Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πασιαρδής - Ταλάτ - Δήλωση
  • [02] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Δήλωση Ανάν
  • [03] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • [04] Ομήρου - Δηλώσεις Ερντογάν - Δηλώσεις Ανάν
  • [05] Λυσσαρίδης - Καλλιθέα - Επίτιμος δημότης - Κυπριακό
  • [06] Ιππότη
  • [07] Ισμέτ Γκιουνέι - Σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας - Αποζημιώσεις
  • [08] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Σημαία - Τ/Κ ζωγράφος ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 18/06/2006

  • [01] Πασιαρδής - Ταλάτ - Δήλωση

    Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε πως ''εάν υπάρχει μια κάποια δικαιολογία για την αδυναμία'' του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να ελέγξει τις πολιτικές πράξεις του, ''δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αδυναμία του να ελέγξει τον πολιτικό λόγο του''.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε πως οι τελευταίες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη για ''παράφρονα και κωμική πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό'', υπερέβησαν κάθε προηγούμενο.

    ''Αν δεν είναι αποτέλεσμα αμηχανίας και σύγχυσης αυτές οι δηλώσεις'', σημείωσε, ''είναι απλώς επαναβεβαίωση της αδιαλλαξίας και της απροθυμίας του να συνεργασθεί για μια αμοιβαία αποδεχτή λύση στο Κυπριακό''.

    Πρόσθεσε πως ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ούτε τη φορά αυτή θα απαντήσει στους απαράδεκτους και αστήρικτους ισχυρισμούς του κ. Ταλάτ''.

    Το ερώτημα, βέβαια, είπε ο κ. Πασιαρδής ''είναι, πως είναι δυνατόν ο κ. Ταλάτ, αφενός μεν να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της επανένωσης της Κύπρου και να επιζητεί επειγόντως συνάντηση και διάλογο με τον κ. Παπαδόπουλο, αφετέρου δε να κατηγορεί αυτόν που θέλει να συναντήσει ως 'εχθρό' της λύσης και 'πολέμιο' των Τουρκοκυπρίων''.

    Πρόκειται για μία εντυπωσιακή αντίφαση, σημείωσε, την οποία μόνο ο κ. Ταλάτ μπορεί να δικαιολογήσει και να εξηγήσει.

    Ασχέτως των κατηγοριών και ισχυρισμών του κ. Ταλάτ, ανέφερε ο κ. Πασιαρδής, η δική μας πλευρά θα συνεχίσει, με συνέπεια, τις ειλικρινείς προσπάθειές της για να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό που θα επανενώσει τη χώρα μας και το λαό μας.

    Σε αυτή την προσπάθεια, ο κ. Ταλάτ καλείται να συνεργαστεί και να συμβάλει, αντί να καταφεύγει σε υβριστικές επιθέσεις και εκρήξεις φανατισμού, κατέληξε ο κ. Πασιαρδής.

    [02] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Δήλωση Ανάν

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε «ατυχή» τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ περιπλέκει την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι αυτή η δήλωση «θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί».

    Όπως είπε ο κ. Κυπριανού «ο ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να στέλλει μήνυμα και προς τις δυο κοινότητες της Κύπρου ότι ο στόχος και η επιδίωξή του είναι να βρεθεί μια λύση η οποία να μπορεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας και στις δυο κοινότητες και τέτοιου είδους δηλώσεις, κατά την άποψή μας, δεν βοηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση».

    Σε ερώτηση κατά πόσον ο ΓΓ του ΟΗΕ εξακολουθεί να έχει μια πικρία λόγω της απόρριψης του σχεδίου του από την ε/κ κοινότητα, ο κ. Κυπριανού, είπε ότι «οι εκάστοτε Γενικοί Γραμματείς των ΗΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι προτάσεις που υποβάλλουν για την επίλυση διενέξεων ή προβλημάτων δεν γίνονται πάντοτε αποδεκτές».

    Η απόρριψη των προτάσεων, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «δεν μπορεί να συνιστά παράγοντα πικρίας ή διατήρησης μιας αρνητικής στάσης» ως προς τη μελλοντική πορεία των προβλημάτων ή την προσπάθεια επίλυσής τους.

    Πρόσθεσε ότι «ο Κόφι Ανάν δεν μπορεί να ενεργεί στη βάση των όποιων συναισθημάτων μπορεί να είχε από την απόρριψη της πρότασης που είχε καταθέσει τον Απρίλη του 2004».

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι «η δική μας επιδίωξη δεν είναι να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τη βοήθεια του οποίου χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να λύσουμε το Κυπριακό».

    Σε ερώτηση αναφορικά με συνέντευξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην οποία μεταξύ άλλων επικρίνει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δηλώσεις οι οποίες είναι προκλητικές ή ακόμα και προσβλητικές από τη μια κοινότητα έναντι της άλλης θα πρέπει να αποφεύγονται για να δημιουργηθεί το κλίμα που θα επιτρέψει να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού».

    Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, «εμείς θα ακολουθήσουμε αυτή την τακτική και καλούμε όλους να συμπεριφερθούν με ανάλογο τρόπο για να συμβάλουμε πραγματικά στην έναρξη μιας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού».

    Σε ερώτηση αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αυτή τη στιγμή χρειάζεται να αναληφθεί προσπάθεια και από τις δυο κοινότητες στην Κύπρο για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που να επιτρέψουν τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών».

    Πρόσθεσε ότι «για να είναι παραγωγική η λειτουργία αυτών των επιτροπών και να οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση χρειάζεται αυτές οι επιτροπές να ασχοληθούν και με τα ζητήματα της καθημερινότητας καθώς και με θέματα που αφορούν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων πέραν από την ουσία του Κυπριακού, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει».

    [03] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Το ΑΚΕΛ εκτιμά ως θετικά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε προχθές στις Βρυξέλλες στα οποία γίνεται σαφής αναφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο κ. Κυπριανού εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του κόμματος για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αντί να προβεί σε ενέργειες που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις της ΕΕ αντιδρά με τρόπο αλαζονικό και έντονα αρνητικό'', σημειώνοντας πως ''όπως πολύ εύστοχα έχουν επισημάνει ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ αυτό δεν γίνεται αποδεκτό».

    Ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι «απαιτούν από την Τουρκία να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και σε περίπτωση που δεν το πράξει, τότε, σύμφωνα με την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 θα επηρεαστεί η συνολική διαδικασία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων».

    Πρόσθεσε ότι στα συμπεράσματα «σημειώνεται ότι η εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης θα τύχει αξιολόγησης εντός του 2006, κάτι που έχει σημασία λαμβάνοντας υπόψη τις μεθοδεύσεις για αναβολή της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου».

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε ως σημαντικό και το γεγονός ότι στα συμπεράσματα αναφέρεται πως «η αξιολόγηση θα γίνει στο πλαίσιο της αντιδήλωσης της 21ης Σεπτεμβρίου 2005'' κάτι που ''σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της για την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην θέτει εμπόδια στη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς».

    Επεσήμανε επίσης ότι στα συμπεράσματα «σημειώνεται ότι θα παρακολουθείται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στη δήλωση, συνεπώς, σε ένα ευρύτερο ορίζοντα θα παρακολουθείται η πρόοδος και όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού ενώ για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει προηγουμένως να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία».

    [04] Ομήρου - Δηλώσεις Ερντογάν - Δηλώσεις Ανάν

    Μνημείο περιφρόνησης προς την ΕΕ χαρακτήρισε με δηλώσεις του στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία ποτέ δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών και των αεροδρομίων της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτός εάν αρθεί το λεγόμενο εμπάργκο των κατεχομένων και πως εάν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διακοπούν, τότε ας διακοπούν.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί «αποθέωση της καταπάτησης κάθε ίχνους σεβασμού στις διεθνείς σχέσεις μιας χώρας, η οποία στην πραγματικότητα αποπειράται να ενταχθεί στην ΕΕ με τους δικούς της όρους και να εκτουρκίσει τις πολιτικές της ΕΕ αντί η ίδια να εξευρωπαϊστεί''.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε εξάλλου ότι τα όρια ανοχής έναντι της κωλυσιεργούς στάσης της Τουρκίας και η συνέχιση της άρνησής της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανακοπή της ενταξιακής της πορείας''.

    Κύπρος και Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, «οφείλουν να επαγρυπνούν δίνοντας το μήνυμα στους εταίρους μας στην ΕΕ ότι δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει δική μας ανοχή».

    Ο κ. Ομήρου χαιρέτισε εξάλλου τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αυστρίας, του Προέδρου της Γαλλίας και του Επίτροπου αρμόδιου για την διεύρυνση Όλι Ρεν με τις οποίες όπως είπε «δίνονται ύστατα προειδοποιητικά μηνύματα προς την Τουρκία».

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ των ΗΕ ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δυσκολεύει την εξεύρεση λύσης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αντίθετα με ότι δηλώνει ο ΓΓ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια δημοκρατική, στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Πρόσθεσε ότι «διαπίστωση μας είναι ότι ο ΓΓ δυστυχώς εκτρέπεται από το ρόλο και την αποστολή του και δεν ανταποκρίνεται ως οφείλει στην εντολή που έχει από τα ψηφίσματα των ΗΕ, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες για την λύση του Κυπριακού προβλήματος», σημειώνοντας ότι «εμείς θέλουμε ο ΓΓ να είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος αλλά όχι ουδέτερος να εξισώνει δηλαδή το θύμα και τον θύτη, και πολύ περισσότερο δεν θέλουμε ο ΓΓ να λειτουργεί κατά τρόπο ετεροβαρή».

    Αναφερόμενος στο θέμα της άσκησης από πλευράς Κύπρου του δικαιώματος της αρνησικυρίας ή όχι, ο κ. Ομήρου είπε ότι τα βέτο ούτε προαναγγέλλονται, ούτε επισείονται απειλητικά.

    «Εκείνο όμως που θα πρέπει να δώσουμε εμείς ως μήνυμα εξοπλίζοντας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους χειρισμούς του είναι ότι εάν η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και την Κύπρο τότε ασφαλώς ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να σταθούν, ούτε η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμών, πέραν του ότι παραβλάπτονται τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκείνο που παραβλάπτεται ουσιωδώς και κατά τρόπο εξουθενωτικό είναι η αξιοπιστία της ΕΕ», ανέφερε.

    [05] Λυσσαρίδης - Καλλιθέα - Επίτιμος δημότης - Κυπριακό

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ανακηρύχθηκε χθες το βράδυ επίτιμος Δημότης Καλλιθέας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την 2η επέτειο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, που διοργάνωσε ο Δήμος Καλλιθέας.

    Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης απένειμε στον Βάσο Λυσσαρίδη το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου.

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, σε ομιλία του με θέμα «Το κυπριακό πρόβλημα και οι προοπτικές επίλυσης του», αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, επεσήμανε πως ο κυπριακός λαός σπάζοντας τα κομματικά στεγανά και εξαναγκάζοντας τις ηγεσίες σε συμμόρφωση, απάντησε «όχι» σε αυτά.

    Ο κ. Λυσσαρίδης αναφερόμενος στην ''απομόνωση'' των Τουρκοκυπρίων, είπε ότι «πρόκειται για αυτοεγκλωβισμό που επιβάλλεται από την Αγκυρα και τη δορυφορική δοτή τουρκοκυπριακή ηγεσία», εκτιμώντας ότι επιδιώκεται «αναβάθμιση νομική του κατοχικού καθεστώτος και όχι άρση της απομόνωσης των Τ/Κ».

    «Δεν θα το ανεχθούμε, δεν θα προσυπογράψουμε την τουρκοποίηση πανάρχαιων ελληνικών εδαφών», είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ διάνοιξε νέες προοπτικές, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς «η ιδιότητα του πλήρους μέλους της ΕΕ, και ούτε η ειλικρινής ή πλασματική ευρωπαϊκή στροφή της Τουρκίας''.

    «Με την υποτονική μας στάση η Τουρκία αποθρασύνεται», είπε ο κ. Λυσσαρίδης. και αναφερόμενος στο πρόσφατο τραγικό γεγονός στο Αιγαίο με τη σύγκρουση των δύο στρατιωτικών αεροσκαφών, τόνισε «σήμερα πληροφορήθηκα ότι ο Τούρκος πιλότος είχε έτοιμο το αλεξίπτωτο διότι είχε προετοιμάσει την όλη κίνηση και φτάσαμε στο τραγελαφικό σημείο αντί εμείς να ζητούμε αποζημιώσεις όχι μόνο υλικές αλλά για το θάνατο ενός ανθρώπου, η Τουρκία να απειλεί και να απαιτεί αποζημιώσεις από την Ελλάδα για το απολεσθέν αεροπλάνο».

    Ο κ. Λυσσαρίδης υπογράμμισε ότι η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με τις αυτονόητες υποχρεώσεις κάθε υποψήφιας χώρας με μετα-Οθωμανική αυτοκρατορική νοοτροπία και απαιτεί ευρωπαϊκή πορεία a la carte, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν υλοποιεί το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης και με την Κύπρο, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί πρόκληση έναντι της ΕΕ.

    «Είναι γεγονός ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν την Τουρκία ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αναστολής», είπε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι το πρώτο κεφάλαιο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων έκλεισε με απλή επανάληψη για μελλοντικές συνέπειες.

    Προέβλεψε ότι «οι πλανητάρχες και οι μικροί Βρετανοί υποχείριοι θα προβάλουν νέο σχέδιο που θα λαμβάνει δήθεν υπόψη και τις ε/κ ανησυχίες και θα προτείνει να ασχοληθούμε με τη λύση εδώ και τώρα, αντί με τα επιμέρους και την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας» εκτιμώντας ότι το νέο σχέδιο θα είναι ψευδεπίγραφη έκδοση του σχεδίου Ανάν.

    Σε περίπτωση αναβίωσης αυτών των σχεδίων, όπως είπε, θα βρεθεί στην πρωτοπορία του αγώνα και στις τάξεις του λαού για εθνική δικαίωση, με σεβασμό όχι μόνο στα δικαιώματα κάθε πολίτη και κάθε λαού.

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας απαραίτητων συμμαχιών μέσα στην ΕΕ, απαιτώντας τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την ευρωπαϊκή Κύπρο, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «η κρίση είναι αναμενόμενη».

    Στέλιος Χατζηιωάννου - Βασίλισσα Ελισάβετ - Απονομή του τίτλου του

    [06] Ιππότη

    Με δίστηλη φωτογραφία του Στέλιου Χατζηιωάννου στην πρώτη σελίδα της αναγγέλλει η χθεσινή Guardian την απονομή του τίτλου του Ιππότη στον συμπατριώτη μας, ιδρυτή της EasyJet, από τη βασίλισσα Ελισάβετ με την ευκαιρία της 80ής επετείου των γενεθλίων της.

    Η εφημερίδα Τάιμς και άλλες εφημερίδες, επίσης, κάμνουν ειδική αναφορά στην επιβράβευση του Ελληνοκυπρίου επιχειρηματία με φωτογραφία του στην πρώτη ή στις εσωτερικές σελίδες τους με σχετικά σχόλια.

    Συνολικά τιμήθηκαν με τον τίτλο του Ιππότη 24 προσωπικότητες περιλαμβανομένου του Χατζηιωάννου, που προέρχονται από τον κόσμο της οικονομίας, του πολιτισμού, της παιδείας, των τεχνών της φιλανθρωπίας, της δημοσιογραφίας και άλλους τομείς της βρετανικής ζωής. Ο Στέλιος Χατζηιωάννου τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Η εφημερίδα Τάιμς αναφέρεται στον τιμηθέντα ως ''τον άνθρωπο που με την αυτοκρατορία της EasyJet κατέστησε δυνατά τα φθηνά ταξίδια για εκατομμύρια κόσμο''.

    Δίδει συνοπτικά στοιχεία από το βιογραφικό του ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, είναι τώρα 39 χρόνων, σπούδασε στο Λονδίνο, και ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, την εφοπλιστική Stelmar, σε ηλικία 29 χρόνων. Η EasyJet, που ιδρύθηκε το 1995 και η οποία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σημείωσε τεράστια επιτυχία, οδήγησε στη συγκρότηση του Ομίλου EasyJet που περιλαμβάνει 16 άλλες μονάδες οικονομικής δραστηριότητας, ανάμεσα στις οποίες ξενοδοχεία, κινητή τηλεφωνία, οργανισμό κρουαζιέρων και άλλες.

    Σε δήλωση του ο Στέλιος Χτζηιωάννου αφιέρωσε την τιμή που του απενεμήθη στο προσωπικό των εταιρειών του που ανέρχεται σε 10,000 περίπου και το οποίο, όπως τόνισε, εργάσθηκε για να επιφέρει αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων.

    ''Μου προκαλεί ευχάριστη έκπληξη'', είπε, ''όταν με σταματούν στο δρόμο απλοί άνθρωποι για να με ευχαριστήσουν προφανώς γιατί συνέβαλα στο να υπάρχουν φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και διάφορες υπηρεσίες''.

    [07] Ισμέτ Γκιουνέι - Σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας - Αποζημιώσεις

    Ο Ισμέτ Γκιουνέι, ο άνθρωπος που σχεδίασε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη γιατί, όπως ισχυρίζεται, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' του είχε υποσχεθεί ότι θα του καταβάλλει κάθε χρόνο 20 λίρες.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, με την προσφυγή του στην κυπριακή δικαιοσύνη, μέσω Ε/Κ δικηγόρου, ο Γκιουνέι θα ζητήσει αποζημιώσεις για 46 χρόνια.

    Οπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, ο δικηγόρος του απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και του αναφέρει τις απαιτήσεις του πελάτη του, δίνοντας μάλιστα και προθεσμία δέκα ημερών για απάντηση.

    Αν δεν δοθεί απάντηση θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γράφει ο τ/κ Τύπος.

    [08] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Σημαία - Τ/Κ ζωγράφος

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του συγκεκριμένου Τ/Κ καλλιτέχνη ο οποίος σχεδίασε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτό θα πρέπει να μελετηθεί από την κυβέρνηση.

    Ερωτηθείς για την πρόθεση Τ/Κ καλλιτέχνη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αθέτηση συμφωνίας του με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο οποίος, όπως αναφέρει, του υποσχέθηκε ετήσιο επίδομα για το σχεδιασμό της σημαίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν γνωρίζει «εάν υπάρχει οποιαδήποτε γραπτή συμφωνία μεταξύ του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του συγκεκριμένου ατόμου''.

    «Εάν υπάρχει τέτοια συμφωνία θα πρέπει να μελετηθεί από την κυβέρνηση και να συμμορφωθεί», είπε ο κ. Κυπριανού.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 18 June 2006 - 14:23:07 UTC