Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Συναντήσεις γνωριμίας, αλλά και ουσίας, είχε στις Βρυξέλλες με ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Το Κυπριακό, το πακέτο των μέτρων για τη στήριξη των Τ/Κ και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν και το Υπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα.

    Ο κ. Λιλλήκας ξεκίνησε τις συναντήσεις του με τον Κύπριο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Υγείας και Προστασίας Καταταλωτή, Μάρκο Κυπριανού. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν την Κύπρο και άπτονται των αρμοδιοτήτων του κ. Κυπριανού.

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση με τον κ. Ρεν, την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «χρήσιμη και παραγωγική», ενώ όπως είπε, πραγματοποιήθηκε σε «πάρα πολύ καλό κλίμα».

    Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο χρηματοδοτικός κανονισμός για την οικονομική στήριξη των Τ/Κ και ειδικότερα, ο τρόπος εφαρμογής του. Οι δύο πλευρές στάθηκαν στο θέμα της συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της Επιτροπής και της κυπριακής κυβέρνησης στην υλοποίηση του κανονισμού.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την καλή συνεργασία, την έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μπορεί να εφαρμοσθεί πιο αποτελεσματικά ο κανονισμός για να εξυπηρετηθούν και οι δύο σκοποί του που είναι η ανάπτυξη των Τ/Κ, και η προώθηση των σχέσεων μεταξύ δύο κοινοτήτων, ώστε να ενισχυθεί ο στόχος της επανένωσης.

    Συνοψίζοντας τη συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι «μετά τη σημερινή συνάντηση θα πρέπει να αναμένουμε θετικές εξελίξεις».

    Αναφορικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο στη βάση των συζητήσεων και διαβουλεύσεων που έγιναν επί λουξεμβουργιανής προεδρίας αλλά και τις αποφάσεις στο ΚΟΡΕΠΕΡ, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «δυστυχώς παρά την προσπάθεια της λουξεμβουργιανής και της αυστριακής προεδρίας δεν υπήρξε πρόοδος διότι δεν υπήρξε θετική στάση από τους Τ/Κ».

    «Εμείς θέλουμε να προχωρήσει η υιοθέτηση του συνολικού πακέτου και γι αυτό ζητήσαμε τη συμμετοχή και συμβολή του κ. Ρεν που είχε άμεση εμπλοκή με τη λουξεμβουργιανή προεδρία σε όλες τις διαβουλεύσεις», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Ρεν πληροφόρησε τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι η φιλανδική προεδρία που αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1η Ιουλίου, άρχισε να ασχολείται με το πρόβλημα, ενώ θα καταβάλει προσπάθεια για την επίλυσή του. Ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με το αν η φιλανδική προεδρία θα πετύχει εκεί που απέτυχε η αυστριακή.

    Πάντως, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τη νέα προεδρία ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με το Φιλανδό Ομόλογό του είτε στο Ελσίνκι αν βρεθούν ημερομηνίες, διαφορετικά θα συναντηθεί μαζί του στο περιθώριο τις προσεχούς συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις 19 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Λιλλήκας ενημέρωσε τον κ. Ρεν για το τι έχει μεσολαβήσει από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με αντιπροσώπους των δύο ηγετών στην Κύπρο. Συζητήσαμε για την επίσκεψη του κ. Καμπάρι, ενώ ο κ. Ρεν συμφωνεί ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι η προετοιμασία νέων συνομιλιών και όχι απλά συζήτηση θεμάτων καθημερινότητας, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    Η άποψη του κ. Ρεν είναι ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και οι κανονισμοί πρέπει να οδηγούν στη λύση και επανένωση και όχι στη δημιουργία δύο χωριστών κρατών, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η κυπριακή πλευρά εξέφρασε τις ανησυχίες της από την άρνηση της Αγκυρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κύπρου. Τονίσαμε ότι πρέπει πεισθεί η Τουρκία και να πιεσθεί να προχωρήσει στην υλοποίηση δεσμεύσεων στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον Οκτώβριο και την έκθεση προόδου της Επιτροπής, είπε ο ΥΠΕΞ.

    Ανησυχία υπάρχει και από τον Ολι Ρεν, ο οποίος μας είπε ότι δεν διστάζει να παίρνει ανοικτά θέση στο θέμα αυτό, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    Τέλος, στη συνάντηση με τον κ. Σολάνα όπου συζητήθηκαν και διεθνή προβλήματα (Ιράν), ο κ. Λιλλήκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τακτική της Τουρκίας να παρεμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου σε προγράμματα στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    Οπως είπε, παρουσιάζεται το φαινόμενο, η Κύπρος να στηρίζει οικονομικά τα προγράμματα και να μην μπορεί να έχει άμεση συμμετοχή. Ο κ. Σολάνα υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα, αλλά όπως είπε, συμφωνεί ότι θα πρέπει να συμμετέχουν και οι 25 χώρες σ αυτά τα προγράμματα συνεργασίας.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου διαβεβαιώνει ότι το Υπουργείο του θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες, ώστε να αποτραπεί η περεταίρω κλιμάκωση των δυναμικών μέτρων των εργαζόμενων στην οικοδομική βιομηχανία.

    Ανέφερε, πως ήδη από αύριο προγραμματίζεται συνάντηση με τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη (εργοδότες και εργαζόμενους), κατά την οποία θα γίνει προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών, ώστε να αποφευχθούν περεταίρω κινητοποιήσεις, οι οποίες όπως είπε, «θα είναι ολέθριες για την οικονομία του τόπου».

    Σε δηλώσεις το απόγευμα, ο κ. Βασιλείου είπε πως επιλαμβάνεται του θέματος προσωπικά, σημειώνοντας πως κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας και των δύο εμπλεκόμενων μερών θα κάνει προσωπικές παρεμβάσεις και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη διαπραγματευτική ομάδα του Υπουργείου.

    Σε ότι αφορά τη σημερινή 24ωρη απεργία, στην οποία κατήλθαν από το πρωί οι οικοδόμοι, ο Υπουργός Εργασίας εξέφρασε τη λύπη του, διότι όπως ανέφερε, «παρ όλες τις επίπονες και επίμονες προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας δεν κατέστη δυνατό να αποτρέψουμε τα σημερινά δυναμικά απεργιακά μέτρα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 June 2006 - 17:29:22 UTC