Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [02] ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Το πρωί της 6ης Ιουλίου φθάνει στην Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο οποίος θα γίνει την ίδια ημέρα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Παράλληλα, σε ερώτηση για το θέμα συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Πασιαρδής ανακοίνωσε πως η συνάντηση αυτή για το θέμα των αγνοουμένων αυτή θα γίνει στις 3 Ιουλίου, στην παρουσία του τρίτου μέλους της ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρόντ και του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

    Ο κ. Πασιαρδής, υπό το φως δημοσιευμάτων που φέρουν τον κ. Γκαμπάρι να ζητά κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπογράμμισε πως ``ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να συναντήσει τον κ. Ταλάτ, αλλά αντιθέτως επιθυμεί τη συνάντηση, η οποία βέβαια δεν μπορεί να αποβλέπει στην απλή δημιουργία εντυπώσεων αλλά να είναι συνάντηση ουσίας``.

    ``Για να είναι γόνιμη και παραγωγική μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει ασφαλώς να προετοιμαστεί επαρκώς, ώστε να μην αποτύχει και να μην καταλήξει σε αδιέξοδο``, τόνισε ο κ. Πασιαρδής, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν προβεί σε βολιδοσκόπηση για μια τέτοια συνάντηση.

    ``Αποτυχία μιας τέτοιας συνάντησης δεν θα είναι απλώς ένα πλήγμα στο κύρος και στο γόητρο των Ηνωμένων Εθνών, θα είναι πρωτίστως και κυρίως ένα ανεπανόρθωτο, ίσως, πλήγμα στην όλη προσπάθεια για διάνοιξη του δρόμου που θα οδηγεί σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού``, υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με τον κ. Πασιαρδή, ``το Κυπριακό, στο σημείο που βρίσκεται, δεν επιδέχεται πειραματικές ασκήσεις, ούτε εντυπωσιακά τεχνάσματα. Η τουρκική πλευρά έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την εικόνα και την εντύπωση. Η δική μας πλευρά δεν έχει λόγο να υποβοηθήσει την τουρκική πλευρά σε αυτή την επιδίωξή της, έχει όμως κάθε λόγο να στοχεύει στην ουσία και να επιδιώκει συνομιλίες που θα έχουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις να αποδειχθούν χρήσιμες και αποτελεσματικές``.

    ``Και για να είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές οι συνομιλίες, συνέχισε ο κ. Πασιαρδής, ``θα πρέπει εκ των προτέρων να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και οι απαραίτητες προεργασίες, ώστε να μια συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ να μην είναι μια συνάντηση για το θεαθήναι αλλά συνάντηση ουσίας και προοπτικής, μια συνάντηση που θα αποκλείει την αποτυχία και το αδιέξοδο και που θα υπόσχεται την επιτυχία και το αποτέλεσμα``.

    Σε ερώτηση αν έγινε βολιδοσκόπηση από τα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. ``Το μόνο το οποίο έχει προγραμματιστεί είναι συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Γκαμπάρι στις 6 Ιουλίου``, συμπλήρωσε.

    Σε παρατήρηση ότι με τον τρόπο που τοποθετήθηκε δίνεται η αίσθηση ότι αναμένεται μια τέτοια συνάντηση, ο κ. Πασιαρδής είπε με τη δήλωσή του απάντησε σε σημερινά δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, που φέρουν τον κ. Γκαμπάρι να επιθυμεί αυτή τη συνάντηση.

    Σε άλλη παρατήρηση ότι στη δήλωσή του δεν ξεκίνησε με διάψευση της είδησης, ο κ. Πασιαρδής είπε πως ``απαντώ με άγνοια της είδησης ότι ο κ. Γκαμπάρι θα επιθυμεί συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ`` και πρόσθεσε ότι ``δεν γνωρίζουμε τώρα εμείς εάν ο κ. Γκαμπάρι θα ζητήσει μια τέτοια συνάντηση``.

    Σε ερώτηση για το θέμα συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Πασιαρδής είπε πως η συνάντηση αυτή θα γίνει στις 3 Ιουλίου, στην παρουσία του τρίτου μέλους της ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρόντ και του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Μάικλ Μόλερ.

    Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής θα γίνει κάποια ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``για την ώρα που μιλάμε και πιστεύω για αργότερα δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Εξάλλου η συνάντηση αυτή είναι αποκλειστικά για το θέμα των αγνοουμένων και τίποτα άλλο``.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι την άφιξη του κ. Γκαμπάρι στην Κύπρο είναι αρκετός για προετοιμασία, ώστε να είναι εφικτή μια συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ, ο κ. Πασιαρδής απάντησε: ``Πιστεύω ναι είναι επαρκής ο χρόνος``.

    Σε παρατήρηση ότι κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η κυβέρνηση απευθύνει μιας μορφής έκκληση προκειμένου τα Ηνωμένα Εθνη να προετοιμάσουν μια ενδεχόμενη συνάντηση Προέδρου Παπαδοπούλου - Ταλάτ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι η δήλωση αυτή δεν είναι προειδοποιητική.

    ``Είναι απλώς επαναληπτικά διευκρινιστική της θέσης μας. Δεν απαντώ σε ενδεχόμενο, απλώς επαναλαμβάνω τα προαπαιτούμενα για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης``, είπε.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ένα δείγμα της προετοιμασίας είναι η έναρξη της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``ένα δείγμα, ουσιαστικό μάλιστα δείγμα για την προετοιμασία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, είναι ασφαλώς η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο Παρίσι, στη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών``.

    Σε ερώτηση κατά πόσον αν τα Ηνωμένα Εθνη ζητήσουν με την άφιξη του κ. Γκαμπάρι στην Κύπρο μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ, αλλά δεν γίνει η κατάλληλη προετοιμασία αυτή η συνάντηση δεν θα γίνει, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ο ίδιος δεν τοποθετείται επί αυτού του θέματος.

    ``Είναι ενδεχόμενο ο κ. Γκαμπάρι να ζητήσει μια τέτοια συνάντηση. Και σε αυτό το ενδεχόμενο δεν απαντώ τώρα αν η απάντησή μας θα είναι ναι ή όχι. Απλώς είπα ποια ήταν και παραμένει η θέση μας``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν οι χωριστές συναντήσεις του κ. Γκαμπάρι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κ. Ταλάτ μπορεί να θεωρηθούν ως προετοιμασία μιας ενδεχόμενης συνάντησης μεταξύ των κυρίων Γκαμπάρι, Παπαδόπουλου και Ταλάτ, ο κ. Πασιαρδής απάντησε ``σίγουρα όχι``.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει κάποια ενημέρωση για συνάντηση του κ. Γκαμπάρι με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, αν μετά και τη δήλωση του κ. Ταλάτ ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί συνομιλίες για το Κυπριακό από μηδενική βάση δημιουργείται κάποιο παράθυρο για κινητικότητα, ο κ. Πασιαρδής επανέλαβε ότι χωρίς να προετοιμαστεί ο δρόμος, χωρίς να προετοιμαστεί το έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, δεν μπορούν οι οποιεσδήποτε συνομιλίες να είναι αποτελεσματικές και παραγωγικές.

    ``Αυτό που ο κ. Ταλάτ και γενικά η τουρκική πλευρά επιδιώκουν``, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ``είναι η πραγματοποίηση μιας ή κάποιων συναντήσεων απλώς και μόνο για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάτι γίνεται στο Κυπριακό και να σταλούν κάποια, αν θέλετε, παραπλανητικά μηνύματα προς το εξωτερικό``.

    Όπως ανέφερε ο κ. Πασιαρδής, ``δεν μας ενδιαφέρει αυτή η επιδίωξη του κ. Ταλάτ. Αυτό που ενδιαφέρει τη δική μας πλευρά, αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αφού προηγουμένως γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και προπαρασκευή, ούτως ώστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να μην καταλήξουν πάλι σε αποτυχία και αδιέξοδο``.

    ``Η Κύπρος και το Κυπριακό δεν αντέχουν μια νέα αποτυχία και ένα νέο αδιέξοδο``, κατέληξε.

    [02] ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Σε 48ωρη απεργία οδηγείται η κυπριακή οικοδομική βιομηχανία στις 27 - 28 Ιουνίου, στην περίπτωση που οι δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζόμενοι) δεν γεφυρώσουν τα κενά που τους χωρίζουν σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο.

    Σήμερα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η 24ωρη απεργία των οικοδόμων, οι Συνελεύσεις τους επικύρωσαν πρόταση για κάθοδο σε 48ωρη απεργία, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 June 2006 - 11:29:16 UTC