Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ανασχηματισμός
  • [02] ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ - Ιακώβου - Τουρκία
  • [03] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Αμπράμοφ - Κυπριακό
  • [04] Πάφος - Κλεάνθους - Δημοσίευμα - Κυπριακό - Ανασχηματισμός
  • [05] Πάφος - Ομήρου - Δημοσίευμα - Τ/Κ - Ανασχηματισμός
  • [06] Ευρωπαϊκό Κόμμα - ''Ελευθεροτυπία'' - Κυπριακό
  • [07] Αθήνα - Γραμματικό - Αεροπορική τραγωδία - Αγώνας δρόμου
  • [08] Πάφος - Μνημόσυνο Μακαρίου και ηρώων Παναγιάς ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 29/05/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ανασχηματισμός

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει οτιδήποτε για την πρόταση από πλευράς της Ελλάδας για νέα σενάρια στο Κυπριακό, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'' των Αθηνών και πρόσθεσε πως η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συχνή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για όλα τα θέματα.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν επιθυμεί να παρέμβει στην όποια αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ για το θέμα του ανασχηματισμού είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει τοποθετηθεί ούτε και έχει εκφράσει οποιανδήποτε θέση ή πρόθεση να κάνει ή να μην κάνει ανασχηματισμό.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε το δημοσίευμα της εφημερίδας ''Ελευθεροτυπία'', αναφορικά με νέα σενάρια επί του Κυπριακού.

    Αφού ανέφερε ότι το δημοσίευμα αυτό ''έχει προκαλέσει αρκετή συζήτηση και στην Κύπρο'', είπε πως ''η κυβέρνηση βρίσκεται σε τακτική συνεργασία και επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση'' και ότι ''οι επαφές είναι συχνές, όχι μόνο μέσω τηλεφώνου, αλλά και με ανταλλαγές εκπροσώπων για συνεργασία και επεξεργασία κοινών θέσεων''.

    Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ''δεν έχει γνώση οποιασδήποτε τέτοιας πρότασης από πλευράς της Ελλάδας και για αυτό κρίνουμε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα, εξ όσων εμείς γνωρίζουμε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα''.

    ''Εκείνο που ισχύει είναι οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει'', είπε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ''για εμάς ισχύουν και τα όσα έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις είναι που εργαζόμαστε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση''.

    Ο κ. Λιλλήκας ρωτήθηκε και για δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους καβγάδες μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων για το ρουσφέτι.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνεργασία με τις ηγεσίες των τριών συνεργαζομένων κομμάτων'', είπε και πρόσθεσε πως ''βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους για τα σοβαρά θέματα που άπτονται της διακυβέρνησης''.

    ''Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν επιθυμεί να παρέμβει στην όποια αντιπαράθεση ή στην ανταλλαγή δημόσιας κριτικής του ενός κόμματος προς το άλλο'', είπε ο κ. Λιλλήκας, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''δεν παρεμβαίνει στα κομματικά ζητήματα''.

    Ερωτηθείς εάν αναμένεται ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''έχει ζητήσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς των ηγετών των κομμάτων της συγκυβέρνησης''.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''δεν έχει τοποθετηθεί ούτε και έχει εκφράσει οποιανδήποτε θέση ή πρόθεση να κάνει ή να μην κάνει ανασχηματισμό'' και σημείωσε πως για αυτό ''και τα όσα δημοσιεύονται, τουλάχιστον, δεν αντανακλούν τις σκέψεις του Προέδρου Παπαδόπουλου''.

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως ''ισχύει η πρότασή μας την οποία την είχαν αποδεχθεί και τα Ηνωμένα Εθνη, και εναπόκειται στον κ. Ταλάτ να ανταποκριθεί θετικά για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για ένα ανθρωπιστικό θέμα''.

    ''Πιστεύουμε ότι η παρουσία των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων στην πρώτη συνεδρία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους θα δώσει και μιαν ώθηση ή θα εκφράσει και τη βούληση των δύο κοινοτήτων να εργαστούν, το ταχύτερο δυνατό, για τη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων'', είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι ''η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί''.

    [02] ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ - Ιακώβου - Τουρκία

    Η Τουρκία σύντομα θα τεθεί ενώπιον των υποχρεώσεών της και θα κριθεί αναλόγως, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σε παρέμβασή του στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών της ΕΕ, που ολοκληρώθηκαν χθες στη Βιέννη.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι τη σύνοδο συγκάλεσε η αυστριακή Προεδρία της ΕΕ, για να συζητηθεί το Μέλλον της Ευρώπης. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τρεις θεματικές ενότητες επικοινωνία με τον Ευρωπαίο πολίτη (Communicating Europe), Συνταγματική Συνθήκη και Διεύρυνση.

    Για τη Διεύρυνση, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τη δυνατότητα απορρόφησης της ΕΕ αλλά και στη στρατηγική σημασία της διεύρυνσης.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Ιακώβου ήγειρε και το θέμα των υποχρεώσεων της Τουρκίας. Υποστηρίξαμε την ιδέα της στρατηγικής σημασίας της διεύρυνσης και της προοπτικής ενσωμάτωσης στην ΕΕ των υποψηφίων χωρών, είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της, τις πράξεις της αλλά και τις σαφέστατες δηλώσεις της ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, δεν βοηθά τον εαυτό της.

    Στο διεθνές δίκαιο, είπε ο κ. Ιακώβου, λειτουργεί η αρχή της «καλής πίστης», δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να δεσμεύεται υπογράφοντας κάποιο έγγραφο και ταυτόχρονα να ανακοινώνει δημόσια ότι δεν πρόκειται να το εφαρμόσει.

    Σύντομα η Τουρκία θα τεθεί ενώπιον των υποχρεώσεών της και θα κριθεί αναλόγως. Αναμένουμε από τους εταίρους μας τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους, ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Σε παρέμβασή του για το θέμα της επικοινωνίας με τον Ευρωπαίο πολίτη, ο κ. Ιακώβου επισήμανε την αναγκαιότητα η ΕΕ να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της και για εφαρμογή από τις Κυβερνήσεις του Σχεδίου Δ, δηλαδή τη Δημοκρατία, το Διάλογο και τη Δημόσια Συζήτηση.

    Αναφέρθηκε δε στις προσπάθειες για την εφαρμογή του στην Κύπρο η οποία εγκαινιάσθηκε στις πρόσφατες εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου).

    Στη συζήτηση για τη Συνταγματική Συνθήκη, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στο κείμενο που ετέθη ενώπιον των λαών της ΕΕ.

    Παρά τα αρνητικά αποτελέσματα των δύο δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι 17 εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, το έχουν επικυρώσει.

    Εξέφρασε, τέλος, αμφιβολία κατά πόσο ένα νέο κείμενο θα μπορούσε να τύχει καλύτερης υποδοχής.

    [03] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Αμπράμοφ - Κυπριακό

    Η Ρωσία επαναβεβαιώνει τη θέση της υπέρ της διευθέτησης του Κυπριακού ''στην κατεύθυνση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και με διασφάλιση του ηγετικού ρόλου του Οργανισμού στην επίλυση του προβλήματος'', σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, συνοψίζοντας την πρόσφατη περιοδεία του Ρώσου Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοφ σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 16-24 Μαΐου.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ο κ. Αμπράμοφ είχε ''εμπεριστατωμένες συζητήσεις'' με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ερτουγρούλ Απακάν και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Ροκανά, ενώ στη Λευκωσία έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

    ''Σε ατμόσφαιρα εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων γύρω από την τρέχουσα κατάσταση στην κυπριακή διευθέτηση'', επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ''ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις οδούς διασφάλισης της απαραίτητης δυναμικής στη διαδικασία προετοιμασίας και διεξαγωγής των ενδοκοινοτικών συζητήσεων ολόκληρης σειράς ζητημάτων''.

    Σημειώνεται επίσης ''η σημασία προσηλωμένων προσπαθειών όλων των πλευρών για την επίτευξη συμβιβασμού στις προσεγγίσεις των δύο κυπριακών κοινοτήτων, με σκοπό την τάχιστη και πλήρη επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου''.

    Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, ''κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων επιβεβαιώθηκε η συνεπής γραμμή αρχών της Ρωσίας προς όφελος της επίτευξης καθολικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος και προς το συμφέρον τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ'', στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    ''Εξαιρετική σημασία'', καταλήγει η ανακοίνωση, ''έχει σε αυτήν την περίπτωση ο συντονισμός των προσπαθειών στο πλαίσιο της 'πεντάδας' των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, με σκοπό να βοηθηθεί η δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

    [04] Πάφος - Κλεάνθους - Δημοσίευμα - Κυπριακό - Ανασχηματισμός

    «Η εξαιρετική συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας δεν περιμένει εάν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο λύσης του Κυπριακού να το δει από δημοσιεύματα εφημερίδων», δήλωσε χθες από την Πάφο ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας των Αθηνών αναφορικά με νέα σενάρια επί του Κυπριακού.

    Εάν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο συνέχισε «να είστε βέβαιοι ότι το γνωρίζει ο «Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι με συντονισμένο τρόπο που ενεργούν και υποθέτω ότι το περιεχόμενο δεν είναι μόνο τώρα που βγαίνει στην επιφάνεια αλλά είναι η στερεή βάση πάνω στην οποία και διάφορες προτάσεις της ε/κ πλευράς που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες».

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι είναι τα γνωστά θέματα που αφορούν τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης όσο αφορά την Πράσινη Γραμμή, τους χρηματοδοτικούς κανονισμούς , κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και τα «πολύ σημαντικά για μας θέματα που ήρθαν πολύ ψηλά στην ατζέντα και των Ευρωπαίων και είναι το θέμα της απόδοσης της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και παράλληλα ο τερματισμός του σφετερισμού των ε/κ περιουσιών».

    Κληθείς να σχολιάσει την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση των συγκυβερνώντων κομμάτων μετα τις βουλευτικές εκλογές ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «εγώ εκείνο που βλέπω είναι ότι ο κάθε ηγέτης συγκυβερνώντος κόμματος είχε δικαίωμα να εκφράσει κάποιες απόψεις που ακούστηκαν δημόσια και μπορεί να τις κρίνει ο κόσμος».

    Ερωτηθείς εάν μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών θα πρέπει να γίνει ανακατανομή θέσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «τουλάχιστον εμείς του ΔΗΚΟ δεν βλέπουμε και δεν αντικρίζουμε έτσι τα θέματα».

    [05] Πάφος - Ομήρου - Δημοσίευμα - Τ/Κ - Ανασχηματισμός

    Τα όσα δημοσιεύτηκαν στην ''Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία'' των Αθηνών για προτιθέμενη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι είναι σωστή μεν κίνηση υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστραφεί η πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, όπως προέβλεπε το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ότι θα τερματιστεί άμεσα και αποτελεσματικά ''ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και τρίτον επ' ουδενί θα υπάρξει αναστολή των υποχρεώσεων της Τουρκίας όπως αυτές έχουν καθοριστεί από το διαπραγματευτικό πλαίσιο της 3ης Οκτωβρίου του 2005 από πλευράς ΕΕ''.

    Ερωτηθείς εάν οι θέσεις που αναφέρονται στο δημοσίευμα τυγχάνουν της έγκρισης του Προέδρου και της κυβέρνησης, ο κ. Ομήρου είπε ότι, ''όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν υποβάλει μία δέσμη μέτρων για την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την συνδιοίκηση των δύο πλευρών υπό την υψηλή διοίκηση της ΕΕ με ταυτόχρονη απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αλλά και τον τερματισμό του σφετερισμού των ε/κ περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου''.

    Πρόσθεσε ότι με πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με παρόμοιο περιεχόμενο πριν από δύο περίπου μήνες.

    ''Θα πρέπει να δώσουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η λεγόμενη οικονομική απομόνωση των τ/κ είναι ένας μύθος'', ανέφερε εξάλλου ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι είναι ένας μύθος υπό την έννοια ότι, εάν υπάρχει οποιαδήποτε απομόνωση, αυτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο και όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους Ελληνες της Κύπρου.

    Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, συνέχισε ο κ. Ομήρου, και από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ ότι η ουσιαστική απελευθέρωση των Τ/Κ και η συμμετοχή τους στις λειτουργίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προϋποθέτει την άρση της κατοχής τον τερματισμό της συνεχιζόμενης επιδρομής της Τουρκίας στην Κύπρο.

    Πηγή της ανωμαλίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είναι η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οσον αφορά τον ανασχηματισμό, είπε ότι η ΕΔΕΚ δεν συμμετέχει στην παραφιλολογία για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ είναι δύναμη σοβαρότητας, ευθύνης, δύναμη πολιτικής και πολιτειακής σταθερότητας.

    ''Οταν λέμε ότι μόνος κατά το Σύνταγμα αρμόδιος για τον σχηματισμό η τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εννοούμε ότι μόνος κατά το Σύνταγμα για τον σχηματισμό η ανασχηματισμό της κυβέρνησης είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τελεία και παύλα'', είπε.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ''έχουμε μια λαϊκή εντολή, νωπή λαϊκή εντολή αυξημένης εμπιστοσύνης και την ερμηνεύουμε ως μία εντολή για να στηρίξουμε αποφασιστικά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση για να μπορέσει να υλοποιήσει το συμφωνημένο κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο συνδιαμορφώσαμε το Φθινόπωρο του 2002 παραμονές των προεδρικών εκλογών''.

    Πρόσθεσε ότι ''είναι επίσης μια λαϊκή εντολή για να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος έτσι που η κυβέρνηση να μπορέσει πιο αποδοτικά να εφαρμόσει τις διακηρύξεις της και να ανταποκριθεί στα αιτήματα και τις προσδοκίες του κυπριακού λαού''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καλέσει κανένα κόμμα να του δώσει είτε ονόματα είτε στοιχεία που να αφορούν πρόθεση του για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    [06] Ευρωπαϊκό Κόμμα - ''Ελευθεροτυπία'' - Κυπριακό

    Οι όποιες προτάσεις για λύση του Κυπριακού μπορούν να βοηθήσουν, εάν προβλέπουν ουσιαστική επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και παγοποίηση της εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών, χωρίς αναγνώριση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κόμματος, σε δηλώσεις του χθες ο κ. Συλλούρης και σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας ''Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία'' σχετικά με ''πακέτο προτάσεων που θα υποβληθεί στην ΕΕ'' προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι η θέση κόμματός του είναι πως ''η πλευρά μας πρέπει να αξιοποιεί τον χρόνο με δικές της πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού''.

    ''Οποιαδήποτε πρωτοβουλία, είτε ολική είτε μερική'', είπε ο κ. Συλλούρης, ''δεν πρέπει να συσχετίζεται με τις ενταξιακές υποχρεώσεις της Τουρκίας'', προς την οποία ''υπάρχει μια αυξημένη διεθνής πίεση''.

    ''Αξιοποιώντας αυτό το κλίμα'', δήλωσε ο κ. Συλλούρης, ''θα πρέπει να παραμείνουμε αταλάντευτοι στην απόφαση για έμπρακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Θα πρέπει συγκεκριμένα'', είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ''να διαμηνύσουμε προς όλους ότι, εάν δεν υπάρξουν απτά βήματα συμμόρφωσης της Τουρκίας, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα γίνει στις 12 Ιουνίου, θα θέσουμε επίσημα και κατηγορηματικά την επιλογή της άσκησης βέτο''.

    [07] Αθήνα - Γραμματικό - Αεροπορική τραγωδία - Αγώνας δρόμου

    Συμβολικό αγώνα δρόμου στη μνήμη των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου 2005 διοργάνωσαν χθες στο Γραμματικό, όπου κατέπεσε το μοιραίο αεροσκάφος της εταιρείας ''Helios'', το Σωματείο Δρομέων Κύπρου ''Περικλής Δημητρίου'' σε συνεργασία με τον αδελφοποιημένο Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αθηνών και την κοινότητα Γραμματικού.

    ''Η κοινότητα Γραμματικού τιμά τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, τους οποίους θα θυμάται για πάντα, γιατί είναι πλέον ένα κομμάτι της ζωής μας'', είπε ο Πρόεδρος της κοινότητας Θανάσης Παπαγεωργίου, και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

    Ο κ. Παπαγεωργίου ανακοίνωσε ότι η κοινότητα Γραμματικού, τιμώντας τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, αγόρασε πέντε στρέμματα έκτασης στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους, προκειμένου να ανεγερθεί από κοινού με τη Μητρόπολη Αττικής και τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής μνημείο και εκκλησία.

    Η κατασκευή του μνημείου, πρόσθεσε, θα αρχίσει εντός της εβδομάδας.

    Ο Πρόεδρος του Σωματείου Δρομέων Κύπρου ''Περικλής Δημητρίου'' Σωκράτης Σωκράτους εξέφρασε τη βαθειά του συγκίνηση και συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, διαβεβαιώνοντας ότι το Σωματείο θα βρίσκεται κάθε χρόνο στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους.

    [08] Πάφος - Μνημόσυνο Μακαρίου και ηρώων Παναγιάς

    Τιμήθηκε χθες σε εθνικό μνημόσυνο που τελέστηκε στην Παναγιά η μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου και των οκτώ ηρώων της κοινότητας που θυσιάστηκαν στον απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59, στην Τουρκο-ανταρσία, στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

    Κύριος ομιλητής στο μνημόσυνο ήταν ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στους αγώνες και την προσφορά του αειμνήστου Εθνάρχη Μακαρίου στην ιδιαίτερη μας πατρίδα Κύπρο χαρακτηρίζοντας τον ως τον οραματιστή, καθοδηγητή και λαοπρόβλητο ασυμβίβαστο μεγάλο ηγέτη του κυπριακού ελληνισμού και πρωταγωνιστή της πρόσφατης κυπριακής ιστορίας ο οποίος ανέδειξε την Κύπρο παγκόσμια.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος αναφέρθηκε στην θυσία των οκτώ ηρώων της κοινότητας Παναγιάς, τονίζοντας ότι «όταν ένας λαός τιμά τους ήρωες του εκπληρώνει ένα χρέος αλλά δεν ξεχρεώνει αφού δεν μπορεί να αφήσει ανεξόφλητο το χρέος του και θα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος για τα δικαιώματα του».

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 May 2006 - 14:23:06 UTC