Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [03] ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ - ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Κύπρος και Αίγυπτος έχουν τώρα ένα συμπληρωμένο πλαίσιο συμφωνιών ώστε στο ενδεχόμενο ανακάλυψης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια χώρα μεταξύ των δύο χωρών να μην υπάρχουν εκκρεμότητες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο.

    ``Θα ακολουθήσουν βεβαίως``, συνέχισε, ``συγκεκριμένες λεπτομερείς συμφωνίες στο ενδεχόμενο ανακάλυψης υδατανθράκων και μετά που η κυπριακή κυβέρνηση με διεθνή δημοπρασία θα παραχωρήσει δικαιώματα ανόρυξης εκεί που θα κρίνει το καλύτερο``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο πρέπει να δοθούν πολύ σύντομα λεπτομέρειες στον κυπριακό λαό από τους αρμόδιους του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου όσον αφορά την έρευνα και συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή που χωρίζει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο αιγυπτιακός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην χθεσινή υπογραφή των πέντε συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, είπε πως ``όντως είναι σημαντικές οι συμφωνίες``.

    ``Εχουμε μετατρέψει τη γενική συμφωνία που υπεγράφη όπως είναι άλλωστε και η δέσμευση όλων των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών σε ότι αφορά τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης κάθε χώρας από το 2003``, πρόσθεσε.

    Διευκρίνισε πως ``αυτή η συμφωνία υπογράφηκε πριν από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, την επικύρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο`` προσθέτοντας ότι ``αυτή είναι γενική συμφωνία``.

    Τώρα, σημείωσε, έχουμε προχωρήσει στα πρακτικά θέματα όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που βρεθεί είτε φυσικό αέριο, είτε πετρέλαιο στην περιοχή που επεκτείνεται και από την μια και από την άλλη πλευρά της μέσης ζώνης, πώς θα γίνεται η εκμετάλλευση.

    Αντιλαμβάνεστε, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ότι οι υπόγειες αποθήκες καυσίμων, αν υπάρχουν, δεν γνωρίζουν σύνορα και άρα μια ενιαία αποθήκη πετρελαιοειδών φυσικού αερίου μπορεί να αντληθεί από τη μια πλευρά χωρίς να έχει να δώσει λόγο στην άλλη.

    Η συμφωνία, πρόσθεσε, μας λύει αυτό το πρόβλημα, το ρυθμίζει όπως και οι άλλες τέσσερις συμπληρωματικές συμφωνίες που αφορούν την έρευνα, την παροχή τεχνογνωσίας και βοήθειας για την μετατροπή των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Κύπρου από μαζούτ, δηλαδή από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Ανέφερε πως η Αίγυπτος έχει πείρα μετατροπής 250 τέτοιων σταθμών, προσθέτοντας, ότι αυτή ήταν μια πολύ ωφέλιμη συμφωνία για την δική μας πλευρά.

    Επισκέψεις ---------- Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο είπε πως ``ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής μας έκανε την τιμή να ήταν εκεί να μας παραλάβει``.

    Πρόσθεσε ότι μετά την τέλεση τρισάγιου στον τάφο του αποθανόντος Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Πατριάρχη για τη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αίγυπτο.

    ``Ο Πατριάρχης διαβεβαίωσε για την στήριξη που έχει από την κυβέρνηση της Αιγύπτου και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την ελευθερία και υποστήριξη που βρίσκει από την κυβέρνηση του κ. Μουμπάρακ``, είπε.

    Ανέφερε ότι έδωσε συγχαρητήρια στους ιερείς, Επισκόπους και τον Πατριάρχη για το σοβαρό έργο που επιτελούν ως πνευματικός φάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Αίγυπτο και σε όλη την Αφρική.

    Για την επίσκεψη του στο Αιγυπτιακό Μουσείο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αυτό είναι από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά στον κόσμο, όπου είναι ανάγλυφη η ιστορία της Αιγύπτου για δέκα χιλιάδες περίπου χρόνια.

    Οσον αφορά την συνάντηση του με τον Μεγάλο Ιμάμη της Αιγύπτου Δρ Muhammad Sayyid Tantawi, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση.

    ``Ο Μεγάλος Ιμάμης της Αιγύπτου είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος με πολύ πνευματική δράση που έχει γράψει σωρεία βιβλίων και τόνισε ότι στη σημερινή εποχή η θρησκεία δεν πρέπει να είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ των πολιτισμών και θρησκειών αλλά αντίθετα να είναι πηγή συνεργασίας, ανοχής και κατανόησης μεταξύ των θρησκειών``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι έχει προσκαλέσει τον Μεγάλο Ιμάμη της Αιγύπτου να επισκεφθεί την Κύπρο στην Σύνοδο που συνδιοργανώνει η Κύπρος μαζί με την Μαλαισία για τη Συνεργασία μεταξύ Θρησκειών και Πολιτισμών μεταξύ 3-5 Ιουλίου αυτόν τον χρόνο.

    ``Ελπίζω ότι θα τα καταφέρει να απαλλαγεί από κάποιες δεσμεύσεις που ήδη έχει ώστε να παρευρεθεί``, σημείωσε.

    Στη διάρκεια της συνάντησής μας συνέχισε, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για το Κυπριακό και εξέφρασε υποστήριξη στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ``Του εξήγησα τη θέση της Κύπρου όσον αφορά το δημοψήφισμα και όπως έχω πληροφορηθεί στις δηλώσεις που αργότερα έκανε στην Αραβική εξέφρασε πλήρως υποστηρικτικές θέσεις για τις δικές μας απόψεις``, κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και την υπόλοιπη αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

    Ο Πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β`.

    Στην εκκλησία ψάληκε το Χριστός Ανέστη.

    Προσφωνώντας τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας εξέφρασε την ευχή ο Θεός να δώσει δικαιοσύνη και να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

    [03] ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ - ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Το αποτέλεσμα της απογραφής στα κατεχόμενα είναι οπωσδήποτε πλασματικό και αναξιόπιστο, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας πως και η ίδια η απογραφή ήταν πράξη σκοπιμότητας και υστεροβουλίας.

    ``Τα πρώτα αποτελέσματα της απογραφής που διενεργήθηκε πρόσφατα από το παράνομο καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, φέρουν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ψευδοπρωθυπουργού κ. Σογιέρ, τον πληθυσμό να ανέρχεται στις 264.172 άτομα. Σε σύγκριση με την απογραφή που έγινε από τις `αρχές` του ψευδοκράτους, πριν δέκα ακριβώς χρόνια, σήμερα παρουσιάζεται αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα κατά 31%``, αναφέρει.

    ``Ακόμη και στην περίπτωση που αληθεύει το αποτέλεσμα της απογραφής του 1996, είναι πρωτοφανές και εντυπωσιακό το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού στα κατεχόμενα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη γενική πεποίθηση ότι στην πρόσφατη απογραφή συμπεριλήφθηκε και ο αριθμός των παράνομων εποίκων, που αναμφίβολα υπερτερεί του αριθμού των νόμιμων Τουρκοκυπρίων``, σημειώνει.

    ``Το αποτέλεσμα της απογραφής είναι οπωσδήποτε πλασματικό και αναξιόπιστο. Και η ίδια η απογραφή ήταν πράξη σκοπιμότητας και υστεροβουλίας. Υπενθυμίζεται η σχετική δήλωση του κ. Ταλάτ ότι η απογραφή έγινε για να ενισχυθεί η θέση των Τουρκοκυπρίων σε οποιουσδήποτε σχεδιασμούς και διαπραγματεύσεις. Ακόμη και η `πρόεδρος` της ψευδοβουλής κα Εκένογλου ανέφερε ότι η απογραφή θα αποτελέσει τη βάση στους νέους σχεδιασμούς του παράνομου κατοχικού καθεστώτος``, αναφέρει ο κ. Πασιαρδής στη γραπτή δήλωσή του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 May 2006 - 15:29:22 UTC