Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - Κεφάλαια - Κύπρος
  • [02] Τουρκία - Μπακογιάννη - Οικουμενικό Πατριαρχείο - Επίσκεψη
  • [03] Εκπρόσωπος - Ανασχηματισμός - Γυναίκες
  • [04] Υπουργείο Δικαιοσύνης - Σοφοκλέους - Θεοδώρου - Τελετή παράδοσης
  • [05] ΕΕ - Καθαρές θάλασσες - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος
  • [06] Στατιστικές Εξωτερικού Εμπορίου - Μάρτιος 2006
  • [07] ΕΕ - Ευρωβουλή - Πτήσεις CIA - Τριανταφυλλίδης
  • [08] Υπουργός Οικονομικών - ΕΒΕ Πάφου - Κυπριακή οικονομία
  • [09] Κινέζικη αντιπροσωπεία - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [10] Δήμαρχος Λευκωσίας - Πρόεδρος Αμερικανoελληνικού Ινστιτούτου
  • [11] Μονή Απ. Βαρνάβα - Κύπριοι Ιεράρχες - Θεία Λειτουργία
  • [12] Ιερά Σύνοδος - Ισολογισμοί - Ελεγχος
  • [13] Πρόεδρος Βουλής - Τάσος Κωστέας - Εκθεση Φωτογραφίας
  • [14] Υπουργός Παιδείας - Εκδήλωση - Εκδόσεις ''Πάργα''
  • [15] ΚΟΕ - Κύπριοι αθλητές - Υποτροφίες - Ολυμπιακοί Αγώνες 2008
  • [16] Χρηματιστήριο - Πρώτα κέρδη εντός Ιουνίου - Εβδομαδιαίες ζημιές 6,44% ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 10/06/2006

  • [01] ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - Κεφάλαια - Κύπρος

    Ανοικτό για συζήτηση στους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, παραπέμπεται το κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, το οποίο αναφέρεται στην Επιστήμη και την Ερευνα.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, δεν έδωσε την απαραίτητη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη συμφωνίας επί της κοινής θέσης των «25».

    Στην ολιγόλεπτη συζήτηση που έγινε για το θέμα, ο κ. Αιμιλίου παρουσιάζοντας τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι στο κείμενο της κοινής θέσης θα έπρεπε να υπάρχει ρητή αναφορά στο περιεχόμενο της αντιδήλωσης των «25», που έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, ως απάντηση στη μονομερή δήλωση της Αγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Αιμιλίου εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις της κυπριακής κυβέρνησης στον να ανοίγουν και να κλείνουν αυτόματα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Για τους δύο αυτούς λόγους, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου δεν έδωσε τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έγκριση της κοινής θέσης της ΕΕ. Κατόπιν τούτου το θέμα παραπέμπεται πλέον για συζήτηση τη Δευτέρα το πρωί στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

    Το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματισθεί η σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκία σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί στις 1600 το Σάββατο για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.

    [02] Τουρκία - Μπακογιάννη - Οικουμενικό Πατριαρχείο - Επίσκεψη

    Σε μια συμβολική κίνηση που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντόρα Μπακογιάννη είχε την Παρασκευή συνάντηση με τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας αμέσως μετά την άφιξή της στην Κωνσταντινούπολη από την Αθήνα. Σήμερα η ΥΠΕΞ της Ελλάδας θα κηρύξει την έναρξη του 4ου συνεδρίου ελληνικών και τουρκικών ΜΜΕ, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπτουλάχ Γκιουλ.

    Κατά την άφιξή της στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, η κ. Μπακογιάννη έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πιστεύει ότι η Τουρκία έχει θέση στην ΕΕ αλλά με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άσκηση των θρησκευτικών ελευθεριών και την υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    [03] Εκπρόσωπος - Ανασχηματισμός - Γυναίκες

    Ο απερχόμενος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε χθες ''αχρείαστη'' τη συζήτηση που γίνεται περί καθυστέρησης του ανασχηματισμού, σημειώνοντας ότι καμμία καθυστέρηση δεν υπήρξε.

    Κληθείς να τοποθετηθεί γύρω από το θέμα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η συζήτηση δεν εξυπηρετεί ούτε ακόμη και τους σκοπούς που πιθανόν εκείνοι που την προκαλούν να πιστεύουν ότι εξυπηρετούνται, εκφράζοντας την άποψη ότι ''ζημιώνουν όσοι αναφέρονται στο ζήτημα''.

    Επανέλαβε την τοποθέτηση του ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι απλή απόφαση, αλλά ''μια απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορά τη σύνθεση του ανώτατου εκτελεστικού οργάνου του κράτους και βεβαίως απαιτεί και περισυλλογή και σκέψη και διαβούλευση, στα πλαίσια πάντα μιας έντιμης και αγαστής συνεργασίας του Προέδρου με τα συνεργαζόμενα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, και αυτό έγινε''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε τοποθετηθεί επί του θέματος και ούτε είχε αποφασίσει από την ημέρα που, είτε κάποιοι δήλωναν ότι αναμένετο ανασχηματισμός είτε κάποιοι εξέφραζαν εικασίες, είτε μέσω των μέσων ενημέρωσης είτε δημόσια για ανασχηματισμό.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόλις, όπως είπε και ο κ. Ομήρου, την περασμένη Δευτέρα είχε ουσιαστικά ζητήσει και ενημερώσει τα συνεργαζόμενα κόμματα ότι θα κάνει ανασχηματισμό και κατά συνέπεια από τη Δευτέρα μέχρι την ανακοίνωση του ανασχηματισμού δεν πέρασε πολύς χρόνος'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σε παρατήρηση ότι η άποψη περί καθυστέρησης εκφράζεται από το ΔΗΚΟ, το οποίο μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες, είπε πως ''αυτή είναι η άποψη του κ. Κλεάνθους, δεν είναι η άποψη της κυβέρνησης''.

    Κληθείς να σχολιάσει τα ''τραύματα'' που άφησε ο ανασχηματισμός στα συγκυβερνώντα κόμματα, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Δεν έχω δει ούτε τραύματα ούτε τραυματίες''.

    Σε παρατήρηση ότι από τη νέα σύνθεση απουσιάζουν οι γυναίκες, παρά την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Παπαδόπουλου για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''δεν κατέστη, φαίνεται, δυνατόν στις διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας να περιληφθούν κάποιες γυναίκες''.

    Ωστόσο, ανέφερε πως ''αυτό δεν σημαίνει υποτίμηση του ρόλου της γυναίκας, είναι γνωστή η εκτίμηση της κυβέρνησης για τις δεξιότητες, τις ικανότητες αλλά και τη μεγάλη προσφορά και στην κοινωνία αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη των γυναικών''.

    Σε ερώτηση γιατί δεν διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέθεσε και πάλι καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι πρόκειται για διορισμό και όχι για απλή ανάθεση επιπλέον καθηκόντων.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος θεωρεί ότι αυτή η θέση περιττεύει, είπε πως κατά την άποψη του ο διορισμός του Χριστόδουλου Πασιαρδή, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα Υφυπουργού παρά των Προέδρω, δεν μπορεί να υποδηλοί ότι περιττεύει.

    ''Δεν λέω ότι είναι εύκολο να ασκεί κάποιος καθήκοντα σε δύο πόστα, όμως αυτό κατ' ουδένα λόγο δεν υποδηλοί υποτίμηση του θεσμού του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αλλά θα πρέπει να εκτιμηθεί και πρέπει να εκτιμηθεί από τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου'', είπε.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος έχει αποφασίσει ότι θα επαναδιεκδικήσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Οπως ο ίδιος δήλωσε, δεν τον απασχολεί αυτή τη στιγμή το ζήτημα των προεδρικών εκλογών. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που τίθενται μπροστά στην κυβέρνηση, με πρώτο την υλοποίηση στο 100% του προεκλογικού προγράμματος και του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και βεβαίως υπάρχει το εθνικό μας θέμα, στο οποίο επικεντρώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και όχι στο ζήτημα των προεδρικών εκλογών''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τον ανασχηματισμό ''ώδινεν όρος και έτεκεν μυν'', ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αντιπολίτευση αν θέλει να παίζει τον ρόλο της σωστά και εποικοδομητικά πρέπει να κρίνει το έργο της κυβέρνησης και όχι να κρίνει με τέτοιου είδους δηλώσεις εκ των προτέρων Υπουργούς, οι οποίοι δεν έχουν αναλάβει ακόμη επίσημα τα καθήκοντά τους.

    [04] Υπουργείο Δικαιοσύνης - Σοφοκλέους - Θεοδώρου - Τελετή παράδοσης

    Με αίσθημα ευθύνης για τη νέα πρόκληση που βρίσκεται ενώπιον του, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ο Σοφοκλής Σοφοκλέους.

    Ο κ. Σοφοκλέους ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του από τον απερχόμενο Υπουργό Δώρο Θεοδώρου σε τελετή παράδοσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώπιον των στελεχών του Υπουργείου και της ηγεσίας των Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό.

    Καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ο κ. Σοφοκλέους μπορεί να είναι νέος στην ηλικία, αλλά έχει να επιδείξει εξαιρετική δραστηριότητα και έργο τόσο ως πολιτικό πρόσωπο όσο και ως Δήμαρχος Λευκάρων. Είναι ένας νέος πολιτικός που, πέραν από τη δραστηριότητα, έχει να επιδείξει ένα άρτιο και στερεό πολιτικό λόγο, ένα ήθος, μία αξιοπρέπεια και μία αγωνιστικότητα, πρόσθεσε.

    [05] ΕΕ - Καθαρές θάλασσες - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος

    Οι καθαρότερες θάλασσες της Μεσογείου βρίσκονται στην Κύπρο και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η κατάταξη των κρατών μελών στην ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων το 2005

    Υποχρεωτικά Αυστηρά κριτήρια κριτήρια

    Κύπρος 100,0% 100,0% Ελλάδα 100,0% 98,1% Ισπανία 99,1% 92,4% Γερμανία 98,5% 91,2% Σουηδία 97,9% 80,6% Φιλανδία 97,0% 64,6% Ην. Βασίλειο 98,2% 83,7% Ολλανδία 100,0% 89,0% Πορτογαλία 97,6% 90,8% Ιρλανδία 95,9% 91,8% Βέλγιο 95,0% 17,5% Δανία 96,9% 90,8% Γαλλία 96,9% 79,2% Ιταλία 93,8% 91,9% Σλοβενία 94,7% 84,2% Εσθονία 99,1% 92,4% Λιθουανία 100,0% 53,3% Μάλτα 40,2% 33,3%

    [06] Στατιστικές Εξωτερικού Εμπορίου - Μάρτιος 2006

    Αύξηση σημείωσαν τόσο οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις αγαθών όσο και οι συνολικές εξαγωγές/αποστολές αγαθών τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2006, με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να ανέρχεται σε 600,9 εκ. λίρες τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2006 σε σύγκριση με 519,4 εκ. λίρες τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2005.

    Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας ''Στατιστικές Ενδοκοινοτικού Εμπορίου και Εμπορίου με Τρίτες Χώρες (Συνοπτικά Στοιχεία)'' για το Μάρτιο 2006, οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις αγαθών (συνολικές εισαγωγές από τρίτες χώρες και αφίξεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ) για τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2006 ήταν 767,5 εκ. λίρες σε σύγκριση με 666,6 εκ. λίρες τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2005.

    Οι συνολικές εξαγωγές/αποστολές αγαθών (συνολικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες και αποστολές σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ) τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2006 ήταν 166,5 εκ. λίρες σε σύγκριση με 147,2 εκ. λίρες κατά τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2005.

    [07] ΕΕ - Ευρωβουλή - Πτήσεις CIA - Τριανταφυλλίδης

    Το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικαλείται ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ζητώντας από το Συμβούλιο Υπουργών και την Κομισιόν να λάβουν μέτρα εναντίον των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επέτρεψαν τις παράνομες πτήσεις της CIA και τη μεταφορά κρατουμένων.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ σημειώνει ότι ''η έκθεση που παρουσίασε το Ελβετικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τις κρυφές κρατήσεις και τις παράνομες μεταφορές ανάμεσα σε Κράτη Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι πραγματικός καταπέλτης. Επί του προκειμένου, κατηγορεί πολλά Κράτη Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τα οποία μερικά τυχαίνουν να είναι και Κράτη Μέλη της Ενωσης για σφοδρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσδιορίζει δε 8 διαφορετικά παραπτώματα στα οποία έχουν υποπέσει αυτά τα Κράτη''.

    Στην ίδια έκθεση, ο εισηγητής κάνει λόγο για τις απέλπιδες προσπάθειες στις οποίες υπέπεσαν πολλά από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ για να συγκαλύψουν τη συμμετοχή τους σε αυτά τα γεγονότα.

    Τέλος, επισυνάπτεται λίστα στην έκθεση όπου φαίνεται ο ρόλος που έπαιξαν τα συγκεκριμένα Κράτη Μέλη της Ένωσης, τόσο στη συμμετοχή των πράξεων αυτών αλλά και στη συγκάλυψη τους.

    [08] Υπουργός Οικονομικών - ΕΒΕ Πάφου - Κυπριακή οικονομία

    Βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι η προσήλωση στη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη μέσω οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, δήλωσε χθες ο αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος έκανε λόγο για ''υιοθέτηση αποτελεσματικών μηχανισμών ιεράρχησης των προτεραιοτήτων μας και τολμηρές τομές''.

    Ταυτόχρονα είπε ότι αναμένεται να προσεγγισθεί ο στόχος που τέθηκε στο τελευταίο Πρόγραμμα Σύγκλισης για περίπου 2% του ΑΕΠ δημοσιονομικό έλλειμμα το 2006 και ότι ο πληθωρισμός δεν θα υπερβεί το 2,5% το 2006, ώστε η Κύπρος να πληροί και το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ.

    [09] Κινέζικη αντιπροσωπεία - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει στην Κύπρο την Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής (Προεδρείο) του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΕΛΚ) της Λαϊκής Δημοκρατίας (ΛΔ) της Κίνας WANG Zhaoguo.

    Κατά την επίσκεψή τους, οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος θα παραθέσει και επίσημο δείπνο προς τιμή της αντιπροσωπίας.

    Θα έχουν επίσης χωριστές συναντήσεις με το Δήμαρχο Γεροσκήπου Τάσο Κούζουπο, επισκεπτόμενοι την ευρύτερη περιοχή της Πάφου και την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Λύα Τσεριώτου, η οποία και θα τους συνοδεύσει σε επίσκεψή τους στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    [10] Δήμαρχος Λευκωσίας - Πρόεδρος Αμερικανoελληνικού Ινστιτούτου

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας ενημέρωσε χθες την ηγεσία του Αμερικανoελληνικού Ινστιτούτου για τις προσπάθειες της ε/κ πλευράς για επανένωση της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Λευκωσίας.

    Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν από πλευράς του Αμερικανoελληνικού Ινστιτούτου ο Πρόεδρος του Ευγένιος Ρωσσίδης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Νίκος Λαρυγκάκης και οι Νικόλας Καράμπελας και Κώστας Αλεξάκης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την παραπέρα συνεργασία του Ινστιτούτου με τον Δήμο Λευκωσίας.

    Χθες η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής.

    [11] Μονή Απ. Βαρνάβα - Κύπριοι Ιεράρχες - Θεία Λειτουργία

    Τελείται σήμερα στην κατεχόμενη Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, ο εσπερινός της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα, χοροστατούτος του Χωρεπίσκοπου Τριμυθούντος Βασίλειου.

    Αύριο, Κυριακή της Πεντηκοστής και εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος θα προστεί του Ορθρου και της Θείας Λειτουργίας στην ίδια Ιερά Μονή και στη συνέχεια θα τελέσει τον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Πνεύματος.

    Τόσο κατά την ακολουθία του Εσπερινού όσο και κατά τη Θεία Λειτουργία θα συμπαρίστανται και άλλοι δυο εκ των Πατέρων της Μονής, οι Ιερομόναχοι Γαβριήλ και Διονύσιος.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί συλλείτουργο των Κυπρίων Ιεραρχών για την εορτή του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Δασούπολη, Λευκωσίας.

    [12] Ιερά Σύνοδος - Ισολογισμοί - Ελεγχος

    Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου συζητήθηκαν οι ισολογισμοί όλων των ιδρυμάτων, της Αρχιεπισκοπής, των Μητροπόλεων και Σταυροπηγιακών Μονών και ελήφθη απόφαση όπως εφαρμοσθεί ''το άρθρο του Καταστατικού που λέει ότι οποιαδήποτε εκποίηση περιουσίας θα είναι για επένδυση και για να γίνει πιο προσοδοφόρα και για να είναι ακόμα και πιο εύκολη στη διοίκηση».

    Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τυχόν υπερβάσεις που παρατηρήθηκαν στη διαχείριση εκκλησιαστικής περιουσίας, ανέφερε ότι ''η μεγαλύτερη ήταν περίπου μισό εκατομμύριο (λίρες) και σε άλλα ιδρύματα τριάντα, άλλοι πενήντα, άλλοι δέκα (χιλιάδες λίρες), ενώ στη Μητρόπολη Πάφου έχουμε υπερβεί κατά τριάντα χιλιάδες, κάτι τέτοιο, ή δεκαέξι (χιλιάδες λίρες)''.

    ''Ο Διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος (Γιάννης Χαριλάου)'', πρόσθεσε ο Πάφου Χρυσόστομος, ''μας έκανε μίαν ανάλυση εκ 35 σελίδων, υπεισήλθε και στις πιο μικρές λεπτομέρειες, έγιναν συζητήσεις, οι ανάλογες παρατηρήσεις και η Σύνοδος έχει αποφασίσει να μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τα έξοδα όλοι, όλα τα ιδρύματα, ούτως ώστε να μη δυσκολεύεται η Εκκλησία, γιατί έχει να εργασθεί σε πάρα πολλούς τομείς''.

    [13] Πρόεδρος Βουλής - Τάσος Κωστέας - Εκθεση Φωτογραφίας

    Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε χθες βράδυ ότι ο πολιτισμός καλλιεργεί τον άνθρωπο, σμιλεύει τη συνείδησή του, τον κάνει ευαίσθητο μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, αλλά και ευαίσθητο στα μηνύματα και τις προκλήσεις των καιρών καλώντάς τον να αγωνιστεί για το ωραίο, το προοδευτικό, το ευγενικό, το ιδανικό.

    Σε χαιρετισμό στα εγκαίνια της Εκθεσης Φωτογραφίας του Τάσου Κωστέα με τίτλο ''Ιστορία με μπογιά Πολιτικά συνθήματα και επιγραφές'', ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο Τάσος Κωστέας είναι ένας καλλιτέχνης στρατευμένος και συνειδητοποιημένος, υπηρέτης και αγωνιστής της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και φιλοδοξεί να βάλει τις δικές του πινελιές και τα δικά του χρώματα στον καμβά της κοινωνικής συνείδησης.

    [14] Υπουργός Παιδείας - Εκδήλωση - Εκδόσεις ''Πάργα''

    Το βιβλίο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο κι ένας ήλιος ειρήνης που διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες, συμφιλιώνει τους ανθρώπους και διανοίγει καινούριους ορίζοντες στην ψυχή και το πνεύμα, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση των Εκδόσεων «Πάργα» με τίτλο «Παράθυρο στον κόσμο του βιβλίου», που διάβασε ο Α΄ Λειτουργός Εκπαίδευσης Κώστας Κατσώνης, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως ιδιαίτερα, όσον αφορά την παιδική λογοτεχνία, η οποία προωθείται σε μεγάλο βαθμό από τις Εκδόσεις «Πάργα», το βιβλίο θα είναι πάντοτε ένα σωστικό καταφύγιο, όπου θα πρέπει τα παιδιά μας να καταφεύγουν, για να πλουτίζουν τη φαντασία τους, να αποκτούν γνώσεις, να γνωρίζουν καλύτερα τον κόσμο και να εξοικειώνονται με τη ζωή, τις χαρές, τις λύπες και την ομορφιά της.

    Στην εκδήλωση ο Εκδοτικός Οίκος «Πάργα», παρουσίασε και τίμησε τριάντα Κύπριους συγγραφείς.

    [15] ΚΟΕ - Κύπριοι αθλητές - Υποτροφίες - Ολυμπιακοί Αγώνες 2008

    Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει υποτροφίες του τμήματος Olympic Solidarity της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για εννέα Κύπριους αθλητές ενόψει της προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο.

    [16] Χρηματιστήριο - Πρώτα κέρδη εντός Ιουνίου - Εβδομαδιαίες ζημιές 6,44%

    Τα πρώτα του κέρδη εντός Ιουνίου παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, τερματίζοντας τις συνεχόμενες πτώσεις που καταγράφει από τις αρχές του μήνα, κατά τις οποίες συσσώρευσε μεγάλες ζημιές της τάξης του 9,28%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας άνοδο της τάξης του 1,14% και έκλεισε στις 2.386,34 μονάδες, παρουσιάζοντας, ωστόσο, σημαντικές εβδομαδιαίες ζημιές, για τέταρτη στη σειρά εβδομάδα, της τάξης του 6,44% (πτώση 164,41 μονάδων). Επιφυλακτικοί ήταν σήμερα οι επενδυτές για αγορές μετοχών με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να υποχωρήσει στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 2,4 εκατομμυρίων λιρών.

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,24% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 810,79 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 10 June 2006 - 14:23:06 UTC