Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διεθνής Εκθεση - Ομιλία Κυπριακό
  • [02] Οικονομία
  • [03] Υπουργός Εμπορίου - Διεθνής Εκθεση Κύπρου Εγκαίνια
  • [04] Πρόεδρος Αρχής Κρατικών Εκθέσεων - Εγκαίνια Διεθνούς Εκθεσης
  • [05] ΟΗΕ - Γκαμπάρι Κύπρος
  • [06] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Γκαμπάρι
  • [07] Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Στάση Τουρκίας
  • [08] Μπαρό - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [09] Καραμανλής - Παρίσι - Κυπριακό
  • [10] Τουρκικός Τύπος - Βέλγος Πρωθυπουργός - Κυπριακό
  • [11] ΥΠΕΞ Κουβέιτ - Κυπριακό - Γκιουλ
  • [12] Πρόεδρος Κογκρέσου ΣτΕ - Εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών Κυπριακό
  • [13] ΕΕ - Επίτροπος Περιβάλλοντος - Υπουργός Γεωργίας
  • [14] Υπουργός Εξωτερικών - Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον
  • [15] ΠΟΦΕΝ - Συνέδριο ESIB - Κυπριακό - Ψήφισμα
  • [16] Κληρίδης - Ταλάτ - Δείπνο Κατεχόμενα
  • [17] Εκπρόσωπος - Ανασχηματισμός - Συναντήσεις Προέδρου Παπαδόπουλου
  • [18] Εκπρόσωπος
  • [19] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Προεδρία Βουλής
  • [20] Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 26/05/2006

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διεθνής Εκθεση - Ομιλία Κυπριακό

    Η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη και δεσμευμένη να επιδιώξει λύση του Κυπριακού και λύση δεν σημαίνει μια οποιαδήποτε «λύση», αλλά λύση που θα διασφαλίζει την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στην ομιλία του στα εγκαίνια της 31ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «η δέσμευση για επανένωση της Κύπρου δεν μετριέται με την απλή αναφώνηση συνθημάτων για επανένωση, αλλά μετριέται από την πραγματική βούληση και τα μέτρα που προτείνονται για πραγματική επανένωση του χώρου, της κοινωνίας, των θεσμών και της οικονομίας».

    Ανέφερε επίσης πως «μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, στις 28 του Φεβράρη το 2006, προσβλέπουμε στη σύσταση και λειτουργία επιτροπών, που σε τεχνικό επίπεδο εμπειρογνωμόνων, θα προετοιμάσουν το έδαφος, για την επακόλουθη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο των βασικών πτυχών που συνθέτουν το κυπριακό πρόβλημα. Χωρίς σοβαρή προετοιμασία, για την πολιτική συζήτηση των θεμάτων, δεν είναι ούτε πιθανή ούτε δυνατή η επανέναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

    Είπε πως «η συζήτηση θεμάτων της καθημερινότητας και η δημιουργία καλού κλίματος είναι ασφαλώς συμβλητική και την επιδιώκουμε. Ομως το καλό κλίμα δεν μπορεί από μόνο του να λύσει πολιτικά προβλήματα. Αντίθετα, η απλή προσπάθεια για άρση των δυσκολιών που προκύπτουν για την τουρκική κοινότητα, στην επιδίωξή της να λειτουργεί ως χωριστή κρατική οντότητα, τελικά αίρει και αφαιρεί κάθε κίνητρο για προώθηση πραγματικής επανένωσης της Κύπρου».

    Ανέφερε πως «επανενωμένη Κύπρος, πραγματική επανένωση, σημαίνει επανένωση του χώρου, της κοινωνίας, των θεσμών και πάνω απ όλα της οικονομίας».

    «Δεν νοείται μια χώρα, ένα κράτος, μια επανενωμένη Κύπρος, χωρίς επανένωση της οικονομίας και των θεσμών που να έχουν την εξουσία να διασφαλίζουν την κοινή και ομοιόμορφη εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι γι αυτό το λόγο, που παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή του καθενός από αυτούς τους όρους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επανέλαβε ότι «πραγματική επανένωση σημαίνει την επανένωση του χώρου, της κοινωνίας, των θεσμών και της οικονομίας και πρακτική εφαρμογή των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και των αρχών πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ίδρυση και λειτουργία της ΕΕ».

    «Ασφαλώς αυτή δεν είναι η ώρα ούτε το σωστό βήμα, για ανάλυση του κυπριακού προβλήματος, ούτε για τον καθορισμό του πλαισίου και των χειρισμών για πρακτική προώθηση των συνθηκών επίλυσης του Κυπριακού. Βρισκόμαστε, όμως, λίγες μόνο μέρες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, από τα αποτελέσματα των οποίων πολλοί σπεύδουν να συνάγουν συμπεράσματα και να διαβάσουν μηνύματα, για την πολιτική μας και για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Είναι συνεπώς αναγκαίο, πρόσθεσε, να επαναλάβω ότι αυτή η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη και δεσμευμένη να επιδιώξει λύση του Κυπριακού και λύση δεν σημαίνει μια οποιαδήποτε «λύση», αλλά λύση που θα διασφαλίζει την επανένωση της Κύπρου.

    «Η δέσμευση για επανένωση της Κύπρου δεν μετριέται με την απλή αναφώνηση συνθημάτων για επανένωση, αλλά μετριέται από την πραγματική βούληση και τα μέτρα που προτείνονται για πραγματική επανένωση του χώρου, της κοινωνίας, των θεσμών και της οικονομίας. Το κριτήριο της σωστής λύσης δεν είναι μόνο οικονομικό. Αλλά χωρίς υγιή οικονομία, δεν υπάρχει το βάθρο για επιτυχή συνέχιση του αγώνα για δικαίωση και για σωστή, και όχι για μια οποιαδήποτε διευθέτηση, που δεν έχει τα εχέγγυα για μόνιμη, λειτουργική και, άρα, βιώσιμη λύση», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] Οικονομία

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι παρά το γενικότερο αρνητικό διεθνές κλίμα λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, η ανάπτυξη της οικονομίας μας αναμένεται να ανέλθει φέτος γύρω στο 4%, σε σύγκριση με το 3,8% το 2005, που θεωρείται μια αρκετά ικανοποιητική επίδοση, ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως μια υγιής, σταθερή, ανθεκτική και διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία δεν είναι μόνο συντελεστής ευημερίας και προόδου του λαού μας, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ασφαλές υπόβαθρο της προσπάθειας μας για επανένωση του λαού και της χώρας μας.

    «Στις σημερινές δύσκολες και κρίσιμες ώρες, όλοι και όλα θα πρέπει αναγκαστικά να συγκλίνουν στην επίτευξη του υπέρτατου σκοπού και πρωταρχικού στόχου μας, που είναι η εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, για το καλό ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Διεθνής Eκθεση Κύπρου κατόρθωσε να αναδειχθεί από μια απλή εμπορική συνάθροιση στο κορυφαίο εμπορικό και οικονομικό γεγονός της Κύπρου, σε ένα καθρέφτη που αντανακλά την εμπορική και οικονομική ανάπτυξη του κράτους μας, τα επιτεύγματα του εμπορικού, βιομηχανικού και παραγωγικού τομέα της Κύπρου και το επίπεδο των σχέσεών της με τους ανάλογους τομείς φίλων χωρών του εξωτερικού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τη συμμετοχή των Κύπριων εκθετών και απηύθυνε ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες, που για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετέχουν στη Διεθνή Eκθεση Κύπρου.

    Πρόσθεσε πως ο θεσμός της Διεθνούς Eκθεσης Κύπρου αποτελεί σημαντικό γεγονός με θετικές για τον τόπο μας οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.

    Διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη προς την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων για την προώθηση του έργου της. Στόχος μας παραμένει η καθιέρωση της Κύπρου ως κοινού σημείου συνάντησης και συνεργασίας των χωρών και των λαών της περιοχής, αλλά και των κρατών πέραν της γεωγραφικής περιφέρειας».

    Ανέφερε πως «η Κύπρος, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση προσβλέπει να καταστεί πραγματικά γέφυρα ειρήνης και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Eνωσης και των χωρών της Μέσης Ανατολής και προνομιακή βάση για εγκατάσταση και δραστηριοποίηση εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων προσφοράς υπηρεσιών, σε ολόκληρο τον Μεσανατολικό χώρο».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση προς τον εμποροβιομηχανικό μας κόσμο για την πολύμορφη προσφορά του στον τόπο μας.

    «Η ιδιωτική πρωτοβουλία στη χώρα μας, αν και λειτουργεί μέσα στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή, κατόρθωσε, με την ευελιξία, το δημιουργικό πνεύμα και το δυναμισμό που τη διακρίνουν, να αξιοποιεί αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να δημιουργεί νέες προοπτικές τόσο στον τομέα των εξαγωγών αγαθών, όσο και στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών, πάντοτε με τη βοήθεια και τη συνεργασία του κράτους», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «παρά το γενικότερο αρνητικό διεθνές κλίμα λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, η ανάπτυξη της οικονομίας μας αναμένεται να ανέλθει φέτος γύρω στο 4%, σε σύγκριση με το 3,8% το 2005, που θεωρείται μια αρκετά ικανοποιητική επίδοση, ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου της ΕE. Σημειώνεται, παράλληλα, το ενθαρρυντικό γεγονός ότι επικρατούν συνθήκες εσωτερικής οικονομικής σταθερότητας», είπε.

    Πρόσθεσε πως «ο πληθωρισμός περιορίστηκε γύρω στο 2,5%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα που ήταν και το 2005. Η ανεργία, με ποσοστό γύρω στο 3,7%, συνεχίζει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι πέραν του 8%».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως «η Κύπρος έχει καταβάλει από δικούς της πόρους, το οικονομικό τίμημα για να επιτύχει τη σύγκλιση της οικονομίας και των θεσμών της, με τους δείκτες του Μάαστριχτ και τα κριτήρια της Κοπεγχάγης» και «δεν έτυχε του ευεργετήματος προενταξιακής οικονομικής βοήθειας από την ΕE».

    «Το οικονομικό τίμημα του Σχεδίου Σύγκλισης ανήλθε σε ύψος δαπάνης που ισούται με 18 μηνών δαπάνες του ετήσιου προϋπολογισμού της. Και θα συνεχίσει η Κύπρος να είναι καθαρός οικονομικός συνεισφορέας στον Προϋπολογισμό της ΕΕ, για μερικά ακόμα χρόνια», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «όλα αυτά τα έχουμε επιτύχει με μια Κύπρο διαιρεμένη, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Αν όλα αυτά τα οικονομικά επιτεύγματα τα έχουμε πετύχει με διαιρεμένη πατρίδα και οικονομία, ο καθένας μπορεί να φαντασθεί, πόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε σε μια πραγματικά επανενωμένη Κύπρο».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε αισιοδοξία «ότι, με τα μέτρα που λαμβάνονται σ όλα τα επίπεδα, με τη συνεργασία και αλληλοκατανόηση των κοινωνικών εταίρων, τη δυναμικότητα και την ευελιξία του επιχειρηματικού μας κόσμου και με μια συνειδητή και αδιάκοπη προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας, ιδιαίτερα με επενδύσεις σε νέα τεχνολογία, τα προβλήματα μας στον εξαγωγικό τομέα θα υπερπηδηθούν».

    «Το εξαγωγικό εμπόριο καθώς και ο τουρισμός και οι άλλες εξαγωγικές μας υπηρεσίες πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την επίτευξη ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης. Από την πλευρά της κυβέρνησης, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή ενθάρρυνση και βοήθεια στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στα πλαίσια πάντοτε των δυνατοτήτων μας, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις υπάρχουσες δημοσιονομικές πραγματικότητες», διαβεβαίωσε.

    Τόνισε πως «μια υγιής, σταθερή, ανθεκτική και διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία δεν είναι μόνο συντελεστής ευημερίας και προόδου του λαού μας, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ασφαλές υπόβαθρο της προσπάθειας μας για επανένωση του λαού και της χώρας μας''.

    Καταλήγοντας, είπε πως στις σημερινές δύσκολες και κρίσιμες ώρες, όλοι και όλα θα πρέπει αναγκαστικά να συγκλίνουν στην επίτευξη του υπέρτατου σκοπού και πρωταρχικού στόχου μας, που είναι η εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, για το καλό ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    [03] Υπουργός Εμπορίου - Διεθνής Εκθεση Κύπρου Εγκαίνια

    Τη διαβεβαίωση ότι επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ''να βρούμε τους τρόπους να ζήσουμε αρμονικά μαζί και όχι πώς να μάθουμε να ζούμε χωριστά'', έδωσε στους Τουρκοκύπριους, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''αποδοχή της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την επιστροφή της Αμμοχώστου και άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, με συνδιαχείριση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων, υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα δώσει μία νέα δυναμική στις εμπορικές σχέσεις και συναλλαγές ανάμεσα στους ανθρώπους των δύο κοινοτήτων''.

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια της 31ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, Υπουργών, βουλευτών, αρχηγών και εκπρόσωπων κομμάτων, του κοινοτικού Επίτροπου αρμόδιου για το Περιβάλλον Σταύρου Δήμα και Πρεσβευτών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''είναι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον το οποίο θα διευκολύνει τις προσπάθειες για την προετοιμασία νέων συνομιλιών, με προοπτικές επίτευξης μίας συμφωνημένης λύσης''.

    Καλωσορίζοντας τους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες, οι οποίοι για δεύτερη συνεχή χρονιά λαμβάνουν μέρος στη Διεθνή Εκθεση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η συμμετοχή τους ''μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί πιστεύουμε πως μέσα από τη συνεργασία δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις και ευνοϊκότερες συνθήκες για την επίτευξη μίας λύσης, η οποία θα επανενώνει την πατρίδα μας''.

    Μέσα, συνέχισε, από τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων των δύο κοινοτήτων, οικοδομούνται κοινοί στόχοι, σχέσεις αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης, σχέσεις εμπιστοσύνης πάνω στις οποίες μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μία Κύπρο ευημερούσα για όλους τους νόμιμους πολίτες της, μία Κύπρο ισότιμο και ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] Πρόεδρος Αρχής Κρατικών Εκθέσεων - Εγκαίνια Διεθνούς Εκθεσης

    Πέραν των 130 χιλιάδων ατόμων αναμένεται να επισκεφθούν φέτος τη Διεθνή Εκθεση Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Λώρης Τρύφωνος στα εγκαίνια της 31ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου.

    Ο κ. Τρύφωνος είπε πως στη φετινή έκθεση πέραν των 350 εκθετών παρουσιάζουν προϊόντα και υπηρεσίες 1.500 εταιρειών από την Κύπρο και από 25 ξένες χώρες.

    Ανέφερε πως οι επίσημες κρατικές συμμετοχές είναι η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Μαλαισία, η Νότιος Αφρική, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Συρία. Από αυτές η Μαλαισία συμμετέχει για πρώτη φορά ενώ για δεύτερη φορά στην έκθεση συμμετέχει και το τ/κ Επιμελητήριο με πολλούς εκθέτες.

    Ο κ. Τρύφωνος αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση για δημιουργία στην Κύπρο του EXPO-CYPRUS, ενός σύγχρονου Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου άρτια εξοπλισμένου τεχνολογικά, ώστε να μην υστερεί σε τίποτε από αντίστοιχα εκθεσιακά κέντρα του εξωτερικού.

    Οπως είπε το EXPO-CYPRUS θα περιλαμβάνει το Νέο Συνεδριακό Κέντρο, τέσσερις μεγάλες εκθεσιακές αίθουσες πολλαπλής χρήσης, ένα ανοικτό εκθεσιακό χώρο και μια ανοικτή ΑΡΕΝΑ.

    Ανέφερε πως το Κέντρο αυτό θα είναι απόλυτα σύγχρονο, χωρητικότητας πέριξ των 1000 ατόμων σε αμφιθεατρική διάταξη, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογικής υποστήριξης.

    Πρόσθεσε πως το Κέντρο EXPO-CYPRUS θα μπορεί να φιλοξενεί συναντήσεις, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια μέχρι 1000 άτομα σε αμφιθεατρική διάταξη, μέχρι 5000 άτομα και σε επίπεδη συνεδριακή διάταξη και μέχρι 10000 άτομα σε λυόμενες κερκίδες.

    [05] ΟΗΕ - Γκαμπάρι Κύπρος

    Την πιθανότητα να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, ήγειρε ο αναπληρωτής ΓΓ Πολιτικών Υποθέσεων, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, μιλώντας στην έδρα του ΟΗΕ με ανταποκριτές, τους οποίους ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στο Μιανμάρ.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν μεταξύ των θεμάτων με τα οποία ασχολείται είναι και το θέμα της Ζιμπάμπουε και της αποχώρησης του Προέδρου Μουγκάμπε από την Προεδρία της χώρας, ο κ. Γκαμπάρι είπε ότι ασχολείται και με την Κύπρο.

    ''Αναφερθήκατε μόνο στην Ζιμπάμπουε, θα μπορούσατε να προσθέσετε και την Κύπρο, την οποία όπως γνωρίζετε μάλλον θα επισκεφθώ'', είπε.

    Σημείωσε ότι τα ΗΕ όποτε υπάρχει ευκαιρία διαλόγου πάντα την εκμεταλλεύονται.

    [06] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Γκαμπάρι

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κύπρο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη θα είναι ευπρόσδεκτη και ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν ότι η επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Γκαμπάρι ότι πιθανόν να επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο''.

    ''Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ότι η επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι θα μπορούσε να προηγηθεί των βουλευτικών εκλογών, δεδομένου ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν θα μπορούσαν και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα, αφού δεν επηρεάζουν οι βουλευτικές εκλογές τη διαχείριση του Κυπριακού, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα από τη μία του Προέδρου της Δημοκρατίας και από την άλλη το θέμα συζητείται, όχι στη Βουλή, αλλά στο Εθνικό Συμβούλιο'', πρόσθεσε.

    Είπε ότι ''από μας είναι ευπρόσδεκτη επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι, την οποία θα θέλαμε να γινόταν και νωρίτερα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν έχει ενημέρωση για ακριβείς ημερομηνίες πιθανής άφιξης του κ. Γκαμπάρι στο νησί.

    [07] Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Στάση Τουρκίας

    Η ε/κ πλευρά στηρίζει κάθε προσπάθεια για να προχωρήσει η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο των ζητημάτων που μπορούν να διευκολύνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ανέμενε κάτι συγκεκριμένο από την ε/κ πλευρά, θα το είχε αναφέρει στην έκθεσή του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη στάση της Αγκυρας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι εάν η Τουρκία ήθελε λύση, έχει όλους τους τρόπους να βοηθήσει, σταματώντας η ίδια να παραβιάζει τις αρχές διεθνούς δικαίου, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ''Εκείνο που θέλουμε ως κυβέρνηση να δηλώσουμε είναι την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να θέσουμε σε εφαρμογή και να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία προετοιμασίας των συνομιλιών, γιατί μας ενδιαφέρει η επίλυση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατό, στη βάση και στο πλαίσιο των όσων συζητήσαμε και αποφασίστηκαν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Παρίσι'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε ότι ''στηρίζει η δική μας πλευρά κάθε προσπάθεια και των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και άλλων χωρών, για να προχωρήσει η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο των ζητημάτων που μπορούν να διευκολύνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων''.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ανάν στην έκθεσή του αναφέρει ότι αναμένει και από τις δύο πλευρές κάποια πράγματα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''αν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο, νομίζω θα καταγραφόταν στην έκθεση''.

    ''Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας, σε μία μεταβατική περίοδο όπου όντως γίνονται προσπάθειες από τον εδώ αντιπρόσωπο του και όπου έχει προηγηθεί και η συνάντηση του Παρισιού και τελικά ο στόχος του Γενικού Γραμματέα είναι να πετύχει την προετοιμασία ενός νέου γύρου ή μιας νέας πρωτοβουλίας διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, θα πρέπει στις εκθέσεις του να τηρεί μία ισορροπία, διαφορετικά δυσκολεύει τις ίδιες τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών'', επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''οι προσπάθειες συνεχίζονται και εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ότι εξαρτάται, τουλάχιστον, από εμάς για να διατηρηθεί όσο γίνεται καλύτερο κλίμα για να δώσουμε μιαν πραγματική ευκαιρία στο να ξεκινήσει μία διαδικασία που θα μπορέσει να μας φέρει σε καλά προετοιμασμένες συνομιλίες με δυνατότητες επίτευξης συμφωνημένης λύσης''.

    Πρόσθεσε ότι ''το εύκολο μέρος για την πλευρά μας θα ήταν να ξεκινήσουμε νωρίς την επίρριψη ευθυνών'', σημειώνοντας ότι ''δεν το πράξαμε, δεν ακολουθήσαμε την εύκολη οδό, ακολουθήσαμε την οδό της υπευθυνότητας, θέλοντας πραγματικά να βοηθήσουμε αυτές τις προσπάθειες για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για τη λύση του Κυπριακού''.

    Ερωτηθείς για δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού, ο κ. Λιλλήκας απάντησε: ''Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης''.

    ''Είναι δήλωση εκπροσώπου της Τουρκίας, η οποία έχει εισβάλει στην Κύπρο και που κατέχει παράνομα 37% του κυπριακού εδάφους και του μόνου υπό κατοχή εδάφους της ΕΕ'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε ότι ''εάν η Τουρκία ήθελε λύση, έχει όλους τους τρόπους και να το δείξει έμπρακτα αλλά και να βοηθήσει, σταματώντας η ίδια να παραβιάζει όλες τις αρχές διεθνούς δικαίου, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ''.

    [08] Μπαρό - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Ζακ Μπαρό, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το πρωτόκολλο της τελωνειακής με την Κύπρο, ανοίγοντας τα λιμάνια και αεροδρόμια της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και γενικά επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Μπαρό ζήτησε από την Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλι Μπαμπατσάν.

    Ειδικότερα, ο Γάλλος Αντιπρόεδρος υπενθύμισε στον Τούρκο Υπουργό την υποχρέωση της Αγκυρας σχετικά με την άρση κάθε περιορισμού στην ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών. Δηλαδή την άρση των περιορισμών για τα πλοία υπό κυπριακή σημαία και τα πλοία που εξυπηρετούν το κυπριακό εμπόριο, καθώς επίσης για τα αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών και άλλων κυπριακών εταιρειών μεταφορών.

    Την περασμένη Παρασκευή, ο Φιλανδός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν έθεσε και ο ίδιος την τουρκική κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση που ανέλαβε έναντι της ΕΕ να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια σε τουρκικά πλοία και αεροπλάνα.

    Ο κ. Ρεν είχε επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει διασύνδεση (από την τουρκική κυβέρνηση) μεταξύ της εφαρμογής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, και της έγκρισης από το Συμβούλιο Υπουργών του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των Τουρκοκυπρίων.

    Οπως είχε πει: «δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων'', προσθέτοντας ότι η μόνη διασύνδεση που υπάρχει είναι αυτή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (ΕΕ-Τουρκίας) με την εφαρμογή από την πλευρά της Αγκυρας του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο».

    [09] Καραμανλής - Παρίσι - Κυπριακό

    Στην εκτίμηση ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει την ανάληψη μιας νέας προσπάθειας για το Κυπριακό, προέβη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

    Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση αν κατά τη συνάντηση του με τον Γάλλο ομόλογο του Ντομινίκ ντε Βιλπέν έθεσε και το Κυπριακό, υπενθύμισε πως «υπάρχει μια προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται από πολλές πλευρές - και βεβαίως εκεί συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση- ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για μια νέα ενδεχόμενη πρωτοβουλία ώστε να λυθεί το κυπριακό ζήτημα».

    «Η Κυπριακή Κυβέρνηση πιστεύω ότι είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, της νέας προσπάθειας. Και πιστεύω ότι πρέπει να προετοιμάσουμε πάρα πολύ προσεκτικά το θέμα αυτό, για να μην υπάρξει νέα αποτυχία, την οποία κανείς δεν την χρειάζεται και δεν την επιθυμεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Παράλληλα υπογράμμισε πως «πέρα από τα Ηνωμένα Έθνη και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι εταίροι πρέπει να κάνουν ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης λύσης για το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο εκκρεμεί πάντοτε».

    [10] Τουρκικός Τύπος - Βέλγος Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    Υφίσταται ανάγκη ανάληψης, το συντομότερο, νέων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Ζαμάν''.

    Σε ανταπόκριση του Γενικού Διευθυντή Έκδοσης της ''Ζαμάν'' Εκρέμ Ντουμανλί, από τις Βρυξέλλες, όπου γίνεται εκτενής αναφορά σε αποκλειστικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Βελγίου αναφέρεται πως ο κ. Φερχόφσταντ είπε επίσης πως κατά τις επαφές του με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αναφέρεται πάντα στο Κυπριακό, ζητώντας την επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με το θέμα.

    Θα πρέπει να υπογραμμιστεί για μια φορά ακόμη ότι επιβάλλεται να επιλυθεί το προαναφερθέν ζήτημα, το συντομότερο, είπε ο κ. Φερχόφσταντ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    [11] ΥΠΕΞ Κουβέιτ - Κυπριακό - Γκιουλ

    Το Κουβέιτ θα ήθελε να δει μια ''αδελφική'' λύση στην Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μουχαμέντ Σαμπάχ Ελ Σαλίμ Ελ Σαμπάχ, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    ''Ελπίζουμε να δούμε κατανόηση και διάλογο ανάμεσα στις δυο κοινότητες στην Κύπρο,'' πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ του Κουβέιτ.

    [12] Πρόεδρος Κογκρέσου ΣτΕ - Εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών Κυπριακό

    Ως ένα τεράστιο Ευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν ανήκει μόνο στην Κύπρο και τον πληθυσμό της, χαρακτήρισε το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Giovanni Di Stasi αναφέροντας πως σκοπός του είναι μαζί με τους Δημάρχους της Κύπρου να εργαστεί σκληρά για να επιταχύνει την διαδικασία επανένωσης του νησιού.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης με εκπροσώπους Τοπικών Αρχών, ο κ. Di Stasi είπε πως ''δεν είναι δυνατόν να έχουμε την τελευταία πρωτεύουσα στην Ευρώπη διαιρεμένη, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε πόλεις φαντάσματα στην ήπειρο μας''.

    ''Πρέπει να πω'', ανέφερε, ''ότι η αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Κογκρέσο είναι πολύ ενεργή και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την επίσκεψη ώστε να συνεισφέρουμε στην επίλυση του τεράστιου Ευρωπαϊκού προβλήματος, διότι δεν είναι μόνο πρόβλημα που ανήκει στην Κύπρο και στον πληθυσμό της''.

    ''Τι προσπαθούμε να κάνουμε τώρα'', συνέχισε, ''είναι να κατανοήσουμε αν υπάρχει η δυνατότητα για Δημάρχους και πολίτες να λάβουν μέρος στην διαδικασία συμφιλίωσης και πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε την πρωτοβουλία''.

    ''Μιλήσαμε'', είπε, ''για την δυνατότητα αρχίζοντας από τον Σεπτέμβριο να επεξεργαστούμε ένα έγγραφο και να έχουμε συναντήσεις με πολίτες διότι σε αυτή την διαδικασία όχι μόνο αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων μπορούν να παίρνουν ευθύνες, αλλά και Δήμαρχοι που ζουν δίπλα στους πολίτες''.

    ''Για να αλλάξουμε την κατάσταση επιθυμούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και είμαστε έτοιμοι γι αυτό'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα βοηθηθεί η επίλυση του Κυπριακού είπε πως ''συγκεκριμένα μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα είδος σχεδίου που θα υποστηρίζεται από Δημάρχους και μπορούμε να διαβιβάσουμε ένα δυνατό μήνυμα στην Ευρώπη μέσω του ΣτΕ''.

    Ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσσο Μιχαλάκης Ζαμπέλας είπε πως ''βρίσκουμε ανταπόκριση θετική σε όλα τα ζητήματα που θέτουμε στο ΣτΕ και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Κογκρέσου βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο είναι μια θετική εξέλιξη προς επίλυση προβλημάτων που αφορούν κυρίως τις τοπικές αυτοδιοίκησης αλλά και την συνεργασία με τους Τ/Κ''.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου Δημήτρης Κοντίδης εξέφρασε χαρά και τιμή για την επίσκεψη του Προέδρου του Κογκρέσου του ΣτΕ για να διερευνήσουν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σε σχέση με τις εκπροσωπήσεις και τα προβλήματα των τοπικών αρχών.

    [13] ΕΕ - Επίτροπος Περιβάλλοντος - Υπουργός Γεωργίας

    Με στόχο τη θετική αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως προς την πλήρη εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα του περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με τον αρμόδιο Υπουργό Τίμη Ευθυμίου, τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Περιβάλλον Σταύρο Δήμα, τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Θέμη Θεμιστοκλέους, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας Πανίκο Πούρο και ανώτερους συνεργάτες τους.

    ''Είχαμε μίαν πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του'', είπε ο κ. Δήμας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, κατά την οποία, όπως είπε, ενημερώθηκε ''για τα διάφορα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και για τις πιθανές λύσεις, οι οποίες βεβαίως όχι μόνον το περιβάλλον θα βοηθήσουνε και θα βελτιώσουνε, αλλά έχουνε μεγάλη σημασία και για τον τουρισμό και για την οικονομία της Κύπρου και οπωσδήποτε για την υγεία και την ευημερία των κατοίκων''.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις της Κύπρου έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το περιβάλλον, οι οποίες δεν έχουν εκπληρωθεί, και αν υπάρχουν καθορισμένα χρονοδιαγράμματα προς τούτο, ο κ. Δήμας είπε ότι ''υπάρχουνε σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και με την περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία είναι και πολύ μεγάλη - το 20% της κοινοτικής νομοθεσίας είναι σχετική με το περιβάλλον''.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον ανέφερε ως παράδειγμα ''ορισμένα θέματα βελτίωσης της μεταφοράς του Περιβαλλοντικού Δικαίου, τα οποία όμως'' -όπως ανέφερε- ''δεν είναι τόσο σημαντικά''.

    ''Θα τα επιλύσουμε'', συνέχισε ο κ. Δήμας, δηλώνοντας ότι ''από εκεί και πέρα υπάρχει θέμα, παραδείγματος χάριν, λειψυδρίας και πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπισθεί μακροπρόθεσμα''.

    Σχετικά με το θέμα της λειψυδρίας και ερωτηθείς κατά πόσον έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι ''δεν ήταν θέμα να παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις, αλλά να τροχιοδρομηθούν διάφορες σκέψεις, ούτως ώστε και με τη βοήθεια του Επιτρόπου, αλλά και του Συμβουλίου Υπουργών να βρούμε κάποιες μακροχρόνιες λύσεις''.

    ''Δεδομένου ότι σε κάποια στιγμή'', πρόσθεσε, παρεμβαίνοντας ο κ. Δήμας, ''υπάρχουνε και τα θέματα της χρηματοδότησης, της αξιοποίησης των Διαρθρωτικών Ταμείων, επομένως, πρέπει από τώρα να γίνεται αυτή η προετοιμασία''.

    [14] Υπουργός Εξωτερικών - Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ ικανοποιημένη με την πορεία συμμόρφωσης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα του περιβάλλοντος, ανέφερε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Σταύρος Δήμας στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι με τον Επίτροπο για το Περιβάλλον συζήτησαν ''ευρύτερα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ιακώβου, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ''την πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος γενικά για να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι μόνον στον τομέα του Περιβάλλοντος, αλλά και σε άλλα μέρη του κεκτημένου''.

    ''Συνομιλήσαμε εκτεταμένα για τη διαδικασία η οποία αναφέρεται πλέον στο Μέλλον της Ευρώπης'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως ''υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι, με την απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης από τη Γαλλία και την Ολλανδία, κινδυνεύει η Συνταγματική Συνθήκη και με αυτή κινδυνεύει και η διεύρυνση''.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι το προσεχές Σάββατο θα συμμετάσχει ''σε μίαν άτυπη διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών, που θα συζητήσει αποκλειστικά αυτό το θέμα, όμως παράλληλες συζητήσεις γίνονται και μέσα στην Επιτροπή''.

    ''Ετσι'', πρόσθεσε, ''ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσω από τον κ. Δήμα μερικές από τις συζητήσεις, οι οποίες γίνονται μέσα στην Επιτροπή''.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Δήμα ''επίσης, για κάποιες πτυχές των ευρω-τουρκικών θεμάτων, για τις δυσκολίες οι οποίες παρατηρήθηκαν κιόλας στο άνοιγμα διαφόρων κεφαλαίων για την Τουρκία''.

    [15] ΠΟΦΕΝ - Συνέδριο ESIB - Κυπριακό - Ψήφισμα

    Ψήφισμα για το Κυπριακό, το οποίο υποστηρίζει την έναρξη δικοινοτικών συνομιλιών σε μία σειρά θεμάτων και θεωρεί ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη η πρόοδος στα θέματα της αποστρατικοποίησης, της απαγκίστρωσης, της αποναρκοθέτησης και της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ώστε να βελτιωθεί το περιβάλλον για περαιτέρω συνομιλίες, εγκρίθηκε στο 50ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φοιτητικών Ενώσεων (ESIB), που έγινε πρόσφατα στο Βελιγράδι με τη συμμετοχή της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΦΕΝ, η οποία συμμετείχε στο συνέδριο με διμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής το Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων Γιάννη Παναγιώτου, το ψήφισμα υποστηρίζει την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, το συντομότερο δυνατό, μέσω μίας καλά προετοιμασμένης διαδικασίας, εντός των πλαισίων του ΟΗΕ και των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Το ψήφισμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα διεθνές, πρόβλημα εισβολής και πρόβλημα κατοχής ενός κράτους από κάποιο άλλο, και με αυτό απαιτείται τερματισμός της κατοχής με αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και αποστρατικοποίηση του νησιού και υποστηρίζεται το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στα σπίτια τους κάτω από συνθήκες ασφάλειας.

    Το ψήφισμα ζητεί επίσης μια ειρηνική, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στις συμφωνίες Υψηλού επιπέδου 1977-79, που να διασφαλίζει μία Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, ομόσπονδη, κυρίαρχη και αποστρατικοποιημένη, όπου να γίνονται σεβαστές οι βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της.

    Ζητείται επίσης από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Τουρκία να δείξει πολιτική βούληση για εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και υποστηρίζονται οι επαναπροσεγγιστικές δραστηριότητες με πολιτικό περιεχόμενο ανάμεσα σε Ε/Κ και Τ/Κ.

    Σύμφωνα με την ΠΟΦΕΝ, στα πλαίσια του συνεδρίου εγκρίθηκε, μετά από ψηφοφορία, η συμμετοχή της κυπριακής Ομοσπονδίας στην Ομάδα Μελέτης, η οποία θα ταξιδέψει στην Τουρκία, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση του τουρκικού φοιτητικού κινήματος για να κατατεθεί εισήγηση στο επόμενο συνέδριο για τις προοπτικές εισδοχής των Τούρκων φοιτητών στην ESIB.

    [16] Κληρίδης - Ταλάτ - Δείπνο Κατεχόμενα

    Στη χρησιμότητα των επαφών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκαν χθες ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δηλώσεις τους ύστερα από δείπνο στα κατεχόμενα που παρέθεσε ο κ. Ταλάτ για τον κ. Κληρίδη, και το οποίο διήρκεσε τρεις ώρες.

    Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για δύο Κύπριους, έναν Τ/Κ και έναν Ε/Κ, να συναντηθούν, να μιλήσουν για γενικά θέματα και να συνειδητοποιήσουν πόσο πιο φιλικοί μπορούν να γίνουν όταν συζητούν παρά όταν απλά βλέπονται.

    Είπε ότι και οι δύο αγαπούν την Κύπρο, επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά και να δουν τους Ε/Κ και τους Τ/Κ να εργάζονται μαζί και ευτυχισμένοι.

    Αυτό, είπε ο κ. Κληρίδης, είναι για μένα μια μεγάλη ικανοποίηση.

    Ερωτηθείς κατά πόσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Ταλάτ θα συναντηθούν και θα συζητήσουν με τη δική του συμβολή, ο κ. Κληρίδης είπε πως ''αυτό που προσπαθώ να πω στον εαυτό μου και τους φίλους μου είναι ότι έχουμε ένα κοινό συμφέρον να φέρουμε ευημερία και χαρά σε αυτή τη χώρα. Αυτό, μπορούμε να το κατορθώσουμε μόνο εάν συνεργαστούμε για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημά μας''.

    Ο κ. Κληρίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον μετέφερε μήνυμα του Προέδρου Παπαδόπουλου στον κ. Ταλάτ.

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι είχαν ένα πολύ καλό δείπνο και ότι ήταν μια καλή ευκαιρία το ότι είχαν μια κοινωνική συνάντηση.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η χθεσινή συνάντηση και γενικά αυτού του είδους συναντήσεις θα συμβάλουν στην βελτίωση των επαφών και σχέσεων και πρόσθεσε ότι πιστεύουν πως θα συνεχίσουν να έχουν τέτοιου είδους επαφές.

    Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να συναντιόμαστε, και να συζητούμε τα προβλήματα που υπάρχουν προκειμένου να προχωρήσουμε στη λύση του Κυπριακού», είπε ο κ. Ταλάτ.

    Ερωτηθείς εάν θα επισκεφθεί τον κ. Κληρίδη, ο Τ/Κ ηγέτης είπε «φυσικά, γιατί όχι».

    [17] Εκπρόσωπος - Ανασχηματισμός - Συναντήσεις Προέδρου Παπαδόπουλου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι στις συναντήσεις που είχε μετά τις βουλευτικές εκλογές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τους αρχηγούς των συνεργαζόμενων κομμάτων συζητήθηκε ενδεχόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αν και αυτός δεν ήταν ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις, οι οποίες ασχολήθηκαν με ''πολύ πιο ουσιώδη'' ζητήματα.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν έχει εκφραστεί για το θέμα του ανασχηματισμού και απλά ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων επί του θέματος.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''τα δημοσιεύματα περί ανασχηματισμού στηρίζονται σε εικασίες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα'' και διευκρίνισε ότι ''ο Πρόεδρος απλά ζήτησε απόψεις και προβληματισμούς από όσους αρχηγούς κομμάτων συνάντησε μετά τις εκλογές, άκουσε τις απόψεις και τους προβληματισμούς των αρχηγών των κομμάτων, χωρίς ο ίδιος να διατυπώσει ή να εκφράσει οποιανδήποτε άποψη''.

    ''Θέλω να τονίσω ότι κανένας αρχηγός πολιτικού κόμματος δεν έθεσε είτε όρους είτε προϋποθέσεις για το θέμα του ανασχηματισμού, όπως ισχυρίζονται κάποια δημοσιεύματα, ούτε και έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για υπουργεία ή για πρόσωπα. Ο Πρόεδρος δεν έχει εκφραστεί ποτέ για το θέμα του ανασχηματισμού και για αυτό δεν αντιλαμβάνομαι ποιες είναι οι έγκυρες πηγές ή οι έγκυροι κύκλοι, τους οποίους επικαλούνται τα διάφορα ΜΜΕ που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα'', πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.

    ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις - Κατσουρίδης - Κοινοβουλευτικός

    [18] Εκπρόσωπος

    Το Νίκο Κατσουρίδη εξέλεξε ομόφωνα ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η απόφαση λήφθηκε κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπό την προεδρία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

    [19] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Προεδρία Βουλής

    Την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, που συνεδρίασε χθες.

    Επίσης, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, ύστερα από εισήγηση του κ. Αναστασιάδη, προχώρησε ομόφωνα στην εκλογή του βουλευτή του κόμματος Χρίστου Πουργουρίδη ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ.

    [20] Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Διατηρήθηκε, για δεύτερη στη σειρά ημέρα, το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τους τραπεζικούς τίτλους να παρουσιάζουν στο σύνολο τους κέρδη και να καθοδηγούνται από τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και στα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα σημαντική άνοδο της τάξης του 1,91% και έκλεισε στις 2.510,46 μονάδες. Περιορισμένο, λόγω της αναμονής των επενδυτών να ξεκαθαρίσει η τάση της αγοράς, ύστερα από τις τελευταίες πτώσεις, ήταν χθες το αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να σημειώσει σημαντική πτώση και να διαμορφωθεί στα 4,2 εκατομμύρια λίρες.

    Αύξηση σε ποσοστό 1,92% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 853,56 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 26 May 2006 - 14:23:25 UTC