Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο - Κυπριακό
  • [02] Υπουργός Εμπορίου - Μνημόσυνο - Ομιλία
  • [03] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΙΑΤΑ - Τουρκία
  • [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας - 25η Μαρτίου
  • [05] Πρόεδρος Βουλής Κυπριακό - 25η Μαρτίου
  • [06] 25η Μαρτίου - Εορτασμοί - Λεμεσός
  • [07] 25η Μαρτίου Λάρνακα
  • [08] Πάφος - 25η Μαρτίου - Εορτασμοί
  • [09] 25η Μαρτίου - Δήμος Παραλιμνίου -Υπουργός Υγείας
  • [10] 25η Μαρτίου - Δήμος Δερύνειας - Υπουργός Συγκοινωνιών
  • [11] 25η Μαρτίου - Ευρύχου - Υπουργός Εργασίας
  • [12] Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακές Αερογραμμές - ΕΕ
  • [13] Πάφος -Υπουργός Γεωργίας - Ελικόπτερα πυρόσβεσης
  • [14] Υπουργός Δικαιοσύνης - Δηλώσεις
  • [15] Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Αρχιεπισκοπικές εκλογές
  • [16] Μητροπολίτης Λεμεσού - Αρχιεπισκοπικές
  • [17] Κύκκου Νικηφόρος - Αρχιεπισκοπικές εκλογές
  • [18] Μητροπολίτης Κιτίου - Αρχιεπισκοπικές εκλογές
  • [19] Ποδόσφαιρο - 22η αγωνιστική
  • [20] Παγδατής - Οπεν Μαϊάμι
  • [21] Θερινή ώρα - Τέθηκε σε εφαρμογή
  • [22] Ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • [23] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [24] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - ΔΗΣΥ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [25] Λεμεσός - ΓΓ Οικολόγων - Τουρκία - Φούρνοι - Ηλεκτρικό αυτοκίνητο ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 26/03/2006

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο - Κυπριακό

    Σήμερα, οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς επικεντρώνονται στη δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο με θέμα «Πλαίσιο Αρχών για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού», στη Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ''μέσα από ειλικρινείς και παραγωγικές διαπραγματεύσεις στοχεύουμε να επιτευχθούν ουσιαστικές αλλαγές στις προτάσεις του Γ. Γ. του ΟΗΕ ώστε να φθάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση χωρίς επιδιαιτησία''.

    Μια λύση, είπε, που να δικαιώνει ολόκληρο το λαό μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους και να μας επιτρέπει να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στο δικό μας τόπο.

    Ανέφερε πως το κυπριακό πρόβλημα για 32 τώρα χρόνια παραμένει άλυτο και σε εκκρεμότητα λόγω της απροθυμίας της Τουρκίας να συνεργαστεί για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Η στήριξη που τυγχάνει από ισχυρούς συμμάχους, πρόσθεσε, της επιτρέπει να αυθαιρετεί, να παρανομεί και ασύστολα να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο.

    Στο Κυπριακό, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, κρίνεται η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να σταθεί με συνέπεια στις οικουμενικές αξίες και αρχές που η προοδευτική ανθρωπότητα έφτιαξε με αγώνες και θυσίες και να συμβάλει στη δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος.

    Γιατί, το ζητούμενο, εξήγησε, δεν είναι η απλά η επίτευξη λύσης ανεξαρτήτως περιεχομένου, αλλά η επίτευξη μιας τέτοιας λύσης με ένα τέτοιο περιεχόμενο που να αναιρεί τα κατοχικά και διχοτομικά δεδομένα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή του 1974.

    Μιας λύσης, συνέχισε, που να μπορεί να λειτουργήσει και να ανοίγει προοπτικές για το μέλλον.

    [02] Υπουργός Εμπορίου - Μνημόσυνο - Ομιλία

    Στην Τουρκία εναπόκειται αν θα χρησιμοποιήσουμε ή όχι τα δικαιώματα που έχουμε ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας .

    Σε ομιλία του στην Κοίλη Πάφου, στο μνημόσυνο των Κυπρίων Αγωνιστών που έλαβαν μέρος στην Έξοδο του Μεσολογγίου το 1821, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ''εμείς θέλουμε και ελπίζουμε η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβε και να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία''.

    Πρόσθεσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματα που με αγώνες κερδίσαμε. Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση που υπενθυμίζουν στην Τουρκία πως οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμπλήρωσε ότι στην Άγκυρα εναπόκειται να αποφασίσει αν θα παραμείνει ανοικτός ο δρόμος της ένταξης της στην Ε.Ε.

    [03] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΙΑΤΑ - Τουρκία

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου δήλωσε χθες ότι διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη λειτουργία του παράνομου κέντρου ελέγχου στα κατεχόμενα με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές του FIR Αγκυρας, ώστε να μην γίνονται παρεμβολές στο FIR Λευκωσίας από το λεγόμενο κέντρο ελέγχου των κατεχομένων, οι οποίες επηρεάζουν την ασφάλεια των πτήσεων.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της δεξίωσης που παράθεσε χθες ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία για τον εορτασμό της εθνικής Παλιγγενεσίας ο κ. Θράσου, είπε ότι «η Κύπρος δίδει τεράστια σημασία στην ασφάλεια πτήσεων, έχει αυτή τη στιγμή ετοιμάσει την ανέγερση σύγχρονου Κέντρου Ελέγχουν Εναέριας Κυκλοφορίας και έχει παραγγείλει εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ».

    Αφού ανέφερε ότι το Κέντρο Ελέγχου ελέγχει πάνω από 200.000 πτήσεις το χρόνο «και μέχρι τώρα ευτυχώς δεν έχει συμβεί το παραμικρό στον εναέριο χώρο της Κύπρου», είπε πως τον τελευταίο καιρό, οι παρεμβολές που υπάρχουν από το λεγόμενο κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στα κατεχόμενα προκάλεσαν ανησυχία σε διεθνείς οργανισμούς όπως τον Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, το Eurocontol και την Κομισιόν.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βολιδοσκοπήθηκε γύρω από τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι «εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό αλλά καθαρά τεχνοκρατικό».

    Ανέφερε πως η κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητά της να συναντηθεί με τους αρμοδίους της Τουρκίας για να συζητήσουν το θέμα, που όπως είπε, «εκτιμήθηκε από το Eurocontol και άλλους οργανισμούς και βολιδοσκοπήθηκε και η Τουρκία για αυτό το σκοπό».

    Είπε ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν φαίνεται να είναι αρνητική. Ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν ξέρουμε ποια εξέλιξη θα πάρει το θέμα».

    [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας - 25η Μαρτίου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι ο τόπος έχει ανάγκη την ενότητα στη σωστή γραμμή, παραπέμποντας στην ομοψυχία του Ελληνισμού κατά την Ελληνική Επανάσταση, προσθέτοντας πως εάν οι ήρωες του 1821 υπολόγιζαν την αντιστοιχία δυνάμεων η επανάσταση δεν θα γινόταν ποτέ.

    Σε δήλωση του μετά την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ο αγώνας του Ελληνισμού για απελευθέρωση βασίστηκε στην αρετή, τη φιλοπατρία, την ομόνοια και το συντονισμό όλων των εθνικών δυνάμεων και ολόκληρου του Ελληνισμού για αυτό και πέτυχε».

    Ερωτηθείς για τα διδάγματα της σημερινής ημέρας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρέπεμψε στη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, σύμφωνα με την οποία αν επρόκειτο να υπολογίσουμε την αντιστοιχία δυνάμεων δεν επρόκειτο να γίνει η επανάσταση.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε «πως έχουμε ανάγκη την ενότητα στη σωστή όμως γραμμή».

    [05] Πρόεδρος Βουλής Κυπριακό - 25η Μαρτίου

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι δικό μας καθήκον είναι να διεκδικήσουμε να υλοποιηθεί στο σύνολό της η διαδικασία που έχει αποφασιστεί στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ΓΓ του ΟΗΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.

    Ο κ. Χριστόφιας, ερωτηθείς για την επιστολή του Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, Βοηθού του ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την οποία του εξηγεί τα διαμειφθέντα στο Παρίσι, είπε ότι «ο κ. Γκαμπάρι φυσιολογικά θα έχει επαφές και με τις δυο πλευρές και θα προσπαθήσει να πείσει και την τ/κ πλευρά» η οποία απαιτούσε την επανέναρξη μιας διαδικασίας.

    Σημείωσε ότι αυτό θα είναι «δύσκολο γιατί η τ/κ ηγεσία δεν αποφασίζει μόνη της για την τακτική και την στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει και τα βήματα που θα κάνει αφού δυστυχώς οι αποφάσεις παίρνονται ακόμα στην Άγκυρα».

    Σε σχόλιο ότι ο κ. Γκαμπάρι φαίνεται να εστιάζεται περισσότερο σε θέματα της καθημερινότητας, όπως έχουν ονομαστεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι αποκλείει τα ουσιώδεις θέματα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν χρησιμεύει» να αμφισβητούμε αυτό που έχει αποφασιστεί στο Παρίσι».

    Πρόσθεσε ότι «κάποιοι, ακόμα και δικοί μας, από την ώρα που ανακοινώθηκε η συνάντηση στο Παρίσι και τα αποτελέσματά αυτής απέκλεισαν τη συζήτηση επί της ουσίας».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «στόχος δικός μας δεν είναι να ερμηνεύουμε κατά το δοκούν ορισμένες λέξεις και τοποθετήσεις για να φθάσουμε εμείς οι ίδιοι να αυτοαναιρεθούμε και να αναιρέσουμε αυτά που και έχουν συμφωνηθεί και διεκδικήσαμε».

    Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «το κυριότερο δίδαγμα το οποίο πρέπει να αντλήσουμε πέρα από την πίστη στην ελευθερία και την αγάπη στην πατρίδα θα πρέπει να είναι η ενότητα του κυπριακού λαού στον φοβερά δύσκολο αγώνα που διεξάγει σήμερα μέσα στις συνθήκες της νέας τάξης πραγμάτων για να απαλλαγεί ο τόπος από την κατοχή με μια λύση η οποία να υπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέστησε «ενότητα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προβάλλει η Τουρκία με την επαναβεβαίωση και του γνωστού δόγματος που θέλει την Κύπρο ουσιαστικά όμηρο της Άγκυρας».

    [06] 25η Μαρτίου - Εορτασμοί - Λεμεσός

    Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της πόλης πραγματοποιήθηκαν χθες στη Λεμεσό οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

    Ακολούθησε εωθινό στους δρόμους της πόλης από τη φιλαρμονική του Λανιτείου και την ορχήστρα προσκόπων και οδηγών και έγινε η έπαρση της σημαίας στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου παιάνιζε η φιλαρμονική του Λανιτείου και αποδόθηκαν τιμές από τμήμα της Εθνικής Φρουράς.

    Η δοξολογία τελέστηκε από τον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης (Καθολική), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας Ανδρέας Κυριακίδης.

    Αποκορύφωμα των εορτασμών αποτέλεσε η παρέλαση επί της Λεωφόρου Μακαρίου Γ', με διαδρομή από τα φώτα του Αριέλ μέχρι τη διασταύρωση με την Ιωάννη Πολέμη. Παρέλασαν παλαιοί πολεμιστές, σωματεία, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Ανώτερης και Μέσης εκπαίδευσης, οδηγοί, πρόσκοποι και τμήματα της Πολιτικής Αμυνας και της Εθνικής Φρουράς. Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    [07] 25η Μαρτίου Λάρνακα

    Mε γενική κωδωνοκρουσία των εκκλησιών της Λάρνακας και εωθινό από τα Σώματα Προσκόπων, Οδηγών και Οδοιπόρων Αγάπης άρχισαν στη Λάρνακα οι εορτασμοί χθες για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

    Το πρωί έγινε έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Κίμωνος από τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Μωϋσέως και τον Αναπληρωτή Επαρχο Γιαννάκη Μαλλουρίδη, στην παρουσία των αρχών της πόλης και αντιπροσώπων Σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Οδοιπόρων Αγάπης, Σωματείων και Οργανώσεων με τα λάβαρα και τις σημαίες τους. Διμοιρία της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

    Μετά τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Κατερίνα Μακρή, επιθεωρήτρια Γενικών Μαθημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

    Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παρέλαση στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Δήμαρχος Ανδρέας Μωϋσέως και οι δημοτικές, πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές της πόλης. Στην παρέλαση συμμετείχαν τα Λύκεια, τα Γυμνάσια και άλλες σχολές Ανώτερης και Μέσης Παιδείας της πόλης, Πρόσκοποι, Οδηγοί, Οδοιπόροι Αγάπης, Σωματεία, Οργανώσεις και τμήματα της Εθνικής Φρουράς.

    [08] Πάφος - 25η Μαρτίου - Εορτασμοί

    Με λαμπρότητα τιμήθηκε χθες η 185η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Πάφο και στην Πόλη Χρυσοχούς.

    Στην Πάφο οι εκδηλώσεις άρχισαν με δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου και στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας Τίμη Ευθυμίου και των αρχών της Πόλης.

    Μετά την δοξολογία έγινε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στον αγώνα του 1821 στο προαύλιο της Εκκλησίας ενώ ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση μαθητών παλαιών πολεμιστών, σωματείων, προσκόπων και στρατιωτικού αγήματος στην Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου συμπαραστατούμενος από τον κλήρο και τις αρχές της πόλης.

    Σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι το έπος του 1821 «μας καθοδηγεί, μας διδάσκει και μας φρονηματίζει».

    Εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν και στην Πόλη της Χρυσοχούς.

    [09] 25η Μαρτίου - Δήμος Παραλιμνίου -Υπουργός Υγείας

    Σήμερα, απαιτούμε και επιδιώκουμε την επανένωση του λαού και της χώρας μας, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα μας και να κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες μας, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης.

    Σε ομιλία του σε πανηγυρική εκδήλωση στον Δήμο Παραλιμνίου, στην οποία τιμήθηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, είπε πως επιδιώκουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα, όλων των Κυπρίων, Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.

    Συνταχθήκαμε, πρόσθεσε, με την απόφαση της 3ης Οκτωβρίου 2005 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία κάτω από μια σημαντική και ουσιώδη προϋπόθεση, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας συναρτάται, άμεσα και καθοριστικά, με την υποχρεωτική εκπλήρωση από μέρους της των κριτηρίων, υποχρεώσεων και όρων, από τους οποίους δεν μπορεί να υπεκφεύγει, και δεν μπορεί να παρακάμπτει τη δέσμευση να σέβεται και να εφαρμόζει τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [10] 25η Μαρτίου - Δήμος Δερύνειας - Υπουργός Συγκοινωνιών

    Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι, όπως και το θετικό αποτέλεσμα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου επικυρώθηκε ο διαχωρισμός του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου από το απευθείας εμπόριο, καθώς και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποδεικνύουν ότι η σκληρή και επίπονη δουλειά των δύο τελευταίων χρόνων αποφέρει καρπούς, ανέφερε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Σε χαιρετισμό του σε παλλαϊκή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δερύνεια και στην οποία τιμήθηκαν οι επέτειοι της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, ο κ. Θράσου είπε πως ''αυτές είναι θετικές εξελίξεις, τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με σκληρή και συνεχή προσπάθεια, γιατί οι συνθήκες είναι δύσκολες''.

    Πρόσθεσε ότι οι πρώτες αντιδράσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας φανερώνουν την προσπάθεια τους να αποτρέψουν τη συζήτηση ζητημάτων ουσίας.

    [11] 25η Μαρτίου - Ευρύχου - Υπουργός Εργασίας

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένουμε ότι θα εξευρεθεί μια ειρηνική λύση του Κυπριακού, βιώσιμη και λειτουργική.

    Σε ομιλία του χθες στην ορεινή κοινότητα της Ευρύχου όπου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική δοξολογία στην οποία γιορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και τιμήθηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι τιμώντας την εθνική αυτή επέτειο, παίρνουμε τα σωστά μηνύματα και καταλήγουμε στα ουσιώδη και αναγκαία συμπεράσματα για το δικό μας αγώνα.

    ''Θέλουμε μια λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους. Να τερματίζει την κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα, να διασφαλίζει την επιστροφή των προσφύγων, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών, για όλους τους κατοίκους χωρίς καμιά διάκριση'', πρόσθεσε.

    [12] Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακές Αερογραμμές - ΕΕ

    Αισιοδοξία ότι οι απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών θα είναι ικανοποιητικές και πειστικές, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα μετά από την καθιερωμένη παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο κ. Σαρρής είπε ότι οι ερωτήσεις από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών αναμένονταν.

    Αφού ανέφερε ότι «αισιοδοξούμε» για τις απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση είπε πως οι απαντήσεις που θα δοθούν «είναι στα θέματα που υπήρχαν ορισμένες υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις. Θα εργαστούμε σκληρά ώστε οι απαντήσεις αυτές να είναι πειστικές» είπε ο Υπουργός.

    [13] Πάφος -Υπουργός Γεωργίας - Ελικόπτερα πυρόσβεσης

    Τα ελικόπτερα πυρόσβεσης ΜΙ-172 είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά, δήλωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Τίμης Ευθυμίου.

    Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις διαδικασίες που τηρήθηκαν για την αγορά των ελικοπτέρων, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι μετά την δημοσιογραφική διάσκεψη και την παρουσίαση όλων των δεδομένων αναφορικά με τα πυροσβεστικά ελικόπτερα «έχουμε προκαλέσει και την Γενικό Ελεγκτή να διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθεί ποιοι λένε την αλήθεια».

    Αναφερόμενος στην καταλληλότητα των ελικοπτέρων ο Υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι «αυτά τα ελικόπτερα που για πρώτη φορά τώρα κατασκευάζονται είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή την στιγμή στην Παγκόσμια αγορά.

    [14] Υπουργός Δικαιοσύνης - Δηλώσεις

    Πολιτικές σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από την αναφορά τουρκικού καναλιού ότι Τουρκάλα που καταζητείται από την βελγική αστυνομία για τρομοκρατικές υποθέσεις βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Κληθείς από τη Λεμεσό να σχολιάσει το θέμα ο κ. Θεοδώρου ανέφερε πως «δεν έχει εκδοθεί red notice από την Ιντερπόλ, τουλάχιστον δεν έφτασε στα χέρια μας τέτοιο πράγμα» και πρόσθεσε ότι «ούτε ειδοποίηση είχαμε από την Ιντερπόλ ούτε βεβαίως από τις τουρκικές αστυνομικές αρχές».

    «Η αστυνομία έχοντας πληροφορηθεί αυτή την είδηση, προσπαθούσε από χθες να έρθει σε επαφή με την Ιντερπόλ και τις βελγικές αρχές για να πάρει περισσότερες πληροφορίες αλλά καμία απολύτως πληροφορία δεν υπάρχει ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο βρίσκεται στην Κύπρο», σημείωσε.

    Ο κ. Θεοδώρου εξέφρασε επίσης την ανησυχία του στο θέμα της αύξησης χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

    Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως « παρόλο που στον τομέα της δίωξης έχει σημειωθεί μια απίστευτη αύξηση της αποδοτικότητας των αρμοδίων αρχών, βλέπουμε ότι υπάρχει αύξηση στη χρήση ναρκωτικών ουσιών».

    Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία, ο κ. Θεοδώρου είπε πως «οι υποθέσεις εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών που οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, έχουν αυξηθεί κατά 900% από το 2003 σε σχέση με το 2005, ενώ ο αριθμός των προσώπων που έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο με τέτοιου είδους κατηγορίες έχει αυξηθεί κατά 840% και οι καταδίκες που έχουν επιβληθεί από τα δικαστήρια έχουν αυξηθεί 1300%».

    [15] Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Αρχιεπισκοπικές εκλογές

    O Μητροπολίτης Πάφου με δηλώσεις του στην Πάφο διέψευσε πρωτοσέλιδο άρθρο εφημερίδας που τον φέρει να αποσύρει την υποψηφιότητα του από τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου απέδωσε σε «κάλπικες μαντικές ικανότητες κάποιων δημοσιογράφων» το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει «από πού κινούνται».

    Είπε ότι ίσως να «είναι ευσεβείς πόθοι κάποιων υποψηφίων που θα επιθυμούσαν να αποσυρθώ».

    [16] Μητροπολίτης Λεμεσού - Αρχιεπισκοπικές

    Η Ιερά Συνοδός είναι αυτή που θα αποφασίσει γύρω από τις όποιες προτάσεις υπάρξουν γύρω από το θέμα της εκλογής Αρχιεπισκόπου, δήλωσε χθες ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Μητροπολίτη Κιτίου όπως εκλεγούν με βάση την υπάρχουσα διαδικασία οι τρεις πρώτοι Ιεράρχες και ακολούθως η Ιερά Σύνοδος αποφασίσει ποιος από τους τρεις θα είναι Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος είπε πως «όλες αυτές οι προτάσεις πρέπει να τεθούν στην Ιερά Σύνοδο και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει είναι η Ιερά Σύνοδος».

    Σημείωσε ωστόσο πως κατά τη δική του άποψη «αυτό δεν στέκει στο καταστατικό» ενώ δήλωσε άγνοια για πρόθεση του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου να αποσύρει την υποψηφιότητα του, σύμφωνα με δημοσίευμα.

    [17] Κύκκου Νικηφόρος - Αρχιεπισκοπικές εκλογές

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος δήλωσε ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου θα πρέπει με την αγάπη του να ανάψει τον πυρσό της ειρήνης, της ενότητας και της ομοψυχίας και όλοι μαζί να βοηθήσουν την Εκκλησία να εκπληρώσει την υψηλή και πολυδιάστατη αποστολή της.

    Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι ύστερα από την καθιερωμένη παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Κύκκου Νικηφόρος είπε πως πρέπει να διδαχθούμε από το παράδειγμα των αγωνιστών του 1821 και «να σφυρηλατήσουμε την αγάπη, την ενότητα και την ομοψυχία και μεταξύ μας εμείς οι Ιεράρχες και μέσα στο λαό μας».

    Ο Κύκκου Νικηφόρος ανέφερε πως δεν είχε υπόψη του δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Μητροπολίτης Πάφου σκέφτεται να αποσυρθεί από την κούρσα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών λόγω της υψηλής αποδοχής της οποίας τυγχάνει ο ίδιος.

    [18] Μητροπολίτης Κιτίου - Αρχιεπισκοπικές εκλογές

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει από την διεκδίκηση του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ύστερα από την καθιερωμένη παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Μητροπολίτης Κιτίου κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Μητροπολίτης Πάφου σκέφτεται να αποχωρήσει από την διεκδίκηση του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου ύστερα από τη μεγάλη αποδοχή της οποίας τυγχάνει ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    Ο Κιτίου Χρυσόστομος είπε πως «εμάς η δύναμή μας δεν εξαρτάται από τις δυνάμεις των άλλων, τουλάχιστον οι πιστοί στον Κιτίου προχωρούν ακάθεκτοι» για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

    [19] Ποδόσφαιρο - 22η αγωνιστική

    Η 22η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος ολοκληρώνεται σήμερα με τους αγώνες Ολυμπιακού ΑΕΛ στο ΓΣΠ που θα αρχίσει στις 16.30, ΘΟΙ Ανόρθωσης στο γήπεδο Λακατάμιας που θα αρχίσει στις 17.00 και ΑΠΟΠ Κινύρα Ομόνοιας, που θα διεξαχθεί στο Παφιακό και θα αρχίσει στις 18.00.

    Χθες ο Απόλλων κέρδισε τον Εθνικό Αχνας με 2-1, ο ΑΠΟΕΛ την ΑΕΚ με 3-0, η Νέα Σαλαμίνα το Διγενή με 4-1 και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου τη ΑΠΕΠ με 6-1.

    [20] Παγδατής - Οπεν Μαϊάμι

    Ο Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει απόψε το Ρώσο Νικολάι Νταβιντένκο στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του όπεν του Μαϊάμι με 2-0 σετ.

    Ο Νταβιντένκο που είναι το νούμερο πέντε της διοργάνωσης, συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα καλύτερων αντισφαιριστών στον κόσμο.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής κέρδισε στο πλαίσιο του δευτέρου γύρου τον Αμερικανό Αλεξ Πογκομόλοφ.

    [21] Θερινή ώρα - Τέθηκε σε εφαρμογή

    Τέέθηκε από τα ξημερώματα σε εφαρμογή η θερινή ώρα στην Κύπρο.

    Από τις τρεις το πρωί οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν κατά μια ώρα μπροστά.

    Η περίοδος της θερινής ώρας θα τερματιστεί την Κυριακή 29 Οκτωβρίου.

    [22] Ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [23] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [24] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - ΔΗΣΥ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Την ελπίδα ότι οι Αμερικανοί, που φαίνεται να κινούνται πιο προσεκτικά αυτή τη στιγμή, αντιλαμβάνονται ότι «δεν λύεται το Κυπριακό με τα τεχνάσματα της Αγκυρας και χωρίς μια σωστή λύση που να μπορεί να την αποδεχθεί» ο κυπριακός λαός, εξέφρασε χθες ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Ο κ. Κλεάνθους που μιλούσε στη Λάρνακα ύστερα από την καθιερωμένη παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου κλήθηκε να σχολιάσει την μη αναφορά στο Σχέδιο Ανάν από την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράϊς κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου που έδωσε με την Ελληνίδα ομολόγό της Ντόρα Μπακογιάννη μετά την συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον.

    Θέλουμε να ελπίζουμε, συνέχισε ο κ. Κλεάνθους «ότι η αμερικανική πολιτική, η οποία φαίνεται να κινείται πιο προσεκτικά αυτή τη στιγμή, αντιλαμβάνεται ότι δεν λύεται το Κυπριακό με τα τεχνάσματα της Αγκυρας και ασφαλώς χωρίς μια σωστή λύση που να μπορεί να την αποδεχθεί ο λαός μας».

    [25] Λεμεσός - ΓΓ Οικολόγων - Τουρκία - Φούρνοι - Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

    Το στρατοκρατικό κέντρο εξουσίας αποδεικνύεται ότι είναι αυτό που κυβερνά ακόμα την Τουρκία, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό ο ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όσον αφορά την τουρκική πλευρά, υπάρχουν διαφορετικά κέντρα εξουσίας», είπε ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε πως «το πιο ισχυρό από όλα αποδεικνύεται ότι είναι το μυστικό στρατοκρατικό κέντρο εξουσίας και είναι αυτό που κυβερνά ακόμα την Τουρκία».

    Ο κ. Περδίκης κληθείς επίσης να σχολιάσει τις επικρίσεις της συμπολίτευσης στην εμμονή των Οικολόγων για δημοσιοποίηση των ονομάτων των έξι φούρνων που ανέστειλαν τις εργασίες τους, είπε «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η επιμονή να μην υπάρχει διαφάνεια σε ένα θέμα που απασχόλησε όλους τους πολίτες και όλοι αναμένουν να ακούσουν αυτά τα έξι ονόματα των φούρνων που το ίδιο το Υπουργείο Υγείας εντόπισε, κατήγγειλε και ανέστειλε τη λειτουργία τους».

    Οι δηλώσεις Περδίκη έγιναν στο πλαίσιο της πρώτης παρουσίασης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη Λεμεσό, για το οποίο, όπως είπε ο ΓΓ των Οικολόγων «επιβάλλεται πλέον το κράτος να δώσει κίνητρα και να υποστηρίξει αυτό το οικονομικό, οικολογικό μέσο συγκοινωνίας»

    Εξάλλου είπε ότι όλες οι ενδείξεις και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά και άλλες που κατέχουν τα κόμματα, δείχνουν ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, βρίσκεται μια ανάσα από την επιτυχία της δεύτερης βουλευτικής έδρας, συμπλήρωσε ο ΓΓ των Οικολόγων.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 26 March 2006 - 15:23:09 UTC