Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [03] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΣΑ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμα 1687 που ενέκρινε ομόφωνα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, εκφράζει τη λύπη του γιατί το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων παραμένει πολύ μεγάλο για να επαναρχίσει πλήρως ο Γενικός Γραμματέας την αποστολή των καλών υπηρεσιών του και προτρέπει να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Παράλληλα ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή σε δικοινοτικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, στον οποίο εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του.

    Το ψήφισμα καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 23ης Μαΐου 2006 για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς τα μέρη να αποτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την απαραίτητη επιτακτικότητα και σοβαρότητα.

    Καλωσορίζει την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) από τον Αύγουστο του 2004, όπως και το διορισμό από το Γενικό Γραμματέα του τρίτου μέλους, το οποίο θα αρχίσει τα καθήκοντά του τον ερχόμενο μήνα.

    Προσθέτει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε, υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στη νήσο, ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Ιουνίου 2006.

    Σημειώνει ακόμη την εκτίμηση του κ. Ανάν ότι οι συνθήκες ασφαλείας στη νήσο συνεχίζουν να παραμένουν σταθερές και ότι η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παραμένει ήρεμη και εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει μείωση του συνολικού αριθμού των περιστατικών στα οποία εμπλέκονται οι δύο πλευρές.

    Προτρέπει τις δύο πλευρές να αποφύγουν οποιανδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της έντασης.

    Κάτω από αυτό το πρίσμα, σημειώνει με ανησυχία τις διαδοχικές εξελίξεις στην περιοχή της Δερύνειας, την αύξηση της αυθαίρετης ανέγερσης κτιρίων για εμπορική και προσωπική χρήση στην ουδέτερη ζώνη, τις εξελίξεις σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου του 4ου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νέων περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Παράλληλα, ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε διαβουλεύσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οριοθέτηση της ζώνης κατάπαυσης του πυρός και το σεβασμό της εντολής και των επιχειρήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη λύπη του γιατί το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων παραμένει πολύ μεγάλο για να επαναρχίσει πλήρως ο Γενικός Γραμματέας την αποστολή των καλών υπηρεσιών του και προτρέπει να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό.

    Στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να ενθαρρύνει ανανεωμένες δικοινοτικές επαφές και τη συμφωνία σε πρόταση για εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού διακοινοτικών συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, όπως και τη συμφωνία και των δύο ηγετών να συναντηθούν με την ευκαιρία της εγκατάστασης του τρίτου μέλους της ΔΕΑ στην Κύπρο.

    Καλωσορίζει την πρόοδο στην αποναρκοθέτηση, ιδίως στην περιοχή της Λευκωσίας και εκφράζει έντονη υποστήριξη στις προσπάθειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για επέκταση της επιχείρησης αποναρκοθέτησης στα ναρκοπέδια των τουρκικών δυνάμεων, στο υπόλοιπο της ουδέτερης ζώνης.

    Επίσης, καλωσορίζει το γεγονός ότι έχουν λάβει χώρα ειρηνικά περισσότερες από 10.000.000 διελεύσεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές και ενθαρρύνει το άνοιγμα περισσότερων σημείων διόδων.

    Εκφράζει ανησυχία για τη συνεχιζόμενη διαφωνία για την οικοδομική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον προταθέν επιπρόσθετο σημείο διάβασης στην οδό Λήδρας και προτρέπει τις δύο πλευρές να συνεργαστούν με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για επίλυση του προβλήματος.

    Καλωσορίζει επίσης την έμφαση από μέρους του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στη μεγαλύτερη συνεκτικότητα των προσπαθειών της οικογένειας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, όπως και της πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα να διατηρήσει τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό στενή επιθεώρηση.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να λαμβάνει υπόψη εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών και να επανέλθει στο Συμβούλιο με εισηγήσεις που είναι αναγκαίες για περαιτέρω μεταβολές στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο επίπεδο της δύναμης και στο νόημα της επιχείρησης, όσο πιο σύντομα γίνεται.

    Καλωσορίζει όλες τις προσπάθειες για προώθηση δικοινοτικών επαφών και εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των οργανωμένων από τα Ηνωμένα Εθνη και προτρέπει τις δύο πλευρές να προωθούν περαιτέρω δικοινοτικές επαφές και να αφαιρέσουν οποιαδήποτε εμπόδια για παρόμοιες επαφές.

    Στη συνέχεια, απηχεί την ευγνωμοσύνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για τις εθελοντικές τους εισφορές στη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τα αιτήματά του για επιπλέον εθελοντικές εισφορές από άλλες χώρες και οργανισμούς.

    Καλωσορίζει και ενθαρρύνει της προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να ευαισθητοποιήσουν το ειρηνευτικό προσωπικό για την πρόληψη και τον έλεγχο του HIV/AIDS και άλλων μεταδοτικών ασθενειών σε όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά του ψηφίσματα για την Κύπρο και ιδιαίτερα το 1251/199 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα και εκφράζει την πλήρη υποστήριξη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμπεριλαμβανομένης της εντολής της στην ουδέτερη ζώνη και αποφασίζει να παρατείνει την εντολή της για περαιτέρω περίοδο μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2006.

    Καλεί την τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που προϋπήρχε της 30ής Ιουνίου 2000.

    Ενθαρρύνει ενεργή συμμετοχή σε δικοινοτικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, στον οποίο εκφράζει την πλήρη του υποστήριξη, και ζητά από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2006.

    Χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για εφαρμογή της πολιτικής του Γενικού Γραμματέα για μηδενική ανοχή στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση και να διασφαλίσει ότι το προσωπικό της συμμορφώνεται με τον κώδικα συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών.

    Κάνει έκκληση στο Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας και καλεί τις χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα να προβούν στις κατάλληλες προληπτικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής ενημερωτικής εκπαίδευσης πριν την αποστολή τους και να λάβουν πειθαρχικές και άλλες ενέργειες για να διασφαλίσουν πλήρη ανάληψη ευθυνών σε περιπτώσεις τέτοιας συμπεριφοράς του προσωπικού τους.

    Τέλος, αποφασίζει να συνεχίσει να παρακολουθεί ενεργά το θέμα.

    ΟΗΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

    Τροποποίηση της τελευταίας στιγμής πέτυχε η Ελλάδα στις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που διήρκεσαν μέχρι λίγο πριν την ψηφοφορία και οδήγησαν στην ομόφωνη υιοθέτηση από τα μέλη, του ψηφίσματος 1687, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Κατόπιν της ελληνικής επιμονής, έγινε μια τροποποίηση στο τελικό προσχέδιο με τη λέξη «πλήρως», προ της φράσης που αφορούσε στην επανέναρξη των καλών υπηρεσιών, δείχνοντας κατ αυτό τον τρόπο ότι οι συζητήσεις που θα γίνουν για τις τεχνικές επιτροπές, αποτελούν μέρος της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού.

    Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, έξω από το ΣΑ, ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης καλωσόρισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος και την ανανέωση της παρουσίας της δύναμης για ακόμη έξι μήνες στην Κύπρο, «μιάς παρουσίας επιβεβλημένης όσο συνεχίζεται η Τουρκική κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού».

    Σε ότι αφορά στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει «ότι θα ήταν χρήσιμο σ αυτή την κρίσιμη φάση να υπενθυμισθεί και να επιβεβαιωθεί πιο καθαρά η βάση και το πλαίσιο της αναζήτησης μιας συνολικής διευθέτησης μέσω διακοινοτικών διαπραγματεύσεων π.χ. η αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα με τις δύο κοινότητες την οποία του ανέθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας».

    Αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, ανέφερε ότι η χώρα του ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος, διότι πιστεύει πως «η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί εξακολουθεί να είναι επιτακτική και απαραίτητη``, ενώ εξέφρασε λύπη «διότι το κείμενο που υιοθετήθηκε, δυστυχώς, δεν μεταδίδει ένα αρκετά ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα ως προς τη βάση, το πλαίσιο και τους σκοπούς της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος».

    Οπως εξήγησε περαιτέρω, «για το λόγο αυτό, η Ελλάδα επέμεινε να αποσαφηνισθεί η παράγραφος 6, στο σημείο που το Συμβούλιο Ασφαλείας παροτρύνει για «πρόοδο προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση», ούτως ώστε να επιβεβαιώνεται ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν χώρα μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή έχει στις στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας και είναι η πρώτη μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου, όπου τα κράτη μέλη της ΕΕ απηύθυναν σαφέστατη προειδοποίηση στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εξάλλου, οι διαβουλεύσεις για τη διατύπωση της παράγραφου 38 των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αναφέρεται στην Τουρκία, συνεχίζοντο μέχρι αργά χθες το βράδυ, αφού Κύπρος και Γαλλία υπέβαλαν επιπρόσθετες προτάσεις για ενδυνάμωση της παραγράφου.

    [03] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε ότι θα ήθελε να δει το χάσμα ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις σε ότι αφορά την Κύπρο να μικραίνει έτσι ώστε να πειστεί ότι τα μέρη στο νησί είναι έτοιμα να προχωρήσουν προς τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, ενώ σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν έχουν συναντηθεί εδώ και δύο χρόνια.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα ΗΕ, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ακόμη ότι σύντομα θα επισκεφθεί την περιοχή ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, προκειμένου να ``πάρει το σφυγμό`` για το κατά πόσον υπάρχει αρκετή κινητικότητα ώστε τα ΗΕ να αρχίσουν να μελετούν ποια περαιτέρω βήματα μπορούν να πάρουν για να σπρώξουν τα μέρη προς τα μπρος.

    Είπε ακόμη ότι η κατάσταση «έχει περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 June 2006 - 9:29:18 UTC