Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ημουν πάντοτε υπέρ και παραμένω δεσμευμένος σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος, διζωνικής δικοινoτικής ομοσπονδίας, μόνο που αυτή η λύση πρέπει να είναι εφαρμόσιμη, λειτουργική και δίκαιη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας σε δεξίωση για την Ημέρα της Ευρώπης που διοργάνωσαν το μεσημέρι στη Λευκωσία η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Λευκωσίας καθώς και το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ``η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ένα ρόλο στην όποια λύση``.

    Η ΕΕ, συνέχισε, πρέπει να μας συμβουλεύει και να ελέγχει ότι οποιεσδήποτε διευθετήσεις συμφωνηθούν αυτές θα συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, ο αναβαθμισμένος αυτός ρόλος της ΕΕ στη λύση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντικός.

    Την ίδια στιγμή, ανέφερε, είναι οικουμενικά αποδεκτό, είναι αποδεκτό από μας- είναι ίσως ένα από τα λίγα κοινά σημεία που έχουμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας- ότι το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να παραμείνει κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών.

    Είπε πως ``ούτε η ΕΕ, ούτε οποιαδήποτε χώρα θέλει το Κυπριακό να μεταφερθεί από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σε ένα άλλο φόρουμ``.

    Αναφερόμενος στους στόχους και τις πολιτικές της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως έχουν γίνει ήδη πολλά στην Ευρώπη, αλλά παραμένουν πολύ περισσότερα να γίνουν.

    Και αυτό, συνέχισε, είναι που η ΕΕ προσπαθεί να επιτύχει μέσω της Στρατηγικής της Λισαβόνας, που είναι τώρα η κύρια βάση της πολιτικής της για το μέλλον.

    ``Θέλω τώρα, εδώ, να δεσμευτώ ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της ώστε να επιτύχει τους στόχους της ΕΕ Γνωρίζω ότι διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και θέλω να πω ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της``, είπε.

    Επικρίνοντας συγκεκριμένο άρθρο εφημερίδας που αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε με έμφαση ότι η λύση στην οποία στοχεύει η πλευρά μας είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Οτιδήποτε άλλο, πρόσθεσε, είναι ένα ψέμα που στοχεύει να εξυπηρετήσει άλλους στόχους παρά την επανένωση της Κύπρου. Η επανένωση της Κύπρου κάτω από οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι γνήσια και αληθινή, τόνισε.

    «Με την ένταξη μας στην Ε.Ε, αυτομάτως όλοι οι νομιμόφρονες πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, γίνονται πολίτες της ΕΕ``, είπε.

    Πρόθεση μας, ανέφερε, είναι να διασφαλίσουμε ότι και οι δύο κοινότητες απολαμβάνουν τα οφέλη που η ένταξη μας στην ΕΕ προσφέρει, δεδομένου ότι την ίδια στιγμή και οι δύο κοινότητες αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι της ΕΕ, οι κύριες των οποίων είναι να υπακούουν και να εφαρμόζουν αυστηρά το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σημείωσε ότι η Κύπρος και η Μάλτα είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, που άνοιξαν το δρόμο τους προς την ΕΕ, χωρίς να λάβουν καθόλου προενταξιακά κονδύλια. Αντ΄αυτού, πρόσθεσε, άντλησαν χρήματα από άλλες πηγές για την εναρμόνισή τους.

    Όσον αφορά τη σχέση Κυπριακού και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη λύπη του που, ενώ σήμερα γιορτάζουμε την ενοποίηση της Ευρώπης, η Κύπρος έχει ενταχθεί στην ΕΕ ως μοιρασμένη χώρα. Την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει πλήρη δικαιώματα και πλήρεις υποχρεώσεις προς την ΕΕ.

    Σε ομιλία του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους αφού αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης είπε πως ``η ΕΕ συνδέεται με την ασφάλεια: την κοινωνική ασφάλεια, την ασφάλεια κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος, την ασφάλεια στην υγεία, τις συνθήκες ζωής και περιβάλλοντος και την ασφάλεια στην εργασία``.

    Ανέφερε ότι η ΕΕ αναμένεται να δαμάσει την παγκοσμιοποίηση, να φέρει λύσεις όσον αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία, τις συνθήκες ζωής όπως επίσης και την έρευνα, την καινοτομία και τις οικονομικές επιδόσεις.

    Σε ομιλία του εξάλλου, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσος Γεωργίου είπε πως είναι ατυχές που η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν συνοδεύτηκε από την επανένωση του νησιού, ώστε όλος ο κόσμος της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, να απολαμβάνουν από κοινού τα ωφελήματα της ένταξης, σε μια επανενωμένη χώρα. Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

    Σε χαιρετισμό της, η Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Κύπρο Eva Hager αναφέρθηκε σε πρωινή εκδήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης στην οποία συμμετείχαν Ε/Κ και Τ/Κ μαθητές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ``δεν υπάρχει τοίχος στην Κύπρο``.

    Είπε ότι οι μαθητές ζήτησαν να μάθουν για το μέλλον τους έχοντας τις ίδιες επιθυμίες και προσδοκίες για τη χώρα τους.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τίμησαν την Ημέρα της Ευρώπης καθώς και την πολυπολιτισμική ταυτότητα της ΕΕ, σε κεντρική καφετέρια της Λευκωσίας, ακολουθώντας την εισήγηση της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ για ανάδειξη της πολιτισμικής αλλά και της γαστρονομικής πολυμορφίας της Ευρώπης μέσα από συγκεντρώσεις σε καφετέριες, οι οποίες αποτελούν σύμβολα της ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς και χώρους συζήτησης και δημιουργίας.

    Μαθητές και από τις δυο κοινότητες του νησιού εξέφρασαν τις απόψεις τους για την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια δίωρης συζήτησης στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, ενώ ασχολήθηκαν και με τη συγγραφή ιστοριών για την Ευρώπη 50 από τις οποίες θα δημοσιευθούν σε ειδική ανθολογία που θα εκδοθεί αργότερα φέτος.

    Όπως δήλωσε στην εκδήλωση η Πρέσβειρα της Αυστρίας στη Λευκωσία Εβα Χάγκερ, η ιδέα του εορτασμού της ημέρας αυτής σε καφετέριες, προέρχεται από τα βιενέζικα καφέ, τα οποία παραδοσιακά ήταν χώροι συγκέντρωσης συγγραφέων και δημοσιογράφων, συζήτησης και δημιουργίας και «σύμβολα της ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς».

    Πρόσθεσε ότι στις 9 του Μάη, οι Ευρωπαίοι πολίτες γιορτάζουν και ενθυμούνται την ιδέα της δημιουργίας της ενωμένης Ευρώπης μετά τους καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους, για να επικρατήσει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους είπε ότι η Κύπρος στα δυο χρόνια από την ένταξή της στην ΕΕ «έχει αποκομίσει πολλά οφέλη». Πρόσθεσε ωστόσο πως


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 9 May 2006 - 15:29:24 UTC