Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΝ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

  • [01] ΑΝΑΝ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Την σημασία της επανέναρξης των επαφών μεταξύ των «πλευρών» για να σκεφθούν πως θα επανεμπλακούν στην αναζήτηση μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, για την ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, την εντολή της παρουσίας της οποίας εισηγείται να ανανεωθεί για ακόμη έξι μήνες.

    Η έκθεση εδόθη μόνο στα μέλη του ΣΑ και θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή, ενώ οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν την προσεχή εβδομάδα, με στόχο την υιοθέτησή της από το Συμβούλιο Ασφαλείας προ της 5ης Ιουνίου.

    Η έκθεση περιγράφει τα γεγονότα που σχετίζονται με τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και τις επαφές μεταξύ του ΓΓ και του αντιπροσώπου του με τις δύο κοινότητες.

    «Στη διάρκεια των περασμένων έξι μηνών τόσο ο Ε/Κ όσο και ο Τ/Κ ηγέτης ανανέωσαν τις προσκλήσεις του για επανέναρξη της αποστολής των καλών μου υπηρεσιών. Ενώ υπάρχουν σημάδια κάποιας καλής θέλησης να αρχίσει η επανεμπλοκή τους, δεν υπάρχουν απτές ενδείξεις μετεξέλιξης των αντιστοίχως θέσεών τους», σημειώνει ο ΓΓ στην έκθεση.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Παρίσι, στις 28 Φεβρουαρίου, ο Κόφι Ανάν αναφέρει ότι «μετέφερε την εκτίμησή του ότι η κατάσταση δεν έχει ακόμη ωριμάσει για την επανέναρξη ολοκληρωμένων πολιτικών συνομιλιών» και ότι ενεθάρρυνε τον Πρόεδρο της Κύπρου «να κάνει ότι μπορεί να τη σμίκρυνση αυτών των χασμάτων».

    Επισημαίνει παράλληλα ότι διαβίβασε και προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την ετοιμότητά του να συναντηθεί μαζί του σε χρονική στιγμή που θα βολεύει και τους δύο.

    Αναφορά γίνεται και στην ανάληψη των καθηκόντων του νέο Ειδικού του Αντιπροσώπου στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, ο οποίος «άρχισε να διερευνά τις επιλογές για ενθάρρυνση της προόδου επί του εδάφους και τις πιθανότητες για επανέναρξη των επαφών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, που διεκόπησαν για πλέον των δύο ετών».

    Επισημαίνει ότι το Φεβρουάριο και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν σε πρόταση για δημιουργία ενός μηχανισμού για εμπλοκή σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μέσω διακοινοτικών συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο. Ο Ειδικός μου Αντιπρόσωπος, γράφει ο ΓΓ είναι από τότε αναμεμιγμένος στις προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας για τις λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων.

    ``Για να μετρηθεί επακριβώς ο παλμός των δύο κοινοτήτων και να οικονομηθεί μία ευρεία βάση υποστήριξης σε πρόοδο προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου, ο Ειδικός μου Αντιπρόσωπος βρίσκεται επίσης σε επαφή με τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας των πολιτών και την ευρύτερη διπλωματική κοινότητα στη νήσο``, προσθέτει.

    Ο Κόφι Ανάν τονίζει πως «οι δικοινοτικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο δεν στοχεύουν να αποτελέσουν υποκατάστατο της διαπραγματευτικής διαδικασίας προς την κατεύθυνση μίας συνολικής διευθέτησης», στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, αλλά αποτελούν «ένα βήμα που στοχεύει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και κατανόησης, στρώνοντας το δρόμο για την επανέναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων που θα οδηγούν σε συνολική διευθέτηση».

    Επισημαίνει επίσης ότι κατ αρχήν, οι δύο ηγέτες έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν να συναντηθούν με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του νέου «τρίτου μέλους της επιτροπής για τους αγνοούμενους της Κύπρου», τον Ιούνιο.

    Στα συμπεράσματά του, ο Κόφι Ανάν υπογραμμίζει ότι «συνεχίζει να πιστεύει πως τα μέρη θα πρέπει να αποδείξουν τα λόγια τους με πράξεις».

    Πέραν των επαφών του κ. Μόλερ στην Κύπρο, ο Κόφι Ανάν επαναλαμβάνει την πρόθεση να στείλει «στο εγγύς μέλλον», τον αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, «για εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης εκτός και γύρω από την Κύπρο και τις προοπτικές για μία πλήρη επανέναρξη των καλών του υπηρεσιών». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ο κ. Μόλερ θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη των επαφών επί του εδάφους με τις δύο πλευρές, στο υψηλότερο επίπεδο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 May 2006 - 17:29:14 UTC