Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ - ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩ - ΕΕ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ελπίδα ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ και τα δυο μέρη στην Κύπρο θα βρουν τον τρόπο να φθάσουν σε μια συμφωνία για να ξεκινήσουν συνομιλίες πάνω στα θέματα που τα μέρη έχουν συμφωνήσει σε τεχνικό επίπεδο, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ.

    Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι τα δυο μέρη και ο κ. Μόλερ θα βρουν επίσης μια κοινά συμφωνημένη βάση για να συζητήσουν και τα πολιτικά ζητήματα.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του στην Πάφο με το Δήμαρχο Πάφου Φειδία Σαρίκα, ο κ. Σλίκερ είπε πως ``εξέφρασα στο Δήμαρχο την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον κ. Μόλερ και τα μέρη``.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο πιστεύουν ότι μετά τις εκλογές στην Κύπρο η αμερικανική κυβέρνηση θα επαναφέρει το σχέδιο Ανάν, ο κ. Σλίκερ είπε ότι ``οι εκλογές στη μία ή την άλλη χώρα δεν χωρούν στους δικούς μας υπολογισμούς, μπορεί να χωρούν στους υπολογισμούς άλλων μερών, αλλά εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο υπό την αιγίδα των ΗΕ``.

    [02] ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ - ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Tο αποτέλεσμα της απογραφής στα κατεχόμενα είναι οπωσδήποτε πλασματικό και αναξιόπιστο, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας πως και η ίδια η απογραφή ήταν πράξη σκοπιμότητας και υστεροβουλίας.

    ``Τα πρώτα αποτελέσματα της απογραφής που διενεργήθηκε πρόσφατα από το παράνομο καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, φέρουν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ψευδοπρωθυπουργού κ. Σογιέρ, τον πληθυσμό να ανέρχεται στις 264.172 άτομα. Σε σύγκριση με την απογραφή που έγινε από τις `αρχές` του ψευδοκράτους, πριν δέκα ακριβώς χρόνια, σήμερα παρουσιάζεται αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα κατά 31%``, αναφέρει.

    ``Ακόμη και στην περίπτωση που αληθεύει το αποτέλεσμα της απογραφής του 1996, είναι πρωτοφανές και εντυπωσιακό το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού στα κατεχόμενα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη γενική πεποίθηση ότι στην πρόσφατη απογραφή συμπεριλήφθηκε και ο αριθμός των παράνομων εποίκων, που αναμφίβολα υπερτερεί του αριθμού των νόμιμων Τουρκοκυπρίων``, σημειώνει.

    ``Το αποτέλεσμα της απογραφής είναι οπωσδήποτε πλασματικό και αναξιόπιστο. Και η ίδια η απογραφή ήταν πράξη σκοπιμότητας και υστεροβουλίας. Υπενθυμίζεται η σχετική δήλωση του κ. Ταλάτ ότι η απογραφή έγινε για να ενισχυθεί η θέση των Τουρκοκυπρίων σε οποιουσδήποτε σχεδιασμούς και διαπραγματεύσεις. Ακόμη και η `πρόεδρος` της ψευδοβουλής κα Εκένογλου ανέφερε ότι η απογραφή θα αποτελέσει τη βάση στους νέους σχεδιασμούς του παράνομου κατοχικού καθεστώτος``, αναφέρει ο κ. Πασιαρδής στη γραπτή δήλωσή του.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩ - ΕΕ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Συμφωνία για τη συμμετοχή της Κύπρου και της Μάλτας στο κοινοτικό πρόγραμμα Prince, που αφορά την ενημέρωση των πολιτών για το ευρώ, υπέγραψαν στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των δύο χωρών και ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

    Σε εκδήλωση, που έγινε στο γραφείο του Επιτρόπου στις Βρυξέλλες, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και τη Μάλτα ο Πρωθυπουργός της χώρας Λόρενς Γκόνζι.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Σαρρής "υπογράψαμε με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για οικονομικά θέματα κ. Αλμούνια μια συμφωνία - πλαίσιο για την υλοποίηση μιας επικοινωνιακής εκστρατείας, για σκοπούς ενημέρωσης του απλού πολίτη στα θέματα του ευρώ".

    Η υπογραφή της συμφωνίας είναι ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι είμαστε σε σωστό δρόμο για ένταξη στην ευρωζώνη, την 1η Ιανουαρίου 2008, ανέφερε.

    Η συμφωνία καλύπτει συγκεκριμένες δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό σχέδιο για την εισαγωγή του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008. Κατά τις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιηθούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες, που θα περιληφθούν στη συμφωνία, όπως π.χ. δημοσκοπήσεις, σεμινάρια για δημοσιογράφους, συνέδρια με θέμα το ευρώ, διαφημιστικό υλικό και εκθέσεις.

    Η υλοποίηση της συμφωνίας μας βοηθά να επωφεληθούμε από εμπειρίες άλλων χωρών και, βεβαίως, και οικονομικά, ενώ η όλη προσπάθεια είναι πολύ σημαντική, για να ενημερωθεί το κυπριακό κοινό και να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες ενός μέρους συμπατριωτών μας, τόνισε


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 May 2006 - 22:28:57 UTC