Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανασχηματισμός
  • [02] Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ανασχηματισμός
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΑΚΕΛ - Ανασχηματισμός
  • [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ανασχηματισμός
  • [05] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ανασχηματισμός - A-jet
  • [06] ΥΠΕΞ Κύπρου και Βουλγαρίας - Συνομιλίες
  • [07] Υπουργός Εμπορίου - Βούλγαρος ΥΠΕΞ
  • [08] Κύπρος - Βουλγαρία - Υπογραφή Συμφωνίας - Κοινωνικές Ασφαλίσεις
  • [09] Πρόεδρος Βουλής - Αντιδήμαρχος Λευκωσίας - ΥΠΕΞ Βουλγαρίας
  • [10] Βουλή - Σύσκεψη κομμάτων - Αναστασιάδης - Επιτροπές
  • [11] Βουλή - Κλεάνθους - Επιτροπές - Ανασχηματισμός
  • [12] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [13] Εκπρόσωπος - Ευρωκοινοβούλιο - Τ/Κ
  • [14] Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ
  • [15] Αντώναρος - Επίσκεψη Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη
  • [16] Yπουργείο Οικονομικών - Σύνοδος Υπουργών Οικονομικών - ECOFIN
  • [17] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόσκοποι Δημοκρατίας
  • [18] 31η Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Λήξη
  • [19] Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 07/06/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανασχηματισμός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες βράδυ ότι έχει καταλήξει στο σχήμα του αναμενόμενου για την Πέμπτη ανασχηματισμού της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέχρι την ανακοίνωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα.

    «Εγώ έχω καταλήξει, αλλά ασφαλώς η διαβούλευση είναι αναγκαία και θεμιτή. Εάν δεν γινόταν, τότε θα ήταν αντικείμενο επίκρισης», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ερωτηθείς γιατί δεν ανακοινώνει τα ονόματα, είπε «διότι αν μη τι άλλο η ευγένεια και η δεοντολογία επιβάλλει να ξέρουν τα συνεργαζόμενα κόμματα και να ακούσω τις απόψεις τους, εάν έχουν ενστάσεις, επιφυλάξεις για να μπορέσω να παρουσιάσω στον κόσμο ένα Υπουργικό Συμβούλιο που θα τυγχάνει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής».

    «Τί το αθέμιτο υπάρχει; Ούτε βέτο υπάρχει, ούτε ενστάσεις, ούτε εμπόδια υπάρχουν και εκφράζω βαθιά εκτίμηση προς τα κόμματα για την συνεργασία τους σε αυτό το θέμα», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το κριτήριο για τον ανασχηματισμό είναι να καταστεί πιο αποτελεσματική η κυβέρνηση, προσθέτοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι οι Υπουργοί που πιθανόν δεν θα συνεχίσουν ότι απορρίπτονται. Απλώς έχουμε μπροστά μας 20 μήνες για να ολοκληρώσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, και ελπίζω να το ολοκληρώσουμε και θέλω να δοθεί μια νέα δυναμική για να εκπληρωθούν όπως έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το χρέος του είναι να ενημερώσει ο ίδιος τους Υπουργούς και όχι να μάθουν το νέο σχήμα από τα ΜΜΕ, ενώ κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αρχίσουν να ανακοινώνουν ονόματα από τώρα.

    «Κακώς θα κάνετε να αναφέρετε ονόματα από τώρα. Τί φταίνε οι άνθρωποι; Απλώς για να πουλήσετε εσείς εκδούλευση στον άλφα ή στον βήτα;», είπε.

    Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, είπε ότι δεν κατανοεί τις διαστάσεις που έλαβε στα ΜΜΕ το θέμα του ανασχηματισμού, ενώ διερωτήθηκε για τις προθέσεις ορισμένων λειτουργών του Τύπου.

    «Δεν κατάλαβα το όλο θέμα που έγινε. Από την αρχή είπα ότι θα κάνουμε ανασχηματισμό, αφού συνεννοηθώ με όλα τα συνεργαζόμενα κόμματα. Εσείς γράφατε έγκυρες πηγές, κύκλοι προσκείμενοι κτλ. Μα, αφού εγώ δεν είπα τίποτε κανενός. Αυτό είναι που είπα ότι είναι στην φαντασία των δημοσιογράφων», είπε.

    «Με ποιο δικαίωμα να αναφέρετε ονόματα ανθρώπων ή να απορρίπτονται ή να προκρίνονται και να τους διασύρουμε άνευ λόγου; Εάν δεν σε προτείνω για Υπουργό δεν έχεις να χάσεις τίποτε. Εάν όμως αναφερθεί το όνομά σου και δεν σε επικυρώσω, είναι αιχμή, δεν είναι; Αυτό είναι που λέω ότι είναι ανεύθυνο να λέτε ότι έχουμε από έγκυρους κύκλους πηγές που δεν χωρούν αμφισβήτησης. Αυτό είναι το λάθος. Να πεις ότι εγώ ο δημοσιογράφος πιστεύω ότι ο τάδε είναι ο καταλληλότερος Υπουργός δικαίωμά σου. Να έχεις το θάρρος να το πεις. Οχι να το αποδίδεις σε ανώνυμους κύκλους για να αποφύγεις ευθύνες», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε στους δημοσιογράφους ότι «όσοι σας είπαν για έγκυρες πηγές κτλ σας κοροϊδεύουν και πιστεύω ότι εσείς θα πρέπει να είσαστε θιγμένοι, γιατί καθένας για να πουλήσει τη δική του εκδούλευση πλασάρει το όνομά του και εσείς ανεξέλεγκτα το υιοθετείτε και το πλασάρετε και προσθέτετε και έγκυροι κύκλοι, κύκλοι του Προεδρικού. Ποιοι είναι οι κύκλοι του Προεδρικού;», διερωτήθηκε.

    [02] Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ανασχηματισμός

    Ο Προέδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του όσον αφορά τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο Πέμπτη, 8 Ιουνίου, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΑΚΕΛ - Ανασχηματισμός

    Το ΑΚΕΛ δεν έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ονόματα ατόμων για συμπερίληψη στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας μετά την ωριαία σχεδόν συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, προσθέτοντας ότι «αν χρειαστεί και εάν ζητήσει ονόματα ο Πρόεδρος, θα δώσουμε».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''ΑΚΕΛ και Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατέληξαν και δεν κατέληξαν στο θέμα του ανασχηματισμού'' ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθούν εκ νέου πριν την Πέμπτη.

    Σε ερώτηση κατά πόσο αλλάζουν ή δεν αλλάζουν οι υπουργοί από το ΑΚΕΛ, αφού δεν δόθηκαν ονόματα από το κόμμα, ο κ. Χριστόφιας είπε «θα φανεί αν αλλάζουν ή δεν αλλάζουν».

    Ερωτηθείς εάν θα συναντηθεί εκ νέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας είπε «μπορεί», προσθέτοντας πως «την Πέμπτη όπως είπατε θα γίνει ανασχηματισμός».

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος έθεσε υπόψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ κάποιες ιδέες για το θέμα του ανασχηματισμού, ο κ. Χριστόφιας είπε «βεβαίως, τις οποίες φιλικότατα συζητούμε».

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τον ενημέρωσε για τους Υπουργούς του ΑΚΕΛ τους οποίους σκέφτεται να ανασχηματίσει, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «αυτά θα τα ακούσετε στην πορεία».

    Σε παρατήρηση ότι δεν υπάρχει κατάληξη μεταξύ ΑΚΕΛ και Προέδρου Παπαδόπουλου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «υπάρχει και δεν υπάρχει κατάληξη», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Προέδρου» και επαναλαμβάνοντας πως «αναμένεται από εμάς να δώσουμε κάποια ονόματα σε περίπτωση που ο Πρόεδρος θα ανασχηματίσει και δικό μας ή δικούς μας Υπουργούς''.

    [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ανασχηματισμός

    Δεν έχει αποφασιστεί εάν και οι δύο Υπουργοί του ΚΣ ΕΔΕΚ θα ανασχηματισθούν, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου μετά την ημίωρη περίπου συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων ενώ ανέφερε πως η συνάντηση εντασσόταν στο πλαίσιο των συχνών επαφών για ανταλλαγή απόψεων που έχει με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν και τους δύο Υπουργούς της ΕΔΕΚ (Αμυνας και Δικαιοσύνης) να αποχωρούν από την κυβέρνηση, ο κ. Ομήρου σημείωσε πως «τίποτε δεν έχει αποφασισθεί».

    Πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα τα χειρίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ακούει τις απόψεις μας και ασφαλώς θα αποφασίσει».

    Σε παρατήρηση ότι η ΕΔΕΚ δεν θέλει τον ανασχηματισμό και των δύο Υπουργών της και ερωτηθείς εάν έθεσε αυτό το θέμα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε αυτής της μορφής τα ερωτήματα.

    Ανέφερε ότι «όπως είπα κατ' επανάληψη, εμείς σεβόμαστε απόλυτα το ουσιαστικό και όχι απλώς τυπικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας να σχηματίζει ή να ανασχηματίζει την κυβέρνηση».

    ''Γνωρίζετε όμως πολύ καλά ότι υπάρχει μία αγαστή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, τότε θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα», πρόσθεσε.

    [05] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ανασχηματισμός - A-jet

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου με χθεσινές δηλώσεις του επιβεβαίωσε πως προχθές συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε την παραίτησή του απάντησε μονολεκτικά: «όχι».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα παραμείνει στη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών, ο κ. Θράσου απάντησε ότι το θέμα του ανασχηματισμού είναι «συνταγματικό προνόμιο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφασίσει για το ποιός Υπουργός θα μείνει και ποιός θα φύγει».

    Πρόσθεσε ότι «ουδείς αναντικατάστος» και σημείωσε πως «θα αναμένουμε την απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    O Υπουργός Συγκοινωνιών ερωτήθηκε και για τη ενέργειά του να διατάξει πειθαρχικές έρευνες εναντίον του διευθυντή και δεύτερου υψηλόβαθμου στελέχους του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας για την υπόθεση μετονομασίας της εταιρείας «Helios» σε «A - Jet».

    Ο κ. Θράσου απάντησε πως ύστερα από έρευνα που έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Μάκης Κωνσταντινίδης «έχουμε στείλει τα πορίσματα της διοικητικής έρευνας στο Γενικό Εισαγγελέα. Μετά από γνωμάτευση και του ιδίου του Γενικού Εισαγγελέα έχω διατάξει πειθαρχική έρευνα εναντίον δύο ανωτάτων στελεχών του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας», είπε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «η πειθαρχική έρευνα θα γίνει για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εξέταση της αίτησης της εταιρείας 'A - Jet Airways' για την απόκτηση πιστοποιητικού αερομεταφορέα».

    [06] ΥΠΕΞ Κύπρου και Βουλγαρίας - Συνομιλίες

    Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ιβάιλο Γκεόργκιεφ Κάλφιν δήλωσε χθες ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες και να αγγίζουν όλα τα θέματα που είναι σημαντικά, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει την ακεραιότητα και ενότητα της Κύπρου.

    Μιλώντας ύστερα από συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται η Τουρκία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, αλλά επεσήμανε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις προς την ΕΕ.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''η Κύπρος και η Βουλγαρία έχουν άριστες σχέσεις και τώρα που η Βουλγαρία θα ενταχθεί στην ΕΕ από 1ην Ιανουαρίου 2007, θα είμαστε εταίροι και συνεπώς θα προσφερθούν πολλές ευκαιρίες πιο στενής συνεργασίας των δύο χωρών''.

    ''Η Βουλγαρία έχει υποστηρίξει την Κύπρο για πάρα πολλά χρόνια και φυσικά η Κυπριακή Δημοκρατία ανταπόδωσε την υποστήριξη στην ενταξιακή προοπτική και πορεία της Βουλγαρίας'', πρόσθεσε.

    [07] Υπουργός Εμπορίου - Βούλγαρος ΥΠΕΞ

    Η Κύπρος είναι ο έβδομος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία με επενδύσεις πέραν των 700 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε χθες ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ιβάιλο Γκεόργκιεφ Κάλφιν, προσθέτοντας ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά 200% κατά το περασμένο έτος.

    Ο κ. Κάλφιν, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο συναντήθηκε με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, με τον οποίο συζήτησε τομείς περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Και οι δύο Υπουργοί τόνισαν ότι υπάρχει προοπτική για αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, οι αμοιβαίες επενδύσεις, ενώ συζήτησαν για τη διοργάνωση επιχειρηματικής ημερίδας στην Κύπρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την οποία θα ακολουθήσει αντίστοιχη ημερίδα στη Βουλγαρία αργότερα.

    ''Εχουμε μια πολύ καλή εμπειρία σε σχέση με τις επενδύσεις στην Κύπρο και έχουμε από την Κύπρο πέραν των 700 εκ. δολαρίων στη Βουλγαρία και η Κύπρος είναι ο έβδομος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κάλφιν, προσθέτοντας ότι στις συζητήσεις του εδώ βρήκε ''πολύ συγκροτημένες ιδέες και πραγματιστικούς τρόπους για συνέχιση και ενίσχυση αυτής της συνεργασίας''.

    Σύμφωνα με το Βούλγαρο αξιωματούχο, υπάρχουν τομείς για περαιτέρω συνεργασία, όπως την ενέργεια και την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και τον τουρισμό, για τον οποίο, όπως είπε, η εμπειρία της Κύπρου είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα για την εκπαίδευση Βούλγαρων υπαλλήλων στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

    Είπε ακόμη ότι στη συζήτηση με τον κ. Λιλλήκα αναφέρθηκαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού διαβουλεύσεων τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και σε οργανισμούς όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για συζήτηση διαφορετικών θέσεων σε θέματα όπως την ενέργεια και το εμπόριο.

    ''Εχουμε πολύ καλή επαφή σε επίπεδο εργασίας και αυτό που θα προσπαθήσουμε είναι να το τοποθετήσουμε περισσότερο σε θεσμική βάση, έτσι ώστε να υπάρχει ένα μηχανισμός διαβουλεύσεων στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών'', είπε.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Κύπρος προγραμματίζει για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μαζί με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το αντίστοιχο Επιμελητήριο της Βουλγαρίας ημερίδα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να παρουσιαστούν τόσο από τη βουλγαρική κυβέρνηση όσο και από Βούλγαρους επιχειρηματίες οι ευκαιρίες που υπάρχουν στη Βουλγαρία για επενδύσεις, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της χώρας. Παράλληλα θα διοργανωθούν και διμερείς συναντήσεις μεταξύ Κυπρίων και Βούλγαρων επιχειρηματιών.

    [08] Κύπρος - Βουλγαρία - Υπογραφή Συμφωνίας - Κοινωνικές Ασφαλίσεις

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ivailo Kalfin, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, υπέγραψαν χθες το απόγευμα, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Διμερή Συμφωνία στην Κοινωνική Ασφάλεια μεταξύ της Κύπρου και της Βουλγαρίας.

    Με την υπογραφή της Συμφωνίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, επιτυγχάνεται ο συντονισμός των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλειας των δύο χωρών για την εξασφάλιση ισότητας μεταχείρισης των πολιτών των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλεια με βάση την εθνική τους νομοθεσία,

    Επίσης σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της ασφάλισης προσώπων που διακινούνται για σκοπούς εργασίας μεταξύ των δύο χωρών, την άρση τυχόν περιορισμών στην καταβολή παροχών σε δικαιούχους πολίτες της μιας χώρας που διαμένουν στην άλλη, και τη θεμελίωση δικαιώματος σε παροχή από πρόσωπα που έχουν ασφάλιση και στις δύο χώρες με συνυπολογισμό της περιόδου ασφάλισης τους.

    Πέραν των κοινωνικών ωφελημάτων που θα προκύψουν για τους πολίτες των δύο χωρών από την εφαρμογή της πιο πάνω Συμφωνίας, επιτυγχάνεται παράλληλα και η περαιτέρω σύσφιγξη των παραδοσιακά φιλικών δεσμών των δύο χωρών που θα κορυφωθούν με την ένταξη της Βουλγαρίας ως πλήρους μέλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο κ. Ταλιαδώρος είπε πως ''με τη συμφωνία αυτή οι πολίτες της Κύπρου και της Βουλγαρίας θα τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης στον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων''.

    Επίσης, πρόσθεσε, με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί και η κινητικότητα των εργαζομένων μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας.

    Ο κ. Kalfin εξέφρασε εκτίμηση για την υπογραφή της Συμφωνίας, αναφέροντας ότι με αυτήν δημιουργούνται καλές συνθήκες και διευκολύνσεις στην εργασία μεταξύ των λαών Βουλγαρίας και Κύπρου.

    ''Αυτή η Συμφωνία θα προσφέρει ίσες συνθήκες σε εργαζόμενους που έρχονται από τη Βουλγαρία στην Κύπρο. Προς το παρόν δεν έχουμε αρκετούς Κύπριους που έρχονται να εργαστούν στη Βουλγαρία'', είπε.

    Πρόσθεσε πως η Συμφωνία είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός με πρακτικές διαστάσεις για τους εργαζομένους των δύο χωρών ενώ δημιουργεί τις συνθήκες για τη δημιουργία καλύτερης αγοράς εργασίας και της απελευθέρωσής της, που είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

    [09] Πρόεδρος Βουλής - Αντιδήμαρχος Λευκωσίας - ΥΠΕΞ Βουλγαρίας

    Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ιβάιλο Γκεόργιεφ Κάλφιν συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και με την Αντιδήμαρχο Λύα Τσεριώτου.

    Μετά τις συναντήσεις δεν έγιναν δηλώσεις.

    [10] Βουλή - Σύσκεψη κομμάτων - Αναστασιάδης - Επιτροπές

    Με συναινετικές διαδικασίες, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ολοκληρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, κατά την οποία συμφωνήθηκε η σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και ο καταμερισμός των προεδριών τους στα κόμματα της Βουλής.

    ''Εχουμε καταλήξει μέσα από τη συναίνεση'', είπε ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ''σε ομόφωνες αποφάσεις και από την περασμένη εβδομάδα είχα δηλώσει ότι, με βάση την πρόταση συναίνεσης που είχαμε καταθέσει, είχε επέλθει και συμφωνία, τουλάχιστον ως προς τις προεδρίες και λοιπά''.

    Ερωτηθείς για το πώς έχουν κατανεμηθεί οι προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στα διάφορα κόμματα της Βουλής, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως κατέληξαν σε συμφωνία με συναινετικές διαδικασίες και ότι ανατίθενται επτά προεδρίες στο ΑΚΕΛ, έξι στον ΔΗΣΥ, τέσσερεις στο ΔΗΚΟ, μία στο ΚΣ ΕΔΕΚ και μία στο Ευρωπαϊκό Κόμμα.

    [11] Βουλή - Κλεάνθους - Επιτροπές - Ανασχηματισμός

    Μείωση του αριθμού των μελών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αποφασίσθηκε στη χθεσινή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις του στη Βουλή, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι με συναινετικές διαδικασίες ανατέθηκαν οι προεδρίες των Επιτροπών στα κόμματα και ορίσθηκαν οι Γραμματείς και ο Κοσμήτορας της Βουλής, ενώ συμφωνία επήλθε και στη συμμετοχή Βουλευτών όλων των κομμάτων στις Επιτροπές.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε ομοφωνία στη λήψη απόφασης για τον καταμερισμό των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τη σύνθεσή τους, ο κ. Κλεάνθους δήλωσε ότι ''σε ομοφωνία καταλήγει κανείς όταν υπάρχει συναίνεση και αυτήν τη φορά υπήρξε αυτό το κλίμα συναίνεσης, που είναι άκρως υποβοηθητικό και εδραιώνει μιαν παράδοση στη Βουλή των Αντιπροσώπων πολλών χρόνων''.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και εάν ''μπαίνουμε στην τελική ευθεία'' των διαβουλεύσεων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά πόσον έχουν δοθεί συγκεκριμένα ονόματα για τα Υπουργεία, ο κ. Κλεάνθους είπε πως ''σίγουρα υπάρχει το θέμα της διαβούλευσης, που δεν ολοκληρώθηκε''.

    ''Αν ολοκληρωνόταν και εξαρτιόταν μόνον από τον Πρόεδρο να αποφασίσει'', είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, τότε ''πολύ πιο σύντομα η απόφαση του Προέδρου θα ήταν δημόσια γνωστή''.

    ''Από τη στιγμή όμως'', δήλωσε ο κ. Κλεάνθους, ''που υπάρχει απόλυτος σεβασμός του Πρόεδρου να διαβουλευθεί με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αυτό προκαλεί και μία μικρή σχετική καθυστέρηση''.

    [12] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    Η κυβέρνηση έχει όλη την καλή θέληση και την πολιτική βούληση για διεξαγωγή ερευνών εκεί και όπου χρειάζεται, για να δοθεί τέρμα στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και των δυο πλευρών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, με την καλύτερη δυνατή θέληση και οι δυο πλευρές για να υπάρξει διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αφορούν τους αγνοούμενους και στις δυο πλευρές».

    Πρόσθεσε ότι «για μας, όπως είπαμε πολλές φορές, είναι μια καθαρά ανθρωπιστική υπόθεση» το θέμα των αγνοουμένων.

    Σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις που έγιναν από την τ/κ πλευρά ότι έχουν βρεθεί οστά τεσσάρων Τουρκοκύπριων σε περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου όπου διεξάγονται εκσκαφές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι θέμα να αμφισβητήσουμε ή να συζητήσουμε εάν είναι τεσσάρων ή όχι, γιατί αυτό θα βρεθεί από το DNA, την ανάλυση δηλαδή που θα γίνει».

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «εμείς προσπαθούμε να μην μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση λεπτομερειών, έχουμε όμως όλη την καλή διάθεση και την πολιτική βούληση να διεξάγουμε όλες τις έρευνες που απαιτούνται, όπου χρειάζεται και όποτε χρειάζεται, για να δοθεί επιτέλους τέρμα σε μια ουσιαστικά ανθρώπινη τραγωδία που ταλαιπωρεί οικογένειες».

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «από τη στιγμή που γίνεται μια εργασία, που έχει μείνει έξω από την πολιτική σφαίρα ή αν θέλετε από τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, θεωρούμε ως το πλέον σημαντικό να ενθαρρύνουμε και να δώσουμε όλη την παροχή υπηρεσιών και τις διευκολύνσεις στη διερεύνηση, παρά να μπαίνουμε στη συζήτηση πτυχών που δεν βοηθούν ή που μπορεί να δημιουργούν κατά καιρούς και παρεξηγήσεις».

    Σε παρατήρηση ότι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δίνουν κάποια ελπίδα σε συγγενείς των αγνοουμένων ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «για αυτό και εμείς λέμε ότι, δεδομένου ότι υπάρχει μια κοινή επιτροπή με εκπροσώπους των δυο κοινοτήτων αλλά και ένα τρίτο μέλος το οποίο είναι κοινά αποδεκτό από όλους, πρέπει η όλη διαχείριση αυτής της υπόθεσης να γίνεται στα πλαίσια αυτής της επιτροπής και ίσως και μακριά και από τη δημοσιότητα».

    [13] Εκπρόσωπος - Ευρωκοινοβούλιο - Τ/Κ

    Οι επαφές της κυβέρνησης με το Ευρωκοινοβούλιο «γίνονται επίσημα και οι θέσεις της κατατίθενται με το σωστό τρόπο και τη σωστή διαδικασία» δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, ερωτηθείς για την εκτίμηση της ομάδας επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με τους Τ/Κ περί ''απομόνωσης'' της τ/κ κοινότητας.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση έχει αντιδράσει στις δηλώσεις από μέρους μελών της ομάδας επαφής, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η κυβέρνηση έχει αντιδράσει με χθεσινές (προχθεσινές) μου δηλώσεις όσον αφορά τουλάχιστο τη δημόσια πτυχή και όσον αφορά την ουσία του θέματος η κυβέρνηση έχει διαβιβάσει και θα διαβιβάσει και πάρα πέρα όταν χρειάζεται τις δικές της θέσεις και σε αυτή την ομάδα αλλά και ευρύτερα σε άλλες ομάδες που δημιουργούνται».

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος «η κυβέρνηση έχει επικοινωνία με την ομάδα επαφής και δεν επικοινωνούμε είτε με το Ευρωκοινοβούλιο είτε με τις ομάδες που δημιουργούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, είτε για το θέμα αυτό είτε για άλλα θέματα, μέσω δηλώσεων ή δια μέσω του Τύπου».

    [14] Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ

    Καθώς το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι τεταμένο και υπάρχουν φόβοι για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, απέρριψε όλες τις επικρίσεις ότι η κυβέρνησή του έχει επιβραδύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και υπογράμμισε πως ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ δεν είναι ''μια παροδική επιθυμία''

    ''Η επιθυμία της κυβέρνησής μου για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί σταθερή δέσμευση. Δεν πρόκειται για παροδικό στόχο ή εποχιακή στρατηγική,'' είπε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Η Τουρκία σταδιακά προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό της στόχο και ξεπέρασε τα πιο κρίσιμα στάδια στην ''πορεία 42 ετών για την ΕΕ'' είπε ο κ. Ερντογάν.

    ''Είχαμε πρόοδο ως προς την επίτευξη του στόχου της διαδικασίας ελέγχου από την ΕΕ. Ολοκληρώθηκε ο αναλυτικός έλεγχος σε 18 κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και έγινε εισαγωγικός έλεγχος σε άλλα 22 κεφάλαια. Τώρα έχουμε ένα νέο στόχο. Ελπίζουμε η ΕΕ να ξεκινήσει τις ουσιαστικές συνομιλίες τη 12η Ιουνίου'', είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Οσον αφορά στο κρίσιμο θέμα της οικονομίας ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει στόχο να μπορέσει η τουρκική οικονομία να αυξάνεται κατά 6.5% ετησίως στα έτη από 2007 έως 2013, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για περίπου 620.000 άτομα και να αυξηθεί το κατά κεφαλή εισόδημα.

    [15] Αντώναρος - Επίσκεψη Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη

    Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς χθες ποιο θα είναι το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιούλ, το ερχόμενο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι «οι πολιτικές επαφές ανάμεσα σε εκπροσώπους χωρών είναι κάτι το σύνηθες και δεν παράγουν πάντα τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που αναμένουν συνήθως οι δημοσιογράφοι».

    Ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι διμερώς συζητούνται πολλά θέματα - τουριστικά, οικονομικά, εμπορικά - σε ορισμένα από τα οποία οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνίες ενώ σε άλλα υπάρχουν εκκρεμότητες.

    «Εμείς θέλουμε την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τη γείτονα χώρα και γι' αυτό τον λόγο συζητούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας μας με τους Τούρκους ομολόγους τους», είπε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας.

    Κληθείς να σχολιάσει τη μετάθεση για άλλη ημερομηνία τουρκικής αεροναυτικής άσκησης, είπε ότι «μερικές βασικές δραστηριότητες της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης μετατέθηκαν για την επόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα».

    [16] Yπουργείο Οικονομικών - Σύνοδος Υπουργών Οικονομικών - ECOFIN

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναχώρησε χθες για το Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

    Στη σύνοδο του ECOFIN θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση της ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στους Υπουργούς Οικονομικών τις εκθέσεις σύγκλισης για τη Σλοβενία και τη Λιθουανία, (κράτη μέλη με παρέκκλιση), σχετικά με την πρόοδο που έχουν επιτελέσει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για ένταξη στην ευρωζώνη.

    Οι Υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επίσης τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ με σκοπό να καταλήξουν σε ένα τελικό έγγραφο.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ έχει ετοιμάσει έγγραφο με σειρά προτάσεων που αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαδικασιών του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τις φορολογικές αρχές και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων του ΦΠΑ.

    [17] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόσκοποι Δημοκρατίας

    Το έργο που επιτελεί ο προσκοπισμός στην Κύπρο εξήρε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος απένειμε σε 191 ανιχνευτές, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τον τίτλο των Προσκόπων Δημοκρατίας, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση στον προσκοπισμό.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το πρόγραμμα για τους Προσκόπους της Δημοκρατίας συμβάλλει στη δημιουργία κοινωνικά ωφέλιμων και δημιουργικών πολιτών, οι οποίοι με ανιδιοτέλεια προσφέρουν και στηρίζουν τους συνανθρώπους τους.

    «Με πίστη και αφοσίωση στην πατρίδα και το Θεό δείχνουν το δρόμο για όλους εμάς και κυρίως για τους νέους, μακριά από ψυχοφθόρες συναναστροφές και επικίνδυνα μονοπάτια», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο προσκοπισμός στην Κύπρο βρίσκεται σε καλά χέρια και αποτελεί ένα ξεχωριστό παιδαγωγικό εξωσχολικό σύστημα με συγκεκριμένο κώδικα αξιών, ενώ με την πάροδο του χρόνου έχει διαμορφώσει ένα καλά επιλεγμένο και επιτυχημένο πρόγραμμα δοκιμασίας και δράσης για σωστή αξιολόγηση των υποψηφίων για τον τίτλο ''Πρόσκοποι Δημοκρατίας''.

    «Σας βεβαιώ ότι υπογράφοντας 191 πιστοποιητικά ήταν πιο δύσκολο από την υπογραφή των νέων Υπουργών που θα διορίσω στην κυβέρνηση», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Απηύθυνε επίσης δημόσιο έπαινο στο Σώμα Προσκόπων και συνεχάρη θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και τους βαθμοφόρους του για το εξαίρετο τους έργο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά θα συνεχίσουν να είναι αρωγοί στους σχεδιασμούς του Σώματος.

    [18] 31η Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Λήξη

    Η Διεθνής Εκθεση Κύπρου, το μεγαλύτερο εκθεσιακό και εμπορικό γεγονός στην Κύπρο, φιλοξένησε κατά τη διάρκεια της λειγουργίας της από 26 Μαϊου μέχρι 4 Ιουνίου, 300 Κύπριους βιομήχανους καθώς επίσης και αντιπροσώπους 1600 εταιρειών από όλο τον κόσμο, καλύπτοντας 40.000 τετρ. μέτρα εκθεσιακού χώρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 120.000, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών.

    Ιδιαίτερης εκτίμησης έτυχε φέτος η εθελοντική προσφορά του Σώματος Ναυτοπροσκόπων Κυρήνειας, οι οποίοι καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης βοηθούσαν συνανθρώπους μας που είχαν κινητικά προβλήματα.

    Η 32η Διεθνής Εκθεση Κύπρου θα οργανωθεί αρχές Μαϊου 2007.

    [19] Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της αγοράς για το μήνα Ιούνιο, λόγω των συνεχών πιέσεων που δέχονται οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,75% και έκλεισε στις 2.439,77 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,6 εκατομμύρια λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 34,9% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών.

    Πτώση σε ποσοστό 2,77% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 828,88 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 June 2006 - 14:23:09 UTC