Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] ΓΚΑΜΠΑΡΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη και δεσμευμένη να επιδιώξει λύση του Κυπριακού και λύση δεν σημαίνει μια οποιαδήποτε «λύση», αλλά λύση που θα διασφαλίζει την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στην ομιλία του στα εγκαίνια της 31ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «η δέσμευση για επανένωση της Κύπρου δεν μετριέται με την απλή αναφώνηση συνθημάτων για επανένωση, αλλά μετριέται από την πραγματική βούληση και τα μέτρα που προτείνονται για πραγματική επανένωση του χώρου, της κοινωνίας, των θεσμών και της οικονομίας».

    Ανέφερε επίσης πως «μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, στις 28 του Φεβράρη το 2006, προσβλέπουμε στη σύσταση και λειτουργία επιτροπών, που σε τεχνικό επίπεδο εμπειρογνωμόνων, θα προετοιμάσουν το έδαφος, για την επακόλουθη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο των βασικών πτυχών που συνθέτουν το κυπριακό πρόβλημα. Χωρίς σοβαρή προετοιμασία, για την πολιτική συζήτηση των θεμάτων, δεν είναι ούτε πιθανή ούτε δυνατή η επανέναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

    Είπε πως «η συζήτηση θεμάτων της καθημερινότητας και η δημιουργία καλού κλίματος είναι ασφαλώς συμβλητική και την επιδιώκουμε. Ομως το καλό κλίμα δεν μπορεί από μόνο του να λύσει πολιτικά προβλήματα. Αντίθετα, η απλή προσπάθεια για άρση των δυσκολιών που προκύπτουν για την τουρκική κοινότητα, στην επιδίωξή της να λειτουργεί ως χωριστή κρατική οντότητα, τελικά αίρει και αφαιρεί κάθε κίνητρο για προώθηση πραγματικής επανένωσης της Κύπρου».

    Ανέφερε πως «επανενωμένη Κύπρος, πραγματική επανένωση, σημαίνει επανένωση του χώρου, της κοινωνίας, των θεσμών και πάνω απ όλα της οικονομίας».

    «Δεν νοείται μια χώρα, ένα κράτος, μια επανενωμένη Κύπρος, χωρίς επανένωση της οικονομίας και των θεσμών που να έχουν την εξουσία να διασφαλίζουν την κοινή και ομοιόμορφη εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι γι αυτό το λόγο, που παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή του καθενός από αυτούς τους όρους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επανέλαβε ότι «πραγματική επανένωση σημαίνει την επανένωση του χώρου, της κοινωνίας, των θεσμών και της οικονομίας και πρακτική εφαρμογή των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και των αρχών πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ίδρυση και λειτουργία της ΕΕ».

    «Ασφαλώς αυτή δεν είναι η ώρα ούτε το σωστό βήμα, για ανάλυση του κυπριακού προβλήματος, ούτε για τον καθορισμό του πλαισίου και των χειρισμών για πρακτική προώθηση των συνθηκών επίλυσης του Κυπριακού. Βρισκόμαστε, όμως, λίγες μόνο μέρες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, από τα αποτελέσματα των οποίων πολλοί σπεύδουν να συνάγουν συμπεράσματα και να διαβάσουν μηνύματα, για την πολιτική μας και για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Είναι συνεπώς αναγκαίο, πρόσθεσε, να επαναλάβω ότι αυτή η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη και δεσμευμένη να επιδιώξει λύση του Κυπριακού και λύση δεν σημαίνει μια οποιαδήποτε «λύση», αλλά λύση που θα διασφαλίζει την επανένωση της Κύπρου.

    «Η δέσμευση για επανένωση της Κύπρου δεν μετριέται με την απλή αναφώνηση συνθημάτων για επανένωση, αλλά μετριέται από την πραγματική βούληση και τα μέτρα που προτείνονται για πραγματική επανένωση του χώρου, της κοινωνίας, των θεσμών και της οικονομίας. Το κριτήριο της σωστής λύσης δεν είναι μόνο οικονομικό. Αλλά χωρίς υγιή οικονομία, δεν υπάρχει το βάθρο για επιτυχή συνέχιση του αγώνα για δικαίωση και για σωστή, και όχι για μια οποιαδήποτε διευθέτηση, που δεν έχει τα εχέγγυα για μόνιμη, λειτουργική και, άρα, βιώσιμη λύση», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Η ε/κ πλευρά στηρίζει κάθε προσπάθεια για να προχωρήσει η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο των ζητημάτων που μπορούν να διευκολύνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ανέμενε κάτι συγκεκριμένο από την ε/κ πλευρά, θα το είχε αναφέρει στην έκθεσή του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη στάση της Αγκυρας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι εάν η Τουρκία ήθελε λύση, έχει όλους τους τρόπους να βοηθήσει, σταματώντας η ίδια να παραβιάζει τις αρχές διεθνούς δικαίου, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ``.

    [03] ΓΚΑΜΠΑΡΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Την πιθανότητα να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, ήγειρε ο αναπληρωτής ΓΓ Πολιτικών Υποθέσεων, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, μιλώντας στην έδρα του ΟΗΕ με ανταποκριτές, τους οποίους ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στο Μιανμάρ.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν μεταξύ των θεμάτων με τα οποία ασχολείται είναι και το θέμα της Ζιμπάμπουε και της αποχώρησης του Προέδρου Μουγκάμπε από την Προεδρία της χώρας, ο κ. Γκαμπάρι είπε ότι ασχολείται και με την Κύπρο.

    "Αναφερθήκατε μόνο στην Ζιμπάμπουε, θα μπορούσατε να προσθέσετε και την Κύπρο, την οποία όπως γνωρίζετε μάλλον θα επισκεφθώ", είπε.

    Σημείωσε ότι τα ΗΕ όποτε υπάρχει ευκαιρία διαλόγου πάντα την εκμεταλλεύονται.

    [04] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Ζακ Μπαρό, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το πρωτόκολλο της τελωνειακής με την Κύπρο, ανοίγοντας τα λιμάνια και αεροδρόμια της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και γενικά επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Μπαρό ζήτησε από την Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλι Μπαμπατσάν.

    Ειδικότερα, ο Γάλλος Αντιπρόεδρος υπενθύμισε στον Τούρκο Υπουργό την υποχρέωση της Αγκυρας σχετικά με την άρση κάθε περιορισμού στην ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών. Δηλαδή την άρση των περιορισμών για τα πλοία υπό κυπριακή σημαία και τα πλοία που εξυπηρετούν το κυπριακό εμπόριο, καθώς επίσης για τα αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών και άλλων κυπριακών εταιρειών μεταφορών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 May 2006 - 19:29:14 UTC