Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Ταλάτ
  • [02] Αθήνα - Παπούλιας - Γενική Κυβερνήτης Νέας Ζηλανδίας - Κυπριακό
  • [03] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ευρωβουλευτών - Τ/Κ
  • [04] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης - Ευρωβουλευτές
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανασχηματισμός
  • [06] Εκπρόσωπος - Θέμα ανασχηματισμού
  • [07] ΑΚΕΛ - Αντρος Κυπριανού - Ανασχηματισμός
  • [08] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ανασχηματισμός
  • [09] Τίμης Ευθυμίου - Ανασχηματισμός - Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών
  • [10] Αγνοούμενοι - Παραλίμνι - Εκσκαφές
  • [11] Εκπρόσωπος - Εκσκαφές στο Παραλίμνι
  • [12] Κατεχόμενα - Αγνοούμενοι - Παραλίμνι - Εσκαφές - Οστά
  • [13] Εκπρόσωπος - Αναστήλωση εκκλησιών στα κατεχόμενα
  • [14] Υπουργός Εξωτερικών Βουλγαρίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [15] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιπροσωπεία Οικολόγων - Περδίκης
  • [16] Περιβάλλον - ΕΕ - Εκστρατεία - Κύπρος - Ευθυμίου - Θεμιστοκλέους
  • [17] Ευρωβουλή - Μπορέλ - Παγκόσμια Ημερα Περιβάλλοντος
  • [18] ΑΚΕΛ - Ελένη Μαύρου - Περιβάλλον
  • [19] Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Δημοτικό Σχολείο Λυκαβητού - Περιβάλλον
  • [20] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • [21] AIDS - ΟΗΕ - Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου - Μαυρογιάννης
  • [22] Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 06/06/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Ταλάτ

    Η συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ξεκαθαρίζει ότι εκείνο το οποίο ενδιαφέρει άμεσα στον κ. Ταλάτ είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους και όχι η λύση του Κυπριακού, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, επισημαίνοντας πως εκείνο που ενδιαφέρει τη δική μας πλευρά είναι να υπάρξει πρόοδος προς τη λύση και όχι το παιγνίδι των εντυπώσεων.

    «Αντιπαρέρχομαι και δεν θα σχολιάσω τις προσωπικές επιθέσεις και τα σχόλια του κ. Ταλάτ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας πως «επί της ουσίας η συνέντευξη ξεκαθαρίζει και για όσους αμφέβαλλαν ακόμη στην Κύπρο ή στο εξωτερικό ή και σε όσους είχαν αμφιβολίες για τους στόχους και τις προθέσεις του κ. Ταλάτ, ότι εκείνο το οποίο ενδιαφέρει άμεσα τον κ. Ταλάτ είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους και όχι η λύση».

    «Δεν θέλει προετοιμασία των συνομιλιών γιατί προφανώς δεν τον ενδιαφέρει άμεσα να εξευρεθεί λύση και δεν τον ενοχλεί μια νέα αποτυχία στην προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνημένης λύσης», είπε ο Εκπρόσωπος.

    «Επιδιώκει συζήτηση μόνο για θέματα καθημερινότητας τα οποία ο ίδιος συνδέει άμεσα με πολιτικές σκοπιμότητες όπως είναι η αναγνώριση θεσμών του ψευδοκράτους και η τροχιοδρόμηση μιας πορείας καλής γειτονίας», πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως «αυτή η προσέγγιση του κ. Ταλάτ βρίσκεται σε διάσταση με την άποψη και τη θέση του ΓΓ των ΗΕ για καλή προετοιμασία μιας νέας προσπάθειας συνομιλιών έτσι ώστε να υπάρχουν συνθήκες και προϋποθέσεις για να καταλήξει αυτή η προσπάθεια σε συμφωνημένη λύση».

    Πρόσθεσε πως «σε αυτό το σημείο έγκειται και η διαφορά μεταξύ της θέσης του κ. Ταλάτ και της δικής μας θέσης. Εμείς θέλουμε και στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λύσης η οποία θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και τις δυο κοινότητες. Θέλουμε να συζούμε και να συνυπάρχουμε αρμονικά με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες με τους συμπατριώτες μας Τ/Κ και δεν θέλουμε να ζούμε χωριστά ως καλοί γείτονες».

    [02] Αθήνα - Παπούλιας - Γενική Κυβερνήτης Νέας Ζηλανδίας - Κυπριακό

    Στην ανάγκη επίλυσης του Kυπριακού σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν της Γενικής Κυβερνήτου της Νέας Ζηλανδίας Σύλβια Κάρτραϊτ.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και απαιτεί λύση σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και πρόσθεσε ότι «έχει έλθει η ώρα για την επίλυση ενός αναχρονισμού που δεν τιμά την Ενωση, την Κοινοπολιτεία αλλά και την παγκόσμια κοινότητα».

    Ο κ. Παπούλιας, αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την χαρακτήρισε «ιστορική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης», τονίζοντας ωστόσο ότι «παράλληλα αφουγκραζόμαστε με μεγάλη προσοχή τους σχετικούς προβληματισμούς που εκφράζονται στο χώρο της Ενωσης σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και πολιτικών πλέον».

    «Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη έχει μόνο να χάσει από αποκλεισμούς αλλά και ότι καθήκον των προς ένταξη χωρών είναι η πλήρης υιοθέτηση των αρχών της Ενωσης», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι έχει έλθει η ώρα για την επίλυση ενός αναχρονισμού που δεν τιμά την Ενωση, την Κοινοπολιτεία αλλά και την παγκόσμια κοινότητα: Το Κυπριακό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και απαιτεί λύση σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές».

    Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι «η παράταση της διχοτόμησης αλλά και κάθε αντιευρωπαϊκή λύση προσβάλλουν το δημοκρατικό χαρακτήρα της Ενωσης και τραυματίζουν τις βαθύτερες αξίες της».

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέθεσε τις θέσεις της Ελλάδας στο Κυπριακό στην κ. Κάρτραϊτ και νωρίτερα χθες στο πλαίσιο της συνάντησης τους.

    Η κ. Κάρτραϊτ, είπε ότι ''η Νέα Ζηλανδία ενδιαφέρεται εξίσου για την ειρήνη στην περιοχή και για την ευημερία της ΕΕ. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη φιλική στάση της Ελλάδος για θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Νέας Ζηλανδίας με την Ενωση. Και από πλευράς μας θα καταβάλομε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι σχέσεις μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και ΕΕ να συνεχισθούν και να βελτιωθούν στο μέλλον'', κατέληξε.

    [03] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ευρωβουλευτών - Τ/Κ

    Αν υπάρχει οποιαδήποτε απομόνωση των Τουρκοκυπρίων αυτή οφείλεται στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση του νησιού μας και όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παρέχει όλες τις υπηρεσίες και τα δικαιώματα στους Τουκοκύπριους συμπατριώτες μας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις των Ευρωβουλευτών μελών της ομάδας επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Τ/Κ, οι οποίοι πραγματοποίησαν επαφές στα κατεχόμενα, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «θα περιμένουμε την τελική έκθεση της ομάδας και δεν θεωρώ σκόπιμο ή φρόνιμο να σχολιάζω μεμονωμένες δηλώσεις ενός εκάστου των μελών της ομάδας».

    Σε παρατήρηση πως διαφάνηκε ότι βασικός στόχος της επίσκεψης αυτής ήταν να βρεθεί ένα παραθυράκι για άρση του λεγόμενου εμπάργκο, ο Εκπρόσωπος είπε πως «εμείς δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει εμπάργκο και εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει οποιαδήποτε απομόνωση των Τ/Κ, η απομόνωση οφείλεται στην τουρκική εισβολή και στη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση του νησιού μας».

    «Δεν οφείλεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ακόμη και σήμερα παρέχει όλες τις υπηρεσίες και τα δικαιώματα στους Τ/Κ συμπατριώτες μας που ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας απολαμβάνουν των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Κύπριοι πολίτες, χωρίς να έχουν μάλιστα τις υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχουν οι υπόλοιποι πολίτες», ανέφερε.

    Σε σχόλιο πως από τις δηλώσεις των Ευρωβουλευτών φαίνεται πως αυτοί δέχονται ότι υπάρχει «απομόνωση» και «εμπάργκο» και ότι υπάρχει μια αυτόνομη κατάσταση στα κατεχόμενα και λένε ότι θα εργαστούν για να αρθούν η «απομόνωση» και το «εμπάργκο», ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν περιμένει κανένας ότι όλοι οι Ευρωβουλευτές θα έχουν τις ίδιες θέσεις.

    «Κάποιοι θα υιοθετούν τις θέσεις μας και κάποιοι δεν θα τις υιοθετούν», είπε.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη πως «υπήρχε δήλωση της κ. (Μέχτιλντ) Ρότε ότι η όποια απομόνωση θα αρθεί μόνο στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού» και «υπήρχε άλλη δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης των κατεχομένων».

    Υπενθύμισε εξάλλου πως «υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετεί και την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου σε καθεστώς συνδιαχείρισης αλλά και υπό τον έλεγχο της ΕΕ με την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της πόλης».

    [04] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης - Ευρωβουλευτές

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε χθες ότι ''η προπαγάνδα για την τάχα απομόνωση των Τ/Κ θα αρχίσει να γίνεται πιστευτή όταν εμείς δεν ενημερώνουμε έγκαιρα και σωστά ότι η απομόνωση των Τ/Κ είναι αποτέλεσμα της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι Ε/Κ, που στερούνται τις περιουσίες τους, τις οποίες με τη βοήθεια του τουρκικού στρατού εκμεταλλεύονται οι Τ/Κ και οι έποικοι''.

    Πρόσθεσε ότι ''αυτή πρέπει να είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση μας σε όλα τα επίπεδα και αυτό εξηγήσαμε και εμείς έγκαιρα στην Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας Επαφής με τους Τ/Κ''.

    Ο κ. Συλλούρης παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη επιστολή του Ευρωπαϊκού Κόμματος ημερομηνίας 23 Ιανουαρίου προς την Πρόεδρο της Ομάδας Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Τ/Κ Φρανσουά Γκροστέτ ενόψει των επαφών της Ομάδας στα κατεχόμενα.

    Στην επιστολή γίνεται αναφορά στο Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και στα θέματα των περιουσιών, της πόλης της Αμμοχώστου, της προσπάθειας αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, των εγκλωβισμένων και της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, και σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα είναι έτοιμο να συζητήσει με την Ομάδα Επαφής ''ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε θέματα σχετίζονται με τη δύσκολή σας αποστολή''.

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανασχηματισμός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χθες εάν αληθεύουν τα όσα λέγονται περί ανασχηματισμού για την Τετάρτη, είπε: ''όχι''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερώτηση κατά την είσοδο του σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας για το Δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ ο Μητροπολίτης Κιτίου για την εκστρατεία καταπολέμησης της Μάστιγας της πείνας και το οποίο τελούσε υπό την υψηλή προστασία του.

    [06] Εκπρόσωπος - Θέμα ανασχηματισμού

    Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάρει τις αποφάσεις για το θέμα του ανασχηματισμού που είναι δική του και αποκλειστική αρμοδιότητα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Ερωτηθείς αν η προγραμματισθείσα για σήμερα θα ήταν η τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με την παρούσα του μορφή, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «αυτό μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ξέρει».

    Κληθείς να πει αν το θέμα του ανασχηματισμού βρίσκεται στην τελική ευθεία, ο κ. Λιλλήκας είπε πως θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [07] ΑΚΕΛ - Αντρος Κυπριανού - Ανασχηματισμός

    Το ΑΚΕΛ δεν θέτει σε καμία περίπτωση ''ούτε όρους, ούτε βέτο'' στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με ενδεχόμενο ανασχηματισμό, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει δώσει κατάλογο ονομάτων στον Πρόεδρο για το θέμα, ούτε γραπτώς ούτε προφορικώς.

    [08] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ανασχηματισμός

    Εντός του επόμενου διημέρου αναμένεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ανακοινώσει τον ανασχηματισμό του Υπουργικού του Συμβουλίου, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι σε συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα διαβιβάσει τις εισηγήσεις του ΔΗΚΟ για την υπουργοποίηση ατόμων.

    Ο κ. Κλεάνθους, που μιλούσε μετά την κοινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία διήρκεσε τρεις περίπου ώρες και συζήτησε το θέμα του ενδεχόμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, είπε ότι θα επικοινωνούσε ενδεχομένως και χθες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, σχετικά με το θέμα.

    [09] Τίμης Ευθυμίου - Ανασχηματισμός - Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών

    Το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών δεν είχε καμία συνάντηση για το θέμα του ανασχηματισμού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος και Υπουργός Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Τίμης Ευθυμίου.

    [10] Αγνοούμενοι - Παραλίμνι - Εκσκαφές

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκτακτης εκσκαφής στο Παραλίμνι για διερεύνηση πιθανού χώρου ταφής Τουρκοκυπρίων αγνοούμενων, από τις διακοινοτικές ταραχές του 1964.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμενόταν να συνέλθει χθες ή σήμερα η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), προκειμένου να εξετάσει και να αξιολογήσει έκθεση των εμπειρογνωμόνων για το έργο της εκσκαφής και να αποφασίσει τα περαιτέρω βήματα.

    Η διαδικασία σε περιοχή παρά το ξενοδοχείο Πάραμαουντ ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Οι εκσκαφές, που κάλυψαν μια περιοχή 120-150 περίπου τετραγωνικών μέτρων, σε αυτές συμμετείχαν ξένοι εμπειρογνώμονες, Ε/Κ και Τ/Κ αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι και επικεντρώθηκαν γύρω από ένα πηγάδι στο οποίο πιστεύετο ότι είχαν ταφεί Τ/Κ την περίοδο των ταραχών.

    [11] Εκπρόσωπος - Εκσκαφές στο Παραλίμνι

    Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για πλήρη διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας πως ακόμη δεν υπάρχει τίποτε προς ανακοίνωση σχετικά με το θέμα των εκσκαφών στην περιοχή Παραλιμνίου.

    «Δεν μου έχει δοθεί οποιαδήποτε πληροφόρηση για να την ανακοινώσω», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για πλήρη διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

    «Για εμάς είναι ένα ζήτημα χωρίς πολιτικές προεκτάσεις, είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και η πρόθεσή μας είναι να δοθεί το ταχύτερο δυνατό τέρμα στην αγωνία και στην ταλαιπωρία τόσων οικογενειών για τόσα πολλά χρόνια», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    [12] Κατεχόμενα - Αγνοούμενοι - Παραλίμνι - Εσκαφές - Οστά

    Ο βοηθός του Τ/Κ μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) Αχμέντ Ερντενγκίζ δήλωσε ότι οι εξετάσεις με τη μέθοδο του DNA θα είναι αποφασιστικές για την ταυτοποίηση των οστών, που βρέθηκαν κατά τις έκτακτες εκσκαφές σε ξεροπήγαδο στο Παραλίμνι το Σαββατοκύριακο.

    Ο κ. Ερντεγκίζ δήλωσε ότι είναι πιθανό τα οστά που βρέθηκαν να ανήκουν σε Τουρκοκύπριους αγνοούμενους από τις αρχές του '60.

    Είπε ακόμη ότι τα οστά θα ταυτοποιηθούν σύντομα μετά την ολοκλήρωση των αναλύσεων DNA, προσθέτοντας όμως ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνονται εικασίες.

    [13] Εκπρόσωπος - Αναστήλωση εκκλησιών στα κατεχόμενα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες πως δεν είναι ενήμερος αναφορικά με σχεδιασμούς για αναστήλωση των κατεστραμμένων εκκλησιών στα κατεχόμενα από το κατοχικό καθεστώς, με κάλυψη μέρους των εξόδων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Πρόσθεσε παράλληλα πως πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ότι «πρέπει και να προστατευθούν από τις λεηλασίες και την καταστροφή αλλά και να συντηρηθούν και τα θρησκευτικά μας αλλά και τα ιστορικά μας μνημεία στα κατεχόμενα με τον ίδιο τρόπο που εμείς έχουμε συντηρήσει και αναστηλώσει τα θρησκευτικά μνημεία των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές».

    [14] Υπουργός Εξωτερικών Βουλγαρίας - Επίσημη επίσκεψη

    Με την υπογραφή Συμφωνίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας, ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί του Βούλγαρου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών Ιβάιλο Γκεόργκιεφ Κάλφιν.

    Ο κ. Κάλφιν, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, έγινε χθες το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και σήμερα, στις 9:40 το πρωί, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ιακώβου και Κάλφιν θα έχουν συνομιλίες σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, επικεφαλής αντιπροσωπειών των δύο χωρών και στη συνέχεια θα προβούν σε δηλώσεις.

    Στις 12:45 ο Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και στις 15:10 με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστο Ταλιαδώρο, μαζί με τον οποίο θα υπογράψουν στη συνέχεια Συμφωνία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [15] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιπροσωπεία Οικολόγων - Περδίκης

    Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα διορίσει Επίτροπο Περιβάλλοντος και θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για τη λειτουργία Συμβουλίου Περιβάλλοντος, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Σε δηλώσεις του το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Περδίκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση διάρκειας 60 περίπου λεπτών που είχε χθες αντιπροσωπεία της Πολιτικής Επιτροπής των Οικολόγων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για το περιεχόμενο της μεταξύ τους συζήτησης.

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Περδίκης, συζήτησαν επίσης, ''τα προβλήματα στον ευρωπαϊκό χώρο με τους Πρασίνους και μια σειρά από πληροφορίες πολύ ανησυχητικές για τη στάση και τη συμπεριφορά όχι μόνον των Πρασίνων, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων σε σχέση με τη λειτουργία της Ομάδας Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Τουρκοκυπρίων''.

    [16] Περιβάλλον - ΕΕ - Εκστρατεία - Κύπρος - Ευθυμίου - Θεμιστοκλέους

    Η βροχόπτωση στην Κύπρο σημειώνει φθίνουσα τάση, η μέση θερμοκρασία αυξάνεται, ενώ ψηλό είναι και το ανά κεφαλή ποσοστό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο νησί.

    Αυτά τα στοιχεία παρέθεσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την πανευρωπαϊκή εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανακοπή των κλιματικών αλλαγών

    Πρόκειται για την πρώτη εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, με σύνθημα «Στο χέρι μας είναι να ανακόψουμε την κλιματική αλλαγή».

    Ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους είπε ότι ο 20ος αιώνας ήταν ο θερμότερος αιώνας έως σήμερα και η δεκαετία του 1990 ήταν η θερμότερη δεκαετία των τελευταίων 1.000 ετών, κάτι που οφείλεται στην αυξανόμενη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

    Με την εκστρατεία αυτή, η οποία εγκαινιάστηκε χθες στη Λευκωσία, η ΕΕ επιδιώκει να προσεγγίσει τους πολίτες για να τους ενημερώσει περισσότερο για το πρόβλημα και να δείξει ότι μπορούν κι αυτοί να συμβάλουν στην αντιμετώπισή του.

    Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος πρότεινε μέτρα που μπορεί να λάβει ο κάθε άνθρωπος χωριστά για την προστασία του περιβάλλοντος και που κατ επέκταση οδηγούν στην εξοικονόμηση χρημάτων.

    [17] Ευρωβουλή - Μπορέλ - Παγκόσμια Ημερα Περιβάλλοντος

    «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερες και καλύτερες προσπάθειες για το περιβάλλον», επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Γιοσέπ Μπορέλ.

    ''Τη στιγμή που έχει ανακοπεί η πορεία για τη Συνταγματική Συνθήκη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται υπέρ του να δοθεί παράταση στην περίοδο προβληματισμού, πολλοί μεταξύ αυτών δηλώνουν ότι για να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης, η Ενωση πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα, να αποδείξει στους πολίτες τους λόγους για τους οποίους έχει συσταθεί και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους'', επισημαίνει ο κ. Μπορέλ.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, το περιβάλλον είναι ο ιδανικός τομέας δράσης στον οποίο η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κάνει καλύτερα και περισσότερα.

    Αναφερόμενος στο Ευρωβαρόμετρο της 5ης Μαΐου που δείχνει ότι το περιβάλλον είναι μεταξύ των κύριων τομέων στους οποίους οι πολίτες αναμένουν μεγαλύτερη δράση από την πλευρά της Ενωσης, δήλωσε ότι η ιδέα σύμφωνα με την οποία οι φιλικές πολιτικές προς το περιβάλλον βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα διαψεύδεται από τα γεγονότα.

    [18] ΑΚΕΛ - Ελένη Μαύρου - Περιβάλλον

    Την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου συντονισμού και ενίσχυσης των μηχανισμών του κράτους που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα, υπέδειξε χθες η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, προσθέτοντας πως μια από τις αδυναμίες της Κύπρου σε θέματα περιβάλλοντος είναι ότι οι διάφορες υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα βρίσκονται σκορπισμένες σε διάφορα υπουργεία, χωρίς να υπάρχει ένας γενικότερος συντονισμός.

    Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η κ. Μαύρου είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε θέματα όπως ο έλεγχος των εκπομπών, και ανέφερε ότι το περιβάλλον δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται κύρια μέσα από το φακό της ΕΕ και των υποχρεώσεων της Κύπρου, αλλά ''ως παράγοντας ποιότητας ζωής των πολιτών του τόπου''.

    ''Σήμερα παλιά περιβαλλοντικά προβλήματα εμφανίζονται οξυμένα ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται νέα'', σημείωσε η κ. Μαύρου, η οποία απέδωσε την όξυνση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίας στην ''αλόγιστη ανάπτυξη και την αυθαιρεσία που παρατηρήθηκε για πολλά χρόνια''.

    [19] Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Δημοτικό Σχολείο Λυκαβητού - Περιβάλλον

    Στην ευρωπαϊκή Κύπρο, έφτασε η ώρα να δώσουμε την απαραίτητη βαρύτητα σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, είπε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΔΗΣΥ, βουλευτής Νίκος Τορναρίτης κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στο Οικολογικό Δημοτικό Σχολείο Λυκαβητού.

    ''Η ανάγκη για δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης είναι άμεσα και στενά συνυφασμένη με την πορεία μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μια πορεία που στόχο έχει την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών'', πρόσθεσε.

    Μιλώντας στα παιδιά του Σχολείου, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε πρακτικά στην δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα μπορέσουν επιτέλους να καταστήσουν την Ημέρα αυτή αλλά και κάθε μέρα, μια πραγματική γιορτή για ένα υγιές περιβάλλον.

    [20] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι στην Κύπρο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ύψιστο και κορυφαίο περιβαλλοντικό ζήτημα είναι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, η διχοτόμηση της πατρίδας και η αυθαιρεσία και η ασυδοσία που επιβάλλουν 45 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα στο 37% της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του μετά από εκδήλωση που πραγματοποίησε το Οικολογικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη, στην οποία παρευρέθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο κ. Ομήρου είπε ότι «πρέπει να αγωνιστούμε για τον τερματισμό της κατοχής, για την αποκατάσταση των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού για ένα ελεύθερο, καθαρό, υγιεινό περιβάλλον, που θα εκτείνεται από την Πάφο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα».

    Υπογράμμισε, δε, «το καθήκον για τη διαφύλαξη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι περιβαλλοντικές πολιτικές στην Κυπριακή Δημοκρατία να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με τα ισχύοντα στην ΕΕ».

    [21] AIDS - ΟΗΕ - Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου - Μαυρογιάννης

    Την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, για την πλήρη εφαρμογή της Δεσμευτικής Διακήρυξης του 2001 για το HIV/AIDS, εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Η Κύπρος ενώνει τη φωνή της με την παγκόσμια κοινότητα και ανανεώνει την υπόσχεση να συνεργαστεί σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και στο πιο ψηλό πολιτικό επίπεδο ώστε να γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι που περιλαμβάνονται στη Διακήρυξη του 2001 καθώς επίσης ο Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας για ανακοπή και αναστροφή της πορείας εξάπλωσης του AIDS, τόνισε ο κ. Μαυρογιάννης μιλώντας την Παρασκευή στις εργασίες της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για το HIV/AIDS που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου.

    [22] Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Νέες πιέσεις άσκησε χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών σε σημαντική πτώση της τάξης του 1,65%. Η αγορά, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα κινήθηκε σήμερα ανοδικά, υποχώρησε στις 2.508,79 μονάδες, λόγω κυρίως της σημαντικής πτώση σε ποσοστό 2,22% (9 σεντ) της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Στα προηγούμενα επίπεδα διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία έκλεισε στα 3,1 εκατομμύρια λίρες.

    Σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 1,66% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 852,5 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 June 2006 - 14:23:54 UTC