Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΟΚΚΑΡΗΣ - ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΕΦ

  • [01] ΚΛΟΚΚΑΡΗΣ - ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΕΦ

    Το ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς ΜΙ 35 που κατέπεσε σήμερα στην Αγία Μαρινούδα της Πάφου δεν είχε παρουσιάσει προηγουμένως κάποιο μηχανικό πρόβλημα, δήλωσε το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης, προσθέτοντας πως "προτού έχουμε την πτήση ενός ελικοπτέρου, ακολουθείται μια διαδικασία στην οποία περιλαμβάνεται και ο τεχνικός έλεγχος".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το τραγικό συμβάν κατά το οποίο βρήκαν τον θάνατο οι δυο επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άσκησης, Σμηναγός Ιπτάμενος της ΕΦ Ανδρέας Παπασωζόμενος, 31 ετών, και ο Ρώσος πιλότος - εκπαιδευτής της προμηθεύτριας εταιρείας των ελικοπτέρων, Yuri Oleynik, 46 ετών, ο κ. Κλόκκαρης ανέφερε πως τα ελικόπτερα ΜΙ 35 και συγκεκριμένα αυτό το ελικόπτερο "ήταν κανονικά σε λειτουργήσιμη κατάσταση και υπέστη και τις προβλεπόμενες συντηρήσεις".

    Ο κ. Κλόκκαρης ανέφερε πως ο Πύργος Ελέγχου δεν είχε λάβει κάποιο σήμα κινδύνου από το ελικόπτερο και, ερωτηθείς αν δεν υπήρξε κάποια άλλη επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου, είπε πως ο ίδιος αναφέρθηκε μόνο στο σήμα κινδύνου και πως δεν μπορεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή αν είχε ή όχι επικοινωνία.

    "Πάντοτε όταν απογειώνονται ακολουθείται μια διαδικασία επικοινωνίας με τον Πύργο Ελέγχου κλπ. Αυτό θα το εξετάσει η Επιτροπή", σημείωσε και πρόσθεσε πως το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής πτήσης κυβερνητών ελικοπτέρων ΜΙ 35 της ΕΦ, "στα πλαίσια σύμβασης με την προμηθεύτρια εταιρεία για παροχή προηγούμενης επιχειρησιακής εκπαίδευσης των κυβερνητών μας".

    Πρόσθεσε πως "τα αίτια ασφαλώς διερευνώνται και μας ενδιαφέρει να έχουμε το ταχύτερο δυνατό τα αποτελέσματα αυτής της διερεύνησης για να διαπιστωθούν ποιά είναι αυτά τα αίτια, αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, αν πρόκειται για αστοχία υλικού, αν πρόκειται για κάποια άλλη παράλειψη", σημειώνοντας ότι "είναι ένα αντικείμενο της διερευνητικής επιτροπής και προσδοκούμε να έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα".

    Ανέφερε πως έχει ανευρεθεί το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου και πως για να συνδράμουν στις προσπάθειες διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος φθάνουν σήμερα στην Κύπρο δύο εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, ενώ και εκ μέρους της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας θα σταλούν δύο εμπειρογνώμονες.

    Είπε εξάλλου πως ο πιλότος της ΕΦ ήταν ένας έμπειρος πιλότος με πολλές ώρες πτήσεως και στα συγκεκριμένα ελικόπτερα (346 ώρες στα ΜΙ και κάπου 880 ώρες πτήσεως) και πως ο Ρώσος ήταν εκπαιδευτής, ο οποίος μαζί με κλιμάκιο άλλων εκπαιδευτών, στα πλαίσια αυτής της σύμβασης με την εταιρεία, βρίσκεται στην Κύπρο για να παρέχει αυτή την εκπαίδευση.

    Πρόσθεσε πως υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη πτήση έναντι του διοικητή της μονάδας ήταν ο εκπαιδευτής, και πως ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται όταν υπάρχουν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, δηλαδή προγραμματισμός της πτήσεως, έκδοση διαταγών και διαδικασία ελέγχων.

    Ο κ. Κλόκκαρης εξέφρασε τη βαθιά θλίψη, οδύνη και συμπαράσταση προς τους οικείους των θανόντων, αναφέροντας πως "είναι ένα πλήγμα για την ΕΦ η απώλεια προσωπικού, η απώλεια οπλικών συστημάτων".

    Πρόσθεσε πως το ατύχημα επισυνέβη κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας της ΕΦ, και για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΦ έχουμε κηρύξει τριήμερο πένθος, μεσίστιες σημαίες και αναστολή διαφόρων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

    Αναφερόμενος στις συνθήκες του ατυχήματος, ο κ. Κλόκκαρης είπε πως αυτό επισυνέβη γύρω στις 09:18 σήμερα στην περιοχή Αγία Μαρινούδα της Πάφου κοντά στο αεροδρόμιο.

    Οπως είπε, το ελικόπτερο προσέκρουσε στο έδαφος, ανεφλέγη και κατεστράφη. Οι σοροί και των δύο θανόντων ανευρέθηκαν στον τόπο του ατυχήματος.

    "Αποκλείστηκε αμέσως η περιοχή από την Αστυνομία και την ΕΦ. Ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων του ΓΕΕΦ με προϊστάμενο ανώτατο αξιωματικό. Επί τόπου επενέβη η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το ΤΑΕ της Πάφου, η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, η Μόνιμη Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Πολιτικής Αεροπορίας με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Κώστα Ορφανό", είπε ο κ. Κλόκκαρης.

    Ερωτηθείς αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι το ελικόπτερο έκανε κάποιους παράξενους ελιγμούς πριν την πτώση του, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε πως "το ελικόπτερο βρισκόταν σε περιοχή που είχε προγραμματιστεί από την εκπαιδευτική δραστηριότητα, ήταν σε περιοχή που ήταν προγραμματισμένο".

    Σε ερώτηση εάν μπορεί να γίνει λόγος για κάποια κατ` αρχήν αίτια του δυστυχήματος, ο κ. Κλόκκαρης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή εκτιμά ότι "δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τα αίτια".

    "Υπάρχει ένα πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, το οποίο καθορίστηκε και περιλαμβάνει τη διαδικασία η οποία ακολουθείται, τον εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο, και τις δραστηριότητες οι οποίες ακολουθούνται σε αυτή την περίπτωση της εκπαίδευσης", ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν το μαύρο κουτί δίνει κάποιες πληροφορίες, είπε πως αυτό θα ελεγχθεί.

    Σε ερώτηση αν το Υπουργείο Αμυνας έχει ολοκληρωμένη εικόνα των συντηρήσεων αυτών των ελικοπτέρων, είπε πως βεβαίως υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα των συντηρήσεων.

    Ανέφερε πως "η ΕΦ τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει την προσπάθεια για εκπαίδευση των πιλότων μας, για αυτό κάναμε και αυτή τη σύμβαση", και πως "η εκπαίδευση είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός τομέας που μας ενδιαφέρει και πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων".

    Ερωτηθείς αν το άλλο ελικόπτερο είχε ορατότητα με το ελικόπτερο όταν αυτό κατέπεσε, ο κ. Κλόκκαρης είπε πως είχε απογειωθεί πρώτα το ένα ελικόπτερο και ήταν σε ετοιμότητα να απογειωθεί και το δεύτερο και πως εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει μαρτυρία από το άλλο πλήρωμα.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κλόκκαρης είπε πως και ο εκπαιδευτής και ο εκπαιδευόμενος έχουν χειριστήρια στο ελικόπτερο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 July 2006 - 17:29:20 UTC