Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

  • [01] ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, ερωτηθείς εάν η Αθήνα στήριξε την απόφαση της Λευκωσίας να θέσει βέτο στο άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ΚΟΡΕΠΕΡ, δήλωσε πως «το κείμενο που υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, κρίνεται θετικό για θέματα ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος».

    «Σε ό,τι αφορά το Κεφάλαιο `Επιστήμης και Έρευνας`, υπάρχουν δηλώσεις τόσο της Υπουργού των Εξωτερικών όσο και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και βεβαίως αντίστοιχες δηλώσεις από την πλευρά της Λευκωσίας, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος μίλησε για συνεχή επικοινωνία και συνεργασία των δύο κυβερνήσεων», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ερωτηθείς αν συνεπάγεται διακοπή των διαπραγματεύσεων στην περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει μέχρι το τέλος του 2006 το Πρωτόκολλο για την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης της, με τα 10 νέα κράτη - μέλη, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως «καταρχήν συνεπάγεται όπως έχει καταγραφεί στο κείμενο της αντιδήλωσης, η οποία επαναλήφθηκε και στα κείμενα που συνοδεύουν το άνοιγμα του πρώτου Κεφαλαίου, όπου επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να ανοίξουν και τα σχετικά με το θέμα του Πρωτοκόλλου κεφάλαια».

    Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος δεν είναι ένα, είναι περισσότερα (κεφάλαια) που έχουν να κάνουν με επιμέρους πολιτικές της Ενωσης που σχετίζονται με την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτό επηρεάζει συνολικά τις διαπραγματεύσεις, χωρίς να σημαίνει ότι κατ΄ ανάγκη συνεπάγεται και διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ περί αμοιβαίων υποχωρήσεων των δύο πλευρών, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι το πώς «η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα αντιλαμβάνεται, αναλύει και εκτιμά τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ είναι ζήτημα της Τουρκίας».

    Υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο Λουξεμβούργο και άλλα κείμενα που αναμένεται εκτός απροόπτου να συζητηθούν και στο Συμβούλιο Κορυφής που επίκειται, ``είναι απολύτως σαφή ως προς τη βούληση της ΕΕ που αντιμετωπίζει την ανάγκη και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας να εκπληρώσει ειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 June 2006 - 13:29:34 UTC