επίκριση για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες μετά το Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σχολιάζοντας τη δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος αποφάσισαν όπως η Τουρκία ανοίξει τους αεροδιαδρόμους της στους Ε/Κ ως ένδειξη καλής θέλησης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι άκουσε τη δήλωση ''και μάλιστα ο κ. Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι θα ανοίξουν όταν, παράλληλα, ανοίξουν και τα λιμάνια της Κύπρου''.

    ''Θα επαναλάβω τη γνωστή θέση της κυβέρνησης. Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας για να ανοίξει τα λιμάνια της και τον εναέριο χώρο σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα είναι υποχρέωση την οποία έχει έναντι της ΕΕ'', σημείωσε.

    ''Δεν μπορεί η Τουρκία να ζητά ανταλλάγματα για να εκπληρώσει αυτά που είναι υπόχρεα να πράξει'', πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι είναι μια κίνηση η οποία γίνεται προκειμένου να εξασφαλιστεί έτσι ένα καλύτερο κλίμα για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η Τουρκία είναι υπό πίεση και βρίσκεται κάτω από επίκριση για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της''.

    Σε ερώτηση αν έχει επίσημη ενημέρωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είχε ''απλώς επανάληψη της επιβεβαίωσης ότι στην ανασκόπηση της πορείας της Τουρκίας για το 2006 λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη η μη συμμόρφωσή της για αυτήν την υποχρέωση, όπως και για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο και γενικά στις άλλες υποχρεώσεις της που είναι αντικείμενο της επισκόπησης''.

    Ερωτηθείς εάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως είχε επικοινωνία με την κ. Μπακογιάννη πριν πάει στις ΗΠΑ.

    ''Μου έχει αναφέρει τί θα ήταν η ημερήσια διάταξη και τί σκόπευε να πει, αλλά δεν είχα ενημέρωση μετά τη συνάντηση'', είπε.

    Ερωτηθείς πώς κρίνει τις δηλώσεις της κ. Ράις αναφορικά με την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό, από τις οποίες απουσίαζε για πρώτη φορά η αναφορά στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει ακούσει τις δηλώσεις της κ. Ράις.

    ''Δεν ξέρω τί είναι η σημερινή θέση των ΗΠΑ. Νομίζω ότι από αυτό το βήμα επανειλημμένα σας έχω πει ότι αναφορές στο σχέδιο Ανάν εγώ ακούω μόνο στην Κύπρο και κάποτε από τις ΗΠΑ'', είπε.

    Σε σχέση με πληροφορίες ότι οι Αμερικανοβρετανοί κινούνται προς την Αγκυρα με στόχο να την πείσουν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Εχουμε και εμείς διαβεβαιώσεις ότι είναι επιθυμία όλων να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, όπως έχω πει τόσο για τα θέματα δημιουργίας καλής θελήσεως όσο και για τα θέματα που αφορούν την προετοιμασία των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να πεισθεί η Τουρκία να συμμετάσχει και με τη σειρά της να πείσει την τ/κ πλευρά να συμμετάσχει.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκικός Τύπος - Τ/Κ - Κονδύλια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διέψευσε ως ''εντελώς αβάσιμο'' δημοσίευμα της τουρκικής ''Χουριέτ'' ότι τα 139 εκ. ευρώ που θα δοθούν στους Τουρκοκύπριους ως βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα δοθούν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά απευθείας από την Κομισιόν.

    Σε δηλώσεις στις Βρυξέλλες μετά το πέρας του δείπνου εργασίας των ''25'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι μέχρι στιγμής οι Τ/Κ δεν έχουν απαντήσει κατά πόσον αποδέχονται την κοινοτική βοήθεια, σημειώνοντας ότι ''όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα τα δεχθούν''.

    Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της ''Χουριέτ'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η διάθεση και ο έλεγχος των κονδυλίων θα διέπεται από τους κανόνες της ΕΕ και δεν θα γίνεται υπό τη μορφή κατάθεσης χρημάτων με επιταγή, αλλά πρέπει να καθορίζονται έργα, τα οποία θα πρέπει να εγκρίνονται και η πληρωμή θα γίνεται κατά τη διάρκεια ενός έργου.

    [03] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ευχήθηκε η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη στις ΗΠΑ να αποτελέσει σταθμό αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κύπρο και την επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας την ευχή η στάση αυτή να στηριχθεί από δω και πέρα σε αρχές, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ρωτήθηκε για τη συνάντηση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις με την κ. Μπακογιάννη.

    Αφού ανέφερε ότι για τη συνάντηση έχει ενημερωθεί από τα ΜΜΕ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως αναμένει την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην Κύπρο ''για να έχουμε από πρώτο χέρι ενημέρωση''.

    ''Εύχομαι η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει σταθμό στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ αλλά και σταθμό αναφορικά και με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κύπρο και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ότι η Τουρκία άνοιξε τον εναέριο της χώρο για αεροσκάφη ξένων εταιρειών που μεταφέρουν επιβάτες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, αλλά όχι για τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία έκανε κάτι τέτοιο.

    ''Η ουσία είναι η ίδια. Η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης της Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς απορρέει από το διεθνές δίκαιο και από τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', πρόσθεσε.

    [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε όλους στην Κύπρο να αγωνιστούν πρώτα να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για επανένωση της Κύπρου και στη συνέχεια να αναζητήσουν το όνομα της λύσης.

    Σε παρατήρηση ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων που διεξάγουν πολιτικοί αρχηγοί το τελευταίο διάστημα είναι το κατά πόσο έχει πεθάνει ή όχι το σχέδιο Ανάν, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ενώ ''βλέπουμε από πλευράς της Τουρκίας να τηρείται μια αρνητική και αδιάλλακτη στάση'' και να μην κάνει κανένα θετικό βήμα για να υπάρξει οποιαδήποτε προετοιμασία διαπραγματεύσεων ''εμείς συζητούμε για το όνομα της λύσης''.

    Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''έχει κάνει μια συμφωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι για να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια, να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις''.

    [05] Εκπρόσωπος - Τεχνικές επιτροπές

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει από χώρες που έχουν πρόσβαση στην Αγκυρα να ασκήσουν την επιρροή τους έτσι ώστε να μπορέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να καλέσει το συντομότερο δυνατό τις δύο πλευρές να ορίσουν τους αντιπροσώπους τους στις τεχνικές επιτροπές για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των τεχνικών επιτροπών, μετά τη συμφωνία στο Παρίσι, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''για μας σημασία έχει όχι η αντιπαράθεση σε αυτό το στάδιο, αλλά να δώσουμε μια πραγματική ευκαιρία σε όσους μπορούν να βοηθήσουν στο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις'', προσθέτοντας ότι ''αυτή είναι η σημασία για μας, γι΄ αυτό θα αποφύγω στο να κρίνω τη μη θετική μέχρι σήμερα ανταπόκριση από πλευράς τ/κ ηγεσίας και Αγκυρας'' στο θέμα των τεχνικών επιτροπών.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, η ε/κ πλευρά αναμένει ''τόσο από τον ΓΓ του ΟΗΕ να συνεχίσει τις προσπάθειές του και να μην απογοητευτεί από αυτή τη μη θετική στάση της άλλης πλευράς όσο και από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πρόσβαση και επικοινωνία με την Αγκυρα, να ασκήσουν τη δική τους επιρροή έτσι ώστε να μπορέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει το συντομότερο δυνατό τις δύο πλευρές να ορίσουν τους αντιπροσώπους τους και να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο''.

    [06] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Εναέριος χώρος - Κυπριακές αερογραμμές

    Αν η Τουρκία δεν ανοίξει το εναέριο της χώρο για τις Κυπριακές Αερογραμμές ''απλά θα επιβεβαιώσει ότι δεν εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ότι η Τουρκία άνοιξε τον εναέριο της χώρος για αεροσκάφη ξένων εταιρειών που μεταφέρουν επιβάτες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας αλλά όχι για τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''αν η Τουρκία στοχεύει με μια τέτοια κίνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων, εκείνο που θα πετύχει είναι να το κάνει ακόμη πιο επίκαιρο το θέμα της παραβίασης του κεκτημένου''.

    ''Μια τέτοια απόφαση από μέρους της Τουρκίας θα είναι η πλέον απτή απόδειξη ότι εφαρμόζει διάκριση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίας χώρας μέλους της ΕΕ'', είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι ''βασική αρχή της ΕΕ είναι η μη διάκριση''.

    [07] Αμπντουλατίφ Σενέρ - Πρωτόκολλο - ΕΕ

    Δεν υπάρχει καμμία αλλαγή όσον αφορά την πολιτική της Τουρκίας σχετικά με το άνοιγμα των λιμανιών και αεροσκαφών της χώρας σε ελληνοκυπριακά πλοία και αεροπλάνα, δήλωσε από τα κατεχόμενα ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και Υπουργός Επικρατείας Αμπντουλατίφ Σενέρ.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας ''Milliyet'', ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ''όσο δεν καταργείται η απομόνωση εναντίον του ψευδοκράτους δεν είναι δυνατόν τα ε/κ αεροσκάφη να εισέρχονται στον τουρκικό εναέριο χώρο και να επωφελούνται από τους αερολιμένες ούτε είναι εφικτό να επωφελούνται τα πλοία τους από τους λιμένες μας''.

    ''Αυτή είναι η κατηγορηματική πολιτική της Τουρκίας και δεν θα γίνει καμμία παραχώρηση στο θέμα αυτό'', είπε ο κ. Σενέρ.

    Ερωτηθείς για πληροφορίες ότι έχει δοθεί από την Αγκυρα άδεια στις ξένες αεροπορικές εταιρείες, που πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις την ελεύθερη Κύπρο, να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο, είπε ότι ''δεν απηχούν την πραγματικότητα και δεν τίθεται θέμα για κάποια καινούργια κατάσταση''.

    [08] ΗΠΑ - Λευκός Οίκος - Εθνική παλιγγενεσία - Εκδήλωση

    Με μεγάλη επισημότητα εορτάστηκε στον Λευκό Οίκο η Εθνική Παλιγγενεσία. Σε ειδική τελετή και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, της ηγεσίας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, την Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη, του Υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Φώλια, του Διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ Τζον Νεγκροπόντε και της συμβούλου για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Φράνσις Φράγκος-Τάουνσεντ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους τίμησε τους αγώνες του ελληνικού έθνους για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία.

    Της εκδήλωσης προηγήθηκαν σύντομες εθιμοτυπικές συναντήσεις του Προέδρου Μπους με την κ. Μπακογιάννη και τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

    Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της εκδήλωσης, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι η Αμερική τιμά την Ελλάδα και την ελληνική επανάσταση, και μέσα από την ελληνική επανάσταση τιμά τις αρχές και τις αξίες που αυτή η επανάσταση υπηρέτησε.

    Με τη συνάντηση αυτή η κ. Μπακογιάννη ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, για την οποία είπε πως πήγε ιδιαίτερα καλά.

    [09] Πρεσβευτής Ελλάδας - Επέτειος 25ης Μαρτίου - Τηλεοπτικό μήνυμα

    Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν αταλάντευτα στρατευμένες στην προσπάθεια επίλυσης, με στόχο τη γνήσια επανένωση της Κύπρου, μέσω μιας βιώσιμης λύσης, η οποία θα επιλύει τα προβλήματα, χωρίς να δημιουργούνται άλλα, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρης Ράλλης.

    Σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο κ. Ράλλης ανέφερε πως ''Ελλάδα και Κύπρος αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για την επίτευξη του μεγάλου στόχου, την άρση της αδικίας, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων στο νησί, την απόσυρση του κατοχικού στρατού, την εξεύρεση συμφωνημένης λύσης μέσα στο πλαίσιο που προσδιορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό σύστημα αρχών και αξιών, μια λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας''.

    Είπε πως ''παράλληλα ενθαρρύναμε και ενθαρρύνουμε την Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία, υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε έμπρακτα, παρά τις δυσκολίες που η ίδια η Τουρκία έθεσε, την ευρωπαϊκή της τροχιά''.

    ''Ζητούμε τώρα την υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ. Οι δεσμεύσεις αυτές είναι σαφείς, είναι ξεκάθαρες. Η πρόοδος της ενταξιακής της πορείας εξαρτάται, πρωτίστως, από την ίδια, από τον βαθμό ανταπόκρισής της σε κριτήρια, προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις, τα οποία έχουν συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη. Πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, συνεπάγεται πρόοδο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων'', ανέφερε ο κ. Ράλλης.

    [10] ΑΚΕΛ - 25η Μαρτίου - Χριστόφιας - Ράλλης

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι ο διαχωρισμός των δύο κανονισμών της ΕΕ που αφορούν τους Τ/Κ και η συνάντηση Ανάν-Παπαδόπουλου στο Παρίσι εγκαινίασαν μιαν καινούργια περίοδο κινητικότητας στο Κυπριακό, που ''ευελπιστούμε να οδηγήσει σε ακόμα θετικότερες εξελίξεις, εκτός βέβαια και αν τις μπλοκάρουν του τουρκικά κατεστημένα, πράγμα που καθόλου δεν αποκλείουμε''.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''εμείς ως ΑΚΕΛ πάντα τονίζαμε και εξακολουθούμε να τονίζουμε ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα, πάντα τονίζαμε και εξακολουθούμε να τονίζουμε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς αλλαγή στην τουρκική πολιτική που θεωρεί την Κύπρο ως προέκταση της Ανατολίας''.

    [11] ΔΗΣΥ - Επέτειος 25ης Μαρτίου

    O ΔΗΣΥ με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου χαιρετίζει την εθνική επέτειο της ελληνικής επανάστασης και καλεί τον κυπριακό Ελληνισμό σε ενότητα, εθνική ομοψυχία και εγρήγορση για τη σωτηρία της πατρίδας.

    Αναφέρει ότι ''ο καθορισμός μιας ξεκάθαρης στρατηγικής σε συνεργασία με την Ελλάδα και οι πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, που επιβάλλεται να αναλάβουμε, θα πρέπει να μας οδηγούν το συντομότερο δυνατό σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και την αποφυγή παγίωσης των διχοτομικών τετελεσμένων''.

    [12] ΔΗΚΟ - Επέτειος 25ης Μαρτίου

    Τιμώντας τη φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο κυπριακός Ελληνισμός συνεχίζει τον δικό του αγώνα για την αποκατάσταση των αρχών της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και διεκδικεί τα δίκαια και τα δικαιώματά του, υπερασπίζοντας το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή νομιμότητα, αναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Με ευκαιρία την επέτειο της 25ης Μαρτίου, το ΔΗΚΟ ''επαναδιακηρύσσει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί τα δίκαια και τα δικαιώματα της Κύπρου και του λαού της, καθώς και για την πλήρη επικράτηση στην Κύπρο της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης''.

    [13] ΚΣ ΕΔΕΚ - Επέτειος 25ης Μαρτίου

    Μεγάλη μας προτεραιότητα και ύψιστος στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η αποκατάσταση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αναφέρει το ΚΣ ΕΔΕΚ με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΣ ΕΔΕΚ σημειώνει ότι «βασική επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας διαπραγματευτικής βάσης χωρίς τα επαχθή βάρη του παρελθόντος όπως το σχέδιο Ανάν, το οποίο θα πρέπει οριστικά να τεθεί στο περιθώριο».

    [14] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Επέτειος 25ης Μαρτίου

    Οπως η επανάσταση του 1821 αποσκοπούσε στην απαλλαγή από τον τουρκικό ζυγό, το ''όχι'' της ε/κ κοινότητας του 2004 σκοπό είχε να αποτρέψει την κηδεμονία της Κύπρου από την Τουρκία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κόμμα με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

    Σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κόμμα αναφέρει ότι, ''σε αντίθεση με άλλα κράτη που ήσαν στο παρελθόν επεκτατικά αλλά αποκήρυξαν στα λόγια και στην πράξη το αμαρτωλό τους παρελθόν, το τουρκικό καθεστώς εξακολουθεί να λειτουργεί επεκτατικά''.

    [15] ΑΔΗΚ - Επέτειος 25ης Μαρτίου

    Η τουρκική προκλητικότητα και η ανοχή ή και ενθάρρυνση της οποίας τυγχάνει από ορισμένες δυνάμεις της Δύσης, θυμίζει σε μερικές περιπτώσεις τον σκοταδισμό που επικρατούσε την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΔΗΚ.

    Με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου, το Κίνημα αναφέρει πως η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος και ο απανταχού Ελληνισμός, εμπνεόμενοι από την ιστορία, δίνουν σήμερα μια νέα μάχη, η οποία ''θα ευοδωθεί εφόσον παραμείνουμε ενωμένοι και σταθεροί σε ρεαλιστικά διεκδικητικούς στόχους''.

    [16] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Επέτειος 25ης Μαρτίου

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τη μεγάλη επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου και αποτίει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό που με το αίμα και τις θυσίες του αποτίναξε τον οθωμανικό ζυγό ανακτώντας την ελευθερία του.

    Στην ανακοίνωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, η Επαλξη αναφέρει πως η ελευθερία ως πολυτιμότατο αγαθό, η ανεξαρτησία και η αυτόφωτη σκέψη ως τρόπος έκφρασης και η ενότητα όλων απέναντι στο σκοταδισμό και την καταπίεση εξακολουθούν να υφίστανται ως αναλλοίωτες αρχές.

    [17] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αεροπορική τραγωδία - Συγγενείς

    Εκκληση προς τα πολιτικά κόμματα, για να μην πολιτικοποιηθεί το πόρισμα της έρευνας για την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία του περασμένου Αυγούστου στο Γραμματικό Αττικής, απηύθυναν χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και οι συγγενείς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την ολομέλεια της Επιτροπής Συγγενών των Θυμάτων του αεροπορικού ατυχήματος της εταιρείας ''Ηλιος'', ο κ. Θράσου διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί με κάθε προσοχή η διοικητική έρευνα για τη διαδικασία έκδοσης άδειας αερομεταφορέα στην εταιρεία ''αjet'' και ότι θα καταλογισθούν ευθύνες σε οποιονδήποτε βρεθεί ότι έχει ευθύνες.

    ''Από τη δική μας πλευρά'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών της αεροπορικής τραγωδίας Νικόλας Γιασουμής, ''έχουμε εκφράσει και δημόσια, σε κάποιο Δελτίο Τύπου, τις δικές μας ανησυχίες για την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα, όσον αφορά την εξέταση της αίτησης αδειοδότησης της νέας εταιρείας από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας''.

    [18] Υπ. Συγκοινωνιών - Βρυξέλλες - Σύνοδος Συμβουλίου Μεταφορών

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου αναχωρεί την Κυριακή, 26 Μαρτίου, για τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως στο Συμβούλιο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τις οδικές μεταφορές, την οδική ασφάλεια, την ασφάλεια των αερομεταφορών, τη δημιουργία του ενιαίου ουρανού και του δορυφορικού συστήματος Galileo. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Θράσου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ομολόγους του Υπουργούς Μεταφορών.

    [19] Λύκειο Αγ. Γεωργίου Λακατάμειας - Β' Λύκειο Ηρακλείου - Διδυμοποίηση

    Επανενωμένη Κύπρος μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω μιας λύσης που θα συνάδει με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας ότι ''δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο και δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από ό,τι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί δικαιούνται και απολαμβάνουν''.

    Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια τελετής διδυμοποίησης του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας με το Β' Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων ανήμερα της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας, ''στέλνει σε όλους συμβολικό μήνυμα αγωνιστικότητας και ελεύθερου πνεύματος'', προσθέτοντας ότι ''είναι χρέος μας έναντι της ιστορίας μας να συνεχίσουμε ενωμένοι να δίνουμε αγώνες που θα μας διασφαλίσουν μία αξιοζήλευτη θέση στον κόσμο του μέλλοντος''.

    [20] Κοινοπολιτειακοί αγώνες - Σκοποβολή - Χρυσό

    Ο σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες που πραγματοποιούνται στη Μελβούρνη, προσθέτοντας άλλο ένα στη συγκομιδή του κυπριακού αθλητισμού, στους αγώνες.

    Ο Κύπριος σκοπευτής κατέκτησε το χρυσό στο ατομικό του σκιτ με 148 επιτυχίες στους 150 δίσκους.

    [21] Παγδατής - Οπεν Μαϊάμι - Νίκη

    Ο Μάρκος Παγδατής κέρδισε χθες τον Αμερικανό Αλεξ Πογκομόλοφ περνώντας στον τρίτο γύρο του όπεν του Μαϊάμι με 2-0 σετ.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής πέρασε στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης χωρίς αγώνα και χρειάστηκε μία ώρα για να κερδίσει τον αντίπαλο του.

    Στο δρόμο του ο Παγδατής έχει τώρα το Ρώσο Νικολάι Νταβιντένκο που είναι το νούμερο πέντε της διοργάνωσης και συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα καλύτερων αντισφαιριστών στον κόσμο.

    [22] Ποδόσφαιρο - 22η Αγωνιστική

    Με τον αγώνα Νέας Σαλαμίνας Διγενή Μόρφου στο γήπεδο Αμμόχωστος ανοίγει στις 15.30 η αυλαία της 22ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Σήμερα θα διεξαχθούν άλλοι τρεις αγώνες. Στις 16.00 η Ενωση Νέων Παραλιμνίου υποδέχεται στο Τάσος Μάρκου την ΑΠΕΠ, στις 18.00, στο ΓΣΠ αναμετρώνται ΑΠΟΕΛ ΑΕΚ και στις 19.00 στο Τσίρειο ο Απόλλων με τον Εθνικό Αχνας.

    Η 22η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί αύριο με τους αγώνες Ολυμπιακού ΑΕΛ στο ΓΣΠ που θα αρχίσει στις 16.30, ΘΟΙ Ανόρθωσης στο γήπεδο Λακατάμιας που θα αρχίσει στις 17.00 και ΑΠΟΠ Κινύρα Ομόνοιας, που θα διεξαχθεί στο Παφιακό και θα αρχίσει στις 18.00.

    [23] ΑΕΛ - Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    Η ΑΕΛ στέφθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλήτρια στην Καλαθόσφαιρα Ανδρών αφού κατέβαλε στην πεντάλεπτη παράταση του τρίτου αγώνα της τελικής φάσης των πλέι οφ τον Απόλλωνα με 86-82.

    Ο αγώνας που διεξήχθη στο γήπεδο Νίκος Σολομωνίδης στην κανονική του διάρκεια έληξε με 77-77.

    Η ΑΕΛ με το πρωτάθλημα που κέρδισε φέτος έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα. Η ομάδα της Λεμεσού, στην ιστορία της, στέφθηκε 12 φορές πρωταθλήτρια.

    [24] Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη - Εβδομαδιαία κέρδη 2,92%

    Πορεία σταθεροποίησης παρουσίασε και στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ακολουθώντας την πορεία των μικρών αυξομειώσεων που καταγράφουν τις τελευταίες δύο ημέρες οι τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέα άνοδο σε ποσοστό 0,07% και έκλεισε στις 2.479,35 μονάδες, παρουσιάζοντας παράλληλα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 2,92% (70,43 μονάδες). Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα της προηγούμενης συνάντησης και διαμορφώθηκε στα 3,3 εκατομμύρια λίρες, με τις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκή να συγκεντρώνουν συνολικά το 82,5% του τζίρου.

    Αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,07% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο

    [25] οποίος έκλεισε στις 842,63 μονάδες.

    [26] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [27] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο - Περδίκης

    Η απόφαση του ΔΗΣΥ να αποχωρήσει από το Εθνικό Συμβούλιο ''αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ενότητας στο εσωτερικό μας μέτωπο'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ, όσο και αν διαφωνούσε με την πολιτική που ακολουθούσε ο ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο και με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το Εθνικό Συμβούλιο επί διακυβέρνησης Συναγερμού, ουδέποτε διανοήθηκε ότι θα αποχωρούσε από αυτό. ''Ο Δημοκρατικός Συναγερμός μιλά συνεχώς για την ενότητα και η κάθε του πράξη και ενέργεια στοχεύει στο να τορπιλίσει αυτή την ενότητα'', είπε ο κ. Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του τοπικού σχεδίου ανάπτυξης της Γεροσκήπου και σε δηλώσεις για το θέμα αυτό του Γενικού Γραμματέα και Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη, τις οποίες χαρακτήρισε ως ''ενέργειες λαϊκισμού''.

    ''Ο κ. Περδίκης'', είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, ''ακολουθεί μία δοκιμασμένη τακτική και ατεκμηρίωτα εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των πάντων, σπιλώνει ονόματα και πολιτικά κόμματα και στη συνέχεια ζητεί από τους άλλους να τεκμηριώσουν ότι δεν ευθύνονται για αυτά τα οποία έχουν συμβεί''.

    [28] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Καύσιμα - Κυπριακό

    Δεν απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο οποιοδήποτε κράτος να επιστρέψει ως κοινωνικά αντισταθμιστικά μέτρα οποιοδήποτε ποσό εισπράττει και θα μπορούσε κάλλιστα η κυβέρνηση που την τελευταία τριετία εισέπραξε γύρω στο μισό δισεκατομμύριο λίρες, να επέστρεφε είτε εκατό είτε διακόσια είτε και τριακόσια εκατομμύρια και αυτό δεν θα το παρεμπόδιζε καμία οδηγία της ΕΕ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως τις τελευταίες μέρες ο Κύπριος καταναλωτής βιώνει μια επιπρόσθετη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και πρόσθεσε πως «επιτέλους πρέπει να λεχθεί όλη η αλήθεια για τα καύσιμα για να υπάρξει ο τερματισμός των δηλώσεων των συγκυβερνώντων που δημιουργούν ένα ρόδινο κόσμο», ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση «έχει ξεθεώσει τον απλό κοσμάκη από τις έμμεσες φορολογίες».

    Εξάλλου, ο ΔΗΣΥ, χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προώθηση της Ερευνας και Ανάπτυξης στις χώρες μέλη, καθορίζοντας ότι 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) πρέπει να επενδύεται σε κάθε χαιρετίζει την χώρα μέλος στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ).

    [29] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιμένουμε και να διεκδικήσουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού την οποία θα στηρίξει και ο λαός, προσθέτοντας πως στο συγκεκριμένο σχέδιο λύσης πρέπει να περιληφθούν όλα όσα θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και δίκαια στοιχεία.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Κλεάνθους κλήθηκε να σχολιάσει τη μη αναφορά στο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού εκ μέρους της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς στη συνάντηση που είχε χθες με την Ελληνίδα ομόλογό της Ντόρα Μπακογιάννη. Είπε ότι φαίνεται πως ολοένα και περισσότερος κόσμος «κατανοεί ότι η επίκληση και η συνεχής αναφορά στο σχέδιο Ανάν δεν είναι το σημαντικότερο και δεν βοηθά στη δημιουργία καλύτερου κλίματος για να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος που να μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

    Επανέλαβε πως αυτό «δεν σημαίνει και πολλά πράγματα στην ευρύτερη φιλολογία που αναπτύσσεται κάθε τόσο στην Κύπρο, εάν δηλαδή το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό, είναι ζωντανό, είναι στο τραπέζι, δεν είναι στο τραπέζι. Η ουσία και η επιδίωξή μας είναι να επιμένουμε σε όσα ουσιαστικά στοιχεία είναι απόλυτα αναγκαία για να κάνουν μια λύση βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική και τέτοια που να μπορεί ο λαός μας να την αποδεχθεί για να καταλήξει ως τελική λύση που θα στηρίξει και ο λαός στη συνέχεια».

    [30] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Προγραμματικές θέσεις

    Το σχέδιο Ανάν πρέπει να τεθεί οριστικά στο περιθώριο και να αναβαθμιστεί η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του για τις βουλευτικές εκλογές, είπε ότι πρώτιστος στόχος είναι η απαλλαγή της κατοχής και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΔΕΚ θα αυξήσει στις εκλογές τα ποσοστά της.

    «Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική αύξηση των ποσοστών μας σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές λαμβάνοντας υπόψη ότι στις Ευρωεκλογές σημειώσαμε εντυπωσιακή αύξηση», είπε ο κ. Ομήρου και εξέφρασε τη θέση ότι η απουσία του Επίτιμου Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη από το ψηφοδέλτιο, δεν αποδυναμώνει την ΕΔΕΚ.

    «Βασική επιδίωξη της Κύπρου θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας διαπραγματευτικής βάσης χωρίς τα επαχθή βάρη του παρελθόντος, όπως το Σχέδιο Ανάν το οποίο θα πρέπει οριστικά να τεθεί στο περιθώριο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιδιώξουμε συστηματικά την αναβάθμιση της επικουρικής συνδρομής της ΕΕ στις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης», είπε.

    [31] Γιαννάκης Ομήρου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Η Βουλή θα πρέπει να αποκτήσει ζωντάνια, επαναφέροντας το κέντρο βάρους της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στο Κεφάλαιο Δ΄ της Ολομέλειας του σώματος δηλώνει ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου είπε ότι το 99% των αιτημάτων του κόσμου είναι οικονομικής φύσεως και πρόσθεσε ότι η μοίρα του Κοινοβουλίου είναι να ασκεί πιέσεις χωρίς να μπορεί να χαράσσει πολιτική. Προέβλεψε ότι το μέλλον στην πολιτική ανήκει στις γυναίκες καθώς ''η διαπλοκή και η διαφθορά'' συνδέθηκε με τους άντρες πολιτικούς.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι η εκλογή στο τιμητικό λειτούργημα του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων δημιουργεί πάντα αισθήματα βαθιάς ικανοποίησης και ταυτόχρονα αίσθημα ευθύνης για την ανταπόκριση στα καθήκοντα που συνεπάγεται η αντιπροσώπευση του λαού.

    [32] Παπαπέτρου - Εκλογές- ΕΔΗ Κεντρικό μήνυμα

    Οι ΕΔΗ κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου με κεντρικό μήνυμα «Μπορούμε να ελπίζουμε ξανά» ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Παπαπέτρου προσθέτοντας ότι παραμένει κινητήριος δύναμη των ΕΔΗ η δύναμη της ελπίδας, η προσδοκία και προσμονή για την επανένωση της Κύπρου.

    Όπως είπε «τα χρόνια που πέρασαν βιώνοντας τη διαίρεση της χώρας η ελπίδα και η προσδοκία έδειχναν το δρόμο ώστε να παραμείνουμε σταθεροί στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου για λύση και επανένωση και να εργαστούμε σκληρά και επίμονα για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου για σύντομη λύση και επανένωση».

    Ανέφερε ότι πρέπει να «αντιπαρατεθούμε με τις δυνάμεις της διαίρεσης και της εθνικής δημαγωγίας, να αντιπαλέψουμε το φόβο και την ανασφάλεια, να ακολουθήσουμε αταλάντευτα μια ευρωπαϊκή και εξωστρεφή στρατηγική και να μετατρέψουμε τους παράλληλους βίους Ε/Κ και Τ/Κ σε κοινή ευρωπαϊκή πορεία».

    [33] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Λεμεσός - Περιοδεία

    Σε ανυπαρξία συγκεκριμένης ενημερωτικής πολιτικής της κυβέρνησης για τους αγρότες, αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, με αφορμή πρωινή περιοδεία του στη δημοτική αγορά χονδρικών πωλήσεων στον Υψωνα.

    Μιλώντας στα ΜΜΕ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά η παντελής ανυπαρξία της ενημέρωσης της υπαίθρου μας, των παραγωγών μας, των ανθρώπων που ζουν από τα προϊόντα που παράγει η κυπριακή ύπαιθρος, η ανυπαρξία συγκεκριμένης ενημερωτικής πολιτικής σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα είχαμε και που ήρθαν σήμερα αυτές οι επιπτώσεις, με την ένταξή μας στην ΕΕ».

    «Θα πρέπει να γίνουν και να ληφθούν τα δέοντα εκείνα μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν την παραγωγή και τα προϊόντα μας σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ώστε να μπορέσουμε να συναγωνιστούμε τα ευρωπαϊκά προϊόντα τα οποία έχουν κατακλύσει τις αγορές μας και έχουν επιφέρει ένα πλήγμα τεράστιο, για να μην πω και θανατηφόρο, στην κυπριακή ύπαιθρο», πρόσθεσε.

    [34] Κίνημα Οικολόγων - Αγαπητός - ''Φούρνοι της ντροπής''

    Ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Αθως Αγαπητός κάλεσε τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη όπως προχωρήσει αμέσως στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των ''φούρνων της ντροπής'', προσθέτοντας πως ''η ντροπή θα βαρύνει τελικά όσους καλύπτουν την παρανομία''.

    Ωστόσο, ο κ. Αγαπητός ανέφερε πως ''το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί θετικό βήμα την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώνονται πλέον τα ονόματα εταιρειών (παραγωγής ή διανομής τροφίμων) και εμπορικών ονομάτων προϊόντων διατροφής που δεν πληρούν τους νόμους και τις προδιαγραφές''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Αγαπητός είπε πως ''η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται να εκπληρώσει την προγραμματική δέσμευση, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου'', συμπληρώνοντας πως ''επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η ορθότητα της θέσης του Κινήματος Οικολόγων, για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των εταιρειών που δεν τηρούν τη νομοθεσία για την υγιεινή των τροφίμων''.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 25 March 2006 - 15:23:13 UTC