Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-07-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγνοούμενοι - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Συνάντηση
  • [02] Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Περιοδεία
  • [03] Κλεάνθους - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ
  • [04] Ομήρου - Γκαμπάρι - Παπαδόπουλος - Ταλάτ
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [06] Ομήρου - Δηλώσεις Γκιουλ - Μπράιζα
  • [07] ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Ομήρου - Δημοτικές εκλογές
  • [08] Πάφος - Κλεάνθους - Συνέντευξη Ομήρου - Δημοτικές εκλογές
  • [09] Κύπρος - Διαθρησκειακός Διάλογος
  • [10] Γουΐμπλεντον - Παγδατής - 4ος γύρος
  • [11] Ιντερτότο - Εθνικός Αχνας - Οσιεκ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 03/07/2006

  • [01] Αγνοούμενοι - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντάται σήμερα με τον Τουκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), Ελβετού Κριστόφ Ζιρόντ.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στις 1000 στην οικία του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας. Σε αυτή παρευρίσκονται και τα άλλα δύο μέλη της ΔΕΑ, ο Ηλίας Γεωργιάδης εκ μέρους της ε/κ πλευράς και η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κουτσούκ εκ μέρους της τ/κ πλευράς και οι βοηθοί τους.

    [02] Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Περιοδεία

    Στην Αγκυρα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο τρίγωνο Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρος, βρίσκεται ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

    Κατά την παραμονή του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο κ. Γκαμπάρι θα έχει συναντήσεις με Τούρκους Αξιωματούχους.

    Ακολούθως, ο κ. Γκαμπάρι θα μεταβεί στην Αθήνα για συνάντηση με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη και στις 6 Ιουλίου θα φθάσει στην Κύπρο, όπου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [03] Κλεάνθους - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ

    Την ελπίδα ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα των αγνοουμένων θα είναι ο προπομπός της υλοποίησης της συμφωνίας του Παρισιού, εξέφρασε με δηλώσεις του στην Πάφο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    «Θέλω να πιστεύω ότι το θέμα των αγνοουμένων δεν θα μπορεί να μπει στο σύνολο των σκοπιμοτήτων της Αγκυρας, που επιδεικνύει μία άκρατη αδιαλλαξία στην προσπάθεια της να αποπροσανατολίσει και να αποφύγει την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων», δήλωσε ο κ. Κλεάνθους.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ για το θέμα των αγνοουμένων να αποδώσει καρπούς και να συμβάλει στο να δοθεί ένα τέλος στην τραγική αυτή πτυχή του Κυπριακού.

    ''Επιτέλους η τ/κ πολιτική ηγεσία θα ορθώσει ανάστημα μακριά από τις υπαγορεύσεις της Αγκυρας για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και πάνω σε ουσιαστικά θέματα στις επιτροπές τεχνικού επιπέδου'', δήλωσε ο κ. Κλεάνθους.

    Πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προετοιμαστεί το έδαφος και να γεφυρωθεί το χάσμα προτού αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες στο πιο ψηλό επίπεδο ''με βάσιμη την ελπίδα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, που θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε ένα νέο δημοψήφισμα''.

    Διαφορετικά, συνέχισε ο κ. Κλεάνθους, δεν υπάρχει νόημα συνομιλιών χωρίς να γεφυρωθεί το χάσμα, χωρίς να προετοιμαστεί το έδαφος.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Αγκυρα δεν δέχεται εκβιασμούς στην ευρωπαϊκή της πορεία, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι η Αγκυρα δεν έμαθε ακόμα να ξεχωρίζει τις απειλές από τις αυτονόητες υποχρεώσεις της.

    ''Οταν δεν τηρούν αυτά που υπογράφουν και υπόσχονται, τότε λέγεται απειλή όταν τους υποδεικνύεται ότι πρέπει να τα εκπληρώσουν;'' διερωτήθηκε ο κ. Κλεάνθους.

    [04] Ομήρου - Γκαμπάρι - Παπαδόπουλος - Ταλάτ

    Το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης και οι τεχνικές επιτροπές που αποφασίστηκαν στο Παρίσι δεν θα πρέπει να καλύψουν μόνο θέματα καθημερινότητας.

    Αυτές είναι οι δύο σημαντικές παράμετροι που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και να εφαρμοστούν, από τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, σημειώνει ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προκειμένου να υπάρξει προοπτική προόδου για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις για τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι δεν φαίνεται ότι «θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάτι το σημαντικό».

    Η θέση της ε/κ πλευράς είναι πολύ καλά γνωστή ότι για να έχει νόημα και ουσία μια συνάντηση με τον κ. Ταλάτ πρέπει να υπάρξει η σωστή προετοιμασία, θα πρέπει να υπάρξει ημερήσια διάταξη πάντοτε κάτω από την αιγίδα των ΗΕ, κατέληξε ο κ. Ομήρου.

    [05] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης «χωρίς προστάτες και χωρίς πιέσεις από έξω», τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα ο οποίος φέρεται να είπε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να πείσουν την ΕΕ πως δεν είναι εύκολη υπόθεση το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας για την Κύπρο.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπονται είναι ακριβώς τα αντίθετα, δηλαδή ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ».

    Πρόσθεσε ότι οι όροι που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο της Αγκυρας «δεν είναι ειδικοί όροι που αφορούν την Τουρκία αλλά αφορούν και τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και τις άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία «έχουμε συνηθίσει να δεχόμαστε κτυπήματα από τις ΗΠΑ αλλά ο κυπριακός λαός κάτω από πίεση δεν πρόκειται να λυγίσει και αυτό το μήνυμα θα πρέπει να το έχουν ήδη πάρει».

    Σημείωσε ότι «δεν ζητούμε ειδική μεταχείριση από κανένα αλλά ισότιμη μεταχείριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, και εάν η Τουρκία θέλει να καταστεί και αυτή κράτος ευρωπαϊκό θα πρέπει να υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της».

    [06] Ομήρου - Δηλώσεις Γκιουλ - Μπράιζα

    Η θρασύτητα της Τουρκίας έχει υπερβεί κάθε όριο, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Αγκυρα δεν δέχεται εκβιασμούς στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    ''Η Τουρκία επιχειρεί ένταξη στην ΕΕ αλλά με πλήρη περιφρόνηση προς αυτά που η ΕΕ θέτει ως όρους και προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο ενταξιακός της διάλογος'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι το μήνυμα από την κυπριακή και την ελλαδική πλευρά θα πρέπει να είναι σαφές και κατηγορηματικό.

    ''Η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί προς τους όρους της λεγόμενης αντιδήλωσης της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 και τους όρους του διαπραγματευτικού πλαισίου θα σημαίνει, από πλευράς μας, παρεμπόδιση της ομαλής εξέλιξης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξουν περαιτέρω κεφάλαια διαπραγμάτευσης εάν εντός του 2006 η Τουρκία δεν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις που της έχουν ήδη αναθέσει οι Ευρωπαίοι'', υπογράμμισε ο κ. Ομήρου.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αμερικανού Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Ματ Μπράιζα για το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας για την Κύπρο, ανέφερε ότι ο κ. Μπράιζα δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις που παίρνει η ΕΕ.

    Οπως είπε, ο κ. Μπράιζα ''δεν μπορεί να κάνει κουμάντο στην ΕΕ, ούτε οι ΗΠΑ να κηδεμονεύουν την Ενωση''.

    ''Η ΕΕ πρέπει να έχει αυτοδύναμη πολιτική πάνω στα θέματα που αφορούν τόσο τις χώρες μέλη της όσο και τις αιτήτριες όπως είναι η Τουρκία'', κατέληξε.

    [07] ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Ομήρου - Δημοτικές εκλογές

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου, συνέστησε «ψυχραιμία και αλληλοσεβασμό μεταξύ των εταίρων» της συγκυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να σέβεσαι και τους μικρότερους αλλά και οι μικρότεροι να σέβονται τους υπόλοιπους, για να υπάρχει αλληλοσεβασμός».

    Ο κ. Χριστόφιας, κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος φέρεται να είπε ότι θα υπάρξει πρόβλημα στα συνεργαζόμενα κόμματα σε περίπτωση που παρατηρηθούν «αλαζονικές συμπεριφορές και μεταχείριση φτωχού συγγενή».

    Οπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «εάν ο καθένας από την τριμερή συνεργασία αρχίσει από τώρα να βάζει τους δικούς του όρους, αυτή δεν θα είναι η καλύτερη συμβολή για να αρχίσουμε».

    [08] Πάφος - Κλεάνθους - Συνέντευξη Ομήρου - Δημοτικές εκλογές

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους εξέφρασε έκπληξη για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Η Σημερινή''.

    ''Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι έγιναν τέτοιες δηλώσεις'' ανέφερε ο κ. Κλεάνθους, προσθέτοντας πως ''όλοι έχουμε δηλώσει σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες''.

    ''Ολοι έχουμε δηλώσει σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κεκτημένα και κοτσιανιασμένα, αλλά ο καθένας βλέπει πρώτα απ' όλα τα πολιτικά κριτήρια και τις αρχές που θα εξυπηρετήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση και ύστερα τι θα κρατήσει για το κόμμα του'', είπε.

    [09] Κύπρος - Διαθρησκειακός Διάλογος

    Ξεκινά σήμερα στη Λάρνακα και θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Ιουλίου, η 2η Συνάντηση Διαθρησκειακού Διαλόγου της ASEM (Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης) με κύριο θέμα τη «Διαθρησκειακή Κατανόηση και Συνεργασία για έναν Ειρηνικό Κόσμο».

    Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στη Συνάντηση, που συνδιοργανώνουν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου και της Μαλαισίας, θα συμμετάσχουν πέραν των 200 συνέδρων από 40 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και από διεθνείς οργανισμούς.

    Στο πλαίσιο της Συνάντησης τρεις ομάδες εργασίας θα εξετάσουν θέματα που αφορούν τη διαθρησκειακή κατανόηση, το ρόλο των ΜΜΕ στην προαγωγή του Διαθρησκειακού Διαλόγου και τη θρησκεία και την πολυεθνική κοινωνία.

    [10] Γουΐμπλεντον - Παγδατής - 4ος γύρος

    Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει σήμερα τον Βρετανό Αντι Μάρρεϊ για μια θέση στην οκτάδα του βρετανικού Γουΐμπλεντον, το τρίτο Γκραντ Σλαμ της χρονιάς.

    Ο Παγδατής προκρίθηκε στον 4ο γύρο του Γουΐμπλεντον, ύστερα από νίκη επί του Γάλλου Σεμπαστιάν Γκροζεάν, που βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, το Σάββατο με 3-1 σετ.

    Από την πλευρά του ο Μάρρεϊ, 44ος στην παγκόσμια κατάταξη, προκρίθηκε στον 4ο γύρο ύστερα από μια μεγάλη νίκη επί του Αμερικανού Αντι Ρόντικ, 5ο στην παγκόσμια κατάταξη με 3-0 σετ.

    [11] Ιντερτότο - Εθνικός Αχνας - Οσιεκ

    Θετικό αποτέλεσμα που του χαρίζει ελπίδες για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ιντερτότο, σημείωσε ο Εθνικός Αχνας, ο οποίος εξήλθε στην Κροατία ισόπαλος 2-2 με την Οσιεκ.

    Ο επόμενος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 3 July 2006 - 14:23:08 UTC