Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΡΩΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Στις 07:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για την ανάδειξη των 56 μελών της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων, της ένατης από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και των τριών Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως έχουν ανοίξει οι κάλπες σε όλες τις εκλογικές περιφερείες και έχουν ξεκινήσει οι βουλευτικές εκλογές του 2006, χωρίς να αναφερθεί μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα.

    Η ψηφοφορία, που είναι υποχρεωτική, θα διακοπεί στις 12.00, θα επαναρχίσει στις 13.00 και ολοκληρώνεται στις 17.00 με τη δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις που κριθεί αναγκαία.

    Συνολικά 500.606 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.216 εκλογικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

    Οι πρόσφυγες εκλογείς ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, με βάση χωριστό εκλογικό κατάλογο, τους υποψήφιους βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας από την οποία προέρχονται.

    Για τους εγκλωβισμένους, που θα έλθουν στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα λειτουργήσουν δύο εκλογικά κέντρα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α, ένα για τους εκλογείς της Κερύνειας και ένα για τους εκλογείς της Αμμοχώστου. Για τους εκλογείς των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων θα λειτουργήσουν 16 εκλογικά κέντρα.

    Φέτος για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και οι φυλακισμένοι και προς το σκοπό αυτόν θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές ειδικό εκλογικό κέντρο, όπου θα στηθούν κάλπες για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις Θρησκευτικές Ομάδες, ενώ για πρώτη φορά με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν Τουρκοκύπριοι. Μια Τουρκοκύπρια διεκδικεί βουλευτική έδρα με στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

    Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 487 υποψήφιοι, από τους οποίους οι 111 είναι γυναίκες.

    Τις εκλογές διεκδικούν δέκα πολιτικά κόμματα ή κινήματα: το ΑΚΕΛ- Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (ΚΣ ΕΔΕΚ), οι Ενωμένοι Δημοκράτες Ενωμένη Κύπρος (ΕΔΗ), η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ), το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ), το Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες(ΚΕΠ), το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΛΑΣΟΚ) (όπως καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο).

    Δύο από τα δέκα κόμματα ή κινήματα δεν κατέρχονται με πλήρεις συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία κατέρχεται στις εκλογές με 7 υποψηφίους στην Επαρχία Λευκωσίας, 4 στη Λεμεσό, 2 στην Αμμόχωστο, 2 στη Λάρνακα, 1 στην Πάφο και 1 στην Κερύνεια, ενώ το ΛΑΣΟΚ με 2 υποψηφίους στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, 3 στην Αμμόχωστο 1 στην Πάφο και 1 στην Κερύνεια.

    Το Πολιτικό Κίνημα Κυνηγών (Συνασπισμός Κυνηγών, Αυτοτελώς Εργαζομένων και Αγροτών) κατέρχεται με 1 υποψήφιο στην κάθε επαρχία, εκτός της Πάφου. Με βάση τον εκλογικό νόμο, οι υποψήφιοι του Κινήματος θεωρούνται ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    Βουλευτική έδρα διεκδικούν επίσης 6 ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ένας στη Λευκωσία, ένας στη Λεμεσό, ένας στη Αμμόχωστο, ένας στη Λάρνακα και δύο στην Πάφο.

    Τη θέση του Αντιπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν 4 υποψήφιοι, των Αρμενίων 2, και των Λατίνων 2.

    Από τις εκλογές θα αναδειχθούν συνολικά 56 βουλευτές, κατανεμημένοι κατά εκλογική περιφέρεια ως εξής:

    Λευκωσία 21, Λεμεσός 12, Αμμόχωστος 11, Λάρνακα 5, Πάφος 4, Κερύνεια 3.

    Αναμένεται ότι μέχρι τις 8:30 το βράδυ θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν ανά εκλογική περιφέρεια από την πρώτη κατανομή των εδρών.

    Η ανακήρυξη των βουλευτών που θα εκλεγούν από την πρώτη κατανομή εδρών θα γίνει από τους οικείους Εφόρους Εκλογής.

    Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται γύρω στις 2:00 με 3:00 τα ξημερώματα όποτε και αναμένεται η ανακήρυξη από το Γενικό Εφορο Εκλογών Λάζαρο Σαββίδη, στο Συνεδριακό Κέντρο, των βουλευτών που θα καταλάβουν έδρα με τη δεύτερη και τρίτη κατανομή.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε σήμερα ότι η πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η ορθή και δεν βλέπει οποιοδήποτε λόγο για δραματική αλλαγή μετά τις εκλογές.

    Ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, το πρωί στο Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών`` και εξέφρασε απόλυτη βεβαιότητα ότι ``και αυτή τη φορά θα δώσουν το σωστό μήνυμα της πολιτικής ωριμότητας και του πολιτικού πολιτισμού».

    «Οι εκλογές είναι η κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας. Καλώ όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι η αιμοδοσία της δημοκρατικής ζωής. Eχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι και αυτή τη φορά θα δώσουν το σωστό μήνυμα της πολιτικής ωριμότητας και του πολιτικού πολιτισμού», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στοιχεία ή πληροφορίες ότι σήμερα θα υπάρξει αποχή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Οχι, δεν θα υπάρξει αποχή αλλά πιστεύω ειλικρινά ότι η συμμετοχή, όπως δήλωσα, είναι ο αιμοδότης της πολιτικής διαδικασίας και ζωής».

    Σε ερώτηση πόσο καθοριστικές θεωρεί αυτές τις εκλογές για το μέλλον του τόπου, ανέφερε πως όλες οι εκλογές είναι καθοριστικές για το μέλλον του τόπου και πως «μεγαλύτερη σημασία έχει η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και η ελεύθερη έκφραση της βούλησης του λαού».

    Ερωτηθείς από Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο αν μετά τις σημερινές εκλογές μπορεί να αναμένονται οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Η πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως την αποκαλείτε, είναι πολύ καλά γνωστή και είναι η ορθή. Δεν βλέπω οποιοδήποτε λόγο για όποια δραματική αλλαγή».

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε η σύζυγος, τα παιδιά, εκ των οποίων και ο γιός του Νικόλας, υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, τα εγγόνια και συνεργάτες του.

    Το γεγονός της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος του Προέδρου κάλυψαν και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι μετέβησαν από τα κατεχόμενα στη Δευτερά συνοδευόμενοι από λειτουργούς του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

    [03] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αναμένεται ότι μέχρι τις 8:30 το βράδυ της Κυριακής των βουλευτικών εκλογών θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου, καθώς και ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν κατά εκλογική περιφέρεια και από την πρώτη κατανομή των εδρών.

    Στη συνέχεια, όπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης, ``θα γίνει από το Γραφείο μου η διαδικασία της δεύτερης και τρίτης κατανομής των εδρών``.

    ``Η ανακήρυξη όσων θα καταλάβουν έδρα στη δεύτερη και τρίτη κατανομή``, πρόσθεσε, ``θα γίνει από εμένα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, στο οποίο θα εδρεύω κατά την ημέρα της ψηφοφορίας``. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως ανέφερε, αναμένεται γύρω στις 2:00 με 3:00 το πρωί της Δευτέρας.

    Σε ομιλία και δηλώσεις του στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Σαββίδης -πλαισιούμενος από τον Βοηθό Γενικό Εφορο Εκλογών και τους Εφόρους Εκλογής των Εκλογικών Περιφερειών Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας, Πάφου και Κερύνειας- κάλεσε όλους τους ηγέτες και υποψηφίους των διαφόρων συνδυασμών, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης (τόσο τα ηλεκτρονικά όσο και τα έντυπα) να σεβασθούν τους κανόνες και τη νομοθεσία διεξαγωγής των εκλογών, έτσι ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά.

    ``Η παρούσα εκλογική διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία``, πρόσθεσε, ``αφού σε αυτήν ψηφίζουμε μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έστω και αν ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων εκλογέων είναι περιορισμένος``.

    [04] ΡΩΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ηγετικού ρόλου του ΣΑ του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και κατά των επιβαλλόμενων αποφάσεων, δήλωσε από το Στρασβούργο, όπου ανέλαβε την προεδρία της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Ερωτηθείς εάν θα εκμεταλλευτεί η χώρα του τη διπλή της ιδιότητα, του μέλους του ΣΑ και του προεδρεύοντος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για να επιλύσει διεθνή προβλήματα, όπως το Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ είπε: «Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό πρόβλημα, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της προώθησης προς τα εμπρός, στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και στη βάση της διατήρησης του ηγετικού ρόλου της `πεντάδας` των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτή τη διαδικασία».

    Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό είμαστε υπέρ των πρακτικών βημάτων για τη διευθέτηση καθημερινών, ομαλών οικονομικών και ανθρωπιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο τμημάτων του νησιού. Αυτά πρέπει να είναι βήματα στην κατεύθυνση των ψηφισμάτων του ΣΑ. Κάποιες προσπάθειες σε μονομερές επίπεδο να αποκτηθούν πλεονεκτήματα για κάποιον σε αυτήν τη συνεχιζόμενη διένεξη είναι αντιπαραγωγικές και εμείς δεν τις υποστηρίζουμε».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 21 May 2006 - 9:29:15 UTC