Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανασχηματισμός
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Τουρκία
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Κροατίας -Διαπιστευτήρια
  • [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπατη Αρμοστής Κένυας - Διαπιστευτήρια
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρεσβευτής Κολομβίας - Διαπιστευτήρια
  • [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρεσβευτής Αλβανίας - Διαπιστευτήρια
  • [07] Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Κοινό ανακοινωθέν
  • [08] Κλεάνθους - Ιζτζάν - Αγκολεμλί - Οδόφραγμα Λιμνίτη
  • [09] ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο
  • [10] Ουάσιγκτον - ΠΣΕΚΑ - Συνέδριο
  • [11] Γερμανικό ΥΠΕΞ - Συνάντηση Ταλάτ-Στάινμαϊερ - Επιβεβαίωση
  • [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο
  • [13] Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Κροατίας
  • [14] Μητροπολίτης Κιτίου - Πρόεδρος Βουλής - Αρχιεπισκοπικές
  • [15] Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα
  • [16] Υπουργείο Οικονομικών - ΕΤΕπ - Ετήσια Γενική Συνέλευση
  • [17] Διοικητής ΚΤ - Κυπριακή οικονομία - Ευρωζώνη
  • [18] Διοικητής ΚΤ - Δηλώσεις Σογιέρ - Ευρωζώνη - Διεθνείς τράπεζες
  • [19] Αθήνα - Θράσου - Λιάπης - Κεφαλογιάννης Συνάντηση
  • [20] Κυπριακές Αερογραμμές - Σαουδαραβικές Αερογραμμές - Συμφωνία
  • [21] ΓΔ Υπουργείου Συγκοινωνιών - EMAC - Βρυξέλλες - Συνάντηση
  • [22] Χρηματιστήριο - Νέες σημαντικές ζημιές ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 08/06/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανασχηματισμός

    Καμμία εμπλοκή δεν υπάρχει στο θέμα του αναμενόμενου για σήμερα ανασχηματισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς εάν τα κόμματα προκαλούν νέα εμπλοκή στον ανασχηματισμό ή εάν ο ίδιος είναι σίγουρος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Καμμία εμπλοκή. Αύριο (σήμερα) θα μάθετε''.

    Εξάλλου, το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης τέθηκε σε συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε πως έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα συμφωνίας ή όχι, καθώς η τελική απόφαση εναπόκειται στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [02] Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Τουρκία

    Οι θέσεις της Κύπρου στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η κοινή θέση που θα εκφράσει η ΕΕ στο Συμβούλιο Σύνδεσης στις 13 Ιουνίου δεν μπορεί να είναι ίδια με εκείνη που εκφράστηκε ένα χρόνο πριν, καθώς οι εξελίξεις το χρόνο που πέρασε διαφοροποιούν το κείμενο της κοινής θέσης.

    ''Η Τουρκία ανέλαβε δεσμεύσεις. Είναι σημαντικό το κείμενο της κοινής θέσης να αντικατοπτρίζει όλα όσα έχουν συμβεί. Οι αναφορές για το Κυπριακό πρέπει να αλλάξουν αφού εν τω μεταξύ υπήρξε η συνάντηση του Παρισιού, η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, και η πρόσκληση προς τους Τούρκους να δεχθούν τις επιτροπές σε τεχνικό επίπεδο'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Κροατίας -Διαπιστευτήρια

    Η Δημοκρατία της Κροατίας παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τη διαδικασία για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα από μια κοινή συμφωνία και προς ικανοποίηση και των δύο πλευρών, δήλωσε ο νέος Πρεσβευτής της Κροατίας στη Λευκωσία, με έδρα τη Ρώμη, Τόμισλαφ Βιντόσεβιτς, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σταθερή προσήλωση της Κύπρου στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια και αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η πολιτική της Τουρκίας για απόσχιση και δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο συνεχίζεται.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής και ομόσπονδης και θα εργαστεί εποικοδομητικά προς το σκοπό αυτό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ.

    [04] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπατη Αρμοστής Κένυας - Διαπιστευτήρια

    Η Κένυα υποστηρίζει πλήρως την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των Ελληνοκυπρίων για την επίτευξη μιας ειρηνικής και μόνιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε η νέα Υπατη Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, Ann Belinda Nyikuli.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αν δεν υπάρξει μια προσεκτική προετοιμασία, οποιεσδήποτε συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο και κατάρρευση των συνομιλιών, μέσα σε εβδομάδες.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Nyikuli αναφέρθηκε στις εγκάρδιες σχέσεις που συνδέουν τη χώρα της με την Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις αυτές είχαν εδραιωθεί από τον Mzee Jomo Kenyatta και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρεσβευτής Κολομβίας - Διαπιστευτήρια

    Την ειλικρινή επιθυμία του λαού και της Κυβέρνησης της Κολομβίας για μια σύντομη και ικανοποιητική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού, εξέφρασε ο νέος Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Dr. Luis Camilo Osorio, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, επιδίδοντας κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του.

    Μετέφερε ακόμη ''τη διάθεση της Εθνικής Κυβέρνησης της Κολομβίας να ενισχύσει τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, προωθώντας πρωτοβουλίες για υψηλής σημασίας συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της δικαιοσύνης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, προς όφελος των δυο χωρών και της διεθνούς κοινότητας''.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι στις 28 Φεβρουαρίου 2006, σημειώνοντας πως ''είναι μια εξέλιξη που ελπίζω θα δώσει μια νέα ώθηση για προετοιμασία του εδάφους για ένα νέο γύρο ουσιαστικών δικοινοτικών διαπραγματεύσεων''.

    [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρεσβευτής Αλβανίας - Διαπιστευτήρια

    Η Κυβέρνηση της Αλβανίας καλωσορίζει και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξεύρεση μιας τελικής λύσης για επανένωση της Κύπρου, όπου θα αντανακλάται η πλήρης βούληση των ενδιαφερομένων μερών, δήλωσε ο νέος Πρεσβευτής της Αλβανίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Δρ Βιλι Σεφκί Μιναρόλλι.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μιναρόλλι εξέφρασε την πεποίθηση «ότι τα μέρη θα εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία και θα συνεργαστούν σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα, στοχεύοντας στην επίτευξη μιας τελικής και μόνιμης λύσης.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως «εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την υποστήριξη και βοήθεια των φίλων μας και η Κυβέρνηση μου, επομένως, θα εκτιμήσει βαθύτατα την υποστήριξη και την κατανόηση της Αλβανίας στο πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης, για αποτροπή των όποιων προσπαθειών εκ μέρους της Τουρκίας να αναβαθμίσει την παράνομη αποσχιστική οντότητά της και για να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις της Ισλαμικής Διάσκεψης θα συνάδουν με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα Ψηφίσματα του, ιδιαίτερα τα Ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    [07] Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Κοινό ανακοινωθέν

    Τα ελληνοκυπριακά και τα τουρκοκυπριακά κόμματα που συμμετέχουν στις δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, που διοργανώνονται από τη σλοβακική πρεσβεία στη Λευκωσία, αντάλλαξαν απόψεις για το ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο, ύστερα από εισήγηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου.

    Αυτό αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση των κομμάτων, στο οποίο σημειώνεται πως οι συμμετέχοντες τόνισαν τη διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού και του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων.

    [08] Κλεάνθους - Ιζτζάν - Αγκολεμλί - Οδόφραγμα Λιμνίτη

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι το κόμμα του έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη και του παλιού δρόμου που περνά μέσω της κατεχόμενης περιοχής του Πυροϊου.

    Ερωτηθείς, μετά το πέρας της συνάντησης των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, για την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη, είπε πως ''είναι γνωστή η θετική προσέγγιση και η πολιτική της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου''.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση του κ. Ταλάτ ότι ''αν δεν έχει τίποτα για αντάλλαγμα, δεν θα ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη''.

    Ανέφερε ότι τόσο το κόμμα του όσο και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα επανειλημμένα υποστήριξαν ότι περισσότερα οδοφράγματα πρέπει να ανοίξουν.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Xουσεϊν Αγκολεμλί ανέφερε πως το κόμμα του υποστηρίζει την αφαίρεση όλων των σημείων ελέγχου και ιδιαίτερα τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη.

    ''Θέλουμε να δούμε την κατάρριψη της τεχνητής γέφυρας και ταυτόχρονα την αφαίρεση του τείχους'', είπε ο κ. Αγκολεμλί, προσθέτοντας πως ''σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε την αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας''.

    [09] ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο

    Την ανάγκη καθορισμού μιας ''πανεθνικής στρατηγικής'' μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, των αρχηγών των κομμάτων, σε συνεργασία με την Ελλάδα για το Κυπριακό, υπό το φως των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλά και την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, υπέδειξε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας από το βήμα του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους, τα όσα συμβαίνουν στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην ευρωπαϊκή της πορεία η Τουρκία δεν μπορεί εξίσου να οδηγούν σε δηλώσεις που κανένας δεν αντιλαμβάνεται παρά τη σύγχυση στα μυαλά των κυβερνώντων και πρόσθεσε: ''Χρειάζεται επομένως μια πανεθνική νέα στρατηγική για να δούμε πώς ξεπερνούμε τα αδιέξοδα''.

    Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''αυτή η νέα εθνική στρατηγική δεν χαράζεται μεταξύ του κ. Τάσου Τζιωνή και του όποιου κυρίου άλλου'', σημειώνοντας ότι ''χαράζεται μέσα και κάτω από τη συλλογική ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων, σε μια νέα σύσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας αρχηγών των κομμάτων, Πρωθυπουργού της Ελλάδας και Υπουργού Εξωτερικών''.

    ''Εκείνο που σήμερα προέχει, γιατί το 'ναι' και το 'όχι' αποτελεί παρελθόν, γιατί το όποιο σχέδιο φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν, εκείνο που προέχει είναι επιτέλους να χαράξουμε μια νέα εθνική στρατηγική, και αυτή η νέα εθνική στρατηγική δεν χαράζεται μεταξύ του κ. Τάσου Τζιωνή και του όπου κυρίου άλλου'', συνέχισε.

    [10] Ουάσιγκτον - ΠΣΕΚΑ - Συνέδριο

    Αντιπρόσωποι μεγάλων οργανώσεων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ευρώπη και τη Νότιο Αφρική συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για τη 17η Ετήσια Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και του Ηνωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου, για την Κύπρο, που ξεκίνησε χθες με συζήτηση για θέματα στρατηγικής και τακτικής της Ομογένειας, ενόψει των διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα για την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό.

    «Είναι σημαντικό που η συνδιάσκεψη λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή όπου οι ΗΠΑ προωθούν ένα σχέδιο του οποίου οι αρχές δεν συμβαδίζουν με τις δικές μας», είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, διαβεβαιώνοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρις ότου όλοι οι Κύπριοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

    «Ερχόμαστε στην Ουάσιγκτον για 32 συναπτά έτη και θα συνεχίσουμε μέχρις ότου βρεθεί στην Κύπρο η κατάλληλη διευθέτηση του προβλήματος», είπε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς.

    Ο Δημοκρατικός βουλευτής Νέας Ιερσέης, Φρανκ Παλόν, τόνισε ότι θα πρέπει να αποτραπούν τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία επιχειρεί να εγκαθιδρύσει απευθείας εμπορικές σχέσεις με το καθεστώς των κατεχομένων. Ο κ. Παλόν ενημέρωσε τους συνέδρους για το νομοσχέδιο που προωθεί στο Κογκρέσο και το οποίο μεταξύ άλλων θα επιτρέπει σε Αμερικανούς κυπριακής καταγωγής, των οποίων οι περιουσίες έχουν καταπατηθεί στα κατεχόμενα, να προχωρούν σε δικαστικές αγωγές εναντίον της Τουρκίας.

    «Η πρότασή μας κερδίζει έδαφος και υποστήριξη», ανέφερε ο Δημοκρατικός βουλευτής.

    Ευχαριστίες προς τον κ. Παλόν για τους αγώνες τους για την Κύπρο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απηύθυνε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, που παρέθεσε χθες βράδυ στην κατοικία του δεξίωση προς τιμή των αντιπροσώπων. Μεταξύ των παρευρισκομένων, οι Ελληνες βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης και Γρηγόρης Νιώτης, ο βουλευτής Φρανκ Παλόν, ο διευθυντής του τμήματος Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντάγκλας Σίλλιμαν, εκπρόσωποι μεγάλων ομογενειακών οργανισμών κ.α.

    [11] Γερμανικό ΥΠΕΞ - Συνάντηση Ταλάτ-Στάινμαϊερ - Επιβεβαίωση

    Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε χθες την πληροφορία ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στο Βερολίνο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυπριακή πλευρά εξέφρασε ήδη, με σχετικά διαβήματα τόσο στη γερμανική πρωτεύουσα όσο και στη Λευκωσία, τη ''δυσφορία'' της για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, χωρίς ωστόσο να την θεωρεί ''αποτρέψιμη''.

    Η γερμανική πλευρά, σύμφωνα με καθ' ύλην αρμόδια διπλωματική πηγή, απορρίπτει οιανδήποτε λογική διπλωματικής αναγνώρισης του καθεστώτος στα κατεχόμενα και εντάσσει τη συνάντηση Στάινμαϊερ-Ταλάτ στο πλαίσιο των προσπαθειών της να βοηθήσει στο ξεπέρασμα του αδιεξόδου στο Κυπριακό, θεωρώντας αυτήν την ''επίσημη επαφή'' αναγκαία για μία συνολική αξιολόγηση των θέσεων και απόψεων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

    Σαφές είναι ότι η συνάντηση Στάινμαϊερ-Ταλάτ δεν αποτελεί ούτε ''πρεμιέρα'' ούτε σπάσιμο κάποιου διπλωματικού ''ταμπού'', δεδομένου ότι έχει προϋπάρξει ακριβώς στο ίδιο επίπεδο, τον Φεβρουάριο του 2000, η συνάντηση του ''πράσινου'' τότε Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ με τον τέως Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Αμβούργο.

    [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου που βρίσκεται για επίσκεψη στην Κύπρο, με επικεφαλής τον Ευγένιο Ρωσσίδη.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [13] Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Κροατίας

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τον νέο Πρεσβευτή της Κροατίας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, Tomislav Vidosevic.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Πρεσβευτή της Κροατίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα ενώ συζητήθηκε επίσης, το θέμα των φιλικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κροατίας και επισημάνθηκε εκατέρωθεν η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του κοινοβουλευτικού.

    Ο κ. Vidosevic αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ενταξιακή πορεία της χώρας του προς την ΕΕ και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη βοήθεια και στήριξη που παρέχει η Κύπρος στην Κροατία προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε επίσης με τον αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Anthony Smith.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [14] Μητροπολίτης Κιτίου - Πρόεδρος Βουλής - Αρχιεπισκοπικές

    Την απόφαση της Μητρόπολης Κιτίου να αναγείρει με τη συμβολή της Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού Λάρνακας ανδριάντα του αειμνήστου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρίου Πέτρου, ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά τη συνάντηση του με τον κ. Χριστόφια συζήτησαν και για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, ο Μητροπολίτης Κιτίου είπε πως ο Πρόεδρος της Βουλής τον ρώτησε εάν θα γίνουν εκλογές ''και του είπα ότι ο Θεός γνωρίζει''.

    ''Εμείς προσπαθούμε πάντως να κάνουμε τις εκλογές μέσα στα πλαίσια της 24ης Σεπτεμβρίου. Ακούω βέβαια ότι υπάρχουν κάποια κωλύματα από πλευράς της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γούλας Φράγκου'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν στη σημερινή Ιερά Σύνοδο θα συζητηθεί το θέμα των εκλογικών καταλόγων, ο Μητροπολίτης είπε πως αυτό είναι μάλλον λυμένο, διότι όλοι ασπάζονται τη γνώμη του Μητροπολίτη Κιτίου.

    [15] Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα

    Ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος θα χοροστατήσει το ερχόμενο Σάββατο κατά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στην κατεχόμενη Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, την Κυριακή της Πεντηκοστής και εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος θα προστεί του Ορθρου και της Θείας Λειοτυργίας στην ίδια Ιερά Μονή και στη συνέχεια θα τελέσει τον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Πνεύματος.

    Τόσο κατά την ακολουθία του Εσπερινού όσο και κατά τη Θεία Λειτουργία θα συμπαρίστανται και άλλοι δυο εκ των Πατέρων της Μονής, οι Ιερομόναχοι Γαβριήλ και Διονύσιος.

    [16] Υπουργείο Οικονομικών - ΕΤΕπ - Ετήσια Γενική Συνέλευση

    Ο Υπουργός Οικονομικών υπό την ιδιότητά του ως Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την Κύπρο έλαβε μέρος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 7 Ιουνίου του 2006.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΕΤΕπ, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Philippe Maystadt οι δραστηριότητες της Τράπεζας κατά το 2005. Κατά το 2005, αναφέρει η ανακοίνωση, η ΕΤΕπ υπέγραψε χρηματοδοτικές συμβάσεις ύψους 47,4 δισ. ευρώ (έναντι 43,2 δισ. ευρώ το 2004) από τα οποία 5,8 δισ. ευρώ για τις 10 νέες χώρες μέλη και 2,2 δισ. ευρώ για τις Μεσογειακές χώρες και 3,9 δισ. ευρώ για τις υπόλοιπες χώρες-εταίρους εκτός Ε.Ε.

    Η Κύπρος το 2005 υπέγραψε δύο Συμφωνίες Δανείου ύψους 170 εκ. ευρώ και εκταμίευσε 115 εκ. ευρώ.

    [17] Διοικητής ΚΤ - Κυπριακή οικονομία - Ευρωζώνη

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημόσια οικονομικά έκρουσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ριζικός εκσυγχρονισμός, διαρθρωτικές τομές και θεμελιακές αλλαγές στην κυπριακή οικονομία.

    Ταυτόχρονα ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πορεία για ένταξη στη ζώνη του ευρώ την 1ην Ιανουαρίου 2008 ''δεν είναι μόνο χωρίς επιστροφή αλλά και χωρίς αναβολή'' και ότι ''έχουμε τα εφόδια και διαθέτουμε τα προσόντα για να κερδίσουμε το στοίχημα του μέλλοντος, αρκεί να το θελήσουμε'', ενώ κάλεσε τις τράπεζες να παύσουν να αποτελούν κληρονομικά φέουδα προνομιούχων και κλειστά κυκλώματα για νομή και ασύδοτη εκμετάλλευση από μέρους αετονύχηδων.

    ''Κρούω για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημόσια οικονομικά. Οι θεαματικές καλυτερεύσεις τους των δύο τελευταίων χρόνων είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα συγκυριακών παραγόντων και επιφανειακών και πρόσκαιρων ευνοϊκών συνθηκών και συνεπώς δεν εμπνέουν αίσθημα βεβαιότητας, ασφάλειας και μονιμότητας γιατί δεν είναι απόρροια θεμελιακών αναδομήσεων και διαρθρωτικών ανακατατάξεων'', είπε ο κ. Χριστοδούλου σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία παρουσίασε την ετήσια έκθεση για το 2005 της ΚΤ.

    Ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι ''χρειάζεται, αναμφίβολα, ριζικός εκσυγχρονισμός, απαιτείται αναδιάρθρωση δομών, αναθεμελίωση μεθόδων, αναδιάταξη προτεραιοτήτων αλλά και μια νέα κουλτούρα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις προκλήσεις, με τις οποίες, αναπόδραστα, θα συναπαντηθούμε στο εγγύς μέλλον''.

    Εξέφρασε τόσο την ανάγκη ''αναπτυξιακού εκσυγχρονισμού, να συνειδητοποιηθεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε φθάσει σε αναπτυξιακά αδιέξοδα'', όσο και την ανάγκη ''ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας'', δεδομένου, όπως είπε, ότι ''έχει υποστεί κόπωση μετάλλου και ο τουρισμός, αλλά και έχει ξεπεραστεί το μοντέλο των υπηρεσιών και υπάρχουν οι προκλήσεις για ανανέωση του''.

    Χαρακτήρισε καθοριστικό έτος για την ένταξή της Κύπρου στην Ευρωζώνη το 2006, αφού, όπως είπε, ''από τα αποτελέσματά του, δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, θα κριθεί, βασικά, η εκπλήρωση των κριτηρίων για την υιοθέτηση του ευρώ ως του εθνικού μας νομίσματος την 1ην Ιανουαρίου 2008''.

    Επίσης ο κ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε λανθασμένες ''οποιεσδήποτε επιφυλάξεις ή αντιθέσεις για την ένταξή μας την 1ην Ιανουαρίου, 2008'', καθώς και εισηγήσεις προς αναβολή για το 2009, με το αιτιολογικό ότι έτσι θα δημιουργηθεί δυνατότητα για περισσότερες και πιο γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές'.

    Ενδεχόμενη, συνέχισε, υιοθέτησή τους θα οδηγούσε σε χειροτέρευση των δημόσιων οικονομικών αφού, νομοτελειακά, θα διεύρυνε τα έξοδα χωρίς να αυξάνει τα έσοδα.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ακόμη ότι ''οι τράπεζές μας πρέπει να παύσουν να αποτελούν κληρονομικά φέουδα προνομιούχων και κλειστά κυκλώματα για νομή και ασύδοτη εκμετάλλευση από μέρους αετονύχηδων'', προσθέτοντας ότι ''πρέπει και θα επέλθουν οι αλλαγές για εκδημοκρατισμό στη σύνθεση και διαφάνεια στη λειτουργία τους''.

    ''Για λεπτομερειακή λογοδοσία και απολογισμό της διαχείρισης των κεφαλαίων των μετόχων και των καταθετών, τα οποία πρέπει να αντιληφθούν κάποιοι από τους διοικούντες τις τράπεζες ότι δεν είναι οικογενειακή κληρονομιά ή προσωπική περιουσία τους'', πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι ''η διοικητική και λειτουργική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος είναι ο τελευταίος από τους τρεις μέγιστους στόχους'' που έχει θέσει και θα εμμείνει μέχρι τέλους στην υλοποίησή του.

    [18] Διοικητής ΚΤ - Δηλώσεις Σογιέρ - Ευρωζώνη - Διεθνείς τράπεζες

    Η θέση του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ότι θέλουν να υιοθετήσουν το ευρώ το 2008 είναι υστερόβουλη, δήλωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Οι λόγοι, είπε, που η θέση του κ. Σογιέρ είναι υστερόβουλη είναι ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με τη διαρκή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ''πράγμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα πόσο δίκαιο είχαμε και τότε και τώρα όταν λέγαμε ότι υπάρχει νόμισμα αξιόπιστο και ισχυρότατο και αυτό είναι η κυπριακή λίρα'' και ότι θέλουν να εμφανιστούν ως ευρωπαϊστές.

    ''Η τ/κ πλευρά δεν βλέπει το θέμα οικονομικά αλλά καθαρά πολιτικά και σοβινιστικά. Εν γνώσει τους, αφού ξέρουν την επίσημη απάντηση, ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί επισήμως το ευρώ από κανένα κράτος εκτός αν είναι ενταγμένο στην ευρωζώνη, κάνουν αυτή την εισήγηση, την οποία ακόμα και αν την δεχόμασταν δεν θα γινόταν αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση'', πρόσθεσε.

    [19] Αθήνα - Θράσου - Λιάπης - Κεφαλογιάννης Συνάντηση

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας Μιχάλη Λιάπη και συζήτησαν θέματα της αρμοδιότητας τους, και ειδικότερα που αφορούν τη συνεργασία των δύο αρχών Πολιτικής Αεροπορίας.

    Μετά τη συνάντηση διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμόδιων αρχών, οι οποίες κατέληξαν σε Μνημόνιο Συνεργασίας. Το Μνημόνιο μονόγραψαν από κυπριακής πλευράς ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Μάκης Κωνσταντινίδης και από ελληνικής πλευράς ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών Δ. Σταμάτης.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη της θαλάσσιας λεωφόρου Αδριατικής - Ελλάδας - Κύπρου ανοίγει νέες μεγάλες προοπτικές στις ευρωπαϊκές θαλάσσιες μεταφορές και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο που μαζί με τη Μάλτα ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινοτικού στόλου.

    [20] Κυπριακές Αερογραμμές - Σαουδαραβικές Αερογραμμές - Συμφωνία

    Συμφωνία κοινού κωδικού έχουν συνάψει οι Κυπριακές Αερογραμμές με τις Σαουδαραβικές Αερογραμμές στα δρομολόγια Λάρνακα - Τζέντα και Λάρνακα - Ριάντ, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών μεταξύ Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας αλλά και όσων επιλέγουν να διακινηθούν με ενδιάμεσο σταθμό στους προορισμούς αυτούς.

    Η συμφωνία, που τίθεται σε ισχύ από τις 18 Ιουνίου 2006, δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη και προώθηση του δικτύου των Κυπριακών Αερογραμμών και γενικότερα της Κύπρου στην ευρύτερη σαουδαραβική αγορά. Η συμφωνία έρχεται επίσης να εφαρμοστεί σε μιαν περίοδο κατά την οποία ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού προσπαθεί να επανατοποθετήσει την Κύπρο στον τουριστικό χάρτη των χωρών του Αραβικού Κόλπου και η συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά αυτή την προσπάθεια.

    Η πτήση προς την Τζέντα και το Ριάντ θα εκτελείται από τις Κυπριακές Αερογραμμές δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Κυριακή, με αεροσκάφη Α320 και Α319.

    [21] ΓΔ Υπουργείου Συγκοινωνιών - EMAC - Βρυξέλλες - Συνάντηση

    Με στόχο μια νέα ώθηση και μια νέα αρχή στον περιφερειακό μηχανισμό EMAC πραγματοποιείται το διήμερο 12 και 13 Ιουνίου στις Βρυξέλλες συνάντηση, υπό την προεδρία της Κύπρου, των πέντε χωρών που συμμετέχουν στο EMAC (Κύπρος, Λίβανος, Αίγυπτος, Συρία και Ιορδανία) και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης είπε ότι στη συνάντηση, στην οποία η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Λεωνίδα Λεωνίδου, ''θα συζητηθούν θέματα για ενεργοποίηση του EMAC'' και ''θα ενημερώσουμε τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο EMAC για το ποσό που θα διαθέσει η ΕΕ γι' αυτό το σκοπό'' και το οποίο ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

    ''Σκοπός της συνάντησης είναι να καταλήξουν οι πέντε χώρες σε πρακτικά μέτρα συνεργασίας στον εναέριο χώρο για βελτίωση της ασφάλειας πτήσεων στην περιοχή'', είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, προσθέτοντας ότι η συνάντηση αποτελεί ''ουσιαστικά μια νέα ώθηση και μια νέα αρχή του EMAC''.

    [22] Χρηματιστήριο - Νέες σημαντικές ζημιές

    Οι νέες απώλειες που παρουσίασαν στη χθεσινή συνάντηση οι τραπεζικοί τίτλοι, διατήρησαν το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τις τελευταίες πέντε συναντήσεις. Με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να καταγράφει σημαντική πτώση 10 σεντ και να κλείνει στις 3,75 λίρες, και τις μετοχές της Λαϊκής και της Ελληνικής Τράπεζας να υποχωρούν στις 2,38 λίρες και στα 99 σεντ, αντίστοιχα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέες σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 2,24%, κλείνοντας στις 2.385,01 μονάδες. Στα 3,5 εκατομμύρια λίρες διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 31,8% του ημερήσιου τζίρου.

    Σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,27% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 810,04 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 8 June 2006 - 14:23:08 UTC