Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ

  • [01] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ

    Οι Κύπριοι παντρεύονται ευκολότερα από όλους τους άλλους Ευρωπαίους, χωρίζουν σχετικά εύκολα, κάνουν περισσότερα παιδιά από τον μέσο όρο της Κοινότητας, ενώ στην Κύπρο καταγράφονται οι λιγότερες εξώγαμες γεννήσεις.

    Αυτές είναι ορισμένες από της συνήθειες των Κυπρίων, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου παντρεύονται δύσκολα, το 2004 καταγράφηκαν στην Κύπρο 7,2 γάμοι ανά χίλιους κατοίκους. Πρόκειται για τον ψηλότερο αριθμό στην ΕΕ αναλογικά με τον πληθυσμό. Στην Ελλάδα οι γάμοι μόλις και μετά βίας φτάνουν τους 4,2 ανά χίλιους κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος της Κοινότητας ήταν 4,8.

    Οι Κύπριοι μπορεί να έχουν το ρεκόρ γάμων, αλλά χωρίζουν και πιο εύκολα, αφού αναλογούν 2,2 διαζύγια ανά χίλιους κατοίκους, έναντι μέσου όρους της Κοινότητας 2,1 διαζύγια. Στην Ελλάδα χωρίζουν δυσκολότερα, δεδομένου ότι τα διαζύγια δεν ξεπερνούν τα 1,1 ανά χίλιους κατοίκους.

    Το 2004 αναλογούσαν στην Κύπρο 11,2 γεννήσεις ανά χίλιους κατοίκους με μέσο όρο στην Κοινότητα 10,5 γεννήσεις και στην Ελλάδα 9,4 γεννήσεις ανά χίλιους κατοίκους.

    Ομως, το εντυπωσιακότερο στοιχείο στην υπόλοιπη Ευρώπη, που δεν ισχύει για την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ότι το 31,6% των γεννήσεων αφορά εξώγαμα παιδιά, με "πρωταθλητές" τους Σουηδούς, όπου το ποσοστό των εξώγαμων παιδιών φτάνει στο 55,4% των γεννήσεων. Στην Κύπρο καταγράφηκε το μικρότερο ποσοστό εξώγαμων παιδιών με 3,3% επί του συνόλου των γεννήσεων. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 4,9%.

    Το 2005 στην Ελλάδα το 55% των ζευγαριών είτε δεν είχε αποκτήσει παιδιά, είτε δεν είχε πλέον τη φροντίδα του (ενήλικες εργαζόμενοι), το 16% είχε ένα παιδί, το 19% δύο παιδιά και 10% τρία ή περισσότερα παιδιά. Η Κύπρος ήταν η χώρα με τις πιο πολύτεκνες οικογένειες (3 παιδιά για άνω) στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 4% και στην Ελλάδα ακόμη μικρότερο (3%).

    Αναφορικά με την κατανομή του οικογενειακού προϋπολογισμού, στην Κύπρο το 12,2% (στην Ελλάδα 15,4%) δαπανάται για το σπίτι (ενοίκιο, κοινόχρηστα), το 12,2% (στην Ελλάδα 8,5%) στις μεταφορές (καύσιμα, εισιτήρια κλπ), στη διατροφή το 16,4% (στην Ελλάδα 15%), στην ψυχαγωγία και στα πολιτιστικά το 8,2% (στην Ελλάδα 6%) και στην ένδυση το 6,4% (στην Ελλάδα το 10,1%, που ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ).

    Οι δαπάνες για το σπίτι στην Κύπρο ήταν οι χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών, μετά τη Μάλτα, προφανώς διότι οι πλείστοι Κύπριοι είναι ιδιοκτήτες των ακινήτων στα οποία διαμένουν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 14 May 2006 - 11:29:13 UTC