Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Επίσκεψη εργασίας
  • [02] Κυβέρνηση - Γκαμπάρι - Κυπριακό
  • [03] ΚΟΡΕΠΕΡ Τουρκία - Ενταξιακές
  • [04] Πρόεδρος Λετονίας - Κυπριακό
  • [05] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Ρωσία - Τουρκία - Σχέσεις
  • [06] Υπουργείο Εξωτερικών - Ιράκ - Δολοφονία Ρώσων - Καταδίκη
  • [07] Πάλμας - Υπουργικό - Εταιρεία ''Ηλιος''
  • [08] Επιτροπή Διερεύνησης - ''Ηλιος'' - Αναστολή εργασιών
  • [09] Πάλμας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοτικές εκλογές
  • [10] Κόμματα συγκυβέρνησης - Δημοτικές εκλογές - Σύσκεψη
  • [11] Αννα Μαραγκού - Δημαρχία Λευκωσίας - Υποψηφιότητα
  • [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μέλαθρο Ευγηρίας Καλαϊτζιάν
  • [13] ΕΕ - Επιτροπή - Καρτέλ - Νέα αυστηρή νομοθεσία
  • [14] Μόσχα - Σοφοκλέους - Ναρκωτικά
  • [15] Πρόεδρος Βουλής - Σωματείο Νέα Σαλαμίνα - Εκδήλωση
  • [16] Κίνημα Οικολόγων - Τ/κ Κόμμα Νέα Κύπρος
  • [17] Υπουργικό - Πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ
  • [18] Χρηματιστήριο - Πτώση ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 29/06/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Επίσκεψη εργασίας

    Επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει στις 10 και 11 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Οπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο θα συζητήσει το Κυπριακό και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Οι διαβουλεύσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και της συνεχούς συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων, πρόσθεσε.

    Πριν από τη συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Συναντήσεις θα έχει, επίσης, με τους αρχηγούς των ελλαδικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Ανακοίνωση για την επίσκεψη εργασίας του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα εκδόθηκε και από το γραφείο Τύπου του Ελληνα Πρωθυπουργού.

    Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται πως ''ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, για να συζητήσουν το Κυπριακό και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος'' και προστίθεται πως ''οι διαβουλεύσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και της συνεχούς συνεργασίας των δύο Κυβερνήσεων''.

    [02] Κυβέρνηση - Γκαμπάρι - Κυπριακό

    Στόχος του ταξιδιού του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στο τρίγωνο Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία είναι «να βολιδοσκοπήσει αλλά και να αφουγκραστεί πολιτικές προσεγγίσεις σε αυτό το τρίγωνο», δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Απαντώντας χθες σε ερώτηση τί θα βολιδοσκοπήσει ο κ. Γκαμπάρι, ο κ. Πάλμας απάντησε: ''Προθέσεις εάν υπάρχει διάθεση για έναρξη ενός διαλόγου ούτως ώστε να υπάρξει πρόοδος σε ότι αφορά το Κυπριακό''.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης του κ. Γκαμπάρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Πάλμας είπε πως «δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το πρόγραμμα του κ. Γκαμπάρι, άρα εξακολουθεί να υφίσταται η δήλωση που είχαμε κάνει μέχρι σήμερα, δηλαδή δεν ξέρουμε».

    Ερωτηθείς αν εφόσον οριστικοποιηθεί η ημερήσια διάταξη θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο κ. Πάλμας απάντησε πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν όταν οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε πως «είναι σαφές ότι στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Γκαμπάρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν και εφόσον τελικά θα υπάρξει τέτοιο θέμα, δηλαδή συνάντηση του κ. Ταλάτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα τεθεί».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει επίσημη ενημέρωση μετά τη χθεσινοβραδινή ενημέρωση του κ. Γκαμπάρι προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, για την περιοδεία του σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία, ο κ. Πάλμας είπε πως στόχος του ταξιδιού του κ. Γκαμπάρι, είναι «να βολιδοσκοπήσει αλλά και να αφουγκραστεί πολιτικές προσεγγίσεις σε αυτό το τρίγωνο».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με σύμβουλο του κ. Ταλάτ, ο κ. Πάλμας είπε πως «δεν υπάρχει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Εχει γραφτεί στον Τύπο αλλά δεν υπάρχει οτιδήποτε».

    Ερωτηθείς για το θέμα των τεχνικών επιτροπών, ο κ. Πάλμας επανέλαβε πως «εάν και εφόσον η τ/κ πλευρά συναινέσει εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει μια διαδικασία και μια εργασία αναφορικά με τις τεχνικές επιτροπές αλλά και με τα ζητήματα καθημερινότητας».

    [03] ΚΟΡΕΠΕΡ Τουρκία - Ενταξιακές

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε τη διαδικασία για το άνοιγμα του κεφαλαίου «Τελωνειακή Ενωση» στις διαπραγματεύσεις με την Κροατία. Δεν έκανε όμως το ίδιο για την Τουρκία, λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει με το θέμα της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο, δηλαδή με το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) των κρατών μελών, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην Κροατία, στην οποία θα επισημαίνονται στο Ζάγκρεμπ οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο σημαντικό κεφάλαιο της «Τελωνειακής Ενωσης».

    Η Τουρκία έχει ανοίξει και κλείσει μέχρι στιγμής, μόνο ένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το «Ερευνα-Επιστήμη», που θεωρείται το πλέον ανώδυνο από πλευράς κοινοτικού κεκτημένου.

    Στη συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ, αποφασίστηκε επίσης να ξεκινήσει η διαδικασία ανοίγματος του κεφαλαίου «Ανταγωνισμός», τόσο με την Κροατία όσο και με την Τουρκία.

    Στην περίπτωση της Τουρκίας για να ανοίξει το εν λόγω κεφάλαιο θα πρέπει προηγουμένως η Αγκυρα να εκπληρώσει μια σειρά υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και τις εξής:

    -να εξασφαλίσει κανόνες διαφάνειας στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων,

    -να παράσχει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στον τομέα της χαλυβουργίας από το 2001,

    -να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη Αρχή για τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία να διαθέτει τις απαραίτητες εξουσίες για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων, που προκύπτουν από υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες,

    -να ανακτήσει όλες τις κρατικές ενισχύσεις που έχει χορηγήσει παρανόμως.

    [04] Πρόεδρος Λετονίας - Κυπριακό

    Η Πρόεδρος της Λετονίας Vaira Vike Freiberga εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης διζωνικής, δικοινοτικής, ομόσπονδης λύσης που να επανενώνει πραγματικά την Κύπρο.

    Δεχόμενη τα διαπιστευτήρια του νέου Κύπριου Πρέσβη στη Ρίγα, Παύλου Αναστασιάδη, η Λετονή Πρόεδρος ενημερώθηκε για το Κυπριακό και για την προσήλωση της Κύπρου στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού που να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τον Χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Λετονή Πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία να γίνονται σεβαστές οι θεμελιώδεις αυτές αρχές.

    Ο Κύπριος Πρέσβης ενημέρωσε επίσης την Πρόεδρο της Λετονίας για την παρούσα φάση του Κυπριακού και για τις βασικές πτυχές του που απορρέουν από τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου, όπως το προσφυγικό, ο εποικισμός, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ιστορική ταυτότητα.

    Η Λετονή Πρόεδρος «δήλωσε ότι κατανοεί πολύ καλά τις πτυχές αυτές και επισήμανε ότι είναι χρέος όλων να διαφυλάξουν την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της κάθε χώρας, τόσο ως χρέος προς τις γενιές που πέρασαν όσο και για τις γενιές που έρχονται», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

    Σε συνάντηση που είχαν μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων συζητήθηκαν και οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, η κ. Vike Freiberga εξέφρασε την εκτίμησή της για την πολύ εποικοδομητική και διορατική πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης να στηρίξει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, τονίζοντας, παράλληλα, ότι όπως κάθε υποψήφια χώρα έτσι και η Τουρκία πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις της και να εκπληροί τα κριτήρια και απαιτήσεις της ΕΕ για να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία.

    Η Λετονή Πρόεδρος εξέφρασε τον θαυμασμό της για τα σημαντικά επιτεύγματα της Κύπρου, και ο Πρέσβης συγχάρηκε την Λετονή Πρόεδρο για τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρας της κατά τα τελευταία χρόνια.

    [05] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Ρωσία - Τουρκία - Σχέσεις

    Ενόψει της επίσημης ανταποδοτικής επίσκεψης στη Ρωσία του Τούρκου Προέδρου Αχμέτ Σεζέρ, που ξεκίνησε χθες και των παράλληλων διμερών επαφών των Υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Καμίνιν έκανε δηλώσεις στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, επισκοπώντας το σύνολο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων.

    Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι Ρωσία και Τουρκία συζητούν τις προοπτικές της διευθέτησης στο Ιράκ και το Μεσανατολικό, την κατάσταση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τις εξελίξεις στην Υπερκαυκασία και την Κεντρική Ασία, το κυπριακό πρόβλημα.

    Οι δύο χώρες, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ανταλλάσσουν απόψεις για «την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ, τον αγώνα εναντίον των νέων προκλήσεων και απειλών για τον κόσμο και τη σταθερότητα, τη διασφάλιση της αρχής της προτεραιότητας του διεθνούς δικαίου», ενώ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία «στο θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών στον Βόρειο Καύκασο, κατά του οργανωμένου εγκλήματος, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών».

    Ο κ. Καμίνιν εκτιμά ότι «η Τουρκία κατέχει βασική θέση μεταξύ των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και απόδειξη αυτού αποτελεί ο δραστήρια αναπτυσσόμενος τον τελευταίο καιρό πολιτικός διάλογος σε ανώτατο και υψηλό επίπεδο», καθώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πραγματοποιήθηκαν έξι συναντήσεις του Προέδρου Πούτιν με Τούρκους ηγέτες.

    [06] Υπουργείο Εξωτερικών - Ιράκ - Δολοφονία Ρώσων - Καταδίκη

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει αποτροπιασμό για την απαγωγή και δολοφονία Ρώσων διπλωματών στο Ιράκ, θεωρώντας την ενέργεια αυτή ως σοβαρό πλήγμα κατά της ανθρωπότητας και των συμφερόντων του ιρακινού λαού.

    ''Η βίαιη απαγωγή και δολοφονία Ρώσων διπλωματών στο Ιράκ από εξτρεμιστικά στοιχεία έχει συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία'', αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας το αίσθημα αποτροπιασμού και αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και ολόκληρου του λαού της Κύπρου, καταδικάζει το στυγερό αυτό έγκλημα, που αφενός στοίχισε τη ζωή σε αθώους Ρώσους πολίτες και αφετέρου υπονομεύει την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη της ειρήνης στο Ιράκ.

    Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών επαναβεβαιώνει την αντίθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από τα κίνητρά της και προτρέπει τόσο την ιρακινή κυβέρνηση όσο και την πολυεθνική δύναμη στο Ιράκ, να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό της βίας και την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα.

    Επίσης, εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για εξομάλυνση της κατάστασης στο Ιράκ και την ειρηνική ανασυγκρότηση της χώρας.

    Η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου έχουν ήδη εκφράσει τη βαθιά συμπάθεια και ειλικρινή συλλυπητήρια προς την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς και προς τους συγγενείς των θυμάτων με επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών προς τον Ρώσο ομόλογό του.

    [07] Πάλμας - Υπουργικό - Εταιρεία ''Ηλιος''

    Το θέμα της εταιρείας «Ηλιος» δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Ο κ. Πάλμας είπε πως «όσο πιο φειδωλοί είμαστε σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο το καλύτερο για όλους».

    ''Από τη στιγμή που έχει οριστεί η διερευνητική επιτροπή, που ουσιαστικά λειτουργεί και ως δικαστήριο, οποιεσδήποτε δηλώσεις από μέρους της κυβέρνησης αλλά και γενικότερα, νομίζω σε αυτή τη φάση είναι εκ του περισσού», πρόσθεσε.

    [08] Επιτροπή Διερεύνησης - ''Ηλιος'' - Αναστολή εργασιών

    Αναστολή των εργασιών της και επανέναρξη τους στις 28 Αυγούστου το πρωί, μέχρι την παράδοση του τελικού πορίσματος του Ακριβού Τσολάκη, αποφάσισε χθες η επιτροπή για τη διερεύνηση του αεροπορικού ατυχήματος στο Γραμματικό, την 14η Αυγούστου 2005, υπό τον Παναγιώτη Καλλή.

    Η επιτροπή πήρε την απόφαση αυτή μετά από επισήμανση του δικηγόρου της εταιρείας Δημήτρη Αραούζου ότι δεν κατέχει το προκαταρτικό πόρισμα Τσολάκη, επί του οποίου η επιτροπή υπέβαλλε ερωτήσεις στο Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Λεωνίδα Λεωνίδου, και συνεπώς δεν είναι σε θέση να υποβάλει ερωτήσεις σε σχέση με το περιεχόμενο του εγγράφου.

    Αποτέλεσμα ήταν ο κ. Καλλής να διακόψει τη διαδικασία για να διαβουλευθεί με τους συμβούλους του και όταν επανήλθε ανέφερε πως θεωρεί, ''ανεξάρτητα από τις πρόνοιες των Κανονισμών, ως θέμα δίκαιης διεξαγωγής της έρευνας και ως θέμα ορθής εφαρμογής του άρθρου 8 του Νόμου περί Ερευνητικών Επιτρόπων, κεφ. 44 ότι οι δικηγόροι πρέπει να έχουν ενώπιον τους το μαρτυρικό υλικό επί του οποίου βασίζεται η Επιτροπή για να υποβάλει τις ερωτήσεις της'' και ότι ''ενόψει του απορρήτου του πορίσματος αυτό δεν είναι δυνατό στην παρούσα φάση της διαδικασίας''.

    Ο κ. Καλλής είπε ότι για τους σκοπούς διεξαγωγής της υπό εξέλιξη έρευνας, σύμφωνα με τους όρους εντολής, έχει τεθεί στη διάθεση της Επιτροπής το προκαταρτικό πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, προσθέτοντας ότι χωρίς το πόρισμα η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να αρχίσει τις εργασίες της.

    Ανέφερε ότι θεωρεί πως η ορθή ερμηνεία του άρθρου 8 του Νόμου παρέχει το δικαίωμα στους δικηγόρους να υποβάλλουν ορισμένες ερωτήσεις στους μάρτυρες εντός του αυστηρού πλαισίου των όρων εντολής της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί που διέπουν τα της λειτουργίας της Επιτροπής ορίζουν ότι η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη που ακολουθείται από τα Πολιτικά Δικαστήρια.

    ''Κρίνω επομένως ότι οι εργασίες της Επιτροπής θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι την παράδοση του τελικού πορίσματος και την άρση του απορρήτου, που σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω αυτό θα καταστεί δυνατό γύρω στα μέσα Αυγούστου'', είπε ο κ. Καλλής, προσθέτοντας ότι ''οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχισθούν στις 28 Αυγούστου 2006 και ώρα 9 το πρωί''.

    Ο κ. Αραούζος ανέφερε ότι υπάρχει έγγραφο επί του οποίου βασίζεται η Επιτροπή και έχει θέσει ερωτήσεις στο μάρτυρα και του έχει ζητήσει τα σχόλια του και πρόσθεσε ότι χωρίς αυτό το έγγραφο δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη διαδικασία και να συμμετέχει όσο μπορούσε να συμμετέχει αν αυτό το έγγραφο δεν είναι μέρος του μαρτυρικού υλικό και τεκμήριο ενώπιον της Επιτροπής.

    Συνεπώς, συνέχισε, δεν είναι σε θέση να υποβάλει ερωτήσεις σε σχέση με το περιεχόμενο του εγγράφου, το οποίο είναι προκαταρτικό και δεσμευτικό.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Κώστας Ορφανός δήλωσε ότι το τελικό πόρισμα Τσολάκη θα δημοσιοποιηθεί το πρώτο 15νθήμερο Αυγούστου και πριν τις 14 του μήνα, ημερομηνία που συνέβηκε πέρσι το αεροπορικό δυστύχημα.

    Σε δηλώσεις, μετά την κατάθεση στην επιτροπή για τη διερεύνηση του αεροπορικού ατυχήματος στο Γραμματικό τεσσάρων εγγράφων σε σχέση με διάφορους ελέγχους που έγιναν στην εταιρεία ''Ηλιος'' από Βρετανούς εμπειρογνώμονες το 2004 (Ιούλιο και Νοέμβριο) και 2005 (Μάρτιο και Ιούνιο), ο κ. Ορφανός εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε 4 με 5 ημέρες η Επιτροπή του θα είναι σε θέση να δώσει τις τελικές της απόψεις στην Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων σε σχέση με το πόρισμα Τσολάκη, για να γίνει, όπως είπε, το τελικό πόρισμα και να δημοσιοποιηθεί.

    Ο Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, Λεωνίδας Λεωνίδου, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ελέγχει αυτή τη στιγμή πλήρως και με επάρκεια τις τρείς εταιρείες που λειτουργούν στην Κύπρο.

    ''Οσον αφορά τα θέματα ασφαλείας πτήσεων για τις τρεις εταιρείες πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι μπορεί να πετά με ασφάλεια και ότι γίνονται όλοι οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται με τα διεθνή δεδομένα'', είπε ο κ. Λεωνίδου, ύστερα από την κατάθεση που έδωσε στην Επιτροπή για τη διερεύνηση του αεροπορικού ατυχήματος στο Γραμματικό.

    Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι το Τμήμα αυτή τη στιγμή έχει δύο μόνιμους επιθεωρητές αεροπλοϊμότητας, οι οποίοι έχουν πλήρη επάρκεια όσον αφορά την εκπαίδευση επιθεωρητή αεροπλοϊμότητας, προσθέτοντας ότι έχουν προσληφθεί ακόμη τρία άτομα, τα οποία είναι έμπειροι μηχανικοί και θα εκπαιδευτούν επιπλέον εντός Ιουλίου για να εκτελούν χρέη επιθεωρητή αεροπλοϊμότητας.

    Πρόσθεσε ότι, αν και αυτή τη στιγμή το Τμήμα προσφέρει την ασφάλεια που πρέπει να προσφέρει για την ασφάλεια των πτήσεων, ''χρειάζεται περισσότερο προσωπικό για να μπορεί να καλύψει με ευχέρεια και με επιπρόσθετες δυνατότητες αυτόν τον τομέα για να μπορούμε να αναπτύξουμε την Πολιτική και την γενική αεροπορία με περισσότερους επιθεωρητές και μηχανικούς ώστε να μπορούμε να εκδώσουμε και καινούργιες άδειες, οι οποίες ζητούνται από εταιρείες''.

    [09] Πάλμας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοτικές εκλογές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος βεβαίως θα έχει λόγο και βεβαίως θα συζητήσει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς κάποια ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2006, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και μέσα στα πλαίσια των συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων της τριμερούς συνεργασίας, όπως ονομάστηκε τότε στις δημοτικές εκλογές του 2001 η συνεργασία δηλαδή ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ, βεβαίως θα έχει λόγο και βεβαίως θα συζητήσει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς κάποια ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2006».

    Ο κ. Πάλμας είπε πως δεν αποκλείεται να τεθούν θέσεις και απόψεις και προσεγγίσεις από τους ηγέτες των τριών κομμάτων για διεύρυνση της συνεργασίας.

    Σε παρατήρηση πως φωτογραφίζει το Κίνημα Οικολόγων, ο κ. Πάλμας ανέφερε: Και το Κίνημα Οικολόγων ενδεχομένως αλλά μπορεί και άλλη πολιτική δύναμη, ενδεχομένως μπορεί να είναι και το Ευρωπαϊκό Κόμμα».

    [10] Κόμματα συγκυβέρνησης - Δημοτικές εκλογές - Σύσκεψη

    ΑΚΕΛ, Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ επαναβεβαίωσαν χθες το απόγευμα τη θέληση τους για συνέχιση της συνεργασίας τους και σε επίπεδο τοπικών αρχών. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξέφρασε την επιθυμία όπως συμμετάσχει στην τριμερή συνεργασία (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ), αφού αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα στη Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος.

    Σε δηλώσεις μετά από τη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των τεσσάρων κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για το θέμα των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε πως έχει επαναβεβαιωθεί η επιθυμία και η συναπόφαση των κομμάτων να συνεχίσουν τη συνεργασία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη όπως πρόσθεσε, και τις ιδιομορφίες των τοπικών κοινωνιών και τη θέληση των πολιτών.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση να διευρυνθεί η συνεργασία του κυβερνητικού συνασπισμού, αφού στην σημερινή σύσκεψη παρίστατο και ο ΓΓ του Κινήματος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Εφόσον βλέπετε και την παρουσία του κ. Περδίκη αυτό είναι ένδειξη, αν όχι απόδειξη, και της θέλησης και της επιθυμίας και του Κινήματος εκείνου να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση και των υπολοίπων να συνεργαστούν».

    Σε ερώτηση εάν κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η περίπτωση συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως «δεν συζητήθηκε η περίπτωση κανενός άλλου κόμματος».

    Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ θα ήταν θετικό σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΕΥΡΩΚΟ, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως αυτή την ώρα δεν είναι έτοιμος να δώσει τέτοιες απαντήσεις, προσθέτοντας πως στη σύσκεψη έχει συζητηθεί απλώς η θέληση και η επιθυμία των συγκεκριμένων κομμάτων για συνεργασία.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε πως «ήταν μια πρώτη συνάντηση των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, με στόχο να συνεχιστεί η συνεργασία και σε επίπεδο τοπικών αρχών». «Στη συνάντηση», ανέφερε, «διατυπώθηκαν οι προθέσεις, και οι προθέσεις είναι από όλους θετικές, για να υπάρξει αυτή η συνεργασία».

    Ανέφερε ακόμη πως δεν ήταν δυνατόν σε αυτή τη συνάντηση να συζητηθούν σε βάθος τα θέματα και να μπουν στη λογική προσώπων, υποψηφιοτήτων και κομματικών αντίστοιχων τοποθετήσεων, ενώ σημείωσε ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να σέβεται τις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να σέβεται τις τοπικές ευαισθησίες και να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνίες των πολιτών.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους αναφέρθηκε στο θέμα των πολιτικών κριτηρίων και αρχών που πρέπει να διέπουν τη συγκεκριμένη συνεργασία, λέγοντας πως «τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν να κάνουν με θέματα αποκέντρωσης, με θέματα που πρέπει να χειρίζονται απευθείας οι πολίτες σε κάθε συγκεκριμένη περιοχή για τα του οίκου τους».

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε από την πλευρά του ότι στη σημερινή σύσκεψη βρέθηκε υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος για διερεύνηση της συνεργασίας με τα κόμματα της συγκυβέρνησης στο επίπεδο της εκλογής των δημάρχων.

    Υπάρχει, κατέληξε, η ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος που απομένει να επικυρωθεί, όπως ελπίζει, σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κινήματος Οικολόγων, στις 9 Ιουλίου του 2006.

    [11] Αννα Μαραγκού - Δημαρχία Λευκωσίας - Υποψηφιότητα

    Την υποψηφιότητά της για τη δημαρχία της Λευκωσίας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου εξήγγειλε σήμερα η Αννα Μαραγκού, ως ανεξάρτητη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η υποψηφιότητά της είναι ανοικτή στα κόμματα και τις συνεργασίες.

    «Ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου όχι μόνο για να δώσω μιαν απάντηση στις επίμονες ερωτήσεις και προσδοκίες δημοτών ως προς το ενδιαφέρον μου για τη Δημαρχία της Λευκωσίας, αλλά και για να έχω το χρόνο και τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες ώστε να γνωρίσω σε βάθος τις ανάγκες τους, με στόχο να παραδώσω, μαζί με τους συνεργάτες μου, στα τέλη Σεπτεμβρίου μια ολοκληρωμένη πρόταση προς τους δημότες της Λευκωσίας», ανέφερε η κ. Μαραγκού.

    Είπε ότι η απόφασή της να κατέλθει ως υποψήφια στις δημοτικές εκλογές λήφθηκε ύστερα από τη διαπίστωση της εγκατάλειψης της παλιάς πόλης και «την απαράδεκτη επιμονή για επεμβάσεις και συμπεριφορές που αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα τον χαρακτήρα της και τείνουν να σβήσουν την ιστορική συνέχεια».

    Σημείωσε επίσης ότι η Λευκωσία δεν είναι μια εύκολη πόλη, καθώς τόσο η παλιά, η εντός των τειχών, όσο και η σύγχρονη πόλη έχουν ανάγκη από τολμηρές τομές.

    «Πολλά πρέπει να γίνουν, αλλά υπάρχουν οι προτεραιότητες οι οποίες αποτελούν προϋποθέσεις για σωστή ανάπτυξη που να εξυπηρετεί και το δημόσιο συμφέρον. Οραμά μας η Ενωμένη Λευκωσία. Μια πόλη ζωντανή που να διατηρεί με σεβασμό και να προβάλλει τον πολιτισμό και τον ιστορικό της χαρακτήρα και που ταυτόχρονα να προσφέρει στον κάθε δημότη τη δυνατότητα να ζει σε αυτήν με ασφάλεια», κατέληξε.

    Υπουργικό - Επίτροπος Περιβάλλοντος - Συμβούλιο Φυλακών ---------------------------------------------------------------------Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε χθες ως Επίτροπο Περιβάλλοντος το Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Αυτό ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του σώματος ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Ο κ. Πάλμας είπε επίσης πως το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τα μέλη του Συμβουλίου Φυλακών.

    Αυτά είναι οι Αντρέας Τρυφωνίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Αργύρης Παπαναστασίου, Επαρχος Λευκωσίας, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Πήλικος, Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Σάββας Αντωνίου, Επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας, Ανδρούλλα Μπουλαράν, Λειτουργός Εγκληματολογικών Ερευνών Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Χριστίνα Κοντού, Λειτουργός Ευημερίας στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Τόνια Παγιάτα, Εκπαιδευτική Γραμματέας Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, Νίκη Πατσαλίδου, Κοινωνιολόγος, και Σάββας Στυλιανού, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Φυλακισμένων.

    [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μέλαθρο Ευγηρίας Καλαϊτζιάν

    Τη διαβεβαίωση ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους ηλικιωμένους, θα παραμείνει έμπρακτο και διαρκές, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εγκαινιάζοντας χθες το ανακαινισμένο Μέλαθρο Ευγηρίας Καλαϊτζιάν στη Λευκωσία.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η παρουσία του στο χώρο αυτό αποτελεί έκφραση του σταθερού και ζωηρού ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την ευημερία των μελών της Αρμενικής κοινότητας στο νησί.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στο πλαίσιο ενίσχυσης της εθελοντικής πρωτοβουλίας η Κυβέρνηση κατέβαλε το 2005 μέσω του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών ποσό 1.223.000 λιρών σε πολλές και διάφορες Εθελοντικές Οργανώσεις Κοινωνικής Πρόνοιας για 113 προγράμματα για τους Ηλικιωμένους.

    Αναφερόμενος στους Πετρός και Αράμ Καλαϊτζιάν είπε ότι τους γνώρισε μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων και διαπίστωσε την αφοσίωση τους προς στην κοινότητα των Αρμενίων.

    [13] ΕΕ - Επιτροπή - Καρτέλ - Νέα αυστηρή νομοθεσία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε χθες νέες κατευθυντήριες γραμμές στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση των καρτέλ. Οι αλλαγές προβλέπουν τη σημαντική αύξηση των κοινοτικών προστίμων σε επιχειρήσεις που μέσω των καρτέλ παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού.

    Ο κανονισμός 1/2003 του Συμβουλίου Υπουργών, καθορίζει σε 10% του κύκλου εργασιών, το ανώτατο πλαφόν προστίμου σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε καρτέλ και διαμορφώνουν προς το πάνω τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

    Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που υιοθέτηση χθες η Κομισιόν μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα ανταγωνισμού, Νέλι Κρους, διατηρούν το ανώτατο όριο του 10% του κύκλου εργασιών, δεδομένου ότι για να γίνει αλλαγή χρειάζεται απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών και μάλιστα με ομοφωνία. Ομως, αυξάνει το πρόστιμο στο 30% των ετήσιων πωλήσεων του προϊόντος ή της υπηρεσίας που εμπλέκεται στο καρτέλ, πολλαπλασιαζόμενο επί τα έτη της παράβασης.

    [14] Μόσχα - Σοφοκλέους - Ναρκωτικά

    Με τη συμμετοχή περισσότερων από πενήντα εκπροσώπων κρατών, μεταξύ των οποίων 15 Υπουργοί Εξωτερικών και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Σοφοκλής Σοφοκλέους, καθώς και των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών, ολοκληρώθηκε η τριήμερη συνδιάσκεψη «Περί των οδών διακίνησης των ναρκωτικών από το Αφγανιστάν», που συνδιοργάνωσαν στη Μόσχα η ρωσική κυβέρνηση και ο ΟΗΕ.

    Εγκαινιάζοντας την υπουργική συνεδρία χθες, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι «με κοινές προσπάθειες θα επιτύχουμε να αποκρούσουμε αυτό το κακό και να απαλλάξουμε από αυτό τις μελλοντικές γενιές» και σημείωσε ότι οι «ναρκωδιαδρομές από το Αφγανιστάν διασχίζουν πολλές χώρες, περιφέρειες και ηπείρους στον γεωγραφικό χάρτη του κόσμου», αναφέροντας την Κ.Ασία, τα Βαλκάνια, την Αραβική χερσόνησο, τη Ν.Ασία.

    Χαιρετισμό στη συνδιάσκεψη απηύθυνε η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι «η διακίνηση ναρκωτικών είναι ένα πρόβλημα, που καμιά χώρα δεν μπορεί μόνη της να λύσει», διότι απαιτείται συντονισμένη διεθνής αντιμετώπιση και υπενθύμισε τόσο την ανθρωπιστική δράση της ελληνικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, όσο και τις πρωτοβουλίες της στην ΝΑ Ευρώπη για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος σε συνεννόηση με τους γείτονές της.

    Εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ο κ. Σοφοκλέους τόνισε με γραπτή παρέμβασή του ότι «η Κύπρος υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας εναντίον της παραγωγής και διακίνησης των ναρκωτικών από το Αφγανιστάν» και υπογράμμισε τον ξεχωριστό κίνδυνο που προκαλεί η εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στα Κατεχόμενα.

    «Ως Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχουμε ενεργά και αποφασιστικά σ ένα διαρκή αμετακίνητο και αμετάκλητο πόλεμο κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώνουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας με όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ειδικότερα στέλνουμε ένα σαφέστατο μήνυμα ότι η εισβολή και η κατοχή δημιουργούν τεράστια επιμέρους ειδικά προβλήματα στο συγκεκριμένο ζήτημα της διακίνησης των ναρκωτικών, που διαμέσου της Τουρκίας διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες στο ψευδοκράτος», είπε μετά το πέρας των εργασιών της συνδιάσκεψης στο ΚΥΠΕ ο κ. Σοφοκλέους.

    [15] Πρόεδρος Βουλής - Σωματείο Νέα Σαλαμίνα - Εκδήλωση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε απόψε ότι η προσφορά των ανθρώπων στο κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να αξιολογείται, να εκτιμάται και να αναγνωρίζεται, σημειώνοντας πως σε μια εποχή που ο εθελοντισμός υποχωρεί έναντι του ατομικισμού, η ηθική επιβράβευση των ανθρώπων που προσφέρουν για πολλά χρόνια εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, είναι ακόμη πιο αναγκαία, ώστε να δίνεται το ορθό μήνυμα προς την κοινωνία και κυρίως προς τη νεολαία με την οποία ασχολούνται και διαπαιδαγωγούν τα αθλητικά σωματεία.

    Σε χαιρετισμό του στην τιμητική εκδήλωση που οργανώνει το Σωματείο Νέα Σαλαμίνα προς τιμή του τέως Προέδρου της, Διόφαντου Χρυσοστόμου, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''απόψε τιμούμε έναν άνθρωπο του αθλητισμού και όχι μόνο, έναν άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με το ερυθρόλευκο σωματείο της Νέας Σαλαμίνας''.

    ''Η προσφορά του 'γιατρού', όπως τον αποκαλείτε όλοι στη Ν. Σαλαμίνα, όλα αυτά τα χρόνια είναι πολυσχιδής. Αξιολογώντας όμως κάποιος αυτή την πορεία, δεν μπορεί να μην σταθεί στα δυο μεγάλα έργα που έχουν και τη δική του σφραγίδα'', είπε ο κ. Χριστόφιας. Τον Πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Διευθυντής του Γραφείου του Βάσος Γεωργίου, ο οποίος ανέγωνσε το χαιρετισμό.

    [16] Κίνημα Οικολόγων - Τ/κ Κόμμα Νέα Κύπρος

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και το τουρκοκυπριακό κόμμα Νέα Κύπρος συμφώνησαν όπως στο μέλλον προχωρήσουν σε κοινές εκδηλώσεις, κοινές παρεμβάσεις και κοινές τοποθετήσεις ενώπιον διεθνών σωμάτων, με στόχο μια λύση στο Κυπριακό στη βάση μιας πατρίδας και ενός λαού, χωρίς ξένες βάσεις, ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις.

    Ο ΓΓ των Οικολόγων και ο ΓΓ του κόμματος Νέα Κύπρος Γιώργος Περδίκης και Αλπάι Ντουρντουράν αντίστοιχα, οι οποίοι επικεφαλής αντιπροσωπειών συναντήθηκαν χθες στα γραφεία των Οικολόγων στις ελεύθερες περιοχές, τόνισαν την ανάγκη μιας λύσης για τους Κυπρίους και για τερματισμό παρεμβάσεων από τις μητέρες πατρίδες.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ντουρτουράν είπε πως μετά τις βουλευτικές εκλογές στις ελεύθερες περιοχές και τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα ''πρέπει να συνεργαστούμε και να βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από τις ανωμαλίες στην Κύπρο, όπως τις ξένες βάσεις και τους ξένους στρατούς'' και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί οι Κύπριοι δεν συναντούνται για να βρουν λύση στο Κυπριακό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Περδίκης είπε πως οι τελευταίες εξελίξεις και αυτές που περιγράφει ο κ. Ντουρτουράν στην τ/κ κοινότητα, αλλά και τα τελευταία τα οποία συμβαίνουν με τις φήμες για παρεμβάσεις από την Αθήνα στην πολιτική της Κύπρου αναδεικνύουν το πρόβλημα, το οποίο πολλοί ξεχνούν, ότι πράγματι Ε/Κ και Τ/Κ δυστυχώς γίνονται θύματα των παρεμβάσεων των ''λεγόμενων μητέρων πατρίδων'', κατά την έκφρασή του.

    [17] Υπουργικό - Πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε χθες τον δημοσιογράφο Κωστάκη Κωνσταντίνου στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Αυτό ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του σώματος ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    [18] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Σε αρνητικό έδαφος, παρά τα αρχικά της κέρδη, έκλεισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από την ανοδική πορεία που παρουσίασε στις τρεις τελευταίες συναντήσεις. Ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των πιέσεων που δέχθηκε από το σύνολο των τραπεζικών τίτλων, σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,01% και έκλεισε στις 2.600,45 μονάδες. Μικρό ήταν και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 3,1 εκατομμύρια λίρες.

    Απώλειες της τάξης του 1,03% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 884,11 μονάδες.

    Η αγορά άνοιξε στην προηγούμενη τιμή κλεισίματος της, για να κινηθεί αρχικά ανοδικά, όταν προσέγγισε τις 2.638 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο γύρω στο 0,45%. Στη συνέχεια ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε συνεχείς διακυμάνσεις μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους, αδυνατώντας να καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει. Στην τελευταία ώρα της συνάντησης εκδηλώθηκαν πωλήσεις κυρίως μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, με αποτέλεσμα η αγορά να υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος, εντός του οποίου παρέμεινε μέχρι και το κλείσιμο της συνάντησης. Τελικά το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 2.600,45 μονάδες σε σχέση με 2.626,97 μονάδες χθες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 1,01%.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 June 2006 - 14:23:09 UTC