Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου στα ΗΕ - Ανάν - Επιστολή - Ταλάτ
  • [02] ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Βουλευτικές - Σχέδιο Ανάν
  • [03] Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Κυπριακό
  • [04] Πρόεδρος Κογκρέσου ΣτΕ - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [05] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Επίτροπος Περιβάλλοντος - Επίσκεψη
  • [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κρατικές Ενισχύσεις - Ετήσια έκθεση
  • [07] Εκκλησία Κύπρου - Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικές εκλογές
  • [08] Σύγκρουση μαχητικών - Ελληνας πιλότος - Ερευνες
  • [09] Αντρος Κυπριανού - Ολομέλεια ΚΕ ΑΚΕΛ - Προεδρία Βουλής - Εκλογές
  • [10] ΚΣ ΕΔΕΚ - Παπανδρέου - ΠΑΣΟΚ - Βουλευτικές
  • [11] Συλλούρης - Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο - Προεδρία Βουλής
  • [12] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Εκλογές - Αποτέλεσμα
  • [13] ΚΕΠ - Ευθυμίου - Αποτέλεσμα βουλευτικών εκλογών
  • [14] Επαλξη - Βουλευτικές εκλογές - Αποτελέσματα
  • [15] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας
  • [16] ΕΕ - Υποβολή προτάσεων - Τηλεοπτικά προγράμματα - Συγχρηματοδότηση
  • [17] Μεσογειακή Επιτροπή για την Αειφόρο Ανάπτυξη - 11η Σύνοδος
  • [18] Κύπρος - Διεθνής προβολή - Εκστρατεία ''Καθαρίστε τη Μεσόγειο''
  • [19] Χρηματιστήριο - Νέες εντυπωσιακές απώλειες ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 24/05/2006

  • [01] Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου στα ΗΕ - Ανάν - Επιστολή - Ταλάτ

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης με επιστολή του ημερομηνίας 16 Μαΐου 2006 προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αποκαθιστά την αλήθεια όσον αφορά τη διαστρέβλωση της θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα της ομοσπονδιακής λύσης, από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Ο κ. Ταλάτ είχε πρόσφατα αποστείλει επιστολή μέσω της Τουρκίας στον Γενικό Γραμματέα, στην οποία παραποιούσε την αλήθεια, χρησιμοποιώντας κατά αποσπασματικό τρόπο δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο γαλλικό περιοδικό L' Express.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υποδεικνύει στον Γενικό Γραμματέα ότι την επιστολή, την οποία υπογράφει ο κ. Ταλάτ ως ''πρόεδρος'' του ψευδοκράτους, κυκλοφόρησε ως έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών η Τουρκία, μια χώρα που συνεχίζει να περιφρονεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικά τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) με τα οποία το Συμβούλιο θεωρούσε τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας ως νομικά άκυρη και καλούσε την απόσυρση της.

    Ο κ. Μαυρογιάννης σημειώνει στην επιστολή του ότι ο κ. Ταλάτ αυθαίρετα εξήγαγε μέρος της παραγράφου από τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και, θέτοντας τα πράγματα στη θέση τους, παρέθεσε αυτούσια ολόκληρη την παράγραφο, τόσο στα γαλλικά όσο και στα αγγλικά.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρει ότι, όπως πολλές φορές έχει επαναληφθεί, η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού η οποία ελεύθερα και αμοιβαία θα συμφωνηθεί και από τις δύο κοινότητες, θα βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα με την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του κράτους διασφαλισμένα και που θα αποτελείται από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

    [02] ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Βουλευτικές - Σχέδιο Ανάν

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα πρέπει στην Κύπρο να υπάρξει ειρηνική επίλυση του προβλήματος στη βάση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κάσεϊ σε μια πρώτη αντίδραση, απαντώντας ερωτήσεις για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο νησί.

    Σε παρατήρηση ότι στην Κύπρο φαίνεται να έχουν επικρατήσει οι δυνάμεις εκείνες που αντιτίθενται στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Κάσεϊ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη τα επίσημα αποτελέσματα για αυτό και δεν θα ήθελε να σχολιάσει.

    «Σε ό,τι αφορά την πολιτική μας σε σχέση με την Κύπρο, η αμερικανική πολιτική παραμένει η ίδια. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση στο νησί, στη βάση του σχεδίου Ανάν», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    [03] Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Κυπριακό

    Το κυπριακό πρόβλημα ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο Ειδικός Εκπρόσωπος για το Κυπριακό του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Λεονίντ Αμπράμοφ, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Ταλάτ στα κατεχόμενα, στο λεγόμενο προεδρικό.

    Σήμερα, ο κ. Αμπράμοφ θα έχει γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Ρώσος αξιωματούχος είχε ήδη αρκετές συναντήσεις στις ελεύθερες περιοχές, ενώ αναμενόταν να συναντηθεί και με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

    [04] Πρόεδρος Κογκρέσου ΣτΕ - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Τζιοβάνι Ντι Στάζι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 25 Μαϊου για να συζητήσει ''με εκπροσώπους των εθνικών και τοπικών αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας τρόπους εκπροσώπησης στο Κογκρέσο των τοπικών αρχών της τ/κ κοινότητας''.

    Ανακοίνωση του ΣτΕ αναφέρει πως ο κ. Ντι Στάζι θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστο, την εκτελούσα χρέη Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τον Πρόεδρο της Ενωσης Δήμων Δημήτρη Κοντίδη.

    Επίσης θα έχει συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Ενωσης Κοινοτήτων Γιώργο Ιακώβου και τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    ''Θα συναντηθεί επίσης με ηγέτες των τ/κ πολιτικών κομμάτων και τοπικούς εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Προστίθεται πως αυτή τη στιγμή ''δύο τοπικοί εκπρόσωποι της τ/κ κοινότητας καλούνται επί ad hoc βάσης στις συνεδρίες του Κογκρέσου''.

    [05] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Επίτροπος Περιβάλλοντος - Επίσκεψη

    Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σταύρος Δήμας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 25-26 Μαΐου, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου.

    Κατά τις επαφές του στην Κύπρο, ο κ. Δήμας θα γίνει δεκτός την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Θα συναντηθεί επίσης την Πέμπτη το πρωί με τον κ. Ευθυμίου, ενώ το απόγευμα θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη στην παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων για αλληλοενημέρωση και συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, που αφορούν το περιβάλλον και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, θα έχει επίσης σειρά επαφών με τον Υπουργό Εξωτερικών, πολιτικά κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Επίσης, την Παρασκευή, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος θα δώσει διάλεξη σε εκδήλωση που οργανώνει το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως στο ξενοδοχείο Χίλτον με θέμα τις Περιβαλλοντικές προκλήσεις για την Κύπρο και τον κόσμο.

    [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κρατικές Ενισχύσεις - Ετήσια έκθεση

    Οι κρατικές ενισχύσεις, τόσο για τα αγροτικά χρέη όσο και για άλλους τομείς της κυπριακής οικονομίας, έχουν δοθεί χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε παράβαση των σχετικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, παραλαμβάνοντας χθες από τον Εφορο Κρατικών Ενισχύσεων Χρίστο Ανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο την ετήσια έκθεσή του για το 2005.

    Κατά την επίδοση της έκθεσής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρέου είπε ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται θέματα κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες χορηγήθηκαν κατά το 2005, όπως για αγροτικά χρέη, για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και γενικά ''καλύπτει όλο το φάσμα της οικονομίας''.

    Ειδικά για το θέμα των αγροτικών χρεών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κυβέρνηση κατέβαλε ''ιδιαίτερη προσπάθεια για να μας δώσουν έγκριση'' και ότι έγινε ακόμα από τον ίδιο και ''προσωπική παρέμβαση σε αρχηγούς κρατών''.

    ''Δεν έχουμε καμμία παράβαση, η οποία να έχει καταγγελθεί ή να έχει εξετασθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δική της πρωτοβουλία'', ανταπάντησε ο κ. Ανδρέου.

    [07] Εκκλησία Κύπρου - Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικές εκλογές

    Συνέρχεται σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, προκειμένου να συζητήσει τα αποτελέσματα της Διευρυμένης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Σαμπεζί της Ελβετίας υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και για να αποφασίσει σχετικά με την προκήρυξη και διεξαγωγή των αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    Αναμένεται ότι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της θα αποφασισθεί και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών προς ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

    [08] Σύγκρουση μαχητικών - Ελληνας πιλότος - Ερευνες

    Με το πρώτο φως της ημέρας συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του Ελληνα αγνοούμενου σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, το αεροσκάφος του οποίου κατά τη διάρκεια εικονικής αερομαχίας χθες συγκρούστηκε με ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16, 15 λεπτά πριν τη μία το μεσημέρι, 21 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου και εντός του FIR Αθηνών.

    Oπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, βρέθηκε χθες η κάσκα του αγνοούμενου Eλληνα πιλότου καθώς και o εξοπλισμός επιβίωσης ελληνικές ενδείξεις.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενημέρωσε την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας για το τραγικό συμβάν, ενώ έχουν ενημερωθεί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

    Στο μεταξύ, τελευταίες πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι ο Τούρκος πιλότος επισμηναγός Χαλίλ Ιμπραχίμ Οζντεμίρ, που επέζησε της σύγκρουσης των δυο μαχητικών, εισήχθη στο κρατικό νοσοκομείο του Φέτιγιε στα νότια παράλια της Τουρκίας, στη μονάδα νευροχειρουργικής για ιατρικό έλεγχο. Ο Οζντεμίρ μεταφέρθηκε με στρατιωτικό αεροσκάφος σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

    [09] Αντρος Κυπριανού - Ολομέλεια ΚΕ ΑΚΕΛ - Προεδρία Βουλής - Εκλογές

    Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κατά τη χθεσινή της συνεδρία αποφάσισε ομόφωνα να υποδείξει την υποψηφιότητα του Γενικού της Γραμματέα Δημήτρη Χριστόφια για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Πρόσθετα αποφάσισε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου.

    Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, που πρόσθεσε ότι η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι η Προεδρία του κ. Χριστόφια στην απελθούσα Βουλή ήταν πολύ επιτυχημένη.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η απόφαση για την υποψηφιότητα του κ. Χριστόφια δεν συνδέεται καθοιονδήποτε τρόπο με τις προεδρικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι η Κεντρική Επιτροπή συζήτησε αποκλειστικά και μόνο το θέμα της Προεδρίας της Βουλής, και διευκρίνισε πως δεν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ''θα το συζητήσουμε την κατάλληλη στιγμή'', όπως ορίζει η συνεδριακή απόφαση, και θα ληφθεί η σχετική απόφαση αφού ληφθούν υπόψη οι παράγοντες που η συνεδριακή απόφαση καθόρισε.

    Σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Βουλής, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο κ. Χριστόφιας κατά τη θητεία του, πέρα από την επιτυχημένη του ανταπόκριση στα πολιτικά και νομοθετικά του καθήκοντα, έφερε καινούργιο αέρα στη λειτουργία της Βουλής με την ανάπτυξη πρωτόγνωρων, για την κυπριακή Βουλή, δραστηριοτήτων.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι κατά την πενταετή θητεία του κ. Χριστόφια ανέπτυξε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες σίγουρα βελτιώνουν την εικόνα του Κοινοβουλίου στην κυπριακή κοινωνία, προσθέτοντας ότι ''θεωρούμε πως η υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια είναι μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του κύρους της Βουλής''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι θα γίνουν επαφές με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη Βουλή για να συζητηθεί η υποψηφιότητα του κ. Χριστόφια. Διευκρίνισε δε ότι δεν θα γίνουν επαφές με τον ΔΗΣΥ.

    Ανέφερε ακόμα ότι κατά τις επαφές του ΑΚΕΛ με τα άλλα κόμματα δεν θα τεθεί θέμα Προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, εξηγώντας ότι αυτό το θέμα θα πρέπει πρώτα να προετοιμασθεί. Το θέμα των Προεδριών των Επιτροπών, είπε ο κ. Κυπριανού, θα συζητηθεί από το Πολιτικό Γραφείο, αφού η Κοινοβουλευτική Ομάδα ετοιμάσει την εισήγηση της.

    Οσον αφορά τη διαδικασία εκτίμησης των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει από τις συμπλεγματικές επιτροπές και τα τοπικά κομματικά γραφεία τα οποία θα προετοιμάσουν την εκτίμηση τους για τα εκλογικά αποτελέσματα στη δική τους περιοχή δράσης.

    [10] ΚΣ ΕΔΕΚ - Παπανδρέου - ΠΑΣΟΚ - Βουλευτικές

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ και τον συγχάρηκε για την εκλογική νίκη του Κινήματος στις βουλευτικές εκλογές της 21 Μαΐου 2006.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος, με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου επικοινώνησαν τηλεφωνικώς και τον συγχάρηκαν για την εκλογική νίκη, η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην Υπουργός Άκης Τζοχατσόπουλος, ο Γρηγόρης Νιώτης και ο Πέτρος Ευθυμίου και πολλοί άλλοι βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    [11] Συλλούρης - Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο - Προεδρία Βουλής

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα έχει σήμερα το πρωί, η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κόμματος για το θέμα της προεδρίας της Βουλής, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Σε δηλώσεις πριν από την πρώτη συνεδρία του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Συλλούρης είπε όσον αφορά την συνεδρία του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου πως ''θα αξιολογήσουμε και θα αξιοποιήσουμε τα θετικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κόμμα''.

    ''Θεωρούμε αυτά τα αποτελέσματα'', είπε, ''το ξεκίνημα του Ευρωπαϊκού Κόμματος και φυσικά θα δούμε και θέματα που αφορούν την Βουλή γιατί 1η Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και επίσημα θα αντιπροσωπεύεται στην Βουλή''.

    Είπε πως στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας υπάρχει και το θέμα του Προέδρου της Βουλής.

    Σε ερώτηση αν το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) θα προσχωρήσει στο ΕΥΡΩΚΟ, είπε πως ''όπως καταφέραμε κατά την διάρκεια του προεκλογικού να συζητήσουμε, χωρίς να δίδουμε στην δημοσιότητα και για λόγους σεβασμού τις διάφορες προσεγγίσεις, έτσι θα πράξουμε τώρα και όταν υπάρχει αποτέλεσμα μόνο τότε θα το μάθετε''.

    [12] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Εκλογές - Αποτέλεσμα

    Το ΑΔΗΚ δεν υποστέλλει τη σημαία και σχεδιάζει τους παραπέρα κομματικούς και οργανωτικούς του βηματισμούς, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης

    ''Τις επόμενες ημέρες θα αναλύσουμε την εντολή του λαού και θα αποτιμήσουμε τη συμμετοχή και συνεισφορά του ΑΔΗΚ στον εκλογικό αγώνα για να προγραμματίσουμε την παραπέρα κομματική μας πορεία'', πρόσθεσε.

    ''Το ΑΔΗΚ παραμένει στις επάλξεις. Οι στόχοι και τα οράματα του ΑΔΗΚ είναι ταυτόσημα με τις επιδιώξεις και τα όνειρα του κυπριακού Ελληνισμού. Το ΑΔΗΚ, στέρεο και μαχητικό, θα πρωτοστατεί στους εθνικούς και πολιτικούς αγώνες της πατρίδας μας όπως πάντα. Το ΑΔΗΚ είναι παρών. Το ΑΔΗΚ αποτελεί αναπόσπαστο και δυναμικό κομμάτι της πολιτικής ζωής του τόπου'', είπε.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις στα γραφεία του ΑΔΗΚ στη Λευκωσία, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε το βαθύ σεβασμό του προς τις δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες που για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της 21 Μαΐου και στις οποίες ο λαός, με νηφαλιότητα και ωριμότητα, αποτύπωσε με την ψήφο του την κυρίαρχη εκλογική του βούληση.

    ''Οταν μιλήσει ο λαός, οι πολιτικοί οφείλουν να ακούν. Και ο λαός μίλησε. Εγώ ανήκω στους πολιτικούς που ακούν. Μαζί με τους άλλους άξιους συναγωνιστές μου δώσαμε τον αγώνα για την εκλογική νίκη του Ευρωπαϊκού Κόμματος, στα ψηφοδέλτια του οποίου όπως είναι γνωστό φιλοξενηθήκαμε και διεκδικήσαμε την εκλογή μας στο νέο Κοινοβούλιο'', ανέφερε.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα δίκαια κατήγαγε μιαν εντυπωσιακή νίκη και αποτελεί ήδη μια δυναμική πολυεδρική παρουσία στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων και ότι η συνεισφορά των ψηφοφόρων που προήρχοντο από τις τάξεις του ΑΔΗΚ υπήρξε τόσο παγκύπρια, όσο και ειδικότερα στην επαρχία Λεμεσού, καθοριστική στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

    Εξέφρασε επίσης τη βαθιά του εκτίμηση προς την ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κόμματος και προς όλους τους συνυποψηφίους του και συνεχάρη τους νεοεκλεγέντες βουλευτές. ''Τους εύχομαι καλή και παραγωγική κοινοβουλευτική δουλειά'', είπε.

    Προς το ΑΔΗΚ, τους φίλους και συναγωνιστές του με τους οποίους, όπως ανέφερε, ''με ενώνει πολύχρονη και αδελφική φιλία και κοινοί επίπονοι και πολύμοχθοι αγώνες''. Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την αγάπη του και τον θαυμασμό του για την ομαδική και υποδειγματική, οργανωτική και εκλογική δραστηριότητά τους, για την αφοσίωση τους στις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους του κόμματος μας και την προσήλωσή τους στα κοινά μας οράματα για μια ευρωπαϊκή Κύπρο ελεύθερη, δημοκρατική, ειρηνική και ευημερούσα.

    ''Η συμμετοχή μου στη νέα Βουλή δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτή. Οι αριθμοί όμως ομιλούν από μόνοι τους για το μέγεθος της υπεράνθρωπης προσπάθειας που εγώ καθώς και φίλοι και συνεργάτες μου από κοινού καταβάλαμε και για την πολυσήμαντη συνδρομή μας στην εκτεταμένη εκλογική νίκη'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο προσχώρησης του ΑΔΗΚ στο Ευρωπαϊκό Κόμμα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ''υπάρχει το ενδεχόμενο συνεργασίας, συμμετοχής, συνένωσης, είναι κάποια σενάρια τα οποία δεν μπορεί κανείς να συζητήσει αυτή τη στιγμή, δοθέντος ότι ακόμη δεν έχουμε συνέλθει ως κόμμα, ως όργανα και δεν έχουμε οποιανδήποτε πρόταση''.

    [13] ΚΕΠ - Ευθυμίου - Αποτέλεσμα βουλευτικών εκλογών

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών Τίμης Ευθυμίου δήλωσε χθες πως το Κίνημα του θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, καθώς και με τα άλλα πολιτικά κόμματα της συγκυβέρνησης, για την ολοκλήρωση της υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του δεσμεύεται ότι το ΚΕΠ θα αγωνιστεί για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Δεσμεύτηκε, εξάλλου, όπως το ΚΕΠ δώσει τη δική του έμπρακτη απάντηση στα προβλήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας, με σεμνότητα, ταπεινότητα, μετριοπάθεια, εργατικότητα, αξιοσύνη και αποτελεσματικότητα.

    Επιπλέον, ευχαριστεί όλους τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν το Κίνημα του και τους διαβεβαιώνει ότι το ΚΕΠ θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να δικαιωθούν οι προσδοκίες τους.

    «Το αποτέλεσμα», αναφέρει, «των βουλευτικών εκλογών και κατ επέκταση η απόφαση των συμπατριωτών μας να τιμήσουν με την ψήφο τους το Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες αποτελεί για μας μεγάλη τιμή».

    [14] Επαλξη - Βουλευτικές εκλογές - Αποτελέσματα

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου χαιρετίζει με ικανοποίηση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που κατέταξαν το ΑΚΕΛ όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, «στην πρώτη θέση της εμπιστοσύνης του κυπριακού λαού και του έδωσαν μια πανίσχυρη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση».

    Η Επαλξη εκφράζει την ικανοποίηση της για την εκλογή του Προέδρου της Κύπρου Χρυσοστομίδη στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις και προσθέτει πως τόσο ο Πρόεδρος, όσο και τα άλλα στελέχη της Επαλξης έδωσαν την εκλογική μάχη με όλες τους τις δυνάμεις τηρώντας έτσι την απόφαση να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

    Εκφράζει επίσης ικανοποίηση για την ενίσχυση των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, γεγονός όπως αναφέρει, «που αποτελεί εγγύηση για εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης της αλλαγής.

    [15] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

    Τις αντιδράσεις της Κύπρου και άλλων παραγωγών χωρών του κοινοτικού νότου, προκάλεσε αίτημα της Σουηδίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, για μείωση των δασμών εισαγωγής ελαιολάδου από τρίτες χώρες ή το άνοιγμα συγκεκριμένης ποσόστωσης εισαγωγής με χαμηλότερο δασμό.

    Το αίτημα διατυπώθηκε στη συνεδρία των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Πανίκος Πούρος, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο, Πανίκο Κυριάκου και τον Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας, Γεώργιο Γεωργίου.

    Η σουηδική θέση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι λόγω της μειωμένης παραγωγής του περασμένου χρόνου, η τιμή του ελαιολάδου βρίσκεται σε επίπεδο 30-40% υψηλότερο της κανονικής.

    Η Κύπρος αντιτάχθηκε στην πρόταση για άνοιγμα μιας ποσόστωσης εισαγωγής ελαιολάδου, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Επεσήμανε ότι η κατάσταση έχει ήδη αναστραφεί και οι προβλέψεις για τη μελλοντική σοδειά υποδεικνύουν αύξηση της παραγωγής. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλη ψήφισε Κανονισμό που επιτρέπει την αύξηση των ποσοστώσεων εισαγωγής από την Τυνησία για κάλυψη των αναγκών του ελαιολάδου, μέχρι την έναρξη της νέας εμπορικής περιόδου.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία υποστηρίχθηκε από όλες τις παραγωγούς χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία), ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες.

    [16] ΕΕ - Υποβολή προτάσεων - Τηλεοπτικά προγράμματα - Συγχρηματοδότηση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιεί πρόσκληση για υποβολή προτάσεων, σκοπός της οποίας είναι η συγχρηματοδότηση τακτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων (και ενδεχομένως συνδεόμενης διαδραστικής ιστοσελίδας) που θα παρέχουν επίκαιρη, σωστή και ισόρροπη ενημέρωση, καθώς και συζητήσεις, για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης για περίοδο ενός έτους, σε μορφή ελκυστική για το τηλεοπτικό κοινό.

    Ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο αναφέρει ότι η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων απευθύνεται σε τηλεοπτικούς φορείς ή/και παραγωγούς που έχουν συμφωνίες τηλεοπτικής μετάδοσης.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν την έδρα τους σε ένα από τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι χορηγίες θα συγχρηματοδοτήσουν, κατ' ανώτατο όριο, το 50% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών.

    [17] Μεσογειακή Επιτροπή για την Αειφόρο Ανάπτυξη - 11η Σύνοδος

    Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η Κύπρος φιλοξενεί φέτος την 11η Σύνοδο της Μεσογειακής Επιτροπής για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

    Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Hilton μεταξύ 24 και 26 Μαΐου και σε αυτήν θα μετάσχουν εκπρόσωποι των 21 μεσογειακών χωρών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιφερειακών οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και ειδικευμένων οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών.

    [18] Κύπρος - Διεθνής προβολή - Εκστρατεία ''Καθαρίστε τη Μεσόγειο''

    Διεθνή προβολή θα έχει φέτος η Κύπρος λόγω της εκστρατείας ''Καθαρίστε τη Μεσόγειο - Clean up and Scoop the Med'', η οποία θα λάβει χώρα στη Λεμεσό, στις 26 Μαΐου στην παραλία Lady's Mile.

    Πρόκειται για μια μεσογειακή εκστρατεία, που θα πραγματοποιηθεί για 12η φορά σε 21 χώρες της Μεσογείου και για φέτος έχει επιλεγεί η Λεμεσός για διεθνή προβολή της εκστρατείας με δημοσιογράφους από το εξωτερικό.

    Ανακοίνωση του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) αναφέρει ότι στην εκδήλωση, εθελοντές θα πραγματοποιήσουν εργασίες καθαρισμού της παραλίας και περιβαλλοντικές δραστηριότητες αποκατάστασης για πρώτη φορά με την παρουσία εκπροσώπων του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP), της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Legambiente και εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κύπρου.

    Παράλληλα, από τις 24 μέχρι τις 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η συνεδρίαση της Μεσογειακής Επιτροπής για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    ΑΚΕΛ - Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς ''Τεύκρου Ανθία Θοδόση Πιερίδη''

    [00]

    Το βραβείο πολιτιστικής προσφοράς «Τεύκρου Ανθία Θοδόση Πιερίδη», που έχει θεσπίσει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ απονέμεται για το 2006 στον σκηνοθέτη Εύη Γαβριηλίδη και τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη για τη σημαντική προσφορά τους στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου.

    Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Ιουνίου του 2006, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Το βραβείο θα απονείμει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    [19] Χρηματιστήριο - Νέες εντυπωσιακές απώλειες

    Νέα βουτιά 120 μονάδων κατέγραψε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ακολουθώντας τις έντονες πτωτικές τάσεις που επικράτησαν την προηγούμενη ημέρα τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και στα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι πωλήσεις τραπεζικών τίτλων, που είχαν ως αποτέλεσμα η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να κατρακυλήσει στις 3,80 λίρες και της Λαϊκής στις 2,43 λίρες, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε μεγάλη ημερήσια πτώση της τάξης του 4,72% και στις 2.432,57 μονάδες. Η πτώση της αγοράς ενδοσυνεδριακά ανήλθε μέχρι και το εντυπωσιακό ποσοστό του 10,8% ή πτώση 278 μονάδων. Παρά το έντονο πτωτικό κλίμα, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών και στα 13 εκατομμύρια λίρες.

    Μεγάλη βουτιά σε ποσοστό 4,71% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 827,86 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 May 2006 - 14:23:07 UTC