Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές - Βουλή των Αντιπροσώπων
  • [02] Εκπρόσωπος - Προεκλογική εκστρατεία
  • [03] Γενικός Εφορος Εκλογών - Βουλευτικές Εκλογές - Διαδικασία
  • [04] ΕΕ - Ολι Ρεν - Μπαμπατσάν - Τουρκία - Κύπρος
  • [05] Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Σογιέρ
  • [06] Εκπρόσωπος - Πύλα - ΜΙΤ
  • [07] Στρασβούργο - Υπουργική Σύνοδος Συμβουλίου της Ευρώπης
  • [08] Υπουργός Παιδείας - Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ
  • [09] Εκπρόσωπος - Πόρισμα Τσολάκη - Ερευνητική επιτροπή
  • [10] Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα
  • [11] Χρηματιστήριο - Νέες μεγάλες απώλειες - Εβδομαδιαίες ζημιές 9,8% ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 20/05/2006

  • [01] Εκλογές - Βουλή των Αντιπροσώπων

    Διεξάγονται αύριο εκλογές για την ανάδειξη των 56 μελών της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων και των τριών Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Η προεκλογική εκστρατεία έληξε τα μεσάνυχτα.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν 500.606 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.216 εκλογικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07.00 και θα κλείσουν στις 17.00 με διακοπή μίας ώρας από τις 12.00 μέχρι τις 13.00.

    Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 487 υποψήφιοι που περιλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια των 10 κομμάτων ή Κινημάτων, 8 κατέρχονται ως ανεξάρτητοι. Πέντε υποψήφιοι, που θεωρούνται Ανεξάρτητοι διεκδικούν έδρα με το Πολιτικό Κίνημα Κυνηγών (Συνασπισμός Κυνηγών, Αυτοτελώς Εργαζομένων και Αγροτών) σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες εκτός της Πάφου.

    Φέτος για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και οι φυλακισμένοι και προς το σκοπό αυτόν θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές ειδικό εκλογικό κέντρο, όπου θα στηθούν κάλπες για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις Θρησκευτικές Ομάδες, ενώ για πρώτη φορά μετά στον ίδιους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν και 266 Τουρκοκύπριοι. Μια Τουρκοκύπρια, διεκδικεί βουλευτική έδρα με στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

    Τη θέση του Αντιπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν 4 υποψήφιοι, του Αντιπροσώπου των Αρμενίων 2, και του Αντιπροσώπου των Λατίνων 2. Για τους εκλογείς των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών θα λειτουργήσουν 16 εκλογικά κέντρα.

    Αναμένεται ότι μέχρι τις 20.30 το βράδυ θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν ανά εκλογική περιφέρεια από την πρώτη κατανομή των εδρών.

    Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται γύρω στις 2.00 με 3.00 τα ξημερώματα όποτε και αναμένεται η ανακήρυξη από το Γενικό Εφορο Εκλογών Λάζαρο Σαββίδη στο Συνεδριακό Κέντρο των βουλευτών που θα καταλάβουν έδρα με τη δεύτερη και τρίτη κατανομή.

    [02] Εκπρόσωπος - Προεκλογική εκστρατεία

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η προεκλογική εκστρατεία κύλησε ομαλά και δια του Εκπροσώπου της Γιώργου Λιλλήκα καλεί τον κυπριακό λαό να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

    «Για μια ακόμη φορά οι δημοκρατικοί θεσμοί στον τόπο μας λειτούργησαν άψογα. Οι όποιες εντάσεις παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες, κρίνουμε ότι ήταν φυσιολογικές εντός των αναμενομένων πλαισίων και δεν επισκιάζουν το γενικά καλό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε χθες ο κ. Λιλλήκας.

    Εξέφρασε την ελπίδα όλοι οι Κύπριοι πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα γιατί, όπως είπε, «ο λαός σε μια δημοκρατία είναι το κυρίαρχο σώμα και ασκεί την κυριαρχία του δια μέσου των εκλογών με την επιλογή των αντιπροσώπων του».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη αποχή στις εκλογές, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, και επανέλαβε πως «ελπίζουμε η πολιτικοποίηση με τη θετική έννοια που χαρακτήριζε μέχρι σήμερα τους Κύπριους πολίτες να συνεχίσει να υπάρχει».

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους δεν ψηφίσουν, υπενθύμισε ότι υπάρχει νόμος για το θέμα αυτό.

    [03] Γενικός Εφορος Εκλογών - Βουλευτικές Εκλογές - Διαδικασία

    Αναμένεται ότι μέχρι τις 8.30 το βράδυ της Κυριακής των βουλευτικών εκλογών θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου, καθώς και ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν κατά εκλογική περιφέρεια και από την πρώτη κατανομή των εδρών.

    Στη συνέχεια, όπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης, ''θα γίνει από το Γραφείο μου η διαδικασία της δεύτερης και τρίτης κατανομής των εδρών''.

    ''Η ανακήρυξη όσων θα καταλάβουν έδρα στη δεύτερη και τρίτη κατανομή'', πρόσθεσε, ''θα γίνει από εμένα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, στο οποίο θα εδρεύω κατά την ημέρα της ψηφοφορίας''. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως ανέφερε, αναμένεται γύρω στις 2.00 με 3.00 το πρωί της Δευτέρας.

    Σε ομιλία και δηλώσεις του στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τις αυριανές βουλευτικές εκλογές, ο κ. Σαββίδης -πλαισιούμενος από τον Βοηθό Γενικό Εφορο Εκλογών και τους Εφόρους Εκλογής των Εκλογικών Περιφερειών Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας, Πάφου και Κερύνειας- κάλεσε όλους τους ηγέτες και υποψηφίους των διαφόρων συνδυασμών, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης (τόσο τα ηλεκτρονικά όσο και τα έντυπα) να σεβασθούν τους κανόνες και τη νομοθεσία διεξαγωγής των εκλογών, έτσι ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά.

    ''Η παρούσα εκλογική διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία'', πρόσθεσε, ''αφού σε αυτήν ψηφίζουμε μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έστω και αν ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων εκλογέων είναι περιορισμένος''.

    ''Παράλληλα'', συνέχισε, ''έχουν δικαίωμα ψήφου και οι φυλακισμένοι, μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις που έχουμε εισαγάγει στη νομοθεσία μας, συμμορφούμενοι με σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

    Ο κ. Σαββίδης επέστησε ιδιαιτέρως την προσοχή όλων των εμπλεκομένων σε ό,τι αφορά την προβολή πολιτικών-κομματικών μηνυμάτων το Σαββατοκύριακο και ιδιαιτέρως την ημέρα των εκλογών, καθώς και την αναμονή της επίσημης αναγγελίας από τον ίδιο του κλεισίματος των καλπών, προτού μεταδοθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα γίνονται κατά την έξοδο των ψηφοφόρων από τα εκλογικά κέντρα.

    ''Για να ανακοινωθούν τα exit polls'', είπε ο κ. Σαββίδης, ''θα πρέπει να κλείσει (για την ψηφοφορία) και η τελευταία κάλπη και να δοθεί το μήνυμα στους Εφόρους Εκλογής για το άνοιγμά τους (προς καταμέτρηση των ψηφοδελτίων)''.

    Με την παρατήρηση ότι ''όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί βλέπουν την ώρα 5.00 (το απόγευμα) ως ένα μεταίχμιο για να ανοίξουν τα exit polls'', ο κ. Σαββίδης παρακάλεσε τους δημοσιογράφους να ενημερώσουν τους υπεύθυνους των σταθμών ότι ''δεν είναι ανάγκη να τραβούμε το σχοινί σε τέτοιο σημείο που να σπάσει'' και σημείωσε ότι, εάν υπάρχουν ψηφοφόροι που θα αναμένουν έξω από τα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν, τότε είναι αναγκασμένος να δώσει παράταση ''για όσο χρόνο χρειασθεί''.

    Οι υποψήφιοι που θα καταλάβουν έδρα από την πρώτη κατανομή, όπως εξήγησε ο Γενικός Εφορος Εκλογών, θα γνωστοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και καταχώρησης των σταυρών προτίμησης και θα ανακηρυχθούν από του οικείους Εφόρους Εκλογής.

    Συγκεκριμένα, για Λευκωσία και Κερύνεια η ανακήρυξη θα γίνει στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, για Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο στα Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και για Αμμόχωστο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εκλογικό κέντρο από το οποίο αναμένεται να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι αυτό αναμένεται να γίνει στα εκλογικά κέντρα με τον μικρότερο αριθμό εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, όπως για παράδειγμα στην Πάφο. Εκλογικά κέντρα με μικρό αριθμό ψηφοφόρων, πρόσθεσε, υπάρχουν και στις εκλογικές περιφέρειες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας.

    Ως προς τη διαβίβαση των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα όπου θα γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων, ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι ''τα σχετικά έντυπα θα διαβιβάζονται από τα εκλογικά κέντρα προς τους Εφόρους Εκλογής της περιφέρειας''.

    ''Εκεί'', πρόσθεσε, ''θα γίνεται ο έλεγχος και η εισαγωγή (των στοιχείων) στο σύστημα, το οποίο θα μεταφέρει τις πληροφορίες στο κέντρο και από εκεί θα προχωρούν και θα διοχετεύονται οπουδήποτε αναφέρεται το σύστημα, ακόμα και στους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι θα παίρνουν τα στοιχεία από το μηχανογραφικό κέντρο''.

    Ο συνολικός αριθμός των ψηφοδελτίων, που θα έχουν διαφορετικό χρώμα για κάθε εκλογική περιφέρεια, θα ανέρχεται στις 555.000 και σε αυτά θα υπάρχουν δώδεκα συνολικά στήλες για τους ένδεκα εκλογικούς συνδυασμούς και για τους ανεξάρτητους υποψηφίους, πλην της Πάφου όπου οι συνδυασμοί είναι μόνον δέκα, αλλά υπάρχουν δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι σε αντίθεση με τις άλλες περιφέρειες που έχουν από έναν υποψήφιο.

    Τα χρώματα των ψηφοδελτίων είναι λευκό για την εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, κίτρινο (καναρινί) για τη Λεμεσό, μπλε (γαλάζιο) για την Αμμόχωστο, απόχρωση του ροζ για τη Λάρνακα (και όχι γκρίζο όπως είχε ανακοινωθεί προ ημερών), πράσινο για την Πάφο και κερασί για την εκλογική περιφέρεια Κερύνειας.

    Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες, όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, έληξαν τα μεσάνυκτα και κατά την προηγούμενη και την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.

    ''Κομματικές και προσωπικές διαφημίσεις, σε πινακίδες ή σε άλλους χώρους, πρέπει να αφαιρεθούν'', δήλωσε ο κ. Σαββίδης, επισημαίνοντας ότι ''επίσης απαγορεύεται η μετάδοση ή δημοσίευση ειδήσεων, ή ανακοινώσεων που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Εφορο Εκλογής ή με εξουσιοδότησή του''.

    ''Στους πολιτικούς αρχηγούς'', είπε ο κ. Σαββίδης, ''έχει δοθεί η έγκριση όπως, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και έξω από τα εκλογικά κέντρα, προβούν σε δηλώσεις, οι οποίες αναμένω ότι θα είναι μέσα σε θεμιτά πλαίσια και οι οποίες θα μπορούν να μεταδοθούν από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς κατά την ώρα που γίνονται''.

    Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις μεθαυριανές εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα ο κ. Σαββίδης, ανέρχεται στους 500.606 ψηφοφόρους και η κατανομή τους κατά εκλογική περιφέρεια, έχει ως ακολούθως: Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας 182.810, Λεμεσού 102.715, Αμμοχώστου 101.095, Λάρνακας 49.456, Πάφου 37.889 και Κερύνειας 26.641. Δικαίωμα ψήφου έχουν και 112 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 261 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

    Σε όλες τις Εκλογικές Περιφέρειες της Κύπρου, είπε ο κ. Σαββίδης, έχουν ήδη οργανωθεί και θα λειτουργήσουν συνολικά 1.216 εκλογικά κέντρα και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Λευκωσίας 469, Λεμεσού 372, Αμμοχώστου 54, Λάρνακας 193 και Πάφου 128.

    Πέραν αυτών, θα λειτουργήσουν συνολικά άλλα 16 εκλογικά κέντρα για την εκλογή των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων.

    Στη Λευκωσία επίσης θα λειτουργήσουν τα δύο εκλογικά κέντρα, στα οποία θα ψηφίσουν οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας. Αυτά είναι στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α', μαζί με άλλους εκλογείς των περιφερειών Κερύνειας και Αμμοχώστου που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο της ενορίας Χρυσελεούσας του Δήμου Στροβόλου.

    Για πρώτη φορά εφέτος θα ψηφίσουν και οι φυλακισμένοι και προς τον σκοπό αυτόν θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές ειδικό εκλογικό κέντρο, όπου θα στηθούν κάλπες για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις Θρησκευτικές Ομάδες των Μαρωνιτών και Αρμενίων.

    Οι κάλπες αυτές, για διαφύλαξη της μυστικότητας της ψήφου των φυλακισμένων, θα μεταφερθούν για να συμψηφιστούν κατά τη διαλογή και καταμέτρηση με προκαθορισμένες κάλπες των Εκλογικών Περιφερειών/Θρησκευτικών Ομάδων και στη συνέχεια θα γίνει η διαλογή και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των ενοποιημένων καλπών.

    Οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα μαζί με Ελληνοκυπρίους εκλογείς, με βάση τον τόπο διαμονής και εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

    Για διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου τους, θα χρησιμοποιήσουν το ίδιο ψηφοδέλτιο με τους Ελληνοκυπρίους, αλλά για διευκόλυνσή τους, στα κέντρα αυτά θα υπάρχουν οδηγίες ψηφοφορίας και δείγμα του ψηφοδελτίου στην τουρκική γλώσσα, ενώ στα Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων θα βρίσκονται σε επιφυλακή λειτουργοί τους γνώστες της τουρκικής για οποιανδήποτε ανάγκη.

    Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν γύρω στους 10.000 υπάλληλοι, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλαδή την ψηφοφορία, διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, τη φρούρησή τους, την ασφαλή μεταφορά και παράδοση των καλπών και την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

    [04] ΕΕ - Ολι Ρεν - Μπαμπατσάν - Τουρκία - Κύπρος

    Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κύπρο αποτελεί δέσμευση της Αγκυρας έναντι της ΕΕ και δεν μπορεί να γίνει καμμία διασύνδεση μεταξύ αυτής της υποχρέωσης της Αγκυρας και του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους.

    Η σαφέστατη αυτή διαπίστωση προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου Επίτροπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας και επικεφαλής της τουρκικής πλευράς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλι Μπαμπατσάν. Οι δηλώσεις του κ. Ρεν έγιναν ενώπιον του Τούρκου Υπουργού.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν τρία θέματα, το Κυπριακό, το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία.

    Αναφορικά με τα δύο πρώτα θέματα, ο Φινλανδός Επίτροπος επεσήμανε ότι η ΕΕ αναμένει να δει την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αγκυρα όταν αποφασίστηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Υπέγραψε, όπως είπε, το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και τώρα πρέπει να το εφαρμόσει. Παράλληλα, συνέχισε, ''εμείς (η ΕΕ) είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να εργασθούμε για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ''.

    Ο κ Ρεν αναφέρθηκε και στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, σημειώνοντας ότι ''εργαζόμαστε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας'' σε συνεργασία με την αυστριακή προεδρία και την επόμενη, τη φινλανδική προεδρία, ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τον κανονισμό.

    Διευκρίνισε, όμως, με τρόπο απόλυτα κατηγορηματικό, ότι ''δεν υπάρχει καμμία διασύνδεση μεταξύ των θεμάτων (δηλαδή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης με τον κανονισμό για εμπόριο)''.

    ''Η μόνη διασύνδεση που υπάρχει είναι μεταξύ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της πλήρους εφαρμογής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης και αυτή είναι δέσμευση που ανέλαβε η Τουρκία'', επεσήμανε ο κ. Ρεν.

    Ενδεικτικό του κατηγορηματικού τρόπου με τον οποίο έκανε τη διευκρίνηση αυτή ο κ. Ρεν είναι και το γεγονός ότι ο κ. Μπαμπατσάν, ο οποίος ήταν δίπλα του, απέφυγε οποιανδήποτε επιχειρηματολογία, περιοριζόμενος απλώς να πει ότι για το θέμα αυτό η Τουρκία έχει διαφορετική άποψη από αυτήν του κ. Ρεν.

    Για το Κυπριακό, ο κ. Μπαμπατσάν επανέλαβε τις γνωστές θέσεις τις Αγκυρας, δηλαδή ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε στο σχέδιο Ανάν, το οποίο απορρίφθηκε, όπως είπε, από την ε/κ πλευρά, και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στην εξεύρεση λύση του προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ. ''Επιδείξαμε τη βούλησή μας για εξεύρεση λύσης, αλλά θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι δύο πλευρές'', είπε ο Τούρκος Υπουργός.

    [05] Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Σογιέρ

    Η Τουρκία δεν μπορεί να τύχει θετικής διάκρισης όσον αφορά την αξιολόγησή της από την ΕΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να διαμορφωθούν συνθήκες δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού μέσα στο νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    «Εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να διαμορφωθούν συνθήκες δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια και στο νέο πολιτικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της ΕΕ», είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Ερωτηθείς εάν προβλέπεται ένα πολιτικά θερμό καλοκαίρι, είπε πως «εμείς ενδιαφερόμαστε για ένα παραγωγικό καλοκαίρι και εργαζόμαστε για να είναι παραγωγική η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις της Τουρκίας δημιουργούν ένα καλό πλαίσιο με καλές προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόοδος προς τη θετική κατεύθυνση στο Κυπριακό, λέγοντας πως «προς αυτή την κατεύθυνση είναι που εμείς αναλώνουμε τις δυνάμεις μας».

    Ερωτηθείς αναφορικά με συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», ο Εκπρόσωπος είπε ότι για την κυβέρνηση ισχύει η αντιδήλωση της ΕΕ στην μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Εμμένουμε στην εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων της ΕΕ. Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, είμαστε σε επικοινωνία με άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας και έχουμε και τα μέσα και τους τρόπους στα πλαίσια της ΕΕ να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ο οποίος εξέφρασε ετοιμότητα για σύσταση των τεχνικών επιτροπών, ο Εκπρόσωπος ευχήθηκε ο κ. Σογιέρ να ήταν ειλικρινής στη δήλωσή του.

    «Ελπίζω να εννοεί ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του ΓΓ του ΟΗΕ στο Παρίσι, δηλαδή στην προετοιμασία των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο και παράλληλα και αλληλένδετα, στη συζήτηση άλλων προβλημάτων καθημερινότητας», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Υπενθύμισε πως η ε/κ πλευρά δήλωσε από την πρώτη στιγμή την ετοιμότητά της και έχει στηρίξει όλες τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο για να υλοποιηθεί η συμφωνία του Παρισιού.

    [06] Εκπρόσωπος - Πύλα - ΜΙΤ

    Παράνομη και αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν η προχθεσινή ενέργεια της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας να εισέλθει σε τ/κ σπίτι στην Πύλα, προκειμένου να προβεί σε ''συλλήψεις'', υπογράμμισε χθες η κυβέρνηση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως η ενέργεια αυτή αποτελεί παραβίαση του στάτους κβο και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έκανε διαβήματα και έντονες παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη αλλά και στην εδώ αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών και την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    «Στην Πύλα έγινε μια παράνομη επέμβαση της ΜΙΤ που κατέληξε σε απαγωγή αριθμού προσώπων. Δεν είμαστε δυστυχώς σε θέση να γνωρίζουμε ούτε τον ακριβή αριθμό αλλά ούτε τα συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν απαχθεί από την ΜΙΤ», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    Ερωτηθείς τι κρύβεται πίσω από την ενέργεια αυτή, είπε πως «δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό. Εκείνο που συμβαίνει είναι μια κατάφορη παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι μια παράνομη ενέργεια».

    Σε ερώτηση εάν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ γνώριζε για την κίνηση αυτή, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιμένει ότι δεν είχε γνώση για την επιχείρηση και ότι το έμαθε εκ των υστέρων.

    [07] Στρασβούργο - Υπουργική Σύνοδος Συμβουλίου της Ευρώπης

    Τη σημασία ανάληψης δράσης από το Συμβούλιο της Ευρώπης για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και για την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου, επεσήμανε σε παρέμβαση του στις εργασίες της 116ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Ιακώβου, αφού παρατήρησε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει ούτε τη δυνατότητα ούτε τους όρους εντολής για επίλυση διεθνών προβλημάτων, είπε πως μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή και επεσήμανε τη σημασία και τον ρόλο της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Κατά την παρέμβαση του, χαιρέτισε την Εκθεση του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για τη μελλοντική σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [08] Υπουργός Παιδείας - Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ

    Απαράδεκτη θεωρεί ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Παιδείας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Γιαν Φίγκελ την παρεμπόδιση από την Τουρκία της συμμετοχής της Κύπρου σε προγράμματα του ΟΟΣΑ, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

    Το όλο θέμα έθεσε στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος κατήγγειλε την Τουρκία, σε παρέμβασή του για την εκπαίδευση, ότι παρεμποδίζει την Κύπρο να συμμετάσχει σε έρευνα που διεξάγεται από τον ΟΟΣΑ (OECD) σχετικά με τους εκπαιδευτικούς.

    Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ώστε σε αυτό το πρόγραμμα όλα τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις δράσεις και προσκλήσεις για προτάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε από το Συμβούλιο να σημειώσει το γεγονός ότι, λόγω παντελώς αδικαιολόγητων πολιτικών παραγόντων, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποκλειστεί από μια δράση όπου θέλει να συμμετάσχει.

    Ανέφερε ακόμη ότι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να λάβει μέρος στην έρευνα αυτή, αυτό δεν μπορεί να καταστεί ακόμη δυνατό, λόγω της υπάρχουσας πολιτικής της Τουρκίας.

    Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Γεωργιάδης, ''αναμένω η Επιτροπή και οι εταίροι να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν τη συμμετοχή μας σύμφωνα με την αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης''.

    Στην παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας απάντησε ο κ. Φίγκελ, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας και ότι είναι ενήμερος για την καταγγελία της κυπριακής κυβέρνησης επί του ζητήματος. Πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η Τουρκία να αλλάξει τη στάση της κατά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων.

    [09] Εκπρόσωπος - Πόρισμα Τσολάκη - Ερευνητική επιτροπή

    Η ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή που έχει συσταθεί για να εξετάσει το πόρισμα για τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Μπόινγκ της ''Ηλιος'' έχει ήδη στελεχωθεί και είναι έτοιμη να διατελέσει το έργο της με τις καλύτερες προϋποθέσεις, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι όποτε το θελήσει η ίδια η επιτροπή, θα μπορεί να καλέσει ανά πάσα στιγμή μάρτυρες για να καταθέσουν, περιλαμβανομένου και του Προέδρου της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Ακριβού Τσολάκη.

    ''Εχει ήδη στελεχωθεί η Επιτροπή και οι χώροι έχουν εξευρεθεί για να διατελέσει το έργο της με τις καλύτερες προϋποθέσεις'', ανέφερε.

    [10] Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα

    Στάση αναμονής αποφάσισε να τηρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, διατηρώντας τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα για ένα ακόμη μήνα.

    Η απόφαση αυτή της Κεντρικής Τράπεζας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ ο εγχώριος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,96% τον Απρίλιο από το 3,23% που καταγράφηκε το Μάρτιο.

    Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή το επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (main refinancing operations repo rate), και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμένουν αμετάβλητα στο 3,25%, 4,25% και 2,25%, αντίστοιχα.

    [11] Χρηματιστήριο - Νέες μεγάλες απώλειες - Εβδομαδιαίες ζημιές 9,8%

    Νέες μεγάλες απώλειες παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των νέων σημαντικών πιέσεων που δέχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, διευρύνοντας έτσι τις συνολικές απώλειες των τελευταίων δύο συναντήσεων στο εντυπωσιακό ποσοστό του 8,2% ή πτώση 236,66 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας μεγάλη πτώση της τάξης του 3,06%, υποχωρώντας στις 2.646,49 μονάδες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να μειώνει την αξία της κατά 3,76% (16 σεντ) και να κλείνει στις 4 λίρες και 10 σεντ. Αποτέλεσμα ήταν η αγορά να παρουσιάσει εβδομαδιαίες ζημιές της τάξης του 9,8% (287,82 μονάδες). Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 7,2 εκατομμύρια λίρες.

    Μεγάλη πτώση σε ποσοστό 3,07% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 900,03 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 20 May 2006 - 14:23:06 UTC