Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
  • [02] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ

  • [01] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Διεξάγονται σήμερα εκλογές για την ανάδειξη των 56 μελών της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων και των τριών Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν 500.606 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.216 εκλογικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

    Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 17.00 με διακοπή μίας ώρας από τις 12.00 μέχρι τις 13.00.

    Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 487 υποψήφιοι που περιλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια των 10 κομμάτων ή κινημάτων. Οκτώ κατέρχονται ως ανεξάρτητοι. Πέντε υποψήφιοι, που θεωρούνται ανεξάρτητοι διεκδικούν έδρα με το Πολιτικό Κίνημα Κυνηγών (Συνασπισμός Κυνηγών, Αυτοτελώς Εργαζομένων και Αγροτών) σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες εκτός της Πάφου.

    Φέτος για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και οι φυλακισμένοι και προς το σκοπό αυτόν θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές ειδικό εκλογικό κέντρο, όπου θα στηθούν κάλπες για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις Θρησκευτικές Ομάδες, ενώ για πρώτη φορά μετά στους ίδιους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν και 266 Τουρκοκύπριοι. Μια Τουρκοκύπρια διεκδικεί βουλευτική έδρα με στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

    Τη θέση του Αντιπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν 4 υποψήφιοι, του Αντιπροσώπου των Αρμενίων 2, και του Αντιπροσώπου των Λατίνων 2. Για τους εκλογείς των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών θα λειτουργήσουν 16 εκλογικά κέντρα.

    Αναμένεται ότι μέχρι τις 20.30 το βράδυ θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν ανά εκλογική περιφέρεια από την πρώτη κατανομή των εδρών.

    Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται γύρω στις 2.00 με 3.00 τα ξημερώματα όποτε και αναμένεται η ανακήρυξη από το Γενικό Εφορο Εκλογών Λάζαρο Σαββίδη, στο Συνεδριακό Κέντρο, των βουλευτών που θα καταλάβουν έδρα με τη δεύτερη και τρίτη κατανομή.

    [02] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ

    Επανάρχισε στις 13:00 η ψηφοφορία για την ανάδειξη των 56 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και των τριών μελών των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων. Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17:00. Ο προεδρεύων του κάθε εκλογικού κέντρου, όταν υπάρχει προσέλευση ψηφοφόρων, έχει το δικαίωμα να παρατείνει την ψηφοφορία.

    Ο μέσος όρος ψηφοφορίας μέχρι τις 12:00 ανήλθε στο 48% σε σύγκριση με το 2001 που ήταν 56%, δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εάν ο ρυθμός ψηφοφορίας παραμείνει στον ίδιο ρυθμό, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές θα κυμανθεί στο 85% με 88%.

    Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ψηφοφορίας θα αυξηθεί ώστε το ποσοστό συμμετοχής να φθάσει το ποσοστό του 2001. Ανέφερε ότι στις 15:00 θα έχει νέα ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η συμμετοχή είναι χαμηλότερη από το 2001, θα καταβληθεί προσπάθεια για νεότερα ποσοστά συμμετοχής ώστε να εκτιμηθεί η τάση.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών κάλεσε τους εκλογείς που δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα να μεταβούν στο εκλογικό κέντρο που είναι εγγεγραμμένοι και να ασκήσουν ``το ιερό δικαίωμα που τους έχει δώσει η Δημοκρατία``.

    Σε δηλώσεις του λίγο μετά τις 13:00 είπε ότι όλα τα εκλογικά κέντρα λειτουργούν ομαλά και η ψηφοφορία μέχρι τις 12:00 που διακόπηκε διεξήχθη με πλήρη τάξη και ηρεμία.

    Ανέφερε ότι μέχρι τις 12:00 ψήφισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και όλοι οι αρχηγοί των συνδυασμών που διεκδικούν τις εκλογές.

    Στη συνέχεια, ο κ. Σαββίδης ανακοίνωσε τα ποσοστά των ψηφοφόρων που ψήφισαν μέχρι τις 12:00 που διεκόπη η διαδικασία.

    Τα ποσοστά όσων ψήφισαν ανά εκλογική περιφέρεια έχουν ως εξής:

    Λευκωσία : 45 % σε σύγκριση με 56% το 2001 - μείωση 11%

    Λεμεσός : 49% σε σύγκριση με 58% το 2001 - μείωση 9%

    Αμμόχωστος : 46 % σε σύγκριση με 53% το 2001 - μείωση 7%

    Λάρνακα : 48 % σε σύγκριση με 54% - μείωση 6%

    Πάφος : 54 % που ανέρχεται στο ίδιο ποσοστό με το 2001

    Ο κ. Σαββίδης είπε ότι μετά από επικοινωνία του με τους Εφόρους διαπίστωσε ότι υπάρχει ομοφωνία στην εκτίμηση ότι οι εκλογείς, παρά τις προτροπές και τις επισημάνσεις, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική.

    Επανέλαβε ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και συνεπώς όσοι εκλογείς είναι σε θέση να ψηφίσουν και δεν ψηφίσουν θα παραβούν τη νομοθεσία.

    Ακολούθως, ο Γενικός Εφορος Εκλογών ανακοίνωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν λίγα εκλογικά βιβλιάρια στα γραφεία των οικείων Εφόρων και κάλεσε τα άτομα στα οποία ανήκουν τα εκλογικά βιβλιάρια να τα πάρουν και να πάνε να ψηφίσουν.

    Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας δεν θα εκδοθεί κανένα νέο βιβλιάριο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι εάν ο ρυθμός ψηφοφορίας συνεχίσει ο ίδιος, το μέγιστο ποσοστό συμμετοχής θα κυμανθεί από το 85% στο 88%.

    Ερωτηθείς για την επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρο Κληρίδη για ενδεχόμενη παραβίαση της νομοθεσίας από κάποια μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σαββίδης είπε ότι έδωσε οδηγίες στους συνεργάτες του να εντοπίσουν τα δημοσιεύματα τόσο στις χθεσινές, όσο και τις σημερινές εκδόσεις των εφημερίδων.

    Πρόσθεσε ότι αύριο θα αποστείλει νέα επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία θα ζητά γνωμοδότηση επί συγκεκριμένων δημοσιευμάτων.

    ``Βεβαίως προχωρούμε με μέτρα``, είπε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, διότι ``η νομοθεσία είναι εκεί και αναμένεται από εμένα να εφαρμόσω τη νομοθεσία σε όλο της εύρος και το βάθος``.

    Ανέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για παραβίαση της νομοθεσίας στην επαρχία Λεμεσού, διευκρινίζοντας ότι θα επικοινωνήσει με την οικεία Εφορο εκ νέου για περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Ο ίδιος όπως, είπε, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, εντόπισε διαφημίσεις κομμάτων ή συγκεκριμένων υποψηφίων και ετοίμασε νέα επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία θα καταγγέλλει τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από υποψηφίους και κόμματα.

    Διευκρίνισε ότι εάν επιβεβαιωθεί παραβίαση του σχετικού άρθρου της νομοθεσίας, οι παρανομούντες θα παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και το δικαστήριο, με βάση τον νόμο, μπορεί να επιβάλει ποινές φυλάκισης ή χρηματικού προστίμου ή και τις δύο ποινές μαζί, σε περιπτώσεις καταδίκης.

    Ακολούθως, ο Γενικός Εφορος Εκλογών είπε ότι η διαλογή και η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. Εξήγησε πως τα αποτελέσματα θα διαβιβαστούν στους οικείους Εφόρους Εκλογής και ακολούθως στο μηχανογραφημένο σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα επιβεβαιωθεί η ορθότητα τους και με νέο μηχανογραφημένο σύστημα θα εκδοθούν τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών.

    Εξήγησε ότι η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης θα γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα και αναμένεται ότι η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα και τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στους οικείους Εφόρους Εκλογής από όπου θα διοχετευθούν στη Λευκωσία όπου θα τύχουν επεξεργασίας και θα ανακοινωθούν γύρω στις 02:00 με 03:00 της Δευτέρας.

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι στο Συνεδριακό Κέντρο θα γίνουν οι ανακηρύξεις των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων, γύρω στις 21:00, για τις οποίες τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται να είναι γνωστά στις 20:30.

    Η ανακήρυξη των Βουλευτών που θα εκλεγούν από την πρώτη κατανομή εδρών θα γίνει από τους οικείους Εφόρους. Για τις Επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου η ανακήρυξη θα γίνει στις οικείες επαρχιακές διοικήσεις, για την Αμμόχωστο η ανακήρυξη θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Δερύνειας, ενώ για τη Λευκωσία και Κερύνεια οι οικείοι Εφοροι θα ανακηρύξουν τους νέους βουλευτές στο Συνεδριακό Κέντρο.

    Ο κ. Σαββίδης εξήγησε ακόμα ότι ο ίδιος θα ανακηρύξει τους βουλευτές που θα καταλάβουν έδρα με τη δεύτερη και τρίτη κατανομή.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών είπε ότι στην περίπτωση που υποψήφιος καταλάβει έδρα από την πρώτη κατανομή εδρών στην Επαρχία Κερύνειας, η ανακήρυξη θα γίνει γύρω στις 21:00.

    Ανέφερε ακόμα ότι η νέα Βουλή αναμένεται να πάρει την τελική της σύνθεση γύρω στις 02:30 με 03:00 της Δευτέρας, εξηγώντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια η ανακήρυξη των νέων βουλευτών που θα καταλάβουν έδρα με τη δεύτερη και τρίτη κατανομή να γίνει αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 21 May 2006 - 13:29:40 UTC