Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΕ - ΔΥΕ
  • [03] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, σχολιάζοντας το ``διακανονισμό`` προσφυγών τριών Ε/Κ από τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, δήλωσε πως ``η κυπριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη θέση της ότι πρόκειται για μια παραπλανητική κίνηση της Τουρκίας, στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι υπάρχει και λειτουργεί ικανοποιητικός μηχανισμός αποζημίωσης για όλους τους εκτοπισμένους Ε/Κ``.

    Σε γραπτή δήλωση ο κ. Πασιαρδής επισημαίνει το γεγονός ``ότι η επιλογή της σημερινής ημέρας για ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων της `επιτροπής`, εσκεμμένα συμπίπτει με την τελευταία ημέρα κατά την οποία η Τουρκία υποχρεούται να καταθέσει τις απόψεις της, όσον αφορά την επάρκεια των μέτρων συμμόρφωσης της με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη``.

    Ο κ. Πασιαρδής προσθέτει πως η επιλεκτική επιστροφή περιουσιών σε δύο Ε/Κ, η αδιευκρίνιστη αποζημίωση σε ένα Ε/Κ έναντι της σφετερισθείσας περιουσίας του και η προτεινόμενη αποζημίωση στην κα Αρεστή, με τη συνοδευτική δήλωση ότι η περιουσία της μπορεί να επιστραφεί μετά τη λύση του Κυπριακού, δεν προσφέρουν το είδος της αποζημίωσης που διέταξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δηλαδή την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε όλους τους νόμιμους δικαιούχους.

    ``Είναι απλώς ευκαιριακά τουρκικά τεχνάσματα με ημερομηνία λήξης και με στόχο να δελεασθούν μερικοί Ελληνοκύπριοι να υποβοηθήσουν, άθελά τους, την προσπάθεια της Τουρκίας να αποενοχοποιηθεί από το συνεχιζόμενο έγκλημα τους σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών``, προσθέτει.

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση, συνεχίζει, αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη της Δημοκρατίας να χρησιμοποιεί κάθε προσφερόμενο νόμιμο μέσο για να διεκδικεί το σεβασμό και την εφαρμογή των ατομικών δικαίων του.

    Υποδεικνύει όμως, καταλήγει, ότι η άσκηση αυτού του δικαιώματος μέσω μιας παράνομης Επιτροπής Αποζημιώσεων στο ψευδοκράτος, προσφέρει καλή υπηρεσία στις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται να προσφέρει πλήρη ικανοποίηση στο αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελληνοκυπρίων για ανάκτηση της παρανόμως κατεχόμενης περιουσίας τους.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΕ - ΔΥΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, μέσω της γραπτής διαδικασίας, να συστήσει στο Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN την άρση της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) που είχε αποφασισθεί για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2004.

    Η απόφαση, που χαιρέτισε ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, οδηγεί στην ουσία στην άρση της επιτήρησης της κυπριακής οικονομίας από την ΕΕ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ένταξη στην ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια, «η περίπτωση της Κύπρου αποδεικνύει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, εάν επιχειρηθεί με αποφασιστικότητα, μπορεί να φέρει διατηρήσιμα αποτελέσματα». Ο Ισπανός Επίτροπος «παρότρυνε την Κύπρο να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και να επιτύχει το στόχο της να ισοσκελίσει σχεδόν τα οικονομικά της έως το τέλος της δεκαετίας, έχοντας υπόψη τον υψηλό κίνδυνο που προκύπτει από το κόστος ενός γηράσκοντος πληθυσμού».

    [03] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΑΘΗΝΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας πραγματοποιεί σειρά επαφών σήμερα στην Αθήνα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και θα έχει συνομιλίες με την ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Πορτογαλία για επίσκεψη εργασίας. Στη Λισαβόνα θα έχει συνομιλίες με τον Πορτογάλο ομόλογό του Diogo Freitas do Amaral.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΑΘΗΝΑ

    Ο νέος Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φοίβος Κλόκκαρης θα συναντηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ευάγγελο Μεϊμαράκη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 June 2006 - 9:29:17 UTC