Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Η πολιτική και η επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να συνεχιστεί η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ κάτω από την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος λίγο πριν την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ερωτηθείς για ενδεχόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ουάσινγκτον για το θέμα της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε άγνοια για το θέμα και σημείωσε ότι είναι γνωστή η πολιτική των ΗΠΑ πως πρέπει να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Τουρκία πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της, συμμορφούμενη με τις αποφάσεις των ``25``.

    Ερωτηθείς για την άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησαν από κοινού Τουρκία και ψευδοκράτος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ήταν λάθος των Ηνωμένων Εθνών να παρακολουθήσουν την άσκηση και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε παραστάσεις.

    ``Η άσκηση αυτή θεωρείται παράνομη και η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα έπρεπε πρώτα να σεβαστούν τις δικές τους αποφάσεις.

    [02] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ο δεκαήμερος διπλωματικός μαραθώνιος των διαβουλεύσεων για το λεκτικό του ψηφίσματος για την ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, τερματίζεται σήμερα με την αναμενόμενη στις 22:00 ώρα Κύπρου υιοθέτηση του ψηφίσματος στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, χρησιμοποιώντας ασαφές και ποικιλοτρόπως ερμηνευόμενο λεκτικό, επιχείρησαν να αλλοιώσουν τη βάση της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, με αναφορές, αντί των δύο κοινοτήτων, σε μέρη τα οποία εκπροσωπούν οντότητες οι οποίες συνομιλούν.

    Ιδιαίτερα προβλήματα υπήρχαν στην περιγραφή των συζητήσεων των τεχνικών επιτροπών. Αρκετές από τις επίμαχες αναφορές - ως επί το πλείστο στην 6η παράγραφο του προοιμίου - αφαιρέθηκαν, ωστόσο η τελική υποχώρηση την οποία έκαμαν οι Αμερικανοί με τους Βρετανούς δεν φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες θα προτιμούσαν ξεκάθαρη διατύπωση στο ζήτημα των συζητήσεων των τεχνικών επιτροπών, υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, οι οποίες είναι στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Χθες αργά το βράδυ κυκλοφόρησε το τελικό προσχέδιο του ψηφίσματος, ωστόσο η Ελλάδα, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, συνέχιζε τις προσπάθειες για περαιτέρω βελτιώσεις. Προ της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναμένεται ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης να προσέλθει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου για να δώσει τη συναίνεση της κυπριακής κυβέρνησης στην παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Το προσχέδιο του ψηφίσματος καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 23ης Μαϊου 2006 για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς τα μέρη να αποτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την απαραίτητη επιτακτικότητα και σοβαρότητα.

    Εκφράζει τη λύπη του γιατί το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων παραμένει πολύ μεγάλο για να αρχίσει ο Γενικός Γραμματέας την αποστολή των καλών του υπηρεσιών και προτρέπει να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση.

    Στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να ενθαρρύνει ανανεωμένες δικοινοτικές επαφές και τη συμφωνία σε πρόταση για εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού διακοινοτικών συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, όπως και τη συμφωνία και των δύο ηγετών να συναντηθούν με την ευκαιρία της εγκατάστασης του τρίτου μέλους της ΔΕΑ στην Κύπρο.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ

    Δεν υπάρχει καμία απολύτως σκιά στις σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας, διαβεβαιώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων συνεχίζει να είναι αρμονικότατη και αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα και σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι «θέλω απλώς για μια ακόμη φορά να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σκιά στις σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας».

    Τα γραφόμενα στον ελλαδικό Τύπο, συνέχισε, και «αναδημοσιευόμενα σε μερίδα του κυπριακού Τύπου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και πραγματικότητα είναι ότι η συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου συνεχίζει να είναι αρμονικότατη και αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα και σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς».

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι όσον αφορά τα διαδραματισθέντα στην πρόσφατη σύνοδο του Λουξεμβούργου, η Αθήνα ήταν όχι μόνο έγκαιρα και πλήρως ενήμερη για τις θέσεις και προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης αλλά μετείχε ενεργά και αποτελεσματικά στην προσπάθεια για ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων της δικής μας πλευράς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 June 2006 - 9:30:15 UTC