Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [02] ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΑΙΓΥΠΤΟ

    «Πολύ χρήσιμη και καρποφόρα» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη συνάντηση που είχε στην Αίγυπτο με τον Πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή «θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην περαιτέρω σύσφιξη και ανάπτυξη των σχέσεων» της Κύπρου με τη φίλη χώρα της Αιγύπτου.

    Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος «είναι μια σταθερή φίλη, έχει υποστηρίξει την Κύπρο σε όλα τα διεθνή βήματα διαχρονικά» και ανέφερε πως «οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι ότι αυτή η φιλική και υποστηρικτική θέση της Αιγύπτου δεν πρόκειται να αλλάξει».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από την Αίγυπτο, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Μουμπάρακ για την πρόσκληση που του απηύθυνε, προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου και όλους τους επισήμους με τους οποίους είχε συναντήσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημασία για την Κύπρο των συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτές δημιουργούν «το ασφαλές και σίγουρο πλαίσιο για την από κοινού αξιοποίηση» κοιτασμάτων πετρελαίου εάν βρεθούν «στην υπόγεια θάλασσα και ιδιαίτερα αυτά που θα περνούν την μεσαία γραμμή μεταξύ των δύο αποκλειστικών ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης».

    Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου ο Πρόεδρος απάντησε πως αυτό θα γίνει «όταν τα βρούμε».

    Κληθείς να αναφέρει πότε θα ξεκινήσουν οι έρευνες είπε πως αυτές έχουν αρχίσει τους τελευταίους μήνες και συνεχίζονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από την Αίγυπτο και πρόσθεσε πως «τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι ενδιαφέροντα».

    Ερωτηθείς εάν η αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου θα γίνει από αμερικανικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως όταν έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας, θα διατεθούν σε ενδιαφερόμενους από την εταιρεία που διεξήγαγε τις έρευνες για λογαριασμό μας και αργότερα «τουλάχιστον το κομμάτι που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία θα διατεθεί με διεθνείς προσφορές και διαπραγματεύσεις. Η Κυπριακή κυβέρνηση θα διαλέξει την καλύτερη επιλογή εάν και όταν βρεθούν κοιτάσματα πετρελαίου», είπε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως τα κριτήρια για την επιλογή θα είναι και πολιτικά και οικονομικά.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά σε ερώτηση εάν έχει συζητήσει με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ και το θέμα του Ιράν και πρόσθεσε πως η κατάσταση είναι «ανησυχητική. Οποιεσδήποτε δυσμενείς εξελίξεις ασφαλώς επηρεάζουν δυσμενώς και τις δύο χώρες», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να «βρεθούν οι κατάλληλες διαδικασίες ώστε να αποτραπεί μια νέα κρίση στην περιοχή μας που θα μας πλήξει πολύ σοβαρά».

    Επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια ------------------------- Χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, όπου έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β` και τον κυβερνήτη της Αλεξανδρείας Mohamed Abd Elmahgob, ο οποίος τον συνόδευε καθ΄ όλη την διάρκεια της παραμονής του στην πόλη.

    Κατά την επίσκεψη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της κυπριακής κυβέρνησης, του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την συγκίνηση του για την παρουσία του στον ιερό χώρο του Πατριαρχείου.

    Είπε ότι οι Κύπριοι που μεταβαίνουν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας φεύγουν από εκεί με αισθήματα αγάπης.

    Ανέφερε ότι στην Αλεξάνδρεια κάποτε υπήρχαν πολλοί Ελληνες ενώ τώρα είναι λίγοι, εκφράζοντας την ελπίδα να ζουν στην πόλη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Είπε πως η επίσκεψη του στην χώρα είναι ένδειξη της φιλίας και των δεσμών που υπάρχουν μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.

    Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β` αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αναφέρθηκε στην ιστορία 2000 χρόνων ζωής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υποστήριξη που είχε πάντοτε το Πατριαρχείο από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος όπως είπε υπήρξε προστάτης του και δεν το εγκατέλειψε ποτέ.

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση Χόσνι Μουμπάρακ προσφέρει κάθε δυνατή υποστήριξη στο Πατριαρχείο. ``Εχουμε μεγάλη ελευθερία και προστασία ενώ όλες οι εκκλησίες λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα``, πρόσθεσε.

    Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την υλική βοήθεια και συμπαράσταση που προσφέρει η κυβέρνηση του προς το Πατριαρχείο.

    Μετά τις προσφωνήσεις έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Πατριάρχη Θεόδωρου Β΄.

    Στην συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέγραψε το βιβλίο επισήμων επισκεπτών του Πατριαρχείου και ξεναγήθηκε στους χώρους του καθώς και στην εκκλησία του Ευαγγελισμού.

    Επόμενος σταθμός περιοδείας του Προέδρου Παπαδόπουλου ήταν το σπίτι του Κωνσταντίνου Καβάφη, στο οποίο ο ποιητής έζησε τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του.

    Ακολούθως μετέβη στην Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας όπου η κυπριακή κυβέρνηση πριν από μια εβδομάδα έκανε δωρεά 281 βιβλίων. ``Είναι τιμή μου``, είπε, ``να προσφέρω σε αυτό που θεωρώ ένα πρώτο επίτευγμα της τρίτης χιλιετηρίδας, στη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας``.

    Στο μεταξύ απαντώντας σε ερώτηση Αιγύπτιου δημοσιογράφου στην Αλεξάνδρεια όσον αφορά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο παλαιστινιακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ``αν κάποιος ελπίζει να έχει διεθνή αλληλεγγύη και υποστήριξη πρέπει να είναι συνεπής και ειλικρινής στις αρχές του, έτσι δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις για την Κύπρο και να παραμένουμε σιωπηλοί όταν πρόκειται για τους Παλαιστινίους``.

    Είπε πως Κυπριακό και Παλαιστινιακό είναι παρόμοια μεταξύ τους. Οσον αφορά το ρόλο της Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως πρέπει να έχουμε αίσθηση του μικρού μας μεγέθους και του μικρού μας ρόλου που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην επίλυση διεθνών προβλημάτων.

    ``Μπορώ να πω όμως με βεβαιότητα ότι έχουμε με συνέπεια υποστηρίξει στη βάση αρχών τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού``, σημείωσε.

    Υποστηρίζουν, συνέχισε, το δικαίωμα επιστροφής, το δικαίωμα στην περιουσία, στο δικαίωμα κυρίαρχου και ξεχωριστού κράτους ότι ακριβώς συμβαίνει με την Κύπρο.

    Ερωτηθείς για το ρόλο της Κύπρου στο διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μεταξύ 3 και 5 ερχομένου Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο σε συνεργασία με την Μαλαισία παγκόσμιο συνέδριο για το διάλογο μεταξύ των θρησκειών και πολιτισμών.

    Η ανοχή είναι η λέξη κλειδί και νομίζω ότι οι θρησκείες δεν πρέπει να είναι βήμα συγκρούσεων αλλά βήμα ενότητας, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο Απόλλων Λεμεσού στέφθηκε Πρωταθλητής Κύπρου στο ποδόσφαιρο για την περίοδο 2005 - 2006, μετά τη νίκη του επί της Ανόρθωσης στο Τσίρειο στάδιο Λεμεσού με 3 - 1 που τον διατήρησε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, στον οποίον ακολουθούν η Ομόνοια και ο ΑΠΟΕΛ.

    Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του λεμεσιανού σωματείου που κατακτά τον τίτλο του Πρωταθλητή Κύπρου. Οι προηγούμενοι τίτλοι που κατέκτησε ο Απόλλων ως Πρωταθλητής Κύπρου ήταν κατά τις ποδοσφαιρικές περιόδους 1990 - 1991 και 1993 - 1994.

    Η λεμεσιανή ομάδα δεν δέχθηκε ήττα κατά το φετινό πρωτάθλημα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 7 May 2006 - 9:29:35 UTC