Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ
  • [02] ΗΕ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ

    Στόχος του ταξιδιού του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στο τρίγωνο Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία είναι «να βολιδοσκοπήσει αλλά και να αφουγκραστεί πολιτικές προσεγγίσεις σε αυτό το τρίγωνο», δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Απαντώντας σε ερώτηση τί θα βολιδοσκοπήσει ο κ. Γκαμπάρι, ο κ. Πάλμας απάντησε: ``Προθέσεις εάν υπάρχει διάθεση για έναρξη ενός διαλόγου ούτως ώστε να υπάρξει πρόοδος σε ότι αφορά το Κυπριακό``.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης του κ. Γκαμπάρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Πάλμας είπε πως «δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το πρόγραμμα του κ. Γκαμπάρι, άρα εξακολουθεί να υφίσταται η δήλωση που είχαμε κάνει μέχρι σήμερα, δηλαδή δεν ξέρουμε».

    Ερωτηθείς αν εφόσον οριστικοποιηθεί η ημερήσια διάταξη θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο κ. Πάλμας απάντησε πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν όταν οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε πως «είναι σαφές ότι στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Γκαμπάρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν και εφόσον τελικά θα υπάρξει τέτοιο θέμα, δηλαδή συνάντηση του κ. Ταλάτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα τεθεί».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει επίσημη ενημέρωση μετά τη χθεσινοβραδινή ενημέρωση του κ. Γκαμπάρι προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, για την περιοδεία του σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία, ο κ. Πάλμας είπε πως στόχος του ταξιδιού του κ. Γκαμπάρι, είναι «να βολιδοσκοπήσει αλλά και να αφουγκραστεί πολιτικές προσεγγίσεις σε αυτό το τρίγωνο».

    Κληθείς να πει τι θα βολιδοσκοπήσει απάντησε: Προθέσεις εάν υπάρχει διάθεση για έναρξη ενός διαλόγου ούτως ώστε να υπάρξει πρόοδος σε ότι αφορά το Κυπριακό».

    Πρόσθεσε πως «εμάς οι θέσεις μας είναι σαφείς και ξεκάθαρες και είναι οι θέσεις οι οποίες είχαν συμφωνηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το ΓΓ στο Παρίσι».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με σύμβουλο του κ. Ταλάτ, ο κ. Πάλμας είπε πως «δεν υπάρχει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Εχει γραφτεί στον Τύπο αλλά δεν υπάρχει οτιδήποτε».

    Ερωτηθείς για το θέμα των τεχνικών επιτροπών, ο κ. Πάλμας επανέλαβε πως «εάν και εφόσον η τ/κ πλευρά συναινέσει εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει μια διαδικασία και μια εργασία αναφορικά με τις τεχνικές επιτροπές αλλά και με τα ζητήματα καθημερινότητας».

    Ερωτηθείς αν το θέμα αυτό συνδέεται με το ενδεχόμενο της κοινής συνάντησης με τον κ. Γκαμπάρι, ο κ. Πάλμας είπε πως σίγουρα θα συζητηθεί.

    [02] ΗΕ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σημαντική θεωρεί ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με αφορμή την εγκαθίδρυση του τρίτου μέρους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

    Αυτό μεταξύ άλλων, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ανέφερε ο κ. Γκαμπάρι, ενημερώνοντας στη διάρκεια ανεπίσημων διαβουλεύσεων, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αφορμή την περιοδεία του στο τρίγωνο Αγκυρα Αθήνα Λευκωσία, από τις 2 μέχρι τις 9 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Γκαμπάρι χαρακτήρισε διερευνητικού χαρακτήρα την αποστολή του. Μετά την επιστροφή του θα ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το ΣΑ για τις προοπτικές αναζωογόνησης της αποστολής καλών υπηρεσιών του κ. Ανάν και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Πρόεδρος της Λετονίας Vaira Vike Freiberga εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης διζωνικής, δικοινοτικής, ομόσπονδης λύσης που να επανενώνει πραγματικά την Κύπρο.

    Δεχόμενη τα διαπιστευτήρια του νέου Κύπριου Πρεσβευτή στη Ρίαγ, Παύλου Αναστασιάδη, η Λετονή Πρόεδρος ενημερώθηκε για το Κυπριακό και για την προσήλωση της Κύπρου στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού που να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τον Χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

    Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Λετονή Πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία να γίνονται σεβαστές οι θεμελιώδεις αυτές αρχές.

    Ο Κύπριος Πρέσβης ενημέρωσε επίσης την Πρόεδρο της Λετονίας για την παρούσα φάση του Κυπριακού και για τις βασικές πτυχές του που απορρέουν από τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου, όπως το προσφυγικό, ο εποικισμός, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ιστορική ταυτότητα.

    «Η κ. V&#299;&#311;e Freiberga δήλωσε ότι κατανοεί πολύ καλά τις πτυχές αυτές και επισήμανε ότι είναι χρέος όλων να διαφυλάξουν την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της κάθε χώρας, τόσο ως χρέος προς τις γενιές που πέρασαν όσο και για τις γενιές που έρχονται», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 June 2006 - 17:29:22 UTC