Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος Κυπριακό
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Σλοβενίας
  • [03] ΟΗΕ Κυπριακό
  • [04] ΓΓ ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Ελλάδας Κυπριακό
  • [05] Ουίλσον - Μπράιζα - Κυπριακό Τουρκία
  • [06] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Παρισιού Αντιπολίτευση
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Ερντογάν Κυπριακό
  • [08] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Πρόεδρος Παπαδόπουλος Ταλάτ
  • [09] Τούρκοι αξιωματούχοι ΕΕ Λιμάνια
  • [10] Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας - Εκλογικά κέντρα Εγκλωβισμένοι
  • [11] Εκπρόσωπος - Εκλογικά κέντρα - Κατεχόμενα
  • [12] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Κύπρος Κατάταξη
  • [13] Μετάλλια
  • [14] Χρηματιστήριο - Αρνητική εικόνα
  • [15] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [16] Κλεάνθους - ΔΗΣΥ Κυπριακό
  • [17] Ομήρου - Τεχνικές επιτροπές Ερντογάν
  • [18] ΕΔΕΚ - Κερύνεια - Ψηφοδέλτιο Λυσσαρίδης
  • [19] Πρόεδρος ΑΔΗΚ Περιοδεία
  • [20] ΓΓ Οικολόγων - Κυπριακό - Δηλώσεις Ερντογάν
  • [21] Ελένη Θεοχάρους - Εκλογές Συνέντευξη
  • [22] Σωτηρούλα Χαραλάμπους - Βουλευτικές εκλογές Συνέντευξη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 28/03/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ''απαράδεκτο το ότι η Τουρκία απαιτεί περαιτέρω και επιπρόσθετες παραχωρήσεις από την Κύπρο ώστε να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις προς την ΕΕ και προς την Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεώσεις που καθορίζονται ξεκάθαρα στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο το οποίο η Τουρκία υπέγραψε και αποδέχθηκε από το Σεπτέμβριο του 2005».

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Δημοκρατίας της Γουατεμάλας στην Κύπρο, με έδρα το Ισραήλ, Moises Russ Topolsky, και αργότερα του νέου Πρεσβευτή της Καμποτίας, με έδρα το Βερολίνο, Keo Ruth Reasmey, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης πως η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να ενδιαφερθεί για διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων λειτουργίας του παράνομου καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές, γιατί μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν αντιπαραγωγική.

    «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό, αφού θα αφαιρέσει κάθε κίνητρο από την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί για να αποσύρει την αποσχιστική πολιτική της και σίγουρα δεν θα είχε ως αποτέλεσμα να ενθαρρυνθούν οι Τ/Κ να εργαστούν για την εξεύρεση μιας λύσης που θα επανένωνε τη χώρα μας», είπε.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Παρίσι, είπε ότι ο Κόφι Ανάν «διέκρινε κάποιο περιθώριο που μπορεί να διερευνηθεί αναφορικά με την πρόταση για την Αμμόχωστο και τα Βαρώσια και υπέδειξε ότι αν υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές, αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στο τεχνικό επίπεδο».

    Πρόσθεσε ότι «θέματα όπως η αποναρκοθέτηση όλων των ναρκοπεδίων στην νεκρή ζώνη, συμφωνία πάνω σε ένα χρονοδιάγραμμα επίσπευσης για καταστροφή ναρκών κατά προσωπικού σε όλη την Κύπρο στο πνεύμα της Συνθήκης της Οτάβα, στρατιωτική απαγκίστρωση και αποστρατικοποίηση ευαίσθητων περιοχών, συμφωνήθηκε επίσης ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα προς συζήτηση στο τεχνικό επίπεδο».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τέτοιες δραστηριότητες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα συνέβαλλαν στο στόχο της επανένωσης», προσθέτοντας πως «αναμένουμε ότι η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στην πρωτοβουλία μας στη βάση της διαδικασίας που συμφωνήθηκε στο Παρίσι με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

    Αναφερόμενος στη συμφωνία του Παρισιού είπε ότι «είναι μια εξέλιξη που ελπίζω θα δώσει μια νέα ώθηση για ένα νέο γύρο ουσιαστικών δικοινοτικών διαπραγματεύσεων και δίνει αληθινή ελπίδα για πραγματική επανένωση της διαιρεμένης χώρας, κοινωνίας, οικονομίας και θεσμών μας».

    Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό, με αυτή την έννοια, όπως οι φίλοι μας εκτιμήσουν ότι δεν ενδιαφερόμαστε να εμπλακούμε σε ένα νέο 'παιχνίδι επίρριψης ευθυνών'».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τον περασμένο Οκτώβριο δόθηκε στην Τουρκία η μοναδική ευκαιρία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιδείξει την εποικοδομητική και ρεαλιστική της προσέγγιση σε σχέση με το γεγονός αυτό».

    Αναμένουμε από την Τουρκία, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «να ανταποκριθεί στην καλή θέληση που έχουμε επιδείξει και να εκπληρώσει όλες τις πολιτικές και νομικές υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της άνευ όρων επικύρωσης του Πρωτοκόλλου που επεκτείνει την Τελωνειακή της Ενωση με όλα τα δέκα νέα κράτη μέλη».

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Σλοβενίας

    Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Δρ. Γιάνεζ Ντρνόβσεκ διαμήνυσε στην Τουρκία ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αποδείξει ότι μπορεί να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από επίσημες συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Ντρνόβσεκ, ο οποίος είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Σλοβενίας που επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο, επεσήμανε ότι το Κυπριακό, δεν αποτελεί πλέον μόνο πρόβλημα της Κύπρου, αλλά και της Ευρώπης.

    Πληροφορήθηκα από τον Πρόεδρο της Κύπρου για το Κυπριακό, το οποίο δεν είναι πλέον πρόβλημα της Κύπρου, αλλά και πρόβλημα της ΕΕ. Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες που συνάφθηκαν ήδη στη διάρκεια της πορείας της προς την ΕΕ. Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες ούτως ώστε η Τουρκία να δείξει πραγματικά ότι μπορεί να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές», είπε ο Σλοβένος Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ωστόσο, ότι μερικές φορές πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, δεν είναι εύκολο για αυτούς (την Τουρκία). Ολοι είχαν προβλήματα στην ευρωπαϊκή τους πορεία, αλλά σίγουρα οι ευρωπαϊκές αρχές και στόχοι πρέπει να τιμούνται και να εκπληρώνονται», υπογράμμισε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευχή ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για το Κυπριακό θα μπορέσουν να αρχίσουν αρκετά σύντομα.

    Μετά την πρωτοβουλία μας στο Παρίσι, η ευχή όλων είναι όπως αρχίσουν διαπραγματεύσεις αρκετά σύντομα, σε τεχνικό επίπεδο για θέματα που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος, ενώ το ίδιο σημαντικό είναι η προετοιμασία των συνομιλιών πάνω σε καίρια ζητήματα του Κυπριακού, δύο διαδικασίες που είναι αλληλένδετες», είπε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τον καιρό η Τουρκία και οι Τ/Κ θα συναινέσουν στη σύγκληση των επιτροπών αυτών'', προσθέτοντας πως ''αναμένουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ να ανακοινώσει μια τέτοια συμφωνία».

    Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας εξέφρασε την ευχή ότι «η Κύπρος, θα αποτελέσει στο τέλος ένα εποικοδομητικό στοιχείο, και όχι ένα πρόβλημα, που θα διαιρεί όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την ΕΕ και την Τουρκία».

    Διατύπωσε τη θέση ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόκληση, μια ευκαιρία να επιδειχθεί υπευθυνότητα και ωριμότητα, από όλους, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».

    Είμαι αισιόδοξος και ελπίζω ότι όλα τα μέρη, η Κύπρος αλλά και η Τουρκία, θα είναι υπεύθυνα και εποικοδομητικά ούτως ώστε στο τέλος να επιτευχθεί μια λύση προς το συμφέρον όλων. Όλοι ενδιαφερόμαστε για την σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία στην Κύπρο αλλά και την Ευρώπη», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Σλοβένος Πρόεδρος επεσήμανε ότι οι δύο χώρες είναι οι πιο ανεπτυγμένες οικονομικά από τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, και μπορούν να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική τους συνεργασία.

    Στο πολιτικό πεδίο, έχουμε παρόμοιες θέσεις εντός της ΕΕ και για άλλα θέματα. Αναμένω ότι οι χώρες μας θα είναι εποικοδομητικά μέλη εντός της ΕΕ», είπε ο κ. Ντρνόβσεκ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η Σλοβενία και η Κύπρος πάντα είχαν πολύ καλές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, προσθέτοντας πως υπάρχει ακόμη χώρος για καλύτερη συνεργασία σε διεθνή φόρα και στην ΕΕ, και διαβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό για να επεκταθεί και να εδραιωθεί η συνεργασία τους σε διάφορους τομείς.

    Πριν τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρασημοφόρησε το Σλοβένο ομόλογό του με το περιδέραιο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια ο Σλοβένος Πρόεδρος παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο με το παράσημο διακεκριμένων υπηρεσιών στο διπλωματικό και διεθνές επίπεδο, ως αναγνώριση των υπηρεσιών του στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Σλοβενίας και της Κύπρου, για την εποικοδομητική συνεργασία και την αμοιβαία στήριξη, στη διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ, και για τη συμβολή του στην εδραίωση στενών σχέσεων σε διεθνείς οργανισμούς.

    Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ αργότερα του επιδόθηκε το Χρυσό Κλειδί της πόλης, στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

    [03] ΟΗΕ Κυπριακό

    Τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν να είναι αναμεμειγμένα σε διάφορες προσπάθειες για το Κυπριακό, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΕ Farhan Haq.

    Είπε πως για παράδειγμα ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ συναντήθηκε χθες με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και ''συζήτησαν διάφορα θέματα''.

    «Συνεχίζουμε να ζητούμε πληροφορίες κι από τις δύο πλευρές πάνω στο πώς ετοιμάζονται να πράξουν. Σ αυτή τη φάση δεν έχουμε να δηλώσουμε τίποτε περαιτέρω», ανέφερε.

    Αναφορικά με την επιστολή του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι προς τον κ. Ταλάτ, είπε ότι «έπειτα από εντολή του ΓΓ εστάλη επιστολή προς τον Τ/Κ ηγέτη από το Βοηθό ΓΓ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, στην οποία αναφέρεται αναλυτικά τι συνέβη στη συνάντηση των Παρισίων».

    Ερωτηθείς γιατί η επιστολή εστάλη από τον κ. Γκαμπάρι κι όχι τον ίδιο τον ΓΓ, είπε ότι ο κ. Γκαμπάρι είναι ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΕ υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις και κατάλληλος να χειρίζεται τέτοιου είδους θέματα.

    [04] ΓΓ ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Ελλάδας Κυπριακό

    Το Kυπριακό ήταν το βασικό θέμα της 25λεπτης συνομιλίας που είχε χθες στην έδρα του ΟΗΕ, η Yπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ''υπάρχει ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό''.

    ''Ξεκινά μια νέα προσπάθεια με βάση τις τεχνικές συναντήσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια σωστά προετοιμασμένη νέα πρωτοβουλία για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε.

    Η Ελληνίδα Υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα και οι δύο εταίροι να συμφωνήσουν σε αυτή την προσπάθεια και να προχωρήσουμε. Οπως έχω ξαναπεί, στο Κυπριακό δεν αντέχουμε άλλη αποτυχία. Η καλά προετοιμασμένη νέα προσπάθεια, χωρίς ασφυκτικά νέα χρονοδιάγραμμα, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση».

    Αλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το Κοσσυφοπέδιο, το Σκοπιανό, κι η αναδιάρθρωση των Ηνωμένων Εθνών.

    [05] Ουίλσον - Μπράιζα - Κυπριακό Τουρκία

    Υποστήριξη στη σύσταση των τεχνικών επιτροπών για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Ρος Ουίλσον, μιλώντας στο 25ο συνέδριο για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, που ξεκίνησε χθες στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Ρος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου.

    Στο συνέδριο μίλησε επίσης ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των λιμανιών.

    Αλλιώς, όπως είπε, θα έχει προβλήματα στην ένταξή της στην ΕΕ.

    Γι αυτό το λόγο, συνέχισε, ο ίδιος πραγματοποιεί επισκέψεις κι επαφές στην ΕΕ, ώστε να μπορέσει να καταστήσει το θέμα αυτό πολιτικά εφικτό.

    [06] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Παρισιού Αντιπολίτευση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι στη συνάντηση του Παρισιού μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συμφωνήθηκε ότι νέος γύρος διαπραγματεύσεων απαιτεί κατάλληλη προετοιμασία και αυτή η προετοιμασία βεβαίως δεν μπορεί να γίνει παρά με συζήτηση θεμάτων ουσίας.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά έδωσε έναν ενδεικτικό κατάλογο για τα θέματα ουσίας και δήλωσε πως είναι έτοιμη να συζητήσει και τα θέματα καθημερινότητας, η πρόοδος των οποίων θα εξαρτάται από την πρόοδο στα θέματα ουσίας.

    Επίσης, επεσήμανε ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχει αναφορά στην προετοιμασία των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι αυτή προϋποθέτει συζήτηση των θεμάτων ουσίας.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι διαπιστώνει ''μία πολύ περίεργη λογική να επικρατεί στους κόλπους της αντιπολίτευσης όσον αφορά τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί στο Παρίσι'', στη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    ''Είναι μετά λύπης μας που παρατηρούμε η αντιπολίτευση αβασάνιστα να δίνει την ίδια ερμηνεία για τη διαδικασία και τα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στο Παρίσι που δίνει η τ/κ ηγεσία και η Αγκυρα, ότι δηλαδή έχει συμφωνηθεί να συζητηθούν μόνο θέματα της καθημερινότητας'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε ότι εκείνο που συμφωνήθηκε στο Παρίσι και το οποίο η κυβέρνηση δήλωσε από την πρώτη ημέρα και σε όσους ήταν στο Παρίσι και στη συνέχεια στις ενημερώσεις των δημοσιογράφων που ακολούθησαν, είναι ''πρώτον ότι συμφωνήσαμε με την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα ότι νέος γύρος διαπραγματεύσεων απαιτεί κατάλληλη προετοιμασία και αυτή η προετοιμασία βεβαίως δεν μπορεί να γίνει παρά με συζήτηση θεμάτων ουσίας''.

    Είπε, επίσης, πως ''συμφωνήσαμε ότι τα θέματα ουσίας θα είναι ενδεικτικά ένας κατάλογος που δώσαμε, και βεβαίως είναι δικαίωμα και των Τ/Κ να θέσουν και εκείνοι στην ημερήσια διάταξη θέματα ουσίας, συμφωνήσαμε ακόμη ότι παράλληλα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και τα θέματα καθημερινότητας, η πρόοδος των οποίων όμως θα εξαρτάται από την πρόοδο στα θέματα ουσίας''.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ''η διαδικασία προετοιμασίας των συνομιλιών, που επαναλαμβάνεται και στην επιστολή του κ. (Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ) Γκαμπάρι προς τον κ. (Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί) Ταλάτ μπορεί να γίνει μόνο με συζήτηση θεμάτων τα οποία θα αποτελούν μέρος του όποιου σχεδίου για λύση του Κυπριακού και βεβαίως μπορεί να υποβοηθηθεί αυτή η προσπάθεια, συζητώντας παράλληλα, και ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και τα μέτρα οικοδόμησης καλύτερου κλίματος ή οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι τα θέματα τα οποία αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν του Παρισιού''.

    ''Εμάς μας ενδιαφέρει η λύση, η επανένωση της Κύπρου και γι' αυτήν εργαζόμαστε. Δεν μας ενδιαφέρει να ζούμε χωριστά ως καλοί γείτονες'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ''παρεμφερές θέμα με αυτό είναι και οι περίεργες δηλώσεις, οι οποίες στερούνται πολιτικής λογικής, από πλευράς της ηγεσίας της αντιπολίτευσης που χαιρετίζει τις τάχατες πρωτοβουλίες της Αγκυρας να ανοίξει τους αεροδιαδρόμους της στα αεροπλάνα της Κύπρου, πρωτοβουλία που τελικά δεν πήρε η Αγκυρα''.

    Πρόσθεσε ότι το ερώτημα που γεννιέται είναι ''προς τί αυτή η βιασύνη κάποιοι να πιστώσουν την Τουρκία με τόση καλή θέληση, μάλιστα χαρακτηρίζοντας την υποτιθέμενη 'πρωτοβουλία' της Τουρκίας ως πολύ σημαντική''.

    ''Υπενθυμίζω ότι οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ότι κακώς απαιτούμε και διεκδικούμε την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας από πλευράς της Τουρκίας και ότι κάτι τέτοιο εν πάση περιπτώσει δεν είναι σημαντικό και δεν οδηγεί σε λύση του Κυπριακού. Είναι λίγο περίεργες αυτές οι αντιφατικές δηλώσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης'', σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο κοινό ανακοινωθέν του Παρισιού δεν αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συζητήσουν θέματα ουσίας, ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν είχε πει ότι συμφώνησε με την τ/κ πλευρά.

    Σε παρατήρηση ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε διάλογο με την ε/κ πλευρά και ότι το σημείο το οποίο μπορούσε να φθάσει η Τουρκία είναι το σχέδιο Ανάν και εναπόκειται τώρα στους Ε/Κ να φθάσουν και αυτοί, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι, εμμένοντας η Τουρκία στην υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν ως έχει και ότι δεν πρέπει σε τεχνικό επίπεδο να συζητηθούν θέματα ουσίας, ''διερωτάται κανείς αν όντως υπάρχει η πολιτική βούληση να συνεργαστούν για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού''.

    [07] Πρόεδρος Βουλής - Ερντογάν Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με την υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας για την τελωνειακή σύνδεση είναι «προκλητικότατες και κυνικές» και επαληθεύουν την τραγική θέση του Ερντογάν ως πολιτικού.

    «Διαφάνηκε τελευταία ότι οι στρατιωτικοί στην Τουρκία -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και τους χειρισμούς του- έχουν το απάνω χέρι και επιβάλλουν πολιτικές. Αυτό εκφράστηκε μέσα και από την επαναβεβαίωση του δόγματος που αφορά την Κύπρο και που θέλει την Κύπρο όμηρο της Τουρκίας, αλλά και σε σχέση με το Αιγαίο και τα χωρικά ύδατα», είπε.

    Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν «είναι μια οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες να σπάσουν τα αδιέξοδα και να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος με καλή θέληση, για να φθάσουμε σε λύση στο κυπριακό πρόβλημα, χωρίς χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά και επιδιαιτησίες, για να συμφωνηθεί μια λύση με βάση και την ετυμηγορία'' των Ελληνοκυπρίων.

    «Αυτό που κάνει είναι ασέβεια και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και της Κύπρου ως Δημοκρατίας», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε πως ε/κ πλευρά έχει καθήκον να εργάζεται σκληρά προς την κατεύθυνση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ειδικότερα των μονίμων μελών, για να προωθηθούν οι θέσεις της προς την κατεύθυνση του ΓΓ του ΟΗΕ και των ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου.

    [08] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Πρόεδρος Παπαδόπουλος Ταλάτ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι ακόμα δεν συζητούνται συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συζήτηση του θέματος των αγνοουμένων.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα των αγνοουμένων δεν έχει προχωρήσει εξ υπαιτιότητας της τ/κ πλευράς, η οποία, όπως είπε, δεν έχει δώσει ακόμη τη συγκατάθεσή της για το διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για να μπορέσει να προχωρήσει η εργασία της Επιτροπής για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Πρόσθεσε ότι η αποδοχή από μέρους του Προέδρου Παπαδόπουλου να συναντήσει τον κ. Ταλάτ έγινε μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πολύ πριν από τη συνάντηση του Παρισιού.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συμφώνησε να γίνει η συνάντηση με τον κ. Ταλάτ για το θέμα των αγνοουμένων, ''δίνοντας οι δύο ηγέτες το πολιτικό τους βάρος και την πολιτική ώθηση στο να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα''.

    Επεσήμανε ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει δώσει ακόμη τη συγκατάθεσή της για το διορισμό του τρίτου μέλους της ΔΕΑ για να μπορέσει να προχωρήσει η εργασία της Επιτροπής για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    [09] Τούρκοι αξιωματούχοι ΕΕ Λιμάνια

    Η Τουρκία δεν θα ανοίξει τα λιμάνια της σε κυπριακά πλοία, αν προηγουμένως δεν εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος, ανέφερε στο Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης Πιέρ Μιρέλ, ο Τούρκος Αναπληρωτής Υφυπουργός Αχμέτ Ατσέρ, σε συνάντηση που είχαν στην έδρα της Κομισιόν.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός εναέριος χώρος είναι διαθέσιμος από το 2001 σε όλα τα επιβατικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των Κυπριακών Αερογραμμών, που πετούν στον ''ελληνοκυπριακό τομέα'', όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Τούρκος Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι η εν λόγω απόφαση έχει ληφθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

    Πρόσθεσε πως και ο ''ελληνοκυπριακός εναέριος χώρος'' κατά τον ίδιο τρόπο είναι διαθέσιμος στα τουρκικά επιβατικά αεροσκάφη, προσθέτοντας:

    «Οπως ο δικός μας εναέριος χώρος είναι ανοιχτός στα επιβατικά αεροσκάφη εκείνων, έτσι και τα δικά μας επιβατικά αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις τράνζιτ υπεριπτάμενα τόσο από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, όσο και από το νότιο», είπε ο κ. Γιλντιρίμ.

    Ανέφερε πως «όλα τα επιβατικά αεροσκάφη, είτε ανήκουν στον ε/κ τομέα είτε όχι, κάνουν χρήση του εναερίου χώρου μας για πτήσεις τράνζιτ, αλλά δεν τους παρέχεται η δυνατότητα προσγείωσης σε τουρκικά αεροδρόμια, κάτι το οποίο επιτρέπεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις».

    Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι «ο τουρκικός εναέριος χώρος είναι κλειστός μόνο στα αεροσκάφη που μεταφέρουν φορτία και πετούν προς την Κύπρο» ενώ υποστήριξε ότι «πέρυσι ένα φορτηγό αεροσκάφος από την ε/κ πλευρά επεδίωξε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα».

    Για τα λεγόμενα εμπάργκο που έχουν επιβληθεί στο ψευδοκράτος είπε ότι «ζητούμε όπως η συζήτηση για αυτά επεκταθεί στο σύνολό τους και όχι να περιορισθεί μόνο στα εμπάργκο που έχουν επιβληθεί στις εναέριες ή θαλάσσιες μεταφορές διαφορετικά δεν θα επιτρέψουμε την απόσπαση παραχωρήσεων σε μεμονωμένες περιπτώσεις».

    [10] Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας - Εκλογικά κέντρα Εγκλωβισμένοι

    Το κατοχικό καθεστώς απέρριψε εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας για λειτουργία εκλογικών κέντρων στο Ριζοκάρπασο, την Αγία Τριάδα και τον Κορμακίτη, κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαϊου.

    Η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος έγινε γνωστή στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, ο οποίος ζήτησε, ύστερα από αίτημα της Επιτροπής, όπως λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα για τους Ε/Κ και Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις εν λόγω περιοχές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, η Επιτροπή είχε ζητήσει από τον Ιανουάριο, τη μεσολάβηση τόσο του κ. Μόλερ όσο και της κυπριακής κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να διασφαλιστεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εγκλωβισμένων Καρπασιτών και Μαρωνιτών στους τόπους μόνιμης διαμονής τους κατά τις βουλευτικές εκλογές.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών διεμήνυσε στον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκο Φαλά ότι το αίτημα της Επιτροπής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί «αφού εκ προοιμίου δεν είναι εφικτό να υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες ομαλής λειτουργίας των εκλογικών κέντρων, όπως πχ κατάλληλη στελέχωση και αστυνόμευση, ώστε οι εγκλωβισμένοι μας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα απρόσκοπτα».

    [11] Εκπρόσωπος - Εκλογικά κέντρα - Κατεχόμενα

    Η κυπριακή κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει πού θα στηθούν εκλογικά κέντρα και όχι οποιαδήποτε επιτροπή πολιτών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το ενδεχόμενο να στηθούν εκλογικά κέντρα στα κατεχόμενα δεν είναι θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση στο παρόν στάδιο.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι ενήμερη για το αίτημα που κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας προς το ψευδοκράτος μέσω των Ηνωμένων Εθνών για τη λειτουργία εκλογικών κέντρων στα κατεχόμενα χωριά Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα και Κορμακίτη, το οποίο έχει απορριφθεί, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά.

    ''Δεν γνωρίζω. Δεν είμαι ενήμερος. Ομως, είναι η κυπριακή κυβέρνηση που αποφασίζει πού θα στηθούν εκλογικά κέντρα και όχι οποιαδήποτε επιτροπή πολιτών'', είπε.

    Σε ερώτηση εάν τέτοιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα, ο κ. Λιλλήκας είπε: ''Πιθανόν και να δημιουργήσουν, πιθανόν και να μην δημιουργήσουν, όμως κανένας δεν μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες ή να δεσμεύει το κράτος, εκτός από την κυβέρνηση''.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο να στηθούν εκλογικά κέντρα στα κατεχόμενα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''δεν είναι θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση σήμερα''.

    [12] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Κύπρος Κατάταξη

    Την πιο πετυχημένη της παρουσία στην ιστορία των Κοινοπολιτειακών Αγώνων, σημείωσε η Κύπρος στους 18ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες της Μελβούρνης.

    Η κυπριακή αποστολή, αποτελούμενη από 80 άτομα, εκ των οποίων οι 42 ήταν αθλητές, κατετάγη στην 14η θέση με έξι μετάλλια, τρία χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα. Στους προηγούμενους αγώνες του Μάντσεστερ το 2002, η Κύπρος πήρε πέντε μετάλλια (1 χρυσό, 1 αργυρό και 3 χάλκινα).

    [13] Μετάλλια

    Χρυσά: Γιώργος Αχιλλέως ατομικό σκιτ ανδρών, Αντρη Ελευθερίου ατομικό σκιτ γυναικών, Γ. Αχιλλέως/Αντ. Νικολαΐδης διπλό σκιτ ανδρών. Αργυρό: Λουΐζα Θεοφάνους/Αντρη Ελευθερίου - διπλό σκιτ γυναικών Χάλκινα: Κυριάκος Ιωάννου - Αλμα εις ύψους, Ηρόδοτος Γιωργάλλας - Κρίκοι

    [14] Χρηματιστήριο - Αρνητική εικόνα

    Αρνητική εικόνα παρουσίασε στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δεχόμενο πιέσεις από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία απώλεσε πέντε σεντ ή ποσοστό 1,28%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,05% και έκλεισε στις 2.453,22 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στα 2,3 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει σχεδόν το 50% του ημερήσιου τζίρου.

    Πτώση της τάξης του 1,07% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20 και έκλεισε στις 833,59 μονάδες.

    [15] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [16] Κλεάνθους - ΔΗΣΥ Κυπριακό

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού τα βλέπει «όλα μαύρα και άραχνα», συνεχίζει με «συνέχεια και συνέπεια μια στείρα αντιπολίτευση» και την κάλεσε να πει «ξεκάθαρα εάν παραδέχεται ή όχι ότι ήταν λάθος η επιλογή της για το 'ναι' στο δημοψήφισμα.

    Πρόσθεσε πως εάν η ηγεσία του ΔΗΣΥ αρνείται να απαντήσει σ' «αυτό το καίριο ερώτημα τότε το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως εμμένουν στη θέση τους για αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει ή με διακοσμητικές αλλαγές».

    Ο κ. Κλεάνθους διερωτήθηκε κατά πόσον εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα «για ποιά ενότητα μπορούμε να μιλούμε όταν έχουμε τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις και σε τόση αντίθεση από τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού που αποφάσισε κυρίαρχα με την ετυμηγορία του».

    [17] Ομήρου - Τεχνικές επιτροπές Ερντογάν

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ υποστηρίζει την ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό, δηλαδή να προχωρήσουν οι τεχνικές επιτροπές και να συζητήσουν επίσης θέματα ουσίας, για να ετοιμάσουν υλικό για μια διαπραγμάτευση στο μέλλον, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου.

    Η ΕΔΕΚ υποστήριζε πάντα και ήταν διαχρονικά ανοικτή στη συνεργασία με τον ΟΗΕ και την Τουρκία για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, είπε ο κ. Ομήρου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για συνάντηση μεταξύ Προέδρου Παπαδόπουλου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για να συζητήσουν το θέμα των αγνοουμένων.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί εμμονής στο σχέδιο Ανάν και περί άρνησης ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε πλοία υπό κυπριακή σημαία και σε κυπριακά αεροπλάνα, εκτός και αν υπάρξει άρση της ''απομόνωσης'' του ψευδοκράτους, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτές καταδεικνύουν το αμετάβλητο της τουρκικής αδιαλλαξίας και πρέπει να καταγγελθούν.

    [18] ΕΔΕΚ - Κερύνεια - Ψηφοδέλτιο Λυσσαρίδης

    Οριστικά χωρίς τον Επίτιμο του Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη κατέρχεται στις βουλευτικές εκλογές το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

    Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ για την Επαρχία Κερύνειας, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στην Επαρχία Κερύνειας, όπως του προτάθηκε από την Επαρχιακή Επιτροπή, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τον ενεργό ρόλο στην πολιτική και θα συμμετέχει στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου υπό την ιδιότητα του Επίτιμου Προέδρου της ΕΔΕΚ.

    Ετσι οι τρεις υποψήφιοι της ΕΔΕΚ για την Κερύνεια είναι: Μαρία Ιωάννου, Τηλέμαχος Κληρίδης και Νεοπτόλεμος Κουτσοκούμνης. Ανακοινώνοντας την τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου, ο Νίκος Χατζηστεφάνου, Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Κερύνειας, είπε ότι η ΕΔΕΚ ευελπιστεί σε μια ''αξιόλογη παρουσία στην Επαρχία Κερύνειας''.

    [19] Πρόεδρος ΑΔΗΚ Περιοδεία

    Η έλλειψη προσωπικού και η ταλαιπωρία των ασθενών ήταν τα δυο βασικά προβλήματα που εντόπισε αντιπροσωπεία του ΑΔΗΚ, που επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Λεμεσού, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Ντίνο Μιχαηλίδη.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό «που καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δυσανάλογη προσέλευση ασθενών τόσο στα εξωτερικά ιατρεία όσο και στις άλλες υπηρεσίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις φαρμακευτικές υπηρεσίες».

    Αναφερόμενος στην πρόταση του ΑΔΗΚ για τη διάθεση των φαρμάκων και από ιδιωτικά φαρμακεία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «η εισήγηση που είχε υποβάλει το Κίνημα μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προ αρκετού χρόνου θα έλεγα, ήταν να απελευθερωθούν τα φάρμακα και να μπορεί ο δικαιούχος πολίτης να εξασφαλίζει την φαρμακευτική του περίθαλψη από την αγορά, από τα διάφορα ιδιωτικά φαρμακεία, προκειμένου να παύσει αυτή επιτέλους η ταλαιπωρία η οποία παρατηρείται καθημερινά».

    [20] ΓΓ Οικολόγων - Κυπριακό - Δηλώσεις Ερντογάν

    Να καταγγελθούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με την υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας για την τελωνειακή ένωση, ζητεί ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, καλώντας ταυτοχρόνως τα μεγάλα κόμματα να αφήσουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και να στηρίξουν τη θέση της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    ''Θεωρούμε τις δηλώσεις Ερντογάν σε σχέση με την υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας για την υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης ως ενδεικτικές της αδιαλλαξίας της Τουρκίας'', είπε.

    ''Ουσιαστικά, ο Ερντογάν και η Τουρκία ρίχνουν το γάντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', δήλωσε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας πως ''δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη αυτή η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας έναντι των υποχρεώσεών της στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    [21] Ελένη Θεοχάρους - Εκλογές Συνέντευξη

    Τάσσεται υπέρ της αύξησης του αριθμού των βουλευτών ώστε να συμμετέχει μόνιμα ένας βουλευτής σε σώματα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό. Πιστεύει ότι ο πολίτης χρειάζεται αγωγή ώστε να μάθει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Είναι η βουλευτής του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού Ελένη Θεοχάρους.

    Δηλώνει ακόμα πως «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών, των μειονεκτούντων, των γερόντων, των γυναικών, τη βελτίωση του συστήματος υγείας, του περιβάλλοντος, την αγωγή των πολιτών αυτού του τόπου ώστε να μάθουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ώστε να διεκδικούν σωστά και να συμπαρίστανται σε αυτούς που διεκδικούν εξ ονόματός τους», προσθέτοντας ότι «αυτά εντάσσονται στο πολιτικό μας πολιτισμό και που πρέπει να διαφυλάξουμε με την ένταξή μας στην ΕΕ, των πολλών πολιτισμών, γλωσσών και θρησκειών, που εάν δεν διαφυλαχθούν θα χαθούμε».

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, η βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι είχε χαρεί και για την περηφάνια που ένιωσαν οι γονείς, ο σύζυγος και η κόρη της, με την εκλογή της, προσθέτοντας πως δεν θυμάται να είχε εκρηκτικά συναισθήματα. Είπε πως ένιωσε υπευθυνότητα για αυτό που εκαλείτο να κάνει και δικαίωση γιατί είχε χάσει την εκλογή πέντε χρόνια νωρίτερα για πολύ λίγες ψήφους.

    Η κ. Θεοχάρους εκτιμά ότι δεν έκανε οποιαδήποτε θυσία για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της βουλευτού, εξηγώντας πως εργάστηκε με την ίδια εργασιομανία που την χαρακτηρίζει και απλά άλλαξε το αντικείμενο της δουλειάς της. Πρόσθεσε όμως πως σίγουρα ελαχιστοποιήθηκαν οι μέρες της σχόλης και της ξεκούρασης και ελαττώθηκαν οι μέρες που περνούσε με την οικογένεια και υποχρεώθηκε σε πιο εντατικούς ρυθμούς.

    Αξιολογώντας το έργο της στάθηκε στο γεγονός ότι παρεμπόδισε την ένταξη στον ΟΑΣΕ ως παρατηρητών Τ/Κ λεγομένων βουλευτών που επιχειρήθηκε από ευρωπαϊκές χώρες. Ηταν μια σημαντική επιτυχία, είπε.

    [22] Σωτηρούλα Χαραλάμπους - Βουλευτικές εκλογές Συνέντευξη

    Η παρούσα θητεία της Βουλής λήγει αφήνοντας ανοικτό το κεφαλαιώδες ζήτημα της σφαιρικής αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία, δηλώνει η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Σωτηρούλα Χαραλάμπους. «Ενώπιον του γεγονότος ότι οι νομοθεσίες απαγορεύουν την παραχώρηση προτεραιότητας σε άτομα με αναπηρία, ένιωσα ότι και ως άτομο ήμουν σε αδιέξοδο και ως κοινωνία βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», είπε.

    Πρόσθεσε ότι είναι απολύτως απαραίτητη η δημιουργία νομικής υπηρεσίας στη Βουλή, ανέφερε ότι τη νέα Βουλή θα πρέπει να απασχολήσει ο τομέας των ερευνών και είπε ότι «η ίδια η ζωή γεννά θέματα, που έρχονται στην επιφάνεια και γι αυτό λέω ότι τα ζητήματα δεν θα μπορούν να ολοκληρώνονται σε μια βουλευτική θητεία».

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, η κ. Χαράλαμπους είπε ότι το πρώτο συναίσθημα που νιώθει ένας με την είσοδο στη Βουλή είναι το αίσθημα ευθύνης που έχει έναντι του κόμματος τις θέσεις του οποίου καλείται να υπηρετήσει μέσα από το Κοινοβούλιο και έναντι της κοινωνίας καθώς η νομοθετική εξουσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών και αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.

    «Στη δική μας περίπτωση υπήρξε αίσθημα αυξημένης ευθύνης από το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ είχε γυναικεία παρουσία στη Βουλή με την εκλογή δύο γυναικών και στην πορεία της θητείας με την προσθήκη άλλης μίας και έπρεπε να καταδείξουμε ότι η γυναίκα μπορεί να έχει ισότιμη παρουσία στη δημόσια ζωή», είπε.

    Η ενασχόληση με την πολιτική και το δημόσιο βίο, που δεν αφορά μόνο το αξίωμα του βουλευτή αλλά και τη συμμετοχή σε οργανώσεις και κινήματα, δεσμεύει αυτόν που καταλαμβάνει την όποια θέση, είπε, προσθέτοντας πως για να αποκριθεί στο βαθμό που ήθελε και απαιτούσαν οι ανάγκες της κοινοβουλευτικής ομάδας δέσμευσε εκείνο το λίγο χρόνο που μπορούσε να είχε για την οικογένεια και τα παιδιά.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 28 March 2006 - 15:23:07 UTC