Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - "ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ" Τ/Κ
  • [02] ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - "ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ" Τ/Κ

    Εάν η Αγκυρα ειλικρινά ενδιαφέρεται για τους Τ/Κ και για την άρση της ``απομόνωσής`` τους, θα πρέπει η ίδια να άρει τους λόγους που επέβαλαν και συντηρούν αυτή την ``απομόνωση`` και αυτοί οι λόγοι είναι η συνεχιζόμενη επιδρομή της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος επέστρεψε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο αξιοπρεπής και ικανοποιημένη.

    Σε ερώτηση κατά πόσον σε περίπτωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία τότε η Κύπρος θα ασκήσει βέτο, ο Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι «τη λέξη βέτο είναι προτιμότερο να μην την χρησιμοποιούμε τόσο εύκολα».

    Εξήγησε ότι είναι «βέβαια, αναφαίρετο δικαίωμά μας, είναι μια επιλογή μας, αλλά ασφαλώς δεν μπορεί τώρα από εμέ, να πω αν θα ασκήσουμε βέτο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή όχι. Τα βέτο δεν προαναγγέλλονται. Αλλά και δεν αποκλείονται».

    Ερωτηθείς ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η στρατηγική δεν μπορεί να προαναγγελθεί».

    Σε ερώτηση αν οι πανηγυρισμοί από την πλευρά μας ήταν βάσει των δεδομένων που προϋπήρχαν ή υπάρχουν κάποια καινούργια στοιχεία, ο Εκπρόσωπος σημείωσε «ότι καταρχήν δεν υπήρξε κανένας πανηγυρισμός. Η συμφωνία του Λουξεμβούργου, δεν ήταν ασφαλώς ένας θρίαμβος για να πανηγυρίσουμε. Ηταν όμως μια θετική εξέλιξη, μια ικανοποιητική κατάληξη, ένας συμβιβασμός αν θέλετε, που σίγουρα δεν εμπόδισε τη διασφάλιση κάποιων βασικών ζητουμένων από τη δική μας την πλευρά, και που αναμφίβολα στέλλει κάποια σοβαρά προειδοποιητικά μηνύματα προς την Τουρκία».

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «όσον αφορά τα λεγόμενα και γραφόμενα ότι απλώς διασφαλίσαμε τα αυτονόητα, έχω να πω τούτο: Στην πολιτική δεν υπάρχουν αυτονόητα και ανύπαρκτα θέματα. Μπορεί να θεωρείται αυτονόητο το δικαίωμά μας να εγείρουμε πολιτικά θέματα στη συζήτηση θεμάτων τεχνικής φύσεως στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, χρειάστηκε όμως εντονότατη προσπάθεια και διεκδικητική επιμονή για να διασφαλιστεί αυτό το αυτονόητο δικαίωμα που πολλοί άλλοι εταίροι μας αμφισβητούσαν. Μπορεί επίσης να θεωρείται αυτονόητη η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας. Και πάλι, όμως χρειάζεται, προσπάθεια για να επανατονιστεί στην απόφαση του Λουξεμβούργου η ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Σε τελευταία ανάλυση, συνέχισε, «από το Λουξεμβούργο δεν επιστρέψαμε θριαμβευτές και τροπαιούχοι. Δεν επιστρέψαμε όμως ούτε ηττημένοι και ταπεινωμένοι. Επιστρέψαμε αξιοπρεπείς και ικανοποιημένοι».

    Ερωτηθείς αν διαπιστώθηκε κλίμα δυσαρέσκειας στους εταίρους της Κύπρου στην ΕΕ λόγω «των τερτιπιών» της Κύπρου, όπως μεταδόθηκε από τουρκικά κανάλια , ο Εκπρόσωπος απάντησε «δεν κάναμε κανένα τερτίπι για να δυσαρεστήσουμε κάποιους. Αυτοί μπορεί να τα αποκαλούν όπως θέλουν. Ούτε και αυτό ενδιαφέρει αν κάποιοι δυσαρεστήθηκαν. Δεν πρόκειται εμείς να μην διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε και αυτά που θεωρούμε ορθά επειδή κάποιοι πιθανόν να δυσαρεστηθούν».

    Σε παρατήρηση ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι αν δεν αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ τότε δεν θα υπάρξει καμία αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε αν αυτό θα είναι «σαν αντάλλαγμα. Δηλαδή αν αρθεί η ούτω καλούμενη απομόνωση των Τ/Κ ο κ. Ερντογάν είναι πρόθυμος να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία;», είπε

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Ερντογάν έκανε χθες «μια ατυχή προσπάθεια να συνδέσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας του με την άρση της απομόνωσης των Τ/Κ. Στην πραγματικότητα, όμως και τα δύο αυτά θέματα αφορούν την ίδια την Τουρκία. Είναι η ίδια η Τουρκία που δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της ΕΕ και κατέπέκταση και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και είναι πάλι η ίδια η Τουρκία που με τη συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή συντηρεί και παρατείνει την απομόνωση των Τ/Κ», ανέφερε.

    «Εάν επομένως η Αγκυρα ειλικρινά ενδιαφέρεται για τους Τ/Κ και για την άρση της απομόνωσής τους, θα πρέπει η ίδια να άρει τους λόγους που επέβαλαν και συντηρούν αυτή την απομόνωση και αυτοί οι λόγοι είναι η συνεχιζόμενη επιδρομή της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Πασιαρδής.

    «Ευθύνεται η Τουρκία για την απομόνωση των Τ/Κ και είναι της Τουρκίας και μόνο της Τουρκίας η ευθύνη για την άρση αυτής της απομόνωσης, εάν και εφόσον βέβαια, νοιάζεται ειλικρινά για το καλό των Τ/Κ, πράγμα πολύ αμφίβολο», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι «πάντοτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου Κορυφής πραγματοποιεί και συναντήσεις με ομολόγους του». Οτιδήποτε συγκεκριμένο θα ανακοινωθεί όταν γίνει, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με τις τεχνικές επιτροπές τις επόμενες ημέρες, ο κ. Πασιαρδής απάντησε ότι «μέχρις στιγμής δεν έχουμε κανένα τέτοιο μήνυμα».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι πέντε Ε/Κ έχουν προσφύγει στη λεγόμενη επιτροπή στα κατεχόμενα για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι η «κυβέρνηση δεν έχει τέτοια ενημέρωση μέχρις στιγμής».

    Ερωτηθείς για την ``άσκηση έρευνας και διάσωσης`` που αρχίζει σήμερα στα κατεχόμενα η οποία διεξάγεται σε συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Αμυνα της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οτιδήποτε γίνεται στα κατεχόμενα, παράνομη ενέργεια είναι».

    Σε ερώτηση πώς αντιδρά η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «καταγγέλλοντας αυτές τις παράνομες ενέργειες».

    Ερωτηθείς αν με το γεγονός αυτό πιθανό να επανέλθει το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο Partnership for Peace, ο Εκπρόσωπος απάντησε «αυτό αν επανέλθει, σίγουρα δεν θα συνδέεται με τη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεστε».

    [02] ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις επί του σχεδίου απόφασης που προετοίμασε το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την υιοθέτηση της απόφασης της ανανέωσης της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που θα γίνει την Πέμπτη, οπότε λήγει η παρούσα εντολή.

    Η απόφαση προβλέπει παράταση για 6 μήνες με την παρούσα σύνθεση και όρους, όπως είχε προτείνει στη σχετική έκθεση του ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο κ. Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει την αναφορά στο σχέδιο απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου «σε δύο πλευρές και όχι σε δύο κοινότητες», είπε πως «η διαπραγμάτευση για τις διατυπώσεις του τελικού κειμένου συνεχίζονται, με ενεργό και δραστήριο συμμετοχή της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας».

    [03] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 Ιουνίου, με το νέο Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Λιλλήκα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 June 2006 - 11:29:20 UTC