Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΕΕ - ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Αίγυπτος υποστηρίζει σταθερά τις θέσεις της Κύπρου στο Κυπριακό τόσο στα Ηνωμένα Εθνη όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, ακόμα και στην Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης όπου, όπως σημείωσε, το κλίμα δεν είναι πολύ φιλικό για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο ύστερα από πρόσκληση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως θεωρεί την επίσκεψη αυτή «πάρα πολύ σημαντική» αφού, όπως εξήγησε, αφ` ενός μεν «θα αποτελέσει επιβεβαίωση των πολύ στενών φιλικών σχέσεων που έχουμε με την Αίγυπτο εδώ και πολλά χρόνια και αφ` ετέρου πιστεύω ότι η επίσκεψη θα δώσει ώθηση για περαιτέρω σύσφιξη και ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Αίγυπτο».

    Κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με την εκμετάλλευση από την Κύπρο και την Αίγυπτο του φυσικού αερίου και άλλους τομείς ενέργειας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Αίγυπτος ήταν «πάρα πολύ επιτυχής στον εντοπισμό και στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, περίπου στα σύνορα των δύο ζωνών αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης όπως λέγεται, δηλαδή σε ακτίνα περίπου 300 μιλίων από τις κυπριακές ακτές».

    Ανέφερε επίσης ότι οι διαβουλεύσεις και η συνεργασία σε αυτά τα θέματα, έχουν αρχίσει με την Αίγυπτο εδώ και εννέα μήνες, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως εξήγησε, «για τόσο μακρά περίοδο καταφέραμε να κρατήσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις μακριά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ώστε να μην δημιουργηθούν άλλες πολιτικές περιπλοκές».

    [02] ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΣ

    Το κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειές της για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, διαβεβαίωσε ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στη Λευκωσία Svi Cohen Litant, σε σύντομο χαιρετισμό του σε δεξίωση για την εθνική επέτειο της χώρας του, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, λέγοντας ότι συνεχώς βελτιώνονται και ευχήθηκε όπως οι σχέσεις αυτές αναπτυχθούν και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι με την ένταξή της στην ΕΕ, η Κύπρος έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και επιθυμεί να καταστεί γέφυρα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας για όλα τα γείτονα κράτη.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ισραηλινός διπλωμάτης διαβεβαίωσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τον κυπριακό λαό ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την επανένωση της Κύπρου.

    [03] ΕΕ - ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά θετικό τον απολογισμό της διετίας που μεσολάβησε από την τελευταία διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως επισημαίνει τα νέα κράτη πέτυχαν να μειώσουν το οικονομικό χάσμα, προσεγγίζοντας τα κοινοτικά πρότυπα, ενώ και τα 15 παλαιά κράτη μέλη επωφελήθηκαν από τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η διεύρυνση της Ενωσης είχε ως αποτέλεσμα την εντονότερη οικονομική ανάπτυξη των νέων κρατών μελών της Ανατολικής Ευρώπης, την οποία είχαν επειγόντως ανάγκη δεδομένου ότι αντιμετώπιζαν κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας λόγω της μαζικής διαρθρωτικής προσαρμογής τους στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

    Με οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 3,75% ετησίως κατά μέσο όρο μεταξύ 1997 και 2005, οι επιδόσεις τους ήταν καλύτερες από εκείνες των παλαιών κρατών μελών (ΕΕ15) (με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% την ίδια περίοδο). Ωστόσο, το επίπεδο της ανεργίας με 13,4% εξακολουθεί να είναι κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες ανώτερο της ΕΕ15.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 4 May 2006 - 9:29:21 UTC